Gastronomie in Aude en Gardxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Jonge Chefs Ambassadeurs van Languedoc-Roussillon
Tafelen in Frankrijk is steeds een feest. In welke regio of departement men ook maar de voeten onder tafel steekt is betaalbare streekgastronomie nooit ver weg. Elke regio heeft zijn specialiteit, dweept met de beste smaken en wil de kroon boven de andere steken. Eén zaak is zeker, de jonge chefs die vandaag in de Languedoc-Roussillon de neus aan het venster steken zijn de toppers van morgen. Meer nog, ze zijn de Gastronomische Ambassadeurs.
Een van die trekpleisters waar geschiedenis en gastronomie hand in hand gaan is het middeleeuwse Carcassonne waar de Katharen historie schreven met veel bloed. Vandaag vloeit er geen bloed meer maar behoren de wijnen tot de beste uit het zuiden. En deze kan men best proeven in de Comptoir des Vins et des Terroirs waar Christiane Mortès je vakkundig de beste AOC du Languedoc flessen als Corbières, Minervois, Saint-Chinian, Faugères, Fitou, Cabardès, Malepère en onder andere de Limoux en Muscat laat genieten. Op afspraak kunnen groepen bij haar terecht voor uitgebreide kennismaking. Alle info: Christiane Mortès, Comptoir des Vins & Terroirs, 3, rue du Compte Roger La Cité F - 11000 Carcassonne;
JEROME RYON
Iets verderop in de Cité behoren de restaurants van Hôtel de la Cité tot de top van Carcassonne. In het gastronomisch restaurant La Barbacane zorgt de jonge chef Jérôme Ryon voor uitgelezen schotels. Chez Saskia staat open voor het ontbijt en de lunches en bij mooi weer is het tussen juni en september steevast genieten in Le Jardin de LEvêque. Meer info: www.hoteldelacite.com.
FRANCK PUTELAT
Op de Chemin des Anglais, aan de voet van La Cité bouwde Franck Putelat, voormalig sterchef in Hôtel de la Cité twee jaar terug met Le Parc een eigen restaurant uit. Vandaag schittert al een eerste Michelinster aan de gevel. Met eega en gastvrouw Céline werkt Franck Zilveren Bocuse 2003 naar het opperste genot. Zijn borden zowel als de inhoud getuigen van grote inventieve klasse. De bediening is perfect. Dat alles in een ruim, luchtig, modern maar toch gezellig kader. Meer info: www.restaurantleparcfranckputelat.com
JEAN-MARC BOYER
In de schaduw van Les Quartre Châteaux de Castours, 15 km ten noorden van van Carcassonne, dat overigens een dagbezoek waard is, kan men even culinair verpozen aan de tafel van Jean-Marc Boyer. Deze jonge chef haalde in zijn restaurant Le Puits du Trésor dit jaar zijn eerste Michelinster. Het al zeker niet bij deze blijven. Jean-Marc is een meester van de nieuw-klassieke keuken. Le Puits du Trésor heeft zijn naam duidelijk niet gestolen. Het bevat niets dan schatjes op het bord. Meer info: Le Puits du Trésor, Jean-Marc Boyer, 21, route des Quatre Châteaux, 11600 Lastours,
contact@lepuitsdutresor.com, www.lepuitsdutresor.com
GILLES GOUJON
Een van de absolute toppers in het Aude-gebied is LAuberge du Vieux Puits en restaurant Gilles Goujon in het pittoreske kleine Fontjoncouse (slechts 98 inwoners!), hartje Corbières, klassenrestaurant bekroond met twee Michelin-sterren. Onder de geniale koksmuts zit Gilles Goujon, eega Marie-Christine Riols zorgt voor de administratie. De keuken van deze Michelin-topper is zonder meer fenomenaal met een uitstekende prijs/kwaliteit. Meer info: LAuberge du Vieux Puits, Restaurant Gilles Goujon, Marie-Christine & Gilles Goujon, 11360 Fontjoncouse, aubergeduvieuxpuits@wanadoo.fr
PHILIPPE MATHIEU
Niet alleen in de Aude vindt men topchefs, ook de Gard laat jong talent zien. Philippe Mathieu is een van de vernieuwers. Tussen Montpellier en Nîmes toverde hij een bouwvallige bergplaats om tot een modern interieur opgefleurd met kunst. Ook aan tafel zorgt Philippe voor aangename verrassingen. Geen doorsnee borden, maar de schotels zijn allen aangepast aan de gerechten. Knap en inventief. En betaalbaar! Meer info: LOrchidéa, Place du Coudoulié, 30660 Gallargues le Montueux, tel. XML:NAMESPACE PREFIX = SKYPE />+33 4 66 73 34 07.
VINCENT CROIZARD
Nîmes zit bol van de fraaie eethuizen. Eentje springt er de jongste tijd sterk uit: Le Darling. Hier wist de 33-jarige Vincent Croizard zich in minimum van tijd te ontpoppen tot de top, met uitstekende referenties in de Gault Millau, Bottin Gourmand en Champerard 2007. De keuken is fris, inventief en vooral smaakvol. Vincent laat elk product zijn eigen identiteit behouden. Zijn Duif van Costières met farce van foie gras en eend was effenaf verbluffend. Een adres om zeker op zak te hebben, op stap in Nïmes. Meer info: Le Darling, 40 rue de la Madeleine, 30000 Nîmes. www.ledarling.com.
SEBASTIEN DAUTEL
Iets voorbij Nîmes in de Camarque openden Emile en Sébastian begin dit jaar in een voormalig klooster met LAncien Monastère in het schilderachtig dorpje Franquevaux hun eigen restaurant een aanpalende gîte. De keuken is sterk in streekgerechten, is smaakvol met oog voor seizoensgebonden producten. Er is plaats voor 42 zitjes en nog eens 34 op het zonovergoten terras, onder de platanen. Menus aan 15 en 24 euro. En jong duo dat het zeker zal maken. De binnenplaats geeft ruimte aan de kinderen. Meer info: LAncien Monastère, Place du Monastère, 30640 Franquevaux, tel. +33 4 66 80 95 58.
CHATEAU GRAND MOULIN
Geen uitmuntende schotels zonder mooie wijnen. Languedoc-Roussillon zit bol van uitstekende wijngaarden. Een van de betere AOC Corbières zijn de flessen van Château Grand Moulin in Lézignan-Corbières. Wijnboer Jean-Noël Bousquet en oenoloog Pierre Vialard gaan er dan ook terecht prat op om de wijnen nog op ambachtelijke wijze te produceren. Hierbij worden de druiven manueel geplukt en volgens aloude traditie gemaakt. De renovatie aan het Château nadert zijn voldtooiing. Meer info: chateaugrandmoulin@wanadoo.fr.
DOMAINE DE CALET
In Beauvoisin, gelegen in de Vallei van de Rhône, strekt zich aan de poort van de Camarques tussen de Provence en de Languedoc-Roussillon, het Domaine de Calet uit. Anna-Lena en Yvon Gentes streken hier enkele jaren geleden neer en zijn thans een der grootmeesters in zake de appellatie Costières de Nîmes, met Syrah en Grenache als voornaamste druivensoorten. Toppers zijn de Travers du Rey, La Tournerie en de Carthagène. Domaine de Calet bevat tevens enkele fraaie gastenkamers. Meer info: www.domainde-de-calet.com en Domaine.Calet@wanadoo.fr.
CHATEAU DE PENNAUTIER
Trek in een mooie fles AOC Cabardès, dan is een Collection Privée of een LEsprit de Pennautier van het wijngoed Lorgeril, op een boogscheut van Carcassonne, nooit ver weg. Miren en baron Nicolas de Lorgeril zijn de eigenaars van Château de Pennautier (het Versailles van de Languedoc) en Château de Caunettes, goed voor fraaie crus Cabadès. Voeg daarbij La Borie Blanche Domaine de Vallière (AOC Minervois La Livinière) aan de voet van de Montagne Noir en men heeft meteen een adres waar klasrijke wijnen geproduceerd worden. Meer info: www.vignobles-lorgeril.com
ABDIJ VAN FONTFROIDE
Liefhebbers van een streepje cultuur mogen de Abdij van Fontfroide, op 14 km van Narbonne, niet links laten. Deze in Cisterciënzerabdij uit de 12de eeuw is een juweel. De sobere Romaanse kerk, de kloostergang en de kapittelzaal geven de grandeur van deze tijd weer en halen de grote contrasten tussen arm en rijk weer. Mis ook de collages van middeleeuwse glas-in-loodvensters, afkomstig uit Franse kerken die in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd zijn, niet. Zij zijn ingemetseld in de ramen van de slaapzaal van de monniken.
Meer info: www.fontfroide.com
CHAMBRES DHOTES
Languedoc-Roussillon telt honderden leuke adresjes om te logeren. Eéntje is alvast de moeite waard om te noteren. In Montséret, een piepklein dorpje in de buurt van Carcassonne, pakt Betty Sylvette in een voormalige paardenfokkerij uit met drie effenaf schitterende chambres dhôtes die in Domaine Sainte Marie des Ollieux luisteren naar de namen van Marie Camille, Clotilde en Clara. Drie driesterren gîtes vervolledigen het geheel. Dat alles in een bijzonder rustige omgeving in een méditerrane infrastructuur uit 1855. De extra ruime kamers en dito badkamers kosten 50 euro per nacht, ontbijt inbegrepen.
Met dank aan:
Myriam Fillaquier-Jouret
CDT Carcassonne
Promotion@audetourisme.com
www.audetourisme.com
Carole Bedou
CDT Gard
Bedou@tourismegard.com
www.tourismegard.com
In België: Jessy Van den Rym
Langstraat 92
2140 Antwerpen
Tel.: 03-272 32 86
Positif.Jessy@skynet.be
In Frankrijk:
www.tourisme-languedoc-roussillon.com
www.audetourisme.com
www.tourismegard.com
www.carcassonne-tourisme.com
www.sunfrance.com
Luchthaven Brussels-South Charleroi Airport Parkeerhaven.
Georges Keters
|