|
In de ban van dampende mosselpannen en veel meer
Philippine Zeeuws-Vlaams mosseldorp in België
Wie aan tafel
de naam Philippine laat vallen, moet geen moeite doen om meer uitleg te geven.
Elke rechtgeaarde lekkerbek is er ooit al eens geweest, in Philippine, het
onooglijk dorpje dat kleeft aan de Belgische grens bij Boekhoute en Watervliet.
Elk jaar trekken tienduizenden landgenoten richting Nederland om er zich te
goed te doen aan de inhoud van de dampende mosselen en nog véél meer, want
naast mosselen zijn de Chefs aldaar meesters in de bereiding van alles wat uit
de zee en de polders komt. De Philippine, een paradijs voor de
mosselliefhebber, een hemel op aarde voor de smulpaap.
Philippine was
ooit een kleine havenstad waar vooral mosselen aan de wal kwamen. De verzanding
zorgde ervoor dat de mosselvissers rond 1950 verhuisden naar Yerseke, Bruinisse
en Zierikzee. Intussen had ene Arie Wiskerke het lumineus idee om in tal van
herbergen mosselen voor te schotelen. De trend kreeg vleugels en vandaag zetten
alle restaurants de heerlijk dampende gitzwarte gepantserde vriendjes op tafel.
Meer nog, heel wat Chefs of uitbaters zijn nazaten van Ome Arie. Vandaar ook
dat het bij een rondgang opvalt: overal wordt men royaal ontvangen en is er zo
goed als geen concurrentiestrijd. Elkeen werkt met dezelfde wapens: smaakvolle
gerechten, uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en een service om U tegen te
zeggen. Ontegensprekelijk de ideale troeven om Koning Klant te dienen. De klant
die voor 80% uit België komt om er vooral mosselen te proeven. We doken mee in
de keukens van de acht grote mosselrestaurants. Elk van hen schuift uiteraard
mosselen voor, maar behoudt zijn identiteit en weet daarnaast nog tal van
knappe schotels uit de oven te toveren.
HOTEL-RESTAURANT AU
PORT
Een van de
toppers is alvast hotel-restaurant Au Port ,waar de familie Wiskerke met Frank
en Liduina, al eeuwen de plak zwaaien, zijn mosselen en zeevruchten uiteraard
de gekende toppers. Maar ook Franks Keuzemenu is beslist een aanrader: oesters,
duif, carpaccio van hert, vispannetje, scampi, scholfilet, varkenshaasje, kaas
en of warm appeltaartje. Een adres dat staat als een rots in de Zeeuwse
branding. Met hun kinderen Pauline (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) en Gérard
(aan het fornuis) is de toekomst alvast in veilige handen. Het hotel met
verzorgde kamers,zorgt ervoor dat men na elke succulente avond op en top kan uitbuiken.
Diverse arrangementen zorgen voor een succulent weekend. Speciale prijzen
tijdens de week.
Hotel-Restaurant
Au Port
Liduina &
Frank Wiskerke
Waterspoortstraat
1
4553 BG
Philippine
0031 115 49 18
55
auport@zeeland.nl
www.auport.nl
RESTAURANT PLACE DU
MARCHE
Afgestudeerd
aan de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge weet Jürgen Verhulst,eendrachtig
met de familie zowel klassieke als moderne gerechten op tafel te toveren.
Jürgen kiest uitsluitend voor markt- en regionale seizoensproducten: Zeeuwse
goudmerk mosselen, Zeeuws lam, Oosterscheldekreeft, vis- en schaaldieren,
paling uit Grevelingen en onder andere asperges uit de polders. Klasse liegt
nooit en met zijn Gastronomisch Menu Auguste Escoffier verwent Chef Jürgen je
op en top. Dit is ook de heren van Gault Millau en Michelin niet ontgaan. Meer
nog, de wijnkaart schuift mooi mee aan tafel en zorgt voor een compleet
culinair genot. Met de jonge Glenn is de opvolging alvast verzekerd.
Restaurant
Place du Marché
Jeanine en
Jürgen Verhulst
Havenstraat 12
4553 BG
Philippine
0031 115
491524
info@placedumarche.nl
www.placedumarche.nl
MOSSELRESTAURANT DE
OUDE HAVEN
Op de plaats
waar ooit de oude haven floreerde, weet het familiebedrijf van Frans en Marijke
Vermeirssen al met de derde generatie op ambachtelijke wijze mosselen te
bereiden, volgens een niet te evenaren familierecept. Vis speelt hier eveneens
een zeer belangrijke rol,waarbij tong en paling met lengten voorsprong de top
halen. LadyChef Marijke is tegelijk een meester in vleesbereidingen. De
gezamenlijke werkkracht van de acht familieleden leidt intussen al 32 jaar tot
kwaliteit. Met zijn 60 lentes dirigeert Frans het geheel als een orkestmeester
die duidelijk de klappen van de zweep kent. Mosselrestaurant De Oude Haven is
een ideale locatie voor groepen en feesten.
Mosselrestaurant
De Oude Haven
Marijke en
Frans Vermeirssen
Waterpoortstraat
3
4553 BG
Philippine
0031 115 49 16
91
info@deoudehaven.com
www.deoudehaven.com
RESTAURANT DE
MOSSELBANK
Toen Erik en
Cornée de Bruijne in 1999 de zaak overnamen van hun ouders, bouwden ze deze
mosseltempel om tot een gezellig adres waar men onbeperkt mosselen en Fruits
de mer kan nuttigen. Deze laatste op bestelling,of tenzij ze er op
geregelde tijdstippen een exclusieve Fruits de Mer-avond van maken. Dan
is het ongelimiteerd smullen van kreeft, langoustines, krabscharen, oesters,
garnalen, scampi, wulken en onder andere rauwe mosselen en wulken. Met Cornée
aan het fornuis en Erik in de zaal loopt De Mosselbank als een trein. Voor de
beide broers geldt niet alleen het lekkere eten, maar wordt veel aandacht
besteed aan de gezelligheid. Voor de liefhebbers wacht heerlijke Champagne
Boizel.
Restaurant
De Mosselbank
Cornée en Erik
de Bruijne
Havenstraat 9
4553 AV
Philippine
0031 115 49 15
76
info@mosselbank.nl
www.mosselbank.nl
RESTAURANT DE
FIJNPROEVER
Met de vierde
generatie Wiskerke (nvdr: de helft van Philippine heet zo) staken Gerben en
Jurgita de zaak in 2008 in een volledig nieuw kleedje, maar wisten het zeer
gezellig te houden. De moderne haard scheidt de ruime familiezaal van de intiemere
zitjes. Naast mosselen schenkt Chef Gerben heel wat aandacht aan zeetong,
paling en diverse vleesgerechten. Via twee mooie schilderijen brengt hij graag
ode aan opa Arie en vader Gerard. De mosselen worden hier klaargestoomd volgens
het familierecept op papier gezet door opa, die Philippine halfweg de vorige
eeuw op de culinaire kaart wist te zetten. Restaurant De Fijnproever is een
ideaal adres voor groepen zowel als voor een leuke tête à tête.
Restaurant
De Fijnproever
Gerben en
Jurgita Wiskerke
Visserslaan 1
4553 BE
Philippine
0031 115 49 13
13
info@defijnproever.com
www.defijnproever.com
RESTAURANT AUBERGE
DES MOULES
Warm en
gezellig huis waar Joris en Manon Jansen en de zaalmeesters Jacques De Putter
en Dave Pauwels je meteen thuis doen voelen. Niet alleen werkt de glimlach van
het personeel zeer positief en aanstekelijk, ook de gerechten lachen u op
dezelfde wijze toe. Dat is ook de heren van de Michelin gids niet ontsnapt. Er
kwam een onderscheiding van Bib Gourmand er bovenop. Het sterke Zeeuws-Vlaamse
Bourgondische karakter van het huis verheft restaurant Auberge des Moules tot
een van de absolute toppers in Philippine. De streekproducten met mosselen,
Oosterscheldekreeft en onder andere kokkels vormen een sterk huwelijk met het
beste wat uit de Noordzee komt. Tong, rog en onder andere kabeljauw zijn hier
toppers op het stijlvolle bord.
Restaurant
Auberge des Moules
Joris en Manon
Jansen
Visserslaan 3
4553 BE
Philippine
0031 115 49 12
65
info@aubergedesmoules.com
www.aubergedesmoules.com
RESTAURANT IN DEN
VLAEMSCHEN POT
Liefhebbers
van een ferme brok nostalgie zitten hier uitstekend. Ferry Selis en zijn
Venezolaanse charmante echtgenote Milagros pakken hier uit met nostalgische
schotels uit grootmoeders tijd, overgoten met dito achtergrondmuziek, die ons
doet terugdenken naar de heerlijke jaren 60 en 70. Chef Ferry zwaait intussen
al twintig jaar de plak in de keuken. De zaal ademt familiale gezelligheid uit
met kijk op een knusse huiskamer. Een leuke bar maakt tijd voor het
aperititief. De Chef volgt met verve de seizoenen en maakt zich sterk door de streekproducten
te promoten. In de zaal krijgt hij hulp van zoon Oswel en dochter Ady. Voor de
huishoudelijke klusjes en tip van hoe-het-vroeger-was kan hij steevast rekenen
op vader Rein, 78 lentes jong.
Restaurant
In Den Vlaemschen Pot
Ferry &
Milagros Selis
Philipsplein
16
4553 AM
Philippine
0031 115 49 15
11
info@indenvlaemschenpot.nl
www.indenvlaemschenpot.nl
CAFE-RESTAURANT DE
ZWAAN
Anders dan de anderen,
weten Olaf en Barbara Cornelis deze gewezen afspanning om te toveren tot mooie
mix van een gemoedelijk en charmant café annex knus eethuis. Het pand mag dan
wel dateren uit 1672 het oudste café van het dorp vandaag is het een
ontmoetingsplaats voor liefhebbers van het goede leven uit het dorp. Het
restaurant waar de zwaan nooit ver weg is laat zestig leuke zitjes toe.
Olaf maakt zich sterk in de keuken, eega Barbara Eggebeen is de gezellige en
goedlachse gastvrouw. Het is duidelijk, de charme van dit café lokt
lekkerbekken voor een heerlijke pot dampende mosselen, klaargestoomd op de
gewenste wijze. Uitstekend adres voor allerlei visgerechten.
Café-Restaurant
De Zwaan
Olaf en
Barbara Cornelis
Havenstraat 2
(bij de Kerk)
4553 AV
Philippine
0031 115 49 13
60
info@dezwaan.com
www.dezwaan.com
(Georges Keters)








|