Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
03-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN ZEEUWS-VLAANDEREN

In de ban van dampende mosselpannen en veel meer

Philippine Zeeuws-Vlaams mosseldorp in België

 Wie aan tafel de naam Philippine laat vallen, moet geen moeite doen om meer uitleg te geven. Elke rechtgeaarde lekkerbek is er ooit al eens geweest, in Philippine, het onooglijk dorpje dat kleeft aan de Belgische grens bij Boekhoute en Watervliet. Elk jaar trekken tienduizenden landgenoten richting Nederland om er zich te goed te doen aan de inhoud van de dampende mosselen en nog véél meer, want naast mosselen zijn de Chefs aldaar meesters in de bereiding van alles wat uit de zee en de polders komt. De Philippine, een paradijs voor de mosselliefhebber, een hemel op aarde voor de smulpaap.

Philippine was ooit een kleine havenstad waar vooral mosselen aan de wal kwamen. De verzanding zorgde ervoor dat de mosselvissers rond 1950 verhuisden naar Yerseke, Bruinisse en Zierikzee. Intussen had ene Arie Wiskerke het lumineus idee om in tal van herbergen mosselen voor te schotelen. De trend kreeg vleugels en vandaag zetten alle restaurants de heerlijk dampende gitzwarte gepantserde vriendjes op tafel. Meer nog, heel wat Chefs of uitbaters zijn nazaten van “Ome Arie”. Vandaar ook dat het bij een rondgang opvalt: overal wordt men royaal ontvangen en is er zo goed als geen concurrentiestrijd. Elkeen werkt met dezelfde wapens: smaakvolle gerechten, uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en een service om U tegen te zeggen. Ontegensprekelijk de ideale troeven om Koning Klant te dienen. De klant die voor 80% uit België komt om er vooral mosselen te proeven. We doken mee in de keukens van de acht grote mosselrestaurants. Elk van hen schuift uiteraard mosselen voor, maar behoudt zijn identiteit en weet daarnaast nog tal van knappe schotels uit de oven te toveren.

HOTEL-RESTAURANT AU PORT

Een van de toppers is alvast hotel-restaurant Au Port ,waar de familie Wiskerke met Frank en Liduina, al eeuwen de plak zwaaien, zijn mosselen en zeevruchten uiteraard de gekende toppers. Maar ook Frank’s Keuzemenu is beslist een aanrader: oesters, duif, carpaccio van hert, vispannetje, scampi, scholfilet, varkenshaasje, kaas en of warm appeltaartje. Een adres dat staat als een rots in de Zeeuwse branding. Met hun kinderen Pauline (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) en Gérard (aan het fornuis) is de toekomst alvast in veilige handen. Het hotel met verzorgde kamers,zorgt ervoor dat men na elke succulente avond op en top kan uitbuiken. Diverse arrangementen zorgen voor een succulent weekend. Speciale prijzen tijdens de week.

Hotel-Restaurant Au Port

Liduina & Frank Wiskerke

Waterspoortstraat 1

4553 BG Philippine

0031 115 49 18 55

auport@zeeland.nl

www.auport.nl

RESTAURANT PLACE DU MARCHE

Afgestudeerd aan de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge weet Jürgen Verhulst,eendrachtig met de familie zowel klassieke als moderne gerechten op tafel te toveren. Jürgen kiest uitsluitend voor markt- en regionale seizoensproducten: Zeeuwse goudmerk mosselen, Zeeuws lam, Oosterscheldekreeft, vis- en schaaldieren, paling uit Grevelingen en onder andere asperges uit de polders. Klasse liegt nooit en met zijn Gastronomisch Menu Auguste Escoffier verwent Chef Jürgen je op en top. Dit is ook de heren van Gault Millau en Michelin niet ontgaan. Meer nog, de wijnkaart schuift mooi mee aan tafel en zorgt voor een compleet culinair genot. Met de jonge Glenn is de opvolging alvast verzekerd.

Restaurant Place du Marché

Jeanine en Jürgen Verhulst

Havenstraat 12

4553 BG Philippine

0031 115 491524

info@placedumarche.nl

www.placedumarche.nl

 

MOSSELRESTAURANT DE OUDE HAVEN

Op de plaats waar ooit de oude haven floreerde, weet het familiebedrijf van Frans en Marijke Vermeirssen al met de derde generatie op ambachtelijke wijze mosselen te bereiden, volgens een niet te evenaren familierecept. Vis speelt hier eveneens een zeer belangrijke rol,waarbij tong en paling met lengten voorsprong de top halen. LadyChef Marijke is tegelijk een meester in vleesbereidingen. De gezamenlijke werkkracht van de acht familieleden leidt intussen al 32 jaar tot kwaliteit. Met zijn 60 lentes dirigeert Frans het geheel als een orkestmeester die duidelijk de klappen van de zweep kent. Mosselrestaurant De Oude Haven is een ideale locatie voor groepen en feesten.

Mosselrestaurant De Oude Haven

Marijke en Frans Vermeirssen

Waterpoortstraat 3

4553 BG Philippine

0031 115 49 16 91

info@deoudehaven.com

www.deoudehaven.com

 

RESTAURANT DE MOSSELBANK

Toen Erik en Cornée de Bruijne in 1999 de zaak overnamen van hun ouders, bouwden ze deze mosseltempel om tot een gezellig adres waar men onbeperkt mosselen en Fruits de mer kan nuttigen. Deze laatste op bestelling,of tenzij ze er op geregelde tijdstippen een exclusieve Fruits de Mer-avond van maken. Dan is het ongelimiteerd smullen van kreeft, langoustines, krabscharen, oesters, garnalen, scampi, wulken en onder andere rauwe mosselen en wulken. Met Cornée aan het fornuis en Erik in de zaal loopt De Mosselbank als een trein. Voor de beide broers geldt niet alleen het lekkere eten, maar wordt veel aandacht besteed aan de gezelligheid. Voor de liefhebbers wacht heerlijke Champagne Boizel.

Restaurant De Mosselbank

Cornée en Erik de Bruijne

Havenstraat 9

4553 AV Philippine

0031 115 49 15 76

info@mosselbank.nl

www.mosselbank.nl

 

RESTAURANT DE FIJNPROEVER

Met de vierde generatie Wiskerke (nvdr: de helft van Philippine heet zo) staken Gerben en Jurgita de zaak in 2008 in een volledig nieuw kleedje, maar wisten het zeer gezellig te houden. De moderne haard scheidt de ruime familiezaal van de intiemere zitjes. Naast mosselen schenkt Chef Gerben heel wat aandacht aan zeetong, paling en diverse vleesgerechten. Via twee mooie schilderijen brengt hij graag ode aan opa Arie en vader Gerard. De mosselen worden hier klaargestoomd volgens het familierecept op papier gezet door opa, die Philippine halfweg de vorige eeuw op de culinaire kaart wist te zetten. Restaurant De Fijnproever is een ideaal adres voor groepen zowel als voor een leuke tête à tête.

Restaurant De Fijnproever

Gerben en Jurgita Wiskerke

Visserslaan 1

4553 BE Philippine

0031 115 49 13 13

info@defijnproever.com

www.defijnproever.com

 

RESTAURANT AUBERGE DES MOULES

Warm en gezellig huis waar Joris en Manon Jansen en de zaalmeesters Jacques De Putter en Dave Pauwels je meteen thuis doen voelen. Niet alleen werkt de glimlach van het personeel zeer positief en aanstekelijk, ook de gerechten lachen u op dezelfde wijze toe. Dat is ook de heren van de Michelin gids niet ontsnapt. Er kwam een onderscheiding van Bib Gourmand er bovenop. Het sterke Zeeuws-Vlaamse Bourgondische karakter van het huis verheft restaurant Auberge des Moules tot een van de absolute toppers in Philippine. De streekproducten met mosselen, Oosterscheldekreeft en onder andere kokkels vormen een sterk huwelijk met het beste wat uit de Noordzee komt. Tong, rog en onder andere kabeljauw zijn hier toppers op het stijlvolle bord.

Restaurant Auberge des Moules

Joris en Manon Jansen

Visserslaan 3

4553 BE Philippine

0031 115 49 12 65

info@aubergedesmoules.com

www.aubergedesmoules.com

 

RESTAURANT IN DEN VLAEMSCHEN POT

Liefhebbers van een ferme brok nostalgie zitten hier uitstekend. Ferry Selis en zijn Venezolaanse charmante echtgenote Milagros pakken hier uit met nostalgische schotels uit grootmoeders tijd, overgoten met dito achtergrondmuziek, die ons doet terugdenken naar de heerlijke jaren 60 en 70. Chef Ferry zwaait intussen al twintig jaar de plak in de keuken. De zaal ademt familiale gezelligheid uit met kijk op een knusse huiskamer. Een leuke bar maakt tijd voor het aperititief. De Chef volgt met verve de seizoenen en maakt zich sterk door de streekproducten te promoten. In de zaal krijgt hij hulp van zoon Oswel en dochter Ady. Voor de huishoudelijke klusjes en tip van hoe-het-vroeger-was kan hij steevast rekenen op vader Rein, 78 lentes jong.

Restaurant In Den Vlaemschen Pot

Ferry & Milagros Selis

Philipsplein 16

4553 AM Philippine

0031 115 49 15 11

info@indenvlaemschenpot.nl

www.indenvlaemschenpot.nl

 

CAFE-RESTAURANT DE ZWAAN

Anders dan de anderen, weten Olaf en Barbara Cornelis deze gewezen afspanning om te toveren tot mooie mix van een gemoedelijk en charmant café annex knus eethuis. Het pand mag dan wel dateren uit 1672 – het oudste café van het dorp – vandaag is het een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van het goede leven uit het dorp. Het restaurant – waar de zwaan nooit ver weg is – laat zestig leuke zitjes toe. Olaf maakt zich sterk in de keuken, eega Barbara Eggebeen is de gezellige en goedlachse gastvrouw. Het is duidelijk, de charme van dit café lokt lekkerbekken voor een heerlijke pot dampende mosselen, klaargestoomd op de gewenste wijze. Uitstekend adres voor allerlei visgerechten.

Café-Restaurant De Zwaan

Olaf en Barbara Cornelis

Havenstraat 2 (bij de Kerk)

4553 AV Philippine

0031 115 49 13 60

info@dezwaan.com

www.dezwaan.com

 

(Georges Keters)

 

 

 





















Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs