Bib Gourmand Benelux 2014
Bib-beren van plezier voorlekkere prijzen
Michelin
heeft met zijn nieuwste gids terug een recordeditie te pakken: de teller staat op
261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers.
De Bib Gourmand, het concept
van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de
kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid
tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de restaurateurs die dit
concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met hun menus en
jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs.
De cijfers bewijzen het
succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een Bib Gourmandonderscheiding, die
in de MICHELIN gids aangeduid zijn met het symbool =. Dit
jaar staat de teller op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers.
De Michelin inspecteurs reisden de hele Benelux door om adresjes te vinden waar
men kan rekenen op lekker eten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding,
maar ook op een prettige sfeer. De restaurants in deze gids hebben een ziel, ze
bruisen! Ze bewijzen dat smakelijk tafelen geen luxe hoeft te zijn.
In België is
Wallonië met twaalf nieuwkomers het best vertegenwoordigd. Maar de meest opvallende
trend is dat heel wat zaken zich specialiseren in wijnen, die ze combineren met
lekker eten. Zo biedt Les
Vrais Soudeurs uit het Henegouwse Thuin een keuze uit meer dan 200
wijnsoorten, waaronder heel wat gegeerde exemplaren, die het koppelt aan
gerechten
die bol staan van smaak en
uitmuntende producten. Die heerlijke harmonie tussen wijn en spijs vindt men
onder meer ook bij Mondevino uit het Limburgse Borgloon en Le Wine
Bar
Sablon
des Marolles uit Brussel.
De hoofdstad verdient een
speciale vermelding voor de creatieve combinaties die men er vindt. In
navolging van het restaurant De Maurice à Olivier, dat aansluit op een krantenwinkel,
maakt Wine in the City in Jette nu zijn intrede: het combineert een
wijnwinkel en een restaurant. Wijn en lekker eten: a match made in heaven.
GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG
Het
Groothertogdom Luxemburg laat zich opmerken door zijn traditie, al betekent dat niet dat er
stilgestaan wordt. Neem nu restaurant Brimer uit Grundhof, dat al vier
generaties lang
in handen is van dezelfde
familie: hier vindt men een goede, genereuze keuken die een totaalbeleving
biedt. Dit is een mooi voorbeeld van het grote culinaire potentieel dat aanwezig
is in Luxemburg. Een andere exponent daarvan is Les Timandines in
Troisvierges, waar een moderne keuken met een traditionele basis wordt
voorgeschoteld.
NEDERLAND
Wie eerder een keuken
verkiest die streekgebonden en eigentijds is, wordt in deze gids eveneens op
zijn wenken bediend. Verschillende Nederlandse chefs hebben resoluut gekozen om
kwaliteit voor aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Een fraai voorbeeld
hiervan is restaurant Bovenmeester in Steenwijk. Chef Jan Nijland werkte
jarenlang in sterrenzaken, maar koos voor een laag drempelige aanpak waarmee
hij een ruimer en jonger publiek aanspreekt.
MICHELIN GIDSEN 2014
De uitgave van de Bib
Gourmand Benelux 2014 is het startschot van een spannende novembermaand voor
Michelin. Op 18 november wordt namelijk de MICHELIN gids België en Luxemburg
2014 gepresenteerd (te koop vanaf 21 november), op 25 november volgt de gids
voor Nederland (te koop vanaf 28 november).
De
Bib Gourmand Benelux 2014 is te koop vanaf 7 november voor
de prijs van 15,95 (België en Nederland) en 15,50 (Luxemburg). Deze 6e editie
bevat:
_ 143 restaurants = in
België, waarvan 23 nieuwe;
_ 12 restaurants = in
Luxemburg, waarvan 5 nieuwe;
_ 106 restaurants = in
Nederland, waarvan 15 nieuwe.
MICHELIN GIDSEN 2014

|