Zeeland walhalla voor lekkerbekken
Zeeuwse Zilte Zaligheden
Zierikzee, Veere, Goes,
Yerzeke, Vlissingen en onder andere Middelburg, Goeree, Renesse en Bruinisse
zijn onlosmakend verbonden aan mosselen, oesters, kreeft, garnaal en vangverse
vis en wapperen hoog in het blauw-wit-rode vaandel van onze geliefde
Noorderburen. Het is duidelijk, Zeeland is het paradijs, het walhalla voor
lekkerbekken, gastronomische hoogstandjes graag ingevuld door de Zeeuwse Zilte
Zaligheden.
Al deze geneugten zijn te genieten in diverse eethuizen,
bistrots, brasseries en gezellige restaurantjes. Tussenin is het eens zo leuk
enkele bedrijven, landerijen en of natuurgebieden te bezoeken, zaken die
rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de realisatie en of kweek van
de unieke producten die Zeeland telt. En dat zijn er heel wat.
DE PERENBOOM
Na amper een paar jaar wisten Barbara en Martijn
Mastenbroek hun restaurant bistro in Burgh-Haamstede uit te bouwen tot een
culinaire stopplaats waar de Chef zorgt voor uitstekende driegangen menus,
zowel in de bistro (waar een lunch en dinerkaart wacht) als in het sfeervol
restaurant. Proef er alvast eens van de Paling Sam Uil of een Heretenboutfilet
gegaard op stro. Enig. Gastvrouw Barbara vertroetelt u met leuke wijnen. Voor
zij die na een succulent avondje genieten, wachten leuke hotelkamers vanaf 72
euro per nacht. Voor wie wat langer wil blijven met de familie, is er al een
appartement vanaf 575 euro per week. DE PERENBOOM, Achterweg 9, 4328 LZ
Burgh-Haamstede, tel. +31 (0)111 65 19 72, info@deperenboom.nl en www.deperenboom.nl
DE ETAGE
Zie,
proef en beleef Zeeland op hoog niveau is het credo dat eigenaar Ben
Verloo en gastvrouw Fleur naar voor schuiven als slagzin om hun gloednieuw
restaurant De Etage in de kijker te stellen. Geen ijdele woorden, niets is minder waard. Hetgeen Chef Marco Verspeten uit de oven tovert tart alle verbeelding. Het feest begint
steevast met een uitgebreide proeverij van Zeeuwse Zilte Zaligheden: krab,
paling, mesheften, oesters, mosselen. De Kabeljauwrug met Zeeuwse mosseltjes en
een saffraan sausje met bieslook zette de kroon op het werk. Subliem,
uitstekend gegaard, smeltend in de mond. Een échte Zeeuwse Zilte Zaligheid.
Voeg daarbij een heerlijke fles uit Frankrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland of zelfs
uit Schouwen-Duiveland, je culinair festijn kan niet meer stuk. En er is nog
meer: De Etage pakt elke maandag uit met een Diner Compleet (aperitief,
3-gangen verrassingsmenu, 2 glazen wijn, koffie met zoetigheden) aan de prijs
van 45 euro. De Etage is sinds dit jaar ook lid van De Kring van de
Oosterschelde kreeft. Restaurant De Etage, Jachthavenweg 61a, 4311 NC
Bruinisse, tel.: +31 (0)111 48 42 48, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl
POISSON & CUISINE
Trek in een bezoek bij een visverwerker, dan ontvangt
Mark Kern je graag in zijn visverwerkend bedrijf Poisson & Cuisine in
Stellendam. De man is bezeten door alles wat uit de zee komt, verstrekt uitleg
over versheid, kwaliteit en diversiteit van de Zeeuwse producten, proeverij
inclusief. Poisson & Cuisine, Meester Snijderweg 55, 3251 LJ Stellendam,
tel. +31 (0)187 49 18 00, info@poisson-cuisine.nl en www.poisson-cuisine.nl.
VISAFSLAG STELLENDAM
Iets verder op kan je elke werkdag tegen 8 uur de veiling
van de aanvoer van de Stellendamse vissers meemaken in de Visafslag. Directeur
Johan van Nieuwenhuyzen van United Fish Auction is uw gastheer. Visafslag
Stellendam, Meester Snijderweg 5, Stellendam, info@unitedfishauctions.com
en www.unitedfishauctions.com
DE ZEEMEEUW
Boven de vismijn en visafslag kan je al dat moois dat de
vissers de afgelopen nacht uit de Noordzee meebrachten proeven in het
restaurant De Zeemeeuw. Hier staat Kees van der Bok aan het fornuis en is
uiteraard een meester in visbereidingen. Gastvrouw Leni schoof met de breedste
glimlach een door Kees vangverse gebakken grietfilet met stampotje van
polderpuree en garnalenjus op tafel. Verser kan niet. Het echtpaar is tegelijk
eigenaar van hotel-café-restaurant Akershoek in Ouddorp, info@hotelakershoek.nl
en www.hotelakershoek.nl
voor zowel De Zeemeeuw als Akershoek.
LANDGOED MOERMOND
Wie de regio op makkelijke wijze wil verkennen kan zich
een paar dagen nestelen in het Landgoed Moermond in Renesse. Manager Remco
Roestenburg is uw gastheer.
Meer info: info@landgoedmoermond.nl en www.landgoedmoermond.nl
Met
dank aan drs. Sylvia M.E. De Geest, directeur Zeeland Schouwe-Duiveland en Balth.P.
Roessingh, PR, info@jcom.nl en www.jcom.nl
Georges
Keters


|