GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
13-04-2011
GASTRONOMIE AAN ZEE
Wijnweekend haalt fijnproevers naar Middelkerkse Casino
Château Magnol grote trekpleister
Wijnliefhebbers en lekkerbekken zitten
van vrijdag 15 tot en met zondag 17 april goed in Middelkerke en Westende. Drie
dagen lang staan de beste flessen van Wijnhandel Renty & Vanhoutte met
kroonjuweel Château Magnol als grote trekpleister in de kijker. Een organisatie
Dienst voor Toerisme Middelkerke onder supervisie van Johnny Devey, schepen
voor Toerisme
WIJNHANDEL RENTY & VANHOUTTE
Dit
jaar staat geen speciaal thema op de agenda. Coördinator Klaas Germonprez: Het
geheel is gebouwd rond Wijnhandel Renty & Vanhoutte met aandacht voor
diverse nevenproducten die het degusteren van de wijn nog aangenamer maken, met
extra aandacht voor streekproducten als daar zijn De Beauvoorder uit Veurne,
Het Beste van bij Ons uit Ieper, geflankeerd door enkele streekproducten uit
onze zustergemeente Vresse-sur-Semois. Wijnkenner Alain Bloeykens zorgt voor
extra commentaar en tips bij wijn proeven en wijn kopen terwijl Steve Vanparys
en Pierre Hacha zorgen voor Cookdemos, elke dag vanaf 14.30 uur.
BARTON & GUESTIER
Top
van de driedaagse is het wijngamma van een Barton & Guestier in Château
Magnol, het oudste handelshuis van Frankrijk en deel uitmakend van Châteaux et
Domaines Castel, de grootste Franse wijnproducent en de vierde wereldwijd.
Zaakvoerder en wereldwijnkenner Francky Renty van Wijnhandel Renty &
Vanhoutte is exclusief verdeler in België van deze prachtwijnen. We laten de
bezoekers aan het Wijnweekend kennis maken met het ganse gamma, van genietbare
en betaalbare wijnen al over de fraai reeks getekend Barton & Guestier,
intussen in onze regio sterk gekend bij heel wat restaurateurs, tot de top met
het raspaardje Château Magnol als absolute hoogvlieger, stelt Francky Renty.
TOPDAG VOOR MIDDELKERKE
Toerismeschepen
Johnny Devey kijkt vol verwachting uit naar deze 6de editie van het
Wijnweekend. Naast Wijnhandel Renty & Vanhoutte wordt het ook genieten van
Winetime uit Nieuwpoort, Italiaanse Delicatessen uit Middelkerke, Monteberg
Wijngoed uit Dranouter, De Beauvoorder uit Veurne en onder andere Boucherie
Antoine uit Vresse. Zij laten in het Casino hun beste producten proeven. Het
wordt zonder meer opnieuw een topdag in Middelkerke. In de diverse restaurants
staan speciale menus op de agenda, aldus schepn Johnny Devey, notoir
liefhebber van een goed glas en lekker tafel. Meer info over de menus: www.middelkerke.be
De wijnbeurs is vrij
toegankelijk op vrijdag 15 april van 12 tot 21 uur en op zaterdag 16 en zondag
17 april van 10 tot 18 uur. Op zaterdag 16 april is Radio 2 van 8 tot 10 uur te
gast in de Baccarazaal van het casino. Toegang: 12,50 euro.
Zierikzee, Veere, Goes,
Yerzeke, Vlissingen en onder andere Middelburg, Goeree, Renesse en Bruinisse
zijn onlosmakend verbonden aan mosselen, oesters, kreeft, garnaal en vangverse
vis en wapperen hoog in het blauw-wit-rode vaandel van onze geliefde
Noorderburen. Het is duidelijk, Zeeland is het paradijs, het walhalla voor
lekkerbekken, gastronomische hoogstandjes graag ingevuld door de Zeeuwse Zilte
Zaligheden.
Al deze geneugten zijn te genieten in diverse eethuizen,
bistrots, brasseries en gezellige restaurantjes. Tussenin is het eens zo leuk
enkele bedrijven, landerijen en of natuurgebieden te bezoeken, zaken die
rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de realisatie en of kweek van
de unieke producten die Zeeland telt. En dat zijn er heel wat.
DE PERENBOOM
Na amper een paar jaar wisten Barbara en Martijn
Mastenbroek hun restaurant bistro in Burgh-Haamstede uit te bouwen tot een
culinaire stopplaats waar de Chef zorgt voor uitstekende driegangen menus,
zowel in de bistro (waar een lunch en dinerkaart wacht) als in het sfeervol
restaurant. Proef er alvast eens van de Paling Sam Uil of een Heretenboutfilet
gegaard op stro. Enig. Gastvrouw Barbara vertroetelt u met leuke wijnen. Voor
zij die na een succulent avondje genieten, wachten leuke hotelkamers vanaf 72
euro per nacht. Voor wie wat langer wil blijven met de familie, is er al een
appartement vanaf 575 euro per week. DE PERENBOOM, Achterweg 9, 4328 LZ
Burgh-Haamstede, tel. +31 (0)111 65 19 72, info@deperenboom.nl en www.deperenboom.nl
DE ETAGE
Zie,
proef en beleef Zeeland op hoog niveau is het credo dat eigenaar Ben
Verloo en gastvrouw Fleur naar voor schuiven als slagzin om hun gloednieuw
restaurant De Etage in de kijker te stellen. Geen ijdele woorden,niets is minder waard. Hetgeen Chef Marco Verspeten uit de oven tovert tart alle verbeelding. Het feest begint
steevast met een uitgebreide proeverij van Zeeuwse Zilte Zaligheden: krab,
paling, mesheften, oesters, mosselen. De Kabeljauwrug met Zeeuwse mosseltjes en
een saffraan sausje met bieslook zette de kroon op het werk. Subliem,
uitstekend gegaard, smeltend in de mond. Een échte Zeeuwse Zilte Zaligheid.
Voeg daarbij een heerlijke fles uit Frankrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland of zelfs
uit Schouwen-Duiveland, je culinair festijn kan niet meer stuk. En er is nog
meer: De Etage pakt elke maandag uit met een Diner Compleet (aperitief,
3-gangen verrassingsmenu, 2 glazen wijn, koffie met zoetigheden) aan de prijs
van 45 euro. De Etage is sinds dit jaar ook lid van De Kring van de
Oosterschelde kreeft. Restaurant De Etage, Jachthavenweg 61a, 4311 NC
Bruinisse, tel.: +31 (0)111 48 42 48, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl
POISSON & CUISINE
Trek in een bezoek bij een visverwerker, dan ontvangt
Mark Kern je graag in zijn visverwerkend bedrijf Poisson & Cuisine in
Stellendam. De man is bezeten door alles wat uit de zee komt, verstrekt uitleg
over versheid, kwaliteit en diversiteit van de Zeeuwse producten, proeverij
inclusief. Poisson & Cuisine, Meester Snijderweg 55, 3251 LJ Stellendam,
tel. +31 (0)187 49 18 00, info@poisson-cuisine.nl en www.poisson-cuisine.nl.
VISAFSLAG STELLENDAM
Iets verder op kan je elke werkdag tegen 8 uur de veiling
van de aanvoer van de Stellendamse vissers meemaken in de Visafslag. Directeur
Johan van Nieuwenhuyzen van United Fish Auction is uw gastheer. Visafslag
Stellendam, Meester Snijderweg 5, Stellendam, info@unitedfishauctions.com
en www.unitedfishauctions.com
DE ZEEMEEUW
Boven de vismijn en visafslag kan je al dat moois dat de
vissers de afgelopen nacht uit de Noordzee meebrachten proeven in het
restaurant De Zeemeeuw. Hier staat Kees van der Bok aan het fornuis en is
uiteraard een meester in visbereidingen. Gastvrouw Leni schoof met de breedste
glimlach een door Kees vangverse gebakken grietfilet met stampotje van
polderpuree en garnalenjus op tafel. Verser kan niet. Het echtpaar is tegelijk
eigenaar van hotel-café-restaurant Akershoek in Ouddorp, info@hotelakershoek.nl
en www.hotelakershoek.nl
voor zowel De Zeemeeuw als Akershoek.
LANDGOED MOERMOND
Wie de regio op makkelijke wijze wil verkennen kan zich
een paar dagen nestelen in het Landgoed Moermond in Renesse. Manager Remco
Roestenburg is uw gastheer.
Van vrijdag 29 april tot en
met woendag 15 mei lopen in de verschillende badplaatsen activiteiten die de
natuur en het milieu aan de kust in de kijker plaatsen.Het programma in Nieuwpoort zal ongetwijfeld
jong en oud weten te bekoren:
Zaterdag 30 april van
10 u tot 12 u: verkenning in het unieke natuurreservaat De IJzermonding waar
watervogels zich in de slikken en schorren bijzonder thuis voelen.Een natuurgids vertelt je meer over hun
tafelmanieren en wat zowel op hun menu staat: langpootkreeftjes, kokkels,
wadslakjes en onder anderestrand- of
penseelkrabben.
Afspraak op het einde van de parking
Halvemaanstraat.Laarzen en verrekijker
zijn aanbevolen.
Zondag 1 mei van
10 u tot 12 u: ontdekking in de wondere wereld van de straatnamen.Een wandeltocht doorheen Nieuwpoort-bad op
zoek naar gedichten, verhalen en fotos.Aansluitend wordt u vergast op een bio-aperitief en een zeehapje. Afspraak
aan het toerismekantoor op het Hendrikaplein. Deelname: 3.Ook toegankelijk voor rolstoelpatiënten.
Zondag 1 mei van
14u30 tot 16u30: leerrijke wandeling in de Simliduinen op zoek naar de
geneeskrachtige kruiden en planten die er voor komen. Afspraak aan de
St.-Bernarduskerk.
Zondag 8 mei van
9u30 tot 12 u: Zeedorp Leve de Zee.Een gezinsactiviteit met krabben vangen op het staketsel, schelpen
zoeken, zeediertjes zoeken op het strandhoofd, turen naar zeevogels, een
voeltent met workshop klei en een bezoek aan de garnaalkruiers van De
Spanjaardbank.Als afsluiter: proven
van de vers gekookte garnalen. Afspraak ter hoogte van het westerstaketsel.
Zaterdag 14 mei om
10 u: demonstratie bevissing met fuiken.Paling en andere trekvissen hebben het moeilijk.In Nieuwpoort zet men de spuien op de IJzer nu
bij opkomend tij op een kier om vissen door te laten.Onderzoekers van het Instituut voor Natuur-
en Bosonderzoek stelden vast dat zo 400 keer meer glasaal zijn weg landinwaarts
vindt.De vangst wordt tot 17 u tentoon
gesteld. Afspraak op de rechteroever van de IJzer, ter hoogte van het
sluizencomplex De Ganzepoot.
Toenslager Roger Cornelis en zijn eega Maria
Mattheeuws in 1954 met Vleeswaren Corma een kleinschalige dorpslagerij op poten
zette, zullen ze wel nooit gedacht hebben dat hun hoofdproduct van ambachtelijk
gedroogde ham het tot markleider zou brengen binnen het wereldje van de
gastronomie. Met dank aan de inbreng van zoon Dirk die via het invoeren van de
eigen merknaam Ganda Ham tot een wereldproduct wist uit te
bouwen.
Wie ham zegt, denkt meteen aan varken. Eeuwen voor onze
tijdrekening was het varken in China populair als huisdier, tegelijk het meest
geconsumeerde dier. Het varken kreeg lang het predicaat van minderwaardig vlees
opgespeld. Het vlees kwam vooral op tafel bij boeren en plattelandsbewoners,
populatie die sterkte zocht in de consumptie van het varken, dier dat van kop
tot staart genuttigd werd. Niets ging verloren. Meer nog, het varken was
makkelijk te kweken en was niet kieskeurig om zijn voedsel. Het was tevreden
met de restjes en peuzelde letterlijk alles op. Uitstekend dus voor de kwekers
die tegelijk de winter doorkwamen met het geslachte varken in te pekelen.
Naderhand ging men in de kweek voor minder vet en meer vlees zodat gewerkt
werd aan het varken. Een slachtrijp varken bevatte dan ook stevig en mals
vlees. Zowat alles is er bruikbaar van. Flink gegeerd waren uiteraard de
hammen. En hiervan maakte Roger Cornelis uit Wetteren, later in Mariakerke bij
Gent zijn specialiteit: gedroogde rauwe hammen.
AMBACHTELIJK
Slager Roger Cornelis zweert bij het ambachtelijke en
zijn zaak groeit zienderogen. Een nieuwe verhuis dringt zich op en in 1969
vestigt hij zich op de huidige plaats in Destelbergen. Ondernemend als hij was
voerde Roger proeven uit voor de productie van rauwe hammen op basis van
droogzouting volgens het oude Vlaamse procedé, techniek die al jaren in Spanje
en Italië werd toegepast: droog gezouten hammen in zes maand. Het legt hem geen
windeieren en het bedrijf kan de vraag nauwelijks volgen.
DIRK CORNELIS
Vleeswaren Corma gooit dan ook hoge ogen op de
vleesmarkt. In 1980 krijgt vader Roger versterking van zoon Dirk. Hij bleef
niet stilzitten en trok de wereld rond om enerzijds uit te zoeken hoe men
hammen pekelde en anderzijds op welke wijze men ze droogde. Dirk ontdekt dat
het gebruik van zeezout leuke aromas oplevert. We wrijven de buitenkant van
de ham in met droog zout, wat het vocht uit het vlees trekt terwijl de jus in
de ham blijft. Zeezout zorgt voor een meerwaarde, vertelt Dirk Cornelis, gepassioneerd
door het vak. De toegepaste methode zorgde in minimum van tijd dat de Corma hammen,
intussen in 1985 vervangen door de merknaam GANDA HAM, de deur uitvlogen. Men
kon de productie nauwelijks volgen. Maar we maakten er geen race van, we
hielden het op kwaliteit. Grondstof ligt aan de basis van kwaliteit,geeft Dirk Cornelis nog mee, vandaag
onbetwist marktleider met een firma die intussen is uitgegroeid tot 45 man die
allen staan voor één enkel product: Ganda Ham, verwijzend naar de oud-Keltische
benaming voor de stad Gent.
GANDA HAM IN DE KEUKEN
Intussen is Ganda Ham een begrip geworden binnen het
wereldje van de fijnproever. De ham, steeds bereid volgens de aloude Vlaamse
traditie, is een begrip geworden. Topchefs als Felix Alen (Hof ter Rhode,
Diest), Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Rudi De Volder (t
Convent, Lo-Reninge), Frank De Wilde (Quartier Sauvage, Gent), Sergio Herman
(Oud Sluis, Sluis) en, naar onze mening de allergrootste, Geert Van Hecke
(Karmeliet, Brugge), gebruiken het graag bij de bereiding van hun succulente
schotels.
GANDA HAM GAMMA
Het is duidelijk, de opgang van de Ganda Ham is nog
nauwelijks te stuiten. Enkele jaren geleden kwam er een intense samenwerking
tot stand tussen Ganda Ham en de geitenkaasmakerij Le Larry uit Lochristi,
kazen op ambachtelijke wijze gemaakt uit zowel biologische als conventionele
melk, zonder toevoeging van kleurstoffen en of bewaarmiddelen. Naast de ham en kaas is er sinds kort ook de
Ganda Tripel op de markt, een 9,50 % vol. alc, natuurlijk bier van hoge gisting
met nagisting op de fles, speciaal ontworpen voor de bierliefhebber. Een
lekkernij in het glas;
BEDRIJFSBEZOEK
Voor wie het wenst staat Ganda Ham open voor
groepsbezoeken, minimum 15 man. De rondgang duurt anderhalf uur, degustatie
inbegrepen. Deelnemen kost 3,50 euro per persoon. Uitgebreide proeverijen
kunnen ook.
4-Sterrenhotel, wellness- en culinair paradijs in Zeeland
Amadore Wellness Hotel De Kamperduinen
Op het ongetwijfeld mooiste
plekje van Zeeland, tussen het Veerse Meer, de duinenrand en de Noordzee op het
uiterste puntje van Noord-Beveland, werd vorig jaar een voormalig
appartementencomplex omgetoverd tot een viersterrenhotel met alles er op en
eraan: top wellness, sauna, massage, binnenzwembad, rust, gastronomie, leuke
brasserie, warme ontvangst en ongekunsteld vriendelijk onthaal: Amadore
Wellness Hotel De Kamperduinen, de nieuwste telg van de groep Amadore Zeeuwse
Hotels & Restaurants, hotelgroep uitgebouwd door algemeen directeur Jerry
van Zuylen.
Proef
de sfeer en ontspan is hier geen holle slogan, maar het
wijst meteen de weg naar een ontspannen verblijf. Het complex in amper in een jaar tijd
uitgegroeid tot een begrip in de regio. Hotelmanager Christina Acda is in de
wolken: Het is een plezier te zien dat onze klanten met volle teugen genieten.
Onze royale kamers zijn uitgebouwd met boxspringbedden, luxe badkamer met
instapdouche, bad, minibar en onder andere flatscreen tv. Heel wat kamers hebben
ook een ruime balkon. Daarnaast staan er nog appartementen en penthouses ter
beschikking, al dan niet te gebruiken voor families, vertelt een immer blij
gemutste Christina Acda die bijzonder veel belang hecht aan de sfeer binnen het
hotel. De gasten moeten zich zonder meer thuis voelen. Het zijn geen nummers,
maar gasten in de echte zin van het woord. En dan is een persoonlijke
benadering de ideale formule. Het persoonlijk contact doet wonderen, geeft de
gepassioneerde hotelmanager Christina Acda nog graag mee.
WELLNESS
Een de absolute troeven van Amadore Wellness Hotel De
Kamperduinen is de wellness. Een rustgevende wandeling doorheen het paradijs
van massages, sauna, sunshower, jetstream zwembad, dompelbad en onder andere de
stortdouche en whirlpool laat zien dat het de gast op zoek naar ontspanning
zich onmiddellijk thuis voelt. Alle facetten zijn aanwezig, zon, licht, strand
en zee zijn de extra troeven die ons hotel weet te schenken, zegt Mike Heremans,
F&B manager en rechterhand van de hotelmanager, duidelijk genietend van de
rust die de binnentuin uitstraalt. Onze gasten genieten hier niet alleen van
diverse schoonheidsbehandelingen en massages uitgevoerd door gediplomeerde
specialisten maar kunnen tegelijk genieten van de buitenaccommodatie als daar
zijn de fitness, het fietswerk en het wellness-huisje, onze jongste aanwinst,
besluit Mike Heremans.
GRAND CAFE RAYMONDO
Sfeer en warmte zijn de sleutelwaarden die Brasserie De
Kamperduinen onder de vleugels van Grand Café Raymondo hanteert. Zaalmeester
Mike Heremans (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) zwaait er de plak. Het is onze
betrachting de ultieme smaak van Zeeland op het bord te brengen via gebruik van
niets dan streekgebonden producten. Chef Johan Dick ooit in de leer bij de
beste Michelinsterren zorgt er elke dag voor hoogstaande culinaire
verrassingen, stelt Mike Heremans. Inderdaad, kreeft, oesters, mosselen, plaatselijk
wild, gevogelte en het alom geprezen lamsvlees
zijn de grote spelers op het bord. Voeg daarbij een gevarieerde wijnkaart en je
culinair uitstapje naar Brasserie De Kamperduinen kan niet meer stuk.
TE DOEN
Wie zijn verblijf in De Kamperduinen wil koppelen aan een
verkenning van de regio zit goed. Noord-Beveland is het kleinste eiland van
Zeeland. Watersporters zijn er dus aan het feest. Het hotel ligt op een paar
honderd meter van het strand en in de buurt is het genieten van het Veerse
Meer. Fietsers kunnen hun geluk niet op en uitstapjes naar Goes, Zierikzee en
Middelburg staan steevast op de agenda.
GROEP AMADORE
Elk van de hotels en restaurants uit de groep Amadore bezit
zijn eigenheid maar dragen allemaal de kwaliteitsstempel die Amadore hoog in
het vaandel laat wapperen, stempel die staat voor topkwaliteit, optimale
service en grenzeloze gastvrijheid. De groep telt niets dan klasrijke huizen:
Amadore Grand Hotel Arion in Vlissingen (www.hotelarion.nl), Amadore Hotel Arneville
in Middelburg (www.hotelarion.nl),
Grand Café Hotel Jersey in Goes (www.grandcafejersey.nl), Grand Café Stefanos
in Vlissingen (www.stefanos.nl),
aansluitend telkens een Grand Café Raymondo (www.raymondo.nl). Algemene info: www.amadore.nl
Reizen Lauwers is sinds 3 april 2011 een gloednieuwen uniek project rijker: met dewww.fietsburo.be kunnen wielerliefhebbers er
hun eigen fietsvakantie samenstellen of kiezen een arrangement. Reizen Lauwers zorgt voor de praktische
organisatie ervan.
FIETSVAKANTIE A
LA CARTE
Op de
website stellen fietstoeristen hun eigen vakantie in Vlaanderen of Nederland
samen voor vier tot tien personen. Francois Deroep, marketingverantwoordelijke
bij Reizen Lauwers: De wielerliefhebber kiest zelf waar hij vertrekt en
aankomt én hoeveel dagen hij over de tocht doet. Wij zorgen voor de praktische organisatie. Plant een vriendengroep een fietstocht van
Antwerpen naar Vlissingen in twee dagen tijd? Dan stippelen wij de route uit en regelen de
overnachting, inclusief ontbijt. De bagage vervoeren naar het hotel? Of de toeristen mét fiets terug naar het
startpunt brengen? Allemaal geen probleem!
FIETSARRANGEMENT
Wie zelf
geen inspiratie heeft, kan kiezen voor een fietsarrangement. Reizen Lauwers
stippelde in elke Vlaamse provincie een aantal meerdaagse fietstochten uit. Francois Deroep hierover: Vlaanderen is een
prachtig decor om in te fietsen. De mooie natuur en het historisch erfgoed zijn
ideale ingrediënten voor een ontspannende fietsvakantie.
FIETSBURO VOOR DE WIELERGEKKEN VLAMING
De
Vlaming is wielergek zoveel is zeker. De voorjaarsklassiekers brengen
traditiegetrouw veel mensen op de been. Maar we kruipen met zn allen ook zélf
op de fiets. We organiseren al enkele
jaren fietsvakanties in het buitenland: een gigantisch succes. Maar onze
klanten snakten ook naar fietsformules in Vlaanderen en Nederland. Daarom zijn
we gestart met www.fietsburo.be,
een innovatief concept dat duidelijk in
de smaak valt, stelt François Deroep, vol enthousiasme.
REIZEN LAUWERS
Reizen
Lauwers, gevestigd in Boechout, is marktleider in de organisatie van begeleide
autocarvakanties. De grootste troef van het bedrijf dat al bestaat sinds 1947
is de uitstekende verhouding prijs en
kwaliteit. Ondertussen blijft Reizen Lauwers zijn reisaanbod uitbreiden voor
elk wat wils: vliegvakanties, cruises en onder andere citytrips. Benieuwd naar
het nieuwste project? Neem dan snel een kijkje op onze unieke en kersverse www.fietsburo.be.
Meer info:
François Deroep Marketingverantwoordelijke Reizen
Lauwers
Vlaams minister-president Kris Peeters opent Oosterscheldekreeftenseizoen in Zierikzee
ZIERIKZEE Onder ruime
belangstelling mocht Vlaams minister-president Kris Peeters aan boord van de
Frisia de eerste Oosterscheldekreeft anno 2011 in ontvangst nemen. Hij schoof
de nog spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Leon Wissen die voor de
gelegenheid het fornuis van zijn restaurant De Stadschuur ruilde voor het
kombuis van de Frisia. De dag kon toen al lang niet meer stuk.
Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat traditiegetrouw
de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen van de eerste
Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de notabelen met zijn
allen netjes verdeeld over diverse vaartuigen op hun paasbest op de
Oosterschelde smullen van al het lekkers uit Zeeland. Dat alles in een
vlekkeloze organisatie van De Kring van de Oosterscheldekreeft, getekend Balth
Roessingh. De kreeft wordt nog tot half juli in de voornaamste Zeeuwse
restaurants geserveerd.
ZIERIKZEE
De pittoreske haven van Zierikzee is al tien jaar het
epicentrum om de Oosterscheldekreeft in al zijn glorie aan het grote publiek
voor te stellen. Deze heerlijke ceremonie, een volksfeest waarbij notabelen
samen aan de kreeftentafel genieten van al dat moois dat uit Zeeland en
Schouwen-Duiveland te proeven is. Voorzitter van de Stichting Promotie
Oosterscheldekreeft Luit Ezinga was de koning te rijk de Vlaamse Minister-President
Kris Peeters te mogen begroeten, samen met diverse ambassadeurs, burgemeesters,
Chefs en onder andere niets dan lekkerbekken. Daarbij een flinke vloot
liefhebbers uit Vlaanderen, bont gezelschap dat gewapend met regenschermen
zich aan boord van de diverse schepen en zeilschoeners hees. De kreeftenvangst
kon beginnen.
EERSTE KREEFT
De vloot koos koers voor de Oosterschelde om er de fuiken
aan boord van de ZZ10 te hijsen. Minister-President Kris Peeters genietend van
de sfeer aan boord van de Frisia nam met de breedst mogelijke glimlach de
allereerste Oosterscheldekreeft 2011 in ontvangst. Hij schoof die evenwel vlug
door richting kombuis. De rest van de kreeft zou volgen. Intussen vloeide de
Champagne Moët & Chandon welig, met dank aan Bob Bron, directeur Moët
Hennessy Nederland. De rest laat zich raden, de kreeftenlunch werd een
succulente smulpartij waarbij eenieder het zich flink liet smaken, selecte
kreeftenwijn binnen handbereik.
KREEFTENWIJN 2011
Al even traditioneel als de vangst van de eerste
Oosterscheldekreeft wordt een wijn uitgekozen dat best past bij deze Zeeuwse
delicatesse. Dit jaar koos men voor de Franse Marsanne Les Tannes 2010, Château
de Conas in Pézenas, Languedoc. De Marsanne-druif bezit een expressief en
levendig karakter, vol fruit. De elegante smaak van Les Tannes, aanvullende
geur van wit fruit en vanille passen bij een geserveerde temperatuur van 7 tot
8 graden uitstekend bij zeevruchten en uiteraard bij de Oosterscheldekreeft.
Tot grote tevredenheid van de broers Eric en Joost de Bruijn van het wijnhuis
P. de Bruijn uit Nijmegen die de officiële kreeftenwijn in huis haalden. Meer
info: www.debruijnwijnkopers.nl,
De wijn voorgesteld door de Franse ambassadeur Jean-François Blarel.
RESTAURANTS
Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de
Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, te genieten in deze
restaurants:
Finalist Prosper Montagné aan
het fornuis in Andromeda Hotel
Stijn
Cornelis nieuwe Chef in
restaurant Gloria in Oostende
De 32- jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds
deze week de nieuwe chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het
4-sterren Andromeda Hotel & Thalassa.De leerling van Marcel Geerts ziet hierin een eerste bekroning van zijn
streven naar de top. Ik ben blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met
beide handen. Mijn credo alleen verse marktproducten zorgen voor
klassenschotels willen we in onze keukenploeg hoog in het vaandel laten
wapperen, zegt de kersverse nummer één aan het fornuis van de Gloria.
Kenners
weten het al langer, het gastronomische restaurant Gloria binnen de muren van
Andromeda Hotel & Thalassa, behoort tot de top van culinair Oostende. Chef
Philip De Wilde kreeg zopas de kans om in Brussel een nieuwe uitdaging aan te
gaan zodat directeur Sabine Friederichs op zoek moest naar een nieuwe eerste
kok. We gingen niet over één nacht ijs en kregen tal van chefs over de vloer.
Onze keuze ging uiteindelijk naar Stijn Cornelis, tot gisteren sous-chef in het
klasrijke Kempinski Hotel Dukes Palace in Brugge. De man heeft meerdere pijlen
op zijn boog en wist zich dit jaar nog tot finalist te koken op de prestigieuze
kookwedstrijd Gastronomische Club Prosper Montagné. Hij is een fervent
voorstander van de klassieke Franse keuken. Dat is precies wat we zoeken,
stelt een Sabine Friederichs, blij met de nieuwe aanwinst.
Na
zijn middelbare studies Economie en Moderne Talen trok hij naar het fornuis waar
hij via een stagecontract restauranthouder al vrij snel begreep dat zijn
toekomt aan de stoof te vinden was. Ik kook zeer graag en ben bijzonder
leergierig. Op al mijn stageplaatsen over het hele land (Beluga, Leuven; Salade
Folle, Rumst, Karmeliet, Brugge) opende ik de ogen en wist ik veel te leren van
mijn chefs. Ik heb vooral heel wat te danken aan Marcel Geerts, Eerste Kok van
België Prosper Montagné 1977, die me de knepen van het vak leerde. Ook van Ivan
Verhaeghe, executive chef Kempenski Hotel Dukes Palace Brugge stak ik heel wat
op. In restaurant Gloria wil ik die kennis ontplooien en het niveau betrachten
van mijn leermeersters, vertelt Stijn Cornelis.
MARKTMENU TROEF
Als
er één zaak is die Stijn Cornelis leerde is dat hij in de keuken met dagverse
producten de beste resultaten aan het fornuis weet te behalen. Dit is steeds
mijn credo geweest en ik trek dan ook graag deze lijn door. Vandaar dat we
onmiddellijk de kaart hebben aangepakt en een Marktmenu creëerden. We zijn
kieskeurig op onze ingrediënten, want deze vormen de basis voor het succes in
de keuken. Elk seizoen heeft zijn eigen rijkdom en wat is er mooier dan te
koken met seizoensgebonden producten. Hierdoor gaat niets van de smaak
verloren. Voeg daarbij dat keuken en zaal op elkaar dienen ingespeeld te zijn.
De zaalmeesters zijn het perfecte verlengstuk van het werk in de keuken. Met
William Van Daele en Didier Hamers zitten we goed. En in de keuken kan ik
rekenen op een uitstekende Charlotte Plovie, al jaren vertrouwd met de
Gloria-keuken, stelt de ambitieuze Stijn Cornelis.
ESCOFFIER IN RESTAURANT GLORIA
De
komst van een jong talent als Stijn Cornelis kan alleen positief zijn voor
culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de toprestaurants en het is
nog steeds wachten op een ster of hoge quotatie in de Gault Millau. Onze
betrachting is zo hoog mogelijk te klimmen met dien verstand dat we in de
eerste plaats willen zorgen voor een smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor
de keuken van Escoffier aangevuld met een lichte oosterse toets bij dewelke men
het product als dusdanig nog steeds optimaal terugvindt in het bord. We houden
er niet van dat de lekkerbek dient te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor
eerlijke en dagverse producten. Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het
opwaarderen van de gastronomisch keuken van restaurant Gloria, besluit Stijn
Cornelis.
Foto: Chef Stijn Cornelis geflankeerd door sous-chef
Charlotte Plovie en directeur Andromeda Hotel & Thalassa Sabine
Friederichs.
Wielerliefhebbers kennen de
regio op hun duim terwijl de renners er een hekel aan hebben: de Muur van Hoei
is niet direct een verkeersdrempel van formaat, maar veelal de onverbiddelijke
scherprechter in de wielerklassieker De Waalse Pijl waarbij de gemeente Wanze
een grote rol speelt. Gastronomen hebben evenwel een ander gevoel bij deze kuitenbijter:
met restaurant La Gastronomie du Mayeur telt Wanze een tafel waar superlatieven
te kort schieten.
Het huis op zich is al een bijzonderheid. Omringd door de
rivier Méhaigne bevindt het restaurant zich op het eilandje Chanteleau. De
riante villa is een kopie van het stulpje dat de Franse acteur Jean Marais ooit
bezat in Marne-la-Cocquette. Hier stampte Chef Jean-Luc Lambotte en zijn eega
Mireille Marchand in 2006 restaurant Gastronomie du Mayeur uit de grond,
genoemd naar zijn grootvader, voormalig bewindvoerder van deze kleine entiteit.
Het geheel, goed voor een vijftigtal zitjes, is uitgewerkt in drie
compartimenten dat de mogelijkheid biedt om zowel kleine groepen als de tête à
tête liefhebbers in alle sereniteit en rust te laten genieten van al dat moois
dat Chef Lambotte uit zijn oven tovert. Bij mooi weer kunnen nog eens zoveel
lekkerbekken op het terras genieten, tegelijk de tuin te bewonderen. Een fraaie
parkeerhaven laat toe de wagen in alle rust even uit te blazen tussen het
groen.
AUTODIDACT
Jean-Luc Lambotte (42) mag dan wel een laatbloeier zijn,
hij wist in minimum van zijn tijd zijn kooktalent te verzilveren. Afkomstig uit
een familie waarbij traditiegetrouw transport en politiek de scepter zwaaiden
ging de interesse van Jean-Luc eerder naar eigen ontdekkingen, wat scheidkunde
en wetenschappelijke opzoekingen vooraleer zich in 1993 als complete leek te
storten in het wereldje van de restauratie. In eerst Auberge du Hoyoux, later in Jardins de
Pauline, beide restaurants in Modave, ontpopte de leergierige Jean-Luc Lambotte
zich al spoedig tot een meester aan het fornuis met het resultaat dat hij in
2006 met Gastronomie du Mayeur zijn eigen restaurant op poten zette. Met
succes, want intussen is het huis tot ver buiten de grenzen van het Luikse
bekend als gastronomische tempel.
CREATIEVE KEUKEN
Met eega Mireille Marchand als elegante en joviale gastvrouw
is de ontvangst warm en hartelijk. In de zaal wordt zij geflankeerd door Jonathan
Fallais en Claude Vincent, twee jonge knapen die de knepen van het vak al
duchtig onder knie hebben. In de keuken laat de Chef zich bijstaan door vooral
stagiaires die hier hun kennis komen verrijken.
Elk bord, getekend Jean-Luc Lambotte, is een lust voor
het oog en een ode aan de smaak. De creatieve keuken zorgt voor subtiele en
verrukkelijke gerechten, vol streling voor het verhemelte en genieten alle
aandacht. De passende wijnen, geplukt uit een ruim 2.500 tellende flessenrijke
kelder, maken het feest compleet.
CARTE BLANCHE
Met zijn klassiekers Menu Découverte, Menu Dégustation,
Menu Homard Blue en Menu Saveurs du Japons laat Chef Jean-Luc Lambotte zijn
talent optimaal bewonderen. Het wordt evenwel helemaal te gek als je hem Carte
Blanche geeft. Een reeks succulente schotels passeren de culinaire revue, de
een al smaakvoller dan de andere. Tonijn, ganzenlever, oester, langoustine,
kreeft en onder andere baars of tong krijgen een andere dimensie wanneer men
Jean-Luc zijn zin laat doen. Het is duidelijk, hier heeft men het laatste nog
niet gezien. Wanze beschikt niet alleen over een flink stuk geschiedenis om en
rond de wielerklassieker Waalse Pijl, maar kan met restaurant Gastronomie du
Mayeur de hele culinaire wereld aan. Geen wonder dat de bonzen van Euro Toques
en Chaine des Rotisseurs dit adres op hun ledenlijst hebben staan. Een adres om
zeker op zak te hebben, eens op stap aan de andere kant van ons leuke landje.
Aye, deelgemeente van Marche-en-Famenne,
je vindt het niet op je doorreis naar of op weg naar je vakantieverblijf in de
Ardennen of het Groot-Hertogdom Luxemburg. En toch mag je het niet missen, Aye,
zalig stekje waar Château dHassonville, neergepoot in een 55 ha groot groen
domein garant staat voor een koninklijk verblijf. Voor rustzoekers, gastronomen
en liefhebbers van het goede leven, een pleisterplaats. Om graag te komen. En
terug te komen.
Na het oprijden van de hectometers lange groene inrit
ontplooit het kasteel zich in al zijn glorie als een sprookje. Château dHassonville,
zonder meer een der pure diamanten aan de kroon van ons te veel onderschatte
Ardennen. De ontvangst op de binnenkoer alleen al is koninklijk. Alexander
Rodrigues die met de familie het kasteel bezit komt je persoonlijk
begroeten. Duivel-doet-veel Philippe ontfermt zich over je bagage. Je verblijf
kan beginnen. Het 17de eeuwse kasteel werd door de Zonnekoning Lodelijk
XIV in 1675 opgetrokken als jachtverblijf. Nadat het in de loop der eeuwen
diverse eigenaars had gekend kocht de familie Rodrigues-Van Eyck het kasteel in
1986 en bouwde het om tot een hotel-restaurant met 20 luxueuze kamers,
inclusief enkele suites. Aan de authenticiteit van dit landjuweel werd niet
getornd. Op de binnenkoer werd een gezellige bar uitgewerkt, aansluitend plaats
voor kleine seminaries tot dertig man, een snookerzaaltje en plaats voor wat
leesgenot. De knetterende haarden op diverse plaatsen zorgen voor extra sfeer
en rust.
TOPGASTRONOMIE
Wordt de bezoeker stilaan herboren, dan zorgt restaurant
Le Grand Pavillon voor culinaire hoogstandjes die mening Michelin-chef in de
kou zet. Chef Olivier De Laere zwaait sinds 2008 de scepter in het restaurant.
De ervaring die hij opdeed in diverse tophuizen met minstens één Michelin-ster,
is vandaag terug te vinden in het bord. Lekkerbekken schuiven dan ook graag aan
voor het hemels Menu Clé dOr, een zesgangendiner, een opeenvolging van
succulente schotels, stuk voor stuk parels alleen te vinden op de beste tafels.
ARRANGEMENTEN
Tekenen voor een op en top belevenis is genieten van een
Gastronomisch Weekend Arrangement: Menu Châtelaine (4 gangen), overnachting en
ontbijtbuffet, Menu Clé dOr (6-gangen), overnachting en ontbijtbuffet: 265
euro per persoon logerend in een tweepersoonskamer met zicht op binnenkoer, 314
euro per persoon in tweepersoonskamer met zicht op het park of annexe.
MIDWEEK
Voor een verblijf in de week stelt Château dHassonville
bovenstaand arrangement voor met inbegrip van Champagne aperitief, wijnen en
mokka bij de twee diners aan 540 euro voor een kamer binnenkoer en aan 640 euro
voor een kamer of annexe en dit voor TWEE personen logerend in
tweepersoonskamer.
Het is duidelijk, een verblijf op het domein van Château
dHassonville, hoe kort ook, is een ideaal oord van verkwikking, van absolute
rust en het terugvinden van zichzelf. Tot straks in Château dHassonville?
Gijs Pijnenburg uit Domburg is de nieuwe Chef in het
Badhotel Renesse. Hij stond eerder aan het fornuis in restaurant Mondriaan in
Domburg en het Badhotel Domburg.
Hierdoor is de kaart volledig in een nieuw kleedje gestoken,
aansluitend wijnkaart.
Intussen staat nog tot vrijdag 20 mei het
Mosselarrangement op de agenda, met uiteraard de Zeeuwse mossel als middelpunt
van alle culinaire genot. Verder sieren de Sint-Jacobschelpen, de oesters en nog veel meer uit de zee de borden van het restaurant Le Marquis.
Meer nog, met Veere, Zierikzee en Middeburg in de
buurt is je verblijf in Badhotel Renesse onvergetelijk.
Q-Travel, de specialist in
autocarreizen en gevestigd aan de Zwaluwenstraat 44 in Oostende, brengt in
samenwerking met Q-Cars uit Lombardsijde voor het eerst in zijn jonge bestaan
een eigen brochure op de markt. Voor zaakvoerder Neil Dutrieue een droom die
werkelijkheid wordt. Hiermee wordt ook de slogan: Q-travel, Uw droom, Onze
passie meer dan waarheid.
De brochure 2011 is gedrukt
op kwaliteitspapier en geeft een bondig overzicht van de citytrips, rondreizen,
gastronomische uitstappen, eendaags reizen en vlieg- en busreizen, allen met
vertrek dichtbij de zetel: Oostende, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, De Panne,
Bredene, De Haan, Oostduinkerke en Loppem.
Toppers daarbij zijn de 5-daagse
reis naar Berlijn en de geschiedenis om en rond de Muur, de 7-daagse reis naar
Dresden, het Firenze aan de Elbe, de 8-daagse trip naar het muzikale Zillertal
in Oostenrijk, de 9-daagse reis naar Slovenië en onder andere de 7-daagse trip
naar de Gouden Stad Praag. Dat alles aan bijzonder scherpe en correcte prijzen.
En er is nog meer. Naast een
greep uit genoemde knappe reizen pakt Q-Travel ook uit met dagreizen. Hierbij
staan uitstappen naar de mosselgemeente Yerseke, Londen, bloemenstad Keukenhof,
Boulogne en Nausicaa en onder andere Frans Vlaanderen op de agenda.
De Q-Travel brochure 2011 is
gratis te bekomen bij je vertrouwde reisagent of rechtstreeks in het kantoor.
Topchefs en sterren kijken in het Oostendse Kursaal
Gastronomen weten het al een tijdje en hebben de data
zondag 13 maart en maandag 14 maart met rood aangestipt in hun culinaire
agenda. Twee dagen lang zijn The Flemish Primitives immers te gast in het
Oostende Kursaal. Twee dagen vol culinair plezier, te bewonderen via een
waslijst topchefs aangevoerd door s werelds nummer één René Redzepi uit
restaurant Noma in Kopenhagen.
The Flemish Primitives zijn aan hun derde editie toe. De
jongste twee jaar vond dit culinaire hoogstaand evenement plaats in Brugge,
maar is nu te bewonderen in het Oostendse Kursaal. Net zoals de gelijkwaardige
evenementen in het Baskische San Sebastion en het Franse Deauville ligt ook
Oostende aan de zee en heeft dus extra aantrekkingskracht. Het worden op zondag
13 en maandag 14 maart twee drukke dagen. Het puikje van s werelds beste koks
zal er haar talent via demonstraties laten bewonderen. Daarbij is het uiteraard
uitkijken naar René Redzepi uit het Deense Noma, uitgeroepen tot de beste kok
van de wereld, Hoston Blumenthal van The Fat Duck in Londen, Michel Bras uit
Frankrijk, Jonnie Boer en Seregio Herman uit Nederland en een waslijst van
Belgische toppers als Gert De Mangeleer, Kristof Coppens, Kobe Desramault,
Filip Claeys,; Wouter Van der Vieren en onder andere onze chocolatier nummer
één Dominique Persoone uit Brugge.
Nieuwpoortse garnalen op World Economic Forum in Davos
Europese leiders proeven van de Westhoek
Tweesterrenchef
Francky Vanderhaeghe uit restaurant St Nicolas in Elverdinge kookt op vrijdag
28 januari voor de Europese top op het 41ste World Economic Forum in
het Zwitserse Davos. Hij verzorgt er de lunch en schotelt de internationale
organisatie onder andere een bereiding van Nieuwpoortse garnaal voor. We laten
de Europese leiders proeven van de troeven van de Westhoek, stelt Reginalt
Lambersy.
Francky Vanderhaeghe vliegt met de lading garnaal door
toedoen van visspeciaalzaak Saumon dOr in Koksijde naar Davos. Daar de garnaal
geen bewaarmiddelen bevat dienen ze vers geleverd te worden. De garnaal werd
gevangen door de bemanning van de N86 Surcouf. Het is onze bedoeling de
Nieuwpoortse garnaal te promoten aan de Europese leiders zodat deze die op hun
beurt onze producten uit de Westhoek kunnen aanbevelen bij hun respectievelijke
keukenchefs. Onze garnaal is een topproduct en verdient ons inziens de nodige
aandacht bij de Europese topchefs, zegt Reginalt Lambersy, van Saumon dOr in
Koksijde.
RESTAURANT SAINT-NICOLAS
Sterrenchef Francky Vanderhaeghe, aan het fornuis in zijn
restaurant Saint-Nicolas in Elverdinghe, is zonder meer in zijn nopjes. We
gaan er op vrijdag 28 januari de lunch verzorgen voor de top van het World
Economic Forum, onafhankelijke organisatie die wereldtoppers uit het
bedrijfsleven bijeenbrengt. Het is voor onze Westhoekproducten, de garnaal in
het bijzonder, en mezelf een groot genoegen voor de Europese leiders te mogen
koken, gaf Francky Vanderhaeghe graag mee die hierbij een dertigtal
staatshoofden culinair zal verwennen. Daarbij prinses Mathilde en prins Filip,
Tony Blair, David Cameron, Rupert Murdoch, Angela Merkel en onder andere heel
wat bedrijfsleiders van diverse banken en multinationals.
Feestklokken luiden nog maar eens in het luxueuze
4-sterrenhotel Prinsenhof in de Ontvangersstraat 9 in Brugge. Eigenaars Thierry
Lemahieu en eega Katrien Soenen werden door het prestigieuze beoordelingssite TripAdvisor
zopas verkozen tot zesde beste ter wereld. In Europa mag het zich de nummer
vijf noemen. Zij zijn hiermee het enige Belgische hotel op de gerenommeerde
lijst.
Hiermee doet Hotel
Prinsenhof nog beter dan voorheen. Eerder al wisten ze zich in 2006, 2008 en 2010 te nestelen binnen de eerste honderd beste hotels van de wereld, waarvan Hotel
Golden Well in het Tsjechische Praag de nummer één mag noemen.
En of ze in Hotel Prinsenhof
terecht fier en blij zijn met hun dubbele award. Het is duidelijk dat de inzet
van het echtpaar Lemahieu moeite noch tijd spaart om het de gasten naar de zin
te maken. Momenteel wordt tegelijk flink werk gemaakt van de uitbouw van een
vijftal nieuwe luxueuze kamers en krijgen de bar, de keuken en het back office
een nieuw kleedje aangemeten.
Meer nog, deze zomer viert
Hotel Prinsenhof zijn 25ste verjaardag. Op 1 augustus 1986 openden
Frans Soenen en Rosanne Vandeputte de deuren in de schaduw van het Kasteel Prinsenhof. In 1991 namen Thierry Lemahieu
en Katrien Soenen het hotel in handen en zetten het pionierswerk met succes
verder. Vandaag is Hotel Prinsenhof zonder meer een der mooiste (dé mooiste?)
parel aan de Brugse hotelkroon. Te danken aan onze liefde voor het vak én de
onvoorwaardelijke inzet van onze medewerkers die we graag betrekken bij het
behalen van de dubbele award. Dit is voor ons geen eindpunt, maar een stimulans
om nog beter te doen. De klant is vandaag extra veeleisend en die wensen willen
we graag invullen. Elke dag opnieuw, stellen de terecht breedlachende Thierry Lemahieu
en Katrien Soenen.
Het gloednieuwe schip van
P&O Ferries, Spirit of Britain,
goed voor een prijskaartje van 180 miljoen euro, maakte op vrijdag 21 januari zijn
maidentrip van Dover naar Calais. De grootste en meest revolutionaire ferry
ooit op de vaarroute tussen Calais en Dover heeft een capaciteit van maximum
2.000 passagiers en telt drie afzonderlijke voertuigdekken voor bijna vier
kilometer voertuigen (na elkaar geparkeerd). Met deze reuze ferry start een
nieuw tijdperk van reizen over het Kanaal.
Zijn revolutionair design, met
een uniek ontwerp van de scheepsromp, beperkt de weerstand in het ondiepe water
van het Kanaal en zorgt aldus voor een forse brandstofbesparing. P&O
Ferries zal dubbel zoveel vracht kunnen vervoeren als vandaag het geval is op
één schip, met dezelfde werkingskosten. De maatschappij wordt een stuk
milieuvriendelijker en kan daarenboven de ticketprijzen laag houden.
COMFORT
De passagiers zullen een
ongezien comfort ervaren aan boord van het grootste schip ooit op het Kanaal.
Het is zo lang en zo breed in vergelijking met alle andere ferrys op het
Kanaal dat in de havens van Dover en Calais speciale faciliteiten vereist zijn
om het te kunnen aanleggen. Chauffeurs hebben toegang tot het schip via hun
eigen privédek met speciale stroken voor wie prioriteit bij het inchecken
geniet. Er is ook ruimte voorbehouden voor klanten die gewoon op het schip
parkeren om aan boord te shoppen in de uitgestrekte outlets. Wie wat meer luxe
en stijl wenst, kan terecht in de exclusieve Club Lounge met een privédek in
openlucht voorzien van teak meubilair in echte cruisestijl.
GASTRONOMIE
Dineren kan ofwel in The
Brasserie, een restaurant met bediening en een uitgebreide kaart van Britse
gerechten, ofwel in het selfservice International Food Court met een ruime
keuze van kant-en-klare gerechten en warme maaltijden, salades en desserts
volgens de Britse, continentale of oosterse keuken.
KINDEREN AAN HET
FEEST
De allerjongsten kunnen hun
hartje ophalen in de speelruimte Horizon Family Lounge, die uitgerust is met
tafels en stoelen voor peuters en kleine kinderen, terwijl tieners over hun
eigen geluidsdicht lunapark beschikken.
VANAF £ 39
Het reusachtige nieuwe schip
vaart vijf keer per 24 uur van Dover naar Calais. Een standaardticket is er al
vanaf £39 enkele reis voor een auto en maximum negen passagiers. Helen Deeble,
chief executive van P&O Ferries: We zijn heel blij dit fantastische nieuwe
schip te mogen verwelkomen. Het betekent grote vooruitgang qua omvang en
kwaliteit van de constructie. Ik ben er absoluut zeker van dat het een
fantastische ervaring zal zijn voor alle klanten die de komende jaren met het
schip zullen varen.
DOOP
De Spirit
of Britain wordt eind maart officieel
gedoopt door Olympisch kampioene, Dame Kelly Holmes. In september van dit jaar
krijgt de vaarroute Calais-Dover het gezelschap van een zusterschip, de Spirit of France.