Stichting Promotie Oosterscheldekreeft
Vlaams minister-president Kris Peeters opent Oosterscheldekreeftenseizoen in Zierikzee
ZIERIKZEE Onder ruime
belangstelling mocht Vlaams minister-president Kris Peeters aan boord van de
Frisia de eerste Oosterscheldekreeft anno 2011 in ontvangst nemen. Hij schoof
de nog spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Leon Wissen die voor de
gelegenheid het fornuis van zijn restaurant De Stadschuur ruilde voor het
kombuis van de Frisia. De dag kon toen al lang niet meer stuk.
Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat traditiegetrouw
de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen van de eerste
Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de notabelen met zijn
allen netjes verdeeld over diverse vaartuigen op hun paasbest op de
Oosterschelde smullen van al het lekkers uit Zeeland. Dat alles in een
vlekkeloze organisatie van De Kring van de Oosterscheldekreeft, getekend Balth
Roessingh. De kreeft wordt nog tot half juli in de voornaamste Zeeuwse
restaurants geserveerd.
ZIERIKZEE
De pittoreske haven van Zierikzee is al tien jaar het
epicentrum om de Oosterscheldekreeft in al zijn glorie aan het grote publiek
voor te stellen. Deze heerlijke ceremonie, een volksfeest waarbij notabelen
samen aan de kreeftentafel genieten van al dat moois dat uit Zeeland en
Schouwen-Duiveland te proeven is. Voorzitter van de Stichting Promotie
Oosterscheldekreeft Luit Ezinga was de koning te rijk de Vlaamse Minister-President
Kris Peeters te mogen begroeten, samen met diverse ambassadeurs, burgemeesters,
Chefs en onder andere niets dan lekkerbekken. Daarbij een flinke vloot
liefhebbers uit Vlaanderen, bont gezelschap dat gewapend met regenschermen
zich aan boord van de diverse schepen en zeilschoeners hees. De kreeftenvangst
kon beginnen.
EERSTE KREEFT
De vloot koos koers voor de Oosterschelde om er de fuiken
aan boord van de ZZ10 te hijsen. Minister-President Kris Peeters genietend van
de sfeer aan boord van de Frisia nam met de breedst mogelijke glimlach de
allereerste Oosterscheldekreeft 2011 in ontvangst. Hij schoof die evenwel vlug
door richting kombuis. De rest van de kreeft zou volgen. Intussen vloeide de
Champagne Moët & Chandon welig, met dank aan Bob Bron, directeur Moët
Hennessy Nederland. De rest laat zich raden, de kreeftenlunch werd een
succulente smulpartij waarbij eenieder het zich flink liet smaken, selecte
kreeftenwijn binnen handbereik.
KREEFTENWIJN 2011
Al even traditioneel als de vangst van de eerste
Oosterscheldekreeft wordt een wijn uitgekozen dat best past bij deze Zeeuwse
delicatesse. Dit jaar koos men voor de Franse Marsanne Les Tannes 2010, Château
de Conas in Pézenas, Languedoc. De Marsanne-druif bezit een expressief en
levendig karakter, vol fruit. De elegante smaak van Les Tannes, aanvullende
geur van wit fruit en vanille passen bij een geserveerde temperatuur van 7 tot
8 graden uitstekend bij zeevruchten en uiteraard bij de Oosterscheldekreeft.
Tot grote tevredenheid van de broers Eric en Joost de Bruijn van het wijnhuis
P. de Bruijn uit Nijmegen die de officiële kreeftenwijn in huis haalden. Meer
info: www.debruijnwijnkopers.nl,
De wijn voorgesteld door de Franse ambassadeur Jean-François Blarel.
RESTAURANTS
Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de
Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, te genieten in deze
restaurants:
DE PERENBOOM, Achterweg 9 in 4328
LZ Burg Haamstede, tel. +31 (0)111 651972, www.deperenboom.nl en info@deperenboom.nl
MONDRIAAN, Ooststraat 6, 4357
BE Domburg, tel. +31 (0)118 584434, info@restaurantmondriaan.nl en www.restaurantmondriaan.nl
SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35, 4317
NL Schuddebeurs, tel. +31 (0)111 415651, hostellerie@schuddebeurs.nl
en www.schuddebeurs.nl
De ETAGE, Jachthaven 61 A, 4311 NC
Bruinisse, tel. +31 (0)111 484248, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl
MARTIME, Nieuwe Haven 21,
Zieriekzee, tel. +31 (0)111 412156, info@brasseriemaritime.nl en www.brasseriemaritime.nl
VIS AAN DE MARKT,
Hoge Markt 8-10, 4694 CG Scherpenisse, tel. +31 (0)166 663901, info@visaandemarkt.nl
en www.visaandemarkt.nl
DE OESTERBEURS,
Wijngaardstraat 2, 4401 CS Yerseke, tel. +31 (0)113 572211, info@oesterbeurs.nl
en www.oesterbeurs.nl
DE STADSSCHUUR,
Schuttershof 32-34, 4461 DZ Goes, tel. +31 (0)113 212332, info@stadsschuur.nl
en www.stadsschuur.nl
DE KORENBEURS, Kaaistraat 12, 4484
CS Kortgene, tel. +31 (0)113 301342, info@korenbeurs-kortgene.nl
en www.korenbeurs-kortgene.nl
CAMPVEERSE TOREN,
Kaai 2, 4351 AA Veere, tel. +31 (0)118 501291, info@campveersetoren.nl
en www.campveersetoren.nl
AUBERGE DES MOULES,
Visserslaan 3, 4553 BE Philippine, tel. +31 (0)115 491265, info@aubergedesmoules.com
en www.aubergedesmoules.com
OOSTERSCHELDEKREEFT
Alle info: Balth..P. Roessingh, Westhavendijk 76 (kantoor)
4475 AE Wilhelminadorp, Tel: +31(0)113-302787, Fax:
+31(0)113-302907
Mob.: (+31)(0)6-53353843, E-mail: info@jcom.nl en www.jcom.nl
(Georges
Keters Culinair journalist)


|