Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
12-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topgastronomie

Dorpsslagerij groeit uit tot absolute marktleider

Ganda Ham Belgische delicatesse

Toen  slager Roger Cornelis en zijn eega Maria Mattheeuws in 1954 met Vleeswaren Corma een kleinschalige dorpslagerij op poten zette, zullen ze wel nooit gedacht hebben dat hun hoofdproduct van ambachtelijk gedroogde ham het tot markleider zou brengen binnen het wereldje van de gastronomie. Met dank aan de inbreng van zoon Dirk die via het invoeren van de eigen merknaam Ganda Ham tot een wereldproduct wist uit te bouwen.

Wie ham zegt, denkt meteen aan varken. Eeuwen voor onze tijdrekening was het varken in China populair als huisdier, tegelijk het meest geconsumeerde dier. Het varken kreeg lang het predicaat van minderwaardig vlees opgespeld. Het vlees kwam vooral op tafel bij boeren en plattelandsbewoners, populatie die sterkte zocht in de consumptie van het varken, dier dat van kop tot staart genuttigd werd. Niets ging verloren. Meer nog, het varken was makkelijk te kweken en was niet kieskeurig om zijn voedsel. Het was tevreden met de restjes en peuzelde letterlijk alles op. Uitstekend dus voor de kwekers die tegelijk de winter doorkwamen met het geslachte varken in te pekelen. Naderhand ging men in de kweek voor minder vet en meer vlees zodat “gewerkt” werd aan het varken. Een slachtrijp varken bevatte dan ook stevig en mals vlees. Zowat alles is er bruikbaar van. Flink gegeerd waren uiteraard de hammen. En hiervan maakte Roger Cornelis uit Wetteren, later in Mariakerke bij Gent zijn specialiteit: gedroogde rauwe hammen.

AMBACHTELIJK

Slager Roger Cornelis zweert bij het ambachtelijke en zijn zaak groeit zienderogen. Een nieuwe verhuis dringt zich op en in 1969 vestigt hij zich op de huidige plaats in Destelbergen. Ondernemend als hij was voerde Roger proeven uit voor de productie van rauwe hammen op basis van droogzouting volgens het oude Vlaamse procedé, techniek die al jaren in Spanje en Italië werd toegepast: droog gezouten hammen in zes maand. Het legt hem geen windeieren en het bedrijf kan de vraag nauwelijks volgen.

DIRK CORNELIS

Vleeswaren Corma gooit dan ook hoge ogen op de vleesmarkt. In 1980 krijgt vader Roger versterking van zoon Dirk. Hij bleef niet stilzitten en trok de wereld rond om enerzijds uit te zoeken hoe men hammen pekelde en anderzijds op welke wijze men ze droogde. Dirk ontdekt dat het gebruik van zeezout leuke aroma’s oplevert. “We wrijven de buitenkant van de ham in met droog zout, wat het vocht uit het vlees trekt terwijl de jus in de ham blijft. Zeezout zorgt voor een meerwaarde”, vertelt Dirk Cornelis, gepassioneerd door het vak. De toegepaste methode zorgde in minimum van tijd dat de Corma hammen, intussen in 1985 vervangen door de merknaam GANDA HAM, de deur uitvlogen. Men kon de productie nauwelijks volgen. “Maar we maakten er geen race van, we hielden het op kwaliteit. Grondstof ligt aan de basis van kwaliteit”,  geeft Dirk Cornelis nog mee, vandaag onbetwist marktleider met een firma die intussen is uitgegroeid tot 45 man die allen staan voor één enkel product: Ganda Ham, verwijzend naar de oud-Keltische benaming voor de stad Gent.

GANDA HAM IN DE KEUKEN

Intussen is Ganda Ham een begrip geworden binnen het wereldje van de fijnproever. De ham, steeds bereid volgens de aloude Vlaamse traditie, is een begrip geworden. Topchefs als Felix Alen (Hof ter Rhode, Diest), Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Rudi De Volder (’t Convent, Lo-Reninge), Frank De Wilde (Quartier Sauvage, Gent), Sergio Herman (Oud Sluis, Sluis) en, naar onze mening de allergrootste, Geert Van Hecke (Karmeliet, Brugge), gebruiken het graag bij de bereiding van hun succulente schotels.

GANDA HAM GAMMA

Het is duidelijk, de opgang van de Ganda Ham is nog nauwelijks te stuiten. Enkele jaren geleden kwam er een intense samenwerking tot stand tussen Ganda Ham en de geitenkaasmakerij Le Larry uit Lochristi, kazen op ambachtelijke wijze gemaakt uit zowel biologische als conventionele melk, zonder toevoeging van kleurstoffen en of bewaarmiddelen.  Naast de ham en kaas is er sinds kort ook de Ganda Tripel op de markt, een 9,50 % vol. alc, natuurlijk bier van hoge gisting met nagisting op de fles, speciaal ontworpen voor de bierliefhebber. Een lekkernij in het glas;

BEDRIJFSBEZOEK

Voor wie het wenst staat Ganda Ham open voor groepsbezoeken, minimum 15 man. De rondgang duurt anderhalf uur, degustatie inbegrepen. Deelnemen kost 3,50 euro per persoon. Uitgebreide proeverijen kunnen ook.

Ganda Ham – nv CORMA

Directeur: Dirk Cornelis

Haenhoutstraat 210 – 9070 Destelbergen

Tel.: 09 353 74 10

info@ganda.be en www.ganda.be

(Georges Keters)







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs