Koninlijke Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Pieter Clement
Beste Junior Kok van België 2009
Pieter Clement uit Oostvleteren, Chefkok in zijn eigen restaurant PieterClement, en oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde, kroonde zich in een finale met zes tot Beste Junior Kok van België 2009. Hij won met klasse voor Kenny Danschotter die voor de tweede maal nipt de hoofdprijs aan zich zag voorbij gaan. Kenny, Chefkok aan het fornuis van restaurant t Oosthof in Snellegem kaapte evenwel vijf ere-prijzen weg. Sofie Roels uit restaurant Gloria (Hotel Andromeda) in Oostende werd knap vierde.
In de catacomben van de Oostendse Hotelschool worstelden zes finalisten een voormiddag lang met een varkenshaasje, aansluitend opgelegd werk. De jonge koks (maximum 25 jaar en oud-leerlingen van erkende Belgische Hotelscholen) werkten zich te pletter en schoven elk op hun beurt een klasrijke schotel naar voor. De jury kreeg het niet onder de markt en de eindresultaten liggen dan ook niet ver uit mekaar. Uiteindelijk wist Pieter Clement, chef met de meeste ervaring, de hand te leggen op de hoofdprijs: Beste Junior Kok van België 2009.
Voor de 24-jarige Peter Clement de kroon op zijn voorlopig nog jonge en veelbelovende carrière. Ik kwam eerder toevallig binnen het wereldje van de horeca gerold. Ik kreeg de smaak echter te pakken door mijn vrienden Matthew en Sharon De Volder, kinderen van sterchef Rudi De Volder uit t Convent in Lo-Reninge. Ik liep naderhand school in Ter Duinen Koksijde, en volgde daarna stages bij diverse Franse sterrenchefs. Het was evenwel Sergio Herman uit het driesterrenrestaurant Oud Sluis in Sluis dat de passie pas helemaal open bloeide. Op voorstel van mijn vriendin Cléo Deneckere openden we een klein restaurant in Oostvleteren. We hebben slechts twaalf zitjes en kunnen alles runnen zonder personeel. Het loopt flink en ik specialiseer me in streekgebonden vis en schelpdieren, vertelt een gelukkig ogende Pieter. Hij werd evenwel Beste Juniorkok van België met een knappe bereiding van varkenshaajse, label Meritus, wat er op wijst dat Pieter Clement een volbloed Chef in wording is. Van deze jonge Chef hebben we zeker het laatste nog niet gezien.
KENNY DANSCHOTTER
Groot en begrijpelijk was de ontgoocheling van Kenny Danschotter, die bij zijn vijfde deelname opnieuw tweede werd. Maar dat neemt niet weg dat ik volgend jaar opnieuw zal deelnemen. Ik geef het niet op. Ik zie dat ik vooruitgang boek, ben pas 22 en kan nog enkele malen deelnemen. Ik weet intussen hoe de wedstrijd in mekaar steekt en dat helpt. In 2005 was ik zesde, in 2006 vijfde en in 2007 werd ik al eens tweede. Vorig jaar werd ik derde en nu opnieuw tweede. Maar goed, misschien volgend jaar beter, gaf een optimistische en bijzonder sportieve Kenny Danschotter mee na de prijsuitreiking.
Kenny is actief in het gezellige restaurant t Oosthof van Mario Afschrift en Blandine Strubbe aan de Oostmoerstraat 1 in Snellegem. Ik ben er graag en leer er elke dag bij. Koken is mijn passie. Ik ben een liefhebber van de klassieke keuken, aangevuld met een persoonlijke toets. Ik liep stages bij gerenommeerde chefs als Philippe Van Belle in Thermae Palace Oostende en onder andere Philippe Serruys, sterchef in Den Gouden Haerinck in Brugge. Ik ben gedreven aan het fornuis en wil elke dag wat bijleren. De nieuwe tweede plaats is een bewijs dat we goed bezig zijn. We laten ons niet ontmoedigen. Op naar 2010 zou ik stellen, besluit Kenny Danschotter, alweer vooruit kijkend naar nieuwe culinaire belevenissen.
SOFIE ROELS
Andere aangename verrassing was de vierde plaats voor Sofie Roels. De 23-jarige jonge LadyChef staat vandaag aan de zijde van topchef Philippe Dewilde in het klassenrestaurant Gloria in Andromeda Hotel en Thalassa aansluitend Brasserie De Renommee aan de Albert I Promenade in Oostende. Het is mijn eerste deelname en ik ben bijzonder blij met het resultaat. Door toedoen van F&B manager Jeffrey Lowyck die me samen met algemeen directeur Sabine Friedrich enorm steunde en stimuleerde ging ik ten volle in mijn wedstrijd op. Ik was al blij tot de finalisten te behoren. Bij de start van de wedstrijd was ik bijzonder zenuwachtig, maar eens goed op dreef, stond ik erg relax aan het fornuis. Je moet gewoon je ding doen en dan gaat het vanzelf. Ik wil volgend jaar beslist nog een poging wagen om mee te doen. Later uitkijken naar een eigen restaurant? Neen, ik ben best tevreden en gelukkig waar ik ben. Samen werken met een ploeg rond Chef Philippe Dewilde is een pretje. Ik leer enorm veel van de Chef. Tegelijk is de werksfeer in restaurant Gloria en Andromeda Hotel en Thalassa optimaal. Ik ben en werk er graag, geeft een dolblije Sofie Roels nog mee.
ERE-PRIJZEN
Naast de fel begeerde trofee van Beste Junior Kok van België werden de finalisten nog bedolven onder twaalf ere-prijzen, beloningen voor hun inzet en werkkracht tot bevordering van de eigen producten en werkwijze. Hierbij liet Kenny Danschotter zich het sterkt opmerken. De talentrijke chef van restaurant t Oosthof in Snellegem ging liefst met vijf van de twaalf ere-prijzen lopen.
Bijzondere prijs van het GO Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap voor creatieve en vernieuwende technieken: Kenny Danschotter.
Prijs Orde 33 Meesterkoks van België voor de beste presentatie op het bord: Pieter Clement.
Prijs Scholengroep 27 van het Gemeenschapsonderwijs voor het creatief werken tijdens de wedstrijd: Kenny Danschotter.
Prijs Vintage Club voor de beste integratie van wijn in het gerecht: Sofie Roels.
Prijs Ambassadeur Fernand Mestdagh voor de jongste finalist: Damien Hamelryck.
Prijs Catering Scholengroep 27 voor de beste schriftelijke inzending: Damien Hamelryck.
Prijs Schaal AMC Huis Depuydt voor het beste klassieke opgelegde gerecht: Pieter Clement.
Prijs Horeca Vlaanderen voor het best werken volgens de HACCP-normen: Pieter Clement.
Ere-Prijs Horeca Revue voor de beste integratie van de Vlaamse producten: Kenny Danschotter.
Ere-Prijs Magazine Gastronomie & Toerisme voor de beste integratie van Belgisch bier in het gerecht: Kenny Danschotter.
Prijs Thermae Palace Ruben Loncke voor de beste finalist van de Hotelschool Oostende: Kenny Danschotter.
Prijs Horeca Middenkust voor het meest realiseerbare gerecht in kwantiteit: Sofie Roels.
Het geheel stond onder leiding van voorzitter Eddy Robaey, geflankeerd door zijn bestuur. Het Kapittelbanket liep in de Baccarazaal van het Middelkerkse Casino.
Georges Keters

|