Ambassadeur Georgische wijnen
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Toeristisch en gastronomisch journalist Georges Keters uit Middelkerke werd in Tbilisi, Georgië, bekroond met de titel van ambassadeur van de Teliani Valley Wijnen, top van de Georgische wijnen, gelegen in het wijngebied Kakheti, grenzend aan Azerbeidzjan.
Geprangd tussen Rusland en de Kaukasus en de Kaspische Zee enerzijds, de Zwarte Zee, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan anderzijds, ligt Georgië, twee maal zo groot als België en goed voor 4,5 miljoen inwoners. Onbekend is onbemind en toch is dit land samen met Syrië de bakermat van de wijn. Geen enkel land ter wereld heeft zon wijntraditie van liefst 8.000 jaar. Het klimaat, de ruim 500 druivensoorten en de verschillende vruchtbare bodemsoorten zorgen er al eeuwen voor grote wijnen. Waar hun buren de wijnbouw al lang vergeten zijn, bleven de Georgiërs rustig verder werken. Traditioneel werden (worden) de wijnen in grote aarden kruiken, amforas (kvevris) bewaard. Voor de export maken de kruiken plaats voor inox en eiken vaten. Georgiërs zijn knappe leerlingen wat zich ook in de wijnbouw vertaalt, vandaag uitgerust met de modernste technieken. Inzake de wetgeving op de kwaliteit is Georgië officieel erkend door de Europese Unie en zijn de controles extra streng. De kwaliteit is hier dan ook van hoog niveau. De export naar Europa opent perspectieven wat leidt tot uitbreiding en vervolmaking.
Ambassadeur
Absolute topper is wellicht de Telliani Valley, wijnmaker die sinds 1997 de Georgische traditie verder zet en deze klasrijk in het glad doet belanden. CEO Archil Gegenava, commercieel directeur Shota Khobelia en sales & marketing manager Kristina Nachkebia laten niets aan het toeval over om van Teliani Valley de nummer één te maken. Oenoloog George Dakishvill zorgt ervoor dat de meer dan honderd jaar oude wijngaard elk jaar weer de beste druiven levert. De pareltjes van het huis zijn ook sterk gewild en zijn in België al flink te genieten. Heerlijk zijn vooral de Teliani Valley Saperavi, Mukuzani en Napareuli, droge rode parels in het glas. Wit scoort uitstekend met de Tsinandali, Manavi en Napareuli. Ook hier produceert Telliani Valley de bij ons minder gekende half droge rode wijnen met de Akhasheni, Mazani Valley en Pirosmani. Het is duidelijk, deze Georgische wijnen zijn stuk voor stuk een unieke bloemlezing van Georgische traditie en Europese deskundigheid.
Middelkerkenaar Georges Keters werd na zijn werkbezoek bekroond met de titel van Ambassadeur. Hiermee is hij niet aan zijn proefstuk toe en werd eerder al Ambassadeur Prestigieuze Truffel Orde van België, honoris causa Orde 33 Meesterkoks van België, Ambassadeur Culinaire Club Junior Hotelscholen van België, Officier Gastronomische Club Prosper Montagné, Ridder Confrérie de la Coquille Saint-Jacques St-Brieuc, Ambassadeur Kroatische Wijnen en onder andere Meester-Proever Orde Oost-Vlaamse Meester-Destillateurs.
Foto
Gulie Managadze (Georgisch wijnverdeler in Oostende), CEO Teliani Valley Wines Archil Gegenava, Georges Keters en Shota Khobelika, commercieel directeur Teliani Valley in Tbilisi, Georgië.

|