GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
13-05-2008
TOPGASTRONOMIE
Topgastronomie in Brugge
Baby Kreeft koning in KURTs PAN
Restaurant Kurts Pan is de komende weken volledig in de ban de baby kreeft. De lekkernij is al te genieten binnen het Suggestie Menu aan 25 euro.
Wie het liever uitgebreid heeft, zal ten volle genieten van de Kreeftenwandeling aan 75 euro, all in.
Uiteraard is er ook nog het succulente MEI-Menu aan 58 euro, all in.
SUGGESTIEMENU
Kreeftensoepje geparfumeerd met Armagnac
Baby kreeft Belle Vue met aardappelsalade
Koffie met zoetigheden
25 euro.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
KREEFTENWANDELING
Glas huischampagne met leuke hapjes
Slaatje van baby kreeft met tweekleurendressing
Cilinder van baby kreeft met asperges op zn Vlaams
Baby kreeft gegrild met zachte look, salie en marjolein, fijne tagliatelli met verse kruiden
Dôme van chocolade
Of
Keuze van het kaaswagentje (+ 5 euro
Koffie met zoetigheden
75 euro all in: aperitief, wijnen, koffie
Gezien het intiem karakter van het beperkt aantal plaatsen is reservatie sterk aanbevolen.
Mukuzani, Tsinandali, Saperavi, het zijn slechts drie parels uit het rijke aanbod van de Georgische wijngiganten Teliani Valley, Madliani en Badagoni. Zo goed als niet gekend in onze regio, maar niettemin schatjes in het glas. Met Gulnara Gulie Managadze als gids trokken we door Georgië en genoten er niet alleen van de Georgische gastvrijheid, maar tegelijk van de rijkdom inzake wijn, heerlijkheden uit een bijna vergeten wijnland.
Geprangd tussen Rusland en de Kaukasus en de Kaspische Zee enerzijds, de Zwarte Zee, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan anderzijds, ligt Georgië, twee maal zo groot als België en goed voor 4,5 miljoen inwoners. Onbekend is onbemind en toch is dit land samen met Syrië de bakermat van de wijn. Geen enkel land ter wereld heeft zon wijntraditie van liefst 8.000 jaar.Het klimaat, de ruim 500 druivensoorten en de verschillende vruchtbare bodemsoorten zorgen er al eeuwen voor grote wijnen. Waar hun buren de wijnbouw al lang vergeten zijn, bleven de Georgiërs rustig verder werken. Traditioneel werden (worden) de wijnen in grote aarden kruiken, amforas (kvevris) bewaard. Voor de export maken de kruiken plaats voor inox en eiken vaten. Georgiërs zijn knappe leerlingen wat zich ook in de wijnbouw vertaalt, vandaag uitgerust met de modernste technieken. Inzake de wetgeving op de kwaliteit is Georgië officieel erkend door de Europese Unie en zijn de controles extra streng. De kwaliteit is hier dan ook van hoog niveau. De export naar Europa opent perspectieven wat leidt tot uitbreiding en vervolmaking.
BADAGONI
Gesticht in 2002 weet de gloednieuwe Badagoni Wine Company de 6.000 jaar oude traditie uit Village Zemo Khodasheni in de regio Kakheti uit te dragen als een van de beste Georgische wijnen. Zaza Makharadze is hier een van de grote bezielers en laat niets aan het toeval over om Badagoni gesteund uit Italiaanse hoek naar wijd en zijd uit te dragen. Met zijn Badagoni Tour brengt hij de toeristen naar de mooiste hoekjes van Georgië.
In het glas is het vooral genieten van de Badagoni Kakhetian Noble, Badagoni Mukuzani, Badagoni Akhasheni (half-zoet rood!), Badagoni Manavi, Badagoni Mtsvane, Badagoni Tsinandali en onder andere de Badagoni Saperavi. Een bezoekje aan de wijnkelders van het Alaverdi klooster, waar de wijnen op de aloude ambachtelijke wijze worden gemaakt, is een must. Schitterend gewoon.
MADLIANI
Nieuw als uitvoerder dan is ook de Kvareli Wine Company die met Giorgi Akhaladze en Paata Archvadze de Madlinani wijnen sinds vorig jaar op de markt brengt. Onder het motto Lets be good and together willen Giorgi en Paata de wijnen uit Kvareli, gelegen in het hartje van de Kakheti regio, wereldwijd promoten. Uit een 40 ha grote wijngaard worden twaalf wijntypes gemaakt, rood, wit, sec, demi-sec, zoet en halfzoet.
Madliani in Georgië betekend gezegend wat zich ter plekke dan ook graag laat proeven als Madliani Gvino, gezegende wijn.
Toppers uit het rijke gamma zijn zonder meer de Madliani Saperavi, de Madliani Golden Kakhuri, de Madliani Kindzmarauli en de Madliani Alazani Valley, wijnen waarvoor momenteel nieuwe speciaal herkenbare flessen gemaakt worden voor de Europese markt. Straks ook in België te verkijgen.
TELIANI VALLEY
Absolute topper is wellicht de Telliani Valley, wijnmaker die sinds 1997 de Georgische traditie verder zet en deze klasrijk in het glad doet belanden. CEO Archil Gegenava, commercieel directeur Shota Khobelia en sales & marketing manager Kristina Nachkebia laten niets aan het toeval over om van Teliani Valley de nummer één te maken. Oenoloog George Dakishvill zorgt ervoor dat de meer dan honderd jaar oude wijngaard elk jaar weer de beste druiven levert. De pareltjes van het huis zijn ook sterk gewild en zijn in België al flink te genieten. Heerlijk zijn vooral de Teliani Valley Saperavi, Mukuzani en Napareuli, droge rode parels in het glas. Wit scoort uitstekend met de Tsinandali, Manavi en Napareuli. Ook hier produceert Telliani Valley de bij ons minder gekende half droge rode wijnen met de Akhasheni, Mazani Valley en Pirosmani. Het is duidelijk, deze Georgische wijnen zijn stuk voor stuk een unieke bloemlezing van Georgische traditie en Europese deskundigheid.
N&G WIJNEN
Deze waaier van Georgische wijnen zijn in onze regio te bekomen bij Gulnara Gulie Managadze, tolk Russich-Nederlands en gek van Georgisch fraais in het glas. Zij zorgt metN&G Wijnen dat intussen al heel wat restaurants in onze regio kunnen genieten van deze heerlijke flessen.
Wie de wijnen van het huis Badagoni wil proeven, kan contact nemen met Levan Kavelashvili, verdeler in België, AISI Group, Jourdanstraat 12, 1060 Brussel, tel. 02-539 48 18 of gsm 0484 18 37 30 en www.badagoni.ge
Natuurschoon, wijn en gastvrijheid grootste troeven
Georgië parel aan de Kaukasus
Wie wil proeven van een ongerepte natuur, een onbeschrijflijk mooie natuur, muziek, gastvrij gezelschap en een mooi glas wijn, vindt dit alles in Georgië, de voormalige deelrepubliek van Rusland, sinds 1991 onafhankelijk en een toeristische trekpleister met grote toekomst.
Georgië is zonder twijfel het land met de meeste tegenstellingen. Het telt diverse van elkaar verschillende regios. In het westen, dat aan de Zwarte Zee ligt, krijgen we afwisselend brede en smalle valleien dat rond de Rioni zorgt voor de vruchtbaarste en dichtstbevolkte streek van Georgië. De Kaukasus beschermt deze vlakten tegen de ijzig koude noordenwinden uit Rusland en trekt zich door tot het oosten, richting Azerbeidzjan. Het subtropisch klimaat in het westen zorgt voor warme zomers en zachte winters in de valleien, kouder uiteraard in de bergen. Het microklimaat in het oosten zorgt ervoor dat de gronden net zoals in het westen uitstekend geschikt zijn voor wijnbouw. Georgië is immers samen met Syrië de bakermat van alle wijncultuur.
Georgië is daarenboven zeer bergachtig. De hoogste bergen zijn hier meer dan 5000 meter hoog, met de Shkara met 5068 meter de hoogste. Janga meet 5059 meter en de Mkinvartsveri 5033 meter. De bergketen Likhi deelt het land zowat doormidden. In het oosten komen alle rivieren samen in de Mtkvari (liefst 1364 kilometer lang), die ontspringt in Turkije en via Azerbeidzjan in de Kaspische Zee uitkomt. De rivieren ten westen van het Likhi-gebergte met de Rioni (327 km) en de Enguri (213 km) komen uit in de Zwarte Zee. Georgië telt ruim 850 meren, methet Paravani-meer als de grootste, goed voor een oppervlakte van 37,5 km2. Naast productie van wijnen telt Georgië zowat 2000 mineraalbronnen die 130 miljoen liter water per dag produceren. Er zijn meer dan 500 verschillende met het Borjomi mineraalwater als een van de absolute toppers. Doordat de Georgische bodem uit ruim 15% uit kalksteen bestaat, zijn grotten schering en inslag. De Pantiukhin-grot zou dan ook de tweede diepste ter wereld met een diepte van 1540 meter zijn.
TBILISI
Hoofdstad van Georgië is Tbilisi, de meest moderne stad van het land met de Mtkvari rivier die de stad doormidden snijdt. Het bevat een brede waaier van gekende hotels, restaurants en cafés. Van op de heuvel met de televisietoren heb je een immens zicht op de stad. Een bezoek aan de markt (ter hoogte van de metro Vakzal) is een belevenis. Voor wie een portie gezondheid wil inslaan, de zwavelbaden wenken. Voor amusement draaien de Georgiërs de hand niet om. Muziek en dans is aangeboren. In elk restaurant vindt je een of ander bandje dat folklore en dans laat bewonderen.
In de oude stad is het heerlijk flaneren met een variatie aan kerken, synagogen en moskeeën broederlijk naast mekaar. Men vindt er veel statige huizen van hout, geflankeerd door monumentale Sovjet-architectuur.
Bezoek alvast de 13de eeuwse Metechi-kerk en de in de 5de eeuw gebouwde Sioni-kathedraal. Een juweel gebouwd op de top van de stad, zodat het panoramisch zicht er immens is.
Georgië ondergaat sinds de vreedzame ontwikkelingen in 2003 een positieve omwenteling. Winkels liggen vol waren en de restaurantjes floreren als nooit te voor. De welvaart neemt elke dag toe. Vandaag is het evenwel nog spotgoedkoop in vergelijking met West-Europa. Voor 10 euro heb je al een royale maaltijd, wijnen inbegrepen.
Andere interessante steden zijn Tevali (wijnen, pittoresk kerkje), Kvareli (wijnen en het Gremi klooster) en onder andere Batumi en Poti aan de Zwarte Zee.
GASTVRIJ
Georgië is een bijzonder gastvrij land. Men wordt er met open armen ontvangen. Er daarop wordt aardig wat gedronken. Vooral wijn en als er gasten zijn. Wijn is dan ook de nationale drank. Meedrinken is dan ook de boodschap, want je bent de gast en voor gasten gaan ze door het vuur. Weiger nooit een glas of toost uit te brengen, want dat is zo goed als heiligschennis. Ook al nip je slechts van je glas, ze zijn al dik tevreden. Tijdens de maaltijd wordt diverse malen op jou gezondheid gedronken. Daarna op de familie, de broers, zij die overleden zijn, de toekomst, op hen die er niet bij zijn, opnieuw ode aan jou, daarna om de maaltijd af te sluiten. De tafel is steevast rijk gedekt met hun beste schotels. De gezelligheid is van groot gehalte. Het is zonder meer een feest, tafelen met Georgiërs. Zang en muziek tussenin zijn dan ook nooit ver weg.
Toeristisch en gastronomisch journalist Georges Keters uit Middelkerke werd in Tbilisi, Georgië, bekroond met de titel van ambassadeur van de Teliani Valley Wijnen, top van de Georgische wijnen, gelegen in het wijngebied Kakheti, grenzend aan Azerbeidzjan.
Geprangd tussen Rusland en de Kaukasus en de Kaspische Zee enerzijds, de Zwarte Zee, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan anderzijds, ligt Georgië, twee maal zo groot als België en goed voor 4,5 miljoen inwoners. Onbekend is onbemind en toch is dit land samen met Syrië de bakermat van de wijn. Geen enkel land ter wereld heeft zon wijntraditie van liefst 8.000 jaar.Het klimaat, de ruim 500 druivensoorten en de verschillende vruchtbare bodemsoorten zorgen er al eeuwen voor grote wijnen. Waar hun buren de wijnbouw al lang vergeten zijn, bleven de Georgiërs rustig verder werken. Traditioneel werden (worden) de wijnen in grote aarden kruiken, amforas (kvevris) bewaard. Voor de export maken de kruiken plaats voor inox en eiken vaten. Georgiërs zijn knappe leerlingen wat zich ook in de wijnbouw vertaalt, vandaag uitgerust met de modernste technieken. Inzake de wetgeving op de kwaliteit is Georgië officieel erkend door de Europese Unie en zijn de controles extra streng. De kwaliteit is hier dan ook van hoog niveau. De export naar Europa opent perspectieven wat leidt tot uitbreiding en vervolmaking.
Ambassadeur
Absolute topper is wellicht de Telliani Valley, wijnmaker die sinds 1997 de Georgische traditie verder zet en deze klasrijk in het glad doet belanden. CEO Archil Gegenava, commercieel directeur Shota Khobelia en sales & marketing manager Kristina Nachkebia laten niets aan het toeval over om van Teliani Valley de nummer één te maken. Oenoloog George Dakishvill zorgt ervoor dat de meer dan honderd jaar oude wijngaard elk jaar weer de beste druiven levert. De pareltjes van het huis zijn ook sterk gewild en zijn in België al flink te genieten. Heerlijk zijn vooral de Teliani Valley Saperavi, Mukuzani en Napareuli, droge rode parels in het glas. Wit scoort uitstekend met de Tsinandali, Manavi en Napareuli. Ook hier produceert Telliani Valley de bij ons minder gekende half droge rode wijnen met de Akhasheni, Mazani Valley en Pirosmani. Het is duidelijk, deze Georgische wijnen zijn stuk voor stuk een unieke bloemlezing van Georgische traditie en Europese deskundigheid.
Middelkerkenaar Georges Keters werd na zijn werkbezoek bekroond met de titel van Ambassadeur. Hiermee is hij niet aan zijn proefstuk toe en werd eerder al Ambassadeur Prestigieuze Truffel Orde van België, honoris causa Orde 33 Meesterkoks van België, Ambassadeur Culinaire Club Junior Hotelscholen van België, Officier Gastronomische Club Prosper Montagné, Ridder Confrérie de la Coquille Saint-Jacques St-Brieuc, Ambassadeur Kroatische Wijnen en onder andere Meester-Proever Orde Oost-Vlaamse Meester-Destillateurs.
Foto
Gulie Managadze (Georgisch wijnverdeler in Oostende), CEO Teliani Valley Wines Archil Gegenava, Georges Keters en Shota Khobelika, commercieel directeur Teliani Valley in Tbilisi, Georgië.
De lente-uitgave van de kosteloze vakantiekrant van de Dienst voor Toerisme van de Belgische Oostkantons staat vol van vele tips voor een afwisselingrijke vrijetijdsbesteding.
Eruit in de natuur, zo zou men de inhoud van de krant kunnen samenvatten, want een groot deel daarvan is gewijd aan de themas wandelen, fietswandelen, hengelen, paardrijden, outdoor-sport zoals klimmen, hoge touwentuin, rail-bike of vliegen en tevens natuur beleven met alle nuttige informatie.
Ontdekken is het tweede accent met de voorstelling van 7 nieuwe brochures Wegen in het landschap, themaroutes zoals autorondritten, de bezichtiging van 4 burchten in de Oostkantons en andere uitstapbestemmingen zoals de Ardenner-Cultuur-Boulevard, de militaire musea en de Leisteenmijn, de bezoekersmijn in Recht bij St.Vith. Na zoveel actie is het Tourist-Journal ook nog drager van de lijst van de beste restaurants enproducenten van regionale producten waarvan men de inrichting kan gaan bezichtigen.
Waar kan men het Tourist Journal vinden en hoe kan men het bekomen?
De krant is verkrijgbaar in alle verblijfsbedrijven, vrijetijdscentra en andere toeristische attracties van de Oostkantons en natuurlijk ook in het Huis voor Toerisme in Malmedy en in de Toerismebureaus van de openbare VVVs. Op vraag zendt de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons u de krant eveneens kosteloos toe.
Dienst voor Toerisme van de Oostkantons Mühlenbachstraße 2 PB 66 B-4780 ST.VITH Tél.: +32(0)80 22 76 64 Fax: +32(0)80 22 65 39 info@eastbelgium.com
De Kogge promoot Vlaamse streekgerechten in Zuid-Afrika
Nieuwpoorts Zootje in Stellenbosch
De Nieuwpoortse topchef en voormalig uitbater van restaurant De Kogge Roger Demanet en zijn echtgenote maître sommelier en wereldwijnkenner Marianne Depaepe gooiden op de 9de editie van Het Woordfees, jaarlijks hoogstaand gastronomisch feest in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, hoge ogen. Roger pakte uit met zijn creatie Nieuwpoorts Zootje, Marianne zorgde voor de gepaste wijnen bij de gerechten.
Het duo is hiermee niet aan hun proefstuk toe en zijn graag geziene gasten in Zuid-Afrika. Roger Demanet mag dan wel als gewezen leraar Hotelschool Ter Duinen Koksijde en Spermalie Brugge én als voormalig uitbater van restaurant De Kogge (nu in kloeke handen van zijn top-leerling Kim Devolder) gepensioneerd zijn, hij is en blijft een fervent uitdrager van de Vlaamse streekgerechten. Hierover schreef hij intussen al liefst zes boeken vol. Voeg daarbij de wijnkennis van eega Marianne en je weet meteen dat dit Nieuwpoorts duo dagen te kort komt om in alle hoeken van het land en Zuid-Afrika onze Vlaamse keuken en culinaire geneugten uit te dragen. Zij vertegenwoordigden aldaar de Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting (VZACS), die al een kwarteeuw de Vlaamse culturele belangen in Zuid-Afrika vertegenwoordigt.
NIEUWPOORTS ZOOTJE
Het Woordfees in Stellenbosch stond volledig in het teken van So is my tafel gedek, of zoals zij het zo mooi kunnen zeggen: Kos, drank en alles wat op die tafel is om dit gebeur. Eten en drinken dus. Een kolfje naar de hand van de Nieuwpoortenaars. Na een lezing in het Huis der Nederlanden over de geschiedenis van de Vlaamse gastronomie met extra toelichting op bier en wijn, stond ik in het Boland Kollege, Stellenbosch Campus, aan het fornuis om samen met de studenten het Nieuwpoorts Zootje te bereiden, uiteraard met Zuid-Afrikaanse ingrediënten, inclusief kabeljauw. Marianne zette de oren en ogen scherp met haar wijndegustaties en combinaties wijn en gerecht, vertelt Roger Demanet, immer in vuur en vlam als het gaat om de Vlaamse streekgerechten. Naderhand stond hij aan de stoof om een feestmaal te bereiden voor 150 personen. Hier toverde Roger een varkenshaasje op Vlaamse wijze uit de oven. Ook het slotdiner in restaurant Ouverture in Hidden Valley kwam uit handen van Demanet. De lamsribbetjes met witloof lieten zich dan ook flink smaken.
WIJN & KAAS
Waar Roger Demanet de Vlaamse gerechten op tafel zette, ontfermde Marianne Depaepe zich over de wijn. Een koud kunstje voor de wereldwijnkenner die in het wijnhuis Bergkelder een degustatie van de Zuid-Afrikaanse Fleur du Cape en Alles Verloren liet vergezellen van kazen van Simonsberg. Het werd een bijzonder gezellige ervaring om de verschillende kaastypes met de diverse wijnsoorten te proeven. We genoten naderhand ook nog van een heerlijk glas Zevenwacht, Bergkelder, Joubert, Kanonkop, Delheim, Lanzerac en onder andere Bushmanspad, geeft Marianne Depaepe nog graag mee.
TWEEDE THUIS
Voor het echtpaar Demanet-Depaepe de zoveelste rijke ervaring in Zuid-Afrika, afgerond met nieuwe ervaringen. Zuid-Afrika in het algemeen, Stellenbosch in het bijzonder, is zowat ons tweede thuis geworden. Prachtig weer, lekker eten, zeer goede wijnen, adembenemende landschappen en ja, je kan er praten in het Nederlands. Al onze vrienden zijn intussen zo goed als familie geworden, met dank aan de Vlaams Zuid-Afrikaanse stichting, die deze belevenissen voor ons mogelijk maakten, besluiten Roger Demanet en Marianne Depaepe, terwijl chef Kim Devolder in restaurant De Kogge, Sint Bernardusplein 5 in Nieuwpoort-Bad een onvervalste creatie van het Nieuwpoorts Zootje op tafel zet. Als eerbetoon aan zijn groot voorbeeld: Roger Demanet.
Georges Keters
De fotos:
Zij vierden de terugkomst van Roger Demanet en Marianne Depaepe mee in restaurant De Kogge: Georges Van Hege, Luc Beauprez (Radio Beach), Jeanine De Brouwer, chef Kim Devolder en Raf Sonneville, directeur Hotelschool Ter Duinen Koksijde. Zittend: Lieve De Backer, Roger Demanet, Marianne Depaepe en Ward Thielemans, voorzitter Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting.
Neergepoot op drie niveaus overlapt het recent geopende Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa in Brufut het gouden strand aan de boorden van de Atlantische Oceaan. Elk van de 195 luxueuze kamers brengt een panoramisch zicht op het azuurblauwe water dat uitnodigend knabbelt aan het witte zand. De jongste 5-sterrenparel van hotelgigant Starwoord, goed voor meer dan 400 hotels in 65 landen.
Het gloednieuwe hotel ligt op amper 9 kilometers van de luchthaven en op 23 kilometers van de hoofdstad Banjul, ver weg van alle gewoel. Sheraton Gambia telt 28 klassieke kamers, 159 de luxe kamers, zes junior suites en een presidentiële suite met twee slaapkamers, aansluitend privaat zwembad en dakterras.
Deze 5-sterrenparel telt verder nog zeven conferentiezalen, goed voor allerhande festiviteiten, workshops en onder andere productvoorstellingen, goed voor 25 tot 780 man.
Het comfort is uitgewerkt met de modernste technologische snufjes, flat screen tvs, WIFI netwerk en supersnel internet.
Met het Crematata All Day Dining restaurant zit het hotel uitgewerkt met een Aziatische toets en Mediterrane kleuren goed voor ontbijt, lunch en diner, met uniek zicht op de oceaan. In het Balafon restaurant, neergepoot op het strand, is het genieten van de lokale keuken, klaargestoomd aan het open fornuis, volledig uitgewerkt in mozaïek. De Bar-a-cuda zorgt voor extra verfrissing aan de boord van het zwembad. En voor zij die het nog knusser willen, wacht hen de Tree Top, lounge bar, goed voor 40 zitjes, eveneens met panoramisch zicht op de Atlantische Oceaan.
Touroperator Travelworld is al jaren dé specialist op The Gambia. Een verblijf in Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa (9 dagen-7 nachten met ontbijt en vluchten) is er al vanaf 1.199 euro per persoon. Meer info: www.travelworld.be
SN Brussels Airlines vliegt op donderdag en zondag (vlucht 6 uur) met aankomst dezelfde dag. Meer info: www.brusselsairlines.be
Hostellerie Croonhof in Veurne pakt op zondag 4 mei uit met een uitgelezen Aspergewandeling. Na het ontbijt in Croonhof om 8.30 uur vertrek met de wagen naar de duinaspergeproducent in het Noord-Franse Ghyvelde, waar het groei- en plukproces uit de doeken wordt gedaan door Monsieur Marc. Na de wandeling op het fraaie domein wordt ter plekke genoten van het aperitief en hapje van streekproducten, waarna Chef Laurent u opwacht met een succulent plukvers
ASPERGEWANDELINGMENU
Krokant gebakken langoustines met duinasperges uit Ghyvelde en lomo de pata negra
Risotto Carnaroli met groene aspergepunten en schelpdieren en parmezaankrullen
Suprème van hoevekip uit Licques met violetasperges en morieljes
aardappelparfait met pijnboompitten
Geitenkaasje in knapperig flensje van La ferme Cabris met lenteblaadjes
Krokantje met frambozen, citroen en chocolade
Koffie met versnaperingen
Deelnemen aan dit unieke aspergefestival kost 80 euro, ontbijt, aperitief, menu, passende wijnen, waters en koffie inbegrepen. Alleen met reservatie.
Duidelijk een festijn waar geen enkele lekkerbek mag ontbreken. Met Chef Laurent aan het fornuis en Christian en Gina als gastheren wordt zondag 4 mei alvast een culinair feest om niet te vergeten.
Wil je er een paar dagjes op uit, los weg en dichtbij, maar toch op en top genieten? Stap even over de streep, naar onze Noorderburen en trek naar Zeeland, naar Schouwen-Duiveland, een parel aan de kroon van wondermooi Zeeland.
Wie Schouwen-Duiveland bezoekt, begrijpt waarom het voormalige eiland met trots deze titel draagt. Als het meest noordelijke deel van het prachtige Zeeland herbergt Schouwen-Duiveland de mooiste plekjes en fraaie natuurgebieden.
Achter de brede duinen en hoge dijken liggen karakteristieke dorpjes die tot de mooiste van Nederland behoren. De oude stad van Zierikzee is beroemd om zijn vele monumenten, de lange geschiedenis is er tastbaar. Het weidse landschap met de bijzondere lichtval laat mooie vergezichten zien.
De lange kustlijn met gevarieerde stranden en duinenruggen, het afwisselende landschap en de vele watergebieden trekken zomer en winter liefhebbers. Kreken, welen, inlagen, slikken en schorren geven elk op eigen wijze hun geschiedenis met het water prijs. Nieuwe natuurgebieden in de Prunje tonen dat de rust en ruimte van Schouwen-Duiveland niet alleen voor de mens aantrekkelijk is. Veel soorten vogels hebben de weg naar deze gebieden gevonden, met in hun kielzog de vogelliefhebbers.
Hoewel Schouwen-Duiveland geen eiland meer is, wordt het omringd door water. De Grevelingen, Oosterschelde en Noordzee zijn elk op een eigen manier aantrekkelijk voor de watersporter. Zwemmen, pootjebaden, (kite)surfing, kanoën, zeilen, duiken, vissen, iedere liefhebber kan zijn hart ophalen.
De zilte Zeeuwse zaligheden zijn ook op Schouwen-Duiveland te vinden. Heerlijkheden als de Oosterscheldekreeft, mossels, oesters, het Schouws lam, de zeekraal en lamsoor staan in het seizoen op de menukaart. Boerderijwinkels hebben een uitgebreid assortiment met agrarische en zelfgemaakte producten.
BREDE STRANDEN
Schouwen-Duiveland staat evenzeer bekend om zijn brede, rustige stranden met imposante duinen. VVV-Directeur Jurgen Klapwijk hierover: Maar de kustlijn van het 21 kilometer lange Noordzeestrand kent ook enkele smalle stranden. De zichtbare duinafslag laat de altijd voortdurende strijd tussen water en duin heel goed zien. Bij laagwater zijn op de vloedlijn bij de trap van Westenschouwen enkele resten van het voormalige dorpje Westerschouwen terug te vinden. Jaarlijks worden aan stranden in Nederland die voldoen aan bepaalde normen (waterkwaliteit, schone stranden) de Blauwe Vlag toegekend. Schouwen-Duiveland weet elk jaar voor een aantal stranden de felbegeerde Blauwe Vlag binnen te halen.
Het Noordzeestrand van Schouwen-Duiveland is, mede dankzij de vele zonuren, heel populair. Om alle liefhebbers de ruimte te geven, is de kustlijn onderverdeeld in verschillende strandtypen, met aandacht voor families en kinderen, watersport, sportstranden en een tweetal zones waar naaktrecreatie is toegestaan.
Zoek niet langer naar een stek om je stress over boord te gooien, te onthaasten, te genieten van alle mogelijke rust, ongerepte duinenwandelingen, heerlijke fietstochten, afgerond met gezonde ontspanning en een extra fijne keuken. Je vindt het allemaal op iets meer dan een uurtje wagen in Burgh-Haamstede, Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen, in Duinhotel Haamstede.
Het in het weergaloos duinenlandschap en aan de boorden van de Noordzee neergepoot hotel laat vier Nederlandse sterren zien. Er is geen zwembad, wel sauna. Gastvrouw Cary en gastheer Kees Hoeder zorgen er persoonlijk voor dat het je aan niks ontbreekt.
De keuken is een juweeltje. De Frans-Italiaans gerichte keuken van Duinhotel Haamstede is zonder meer een klasse apart. Streekproducten spelen hier de hoofdrol wat zich resulteert in verrassende schotels, stevig, royaal en smaakvol. In de keuken zwaait chef Niek Soeters de pollepel en met Micha en Jolanda in de zaal als verlengstuk kan je culinair genot nauwelijks stuk. Voeg daarbij de wijnkennis van gastheer Kees en je dagje stappen of fietsen bereikt een super climax, met niets dan moois in het glas.
Meer nog, in Duinhotel Haamstede is niemand een nummer. Het is onze bedoeling en heilig streven dat onze gasten het naar de zin hebben en zich meteen thuis voelen, onderstreept Kees Hoeder extra;
De 41 luxe kamers zijn groter dan normaal en ingevuld met Britse countrystyle meubelen, wat de rust een extra onderlijnd. Kabeltv, telefoon met ISDN of analoge aansluiting voor modem maken het nog eens zo leuk. De badkamer is voorzien van bad en extra douchekabine, haardroger en toilet. De vijf suites aan de duinen beschikken over een zonneterras met uitzonderlijk uitzicht op de immense duinen.
De keuken is een voltreffer. Het restaurant pakt uit met een en al verwenning. We hebben een restaurant met een hotel, en geen hotel met restaurant. Het culinaire wil hier de kroon op het werk zijn voor rust en de ontspanning, stelt eigenaar Kees Hoeder. De kaart is relatief beperkt met seizoensgebonden schotels. De wijnkaart is een juweeltje met schatjes uit de hele wereld. Te danken aan de passie van de gastheer, steeds op zoek naar iets leuks en moois in het glas. En daar slaagt hij dan ook steevast in.
GEEN TIJD VOOR VERVELING
Het Duinhotel Haamstede is naast zijn unieke ligging in het duinengebied en natuurgebied Westerenban ideaal als uitvalbasis voor meerdere uitstapjes in de regio. In de directie omgeving is buiten de schitterenden duinen en stranden niet veel te beleven. Zierikzee, Waterland Neeltje Jans, het Veerse Meer, Middelburg en de marktdag op dinsdag in Goes liggen evenwel op een boogscheut. Wie er de spanning wil inhouden kan (mits betaling) genieten van een rondje zweefvliegen, kajakvaren op de Oosterschelde of duiken in het Grevelingenmeer, golfen in Molenberg,of een Ruige Binken of Meidentocht, goed voor een fysieke inspanning waarbij boomstamwerpen, touwtrekken en onder andere boomzagen in het domein Westerschouwen aan de orde zijn.
Het is al acht jaar een traditie dat het kruim van de Zeeuwse vissers en de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft eind maart de Oosterschelde opvaren en er de eerste kreeft aan wal brengen. Dit festijn zet zich daarna tot zondag 15 juli verder in de restaurants. Elk jaar wordt daarbij een passende wijn gekozen. Dit keer is het een Spaanse witte uit de Rioja: Libalis van Castillo de Maetierra uit het wijngebied Vinos de la Tierra Valles de Sadacia.
Kersvers voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft Luit Ezinga was dan ook de koning te rijk met het bezoek van Gerda Verburg, Nederlands minister van het Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De kreeft is de parel van de Zeeland en deze dienen we ten allen tijde te koesteren. De kreeftenvissers zijn heel actief bezig met de verduurzaming van hun visserij. Bestandsonderzoeken laten zien dat de kreeft het bijzonder goed doet. Er wordt veel nieuw leven waargenomen dat via een goed beheer, met onder andere terugzetten van te kleine kreeften, ook de toekomst van deze visserij perspectief geeft. Ook het terugplaatsen van eidragende kreeften draagt bij aan een gezonden populatie, stelde Luit Ezinga.
MOSSELEN IN GEVAAR
De voorzitter maakt zich tegelijk in naam van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft zorgen maakte omtrent het voorbestaan van de mosselsector.
Deze sector bezorgt duizenden personen werkgelegenheid, een sector die al ruim een eeuw zijn plek heeft in de waddennatuur en bij de aanmelding van de Waddenzee als Natura 2000 gebied tot de vaste medegebruikers hoorden. Ik hoop dat ook dat minister Gerda Verburg de problematiek van de mosselsector in de Tweede Kamer verdedigt en een aanzet zal geven tot het voorbestaan van de Nederlandse mosselcultuur. Want op het palet van de Zilte Zeeuwse Zaligheden, met de kreeft als kroonjuweel, mag de mossel zeker niet ontbreken, geeft voorzitter Luit Ezinga nog graag de minister mee.
LUDIEK PROTEST
Terwijl de kreeftenvissers richting zee trokken werden zij verwelkomd door een luid toeterende haag van zowat 45 kotters, allen behangen met spandoeken met niet mis te verstane boodschappen: Help! Help! Help!, Wanted: milieuclubs voor moord op mosseldorpen, De Groene Leugen, Help, de Mosselman verzuipt, Milieuclubs, waar ligt de grens?, Kokkels, mossels, garnalen, Magere Hein komt ons halen, Gerda, doe eens stoer, laat ons Mosselboer.
De actie is op het getouw gezet om tot een oplossing te komen omtrent de zware administratieve en politieke stormen die de Zeeuwse visserij te verduren krijgt met daarbij de problemen rond de kottervissers, de tegenslag voor de mosselkwekers waarbij de Raad van State hun jaarlijkse vergunningen voor de mosselzaadvisserij op halt zette, aansluitend het zogenaamde dierenleed bij de kreeftensector, allemaal absurde zaken die het de sector bijzonder moeilijk maken. Vooral het verbod om in de Waddenzee op mosselzaad te vissen is als een mokerslag aangekomen, gaf Jack Asselbergs, burgemeester van Schouwen-Duiveland de honderden kreeften- en mosselliefhebbers nog mee, boodschap die duidelijk de weg vond naar de luisterende oren van minister Gerda Verburg.
SPAANS WIT
Vooraleer de weg naar zee te kiezen werd nog ode gebracht aan de gloednieuwe kreeftenwijn 2008, titel die na blindproeverij van 59 wijnen werd toegekend aan de Spaanse LIBALIS, van Castillo de Maetierra, uit het wijngebied Vinos de la Tierra Valles de Sadacia, in de gekende Riojastreek, een heerlijk fruitig witte wijn die zich naderhand opperbest voelde bij de heerlijke Oosterscheldekreeft, de onbetwistbare kroon aan de smakelijk kroon van Zeeland.
Samen met Jurgen Klapwijk, directeur VVV Schouwen-Duivenland en Balth. Roessingh, directeur van Junction Communication werd uiteindelijk met volle teugen genoten van de eerste kreeftenoogst, getekend Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.
WAAR KREEFT IN HET BORD
Vanaf dinsdag 1 april tot en met dinsdag 15 juli wordt het weer genieten van de succulente Oosterscheldekreeft, te verkrijgen in de betere restaurants aangesloten bij De Kring van de Zeeuwse kreeft, negen gerenommeerde Zeeuwse restaurants die elk allen een uitgelezen en speciaal Kreeftenmenu op de kaart zetten. De prijs is uniform en bedraagt 59,50 euro, exclusief wijn. Algemene info: www.oosterscheldekreeft.nl
Hostellerie SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35 in het lieflijke Schuddebeurs is een oase van rust en romantiek. Op een steenworp van Zierikzee is deze ruim 300 jaar oude herberg een droom voor elke rustzoeker en gastronoom. Meer info: www.schuddebeurs.nl en hostellerie@schuddebeurs.nl
Brasserie MARTIME, Nieuwe Haven 21 in Zierikzee, laat u toe te genieten van de Oosterscheldekreeft, met zicht op de haven met mosselkotters en plezierjachten. Meer info: www.brasseriemaritime.nl en info@brasseriemaritime.nl
Restaurant DE BROUWERIE, Molenstraat 31 in de historische smalstad Brouwershaven, aan het Grevelingenmeer. Chef Piet Verstijnen en gastvrouw Suzanne de Smit vullen al uw culinaire wensen in. Meer info: www.debrouwerie.nl
Brasserie DE VLUCHTHAVEN bevindt zich in het veerhuis van het voormalig pontje over het Zijpe. Dagverse vis en schaaldieren zijn de ingrediënten die D.P. Arkenthout en Rixt Scheffer omtoveren tot succulente gerechten. Meer info: www.devluchthaven.com en vluchthaven@cs.com
Restaurant DE GOUDEN LEEUW op de Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse, hartje Tholen of het meest authentieke eiland van Zeeland, biedt de gastronoom een mix van vernieuwing en klassiek. Meer info: www.degouden-leeuw.nl en info@degouden-leeuw.nl.
Restaurant DE STADSSCHUUR, Schuttershof 32-43, hartje Goes is een verademing. Liefhebbers van een exquise schotel en een mooi glas wijn zitten hier op hun best. Meer info: www.stadsschuur.nl en info@stadsschuur.nl.
Auberge DE CAMPVEERSE TOREN aan de Kaai 2 in Veere, de parel van Zeeland, biedt naast een verrukkelijke tafel een adembenemend uitzicht op het Veerse meer. Meer info: www.campveersetoren.nl en info@campveersetoren.nl.
Restaurant DE BOURGONDIER aan de Boulevard Bankert 280 in Vlissingen brengt niet alleen succulente kreeftenschotels maar zorgt tegelijk voor een uniek zicht op de Westerschelde. Meer info: www.de-bourgondier.nl en info@de-bourgondier.nl
Restaurant Brasserie Hotel DE KORENBEURS aan de Kaaistraat 12 in Kortgene is de perfecte locatie voor de pure levensgenieter, op loopafstand van de jachthaven. Klein, maar charmant restaurant. Meer info: www.korenbeurs-kortgene.nl en info@info@korenbeurs-kortgene.nl
Georges Moquay, David Spiller, Kimiko Yoshida, Delphine Boël, Robert Combas, Rotraut, Wolfgang Volz, Arman, Reinhoud DHaese, Jacques Villeglé, Jean-Michel Folon en Niki de Saint Phalle zijn de twaalf kunstenaars die hun werk via sierbord koppelen aan het culinair talent van evenveel chefs in een dozijn van de betere restaurants in Oostende.
Nog tot zondag 22 maart 2009 loopt in de Stad aan Zee voor de derde keer Met Kunst aan Tafel, een initiatief van artistiek raadgever Willy Bosschem en Peter Craeymeersch, algemeen directeur Toerisme Oostende.
Het begon allemaal in 2004 toen Willy Bosschem een rist Oostendense kunstenaars bijeen haalde en hun kunst liet botvieren op een onderbord. Bedoeling was in elk van de deelnemende restaurants na het culinair genieten het bord mee te nemen als herinnering. In 2006 werd het succes nogmaals herhaald terwijl men nu uitkeek naar twaalf internationale figuren. Gastronomie uit zich in vorm, smaak en gevoel, kunst is net hetzelfde. Vandaar dat de chefs aan het fornuis, via een creatie van een mooi en smakelijk bord, zich kunstig meten de kunstenaars. Kunst en Gastronomie vormen dan ook een goed huwelijk, stelt initiatiefnemer Peter Craeymeersch.
RESTAURANTS
Elk van de twaalf restaurants zorgt voor een klasrijk menu, viergangendiner, bord en wijn tegen een prijs tussen de 80 (zonder wijn) en 118 euro (alles inbegrepen) per persoon: Auteuil, Beluga, Chez Nous, Fort Napoleon, Gloria (Andromeda Hotel & Thalassa), Le Grillon, Marina (absolute Italiaanse topper aan zee), Ostend Queen, Perigord (Thermae Palace), Petit Nice, Savarin en Villa Maritza.
ARRANGEMENTEN
Kunst aan Tafel kan gecombineerd worden met een overnachting in de Stad aan Zee, in een drie- of viersterrenhotel.
Prijs voor 2 personen: viergangendiner, bord, informatiepakket Toerisme Oostende, één overnachting) voor de prijs van 257 euro in 3-sterrenhotel, op basis van tweepersoonskamer; 267 euro in 4-sterrenhotel.
De vroege Pasen 2008 heeft tot gevolg dat P&O Ferries dit jaar in april kan uitpakken met supervoordelige promoties. Het strikje zit vooral rond de 3-daagse minicruise naar Hull. Tussen 1 april en 23 april kan op bepaalde dagen tegen ruim minder dan de helft van de normale prijs over en weer gereisd worden!
Concreet betekent dit dat een driedaagse minicruise naar Hull op maandagen en dinsdagen 59 euro per persoon kost (in plaats van 148 euro), terwijl de prijs op vrijdagen 69 euro per persoon bedraagt, in plaats van 148 euro.
Voor de overnachting krijgen de passagiers een 2-persoons inside cabin ter beschikking. De maaltijden aan boord zijn niet inbegrepen, de ambiance aan boord en een hele dag stadsbezoek aan Hull uiteraard wel (inclusief de bustransfer heen en terug naar het centrum van Hull).
Deze Paaspromotie is een buitenkans voor wie nog niet met het cruisegebeuren kennis gemaakt heeft. Het wordt zonder meer een dolle, leuke en onvergetelijke gebeurtenis.
SFEERVOL HULL
Hull is een heel sfeervolle havenstad waar voor elk wat wils voorhanden is. De oude binnenstad zit bol van de leuke adresjes voor zij die dol zijn op de sfeer van weleer in de onvergelijkbare pubs. In de nieuwe stadskern staat shopping bovenaan.
Het diepzee aquarium The Deep is een attractie van wereldformaat. Het is het enige museum in de stad waarvoor de toegang betalend is. Alle diverse andere musea zijn gratis!
De stadskern biedt heel wat mogelijkheden tot shopping, van typische gezellige winkeltjes tot de concentratie van klassenboetieks en aanverwanten in het impressionante Princess Quay shoppingcentrum en het gloednieuwe St.Stephens dat 40.000 m2 beslaat en geopend werd in september 2007. Een alternatief, of een leuke combinatie, kan bijvoorbeeld een kroegentocht zijn. Info: www.realyorkshire.co.uk
Deze aanbiedingen gelden telkens met vertrek uit Zeebrugge op maandag 7, 14 en 21 april, op dinsdag 8, 15 en 22 april en op vrijdag 4, 11 en 18 april 2008.
Voor alle informatie en reservaties omtrent kortingen en arrangementen kan men terecht op www.POferries.be, tel. 070/70 77 71 en uiteraard ook bij uw reisagent.
Carine Suenens, jarenlang directeur Sales & Marketing in de Brusselse tophotels Le Méridien Brussels en Amigo Rocco Forte Collection, is straks in die functie te vinden in het in mei 2008 te openen gloednieuwe Kempinski Hotel in Brugge.
Voor Carine Suenens een nieuwe uitdaging waar ze naar uitkijkt. Brugge ligt anders dan Brussel.In Brussel moeten de hotels hard werken om de weekenden op te vullen, terwijl hier de weekenden bijna van zelf vol geraken. In Brugge ligt de nadruk natuurlijk op de midweek seminaries en business. Maar Brugge heeft zovele troeven. Je hebt hier steeds het gevoel dat je op vakantie bent, stelt Carine Suenens.
De vijfsterren de luxe hotelgroep Kempinski, hoteliers sedert 1897, heeft voor het hotel in Brugge een schitterende locatie uitgekozen die perfect aansluit bij de innovatieve en hoog gerespecteerde collectie: Kasteel Prinsenhof. In de 15de eeuw werd Het Prinsenhof gebouwd ter gelegenheid van het huwelijk van Filips de Goede en Isabelle van Portugal.
Kempinski Hotel Dukes Palace Bruges staat voor een paleisachtige luxe in de 21ste eeuw. Dat houdt in dat voor een zakelijk verblijf de vergaderzalen voorzien van de jongste snufjes inzake vergadertechnieken.
Iedere gast, zakelijk of privé, zal een paleis en droomachtig verblijf beleven. Dankzij de aanwezigheid van een schitterende faciliteiten zoals het restaurant Manuscript, de bar LAtelier, de geweldige tuinen, Dukes Art Gallery, en de Spa met zwembad, maar vooral dank zij de persoonlijke aandacht en flexibele service. Een droom die werkelijkheid wordt, geeft Carine Suenens nog graag mee.
Grand Hotel Damier op de Grote Markt in Kortrijk sloot zopas aan bij de prestigieuze hotelgroepering Authentic Hotels. Grand Hotel Damier is het oudste hotel in Vlaanderen met een geschiedenis die dateert uit de 14de eeuw.
Authentic Hotels is een wereldwijde collectie van een 140-tal individuele luxe hotels die garant staan voor authenticiteit (historischkader), luxe en vriendelijke sfeer.
Authentic Hotels richt zich dan ook naar gasten die de rijkdom van historische gebouwen weten te waarderen.
In België zijn er tot nog toe slechts twee andere hotels die deel uitmaken van deze luxueus getinte groep: Hotel De Orangerie & Hotel De Tuilerieën in Brugge.
General Manage Wim Van Rispaille (foto) is bijzonder gelukkig met deze aansluiting. Een bekroning voor de ganse ploeg medewerkers die zich dagdagelijks in zetten om de gast een van een onberispelijke service te voorzien.
Peter Devos werd laureaat wedstrijd Unie Oud-leeringen Oostendse Hotelschool in 1988
Titel Beste Junior Kok van België opent vele deuren
Vrijdag 7 maart strijden zes finalisten in de keukens van de Oostendse Hotelschool voor de 38ste maal voor de titel van Beste Junior Kok van België. Precies twintig jaar geleden won Peter Devos uit Lombardsijde met een bereiding van goudbrasem (dorade) deze door jongeren fel begeerde titel, de nationale top, na de culinaire wedstrijd Prosper Montagné, die de Eerste Kok van België op het podium zet.
Deze keer staat Peter Devos aan de zijlijn en kweekt hij nu zelfs koks. Na zijn talent te hebben verzilverd in de beste nationale huizen is hij sinds 2000 gewaardeerd lesgever in de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Het staat buiten kijf, de titel van Beste Junior Kok van België geeft je vleugels en opent vele deuren. Toen ik laureaat werd stond ik mee aan het fornuis van meesterkok Jean-Marie Daue, in de Koninklijke Villa in Oostende. Jean-Marie was de ideale leermeester, kon je oppeppen en stimuleren om aan culinaire wedstrijden mee te doen. Hijzelf werd in 1971 uitgeroepen tot Eerste Kok van België en zijn werk werd later bekroond met twee Michelinsterren. Toen ik de wedstrijd Beste Junior Kok van België won was Jean-Marie Daue al even blij als ik. Als knaap van 21 jaar ligt de wereld aan mijn voeten. Ik kreeg langs alle kanten aanbiedingen, maar bleef in de Villa, vertelt een gelukkig ogende Peter Devos, 42 lentes jong.
Hotelschool Ter Groene Poorte
Peter Devos groeide uit tot een volwaardige chef. Jean-Marie Daue stuwde hem verder in de goede richting en zo kwam de Lombardsijdenaar bij die andere Michelinster en meesterkok Marc Boin in het Middelkerkse Casino terecht. Dit waren mooie dagen en ik leerde heel wat aan Marc. Daarna werd ik chef in La Noble Rose in Westende om uiteindelijk in Ruiselede samen met de jonge chef Geert Debrandere Het Lindenhof uit de grond te stampen. Vandaag is dit een van de betere huizen in West-Vlaanderen. In 2000 kreeg ik de kans om les te geven in de Hotelschool Ter Groene Poorte, wat ik graag aanvaardde. Het bijzonder leuk om met jonge gasten te werken, al is het niet steeds makkelijk om hen te motiveren. Het is een zwaar beroep waar men hard moet werken als de anderen met vakantie zijn. Weekendwerk is nu eenmaal het lot van een chef. Maar wees gerust, er is genoeg jong talent op komst. Als men maar wil. En die wil om goed te koken is bij de leerlingen sterk aanwezig. Zeker weten, stelt Peter Devos, blij dat hij met jonge talenten kan werken.
Hotelschool Oostende
De titel van Beste Junior Kok van België maakte van Peter Devos een bijzonder gelukkig man. Ik leef pas als ik aan het fornuis sta. Dat gevoel werd nog groter toen ik met reeds genoemde dubbele sterrenkok Jean-Marie Daue mocht kokkerellen. Hij stimuleert je als geen andere. Ik kwam uit de Oostendse Hotelschool, waar ten onrechte soms meewarig over gedaan wordt, maar vergeet niet dat die school héél wat Michelinsterren op zijn actief heeft staan. Wie de erelijst doorloopt ontdekt toch namen als Philip Serruys, Robby Van Toledo, Marc De Meester, Koen Steenkiste, Jan Vermandele, Chris Snauwaert en ondere andere Felix Alen, toch allemaal geen kleine jongens. Ik ben dan ook fier dat ik die school doorlopen heb. Ik heb veel te danken aan de leraars Jean Van der Stuyft, Germain Maes, Eddy Pilays, Firmin Peer en onder andere Eddy Robaey, zonder daarbij directeur Jozef Decleir te vergeten. Dat ik vandaag les geef bij de collegas uit Brugge is louter toeval. Beide scholen draag ik dan ook in mijn hart.
Orde 33 Meesterkoks van België
Het kooktalent van de toen pas gelauwerde Beste Junior Kok van België 1988 ontging ook de Raad van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet, die hem prompt binnenhaalde en bekroonde met de titel van Toque Blanche. Dit deed me veel genoegen. Deze Orde heeft het voor jonge chefs en steunt hen moreel waar nodig. Door de maandelijkse bijeenkomsten bij de collegas die ik jammer genoeg wegens beroepsbezigheden zelden kan invullen brengen nieuwe ideeën naar voor, wat goed is voor de creativiteit van elke chef, besluit Peter Devos, die met belangstelling uitkijkt wie straks in eigen Middelkerke de nieuwe Beste Junior Kok van België wordt, precies 20 jaar nadat hijzelf de fel begeerde trofee als laureaat de hoogte mocht insteken.
Nationale wedstrijd Beste Junior Kok van België op vrijdag 7 maart 2008 met Kapittelbanket in Casino Middelkerke. Aanvang 19 uur. Deelnemen kost 80 euro. Inschrijvingen: Eddy Robaey, tel. 059 32 39 72.
Wedstrijd in Oostende, Kapittelbanket in Middelkerke
Financieel niet haalbaar in Oostende
De 38ste editie Beste Junior Kok van België, culinaire wedstrijd voorbehouden voor jonge chef tot jonge chefs tot 25 jaar en afgestudeerd aan een Belgische hotelschool of gelijkwaardige instelling, vindt plaats in de catacomben van de Oostendse Hotelschool, het feestelijke Kapittelbanket in het Middelkerkse Casino.
Kersvers voorzitter Eddy Robaey en zijn medewerkers hebben de jongste zes maanden water en bloed gezweet om het banket traditioneel in Oostende te houden. Tientallen gesprekken, vergaderingen en zoekwerk leverden niets op. In Oostende blijkt financieel niets beschikbaar te zijn voor een banket met dans voor zowat 300 gasten. Blijft daarbij dat leerkracht Wim Casteleyn en zijn keukencursisten van de Avondschool en de leerlingen van het 5de en 6de Beroeps en Technische van de Hotelschool, er werk van willen maken het banket zelf uit te werken, zodat de mogelijkheden om het in Oostende te houden vrijwel uitgesloten waren. Jammer. We vonden uiteindelijk onderdak bij meesterkok Marc Boin in het Middelkerkse Casino, waar we de directie en de chef bijzonder dankbaar zijn, stelt voorzitter Eddy Robaey.
Voor het zover is worstelen zes finalisten in Oostende met Europese kreeft om uit te maken wie op het hoogste schavotje komt.
Festival van het Varken in Salons Saint Germain Diksmuide
Varkensvlees, das pas gastronomie
Liefhebbers van alles wat het varkentje aan delicatessen weet te bieden waren voor de 3de keer aan het feest op maandag 18 februari 2008, in de Salons Saint Germain in Diksmuide. Dit Festival van het Varkentje is een eerbetoon aan wijlen JEAN BERQUIN, de onbetwistbare GROOTMEESTER inzake bereidingen rond het varken. Dit unieke festival is het vervolg van hetgeen de grootmeester meer dan 40 jaar in eigen restaurant Les Charmettes in Moeskroen, nadien in Rust Roest in Roesbrugge, met klasse invulde.
Om varkensvlees te eten ga je toch niet op restaurant. Meer moest je niet zeggen om de betreurde Jean Berquin op zijn paard te krijgen. Jean was dan ook onverstoorbaar: Ik spreek dat 200% tegen. Als ik varkensstaartjes in een gerecht verwerk of hersentjes stoof, dan smult men zich te pletter. Men gaat van het standpunt uit dat een varken vies is. Niet lekker dus. En daar gaat men dus niet voor op restaurant. Totaal verkeerd, want alles van het varken, maar dan ook alles, is lekker. Van kop tot staart. Het is tevens het enigste dier die we volledig kunnen genieten. Varkensvlees, dàt is pas gastronomie, stelde Jean Berquin honderden keren. En of hij gelijk had! Jean stak zijn liefde voor het varken nooit onder stoelen of banken. Deze liefde uitte hij meer dan dertig jaar na elkaar met een uitgelezen Zwientjeskerremesse. Zijn Cochonaille was tot diep over de grens bekend. Van heinde en verre kwamen lekkerbekken genieten van zijn schotels, gerechten waar hij weken op voorhand mee bezig was. Alles ging door zijn handen. Jean Berquin was een meester in artisanale varkensbereidingen.
Helaas, Jean is niet meer, maar zijn vrienden, boezemvrienden als Frans Saint Germain, Rudi De Volder, Geert Van Hecke, Rudy Pattyn, Martin Herbrandt, Christian Melis, Ronny Venus, Fernand Feys, Etienne Waterloos, Philippe Van Gele, Guy Van Neste, Willy Veeckman, Steven Dehaeze, André Tonton Sonneville, Ludwig Bouckaert, Robby van Toledo, Koen Devos, Peter Hermans, Guido Neirynck, Lieven Putteman, Xavier Dehoucke en onder andere Bert Vermoere dragen hem verder diep in het hart. Onder impuls van Frans Saint Germain wordt de Zwientjeskermesse verder gezet, nu al voor de derde keer in zijn Salons, goed voor zowat 800 smulpapen !
De sterrenkoks Geert Van Hecke (restaurant Karmeliet, Brugge) en Rudi Devolder (hostellerie t Convent, Lo-Reninge) en onder andere Rudy Pattyn (restaurant t Keukentje) begeleidden meesterkok Frans Saint Germain bij het succulent varkensfeest, dat sinds het overlijden van Jean Berquin in de Salons Saint Germain plaats vindt. KTA Slagersschool Diksmuide en de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zorgden voor een vlekkeloze bediening.
GENOOTSCHAP ORDE JEAN BERQUIN
In de rand van het gebeuren organiseerde het Genootschap Orde Jean Berquin Meester Ambachtelijke Charcuterie twee wedstrijden voor de beste ambachtelijke pasteibakker, professioneel en junioren. Delphine Vandendriessche, Nick Soete en Jenny Verbeke werden de laureaten bij de junioren, Nicolas Vandenbroucke uit Langemark, Ignace Casier uit Vladslo en Dries Santobin uit Roeselare gingen naar huis met de ere-medailles bij de de profs.
DANCING DINNER
Als toetje op het geslaagde Varkensfestival, nog even dit voor de danslustigen: sterren op de dansvloer is niemand vreemd in de Salons Saint Germain. Elke tweede vrijdag van de maand wordt de dansvloer vrijgemaakt voor de lekkerbekken. Een avond vol muziek, live zowel als discobar, aansluitend heerlijk tafelen: aperitief, een brede waaier hapjes, tapas, buffet met diverse gerechtjes en pastas, zoeternijen à gogo. Inclusief waters en wijnen tijdens het diner: 45 euro.
Zet alvast uw dansschoenen klaar want op de vrijdagen 7 maart, 11 april, 9 mei en 13 juni 2008 staan de Salons Saint Germain volledig ter beschikking voor de dansliefhebbers.
Liefhebbers van Portugal zullen dit graag lezen: de nieuwe brochure Porltugal Madera Azoren ligt op tafel, getekend Expair Tours. De populariteit van Portugal als vakantieland groeit met het jaar. En terecht. Portugal heeft zoveel te bieden, van zijn prachtige kusten tot in het uitgestrekte binnenland. De hitte van de zomerzon wordt gekoeld door een verfrissend oceaanbriesje.
Naast lekker tafelen is het genieten van de weemoedige fado-muziek terwijl ook cultuurliefhebbers er aan hun trekken komen. Portugal is immers een land van ontdekkers, dat zelf heel wat schatten te bieden heeft.
Of je kiest voor het ontdekken van de sprookjespaleizen in Sintra, de duizelingwekkende ravijnen in de Serra da Estrela, Lissabon met haar romantische wijken, de sneeuwwitte dorpjes in de Alentejo of de Algarve met de mooiste kusten van Europa: voor elke bestemming biedt Expair Tours verschillende accommodatiemogelijkheden, waarbij het accent wordt gelegd op de traditionele Portugese logiesvormen, met de Pousadas en de Solares als pareltjes.
In de nieuwe brochure wordt aan elk hotel een eigenzinnige beoordeling gegeven: exclusief, stijlvol, geschikt voor families met kinderen, voor sportliefhebbers en onder andere voor prijsbewuste reizigers.
Leuk is dat Expair Tours het ook aandurft een verblijf aan minder bekende kuststroken voor te stellen: het ontdekken méér dan waard!
Verder worden er kant-en-klare rondreizen voorgesteld, zowel met de huurwagen als begeleide busrondreizen. Zo komt elkeen aan zijn trekken: de avonturiers en de mensen die ervan houden dat alles piekfijn voor hen geregeld wordt.
Niet alleen voor het Portugese vasteland worden de mooiste plekjes voorgeschoteld, ook wie naar Madeira of de Azoren wil reizen, vindt een ruim aanbod van rondreizen en accomodaties in de nieuwe brochure.
Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Vraag dan vlug de nieuwe brochure PORTUGAL Madeira - Azoren 2008 aan of neem een kijkje op www.expairtours.be.
In opvolging van Eddy Pilays, die begin dit jaar om persoonlijke redenen ontslag nam, werd Eddy Robaey tijdens de jongste statutaire vergadering van de Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter. Tot vandaag was hij secretaris-generaal en leidde samen met voorzitter Eddy Pilays de vereniging naar ongekende hoogten.
Als kersverse nieuwe voorzitter wil Eddy Robaey zich meer dan ook focussen op de nationale culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België, voorbehouden aan jonge chefs tot 25 jaar en oud-leerlingen van een Belgische erkende hotelschool of horecaopleiding. Mijn verkiezing tot voorzitter valt net samen met de viering van het 50-jarig bestaan van de vereniging en het toekennen van de titel Koninklijke vereniging. Dit wordt straks uitvoerig gevierd. Eerst maken we werk van het 38ste Kapittelbanket waarbij de Beste Junior Kok van België 2008 in de kijker wordt gezet op vrijdag 7 maart, in het Middelkerkse Casino, zegt Eddy Robaey, 54 lentes jong en zelf oud-leerling van de Oostendse Hotelschool, lichting 1972. Hij is er lesgever sinds 1978 en heeft er intussen al dertig jaar dienst opzitten. Zijn ervaring is van goudwaarde voor de Unie.
VIJFDE VOORZITTER
Met Eddy Robaey is de Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende aan zijn vijfde voorzitter toe. Georges Mortier werd bij de stichting in 1958 de eerste voorzitter. Later volgden André Servaes, Germain Maes en Eddy Pilays die twaalf jaar in het zadel bleef en in totaal 32 jaar in het bestuur zitting had. Eddy Pilays zal voor mij altijd het grote voorbeeld blijven. Samen hebben we mooie en fantastische dagen gekend, inclusief slapeloze nachten om toch maar de eindjes aan mekaar te knopen om onze culinaire wedstrijd te kunnen verheffen tot een nationale topper. We zijn er dan ook, samen met het ganse bestuur, in geslaagd om deze wedstrijd te kneden tot een mini-Prosper Montagné, topwedstrijd voor chefs ouder dan 25 jaar. De leemte die Eddy Pilays nalaat in het bestuur is groot, zeer groot. Als niet een kon hij brandjes blussen, meningsverschillen oplossen en discussies ombuigen tot oplossingen. Ik dank hem dan ook voor de vele jaren gezellige samenwerking en het levenswerk van zovele leden verder in ere houden, besluit Eddy Robaey, klaar voor de 38ste wedstrijd Beste Junior Kok van België 2008 en die op de foto de pollepel doorgeschoven krijgt van voormalig voorzitter Eddy Pilays, twee monumenten binnen de Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende. (GK)
Zondag 18 november 2007 zal steevast in de geschiedenis van de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) geboekstaafd blijven als een mijlpaal. Ontsproten uit een idee van voorzitter Guy Van Neste vulden de historische zalen van het indrukwekkende Brugse Belfort zich met de beste wijnen. Onder het motto VVS zet zijn beste glaasje voor gooide deze 1ste Open Wijnhappening hoge ogen. De aansluitende Gala-avond zette de kroon op het werk.
Voorzitter Guy Van Neste liep al lang rond met het idee om in eigen Brugge uit te pakken met een groots wijnfeest. Daar onze provincie niet direct over uitgestrekte wijngaarden beschikt haalde de VVS-voorzitter de wijnen dan maar naar Brugge. Mede de vlotte samenwerking en steun van Toerismeschepen Jean-Marie Bogaert, aansluitend logistieke steun van Werelderfgoedstad Brugge, de Cultuurdatabank, de Regulier Communicatie van Toerisme Brugge en de Vlaamse Regering slaagde Guy Van Neste er in om Brugge voor de eerste maal een geslaagde wijnbeurs voor te schotelen. De hallen van het Belfort werden dan ook gevuld met de beste wijnen, uit alle hoeken van de wereld. Ruim zestig wijnmakers zetten hun beste glaasjes op tafel. Het was dan ook aangenaam vertoeven aan de wijnstands van Delivino, Alhambra, Gusto World, Bacchus Knokke-Heist, Wine Select, Cooreman, Louis Brison, Sherry Online, Wijnen De Clerck en onder andere Wijnen Vanroose met het volledige gamma van Mas de Daumas Gassac.
GALA-AVOND
Het banket werd er eentje om duimen en vingers af te likken. Naar analogie van de wijnhappening zorgde meesterkok Frans Saint Germain van de gelijknamige Salons in Diksmuide voor een succulent tafelfeest. Oesters, Sint-Jacobsnootjes, fazant en kazen getekend Michel van Tricht werden rijkelijk overgoten met wijnen Cave Bohigas, Gusto World, Plaimont, Bleuzé Collection en de Italiaanse Manduria. Michel Vleugels zorgde voor de verfrissende Bru, huis Spadel. Illy zette de koffie.
ERELEDEN 2007
Voorzitter Guy Van Neste hield er aan om, net voor de aanvang van een succulent banket enkele prominente figuren uit de wijnwereld en aanverwanten figuurlijk in de bloemen te zetten voor hun onvoorwaardelijke medewerking en vertrouwen in de VVS en bedacht hen met de titel van erelid.
Gewapend met een sierlijke oorkonde trokken deze verdienstelijke personen terug naar de feesttafel:
Jean-Marie Bogaert (Toerismeschepen Toerisme Brugge), Frank Desmedt (Restaurant t Oud Konijntje Waregem), Johny Vesque (Cep dOr Luxemburg), Wilfried Schorpion (Schorpion België), Kris Couvent (Château Pabus Huis Vossen België), Michael Jüngling (Weingut Jüngling Duitsland), Christophe Heynen (Gusto World), Michel Vleugels (BRU), Alain Vercouter (Château de Jabastas & Bleuzé), Pedro Vasconcellos e Souza (Caso de Santar Dão Sul Portugal), Alberto Rodriguez Castillo (Grupo Hebe Spanje), Jozsef Horvath (Raspi Hongarije), George Tirgovisteanu (Cap Est Transylvania), Ludwig Cooreman (Château Bertrand Braneyre), Delphine Brulez (Champagne Louise Brison), Delphin Leuillet (Vinovalie), Roman Guilbert (Mas Daumas Gassac Frankrijk), Stefano Alessandri (Tenuta di Montecucco, Italië), Anno Ghione (Azienda Agricola Ghione, Italië), Brigitta Steininger (Weingut Steininger, Oostenrijk), Dean Mulligan (Saint Marys Wines, Australië), Jalal Nakad (Phenica Wines Libanon), Iciar Rivero Gay (Bodegas Tamaral, Spanje), Maria Jesus Esteban (Bodegas Cachazo, Spanje), Jose Carlos Paterno Dias (Gambozinos Portugal), Patricio Reich (Bodega Renaceer, Argentinië), Ralph Anselman (Weingut Gebrïder Anselmann, Duitsland), Sabrina Scali (Le Fonti a San Giorgio, Italië), Silvio Morando (Azienda Agricola Morando Silvio, Italië), Stefano Garofano (Azienda Masseria Monachi, Italië), Paolo Marolo (Distilleria Santa Teresa, Italië), Thomas Leithner (Weingut Tomas Leithner, Oostenrijk) en Jordi Casanovas (Can Macià, Spanje).
Het ligt in de bedoeling om dit grootse wijnfeest om de twee jaar op het getouw te zetten. De werkkracht van voorzitter Guy Van Neste en zijn onvermoeibare bestuursleden en ruime ploeg medewerkers laat er voor de toekomst geen twijfel over bestaan : deze wijnhappening wordt een topper in ons land met als thuisbasis Brugge, natuurlijk.
Alvast afspraak op de volgende editie op zaterdag 29 en zondag 30 november 2009.
Meer info : Vereniging Vlaamse Sommeliers, Pandreitje 6, 8000 Brugge, 050 33 11 90.