Topwijnen met traditiexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wieg van de wijn staat in Georgië
Mukuzani, Tsinandali, Saperavi, het zijn slechts drie parels uit het rijke aanbod van de Georgische wijngiganten Teliani Valley, Madliani en Badagoni. Zo goed als niet gekend in onze regio, maar niettemin schatjes in het glas. Met Gulnara Gulie Managadze als gids trokken we door Georgië en genoten er niet alleen van de Georgische gastvrijheid, maar tegelijk van de rijkdom inzake wijn, heerlijkheden uit een bijna vergeten wijnland.
Geprangd tussen Rusland en de Kaukasus en de Kaspische Zee enerzijds, de Zwarte Zee, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan anderzijds, ligt Georgië, twee maal zo groot als België en goed voor 4,5 miljoen inwoners. Onbekend is onbemind en toch is dit land samen met Syrië de bakermat van de wijn. Geen enkel land ter wereld heeft zon wijntraditie van liefst 8.000 jaar. Het klimaat, de ruim 500 druivensoorten en de verschillende vruchtbare bodemsoorten zorgen er al eeuwen voor grote wijnen. Waar hun buren de wijnbouw al lang vergeten zijn, bleven de Georgiërs rustig verder werken. Traditioneel werden (worden) de wijnen in grote aarden kruiken, amforas (kvevris) bewaard. Voor de export maken de kruiken plaats voor inox en eiken vaten. Georgiërs zijn knappe leerlingen wat zich ook in de wijnbouw vertaalt, vandaag uitgerust met de modernste technieken. Inzake de wetgeving op de kwaliteit is Georgië officieel erkend door de Europese Unie en zijn de controles extra streng. De kwaliteit is hier dan ook van hoog niveau. De export naar Europa opent perspectieven wat leidt tot uitbreiding en vervolmaking.
BADAGONI
Gesticht in 2002 weet de gloednieuwe Badagoni Wine Company de 6.000 jaar oude traditie uit Village Zemo Khodasheni in de regio Kakheti uit te dragen als een van de beste Georgische wijnen. Zaza Makharadze is hier een van de grote bezielers en laat niets aan het toeval over om Badagoni gesteund uit Italiaanse hoek naar wijd en zijd uit te dragen. Met zijn Badagoni Tour brengt hij de toeristen naar de mooiste hoekjes van Georgië.
In het glas is het vooral genieten van de Badagoni Kakhetian Noble, Badagoni Mukuzani, Badagoni Akhasheni (half-zoet rood!), Badagoni Manavi, Badagoni Mtsvane, Badagoni Tsinandali en onder andere de Badagoni Saperavi. Een bezoekje aan de wijnkelders van het Alaverdi klooster, waar de wijnen op de aloude ambachtelijke wijze worden gemaakt, is een must. Schitterend gewoon.
MADLIANI
Nieuw als uitvoerder dan is ook de Kvareli Wine Company die met Giorgi Akhaladze en Paata Archvadze de Madlinani wijnen sinds vorig jaar op de markt brengt. Onder het motto Lets be good and together willen Giorgi en Paata de wijnen uit Kvareli, gelegen in het hartje van de Kakheti regio, wereldwijd promoten. Uit een 40 ha grote wijngaard worden twaalf wijntypes gemaakt, rood, wit, sec, demi-sec, zoet en halfzoet.
Madliani in Georgië betekend gezegend wat zich ter plekke dan ook graag laat proeven als Madliani Gvino, gezegende wijn.
Toppers uit het rijke gamma zijn zonder meer de Madliani Saperavi, de Madliani Golden Kakhuri, de Madliani Kindzmarauli en de Madliani Alazani Valley, wijnen waarvoor momenteel nieuwe speciaal herkenbare flessen gemaakt worden voor de Europese markt. Straks ook in België te verkijgen.
TELIANI VALLEY
Absolute topper is wellicht de Telliani Valley, wijnmaker die sinds 1997 de Georgische traditie verder zet en deze klasrijk in het glad doet belanden. CEO Archil Gegenava, commercieel directeur Shota Khobelia en sales & marketing manager Kristina Nachkebia laten niets aan het toeval over om van Teliani Valley de nummer één te maken. Oenoloog George Dakishvill zorgt ervoor dat de meer dan honderd jaar oude wijngaard elk jaar weer de beste druiven levert. De pareltjes van het huis zijn ook sterk gewild en zijn in België al flink te genieten. Heerlijk zijn vooral de Teliani Valley Saperavi, Mukuzani en Napareuli, droge rode parels in het glas. Wit scoort uitstekend met de Tsinandali, Manavi en Napareuli. Ook hier produceert Telliani Valley de bij ons minder gekende half droge rode wijnen met de Akhasheni, Mazani Valley en Pirosmani. Het is duidelijk, deze Georgische wijnen zijn stuk voor stuk een unieke bloemlezing van Georgische traditie en Europese deskundigheid.
N&G WIJNEN
Deze waaier van Georgische wijnen zijn in onze regio te bekomen bij Gulnara Gulie Managadze, tolk Russich-Nederlands en gek van Georgisch fraais in het glas. Zij zorgt met N&G Wijnen dat intussen al heel wat restaurants in onze regio kunnen genieten van deze heerlijke flessen.
Meer info: info@gulie.be, www.gulie.be en tel. XML:NAMESPACE PREFIX = SKYPE />059 500 507 of gsm 0486 554 580.
BADAGONI
Wie de wijnen van het huis Badagoni wil proeven, kan contact nemen met Levan Kavelashvili, verdeler in België, AISI Group, Jourdanstraat 12, 1060 Brussel, tel. 02-539 48 18 of gsm 0484 18 37 30 en www.badagoni.ge
Georges Keters


|