Natuurschoon, wijn en gastvrijheid grootste troevenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Georgië parel aan de Kaukasus
Wie wil proeven van een ongerepte natuur, een onbeschrijflijk mooie natuur, muziek, gastvrij gezelschap en een mooi glas wijn, vindt dit alles in Georgië, de voormalige deelrepubliek van Rusland, sinds 1991 onafhankelijk en een toeristische trekpleister met grote toekomst.
Georgië is zonder twijfel het land met de meeste tegenstellingen. Het telt diverse van elkaar verschillende regios. In het westen, dat aan de Zwarte Zee ligt, krijgen we afwisselend brede en smalle valleien dat rond de Rioni zorgt voor de vruchtbaarste en dichtstbevolkte streek van Georgië. De Kaukasus beschermt deze vlakten tegen de ijzig koude noordenwinden uit Rusland en trekt zich door tot het oosten, richting Azerbeidzjan. Het subtropisch klimaat in het westen zorgt voor warme zomers en zachte winters in de valleien, kouder uiteraard in de bergen. Het microklimaat in het oosten zorgt ervoor dat de gronden net zoals in het westen uitstekend geschikt zijn voor wijnbouw. Georgië is immers samen met Syrië de bakermat van alle wijncultuur.
Georgië is daarenboven zeer bergachtig. De hoogste bergen zijn hier meer dan 5000 meter hoog, met de Shkara met 5068 meter de hoogste. Janga meet 5059 meter en de Mkinvartsveri 5033 meter. De bergketen Likhi deelt het land zowat doormidden. In het oosten komen alle rivieren samen in de Mtkvari (liefst 1364 kilometer lang), die ontspringt in Turkije en via Azerbeidzjan in de Kaspische Zee uitkomt. De rivieren ten westen van het Likhi-gebergte met de Rioni (327 km) en de Enguri (213 km) komen uit in de Zwarte Zee. Georgië telt ruim 850 meren, met het Paravani-meer als de grootste, goed voor een oppervlakte van 37,5 km2. Naast productie van wijnen telt Georgië zowat 2000 mineraalbronnen die 130 miljoen liter water per dag produceren. Er zijn meer dan 500 verschillende met het Borjomi mineraalwater als een van de absolute toppers. Doordat de Georgische bodem uit ruim 15% uit kalksteen bestaat, zijn grotten schering en inslag. De Pantiukhin-grot zou dan ook de tweede diepste ter wereld met een diepte van 1540 meter zijn.
TBILISI
Hoofdstad van Georgië is Tbilisi, de meest moderne stad van het land met de Mtkvari rivier die de stad doormidden snijdt. Het bevat een brede waaier van gekende hotels, restaurants en cafés. Van op de heuvel met de televisietoren heb je een immens zicht op de stad. Een bezoek aan de markt (ter hoogte van de metro Vakzal) is een belevenis. Voor wie een portie gezondheid wil inslaan, de zwavelbaden wenken. Voor amusement draaien de Georgiërs de hand niet om. Muziek en dans is aangeboren. In elk restaurant vindt je een of ander bandje dat folklore en dans laat bewonderen.
In de oude stad is het heerlijk flaneren met een variatie aan kerken, synagogen en moskeeën broederlijk naast mekaar. Men vindt er veel statige huizen van hout, geflankeerd door monumentale Sovjet-architectuur.
Bezoek alvast de 13de eeuwse Metechi-kerk en de in de 5de eeuw gebouwde Sioni-kathedraal. Een juweel gebouwd op de top van de stad, zodat het panoramisch zicht er immens is.
Georgië ondergaat sinds de vreedzame ontwikkelingen in 2003 een positieve omwenteling. Winkels liggen vol waren en de restaurantjes floreren als nooit te voor. De welvaart neemt elke dag toe. Vandaag is het evenwel nog spotgoedkoop in vergelijking met West-Europa. Voor 10 euro heb je al een royale maaltijd, wijnen inbegrepen.
Andere interessante steden zijn Tevali (wijnen, pittoresk kerkje), Kvareli (wijnen en het Gremi klooster) en onder andere Batumi en Poti aan de Zwarte Zee.
GASTVRIJ
Georgië is een bijzonder gastvrij land. Men wordt er met open armen ontvangen. Er daarop wordt aardig wat gedronken. Vooral wijn en als er gasten zijn. Wijn is dan ook de nationale drank. Meedrinken is dan ook de boodschap, want je bent de gast en voor gasten gaan ze door het vuur. Weiger nooit een glas of toost uit te brengen, want dat is zo goed als heiligschennis. Ook al nip je slechts van je glas, ze zijn al dik tevreden. Tijdens de maaltijd wordt diverse malen op jou gezondheid gedronken. Daarna op de familie, de broers, zij die overleden zijn, de toekomst, op hen die er niet bij zijn, opnieuw ode aan jou, daarna om de maaltijd af te sluiten. De tafel is steevast rijk gedekt met hun beste schotels. De gezelligheid is van groot gehalte. Het is zonder meer een feest, tafelen met Georgiërs. Zang en muziek tussenin zijn dan ook nooit ver weg.
Gaumardzos! Gezondheid!
Met dank aan Gulnara Managadze & Via Travel Member of the Teliani Group, Tbiblisi, Georgië, www.viatravel.ge en Tours@viatravel.ge
Georges Keters


|