Waarom zou u tijdens de wintermaanden naar Corsica reizen? Om te genieten van de zee en van lange strandwandelingen met op de achtergrond het silhouet van de besneeuwde bergen in het binnenland. Genieten van de kristalheldere, nevelvrije lucht, van de zachte temperaturen en van de aangename winterzon die langer schijnt dan gedacht, van de rust en van heerlijke avonden bij een haardvuur. Veel toeristen zijn er niet en u kunt rustig flaneren op de promenades langs de zee. Niemand is gehaast en de Corsicanen hebben veel tijd om hun wintergasten met nog meer aandacht te ontvangen.
Een korte wintervakantie op lIle de Beauté is zo geregeld. Met de TGV vanuit Brussel reist men snel en makkelijk naar Marseille. In de haven van Marseille kan men inschepen bij de ferrymaatschappij SNCM. De overtochten naar de Corsicaanse havens, ondermeer naar Bastia en Ajaccio, zijn vlot en comfortabel. Zeker in de steden, waar het ook tijdens de winter gezellig is, blijven veel hotels en restaurants open.
Een kant en klaar programma is ook een mogelijkheid. In dat geval kan men terecht bij reisorganisatorFerrytour, een partner van SNCM. De programmabrochure van Ferrytour biedt een waaier aan mogelijkheden voor een reis naar en een verblijf in Corsica, ook tijdens die prachtige wintermaanden. Zo is er de formule Les CapitalesCorses met verblijf in een driesterrenhotel in Bastia of Ajaccio, kamer met ontbijt, mét de overvaart vanuit Marseille (incl. auto), begrepen in de prijs. Het is een ideale manier om die prachtige Corsicaanse havensteden en hun omgeving te ontdekken.
Daarnaast kan men ook kiezen voor Réveillon St-Sylvestre en Corse, een originele manier om Oudejaarsavond te vieren in Corsica. Met het cruiseschip Paoli vaart men naar Bastia en het verblijf is in half pension. Een aanrader is een wandeling door het oude centrum van Bastia op oudejaarsdag, een sfeervolle Italiaans aandoende stad. Onder de noemer Nos Coups de Coeur dHiver biedt Ferrytour nog meer aantrekkelijke programmas die de levensgenieter naar de zachte, stille winter in de Middellandse Zee brengen. RVH.
Geert Bourgeois investeert 100.000 euro in Hoppefeesten Poperinge
Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois trekt 100.000 euro subsidie uit voor de Poperingse Hoppefeesten in 2008. De steun voor de Hoppefeesten past in het toeristische evenementenbeleid van de minister. In 2008 bestaan de driejaarlijkse Hoppefeesten een halve eeuw. Dit jubileum is voor de stad Poperinge en toerismeminister Geert Bourgeois hét signaal om het evenement volgend jaar extra glans te geven. Samen willen ze de Vlaamse hopregio als een toeristische, culturele, recreatieve en gastronomische topattractie promoten in binnen- en buitenland.
Hop doet de Vlaming meteen denken aan Poperinge. De West-Vlaamse stad is dé Vlaamse hopregio bij uitstek en telt nog steeds 34 hopboeren. Van de in totaal 183 hectare waarop in Vlaanderen hop wordt verbouwd, zijn er liefst 173 te vinden in en rond Poperinge. Het Hopmuseum telt jaarlijks duizenden bezoekers. De driejaarlijkse internationale Hoppestoet is een topevenement in de provincie.
Volgend jaar wil de organiserende vzw Vlaamse hopregio de Hoppefeesten in Poperinge een heel jaar lang laten bruisen. In 2008 staat niet alleen de traditionele hoppestoet op het programma (derde weekend van september). Zo is er van 15 februari tot 15 april ook een culinair hopscheutenfestival ter promotie van de Poperingse streekgastronomie. In samenwerking met vzw De Witte Ranke heeft in maart een zesdaagse hopscheutenhappening plaats en geeft Uitgeverij Davidsfonds het boek "Hop(scheuten), een culinair verhaal" uit. Ook het hopmuseum verwacht in het jubileumjaar extra bezoekers, voor onder meer de tentoonstelling "Een halve eeuw hoppestoet".
"De hopregio zit boordevol creatieve plannen, zo veel is duidelijk," stelt minister Bourgeois. "Ik ben bijzonder tevreden dat we met z'n allen, overheid, private partners en burgers, de handen in elkaar slaan om de hopcultuur als toeristische troef maximaal uit te spelen. Een bloeiende toeristische sector zorgt immers voor een goed draaiende economie en een groot aanbod van werk in eigen streek. De Poperingenaars moeten met z'n allen de vruchten plukken van het hoptoerisme. Met de subsidie voor de Hoppefeesten hoop ik daar toe bij te dragen," besluit de toerismeminister. RVH.
Kaas! s Morgens bij de boterham, als fondue en in gratin, bij het aperitief én als dessert verrassend veelzijdig!
Al sinds de prehistorie staat kaas op ons menu. Lekker met een glaasje wijn of port, of een stevige pint, zelfs bij jenever of whisky. Kaas is een feest voor onze zintuigen én komt uit alle hoeken van de wereld.
Wat zijn de nieuwste kaastrends? Is kaas eten ook echt gezond? Kan je kaas best in de koelkast bewaren? Hoe stel je een gevarieerde kaastafel samen? De smaak van kaas biedt je een uitgebreid overzicht van verschillende soorten kazen en belangrijke kaasregios. Het vertelt je alles over de enorme diversiteit aan geuren, kleuren en smaken, het productieproces en de geschiedenis van kaas.
Naast boeiende faits divers en praktische tips over dit lekkers, geven een aantal topchefs hun origineelste en smakelijkste recepten met kaas. Smakelijk!
De auteur Stefaan Van Laere, schrijft voor magazines, kranten en literaire tijdschriften en is thriller-en jeugdauteur. Het boek wordt geïllustreerd met schitterende fotos van Philippe Debeerst.
Kortom, een boek om te proeven te ontekken en van te genieten. RVH.
Corrado Simontacchi (Huntsman) verkozen tot eerste Travel Manager of the Year
Voor haar vijfjarig bestaan organiseerde BATM (Belgian Assiociaton of Travel Managers) afgelopen vrijdag de uitreiking van de eerste BATM Travel Manager of the year-award. Corrado Simontacchi, Travel Manager bij Huntsman, mocht voor het eerst de award in ontvangst nemen. De winnaar werd vooral geprezen omwille van zijn innovatieve ideeën rond Travel Management, algemene betrokkenheid bij BATM en de professionele samenwerking met Travel Suppliers. Simontacchi haalde het net voor Pascal Struyve (Travel Manager American Standard, 2e) en Yves Galimidi (Travel Manager IKEA,3e).
Maar liefst 50 Travel Managers waren genomineerd als kanshebbers om de eerste BATM Travel Manager of the year-award in ontvangst te nemen. Alle Travel Suppliers moesten hun voorkeurstem uitbrengen op basis van een aantal factoren : pro-actieve en innovatieve rol binnen Travel Management, professioneel individu, bewezen resultaten, manier van aanpak met de Travel Suppliers en de betrokkenheid binnen BATM.
Corrado Simontacchi, Travel Manager bij Huntsman, was erg opgetogen met deze award. De ganse reisindustrie ondergaat momenteel een grondige transformatie en dit vereist van aankopers een kwalitatief, innovatief en creatief niveau om hun reisprogramma aan te passen aan de dagelijkse realiteit van de reismarkt. Dit is trouwens de enige manier om maximale waarde te halen uit reisbudgetten.
De Belgian Association of Travel Management bestaat ondertussen vijf jaar en vertegenwoordigt de Corporate Travel Professionals binnen de Belgische reisindustrie door het promoten van "best practices", opleidingen en het voorzien van meetings voor networking en kennisuitwisseling. BATM is dus een belangrijk platform voor iedereen die met de corporate reissector te maken heeft. RVH.
Simon Lévelt opent haar tweede Belgische koffie en thee speciaalzaak.
In Nederland telt Simon Lévelt 30 koffie en thee speciaalzaken. In december van vorig jaar werd in Gent de eerste Belgische vestiging geopend. De Belgische koffie en theeliefhebber kreeg hierdoor de kans om het breedste assortiment van vierentwintig soorten koffie en ruim tweehonderd soorten thee te leren kennen.
Na de 30 koffie en thee speciaalzaken in Nederland en de eerste vestiging in Gent breidt Simon Lévelt verder uit in België. Nederlanders kennen de Belgen om hun Bourgondisch karakter en het gegeven dat Belgen kwaliteit en smaak weten te waarderen.In dat kader past de verdere expansie van Simon Lévelt in België en de opening van de tweede Simon Lévelt winkel in Mechelen. Binnen de context van haar exportprogramma kiest Simon Lévelt België als afzetgebied omdat er in Vlaanderen geen taalbarrière is maar ook omwille van de bereikbaarheid. Leveringen gebeuren immers rechtstreeks van de branderij en theepakkerij, wat maakt dat alle producten in Vlaamse winkels lekker vers zijn.
De vestiging in Mechelen beantwoordt aan de behoefte van de klanten om ook in deze regio kofie en thee te kunnen kopen. Het voormalige interimkantoor werd tot een volwaardige Simon Lévelt vestiging omgebouwd. Wie de winkel bezoekt, kan aan de 200 verschillende theesoorten ruiken in de daarvoor bestemde potjes. Dit maakt de keuze veel eenvoudiger. Naast de losse thee zijn er immers ook heel wat soorten thee in theebuiltjes, naast de thee-envelop met éénpersoonsbuiltjes. Voor de koffieliefhebber is er ook een zeer ruime keuze, elke koffie wordt trouwens ter plekke gemalen.
De koffie en thee van Simon Lévelt zijn gebaseerd op fair trade.Alle koffie en theeliefhebbers kunnen niet alleen in de voorlopig twee Belgische vestigingen terecht, maar kunnen ook telefonisch hun geliefde smaken bestellen. Daarnaast is er ook de Simon Lévelt webwinkel, waarbij er ook online bestellingen geplaatst kunnen worden. De telefonische en online bestellingen worden dan via de post afgeleverd bij de consument.
Margit Rosier die de nodige producttrainingen in het hoofdkantoor te Haarlem kreeg en de winkels in Nederland en Gent leerde kennen baat de wikel in Mechelen uit. In het voorjaar van 2008 wordt er boven de winkel ook een ruimte ingericht waar de klant niet alleen de koffie kan ruiken, maar ook kan proeven en degusteren.
In de toekomst plant Simon Lévelt verdere winkels in diverse steden zoals Brugge,Antwerpen, Hasselt, Leuven, Aalst, Knokke, Roeselare en Turnhout en op langere termijn behoort een uitbreiding naar Wallonië zeker tot de mogelijkheden. RVH.
Jeroen De Pauw geeft 'personal taste' aan de kaart voor
Restaurant Bar TOOTS
Jeroen De Pauw is een jonge kok, 28 zomers telt hij, maar hij heeft al heel wat ervaring opgesnoven in verschillende keukens. Na zijn opleiding aan de hotelschool in Mechelen, veroverde hij o.m. stageplaatsen in de keuken van sterrenrestaurants als 'De Swaen', 'Comme Chez Soi' en 'Hof van Cleve'.
Na zijn studies trok hij met zijn vriendin een jaartje naar Aix-en-Provence en werd hij helemaal bezeten van de Mediterrane keuken. Terug in België werkte hij in de groentenkeuken van Frank Fol.Maar dan was het welletjes geweest. Jeroen is jong en wil wat: creatief zijn en z'n eigen ding doen. Dat mondde uiteindelijk uit in het oprichten van een niet alledaagse eigen zaak: sinds 2003 is hij zaakvoerder van het cateringbedrijf "Cookie Boys".
Hij kookt voor artiesten en hun crew, voor acteurs op opnamesets, op evenementen en diverse feestjes. Echte culinaire rock'n roll! Met zijn mobiele keuken opgeborgen in flight cases toert Jeroen door Europa en verwent artiesten als Axelle Red, Hooverphonic, Natalia, Tom Waits, Kate Ryan, Tatoo Del Tigre, Discobar Galaxie, Buscemi, Shameboy, ... .
Weegschalen en maatbekers zijn niet echt besteed aan Jeroen. Liefst kookt hij vanuit zijn buik en op gevoel. Verse groenten en kruiden zijn echter een must voor hem. Lekker koken met eenvoudige ingrediënten, dat is de uitdaging die Jeroen zich telkens weer stelt.
In de zomer van 2005 is Jeroen voor de eerste keer te zien op het televisiescherm. Hij wordt de VRT huiskok en heeft sindsdien al drie seizoenen lang een kookrubriek in '1000 zonnen en garnalen' op één en op radio2. Daarnaast geeft hij dagelijks een kooktip op radio Be One en is hij wekelijks te gast bij Leen Demaré op 4FM in het programma 'La vie en rose'.
Sinds 2007 is Jeroen een vaste waarde in het team van het 'Kookeiland' waarin hij de 'Culistars' voor zijn rekening neemt. 'Culistars' is een culinair project voor jongeren tussen 9 en 15 jaar. Jeroen geeft kooklessen en kookkampen voor de jongeren en neemt ze op een speelse manier mee op weg door de culinaire wereld. De gerechten die hij met de kinderen maakte, heeft hij sinds kort ook in een kookboek 'Kids in de Kitchen' gebundeld.
Sinds begin november kookt Jeroen voor studenten op kot in zijn kookprogramma op de muziekzender TMF. "Eat This" is het eerste rock'n roll kookprogramma in Vlaanderen. Je kan de kookkunsten van Jeroen ook bewonderen in het gloednieuwe VTM programma "Camping live".
Jeroen zorgde bij de opening van Restaurant Toots in het Crowne Plaza hotel Antwerpen voor een aantal artistieke en creatieve bereidingen. Niet alleen de grootmeester himself apprecieerde deze nieuwe creaties, maar ook het publiek wist de smaakcombinaties en de presentaties naar hartelust te waarderen. RVH.
Duo XL van Magimix, is de bondgenoot van uw gezondheid en uw plezier. Een gepatenteerde extra brede toevoergoot stelt u in staat de meest sutiele melanges te creëren met hele vruchten en groenten. Aarzel dus niet langer, laat uw verbeeldingskracht de vrije loop en ga u te buiten aan heerlijke cocktails en vitaminerijke groente- en vruchtensappen.
Ook de 3200XL keukenmachine krijgt een extra brede toevoergoot: eenvoudig en efficiënt. De noviteit van de ingenieuze CS 3200XL is inderdaad dat de machine, naast de vele functies en de extra brede toevoergoot, toch zeer compact blijft. RVH.
Simon Lévelt presenteert overheerlijke Kerstthee & Kerstkoffie
Simon Lévelt biedt de koffie en theeliefhebber als eindejaarssurprise een overheerlijke Kerstthee en een rijke Kerstkoffie. Beiden vormen een ideaal Kerstgeschenk en zijn verkrijgbaar in alle vestigingen.
Voor de Kerstperiode van 2007 stelden de keurmeesters van Simon Lévelt een melange samen die bestaat uit een rijk assortiment van ingrediënten. De basis voor deze samenstelling vormt de Yogithee (een mengeling van kaneel, kardamom, gember, kruidnagel en zwarte peper). Deze yogithee wordt smaakvol versterkt met zwarte thee, rooibos, rozenbottel, appelstukjes en diverse aromas. Om van deze thee optimaal te genieten gebruik je 2 gram van deze losse thee per kopje. De Kerstthee wordt gezet bij een temperatuur van 100%, waarbij je de thee vier minuten laat trekken. De lekker ruikende en zeer smaakvolle Kerstthee zorgt voor innerlijke warmte tijdens de koude Kerstperiode.
Voor de Kerstkoffie werd een nieuwe smaak bedacht. De keurmeesters van Simon Lévelt creeërden een zeer lekkere after dinner koffie die bestaat uit een melange van arabicabonen uit Guatemala, Brazilië en Ethiopië. Het resultaat is een volle, mollige koffie met een rijk aroma die perfect geschikt is om te drinken na de overheerlijke desserten van de Kerstmaaltijd. RVH.
Jeroen De Pauw geeft 'personal taste' aan de kaart voor
Restaurant Bar TOOTS
Jeroen De Pauw is een jonge kok, 28 zomers telt hij, maar hij heeft al heel wat ervaring opgesnoven in verschillende keukens. Na zijn opleiding aan de hotelschool in Mechelen, veroverde hij o.m. stageplaatsen in de keuken van sterrenrestaurants als 'De Swaen', 'Comme Chez Soi' en 'Hof van Cleve'.
Na zijn studies trok hij met zijn vriendin een jaartje naar Aix-en-Provence en werd hij helemaal bezeten van de Mediterrane keuken. Terug in België werkte hij in de groentenkeuken van Frank Fol.Maar dan was het welletjes geweest. Jeroen is jong en wil wat: creatief zijn en z'n eigen ding doen. Dat mondde uiteindelijk uit in het oprichten van een niet alledaagse eigen zaak: sinds 2003 is hij zaakvoerder van het cateringbedrijf "Cookie Boys".
Hij kookt voor artiesten en hun crew, voor acteurs op opnamesets, op evenementen en diverse feestjes. Echte culinaire rock'n roll! Met zijn mobiele keuken opgeborgen in flight cases toert Jeroen door Europa en verwent artiesten als Axelle Red, Hooverphonic, Natalia, Tom Waits, Kate Ryan, Tatoo Del Tigre, Discobar Galaxie, Buscemi, Shameboy, ... .
Weegschalen en maatbekers zijn niet echt besteed aan Jeroen. Liefst kookt hij vanuit zijn buik en op gevoel. Verse groenten en kruiden zijn echter een must voor hem. Lekker koken met eenvoudige ingrediënten, dat is de uitdaging die Jeroen zich telkens weer stelt.
In de zomer van 2005 is Jeroen voor de eerste keer te zien op het televisiescherm. Hij wordt de VRT huiskok en heeft sindsdien al drie seizoenen lang een kookrubriek in '1000 zonnen en garnalen' op één en op radio2. Daarnaast geeft hij dagelijks een kooktip op radio Be One en is hij wekelijks te gast bij Leen Demaré op 4FM in het programma 'La vie en rose'.
Sinds 2007 is Jeroen een vaste waarde in het team van het 'Kookeiland' waarin hij de 'Culistars' voor zijn rekening neemt. 'Culistars' is een culinair project voor jongeren tussen 9 en 15 jaar. Jeroen geeft kooklessen en kookkampen voor de jongeren en neemt ze op een speelse manier mee op weg door de culinaire wereld. De gerechten die hij met de kinderen maakte, heeft hij sinds kort ook in een kookboek 'Kids in de Kitchen' gebundeld.
Sinds begin november kookt Jeroen voor studenten op kot in zijn kookprogramma op de muziekzender TMF. "Eat This" is het eerste rock'n roll kookprogramma in Vlaanderen. Je kan de kookkunsten van Jeroen ook bewonderen in het gloednieuwe VTM programma "Camping live".
Jeroen zorgde bij de opening van Restaurant Toots in het Crowne Plaza hotel Antwerpen voor een aantal artistieke en creatieve bereidingen. Niet alleen de grootmeester himself apprecieerde deze nieuwe creaties, maar ook het publiek wist de smaakcombinaties en de presentaties naar hartelust te waarderen. RVH.
Holland Art Cities:in 2009-2010 ware kunst- en cultuurexplosie
In 2009 en 2010 staan tien topmusea en de vier grootste steden van Nederland in het teken van het evenement Holland Art Cities. Tijdens dit evenement concentreren de musea en steden hun programmering rond verschillende themas die elkaar opvolgen in de tijd. De (her)openingen van de Hermitage Amsterdam, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam geven het evenement extra cachet. Holland Art Cities levert de hoogste concentratie kunst- en cultuuractiviteiten per vierkante kilometer ter wereld op. Het is een ware kunst- en cultuurexplosie, aldus Bernard Wientjes, voorzitter van de Stichting International Events Holland die het evenement coördineert. De Stichting verwacht met het evenement 200.000 extra buitenlandse bezoekers naar Nederland te trekken.
Op basis van het programma Cultuur en Economie opgesteld door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap is het project Holland Art Cities ontwikkeld. Ik ben erg tevreden dat het de heer Wientjes is gelukt om de vier grote steden en de musea op één lijn te krijgen en dat nu gezamenlijk het Nederlands museale aanbod internationaal gepromoot gaat worden. Dit gaat Nederland in 2009 en 2010 veel extra toeristen opleveren, aldus staatssecretaris Frank Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken.
Holland Art Cities omvat de themas Internationale invloeden, Jong, hedendaagse kunst en design en Hollandse meesters. Over de inhoud van een vierde thema beslist de Stichting binnenkort. Rond de themas ontwikkelen de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht een uitgebreid cultureel en toeristisch programma. Tien topmusea nemen deel aan het kernprogramma van Holland Art Cities. In Amsterdam zijn dit het Van Gogh Museum, Hermitage Amsterdam, Rijksmuseum en het Stedelijk Museum; in Den Haag zijn dit het Gemeentemuseum en museum het Mauritshuis; in Utrecht participeren Museum Catharijneconvent en het Centraal Museum en in Rotterdam Museum Boijmans van Beuningen en de Kunsthal. Namens de betrokken steden zijn het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, Den Haag Marketing, Rotterdam Marketing en Utrecht Toerisme & Recreatie betrokken. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen is verantwoordelijk voor de opzet en uitvoering van de (inter)nationale marketing. RVH.
Met de gure, donkere herfst- en winterdagen in het verschiet, neemt de zin om te cocoonen toe. Magimix steekt met enkele nieuwe apparaten een handje toe en maakt het mogelijk om reeds vanaf het ochtendgloren van je dag te genieten. De collectie magische apparaten bestaande uit een waterkoker, toaster en espresso is zonder meer een erg handig hulpmiddeltje.
De schitterende rood zilveren waterkoker biedt een doordachte combinatie van design en technologie. De eigentijdse vormgeving met een trendy rood accent voert de knowhow van Magimix ten top en biedt op elk ogenblik van de dag rust en verpozing, zowel voor een snelle kop koffie, een relaxerend theetje of een lekker soepje.
De elegante toaster biedt twee sneden lekker knapperig brood en is een absolute bondgenoot voor ieder smakelijk en gezellig ontbijt. Snel en handig met eenvoudig bedieningspaneel, kreeg ook hij een mix van chroom en rode zijwanden.
Het fasicinerend nieuw design van het espresso-apparaat M100 draagt bij tot subtiele momenten van heerlijk genot. Hij maakt gebruik van het Nespresso systeem met voorgedoseerde en hermitisch gesloten koffiecapsules. De glamour rode kleur met trendy accenten tovert elke koffiepauze om tot rustbrengende momenten.RVH.
Het nieuwste juweeltje van de Accorgroep bevindt zich in volle stadscentrum van Monte Carlo. De opening van het nieuwe Novotel Monte Carlo vond plaats in aanwezigheid van ZKH Prins Albert II van Monaco.
Het 3-sterrenhotel van de nieuwe Novotel-generatie werd opgetrokken op de voormalige site van Radio Monte Carlo, en biedt 218 kamers met inbegrip van 18 suites en junior suites. Het hotel ligt op loopafstand van het treinstation, de Place du Casino en het Forum Grimaldi. Een ideale locatie dus voor congresdeelnemers,terwijl het hotel zelf maar liefst 530m² aan aanpasbare vergaderzalen aanbiedt. De globale moduleerbare ruimte, kan tot 14 breakout rooms worden omgevormd.
Complementair zorgt het hotel met het gastronomisch klasserestaurant Les Grandes Ondes, een verwarmd buitenzwembad, een prachtig terras waar men én van de Middellandse zeekust én van de cocktails kan genieten, voor een erg hoog comfortniveau aan alleszins aanvaardbare prijzen.
De nabijheid van het Grimaldi Forum, het winkelcentrum Carré dOr, een overvloed van dienstverlening in het hotel - WIFI doorheen het ganse hotel 2 hammans, 24 uur roomservice, edm. maken van het Novotel Monte Carlo een aanlokkelijk alternatief temidden de Monegaskische overvloed van 4 en 5-sterren hotels.
Novotel Monte Carlo verstevigt zonder meer het netwerk van dynamisch groeiende hotels en dit na andere recente openingen o.m. in Istanbul, Bali, Casablanca en Luxemburg. Met de keuze van locaties als stadscentra en businessdistricten moduleert Novotel zich als een moderne, business gebonden hotelbrand die bovendien oog heeft voor design en de meest moderne technologieën. Een hotelbrand waar ook de leisuregasten meer dan welkom zijn. RVH.
In zijn voortdurend streven naar een optimale service aan de klant heeft Meesterkok Hans-Jürgen Porteman, tevens lid van Les Disciples dAuguste Escoffier Benelux, besloten om een automatische externe defibrillator (AED) in zijn restaurant ROODEN SCILT Dorpsplein 7 te 3071 Erps-Kwerps te plaatsen.
Initiatieven en uitdaging zijn Hans niet vreemd. Toen de belangstelling voor de overladen menus terugliep aarzelde Hans-Jürgen geen ogenblik en bouwde hij een eigen concept betaalbare gastronomie uit, concept dat nog steeds wordt verdergezet.
Basisprincipes bij deze betaalbare gastronomie zijn na vele jaren, nog steeds de verse producten. Merkwaardig facet in de ganse evolutie tijdens de voorbije 15 jaar dat hij het restaurant runt, is de toenemende belangstellig voor de algemene gezondheidsaspecten. Aandacht niet alleen voor de gezondheid en het welzijn van zijn tafelgasten, maar tevens aandacht voor de jeugd. Zijn co-sponsering van de voetbalploeg Erps-Kwerps vindt trouwens zijn oorsprong in de zorg om ook de jeugd te laten kennismaken met een gezonde voeding. Sporten is voor Hans het stelselmatig opbouwen van een carrière op basis van een gezonde voeding waarbij dagverse groenten een leeuwenaandeel inpalmen.
Elk jaar worden in België ongeveer 15.000 !!! mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand. Dit komt meestal onverwacht daar er geen klachten vooraf waren. Gezien de nooddiensten vaak niet op tijd aanwezig kunnen zijn overleeft slechts 5%. Elke minuut die verstrijkt vermindert de waarschijnlijkheid van een succesvolle reanimatie met ongeveer 10%. Een plotse hartstilstand treedt het meest op als het elektrisch systeem van het hart ontregeld raakt. Reanimatie (CPR) is zeer belangrijk, maar niet altijd voldoende. Een schok van een AED is de meest effectieve manier om weer een normaal pompritme op gang te brengen. De nabijheid van een defibrillator is dus zeer belangrijk. Niet elk leven kan gered worden door een schok, maar specialisten spreken van een zeer groot aantal.
Een toevallige ontmoeting stimuleerde Hans bekommernis tov. hartpatiënten. Informatie inwinnende en luistervink spelende, ontdekte hij het bestaan van de ED, externaldefibrillator. Hij constateerde eveneens dat dit toestel dat meermaals in diverse ziekenhuis soaps wordt aangewend, enkel door paramedici mag worden gebruikt.
Een aansporing om verder te zoekentot hij ontdekte dat in mei een Koninklijk besluit werd gepubliceerd dat een veralgemeend gebruik van AEDs toelaat ( KB van 21 april 2007 gepubliceerd in het Staatsblad van 18 mei 2007). Dit KB splitst de AED automated external defibrillator - in twee categorieën op en beschrijft eveneens wie, welk toestel mag gebruiken. Volgens dit K.B. mogen ook niet-professionelen, mits een degelijke opleiding, het toestel gebruiken. Iedereen kan mits een korte maar goede opleiding een AED hanteren en dus mensenlevens redden.
AEDs worden in diverse landen gebruikt bij massabijeenkomsten, maar zijn even populair in sportzalen, feestzalen en zelfs in restos en hotels. Meteen rijpte bij Hans de idee om als promotor voor de AED in de horecasector op te treden. RVH.
Het projectvan meesterkok Hans-Jürgen Porteman functioneert op basis van een tweedelige structuur. Via een correcte en vooral intense campagne poogt hij vooreerst een demystificatie van de AED op gang te brengen en tegelijkertijd te zorgen voor een vulgarisatie van het doeltreffend gebruik van een AED. Een belangeloze privé-onderneming concentreert zich op de onderscheiden doelgroepen.
Op medisch vlak is er de medewerking van een team van experts in de betrokken disciplines onder auspiciën van de Belgische Cardiologische Liga en niet in het minst, deze van de wereldvermaarde Prof. Dr. Pedro Brugada.
Hans sneeuwbal veranderde ondertussen in een onstuitbare lawine waarbij vele belangstellenden opdagen. In gans het verhaal blijkt België, in tegenstelling tot de buurlanden, over een uitmuntende gezondheidszorg te beschikken die vooral op de nazorg is afgestemd. Preventief hinken we echter eindeloos achterop.
In Nederland kreeg de bekende hotelgroep Vander Valk reeds in 2000 een award voor de aanwezigheid van AEDs in zijn hotels. In Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en andere landen zijn AEDs aanwezig in scholen, hotels, restaurants, op sportvelden eva. locaties.
In een fase behoren de horeca, senioren, rust- en bejaardenhuizen, toeristische diensten, beroepsonderwijs, transport en sport algemeen tot de doelgroepen van REDHEART. Deze doelgroepen worden vanaf begin 2008, volgens een stappenplan benadert waarbij de eenvoudige en automatische werking van een AED wordt toegelicht.
Voor de lancering van deze actie, zorgde meesterkok Hans Jurgen Porteman tevens voor een speciaal gezondheidsmenu. Als voorgerecht was er een heilbotfilet met broodkruim overbakken en basilicumpesto. Het hoofdgerecht werd een hertenkalf Balsamico met een waaier van wildgarnituren, met een trio van vruchtensorbets met frambozencoulis als dessert. Een koffie Brésor met gezonde zoeternijen rondde het geheel af. Dit gezondheidsmenu is voor Hans geen eenmalige bedoening, maar vanaf Nieuwjaar breidt hij zijn traditionele kaart met een gezondheidsmenu uit. Dit menu, zal net als andere suggesties trouwens regelmatig variëren en rekening houden met dagverse seizoenproducten waarbij, net als voor de andere suggesties enkel en alleen kwalitatieve producten in aanmerking worden genomen. De idee om een gezondheidsmenu te lanceren kreeg algemene goedkeuring en inzonderheid deze van de h. Robert Van Duuren, voorzitter van de Meesterkoks van België.
Dit project is een belangeloos privé-initiatief en verwacht steun en navolging uit alle mogelijke hoeken. De kracht om een leven te redden moet iedereen aanspreken. RVH.
Het beeld van de goedlachse Fransman, met zijn rode neus, winkelende oogjes, een alpinomuts en onder de ene arm een stokbrood en onder de andere een fles wijn, toch het oerbeeld van het gelukzalige leven in Frankrijk, is helemaal verdwenen.
Terug naar de wijngaard, een boek van wijnspecialist Gido Van Imschoot, beschrijft de passie van de jonge Franse wijnbouwer. Het gaat immers niet goed met de Franse wijn, ze zijn te duur voor de aangeboden kwaliteit en incasseren zware klappen op de consumentenmarkt, er is de dalende export en het gebrek aan vernieuwing. Nieuwe wijnen uit de hele wereld stoten de Franse châteaux van hun troon
Gelukkig steken in alle Franse wijngebieden, gepassioneerde jonge wijnboeren de kop op. Met veel enthousiasme en toewijding proberen ze tegen de storm in, opnieuw authentieke wijnen te maken. De aflossing van de wacht
Maître-sommelier Gido Van Imschoot selecteerde 32 wijnbouwers die de Franse wijn een nieuw richting geven. Alles komt aan bod: hun persoonlijke parcours en filosofie, het domein, de terroir waarop ze werken en uiteraard de wijnen zelf. Culturele en gastronomische tips, bezienswaardigheden en een familierecept sluiten elk portret af. De ideale gids dus voor wie zelf op ontdekkingstocht wil, thuis of ter plaatse. Dit boek is het resultaat van urenlange gesprekken met de wijnbouwers tijdens een Tour de France langs de wijnstreken. RVH.
Terug naar de Wijngaard Uitgave Davidsfonds Leuven
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden tot in januari 2008 onderdak aan de grote tentoonstelling Rubens, een genie aan het werk. Een vijftigtal kunstwerken van Rubens en van zijn atelier worden er tentoongesteld, alsook schilderijen die de Antwerpse meester in samenwerking met collegas zoals Jan Breughel de Oude of Cornelis de Vos heeft gerealiseerd.
In dit kader biedt de MuseumBrasserie tijdens de hele duur van dit evenement een prachtig Rubens-menu aan voor 65,00 per persoon.
Deze aantrekkelijke tocht, zowel heerlijk als artistiek, bestaat uit een Lasagnette van gemarineerde zalm en Noordzeekrab met mierikswortel en kruidensalade,Gegratineerde mosselen met curry, spinazie en tomaat, een gebraden kalfskotelet met gestoofde witloof en aardappelpuree en tot slot gekarameliseerde rijstpap met appelmoes.
Kunstliefhebbers krijgen bij elk menu een gratis toegangsticket, diegenen die net de tentoonstelling hebben bezocht, krijgen het aperitief voor de maaltijd aangeboden. RVH.
Peperkoek kennen we allemaal: de lekkere zoete koek bestaat al honderden jaren, in verschillende vormen en soorten. Nu lanceert peperkoekspecialist Vondelmolen een gloednieuwe variant op het eeuwenoude familierecept. Break 4 You is een heerlijk tussendoortje boordevol gezonde energie.
Break 4 You appel-rozijn geeft een totaal nieuwe dimensie aan het begrip peperkoek. De fijne stukjes appel en de zoete rozijntjes smaken verrassend lekker in combinatie met de typische kruidige toetsen van peperkoek. De reepjes zijn individueel verpakt per portie van 30g.
Wat zou er gebeuren als we onze klassieke peperkoek mengen met chocolade, Dat moeten de makers van Break 4 Yougedacht hebben toen ze het nieuwe recept Break 4 You met Chocolade uitvonden. Het antwoord is een feest voor de smaakpupillen en tegelijk een bron van vezels en welzijn. RVH.
Onze nieuwe nationale fierheid, het 100% belgisch én 100% natuurlijk koffielikeur After dat in 2004 werd gelanceerd en sindsdien een snelle nationale en internationale groei kent, schenkt een gloednieuwe campagne rond het thema van de bekoring.
De twee gouden medailles bekomen op de meest prestigieuze internationale wedstrijden getuigen van een zeer hoogstaand kwalitatief product. After biedt 25% pure rietsuikeralcohol met een perfecte smaakcombinatie van koffie extracten, caramel en vanille. Al deze natuurlijke ingrediënten zorgen voor ongekende zwoele ervaringen en verwekken verboden droombeelden. Enkel goede zeden en deftig gezelschp beletten ons om één verder te zetten.
Warm of koud, in cocktails of in shot, After heeft het allemaal en wekt perfecte inspiratie op bij diegenen die zich nog altijd - allleen of in groep - bezinnen over de zin van het leven.
Van After kan men op duizend-en-één manieren genieten. Er is eveneens een heus receptenboek in samenwerking met Eric Boschman en Christel Verheyden, een chatroom en een exclusieve party chamber of confessions in samenwerking met CandyBitch. RVH.
Leonidas stelt een nieuw assortiment pralines zonder toegevoegde suiker voor. Dit maakt het mogelijk om nóg subtielere smaken te ontdekken, zonder aan genot te moeten inboeten. De pralines zonder toegevoegde suiker van Leonidas zijn net zo lekker dan hun bekende traditionele tegenhangers, maar bevatten minder calorieën!
Van deze nieuwe pralines worden vier versies op de markt gebracht, elke versie is versierd met een bloem. Praliné melk is een heerlijke praline van melkchocolade, gevuld met zuivere praliné. Praliné Fondant Nibs biedt het genot van pure chocolade en is gevuld met praliné en Nibs. Ganache Vanille zorgt voor een verfijnde praline van pure chocolade die gevuld is met een ganache met vanillesmaak. De Peermousse tenslotte is een praline van melkchocolade, gevuld met een ganache met peersmaak.
Het spreekt voor zich dat Leonidas' ambachtelijke pralines zonder toegevoegde suiker in dezelfde omstandigheden als de andere Leonidas pralines worden gemaakt. Ze beantwoorden evenzeer aan de strenge kwaliteits- en versheidnormen die kenmerkend zijn voor alle producten uit het assortiment.
Speciaal voor de gelegenheid - en omdat Leonidas ervan overtuigd is dat het om een blijvend assortiment gaat - ontwierp de beroemdeBelgische chocolatier een nieuw logo in de vorm van een bloem, eneen blisterverpakking die perfect aansluit op de vorm van deze nieuwe juweeltjes.
Pralines zonder toegevoegde suiker die het echt moeilijk maken om te weerstaan aan de lokroep van deze heerlijke chocoladetraktaties van LEONIDAS ...RVH.
Italië, het land waar gulheid, levenskunst en gastvrijheid hoog in het vaandel staan, ligt aan je voeten langs de Vorstlaan, vlakbij het Wienerplein, in Watermaal. La Fattoria is een huis met verschillende rijkdommen, een authentieke boerderij, of het levende bewijs van de landelijke oorsprong van deze Brusselse voorstad.
Het restaurant werd geopend in 1995 ter vervanging van de vorige zaak. De charme en de bijzondere, heel persoonlijke sfeer waren meteen een schot in de roos, nu meer dan een decennium later, is de verleiding zo mogelijk, nog groter geworden.
De witte, sobere voorgevel wordt aan de buitenkant verzacht door de harmonische verhoudingen van de veranda met prachtige oude markiezen. Het vormt een uitnodiging om de deur te openen en de karaktervolle zalen te ontdekken. Vooraan, een heldere ruimte met heel veel licht waar je dankzij de grote ramen de levendige buurt kan observeren. Vervolgens een intiemere kamer in Belle Epoquestijl, waar de muren subtiel versierd werden met frescos, bankjes en indrukwekkende spiegel. Tot slot wellicht het meest favoriete plekje, de bibliotheek, vol boeken in trompe-loeil. Het intieme karakter blijft overal behouden dankzij de ietwat afgezonderde tafeltjes. Je ontdekt tevens leuke details en ongewone voorwerpen, zoals de collectie bokalen op de rekken, gevuld met veelkleurige deegwaren of de verzameling oude uurwerken die een vleugje nostalgie, mystiek en surrealisme creert.
De keuken van La Fattoria is natuurlijk Italiaans, evenwel getoetst aan een vleugje Frans charisma. Een kwestie van variatie in het genot te brengen. De kaart met grote onberispelijk bereide klassiekers gaat hand in hand met de heelrijke suggesties, die bereid worden volgens de markt, seizoenen en aanvoer.
De hoofdstukken van de kaart wekken ongetwijfeld je eetlust op. Het antipastibuffet staat bekend als één van de beste van de stad, er zijn de risotto en deegwaren, de specialiteiten zoals kalfslever alla Veneziana, spaghetti met vongole Veraci, osso buco alla Gremolata Keus te over dus, want Italië is rijk aan kwaliteitsproducten, ongeacht of men op een zonnige zomerse specialiteit mikt, of men verzeilt in de charme van een intense winterse wildbereiding.
La Fattoria, een Toscaanse ziel in Brussel die getuigt van een standvastige en professionele keuken, rijk aan de smaken van het zuiden en gecombineerd met een heel mooie selectie van Italiaanse wijnen uit alle prijsklassen.
Juist naast het hoofdgebouw stond de prachtige geklasseerde schuur te wachten op een restauratiebeurt, want de dreigende muren konden elk ogenblik instorten. Het aanvullend project Il Fatto-bar en La Locanda kreeg vier jaar geleden vorm en gestalte.
Cocktailbar, wijnbar, rooksalon in Il Fatto-bar kan je op adem komen in een volledig nieuw kader waar dankzij een intelligente renovatie de ziel en vooral de geschiedenis van het gebouw bewaard bleven. De oude materialen gaan er prachtig samen met de hedendaagse vormgeving, het designmeubilair, de clubfauteils en de sofas met middagallures.
Door een venster in XXL-formaat ontwaar je achteraan een aparte zaal, een soort machinekamer uit een of ander boek van Jules Verne, zaal waar evenwel een grillbar en pizzaria een onderkomen vonden.
Ronde tafels, compartimenten, bakstenen muren, gietijzeren zuilen, een trap die naar een grote mezzanine leidt Hier geniet je van één van de 15 pizzas op de affiche, Napolitana, Capresa, Zingare, Capriciosa... De kaart bevat ook deegwaren, risotto, lichte of stevigere gerechten, gegrilde poonfilet op een bedje van sla, snel bereide zalm met spumante, eendenfilet van het huis, côte à los, brochettes RVH.
La Fattoria Il Fatto-bar La Locanda - Vorstlaan 1 1170 Watermaal Bosvoorde
Tel 02-672 27 61 alle dagen open van 11 tot 15 uur en vanaf 18 uur