Champagneweekend Middelkerke 2015
Georges Keters
Ridder in de Orde van de Champagne
De 19e editie
van het Champagneweekend werd in het Casino ingezet met de opname van culinair
en toeristisch journalist Georges Keters als Ridder in de Orde van de
Champagne. "Hij is al jarenlang een ware ambassadeur voor onze
gemeente", zegt Michel Landuyt, schepen voor Toerisme.
Wie zich op een
buitengewone wijze inzet voor de gemeente, hetzij op toeristisch of gastronomische
vlak, de gemeente naambekendheid geeft of de promotie van de gemeente verheft,
kom in aanmerking om opgenomen te worden in het selecte groepje van ridders.
"Aangezien Georges Keters al jaar en dag op culinair en gastronomisch vlak
een ware ambassadeur is voor onze gemeente, en ruim voldoet aan alle
voorwaarden, is zijn intronisatie als Ridder in de Orde van de Champagne meer
dan verdiend. Ook burgemeester Janna Rommel-Opstale bezorgde Georges Keters,
geboren en getogen in Middelkerke, de gepaste versierselen van de ridderorde en
een zilveren champagnesierstuk van de hand van kunstenaar Peter Vermander.
Florist Wim Dierendonck bedacht de nieuwe ridder met bloemen, inclusief
champagneglaasjes. Het Champagnehuis Prévoteau-Perrier uit Damery - een van de pioniers
in Middelkerke - zette Georges Keters
als gloednieuwe Ridder in de Champagne en liet de godendrank naderhand welig
vloeien. Het Champagneweekend dat eens te meer een overgroot succes werd, kon
toen al niet meer stuk. Prosit! Op naar de 20ste editie.
ACHTTIEN DIPLOMAS
"Ik ben
uiteraard heel blij met deze erkenning, te meer daar het een erkenning is in
eigen gemeente", zegt Georges Keters die zich nog eerdere ridders
herinnert zoals onder meer sportjournalist Michel Wuyts, zangeres Jo Lemaire,
fotograaf Johan Töpke, ontwerper van medailles en juwelen Gino Coens en
wijnjournalist Alain Bloeykens. Georges vergaarde al in heel wat steden, ook
vaak uit andere landen, diverse
erkenningen in de vorm van ambassadeur, ridder, erelid of compagnon.
Goed voor 18 diploma's, oorkondes of charters. Een ontzagwekkend lijstje:
Honoris Causa Orde der 33 Meesterkoks van België, Ambassadeur Prestigieuze
Truffel Orde van België, Ambassadeur van de Westhoek, Ambassadeur Cercle Amis
de Barton & Guestier - France, Ambassadeur Orde der Bon Vivants Nieuwpoort,
Chevalier Confrérie de la Gastronomie de Flers - France, Officier
Gastronomische Club Prosper Montagné, Maître-Sabreur - Champagne Epernay,
Ridder Vlaamse Confrérie van de Gastronomie, Meester-Proever Orde Oost-Vlaamse
Meester-Distillateurs, Chevalier Confrérie du Saint-Péray - Frankrijk, Erelid
Orde Sint-Jacobsmossel Koksijde, Chevalier Confrérie de la Coquille St.-Jacques
St.-Brieuc, Ridder Orde van Starrog Punijara Zagreb - Kroatië, Ambassadeur
Teliani Valley Wines - Georgië, Erelid Les Disciples dAuguste Escoffier,
Ambassadeur Culinaire Club Junior Hotelscholen België, Compagnon Confrérie de
la Noix de Grenoble - France en laatst maar niet in het minst Ridder Orde van
de Champagne Middelkerke. "Dit ridderschap is dan ook de figuurlijke kers
op de taart. Zoveel zullen er nu immers niet meer bij komen. Of toch?",
lacht Georges Keters.
DERTIG JAAR
HORECA & CHAMPAGNE
Op onze vraag
of deze erkenning nieuwe of andere deuren opent, antwoordt de ridder in de Orde
van de Champagne: "Dat weet ik zo nog niet. Het betreft hier immers een
vrij lokaal gebeuren dat zijn weerklank vindt binnen het horeca- en het
champagnemilieu. Het feit dat ik al meer dan 30 jaar actief ben in de horeca-
en toerismesector brengt me op veel plaatsen en ik wil er eerlijkheidshalve aan
toevoegen dat de titels - er staan er een tiental op mijn visitekaartje -
vlotjes deuren openen. Men weet onmiddellijk welk vlees ze in de kuip hebben
als ik een of ander hotel of een
toeristische regio bezoek, of een
culinaire of toeristische persreis invul", aldus Georges.
HELENA GEEFT ME
CARTE BLANCHE
Deze recente en
reeds eerder behaalde titels zijn niet alleen de verdienste van de kersverse
ridder. "Ik draag mijn titels voor een groot deel op aan mijn vrouw Helena.
Ze zijn het product van onze goede verstandhouding. Helena gaf en geeft me de
gelegenheid om dit alles mogelijk te maken. Zelf is ze niet meteen verzot op
restaurantbezoek of reizen. Haar energie kan ze kwijt met de inzet voor de
humanitaire vereniging Hart voor Gambia. De resterende vrije tijd besteedt mijn
vrouw aan tuinieren", zegt Georges die van zijn vrouw carte blanche krijgt
voor zijn interesse, zijn passie zeg maar. "Op uitnodiging van
touroperators, hotels, restaurants, redacties van magazines, culinaire
uitstappen of reizen kan ik ongelimiteerd ingaan. Zo was ik dit jaar al op stap
in Schotland, Malta, Duitsland en diverse malen in Nederland en Frankrijk. Ik
ben nu 72 jaar en ik geniet nog elke dag van het 'werk'. We gaan nog eventjes
door", zegt Georges Keters wishful thinking.
Op de groepsfoto: Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele, Champagneridder Georges Keters, florist Wim Dierendonck,
schepen voor Toerisme Michel Landuyt, champagnepioniers Delphine en Christophe
Prévoteau en kunstenaar Peter Vermander, zetten het 19de Champagneweekend
bruisend in.
Ludo Coulier
(Krant van West-Vlaanderen - 20 nov. 2015)


|