GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
25-12-2015
TOPHOTEL IN HARTJE BRUSSEL
Nieuwe parel aan Brusselse hotelkroon
The Augustin, puur genot in hartje Brussel
Trek in een dagje Brusselen met
de voetjes in hartje stad? Dan kiest u beslist voor een een- of meerdaags super
verblijf in The Augustin, gloednieuw gerenoveerd hotel aan de Stalingradlaan
25, op een paar honderd meter van de indrukwekkende Grote Markt. Laat ook de
wagen thuis want het treinstation Brussel-Zuid bevindt zich op minder dan tien
minuutjes wandelen van uw bestemming.
The
Augustin telt 47 ruime kamers, met zicht op de stad of het tuinterras. Er zijn
verschillende kamer types, Classic Dubbel-Twin alsnog met twee queen bedden
waar zelfs vier volwassenen kunnen
logeren of een Deluxe Double met een groot kingsize bed. In de meeste kamers
kan nog een extra bed geplaatst worden. Ideaal voor een verblijf in Brussel met
kinderen, stelt manager Charles Prévost, vol terechte trots.
Even
verpozen kan in de Lounge Bar Augustino. Dit gezellig hoekje weerspiegelt The
Augustins dubbele persoonlijkheid. Het barontwerp is van de getalenteerde
kunstenares Laetitia Vidal-Cuzacq, de cocktailkaart is samengesteld door
Parijse Barcaza Cocktail Club en de muziek werd special voor The Augustin samengesteld
door DJ The Mekanism.
Een
ideale plek om te werken of te relaxen. De ruimte is voorzien van gezellige en
makkelijk zittende zetels en een open haard. Het terras van de stadstuin is
ingericht en altijd open om van een beetje frisse lucht te genieten, geeft
manager Charles Prévost nog graag mee.
NEEM TIJD VOOR HET ONTBIJT
Nog een
van die troeven van The Augustin is het ontbijt. De manager is er weg van: Ontbijten
is heel belangrijk. Vandaar dat we hieraan veel belang hechten. Eer uitgebreid
warm en koud ontbijtbuffet mag dan ook niet ontbreken. Meer nog, wie op de
website van het hotel direct een kamer boekt, wordt het ontbijt zelfs
aangeboden.
The
Augustin beschikt niet over een eigen restaurant. Overdag kan je een kleine
snack eten in de Augustino Bar Lounge of iets kiezen uit de vitrinekast naast
de receptie. Brussel zit bol van de uitstekende restaurant. Zo ligt het
2-sterrenrestaurant Comme Chez Soi, Chez Alexandre (één ster) en zeer gezellig
Houtsiplou, brasserie met stripfiguren op de muur, doorspekt met
internationale menus. Dat alles op het Rouppeplein, op amper honderd meter van
het hotel, stelt manager Charles Prévost.
INCENTIVES & RECEPTIES
Hotel The
Augustin staat ook open voor vergaderingen, incentives, kleine feestjes,
productvoorstellingen en onder andere recepties. Hierbij wordt het terras en de
Augustino Lounge Bar betrokken zodat er een enorme ruimte ontstaat wat uw evenement
nog meer kleur en gezelligheid geeft. Manager Charles Prévost: Een grote troef
is de makkelijke bereikbaarheid en de onmiddellijke nabijheid van de Grote Markt
in het centrum van Brussel, wat inhoudt dat zowel de Europese wijk, het
zakelijke gedeelte als restaurants, cafés, winkelstraatjes en
bezienswaardigheden makkelijk te bereiken zijn.
Op bezoek
in Brussel met pleisterplaats The Augustin mag niet nalaten een bezoekje te
brengen aan Mannenken Pis, het Atomium, de kathedraal van Sint-Michiel en
Sint-Goedele, de antiekmarkt van de Grote Zavel, de Brusselse Striproute, het
Jubelpark en onder andere het Koninklijk Paleis.
CHATEAUX & HOTELS
COLLECTION
The
Augustin maakt deel uit van Chateaux & Hotels Collection, een toonaangevend
network van charmante hotels en gastronomische restaurants. De groep brengt
meer dan 500 etablissementen samen in 16 landen, waarvan de meeste in Frankrijk
en Italië. Sinds 1999 voorgezeten door Alain Ducasse promoot de Châteaux &
Hôtels Collection onafhankelijke hotels en restaurants die de gast diversiteit
en authenticiteit bieden.
De culinaire brigade van
restaurant OSTEND QUEEN verwelkomt u graag met een hapje van de Chef, waarna
keuze uit een 4 of 5-gangen uitgelezen Kerstmenu
Terrine
van fazant, eendenlever en Iberische ham, salade van witte kool en chutney van
appel
Gegrilde
Sint-Jacobsnootjes met gelakt buikspek, roergebakken groente en Oosterse saus
of
***Kalfswang met krokante zwezerik, uienfondue
en knolselder
Gebakken
lengfilet met gestoofde rundstaart en peterseliewortel, aardappelmousseline en
woudpaddenstoelen
Kerstdessert
op basis van pure chocolade
Prijs
4-gangenmenu: 60 euro
Prijs
4-gangenmenu inclusief gepaste wijnen: 80 euro
***Prijs extra gang: 15 euro
Of
in
AGUA DEL MAR
Kursaal OOSTENDE
De culinaire brigade van
restaurant AGUA DEL MAR verwelkomt u met een glaasje cava en drie hapjes van de
Chef, waarna keuze uit een 3 of 4-gangen heerlijk Kerstmenu
Carpaccio
van Sint-Jacobsnootjes, avocado, groene appel en gemarineerde tonijn
***Gebraden eendenlever, chutney van appel en
peer met balsamico dressing
of
***Zeetongfilet, fregola, groene kruiden en
schaaldierenjus
Hertenkalffilet
met compote van pruimen, witlof en amandelkroketje
Na een spetterend succes in 2014 pakt
Kerstchampagne @ Nieuwpoort voor de tweede maal uit met een fraai en
sprankelend programma, gedompeld in Champange. Voorzitter Bernard Vandamme is
formeel: Inderdaad, reeds voor de tweede maal slaan we figuurlijk onze tenten
op in de vismijn te Nieuwpoort. Wat verleden jaar een verkenning was wordt deze
keer de volledige lancering, een voltreffer. De zaal is er, de standen zijn
gevuld en er is de volle medewerking van het stadsbestuur. Wat niet ontbreekt
is ook ons enthousiasme. Wij zullen er iets moois van maken.
Ook de champagneproducenten brengen
hun beste kwaliteit mee van over de landsgrenzen. Het publiek zal er alles
kunnen leren en proeven over de verschillende cépages. Bijvoorbeeld over de
Chardonnay druif die de fraicheur en de elegantie bijbrengt. Over de Pinot noir
die de fruitigheid bijbrengt en de Pinot meunier die instaat voor de diepte,
het karakter van de champagne.
En wat gezegd van de vele
nevenstanden. Promoties op vlak van edele culinaire hoogstandjes. Van mode,
muziek en kunst. Van de kunstveiling onder leiding van Axel Daeseleire. Van
de ruilbeurs van champagnecapsules op
zaterdag.
Een beleving met een verhaal. Een
verpozen met familie,vrienden en kennissen. Een samenkomst
met zakenpartners.
DEELNEMENDE CHAMPAGNEHUIZEN
Marne:
Champagne Pertois-Lebrun Cramant
Guillette-Brest Monthelon
Philippe Rouyer Fleury-La-Rivière
Henri David Heucq Fleury-La-Rivière
Wiliam Saintot Avenay- Val DOr
Lejeune-DelHozanne Avenay- Val DOr
Neret-Vely Vauchamps
Aube:
Mongery Landreveille
LHuillier Fontette
Capa4You Chassenay D Arce
Ville-Sur-Arce
Aisne:
Philippe Moutardier Chezy sur Marne
CHAMPAGNEONTBIJT
ZONDAG 13 DECEMBER 2015
Prijs van
het ontbijt = 25 euro (enkel op reservatie)
Met een
rondvaart SEASTAR van ongeveer 1 uur
+ extra
glaasje champagne = 40.00 euro
2 glazen
champagne
Vers
fruit
Fruitsap
Yoghurt
Assortiment brood
Assortiment zoetigheden
Kaasschotel
Charcuterie
Gebakken
eieren
Koffie en
thee
Confituur, chocopasta, enz
Een
gedeelte van het bedrag wordt geschonken aan het goede doel. Maak uzelf en
de minder
bedeelden gelukkig en kom genieten van het champagneontbijt.
Reserveren via :
nancy.cattrysse@telenet.be
VOLLEDIG PROGRAMMA
Bezoek aan het Kerstchampagne@nieuwpoort gebeuren:
In
de bovenzaal van de vismijn bezoeken we dit groots champagnegebeuren in een
ludieke kerstsfeer. Champagne, chocolade, oesters, foie gras en zoveel meer
.......
Kunst,
muziek en een veiling van kunstwerken met veilingmeester Axel Dasseleire;
VRIJDAG 11 DECEMBER OPENING OM 17 UUR
Doorlopende degustatie en catering
ZATERDAG 12 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ruilbeurs voor champagnecapsules van 10 tot 16 uur.
Reservatie
gewenst !
Veiling van kunstwerken onder begeleiding van de
Vlaamse
acteur Axel Daeseleire.
Doorlopende degustatie en catering
Bezoek van de kerstman
ZONDAG 13 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ontbijt
Seastar
Sailerss Bar laat u allen genieten van hun ervaring en marktkennis tijdens het
onvolprezen
CHAMPAGNEONTBIJT
Gedreven
serveren ze met kennis van de allernieuwste
foodprocessen
en technieken het allerfijnste. Aromas, smaak en structuur, niets verliest men
uit het oog. Traiteur Pierre geniet van de verbeelding en inzicht om van elk ontbijt
een kunstwerk te maken. De bediening, met gratie en stijl, humor en
efficiëntie. Op het champagneontbijt is koken een kunst en veel méér.
De 19e editie
van het Champagneweekend werd in het Casino ingezet met de opname van culinair
en toeristisch journalist Georges Keters als Ridder in de Orde van de
Champagne. "Hij is al jarenlang een ware ambassadeur voor onze
gemeente", zegt Michel Landuyt, schepen voor Toerisme.
Wie zich op een
buitengewone wijze inzet voor de gemeente, hetzij op toeristisch of gastronomische
vlak, de gemeente naambekendheid geeft of de promotie van de gemeente verheft,
kom in aanmerking om opgenomen te worden in het selecte groepje van ridders.
"Aangezien Georges Keters al jaar en dag op culinair en gastronomisch vlak
een ware ambassadeur is voor onze gemeente, en ruim voldoet aan alle
voorwaarden, is zijn intronisatie als Ridder in de Orde van de Champagne meer
dan verdiend. Ook burgemeester Janna Rommel-Opstale bezorgde Georges Keters,
geboren en getogen in Middelkerke, de gepaste versierselen van de ridderorde en
een zilveren champagnesierstuk van de hand van kunstenaar Peter Vermander.
Florist Wim Dierendonck bedacht de nieuwe ridder met bloemen, inclusief
champagneglaasjes. Het Champagnehuis Prévoteau-Perrier uit Damery - een van de pioniers
in Middelkerke - zetteGeorges Keters
als gloednieuwe Ridder in de Champagne en liet de godendrank naderhand welig
vloeien. Het Champagneweekend dat eens te meer een overgroot succes werd, kon
toen al niet meer stuk. Prosit! Op naar de 20ste editie.
ACHTTIEN DIPLOMAS
"Ik ben
uiteraard heel blij met deze erkenning, te meer daar het een erkenning is in
eigen gemeente", zegt Georges Keters die zich nog eerdere ridders
herinnert zoals onder meer sportjournalist Michel Wuyts, zangeres Jo Lemaire,
fotograaf Johan Töpke, ontwerper van medailles en juwelen Gino Coens en
wijnjournalist Alain Bloeykens. Georges vergaarde al in heel wat steden, ook
vaak uit andere landen, diverseerkenningen in de vorm van ambassadeur, ridder, erelid of compagnon.
Goed voor 18 diploma's, oorkondes of charters. Een ontzagwekkend lijstje:
Honoris Causa Orde der 33 Meesterkoks van België, Ambassadeur Prestigieuze
Truffel Orde van België, Ambassadeur van de Westhoek, Ambassadeur Cercle Amis
de Barton & Guestier - France, Ambassadeur Orde der Bon Vivants Nieuwpoort,
Chevalier Confrérie de la Gastronomie de Flers - France, Officier
Gastronomische Club Prosper Montagné, Maître-Sabreur - Champagne Epernay,
Ridder Vlaamse Confrérie van de Gastronomie, Meester-Proever Orde Oost-Vlaamse
Meester-Distillateurs, Chevalier Confrérie du Saint-Péray - Frankrijk, Erelid
Orde Sint-Jacobsmossel Koksijde, Chevalier Confrérie de la Coquille St.-Jacques
St.-Brieuc, Ridder Orde van Starrog Punijara Zagreb - Kroatië, Ambassadeur
Teliani Valley Wines - Georgië, Erelid Les Disciples dAuguste Escoffier,
Ambassadeur Culinaire Club Junior Hotelscholen België, Compagnon Confrérie de
la Noix de Grenoble - France en laatst maar niet in het minst Ridder Orde van
de Champagne Middelkerke. "Dit ridderschap is dan ook de figuurlijke kers
op de taart. Zoveel zullen er nu immers niet meer bij komen. Of toch?",
lacht Georges Keters.
DERTIG JAAR
HORECA & CHAMPAGNE
Op onze vraag
of deze erkenning nieuwe of andere deuren opent, antwoordt de ridder in de Orde
van de Champagne: "Dat weet ik zo nog niet. Het betreft hier immers een
vrij lokaal gebeuren dat zijn weerklank vindt binnen het horeca- en het
champagnemilieu. Het feit dat ik al meer dan 30 jaar actief ben in de horeca-
en toerismesector brengt me op veel plaatsen en ik wil er eerlijkheidshalve aan
toevoegen dat de titels - er staan er een tiental op mijn visitekaartje -
vlotjes deuren openen. Men weet onmiddellijk welk vlees ze in de kuip hebben
als ik een of ander hotel of eentoeristische regio bezoek,of een
culinaire of toeristische persreis invul", aldus Georges.
HELENA GEEFT ME
CARTE BLANCHE
Deze recente en
reeds eerder behaalde titels zijn niet alleen de verdienste van de kersverse
ridder. "Ik draag mijn titels voor een groot deel op aan mijn vrouw Helena.
Ze zijn het product van onze goede verstandhouding. Helena gaf en geeft me de
gelegenheid om dit alles mogelijk te maken. Zelf is ze niet meteen verzot op
restaurantbezoek of reizen. Haar energie kan ze kwijt met de inzet voor de
humanitaire vereniging Hart voor Gambia. De resterende vrije tijd besteedt mijn
vrouw aan tuinieren", zegt Georges die van zijn vrouw carte blanche krijgt
voor zijn interesse, zijn passie zeg maar. "Op uitnodiging van
touroperators, hotels, restaurants, redacties van magazines, culinaire
uitstappen of reizen kan ik ongelimiteerd ingaan. Zo was ik dit jaar al op stap
in Schotland, Malta, Duitsland en diverse malen in Nederland en Frankrijk. Ik
ben nu 72 jaar en ik geniet nog elke dag van het 'werk'. We gaan nog eventjes
door", zegt Georges Keters wishful thinking.
Op de groepsfoto: Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele, Champagneridder Georges Keters, florist Wim Dierendonck,
schepen voor Toerisme Michel Landuyt, champagnepioniers Delphine en Christophe
Prévoteau en kunstenaar Peter Vermander, zetten het 19de Champagneweekend
bruisend in.
Lekkerbekken
stippen alvast vrijdag 20 november aan in hun agenda. Charles Lindbergh in
Oostende maakt er voor u een avondje NEW ORLEANS van, aanvullend een ALL YOU
CAN EAT.
Aan wat
denk je als je New Orleans hoort? Heerlijk eten, opzwepende Gospel- en Jazz,
Mardi Gras en verfrissende cocktails. Op 20 november vliegen wij met Charles
Lindbergh voor een avondje naar New Orleans. Geniet van All you can eat
Yambolaya voor de prijs van 15 euro per
persoon. Proef zeker ook van de exclusieve Hurricane cocktails terwijl je danst
op de leuke deuntjes van de New Orleans Stageband onder leiding van muzikale
duizendpoot Jean-Pierre Severens.
Gerenommeerd
toeleveraar van horecamateriaal Geert Casteleyn uit Leffinge haalde voor de
gelegenheid een flink stuk horeca uit de middenkust en hinterland voor een
avondje voetbal naar het Albertstadion met KVO RC Genk als hoofdschotel.
Dank zij de uitstekende prestaties van KVO steekt de horeca bij elke wedstrijd
een tandje bij en pikt hiermee uiteraard een graantje mee. Vandaar het idee om
hen eens te belonen voor hun inzet, stelt initiatiefnemer Geert Casteleyn.
Het is meteen duidelijk, de
horeca smult van het vernieuwd Oostends voetbal. Het is hier om de veertien
dagen volle bak aan zee. Voetbal aan zee is dan ook de nieuwe slogan die KVO
met succes de ether in slingert.Vooraleer
de wedstrijd op zaterdagavond of zondagmiddag bij te wonen genieten heel wat
supporters van de bezoekende ploeg van een leuk dagje aan zee, zetten die in of
sluiten die af met tafelwerk in de vele eethuizen van de stad, zegt Geert
Casteleyn, te midden van zijn genodigden. En of hij gelijk heeft. De horeca in
zijn drie geledingen, hotel, restaurant en café ziet de resultaten van KVO
resulteren in een hogere omzet. Bezoekende supporters kiezen gretig voor een
weekendje Oostende-met-voetbal, boeken een hotelkamer en gaan s middags of s
avonds lekker tafelen in een van de vele restaurants. Vooral de eethuizen om en
bij het Albertpark genieten met volle teugen van de uitstekende uitslagen van
KVO. De restauranthouders van Het Strandhuis, The North, Boucquet en onder
andere El Rey hoor je dan ook niet klagen. De cafés vullen zich dan weer als
vanouds met de op en top KVO supporters.
TEAROOM
Niet alleen de restaurants
zitten op de KVO-golven, ook de tearooms zitten op rozen. Ik zou zelfs durven
stellen dat de tearooms, ijssalons al dan niet met terrassen, de hoofdvogel
afschieten, zegt Peter Vanhaecke, zaakvoerder Lunch & Grill De Markt op
het Wapenplein in Oostende. Terwijl de mannen in de namiddag de voetbaltempel
van KVO bezoeken gaan de dames zich nestelen op een of ander terrasje om zich
te goed te doen aan een ijscoupe, pannenkoek of een smaakvol punt taart. Dit
zijn 100% extras voor elke zaak.
VOETBAL-AAN-TAFEL
Niet alleen de plaatselijke
horeca is bijzonder tevreden met de inpakt van het Oostendse voetbal, ook op
KVO zelf ziet men de belangstelling voor het voetbal-aan-tafel gestadig
groeien. Deze business diners vinden plaats aan de VIP-tribune. Exclusief voor
de business-klanten verzorgt De Feestarchitect bij elke thuiswedstrijd een
Culinair VIP Dinner met alles er op en eraan. Sales medewerker Danick Minne
in samenwerking met commercieel directeur Patrick Orlans en sales manager Geert
Vergauwe vult het VIP restaurant makkelijk met zon 500 man. Bij de komst
van SC Anderlecht, Club Brugge, Standard, RC Genk of AA Gent voorzien we zelfs
bijna 800 plaatsen, allen aan tafel voor een uitgebreid diner, van aperitief
tot en met de koffie. Na de match wordt a gogo aangeschoven voor een
kaasbuffet. De belangstelling toont aan dat het voetbal in Oostende weer leeft.
Tegelijk is dit voor de VIPS een ideaal moment om hun netwerk uit te breiden,
stelt Danick Minne met brede glimlach.
TOTAALGEBEUREN
Het is meteen duidelijk,
voetbal in Oostende is intussen een totaalgebeuren. Gastheer Geert Casteleyn en
eega Nancy namen dan ook de gelegenheid te baat om heel wat vrienden binnen het
horecawereldje uit te nodigen. Daar KVO steeds op zaterdag of zondag speelt
kunnen veel horecalui nooit zelf de match bijwonen. Spelen op dinsdag kwam dus
goed uit, voetbalfeest dat niet alleen afgerond werd met 3-2 eindscore, maar
besloten werd met de overhandiging van een cheque ad 5.000 euro, het resultaat
van een mega pronostiek en gewonnen door de familie Jonckheere, hotel-tearoom
De Golf, Kapelstraat 73 in Bredene, bij afwezigheid overhandigd aan Johan Douchy,
zaakvoerder Wijnen Douche. KVO-voorzitter Marc Coucke tenslotte ondersteunde
het initiatief van Geert Casteleyn en loofde de inspanningen van de vele
supporters om KVO dermate te steunen. Ik ben slechts een klein stukje van KVO,
het grootste part kom van mensen zoals Geert Casteleyn, gemotiveerde lui die
via het voetbal hun wereld via netwerk omvormen tot een totaalgebeuren, hier in
Oostende, de enige voetbalstad aan zee.
Hoogtepunt van de avond, de
pronostiekcheque Firma Casteleyn van 5.000 euro gewonnen door restaurant De
Golf uit Bredene. Op de groepsfoto herkennen we Danick Minne, Geert Casteleyn, Johan Douchy,
Nancy Casteleyn en KVO-voorzitter Marc Coucke.
Foto 2: Nancy Casteleyn - Marc Coucke - Geert Casteleyn
Foto 3: Danick Minne - Nancy Casteleyn - Patrick Orlans
Foto 4. Pascal Laplace (Casino Middelkerke) - Peter Vanhaecke (De Markt Oostende) en Dany Vanden Broele (Spijshuis Godelieve Gistel)
Voor
de 19de keer opent toeristisch Middelkerke het winterseizoen met
niets dan Champagne. De kurken vliegen vanaf vrijdag 13 november om 20 uur
volop in het rond. Het geknal eindigt op zondagavond 15 november na een
bruisende sfeernamiddag om 20 uur. Bubbels en gezelligheid zijn de twee trefwoorden
die in het casino straks aan de orde zijn. Het resultaat van meer dan veertig jaar
jumelage met Epernay, de bakermat van de Champagne.
Elf ambachtelijke
champagnebouwers uit Epernay en omgeving stellen in het Casino hun beste
flessen voor. In de horeca zetten de chefs drie dagen lang uitgelezen menus op
tafel. Het Champagneweekend is het resultaat van een vlotte samenwerking tussen
de Handelaarsbond, de Horeca en hetJumelagecomité van Middelkerke en Epernay, onder supervisie van Michel
Landuyt, schepen voor Toerisme & Evenementen en Carine De Jonghe,
voorzitter Directiecomité vzw Toerisme Middelkerke geruggensteund door
burgemeester Janna Rommel-Opstaele.De Champagnehuizen
brengen hun beste flessen mee en die kunnen geproefd worden in de
Champagnebeurs: Champagne Prévoteau-Perrier, Michel Genet, Marcel Vautrain,
Paul Clouet, Bonnaire, Bourdaire-Gallois, Moussy Père et Fils, Bernard
Hennequin, Henri Mandois, Robert Allait en Dhondt-Grellet. Bezoekers van de
beurs kopen hun eigen champagneglas aan 5 euro. Zonder glas kan er immers niet
gedegusteerd worden.
CHAMPAGNE OP
TAFEL
In dertien restaurants
zetten de chefs een Champagnemenu op tafel, een uitgelezen menu met Champagne
in het glas, te genieten van 60 tot en met 90 euro. Een afzonderlijke brochure,
gratis te bekomen bij de dienst voor Toerisme, laat nu alvast genieten van de
menus in deze restaurants: Casino Il Circo, Ramblas, Marquize, Tempête, Eat
& Sea, Columbus, Kapelle, Kristoffel, Lanteirne, Honfleur, Chaplin, La
Tulipe en Villa Marie-Jopseph.
PROGRAMMA
Het driedaagse
Champagnefeest start op vrijdagavond 13 november om 19.30 uur met om 20 uur de
officiële opening, gevolgd door de inhuldiging van de Ridder in de Orde van de
Champagne, titel sinds enkele jaren toegekend aan iemand die zich inzet voor
Middelkerke op het gebied van toerisme en gastronomie. Een special guest zet de
Baccarazaal vanaf 21 uur op stelten terwijl dj Tim de avond mag rondmaken tot 1
uur. Zondag 14 november verzorgt Jo Lemaire het aperitiefconcert om 11.30 u. en
pakt Ignace Baert om 14 uur uit met pianocovers. Om 21 uur mag dj Paige de
Champagneparty op gang trekken. Het aperitiefconcert op zondag 15 november
start om 11.30 uur met Patrick Riguelle en Jan Hautekiet. Het Champagneweekend
wordt afgerond met bruisende sfeernamiddag die loopt van 14 tot 20 uur, waarna
afspraak tot op de jubileumeditie 20 Jaar Champagneweekend 2016.
CHAMPAGNE
PREVOTEAU-PERRIER
U las het eerder al in deze
krant, het Fonds van de Burgemeester pakt elk jaar ook uit met een speciale
fles met exclusief etiket en dito capsule en dit tegen een democratische prijs.
Het Fonds koos dit jaar voor een van de pioniers, intussen een meer dan
gevestigde waarde.Champagne
Prévoteau-Perrier was er 19 jaar geleden ook al bij en weet zich elk jaar
schitterend te ontplooien op het Champagneweekend.
Gesticht in 1946 door het
echtpaar Henri Prévoteau-Perrier zetten Delphine Prévoteau en Christophe
Boudard het pionierswerk vandaag met grote klasse verder. Intussen wist dit
jonge echtpaar de harten van heel wat Vlamingen en Middelkerkenaars te winnen.
Niet alleen bij de Middelkerkse horeca met daarbij onder andere Hostellerie
Renty aan de Louis Logierlaan in de schaduw van de watertoren, maar ook bij de
particulier die al ruim een decennia geniet van het parelende gelukzalig vocht
dat Champagne Prévoteau-Perrier is. Het familiaal karakter van deze wijnbouwers
is hier dan ook niet vreemd aan. Een invoerderin België hebben we niet en willen we ook niet. Het product dient voor
zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. We zijn de expliciete
tegenpool van de supermarkt. Persoonlijk contact is voor ons heilig. Al onze
klanten zijn intussen vrienden geworden, vertelt Delphine Prévoteau, met ons
op stap in de wijngaarden van het gezellige domein, 21 ha groot en jaarlijks
goed voor zowat 200.000 flessen. (Meer info: www.champagne-prevoteau-perrier.fr)
Zowat
elkeen die ooit een voet zette op het eiland Gozo, dat deel uitmaakt van de
archipel Malta, kent Amand Veranneman Van Hoeck. Geboren in Roeselare, maar met
wieg en ouder onmiddellijk naar Knokke, weet hij op te groeien en carrière te
maken in Antwerpen. Tot plots na een reis naar Malta hij er een nieuw leven zou
beginnen. In de horeca. In geen tijd bouwde hij Chez Amand uit tot de place to be in Gozo. Het was hard werken,
maar we deden het graag. We verwenden de klanten uiteraard heel wat Vlamingen
vooral met kreeft. Iedereen die Gozo bezocht wilde bij ons komen tafelen. Intussen
werden we een dagje ouder en werd het voor ons te zwaar zodat we de zaak, met
pijn in het hart, overlieten. De zaak blijft tot onze grote tevredenheid
verder goed draaien, vertelt een immer opgewekte Amand Veranneman Van Hoeck.
DHALIA
REAL ESTATE SERVICES
Het zalig
nietsdoen en genieten van de verdiensten van het harde labeur in Chez Amand,
stierf bij de Antwerpse West-Vlaming uit als een kaarsje. Stilzitten is niets
voor mij. Na een paar maand kriebelde het weer en een van mijn vele vrienden
hier in Gozo vroeg om als sales
consultant te willen meehelpen aan de uitbouw van het prestigieus
immobilien agentschap Dhalia Real Estate Services, dat zich vooral richt op
Luxury Living and Select Homes op de Maltese Eilanden. Het eiland Gozo is niet
alleen kleiner dan grote broer Malta, maar is ook groener en mooier. Hierdoor
zit de vraag naar vastgoed de jongste jaren sterk in de lift. En daar zijn heel
wat troeven voor. Wanneer U hier een vastgoed koopt of huurt voor een
lange termijn kunt U genieten van voordelen aangeboden door de Maltese
regering. Sterk gezocht is de formule Buy-to-Rent, een investering met een
return van zowat 5% op het geïnvesteerde kapitaal, geeft Amand Veranneman Van
Hoeck graag mee.
PROPERTIES
En of onze
West-Vlaming zich hier goed voelt. Zelf met pensioen ziet hij heel wat
landgenoten en een brede waaier gepensioneerden naar Gozo afzakken voor een al
dan niet lange of korte vakantie op het eiland. Vanuit Zaventem brengt Air Malta
je in zowat drie uur naar Luqa. Naderhand brengt de ferry Gozo Channel Line je
vlekkeloos van Cirkewwa naar Mgarr. Heel wat gepensioneerden kijken hier uit om
een of ander eigendom aan te kopen en de herfst of de winter van hun leven door
te brengen in luxe op het eiland Gozo. Gezien de prijzen de jongste jaren
alsmaar stijgen is nu aankopen de boodschap. Intussen vonden heel wat van hen
hun droomhuis en dit in de vorm van een appartement, een penthouse of een mini-farm, weet Dhalia sales consultant Amand Veranneman Van Hoeck.
LUXE
TROEF
Een
rondrit op het aantrekkelijke eiland Gozo leert ons meteen dat Dhalia heel wat
luxe in de portefeuille heeft. Neem nu de Kempenski Residences, goed voor een
5-sterren service, waar luxe het ordewoord is, geflankeerd door stilte en rust.
Fort Chambray is dan weer een luxe project in een omgeving waar de Ridders van
St. John geschiedenis schreven. En wat dacht je van het Hal-Saghtrija luxe
project met unieke art flats met fantastische uitzicht op de Middellandse Zee
en de mooie natuur van Gozo. Verder in onze portefeuille beheert Dhalia Select
Homes Properties met daarbij onder andere luxueuze Farmhouses met zwembad,
Townhouses, flats, Duplex and Maisonnettes en onder andere Houses of Caracter
AMANDS
OFFICE
Het is duidelijk,
onze landgenoot Amand Veranneman van Hoeck voelt zich thuis op Gozo, zijn
tweede thuis. Op bezoek in Gozo mag u hem steeds contacteren. Inderdaad, we
halen de belangstellenden op aan de ferry in Mgarr en laten hen Gozo en onze properties zien, uiteraard na afspraak,
besluit een glunderende Amand, samen met David, Amy en Sonia in het gelid om u
wegwijs te maken op Gozo.
Wie intussen
even wil genieten en proeven van de vele troeven van het eiland Malta en kleine
broer Gozo, vindt ruim zijn gading bij Touroperator SILVERJET die niets dan
klasrijke hotels en vakanties weet aan te bieden. The Westin Dragonara Resort,
Hilton Malta en Kempenski Hotel San Lawrence zijn alvast de absolute toppers op
beide eilanden. De gratis brochure valt in uw bus na oproep met tel. 050 700
965
Op
zoek naar een uitstekende tafel, een super organisatie in een uitzonderlijk
concept, afgewerkt met de final touch
van de meester, dan vindt u het zonder twijfel aan Wims Gastentafel, met sterchef
Wim Vandamme aan het fornuis. Indien gewenst kan het ook bij u thuis of op de
gewenste locatie. Wim Vandamme is niet alleen een fenomeen aan de stoof, maar
tegelijk een begenadigd organisator, met alleen oog voor de absolute perfectie.
Men kent het fenomeen:
vrienden uitnodigen in eigen huis, een tuinfeest of zo maar een proeverij van
de beste streekproducten en wijnen, het vraagt heel wat tijd en een vlotte
organisatie. Daarbij zelf kunnen genieten is haast onmogelijk, terwijl u toch
het beste wenst voor uw gasten. Laat die zorgen vanaf nu over aan een op en top
professionele chef die alles voor u tot in de puntjes verzorgd. De ideale
manier om het beste van het leven te proeven en van uw feest een onvergetelijke
gebeurtenis te maken.
STERCHEF WIM VANDAMME
Als er één chef onweerlegbare
adelbrieven kan voorleggen is het Wim Vandamme. Ooit was hij de jongste
Belgische chef met een Michelinster. In zijn restaurant Maison Vandamme in
Zeebrugge wist hij elke gastronoom te verrassen met zijn eigen creaties en
uitzonderlijke keuken. Als man van de zee is Wim een meester in visbereidingen
en goochelthij graag met schaal- en
schelpdieren en kaviaar. De chef is tegelijk kies als het om vlees gaat. Geen
wonder dan ook dat het beste van kalfsrib-eye, hertekalffilet, jonge Bresse
duif, het unieke Kobe-vlees en het onvergelijkbare Wagyu rundsvlees op het bord
komt. Wie een toptafel wenst kan alleen werken met topproducten. Daarom dat ik
dan ook zeer zorgvuldig te werk ga inzake keuze van de ingrediënten. Enkel het
beste komt op mijn werkblad. De veeleisende gastronoom heeft daar recht op, geeft
chef Wim Vandamme graag mee, wat met zich meebrengt dat de epicurist niet met
klamme handen aan zijn diner begint en een speurtocht dient te ondernemen op
ontdekking wat op het bord ligt. Raden naar wat op tafel staat is er bij chef
Wim nooit bij. De ingrediënten zijn puur en behouden aldus hun uitgesproken
smaken, wat de kwaliteit van het product in de kijker stelt. De producten zijn
uiteraard seizoensgebonden en kraakvers.
XCLUSIVE DINING
Goed tafelen vraagt om een
mooie omgeving, de grote stelling van Chef Wim Vandamme, lees Gastronomie met
Stijl. Met hoofdletter. De sterkte van de chef is dat hij niet alleen graag
uitpakt met Private Dining,
hoogstaand koken op locatie, maar tegelijk lekkerbekken en smulpapen tot in de
puntjes verwennend in eigen keuken. Dat kan met een gezelschap van vier tot zeg
maar twintig man, volledig op maat van de klant. Exclusive starlevel Xperience, topgerechten met gepaste wijnen uit
de beste kastelen, zijn hier de sleutelwoorden. Dat alles in alle discretie.
Elk van deze Xclusive Dining
projecten worden op maat en na gezamenlijk overleg samengesteld. Gedetailleerde
briefing zorgt voor een exacte prijsindicatie, alles inbegrepen. Men komt nooit
voor onaangename verrassingen te staan bij de eindafrekening. Steeds alles op
vraag en maat van de klant. En ja, uw enige contact voor de samenstelling van
het menu en of de locatie is chef Wim Vandamme himself. Geen tussenpersonen of
geen agentschap wat zich laat uiten in een 100% persoonlijke bediening.
WIM'S TAFEL
Wims huis aan de Lievekaai
12 in het historische Gent wordt bij elke gelegenheid tot in de kleinste
details aangekleed, van tafelsetting tot muziek, verwelkoming en belevenis in
de keuken. Eigen wijnen meebrengen kan best. Uiteraard kan u ook beroep doen op
de wijnkennis of wijnkelder van de chef. Naast de Xclusive Dining aan de
Lievekaai biedt chef Wim Vandamme zijn topgastronomie ook aan op deze unieke
locaties: Kasteel De Spycker in Sint-Kruis Brugge, Huis De Caese in Brugge,
Paleis op de Meir en Huis Happaert in Antwerpen, Hotel Solvay in Brussel en
uiteraard waar ook in binnen- en buitenland, op vraag van de klant.
Het is duidelijk: verrassend,
veelzijdig, verfijnd, en verrukkelijk, dat is Wim's Tafel. Altijd een
unieke Xperience van Xcellent niveau.
Graag met smaak en met grote klasse geserveerd door topchef Wim Vandamme.
Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele trok, in het kader van het Fonds van de Burgemeester, de
Champagne-actie op gang en liet meteen de eerste flessen knallen. Het Fonds
koos dit keer voor Champagne Prévoteau-Perrier, aansluitend label en capsule
van het oud gemeentehuis Westende. Voor het eerst sedert het bestaan van het
Fonds vindt het Kerstfeest voor de alleenstaanden niet plaats in het casino,
maar wel in de gemeentelijke sporthal.
Het viel ons de jongste
jaren sterk op dat heel wat minder bedeelden het casino als locatie als een te
hoge drempel zagen en bedankten voor de uitnodiging. Door ons naar de
Middelkerkse sporthal te verplaatsen hopen we de drempelvrees in te dijken
zodat de alleenstaanden en minder bedeelden vlot de nieuwe locatie zullen
vinden en dat ze kunnen aanzitten aan een feestmaal, volledig geschonken door
het Fonds, stelt de burgemeester, geruggensteund door de tachtig koppen grote groep
vrijwillige medewerkers die zich op Kerstavond donderdag 24 december ontfermen
voor de ontvangst van zowat 420 Middelkerkenaars.
GEMEENTEHUIS WESTENDE-DORP
Voorzitter Fonds van de
Burgemeester Johnny Devey neemt het voortouw en schuift 500 flessen
Prévoteau-Perrier Brut naar voor tegen de prijs van 22 euro per fles of een
karton van zes aan de prijs van 120 euro. Daarnaast pakken we ook uit met een blokje
collectors item van de vijf capsules van de eerste jaren. Hier zien we de
beeltenis van de Watertoren (2008), Rotonde (2009), Dronkenput (2010), Casino
(2011) en Gemeentehuis Middelkerke (2012), te koop tegen de prijs van slechts
20 euro, exclusief verzendingskosten. Dit jaar kozen we voor het Gemeentehuis
Westende-Dorp als label en capsule. Deze jaarlijkse Champagne actie speelt
vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen
dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder
andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een
voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden, geeft
voorzitter Johnny Devey nog mee.
CHAMPAGNE PREVOTEAU - PERRIER
De keuze van het Fonds van
de Burgemeester is een schot in de roos. Champagne Prévoteau-Perrier is al jaar
en dag een vertrouwd figuur in het glas in heel wat restaurants.
Gesticht in 1946 door het echtpaar Henri
Prévoteau-Perrier zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudard het
pionierswerk vandaag met grote klasse verder. Intussen wist dit jonge echtpaar
de harten van heel wat Vlamingen en Middelkerkenaars te winnen. Niet alleen bij
de Middelkerkse horeca met daarbij onder andere Hostellerie Renty aan de Louis
Logierlaan in de schaduw van de watertoren, maar ook bij de particulier die al
ruim een decennia geniet van het parelende gelukzalig vocht dat Champagne
Prévoteau-Perrier is. Het familiaal karakter van deze wijnbouwers is hier dan
ook niet vreemd aan. Een invoerder in
België hebben we niet en willen we ook niet. Het product dient voor zichzelf te
spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. We zijn de expliciete tegenpool
van de supermarkt. Persoonlijk contact is voor ons heilig. Al onze klanten zijn
intussen vrienden geworden, vertelt Delphine Prévoteau, op stap in de
wijngaarden van het gezellige domein, 21 ha groot en jaarlijks goed voor zowat
200.000 flessen.
FEESTELIJKE BUBBELS
Toppers zijn alvast de standaard cuvée Brut Tradition
(85% pinot noir en 15% chardonnay) Champagne Fonds van de Burgemeester met
de Brut Rosé als leuke tegenhanger met dezelfde samenstelling. Tweemaal subliem
als aperitief. Bij de maaltijd is de Grande Réserve Brut (33% pinot noir, 33%
pinot meunier en 33% chardonnay) dan weer niet te versmaden. Als eerbetoon aan
de beroemde actrice Adrienne Lecouvreur, geboren op 5 april 1692 in Damery is
er nog La Cuvée Adrienne Lecouvreur. Een delicatesse.
PROEVEN IN DE KELDER
De kelders van Champagnehuis Prévoteau-Perrier in Damery
zijn vrij te bezoeken. Genieten ishier
het ordewoord. De ontvangst is koninklijk en spontaan. Delphine Prévoteau is de
charmante gastvrouw, bijgestaan door eega Christophe Boudard die de vinificatie
voor zijn rekening neemt. Een bezoek aan de kelders is zalig en sfeervol. Het
is dan ook genieten van ruim een miljoen flessen die op de consument liggen te
wachten. Het bezoek staat open voor zowel de individueel als groepen, deze
laatste graag op afspraak, waar een gezellige kelder wacht met de beste
flessen.
Hoe dan ook Champagne Prévoteau-Perrier is niet meer weg
te denken aan zee. Het persoonlijk contact met de klant heeft hen groot
gemaakt. Het is hard werken, dag en nacht als het moet, maar alleen op die
manier kunnen onze producten in ideale omstandigheden leveren, besluit
Delphine Prévoteau.
Champagne
Prévoteau-Perrier is in Middelkerke te genieten op het Champagneweekend van
vrijdag 13 tot en met zondag 15 november 2015 elke dag vanaf 10 uur.
Champagne Prévoteau-Perrier
Delphine
Prévoteau en Christophe Boudard
13-15
rue André Maginot
51480
Damery
Tel.:
+ 33 326 58 41 56
IDEAAL
EINDEJAARSGESCHENK
De Champagne met speciaal
etiket en capsule is te bekomen tegen de prijs van 22 euro per fles of 120 euro
per karton van zes flessen. De flessen zijn enkel te verkrijgen bij:
Aromi, Oostendelaan 2, Middelkerke, 059 30.46.49; De Tatsevoet, Paul de Smet de
Naeyerstraat 14, Middelkerke 059 30.38.24; Kapsalon Cared, Leopldlaan 109,
Middelkerke, 059 30.38.24; Café de Tennis bij Mario Declerck, Leopoldlaan 72,
Middelkerke, 047230.14.08;
Burgemeester Janna Rommel-Opstaele, Leffingestraat 23b, Leffinge; Restaurant
Westhinder, Meeuwenlaan 26, 8434 Westende, Tel.: 059 30 85 00 en Verzekeringen
& Beleggingen Natacha Lejaeghere, Westendelaan 285 bus 2, 8434 Westende,
047923 89 42.Telefonisch bestellen kan via 0498 90 58 27
of via mail: Rita.Ramoudt@gmail.com
Uitgebreide receptie met bubbels
en een heerlijk diner inclusief wijnen en waters voor slechts 30 euro
Als jarenlange supporter van KV
Oostende, biedt Charles Lindbergh geregeld voetbalarrangementen aan. Ditmaal
nodigen wij iedereen uit om bij ons te genieten van onze PREVOETBALSTUNT
Pré
Diner KVO - Programma
18:00 uur
Uitgebreide Bubbels receptie
19:00 uur
Filet Charles met pepersaus,
slaatje en frietjes
incl waters en aangepaste rode
wijn Chateau Sipian Médoc
20:00 uur
Vertrek naar het stadium
Prijs: 30 euro
Inclusief
aperitief, diner, aangepaste wijn en waters aan tafel
ENKEL NA RESERVATIE VIA
INFO@CHARLESEVENTS.BE OF 059 80 27 77.
De zomer
mag dan wel achter ons liggen, in het luxe Hotel Heritage blijft de zon
schijnen en sluit men september af met een reeks prestigieuze prijzen. Zopas
ontvingen eigenaars Johan en Isabelle Creytens tijdens een plechtige ceremonie
in het schitterende Sandton Grand Hotel Reylof in Gent, de Award Best Hotel Room for the Corporate Traveller
van België, gesponsord door de internationale Travel IT-specialist Amadeus. En
dit voor de tweede keer op rij. Dit kan geen toeval meer zijn, maar alvast een
bekroning van hard werken met een team dat dagdagelijks ten dienste staat van
de klant.
Deze
prestigieuze prijs wordt toegekend door een panel van drie onafhankelijke juryleden, experts in hoteldesign, technologie
en marketing. Zij bezochten de deelnemende hotels en beoordeelden deze op basis
van verschillende criteria met kwaliteit van het design, originaliteit, comfort
en technologie als speerpunten, aansluitend gastvrijheid en het harmonieus
combineren van klassieke charme met discrete hightech faciliteiten. Een mooie
kroon op het werk, fraai opgebouwd en al 22 jaar een begrip in Unesco-stad
Brugge.
RESTAURANT LE MYSTIQUE
En er is nog meer. Eerder ontvingen Johan en
Isbelle Creytens het fel gewaardeerde Q-Label, uitgerekend door Westtoer en de
Provincie West-Vlaanderen. Idem dito voor het restaurant Le Mystique die zich
intussen met klasse naar de absolute culinaire top in Brugge wist op te werken.
En om de prijzenregen helemaal af te ronden
bekroonde de internationale referentiegids The Luxury Travel Guide Hotel
Heritage met het label Best Luxury Classic Hotel. Dit is
een enorme motivator voor jezelf en je gehele team en bevestigt de visie die we
sinds 22 jaar uitdragen zegt Johan Creytens, geflankeerd door een glunderende
eega Isabelle.
RELAIS &
CHATEAUX
Al die
bekroningen komen er niet zo maar. Johan en Isabelle Creytens zetten zich elke
dag opnieuw in om de verwachtingen van hun gasten te overtreffen met een
uitzonderlijke kwaliteit en onberispelijke service. Samen met hun team mochten
ze al heel wat onderscheidingen in ontvangst nemen.
Hotel
Heritage maakt deel uit van de prestigieuze keten Relais & Châteaux, meer dan 500 charmehotels en gastronomische
restaurants over de hele wereld All around the World, Unique in the World!
Alle 22
kamers beschikken over iPad met gratis high speed internet, Bose
muziekinstallatie met iPod/iPhone dock, Nespresso koffie, Nilson bed met luxueus
linnen en marmeren badkamers met Durance badproducten.
Chef Gregory
Slembrouck tovert met smaken uit de regio in het stijlvolle charmante
restaurant Le Mystique. Een keuken, omschreven door gastronomen als
hedendaags met liefde voor streek en seizoensgebonden producten in combinatie
met World Flavors. Wie zijn culinaire avond relax wil afsluiten kan terecht in
bar Le Magnum met privé bibliotheek en salon met open haard.
Met Reizen LAUWERS naar het Firenze van het Noorden
Dresden en de Gouden Eeuw
Moezel,
het Zwarte Woud, Eifel, de Rijn en steden als Keulen, Bonn en Berlijn zijn door
de Belgen het best gekend als men over Duitsland praat. We zouden haast
vergeten dat evenwel nog heel wat te bezoeken en te beleven valt in ons
buurland. Of wat dacht je van Dresden, ooit een der allermooiste steden van
Duitsland (van 1949 tot 1990 lid van de communistische DDR) en zo goed als volledig
vernield tijdens de Tweede Wereldbrand. Maar onze oosterburen zijn doorbijters
en bouwden Dresden steen per steen terug op tot wat het vandaag is:
Werelderfgoed. Reizen LAUWERS brengt je probleemloos naar hartje Dresden en
laat je kennis maken met een onvergelijkbare kunstverzamelingen, heerlijke
historische hoekjes en unieke parken langs de Elbe.
Er is wellicht geen enkele
stad die zoveel geschiedkundige en interessante bezienswaardigheden als Dresden.
Vooraan staat alvast de Frauenkirch, fraaie barokkerk, tijdens Wereldoorlog 2
zo goed als volledig vernield, werd steen na steen terug opgebouwd volgens de
oorspronkelijke geen enkel detail ontbreekt bij zijn voorganger uit de 18de
eeuw en werd in 2005 terug opengesteld. Een staaltje van hoogtechnologie
binnen de architectuur.
PALEIZEN
Wie gek is op porselein
loopt niet voorbij de Zwinger, een voormalig paleis en onderdeel van het
Dresden Fort, vandaag een museum met een schat aan antieke schilderijen,
klokken, het mooiste en duurzaamste porselein en tal van onschatbare
vooroorlogse instrumenten.
Operaliefhebbers kennen de
Semperoper, voorheen de Sächische Staatoper in 1869 verwoest door brand en in
1945 nog maar eens met de grond gelijk gemaakt.
Nog een portie paleis is te
vinden in het Residenzschloss, koninklijk paleis in het historische centrum,
tegelijk het oudste gebouw van de voormalige DDR-stad. Vandaag eveneens
uitgebouwd als museum met schatten aan tekeningen en schilderijen.
Het hart van de stad klopt
op de Altmarkt waar de 92 m hoge Kreuzkirche staat te pronken in al zijn
glorie. Tal van cafés, terrasjes en een resem winkeltjes zorgen voor de
gezelligheid. Verlaat je de Altmarkt dan duik je zo het grote winkelcentrum
binnen.
GOUDEN EEUW
Dresden kan bogen op de
aanwezigheid van de Elbe, een rivier die door de eeuwen heen zeer belangrijk
was voor handel en nijverheid. Vandaag kan je er diverse boottochten maken,
mini-cruises met een stoomboot die de stad van een andere kant laten zien. Meer
nog, flaneer gerust even op de Brühlsche Terrasse, ontmoetingsplaats van de
Beau Monde. Het terras wordt als een der mooiste van Europa naar voor
geschoven.
Dresden dank zijn rijkdom
dan ook voor een flink stuk aan zijn gunstige ligging aan de Elbe. In 1485 koos
hertog Albert van Saksen voor Dresden als residentie. Met August II (August de
Sterke) brak in 1670 de Gouden Eeuw aan. Hij nodigde de meest bekende
kunstenaars en architecten uit aan het hof. Eenmaal koning van Polen
organiseerde hij grootse festiviteiten waar heel Europa op af kwam. De rijkdom
vloeide overal. Getuige daarvan is het Moritzberg kasteel (dichtbij Dresden),
jachtslot uit de 16de eeuw en later verworven door August De Sterke.
RODE LEGER
Dresden bleef tot 1918 een
belangrijke cultuurstad. Helaas maakte de Tweede Wereldoorlog daar een einde
aan. Dresden werd in de nacht van 13 op 14 februari 1945 door zowat 1.200
bommenwerpers voor ruim 80% verwoest door het oprukkende Rode Leger. Dresden
was uitgeteld en telde na de oorlog nog nauwelijks mee. Maar er werd hard
gewerkt aan de wederopbouw, met het gekende resultaat vandaag: opnieuw een van
de mooiste Duitse steden en toerisme is nu de grote troef. Het zit duidelijk in
de lift en inderdaad, Dresden (dat 600.000 inwoners telt) mag zich zonder meer
het Firenze, het Florence van het Noorden noemen.
REIZEN LAUWERS
Wie deze schitterende stad
zonder problemen wil bezoeken kan terecht bij Reizen LAUWERS die vanaf april
tot eind september elke maand een of twee maal naar de voormalige Oost-Duitse
stad, vandaag hoofdstad van Saksen.
KERST IN DRESDEN
Wie alvast
Dresden wil bezoeken om en rond Kerstmis, kan met REIZEN LAUWERS vertrekken op
30 november of 7 december en vijf dagen genieten van de unieke sfeer op
Striezelmarkt, de oudste kerstmarkt van Duitsland.
Alle info: www.lauwers.be
en 070 35 08 18 alwaar een gratis brochure met alle reizen te bekomen is.
Trek
in een midweek of weekend dicht bij huis. Dan kan dit je volgende uitstap zijn:
kruisvaarder Godfried van Bouillon, Egyptoloog Auguste Mariette, antropoloog
Ernest Hamy en de voetballers Jean-Pierre Papin en Franck Ribéry zijn er
geboren: Boulogne-sur-Mer. Een heuse kleurrijke en levendige stad die alles in
huis heeft om er een city trip van te maken, te smaken en vooral te genieten.
Boulogne is verdeeld in twee
terrassen, opgebouwd tegen de omhooglopende kust. Enerzijds is er het boeiende
leven in de haven, anderzijds de hoog gelegen oude stad waar stilte en
nostalgie de troeven zijn en de sfeer van vroeger illustreren, binnen de 13de
eeuwse oude stadsmuren. Ideale locatie voor wandelaars en lekkerbekken om te
genieten van de tafelgeneugten in een van de vele restaurantjes en gezellige
bistros.
BASILIEK DAK VAN
BOULOGNE
De oude stad zit bol van de
bezienswaardigheden. De Stormtoren dateert uit de 12de eeuw en is de
vestingtoren van het oude Gravenkasteel, tevens het oudste monument van de
stad. Boekenliefhebbers zullen zich in de handen wrijven bij een bezoek aan Les
Annonciades, een voormalig klooster uit de 17de eeuw waar vandaag de
stadsbibliotheek zich bevindt, goed voor ruim 300.000 boeken, exclusief
eeuwenoude manuscripten en incunabula. Het stadhuis en het Kasteelmuseum zijn
evenzo een bezoek waard. Topper is evenwel de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, in
de 19de eeuw gebouwd op de ruïnes van de oude kathedraal. De koepel
is honderd meter hoog en prijkt over de ganse stad. De crypte uit het
Romaanse tijdperk laat een schatkamer zien gewijd aan zeelieden.
FEEST VAN DE
HARING
Boulogne-sur-Mer is de
grootste vissershaven van Frankrijk en telt een uitgebreide vloot met moderne
trawlers, een 50-tal vissersvaartuigen en om en bij de 70 kustvissers, goed
voor aanvoer van ruim 35.000 ton vis, schelp- en schaaldieren. Een bezoek aan
de visafslag is een aanrader. Na het Feest van de Zee in juli en de Route du
Poisson in september wordt Koning Vis op zaterdag 21 en zondag 22 november nog
eens in de kijker gesteld met La Fête du
Hareng, Feest van de Haring, twee folkloristisch getinte dagen die men niet
mag missen.Alle info en programma: www.ville-boulogne-sur-mer.fr
en www.tourisme-boulognesurmer.com.
LA MATELOTE
Restaurant La Matelote is
zonder meer een begrip in Boulogne waar Tony Lestienne als 24-jarige een
bescheiden woning omtoverde tot zijn eigen restaurant in 1979. Zijn talent
ontging de heren van de Michelin gids niet en drie jaar later fonkelde er een
ster aan de gevel. Sindsdien ging het alleen maar hoger op. Tony Lestienne is
een meester als het om bereidingen gaat met alles wat uit zee komt. Met de
vismijn in zijn voortuin komt dan ook niets anders dan vangverse producten op
het bord. Toppers daarbij zijn de schotels met zeeduivel, kabeljauw en onder
andere de succulente tarbot. Kleppers op de kleurrijke kaart is zijn Menu Saveurs
de la Mer en het Menu Degustation, zevengangen menu waarbij het beste van de
regio op het bord komt. Dat alles aan betaalbare prijzen, onberispelijk
voorgeschoteld door geroutineerd personeel onder leiding van maître dhotel
Sandy en Régine Lestienne in de zaal met Tony Lestienne en zijn brigade aan het
fornuis.
Het hotel telt 35 kamers,
allen gezellig uitgewerkt met alles er op en er aan: standaard, supérieur,
prestige en junior suite. Zwembad, sauna, hammam en jacuzzi zijn gratis te
gebruiken.
ARRANGEMENTEN
Hotel-restaurant La Matelote
is dan ook de ideale locatie om Boulogne en de regio Côte dOpale te verkennen.
Daarom pakt Tony Lestienne graag uit met een aantal arrangementen en
midweekverblijven. Voor gedetailleerde info, neem af en toe een kijkje op de
website zodat je constant op de hoogte blijft van de beste promoties.
Liefhebbers
van een Italiaanse authentieke Orecchiette alla Pugliese, Ravioli van Burrata
of een onvergelijkbare Ossobuco van kalfsvlees kunnen vanaf nu terecht in
restorante da Claudio in de Marktstraat. Smullend Nieuwpoort krijgt hier het
pure échte Italië op het bord.
De vraag naar een
authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. De uit het Italiaanse
Puglia afkomstige Claudio Aquaro en Vanessa Beyens die drie jaar geleden
lekkerbekkend Nieuwpoort via hun traiteurzaak VinoFilia, in de Markstraat,
lieten genieten van de pure Italiaanse producten, trokken zopas een streep
onder deze schitterende zaak en openden aan de overkant (in het voormalig hotel
Ter Zilte) met Restaurante da Claudio een op en top Italiaans restaurant. De
kaart schuift een uitmuntende Italiaanse keuken naar voor. We konden niet
weerstaan aan de vraag om een pure Italiaanse keuken uit te bouwen. In
VinoFilia was dit niet mogelijk. Toen het pand in het voormalig hotel Ter Zilte
vrij kwam te staan sloten we VinoFilia en pakken we uit met een volwaardig
Italiaanse restaurant, geeft Claudio, geflankeerd door Vanessa graag mee.
ITALIE TROEF
We willen alvast aantonen
dat onze keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne, pizza, mozarella of een
bruschetta. We serveren graag Gambero du Mazzara del Vallo, risotto en zowat
alle regionale bereidingen. Limoncello en Crema di Limoncello met vanille van
Madagaskar wordt in huis gemaakt. De Italiaanse chefs Vito en Ekos zorgen samen
met Vanessa voor het keukenplezier. We houden het bij simpele smaakvolle
gerechten, te genieten in een sfeerrijk midden of ons leuke zonneterras.,
stelt Claudio Aquaro beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier AIS
(Associazione Italiana Sommelier).
ZON IN HET BORD
Het staat buiten kijf,
restaurante da Claudio brengt de Italiaanse zon in het bord. Afkomstig uit het
zonnige Puglia weet Claudio de rijkdom aan tomaten (pomodori), spinazie
(spinaci), linzen (lenticchi), aubergines (melanzane) en het niet te versmaden groene goud of olijfolie (olio doliva)
in de kijker te stellen. Voeg daarbij de vangsten in de Adriatische Zee zowel
als in de Mare Picolo (Ionische Zee, de Kleine Zee) en je hebt het beste uit de
regio op je bord. Liever wat vlees (carne)? Dan zullen lam, geit en het
everzwijnvarken u zeker bevallen. Uit de Mare Picolo is het genieten van kwalitatieve
hangmosselen (cosse) en oesters (ostriche), inktvis (calamaro), karper (carpa)
en onder andere ombervis (maigre). Bij dat alles hoort een regionale fles met
aandacht voor een Copertine (een rode parel uit Lecce), een Castel del Monte
(stevig rood) of een jonge Salento, in wit, rood of rosé.
ALBEROBELLO
Smullen van Italië doet
meteen dromen van een bezoek aan dit unieke land van zon, pasta, pesto, leuke wijnen
en olijfbomen. Moment suprême in Puglia is zonder twijfel een bezoek aan de
Zona Monumentale dei Truli in Alberobello, een leuke portie Werelderfgoed. Enig
in de wereld zijn deze huisjes opgetrokken in grote blokken wit gekalkte steen
en kegelvormig dak, al dan niet versierd met een of andere mysterieus motief
dat verwijst naar vruchtbaarheid, zomer, god of liefde. Een trullo telt meestal
slechts een of twee vertrekken en zijn daarenboven piepklein. Op de top van het
dorpje waakt Sint Antonio in het kerkje over de bewoners, vooral ingepalmd door
tweede verblijvers. Al bij al goed voor een paar uurtjes rondslenteren en
genieten van dit wereld wonder waarvan men de oorsprong tot op vandaag nog niet
heeft ontdekt.
DEGUSTATIE IN DA
CLAUDIO
Om de Italiaanse en keuken
uit Puglia extra in de kijker te stellen pakt het keukenteam van da Claudio uit
met een uitgelezen Degustatiemenu. Hierbij kunnen de smulpapen genieten van een
Vitello, Orechiette, Lamskoteletten om af te ronden met een onvervalste
Pannacotta. Speciale op maat gemaakte gerechtjes wachten op het jonge geweld.
Of wat dacht je van een Spaghetti Lucas, een Hamburger di Pesce of een
Scaloppina Nathan? En ja, er staat ook glutenvrije pasta op het bord. Tot
straks in da Claudio? Dat alles aan betaalbare prijzen.
Restorante
da Claudio
Marktstraat 19
8620 Nieuwpoort
058 24 33 74
Keuken: van 12 tot 14
uur en van 18.30 tot 22 uur.
Feest
in restaurant De Lekpot op de Zeedijk 138 in Middelkerke. Niet direct om er het
goede seizoen mee uit te wuiven, wel omdat chef Willy Matthys (net 52) nu al
ononderbroken dertig jaar aan de stoof staat van dit huis. Hij overbrugt
hierbij twee generaties Van Parijs. Een unicum binnen het horecawereldje.
Toen Eddy en Roos Van Parijs
De Pla dertig jaar geleden met De Lekpot 2 op de wijk De Krokodiel een tweede
zaak opende mocht de toen 21-jarige Willy Matthys meteen in de keukende scepter zwaaien. En of hij er gelukkig mee
was. Ik kwam pas uit de COOVI hotelschool en had net mijn legerdienst (bij
de commandos en een beetje in de keuken) en deze kans kon ik niet laten
liggen. Ik greep ze met beide handen. Het moet zijn dat de eigenaars Eddy en
Roos best tevreden waren, want na verloop van tijd mocht ik overstappen naar De
Lekpot 1, het huidig adres, vertelt een gelukkig ogende chef, met de glimlach
roerend in de potten in zijn spiksplinternieuwe keuken.
TWEEDE GENERATIE
VAN PARIJS
Twee jaar geleden gaven Eddy
en Roos Van Parijs De Pla op 2 augustus de fakkel over aan zoon Jochen die
vandaag met zijn team het succes van zijn ouders knap verder zet. Wat goed is
bleven we in eer houden, wat kon verbeteren deden we. Jongeren hebben wel eens
een andere visie dan hun ouders. Groot struikelpunt was onze keuken, uitgebouwd
in de kelder. Bij de herinrichting voorbije winter brachten we de
keukeninfrastructuur naar de benedenverdieping en vervingen we wat
keukentoestellen zodat we vandaag over een hypermoderne installatie beschikken.
Deze transformatie bespaart ons niet allen veel stappen richting kelder en
terug, maar laat toe makkelijker en gezelliger te werken. We zijn zeer blij met
de beslissing die we voorbij winter namen, vertelt Jochen Van Parijs, steeds
met een kijk op de praktische aanpak. Wanneer het werk makkelijker wordt is
dit een zegen voor ons allen, vooral op bijzonder drukke en lange zomer dagen.
MODERNE EVOLUTIE
Dertig jaar kokkerellen in
hetzelfde huis zonder zelf eigenaar te zijn blijkt voor Willy Matthys geen
struikelbrok te zijn. Neen, helemaal. Ik voel me goed bij de familie Van
Parijs. Ik ben vrijgezel wat betekent dat ik mijn tijd kan invullen hoe ik dat
wil. Service coupé of niet, er wacht geen gezinsleven. Niet dat ik asociaal
ben, helemaal niet, want ik kan rekenen op een schare heerlijke vrienden
waarmee we op tijd en stond onze lusten botvieren na een voetbalmatch liefst
waar SC Anderlecht speelt en wint of een zware dag werken. Mocht ik getrouwd
zijn, dan had ik misschien na een tiental jaar aan een eigen zaak gedacht. Maar
neen, ik voel me uitstekend hier. En zal er hopelijk nog lang kunnen blijven.
Werken voor bazen als Eddy, Roos of Jochen is een plezier. Jochen leidt de zaak
met vaste hand en in de keuken mag ik mijn ding doen. Iedereen zijn
verantwoordelijkheid. Wellicht het succes van De Lekpot.
GEEN
TIERLANTIJNTJES
Koken in 1985 of potten
roeren in 2015, dat zorgt steevast voor een verandering in eetgewoonten. Als
we even de klok terugdraaien zien we eigenlijk dat er eigenlijk niet zoveel
verandert is. Mosselen in het seizoen en tong met een portie friet is nog
steeds de nummer één van onze toeristen en dagjesmensen. Wel is het zo dat we
hier in De Lekpot ons toeleggen op kwaliteit en royale porties. We geven de
klanten waar voor hun duur verdiende centen. Geen tierlantijntjes, tubetjes,
espumas noch ingewikkelde gerechten. Neen, daar zijn ander huizen voor
gespecialiseerd. Wel komt men vandaag meer af met extra vragen omtrent
allergieën, glutenvrije maaltijden, zoutarme groenten en ja, de onvermijdelijke
vijanden van vis of vlees. Steevast dienen we gewapend te zijn tegen volbloed
vegetariërs. Soms moeilijke eters. Maar ook hier passen we daar met de glimlach
een mouw aan, besluit chef Willy die eens hij zelf de voetjes onder tafel
kan steken zich met hart en ziel stort op een heerlijke zeevruchtenschotel.
En zet maar een goede fles Chablis bij!
Jamaica, een exotisch
eiland, een tropisch ongeschonden schoonheid, zonovergoten stranden, een
paradijs voor romantici, de onomkeerbare smaragd in de Caraïben. Harry
Bellafonte en de al even legendarische Bob Marley deden er nog een schepje op
door via hun calypso en reggae dit eiland extra van parels te voorzien.
Ook dat alles is reisgigant
SILVERJET niet ontgaan. De gloednieuwe winterbrochure (gratis te bekomen via www.silverjet.be)
laat niets aan de verbeelding over en laat je meteen wegdromen in een wereld
waar zon, schoonheid en rust de scepter zwaaien.
Hoe mooi Bellafonte en
Marley Jamaica via hun muziek wereldkundig maakten, Christoffel Columbus had
het bij de ontdekking van dit eiland in 1494 al eerder gezien: Jamaica is het
mooiste eiland dat ik ooit heb mogen aanschouwen, zei de in Genua geboren Italiaan
die Amerika ontdekte. Vandaag is de fauna en flora er nog steeds even
fabelachtig als toen. Voeg daarbij de immer vriendelijke en uitnodigende
bevolking en je weet meteen waarom Jamaica zo speciaal is. Zo uniek ook.
EILANDENPAREL
Met zijn ruim 2,5 miljoen
inwoners ligt Jamaica als een eilandenparel te pronken tussen het Cuba van
Castro, de Domenicaanse Republiek en Haïti. Het meet 11.425 vierkante km, is
ruim 200 km lang, slechts 70 km breed en bezit een enig mooie kustlijn van iets
meer dan duizend km, grillig en rotsachtig, doorspekt met wellicht de mooiste
stranden ter wereld. Deze zijn vooral te vinden in Montego Bay, Ochos Rios, Runaway
Bay, Negril en onder andere Falmouth en Port Antonio. Jamaica kan bogen op een
heerlijk klimaat, het ganse jaar is het er constant 25 graden, in een tropisch
zeeklimaat dat regenachtig en vochtig is. Dwars doorheen het groene land loopt
een bergketen met de 2.256 meter hoge Blue Mountain Peak als blikvanger. Een
festival van ruim honderd watervallen zorgt voor een extra toeristische noot.
Topper ervan is de geliefde Dunns River Falls, die het pracht stuk natuur zo
haast in twee splijt. Deze Falls laat toe de rotsen te beklimmen over een
afstand van zowat 200 meter hoog. Een unieke belevenis waarbij je het gevoel
krijgt midden in de jungle te zitten. Kletsend water, beklimbare rotsen, immens
groen en een hemelse temperatuur: een aanrader voor elke recreatieve sporter.
VAN OOCHI TOT BLUE
LAGOON
Wie niet direct de ganse dag
aan het strand, de bar of het zwembad wil vertoeven, kan genieten van enkele
geleide uitstappen. We starten onze tocht in Montego Bay en stappen op een raft
voor een relaxerende tocht op de Martha Brea River. Zalig peddelen tussen groen
en ongerept exotisch natuurschoon. Op weg naar Ocho Rios zeg maar Oochi,
stellen de Jamaicanen neuzen we even in het Columbus Museum waarna we met de
4 x4 koers, via talrijke bananenplantages, koers zetten naar Port Antonio en
The Blue Lagoon, de plek waar de legendarische gelijknamige romantische film
van producer Randal Kleiser werd opgenomen en Brooke Shields en Christopher Atkins
zich onsterfelijk maakten. Zwemmen in de Blue Lagoon betekent immers eeuwige
jeugd, wat we sterk aanbevelen. Verder is het genieten van een uitstap naar
Sangster, Kingston en Port Royal, ooit een vervaarlijke pleisterplaats van
piraten en zeeschuimers, vandaag een vredig vissersdorpje. Onze tocht houdt
halt in Negril, de meest geliefde plaats met witte stranden en luxueuze vier-
en vijfsterrenhotels.
HALF MOON, A ROCK
RESORT
Topper van Silverjet in
Jamaica is het indrukwekkende Half Moon, a Rock Resort, een van de meest
gerenommeerde hotels met alles er op en er aan: ruime keuze aan kamers en
suites en sportmogelijkheden met een 18-hole golfbaan, dertien tennisbanen en
onder andere een ultra moderne Spa. Dat alles uitgesmeerd aan een drie km lang
privaat strand.
Andere parels zijn de
5-sterrenhotels Secrets St. James en Jamaica Inn met het 5-sterren-de-luxe
Golden Eye als extra, waar de geest van geheim agent James Bond nog ronddwaalt.
Hier schreef Ian Flemming immers zijn legendarische 007-boeken.
Frankrijk telt22 regios verdeeld in tientallen departementen.
Eén regio steekt er alvast bovenuit: Auvergne. Men ontdekt het meteen, het landschap
laat heel wat andere zaken zien die de ander departementen niet hebben: de 80
vulkanen zorgen voor een uniek beeld en het is dan ook geen wonder te noemen
dat de Fransen deze regio het Parc Naturel Régional des Volcans dAuvergne
hebben gedoopt. De natuur opent zich hier voor u helemaal alleen: het water, de
bossen, de lucht, alles ademt hier puurheid en schoonheid. Het is duidelijk,
Auvergne is een land van vlees, kazen en vulkanen. Zonder twijfel een der
mooiste streken van Frankrijk, maar helaas te weinig gekend.
Inderdaad, want voor de
meeste reizigers op weg naar het zuiden is de Auvergne slechts een tussenstop.
Verkeerd, want deze regio heeft zo goed als alles te bieden. Benevens de
onnavolgbare natuur zijn de weergoden je tijdens de zomer gunstig gezind met
hoge temperaturen. In het voor- en najaar zorgen regenbuien ervoor dat het
groen zijn kleur blijft behouden. In de winter is wit troef want dank zij de
hevige sneeuwval is wintersport niet veraf. Zestig km pistes laten in Le Lioran
alpineskiën en snowboarden toe en er wachten zowat 30 km loipen op de
langlaufers.
CANTAL
Een der departementale toppers
in de Auvergne is alvast Cantal, het meest bergachtige, met het middeleeuwse
Aurillac als hoofdstad. Deze bergketens zijn de resten van een reusachtige
massieve vulkaan, oorspronkelijk misschien 3000 meter hoog met een doorsnede
van 70 km, de grootste van Europa. Gletsjers uit de ijstijd sleten de toppen af
tot wat ze nu zijn en puys genoemd
worden, met de Puy-de-Sancy en de Puy Mary, aan de voet van de Col du Pas de
Peyrol, als effectieve kuitenbijters, goed voor een hoogte van 1855 meter.Voor de sportievelingen of getrainde
lichamen, de beklimming van de Puy Mary is niet te missen. Je kan tot een flink
stuk met de wagen de flanken oprijden. Daarna trekt met best goede stapschoenen
aan, reken ruim een uurtje om heen en terug naar de top te stappen, om
uiteindelijk met volle teugen te genieten van het 360 graden panorama dat door
Moeder Natuur wordt aangeboden. A-d-e-m-b-e-n-e-m-e-n-d! Het unieke
vulkaangebied, de gapende kraters en het onmetelijk groen brengen u tot rust.
Jammer dat men dit stukje paradijs maar al te veel links laat liggen op weg
naar het zuiden. Hou alvast in de toekomst een paar dagjes vrij om de Cantal en
zijn vulkanen te bezoeken. Het is tegelijk een verademing op weg naar de drukke
Azurenkust. En dan hebben we het nog over die andere departementen van Auvergne
met Allier, Haute-Loire en Le Puy-du-Dôme. Meer info: www.auvergne-tourisme.info
KOEIEN EN KAZEN
Naast natuur is de Cantal
een oase van gastronomische delicatessen. Auvergne wordt dan ook voor niets het
land van de koeien en vulkanen genoemd. Koeien die luisteren naar de naam
Salers. Met dank aan Tyssandier dEscous, inwoner van Salers, die het stoere
ras met het smaakvolle vlees over de grenzen heen bekend maakte en daarvoor een
borstbeeld op zuil kreeg op zijn Grand Place Tyssandier dEscous, hartje
Salers.
Koeien geven melk wat dan
weer garant staat voor kaas. Naast het Salersvlees pronkt men in Auvergne dan
ook graag met de Salerskazen, hoevekaas die enkel geproduceerd mag worden in
het seizoen dat de koeien op de bergweide staan en kunnen genieten van het
verse gras, wat de speciale smaak geeft, aan het vlees, zowel aan de kaas.
MIDDELEEUWEN
Behoudens de immense en
weidse groene vlakten, meren en onbeschrijflijke mooie natuur valt ook nog heel
wat te beleven in Auvergne. Eeuwenoude sierlijke kerkjes, zo weggeplukt uit
sprookjesboeken, en aantrekkelijke middeleeuwse dorpjes zorgen er voor dat je
ogen te kort komt. Saint-Flour, Murat en onder andere Salers hebben alvast de
geschiedenis getrotseerd. Voeg daarbij de viaduct van Garabit en de barrage van
Grandval, twee kunstwerken die het wilde kraterslandschap om en rond
Saint-Flour bepalen, en je verblijf in Cantal kan niet meer stuk.
Gebouwd op en met vulkanisch
gesteente is Saint-Flour de grootste stad in Oost-Cantal. Het mag dan amper om en
bij de 7.000 inwoners tellen, de stad is rijk aan variatie en geschiedenis. Op
sportief vlak werd Saint-Flour in 1999, 2004 en 2011 extra in de kijker gezet
als aankomst plaats voor de Ronde van Frankrijk. Voor een stopover naar het
zuiden, het is de ideale pleisterplaats om de regio te verkennen. Met
speerpunten als de viaduct van Garabit, de stuwdam van Grandval en tal van
imposante kratermeren en gorges (kloven) is men al vlug enkele dagen zoet om
alles onder het oog te nemen.
Liefhebbers van heerlijke
hoekjes, van ongerepte natuur, van kabbelende beekjes, van uitgestrekte meren
en onmetelijk groen voelen zich hier uitstekend. Saint-Flour dankt zijn naam
aan Florus, bisschop van Lodève die in de 4de eeuw vocht voor het
katholicisme tegen het protestantisme, met de gotische kathedraal Saint-Pierre als
herinnering, stroef en zo goed als geen versiering, noch buiten noch binnen. Soberheid
troef. De kathedraal werd gebouwd in 1396. De voltooiing duurde tot diep in de
15de eeuw. Niet te missen is het groot houten kruisbeeld van de
zwarte Christus, aansluitend voor de liefhebbers, een reliekschrijn van verguld
brons met de stoffelijke resten van Sint-Florus (Saint-Flour) en enkele fraaie
frescos die hemel en hel symboliseren.
GENTIANE
Saint-Flour mag dan niet
direct de grote stad zijn die jaarlijks de massa naar zich toetrekt, de regio
heeft veel te bieden. Het stadje is verdeeld in Basse Ville en Haute Ville.
Beide zijn levendig overdag, maar s avonds valt er boven in de oude stad
bitter weinig te beleven. Men zakt naar de benedenstad om er te genieten van de
vele specialiteiten die Cantal en Auvergne te bieden hebben op tafel. Om te
starten met de Gentiane, een
uitstekend aperitiefje, gebrouwen uit de wortels van de gele gentiaanplant. Let
wel, de gentiane heeft een aparte
bijzondere smaak, die niet iedereen lust. Maar laat u evenwel niet
afschrikkenen laat u verrassen door een
lekker glaasje Gentiane-Salers, het
meest bekende merk.
VIADUCT GARABIT
Wie Saint-Flour inbouwt als
een stop-over naar het zuiden kan makkelijk twee tot drie dagjes rondtoeren in
de regio en er kennis maken met ongerepte natuurpracht, aansluitend enkele
unieke bouwwerken met de Viaduct de Garabit als stalen blikvanger. Alhoewel het
de Franse architect Léon Boyer was die de bouw in handen had, blijft het werk
steeds verbonden met Gustav Eiffel, ook al was die alleen verantwoordelijk voor
de stalen constructie waaraan men van 1882 tot 1884 werkte, zodoende de gorge
(kloof) van de rivier Truyère te overbruggen. De viaduct meet 554 meter en bevindt
zich zowat 120 meter boven het water. Het project Garabit bleek later als
ontwerpmodel te dienen voor de bouw van de Eiffeltoren in Parijs, neergepoot
als symbool van de wereldtentoonstelling in 1889.
BARRAGE GRANDVAL
Naast de Viaduct van Garabit
wacht iets verder op, tussen Saint-Flour en Chaudes-Aigues, ook nog de Barrage
van Grandval, stuwdam gebouwd in 1959. Het meer zette meteen de deur open voor
tal van watersporten. Op de terugweg naar Saint-Flour is het best genieten van een
blik op Château deAlleuze, mysterieuze ruïne uit de 13de eeuw,
waarvan de buitenmuren overeind bleven. Aan de voet van het kasteel wacht een
prachtig middeleeuws kapelletje waar, bij uitzonderlijke gelegenheden, nog diensten
worden ingevuld.
LA MAISON
DADELAîDE
Wie een paar dagen wil
doorbrengen in Saint-Flour krijgt ruim de keuze uit enkele hotels en
gastenkamers. Laat u verleiden door de schoonheid van de middeleeuwse bovenstad
en neem je intrek in La Maison dAdelaïde, stijlvol herenhuis die Fabienne
Testu in amper een jaar heeft uitgebouwd tot een niet meer weg te denken
accommodatie, hartje stad. De vier kamers zijn stuk voor stuk pareltjes en
beschikken over alles wat nodig is voor een heerlijk en rustig verblijf. Het
ontbijt is daarenboven verrukkelijk. Parkeren kan op honderd meter op de Place
dArme. Meer info: www.maisonadelaide.com
Wie op zoek is naar het
absolute einde, mag op weg van Saint-Flour naar Salers niet nalaten even om te
rijden en halt te houden in Pailherols en kennis te maken met de familie Combourieu,
al vijf generaties eigenaar van de hotelaccommodaties Les Demeures de Montagne
eerder een Maison dAmis onderverdeeld in diverse compartimenten met de
Buron de Bâne als absolute topper, op het dak van Cantal.
Toen Jean Combourieu in 1895
LAuberge des Montagnes uit de grond stampte zal hij nooit gedacht hebben dat
zijn pionierswerkzou uitgroeien tot een
super gezellig complex dat vandaag verder uitgebouwd wordt door zijn directe
nazaten, goed voor LAuberge des Montagnes (met wellness), Le Chalet de Jean,
Le Clos des Gentianes en sinds kort ook nog de Buron op de Puy de Bâne, 1464
meter hoog, een parel in de ongerepte natuur met uniek zicht op de regio. Een
buron is een voormalige hut op de flanken van de vulkanen waar herders na de
koeien gemolken te hebben, de melk verwerkten tot kazen. De herders bleven er
de ganse week en sliepen in hutjes naast de buron. André Combrieu vertelt:
Samen met de familie hebben we de ruïne van de buron in 2000 gekocht en
naderhand volledig uitgewerkt tot korte verblijfsplaats. Men kan de hut huren
voor een dag met pick nick mand of er zelfs overnachten. Bij het ontwaken
zorgen we voor goed gevulde ontbijtmand. Heerlijk. De buron kan men al
wandelend klimmend bereiken. Indien gewenst brengen we de huurders met de 4x4
1464 m boven de zeespiegel. Een van onze jaarlijkse bezoekers voor een kort
verblijf is Tourbaas Christian Prudhomme die hier komt uitbuiken na de slopende
Ronde van Frankrijk. Heerlijke man.
PANORAMA
Het uitzicht van uit de
buron de Bâne is fenomenaal. Het lag niet in onze bedoeling om de buron uit te
bouwen als extra overnachtingsplaats, wel om de liefhebbers van absolute rust
te laten genieten van het pure, van groen, hout, steen en vuur. De open haard
zorgt voor extra gezelligheid. Men kan er kleinschalig koken. Slapen doet men
in een van de drie afzonderlijke herdershutjes, telkens goed voor twee man. Men
wordt gewekt door het loeien van de grazende koeien. Het uitzicht op de flanken
van de slapende groene vulkanen is onbetaalbaar, aldus André Combourieu met
brede glimlach.
LES DEMEURES DE
MONTAGNE
Het complex telt zeven compartimenten,
allen beheerd door de familie Combourieu, zonen en dochters en hun
respectievelijke echtgenoten. LAuberge
des Montagnes is uitgewerkt in karaktervolle charmekamers, met aan de
overzijde La Ferme de Détente, Spa,
binnen- en buitenzwembad, jaccuzi, massage en eigen Fleurs de Montagne
producten. Directrice Coralie Combourieu leidtalles in goede banen. In Le
Restaurant de lAuberge zwaait eega Stéphane Dubois met de pollepels. In Le Chalet de Jean wachten vier volledig
in hout uitgewerkte kamers, compleet met baldakijn. Vincent en Maryline Fages
ontfermen zich dan weer over het reilen en zeilen van Le Clos des Gentianes, fraaie kamers met uniek zicht op het meer en
het hinterland. Ze verwennen de gasten in het restaurant Au Fourneau de Marie, smullen met zicht op het water. En dan is er
nog de reeds eerder geciteerde Buron de
Bâne op meer dan 1400 meter hoogte. Schoonheid, zuiverheid en intens
beleven zijn hier de grote troeven. Beleef bij uw verblijf in Les Demeures de
Montagne alvast een dagje op deze historische plaats en geniet van de
grootsheid van de natuur. Doen!
STREEKGASTRO
De Chefs in Les Demeures de
Montagne zetten vooral Auvergniaanse producten op tafel. Stevige porties ook.
De traditie van hard werken op het land wil ingevuld worden met heerlijke
schotels Pounti (terrine van varkensvlees en groenten), Chou farci (groene kool
gevuld met spek, biet en kruiden) en onder andere Aligot (puree met verse wrongel
van Cantal) af te ronden met een Farinade (pannenkoek met frambozen of
bosbessen. Hmmmm.