Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
09-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

 NIEUWPOORT

Het ganse jaar feestelijk tafelen in De Kotter

Menu « De Kotter »

Proevertje

Lauw slaatje van gerookte forelfilet met amandelschijfjes

Nieuwpoortse vissoep onder korstdeeg

Sorbet of glaasje Akvavit

Gestoomde zeetongrolletjes Véronique

Of

Geroosterde rundsbrochette Provençale

Symphonie van nagerechten

PRIJS: 36 euro – All in: + 18 euro (aperitief, ½ fles wijn, ½ water en espresso

Menu De Kotter van zaterdagmiddag  7 januari tot en met vrijdag 10 februari (niet op vrijdagavond 20 en 27 januari)

 

oooooooooooOOOOOooooooooooooooo

 

Vrijdagavond 20 en 27 januari 2012

Garnalenfestijn

Proevertje

Cappuccino van grijzen garnalen

Karnemelkpuree met een gepocheerd eitje, grijze garnalen en notenboter

Gepocheerde kabeljauwfilet op Nieuwpoortse wijze

Prijs:  25 euro


Het team van restaurantDe Kotter

wenst u een Culinair Gezond 2012


 Albert I laan 74

8620 Nieuwpoort

Tel. +32 (0) 58 224 620

Email: nieuwpoort@florealclub.be

http://www.florealclub.be

Gesloten op zondagavond, maandag en dinsdag






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Vroegboeking zorgt voor extra korting

Geniet met P&O Ferries van Noord-Yorkshire

 

Op de Noordzee routes Zeebrugge/Hull en Rotterdam/Hull geeft P&O Ferries tot 20% korting* op bepaalde overtochten in 2012:

-         119 euro per enkele reis voor een 5-daagse retour in de periode 01/04/12 t/m 28/06/12

-         199 euro per enkele reis, ongeacht de duur van het verblijf in UK in de periode 29/06/12 t/m 30/09/12

(telkens prijs voor een auto met twee passagiers, cabine met badkamer en alle belastingen inbegrepen)

Met de auto bereik je vanaf de terminal van P&O Ferries in Hull in minder dan twee uur de mooiste plaatsjes in Noord-Yorkshire.

Noord-Yorkshire bestaat grotendeels uit twee nationale parken: de North York Moors National Park (tussen de Noordzeekust en de A1-snelweg naar het noorden) en de Yorkshire Dales National Park (links van de A1).

NORTH YORK MOORS

De North York Moors beginnen waar de Noordzee zich tegen het land aan schurkt: in boeiende en vaak zeer pittoreske kustplaatsjes en vissershaventjes als Flamborough Head, Scarborough, Robin Hood’s Bay, Whitby en Staithes – de kust van Yorkshire op zich is al een vakantiebestemming.

Landinwaarts liggen de Moors, het grootste heidegebied van Engeland en Wales, met dorpen waar de tijd is blijven stilstaan (Goathland), abdijen (Rievaulx Abbey), kastelen (Castle Howard) en andere bezienswaardigheden zoals het stadje Thirsk waar in de vroegere praktijk en woonhuis van de beroemde schrijvende veearts James Herriot een bijzonder museum is ondergebracht.

YORKSHIRE DALES

All creatures great and small, de televisieserie rond de boeken van James Herriot, is echter niet in de Yorkshire Moors gefilmd, maar nog verder landinwaarts: in de Yorkshire Dales. Daar vind je woeste landschappen en kun je uitgebreide wandelingen maken die veel weg hebben van een echte bergtocht. Je vindt ongewone rotsformaties in Brimham Rocks, de beroemde Limestone Pavements (kalkstenen pad) in de buurt van Malham Cove (waar nogal wat bekende films zijn gedraaid), een spectaculaire kloof (How Stean Gorge), de beroemde kaasmakerij waar Wallace en Gromit zich bevoorraden (Wensleydale Creameries in Hawes), dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan (Bolton Abbey, Kettlewell, Grassington). Een uitzonderlijke spectaculaire autorit.

20 % KORTING

De korting wordt toegekend op het geldende tarief op de gewenste reisdatum.

Boeking dient te gebeuren voor 15 februari 2012. Hoe vroeger men boekt, hoe hoger de korting!

Voor alle informatie en reservatie: www.POferries.be/boekvroeg of

tel. 070/70 77 71 en uiteraard ook bij de reisbureaus.

(Georges Keters – Foto’s P&O Ferries)








>> Reageer (0)
03-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VALENTIJN AAN DE KUST

GASTRONOMIE AAN ZEE

Valentijn weekend

Vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari en van vrijdag 17 tot en met zondag 19 februari 2012

Menu

Champagne met wachtbordje

Sint-Jacobsnootjes met zeekreeftjes op Chef’s wijze

Melkkalf met oregano Florentine

Zoetje van Sint-Valentijn

Mokka

 Menu

Zaterdagavond 11 en 18 februari

60 euro

75 euro met gepaste wijnen en water

 Arrangement

 2 nachten + menu + 1 ontbijt + Champagnemenu +

3de nacht gratis

155 euro per persoon

 Hotel-Restaurant St-Laureins

Strandlaan 12

8434 Westende

 www.st-laureins.be

info@st-laureins.be

 






>> Reageer (0)
27-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SN BURSSELS AIRLINES NAAR NEW YORK


 Brussels Airlines lanceert lijndienst

naar New York JFK

Brussel 27 december 2011 -- Vanaf 1 juni 2012 verbindt Brussels Airlines de Europese hoofdstad met New York. Brussels Airlines zal vanaf dan dagelijks koers zetten naar New York JFK Airport met compleet vernieuwde Airbus A 330 vliegtuigen. Het is de eerste eigen lijnverbinding van Brussels Airlines naar de States sinds het ontstaan van de luchtvaartmaatschappij in 2002. De ticketverkoop voor de lijndienst tussen Brussels Brussels Airport en New York JFK wordt vandaag gelanceerd.

1 juni 2012 wordt een historische dag in de geschiedenis van Brussels Airlines. Met de lancering die dag van een lijndienst tussen Brussels Airport en New York brengt Brussels Airlines de Belgische luchtvaart na een onderbreking van tien jaar terug naar de States.

Brussels Airlines zal elke dag een ochtendvlucht verzorgen naar New York (JFK) en aan nachtvlucht vanuit New York naar Brussel. De vluchten worden uitgevoerd met Airbus A 330-300 of A 330-200 toestellen. De vliegtuigen zullen uitgerust zijn met een splinternieuwe business en economy class cabine (volledig flat bed in business en ergonomische economy zetels, laatste nieuwe individuele „in-flight entertainment‟ technology in business en economy, ...) die een zeer comfortabele vliegtuigreis garandeert. Méér details over deze nieuwe kabine worden binnenkort bekendgemaakt.

PROMOTARIEVEN

Ter gelegenheid van de lancering zijn er speciale promotietarieven vanaf 399 euro alle taksen en servicekosten inbegrepen. “We zijn bijzonder verheugd dat we New York, de belangrijkste langeafstandsbestemming voor de Belgische reismarkt, zélf kunnen bedienen vanaf volgende lente”, zegt Brussels Airlines CO CEO Bernard Gustin. “We investeren niet alleen in een eigen vluchtverbinding naar de States, dankzij een compleet nieuwe cabine, bieden we meer dan ooit een state of the art product aan onze passagiers aan.”

UURREGELING

De vlucht vertrekt ‘s ochtends vanuit Brussels Airport en komt aan in de States kort na het middaguur. Het vertrek in New York is voorzien in de vooravond en de aankomst in Brussel is de dag daarop ‘s ochtends. De New York vlucht sluit dankzij deze uurregeling vlot aan op de Europese en Afrikaanse vluchten van Brussels Airlines zodat tientallen bestemmingen in Europa en Afrika mits een korte overstap in Brussels Airport perfect connecteren met deze transatlantische route. Brussels Airlines zal in New York JFK opereren vanuit Terminal 1. In Brussels Airport vertrekt het toestel vanuit de exclusieve Brussels Airlines long haul terminal (“T zone”). 

Brussel - New York 10u20 12u35

New York - Brussel 17u15 06u25

Tijdens de vlucht kunnen passagiers genieten van de typisch Belgische gastvrijheid van de meertalige Brussels Airlines crew en ook van een uitstekend gastronomisch aanbod.

Passagiers die met Brussels Airlines reizen naar New York kunnen op elke vlucht Miles & More getrouwheidsmijlen sparen of uitgeven. Tickets zijn te koop via internet of de reisagent. Brussels Airlines staat ook open voor samenwerking met bedrijven, tour operators en organisatoren van groepsreizen of incentives.

Meer informatie op www.brusselsairlines.com.

 






>> Reageer (0)
20-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE & BRUGGE

Achter de schermen bij topchefs

Gastro Vita 20 jaar culinair genieten

Gastro Vita, een culturele en gastronomische vereniging, met zetels in Oostende en Brugge, brengt onder impuls van Mariola Farina, een Vlaamse met Italiaanse roots, al twintig jaar een kijkje achter de schermen in de keukens van topchefs aan de kust en in het Brugse. Kleine groepjes gastronomen zien de Chef aan het werk, zitten naderhand samen aan tafel en genieten van de creatieve kennis van de meester.

Om dat alles in de kijker te stellen haalde initiatiefneemster en stichter Gastro Vita Mariola Farina haar Chefs samen voor een feest in de vernieuwde zaak ItalDeli aan de Oostendelaan 270 in Middelkerke. Grote troeven van Gastro Vita zijn vooral de hartelijke ontvangst, de demonstratie en uitleg van de Chef tijdens het koken en degustatie van de gerechten afgerond met passende wijnen en koffie. Elk van de deelnemers ontvangt naderhand de recepten van de geserveerde gerechten. En dat doet Mariola Farina al twintig jaar lang. Zo is Chef Dirk Decroos (restaurant In ’t Visserke, Nieuwpoort) er vanaf het eerste jaar bij, net als een beloftvolle Chef als Renzo Truwant (restaurant ’t Blekkertje, Koksijde). “Elk van de bezoeken aan onze leden-restaurateurs is een culinaire verrijking,  zowel voor de Chef als de bezoeker”, vertelt een gelukkig ogende Mariola Farina.

CULINAIRE SUCCESFORMULE

Het succes van Gastro Vita is te danken aan de vlotte samenkomst tussen de Chef en de levensgenieters. “De Chef zorgt voor een verkorte demo in de keuken van een voorgerecht, hoofdschotel en nagerecht. De Chef stelt het menu samen en bundelt de recepturen om naderhand aan de bezoekers te schenken. Elk menu omvat drie gangen, wijnen en koffie inbegrepen. Dat alles voor de vaste prijs van 60 euro. Voor de Chef betekent dit niet alleen directe kennismaking, maar tegelijk staat hij het ganse jaar op de programmafolder, goed voor 4.000 exemplaren, aansluitend te vinden op de website. Ons programma komt op heel wat culturele agenda’s te staan, wordt voorgesteld bij demo’s op beurzen zoals Brugge Culinair, BAB-festival en via pamfletten bij alle Chefs. De Gastro Vita avonden worden gehouden op een dag die de Chef bepaalt, tussen maandag en donderdag. Bij uitzondering kan het ook wel eens over de middag plaats vinden. Meestal zijn er twintig personen bij elke sessie, steeds twee per jaar. Is de keuken te klein om twintig kijklustige en likkebaardende deelnemers te ontvangen, dan lassen we een derde sessie in”, vertelt een glunderende Mariola Farina.

CHEFS AAN HET FORNUIS

In twintig jaar Gastro Vita (letterlijk: Gastronomisch Leven) wist Mariola Farina heel wat topchefs uit de regio aan het fornuis te krijgen en de toegankelijkheid van sommige toppers makkelijker en betaalbaar te maken. Onderstaande restaurants staan dan ook dit jaar opnieuw te popelen om deel te nemen aan de nieuwe culinaire reeks die Gastro Vita intussen al heeft ingezet:

Restaurant ’t Hof van Vivenkapelle in Vivenkapelle

Restaurant Den Dijver in Brugge

Restaurant De Roeschaert in Houthave

Restaurant ’t Apertje in Brugge

Restaurant Laurel & Hardy in Oostkamp

Restaurant Den Amand in Brugge

Restaurant Le Manoir Quatre Saisons in Brugge

Restaurant The Sixties in Brugge

Restaurant De Zilverlinde in Aartrijke

Restaurant Au Bain Marie in Deinze

Restaurant Guillaume in Brugge

Restaurant ’t Blekkertje in Koksijde

Restaurant De Zilveren Pauw in Brugge

Restaurant In ’t Visserke in Nieuwpoort

Restaurant O Point in Loppem

Restaurant ’t Jong Gerecht in Brugge

Restaurant Manuscript / Kempinsky in Brugge

Banketbakkerij Creades in Beernem

Wijnbar Est in Brugge

Hotel-Restaurant De Loreto in Brugge

ItalDeli – Italiaanse Delicatessen in Middelkerke

Restaurant De Bietemolen in Lichtervelde

Cuisine Kwizien in Zwevezele

Restaurant Tête Pressée in Sint-Michiels Brugge

Restaurant De Narai Thai in Brugge

Patisserie Academi in Brugge

De Chefs genoten naderhand van een uitgebreide receptie in de salons van ItalDeli, Oostendelaan 270 in Middelkerke, met Stefaan Ciers, Kurt Vanhollebeke en Claudio Acquaro, geflankeerd door Davide Orrù, Vino Monte Schiavo, als gulle gastheren. Twintig jaar Gastro Vita, dat verdiende duidelijk een feest !

Foto's:  Stefaan Ciers, Davide Orrù, Mariola Farina en Claudio Acquaro  +  Alle Chefs in de salons ItalDeli Middelkerke

Achter de schermen van toprestaurants

Gastro Vita

Mariola Farina

Korte Vuldersstraat 28A
8000 Brugge
Tel. 0476 33 47 74

www.gastrovita.be

gastrovita@telenet.be

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
17-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM - ANTHONY "TONY" VANHUYSSE

IN MEMORIAM

 

Orde 33 Meesterkoks van België in diepe rouw

 

Tony Vanhuysse is niet meer

 

Anthony “Tony” Vanhuysse, secretaris-generaal Orde der 33 Meesterkoks van België en voormalig uitbater-eigenaar van restaurant Richard in de Adolf Buylstraat in Oostende, is op 69-jarige leeftijd, na slepende ziekte overleden in het AZ-Sint-Jan Campus Serruys in Oostende. Hij overleed op vrijdag 9 december, precies op zijn verjaardag.

Met Tony Vanhuysse verliest de horecawereld in het algemeen en in Oostende in het bijzonder een grote persoonlijkheid. Hem precies omschrijven is zo goed als onmogelijk. Hij is immers in geen categorie onder te brengen. Tony Vanhuysse had een eigen persoonlijkheid en dat sierde hem. Ooit zaten we samen op de schoolbanken. Toen al was het duidelijk dat hij zich een vaste verantwoordelijke stek in de maatschappij zou toe-eigenen. En zo geschiedde. Als patroon aan het fornuis van zijn restaurant “Richard” wist hij zich meteen op te werken tot een gerenommeerde kok met zin voor creativiteit met het accent op culinair genieten, leven en laten leven. Nooit ging hij zijn eigen ideeën uit de weg. Hij was geen jaknikker, evenmin een dwarsligger, maar een realist. Hij bleef echter nooit doof voor andermans visie. Hij wond er nooit doekjes om. Tony droeg het hart op de tong. Zijn mening over alles en nog wat kende men onmiddellijk. Mocht het bij sommigen niet in goede aarde vallen, geen probleem, Tony bleef zichzelf. Hij streefde constant naar een eerlijke en open dialoog, wat van hem een bijzondere persoonlijkheid maakte. Zijn doorzettingsvermogen bracht hem tot secretaris-generaal van de Orde der 33 Meesterkoks van België, wellicht nog steeds de meest gerenommeerde culinaire vereniging van ons land. Tony “regeerde” er met vaste hand en vormde met het bestuur onder leiding van voorzitter Stephan Buyens een hecht team, een ploeg vrienden die vandaag verweesd achterblijft. Maar meer dan de Orde zullen echtgenote Nicole Lamiroy en de familie Vanhuysse “hun” Tony missen. Hij was een man uit één stuk. En zo zal hij bij iedereen die het genoegen had om hem te kennen, herinnerd blijven.

Anthony “Tony” Vanhuysse werd op vrijdag 16 december om 11 uur, na de uitvaartmis in de Sint-Janskerk in Oostende naar zijn laatste rustplaats gebracht, na innemende hulde van de Orde der 33 Meesterkoks van België.

 (Georges Keters)






>> Reageer (0)
14-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EINDEJAARSFEESTEN AAN ZEE

Eindejaar in Oostende

 BRASSERIE FARO

Kerstmenu

25 december 2011

Trio van hapjes

Tartaar van Sint-Jacobsnootjes met gebakken ganzenlever, geparfumeer met soja en balsamico, chifs van tonijn

Cappucino van witloof met een beignet van langoustines

Paupiette van fazant, eend en ganzenlever, truffel, gedroogde en gemarineerde vijgen, boschampignons en seizoensaardappelen

Kerststronk

Koffie & versnaperingen

Prijs: 42,90 euro per persoon

Drankenformule: gepaste wijnen en waters: 12 euro per persoon

Dit Kerstmenu is enkel te verkrijgen op zondag 25 december.


Menu Nieuwjaarsdag

1 januari 2012

 Trio van hapjes

Carpaccio van Sint-Jacobsnootjes en kreeft met Belgische kaviaar

Emulsie van langoustines met rivierkreeftjes, gerookte ganzenlever en kervelpluksels

Grietfilet met een tijmsausje, garnalen en lamoren

Verrassingsdessert van de Chef

Koffie en versnaperingen

Prijs: 44,90 euro per persoon

Drankenformule: gepaste wijnen en waters: 12 euro per persoon

Dit menu is enkel te verkrijgen op zondag 1 januari 2012

 NIEUW: TRAITEUR FARO

Met Traiteur Faro in de Aartshertoginnestraat 51 is Oostende een gloednieuwe traiteurzaak rijker. Naast de gelijknamige brasserie pakt de familie Renty-Vanhoutte onder leiding van Stefanie Renty uit met succulente dagverse meeneemschotels aan democratische prijzen. Diverse specialiteiten vis, vlees en schelpdieren sieren de fraai  ogende frisse presentatietoog. Stefanie Renty geeft u het gepaste advies bij uw schotels. “Ideaal voor hen die thuis lekker willen tafelen, maar niet graag aan het fornuis staan. Vandaar onze afdeling afhaaltraiteur met ruime keuze.  De schaal- en schelpdierenschotels worden enkel op bestelling geleverd. Het is steeds onze droom geweest om – naast de brasserie Faro – uit te pakken met een service meeneemschotels. Deze worden door ons keukenteam onder leiding van Luc L’Hoest elke dag vers bereid. Alleen op die manier kunnen we het beste op tafel zetten. De eindejaarsfeesten zijn alvast onze vuurdoop maar we zijn goed uitgerust om de lekkerbekken alleen maar het beste voor te schotelen”, stelt Stefanie Renty.

 Ingang: Aartshertoginnestraat 51 - Oostende

Dagverse vis- en vleesschotels, schaal- en schelpdieren en kwaliteitsvolle feestschotels: elke dag open van 10 tot 14 uur en van 17.30 tot 19.30 uur.

Afhaalgerechten voor de feestdagen op Kerstavond en Oudejaarsavond, open van 10 tot 18 uur.  Vooraf bestellen is aanbevolen: Tel.:  059 51 34 34

Meer info: www.brasseriefaro.be en faro@renty-vanhoutte.be








>> Reageer (0)
13-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTELLERIE & TOERISME REGIO BRUGGE

Hotel Regio Brugge

 Get Together 2011 groot succes

 

De jaarlijkse bijeenkomst van de Hotels Regio Brugge is in de salons van de Site Oud Sint-Jan in Brugge – ter beschikking gesteld door CEO Juan Rodriguez Villa – nog maar eens uitgegroeid tot een schitterend succes. Voorzitter Thierry Lemahieu (Hotel Prinsenhof) drukte in zijn korte maar krachtige toespraak de hoop uit tot een nieuwe en betere verbinding met Schotland, hetzij via de ferries of via de luchthaven Oostende-Brugge. “Het Schotse cliënteel voor Brugge en omstreken is zeer belangrijk. Door het ontbreken van een rechtstreekse verbinding met Brugge missen we een flink pak toeristen. Daarnaast moet er dringend werk gemaakt worden voor de spoedige aanleg van de rechtstreekse treinverbinding Oostende – Brugge – Luchthaven Zaventem. Men is er mee bezig, maar het schiet te traag op. Meer dan ooit is een vlotte samenwerking van alle toeristische geledingen een must. Toerisme is voor onze regio van kapitaal belang. In blok kunnen we veel realiseren. Aan de inzet van onze hoteliers zal het zeker niet liggen. We gaan er elke dag 200% voor”, aldus voorzitter Thierry Lemahieu.

Tijd om de massa genodigden los te laten op het walking dinner klaargestoomd door deze restaurants: Arthies, Cafedraal, De Koetse, Den Gouden Karpel, Erasmus, Guillaume, Le Manoir Quarte Saisons, Le Mystique, Narai Thai, Patrick Devos, Poules Moules, Tanuki en Traiteur Cardinal, ondersteund door de medewerking van Bakkerij Detavernier, Brouwerij De Halve Maan, Dranken Vanquathem, Frederiek Van Pamel, Print International Timewind, The Chocolate Line, Human Supports en onder andere De Brugse Wijnkelder. Wijnen en Champagne Louise Brison zorgde voor het vlekkeloos verloop van het aperitief.

(Georges Keters)










>> Reageer (0)
08-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE & TOERISME IN DE WESTHOEK

Dienst voor Toerisme Veurne presenteert ideaal Kerstgeschenk

 Ontdek de Westhoek van Willem Vermandere


Zoek niet langer naar het ideale kerstgeschenk voor vrienden of familie die ‘in het binnenland’ of zelfs verderaf wonen. De dienst voor toerisme van Veurne heeft het voor u. Doe hen het nieuwe verblijfsarrangement ‘Ontdek de Westhoek van Willem Vermandere’ cadeau.

Naar aanleiding van Nekka Nacht 2012, waarop Willem Vermandere centrale gast is, wordt er een uniek toeristisch verblijfsarrangement in de Westhoek aangeboden. Dit arrangement voor 2 personen bevat tickets voor Nekka Nacht alsook een overnachting met talrijke activiteiten in Willems Westhoek.

Op 20 april van volgend jaar is Willem Vermandere in het Antwerpse Sportpaleis de centrale gast van Nekka Nacht 2012. Samen met onder meer Raymond van het Groenewoud en de Koninklijke Harmonie Ypriana uit Ieper, die trouwens zal fungeren als Willems begeleidingsorkest, zal Willem Vermandere het Antwerpse Sportpaleis 'overende zetten' zoals hij de organisatoren beloofde.

Voor wie nu wil ontdekken waar Willem Vermandere leeft en door welke prachtige streek en mensen hij zich laat inspireren voor liedjes als “Blanche en zijn peird” of wie wil zien waar Willem Vermandere “langs de stroate liep met z’n lief dat hij zo geiren” zag, werkte de dienst voor toerisme van Veurne samen met Toerisme Westhoek/Westtoer en Nekka Nacht het “Ontdek de Westhoek van Willem Vermandere” verblijfsarrangement uit.

BED & BREAKFAST

Van 25 november tot en met 16 april 2012 bieden vijf Veurnse B&B’s dit arrangement aan: gastenkamers ‘The Old House’, ‘Campagne sur mer’, het Kasteel & Koetshuys, De Meidoorn en Het Schaliënhof.

Het arrangement kost 199 euro  voor 2 personen en bevat:

·        1 overnachting met ontbijt voor 2 personen

·        2 tickets (de beste zitplaatsen rang 1) voor de Nekka Nacht op 20/04/12 in het Antwerpse Sportpaleis

·        Een door Willem Vermandere gesigneerde exclusieve concert-dvd “Liedjes en vertellementen”.

·        Een Westhoekvoordeelpas met kortingen voor musea en attracties ter waarde van 40 euro.

·        Een 'boerenstutte' met streekeigen beleg en een streekbier in een 'etablissement' op de Grote Markt in Veurne

·        Een uitgestippelde wandeling naar Steenkerke met een streekbier in het plaatselijk café de Kunstemaecker waar Willem al eens een pint durft te gaan drinken

·        Een gratis geleide Stadswandeling door Veurne (op zaterdag) of een gratis aangeboden kaart voor de erfgoedwandelroute op de andere dagen

 Praktisch

 Voor alle info en boekingen – Dienst voor Toerisme Veurne

Grote Markt 29 – 8630 Veurne – 058 33 55 31 – info@toerismeveurne.be






>> Reageer (0)
07-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPGASTRONOMIE IN BRUGGE

Nationale Horecawedstrijd van de VLAM

Guillaume Noël

Viskok van het jaar 2012

Guillaume Noël, werkzaam in restaurant Sans Cravate in Brugge mag zich een jaar lang VISKOK VAN HET JAAR noemen. Hij wist zich in een finale met vijf tot met een recept van PLADIJS, de vis van het jaar, tot winnaar te kronen.

Een vakjury hield uit een voorselectie vijf finalisten. Zij streden op Horeca Expo voor de titel: Jan Decan van restaurant TenBogaerde in Koksijde, Pascal Peters van restaurant Kristoffel in Bocholt, Jean-Christiaen Alvisse van restaurant L’Impératif in Maisières, Guillaume Noël van restaurant Sans Cravate in Brugge en Steven Devriendt van bistro Cuisine Kwizien in Zwevezele.

Guillaume Noël won uiteindelijk met dit recept: Pladijs en wulken, dooierzwam met waterkers en luchtige amandelmelk.

De jury wees op het hoge niveau van deze wedstrijd, die tegelijk aan zijn 23ste editie toe was.

Meesterkok Henk Van Oudenhove & Véronique Bogaert, exploitanten van restaurant Sans Cravate, Langestraat 159 in Brugge (1 Michelinster) zijn dermate bijzonder tevreden met het behaalde resultaat van hun rechterhand en zetten dan ook het winnend menu op de kaart. Succulent gerecht !

Op de foto: Chef Henk, Véronique en Viskok van het jaar Guillaume

Sans Cravate

Langestraat 159 – 8000 Brugge

050 67 83 10

www.sanscravate.be

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
04-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN STUKJE ITALIE IN MIDDELKERKE

Italiaanse Delicatessen Middelkerke

Aan tafel met wijnen Marchesi Antinori

 

Stefaan Ciers, Kurt Vanhollebeke en Claudio Acquaro, goed voor ItalDeli, Italiaanse Delicatessen aan de Oostendelaan 270, haalden met verve de Italiaanse wijnpaus Guido Vannucchi van het huis Marchesi Antinori naar hun feesttafel met aan het fornuis Gusti Pungitore, chef van het Italiaanse vermaarde restaurant Il Trionfo in Knokke-Heist. Guido Vannucchi haalde het best uit de kelders en liet deze proeven met succulente gerechten. De Franciacorta Montenisa,  Tignalello IGT Toscane 2007, de Cervaro della Sala IGT Umbria 2009 en vooral de Guado al Tasso Bolgheri Sup DOC 2007 lieten zich smaken. “Toscaanse wijnen liggen duidelijk in de markt, hetgeen het huis Marchesi Antinori naar voor schuift is topkwaliteit. Voor onze regio een extra troef voor de wijnliefhebbers. Hemels toch, een stukje Toscane in het glas?”, stellen Stefaan D’Hondt, Stefaan Ciers, Gusti Pungitore, Claudio Aquaro en Guido Vannucchi in koor.

ITALDELI

Italiaanse Delicatessen werd in 1990 door de Italiaanse Belg Gaetano Spampinato gesticht met de bedoeling Italiaanse voedingswaren, dranken en delicatessen te importeren en door te schuiven naar de horeca, met speerpunten in Oost- en West-Vlaanderen. Intussen werd deze Middelkerkse Italiaanse gigant de marktleider in beide provincies. Toen de stichter het welletjes vond zagen Stefaan Ciers (40) en Kurt Vanhollebeke (43) daar brood in en lieten hun job in de textielnijverheid in Kortijk voor wat het was. “We keken samen als vrienden al een tijdje uit om  nieuwe lucht te snuiven. Deze delicatessenzaak leek ons ideaal. De Italiaanse producten zitten in de lift, zijn gewild en ja, zijn verduiveld lekker ook. Een nieuw tijdperk is aangebroken. We opteren voor een totaalconcept waarbij de levensgenieter de grote winnaar moet worden” stellen de nieuwe eigenaars.

CLAUDIO ACQUARO

Topper bij Ital Deli is de aanwerving van de uit Puglia afkomstige Claudio Acquaro, tot voorheen zaalmeester en sommelier in het gereputeerde Italiaans restaurant Marina aan de Albert I Promenade. “Voor mij is dit een nieuwe bladzijde in mijn carrière. Italiaanse wijnen zijn zonder meer mijn grote passie. Mijn eerste taak in de nieuwe job is vooral contact te maken met de Italiaanse restaurateur en hen advies te geven bij de wijnaanbod in Ital Deli. Ik was meteen in de ban toen ik kennis maakte met de zaak. Ik zag flessen staan uit de beste regio’s van Italië met daarbij Fabiano (Veneto), Rocca delle Macie (Toscane), La Marca met hun Prosecco di Valdobbiadene (Treviso, Veneto) en onder andere Leone de Castris uit mijn eigen geboortestreek Puglia. Mijn honger naar het invullen van mijn taak is zeer groot. Nog te weinig mensen kennen de Italiaanse producten. Duur? Helemaal niet, want we kiezen juist die producten die voor iedere beurs haalbaar zijn. Lekker eten en drinken hoeft helemaal niet duur te zijn”, vertelt Claudio Acquaro, gediplomeerde in Italiaanse wijnen.

 

Italdeli – Italiaanse Delicatessen – Oostendelaan 270

 8430 Middelkerke – tel. 059 31 02 73 – www.italdeli.be

 

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
03-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN EIGEN LAND

Relaxen in eigen land

Kom tot rust in Château d’Hassonville

Met de winter voor de deur pakt Château d’Hassonville buiten de eindejaarsfeesten graag uit met enkele rustgevende formules, te genieten voor of na de feesten:

Touring Menu – all in 55 euro

Elke middag (uitgenomen op maandag en dinsdag) is er een All in Touring Menu aan 55 euro: aperitief, een verrukkelijk viergangenmenu met gepaste wijnen, koffie en versnaperingen.

Tussen de feesten

Ontdek Château d’Hassonville tussen twee feesten in evenveel overnachtingen. Even de batterijen opladen en ten volle te genieten van de geneugten die Château d’Hassonville te bieden heeft op woensdag 28 en donderdag 29 december:

Op woensdag 28 dec.

Aankomst in de namiddag

Om 16 uur: Tea time in het Grand Salon

Om 19 uur: Champagne aperitief

Menu van de Chef – 3-gangen in het Grand Salon

Gepaste wijnen, water & mokka inbegrepen

Overnachting in dubbele kamer

Op donderdag 29 dec :

Ontbijtbuffet opgediend in het wintertuin

Om 19 uur: diner

Aperitief Champagne

Menu Clin d’Oeil – 5-gangen in het Grand Salon

Gepaste wijnen, water & mokka + versnaperingen inbegrepen.

Op vrijdag 30 dec :

Ontbijtbuffet in de wintertuin

Relaxprijs:

270 euro per persoon in dubbele kamer binnenkoer

295 euro per persoon in dubbele kamer parkkant of annexe

Dranken en andere dienst niet vermeld zijn niet inbegrepen.

Beleef Château d’Hassonville

Trek in een winterse uitstap met een dagje belevenis in Château d’Hassonville? Dat kan op woensdag, donderdag of zondag. U geniet ten volle van de rust. Komt u met de trein? Geen nood, je wordt afgehaald aan het station van MARLOIE.

Programma

Aankomst vanaf 14 uur

Cava aperitief

Menu Confiance – 3 gangenmenu in Grand Salon

Wijnselectie: drie glazen wijn

Koffie en versnaperingen

Overnachting in dubbele kamer

Ontbijtbuffet in wintertuin

Relaxprijs:

Dubbele kamer binnenkoer: 135 euro per persoon

Dubbele kamer parkkant: 160 euro per persoon

Singel kamer: 30 euro supplement

Dit aanbod is geldig op woensdag, donderdag of zondag vanaf 16 januari tot eind februari 2012

Château d’Hassonville
Hotel-Restaurant

Route d’Hassonville 105, 6900 Marche-en-Famenne
Tel : +32 84/31 10 25    Fax : +32 84/31 60 27     Email :
info@hassonville.be     www.hassonville.be

                                          






>> Reageer (0)
01-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CULINAIR OOSTENDE

Samenwerking tussen restaurants Agua Del Mar en Ostend Queen

 Wout Bru kook voor fans in kursaal

OOSTENDE – Onder impuls van de directies van Agua Del Mar en Ostend Queen, de twee restaurants die het Oostendse kursaal binnen de muren telt, komt de Vlaamse topchef Wout Bru op zaterdag 24 maart koken voor zijn fans. “Iedereen wil eens eten bij Wout Bru, maar kan niet naar de Provence komen, dus kom ik naar Oostende”, zegt de in Frankrijk wonende chef.

 

Initiatiefnemer van dit culinair hoogstandje is Anthony Smaele, PR & Marketing Agua Del Mar. “Na de succesvolle eerste editie waarbij we met ons concept Agua Del Mar Invites onze nationale trots Toots Thielemans in huis haalden, richten we nu al onze pijlen op Wout Bru. De in Eygalière, Frankrijk, wonende topchef zal uitpakken met een culinaire avond vol gastronomische verrassingen, manifestatie dat zal plaats vinden in de locatie van restaurant Ostend Queen. Om het gezellig te houden kookt Wout voor maximum 180 man, zodat iedereen te volle kan genieten van de tafelgeneugten waarmee de Vlaamse chef uitpakt. Hij staat persoonlijk aan het fornuis, geflankeerd door chefs uit zijn eigen keuken,  aangevuld door de brigade van Agua Del Mar en Ostend Queen”, vertelt een blij ogende Anthony Smaele.

MENU ROND VIS MET TOETS WOUT BRU

Omtrent het menu – dat 160 euro kost, exclusief wijnen – kan Wout Bru nog niet veel kwijt. “Het wordt alvast een uitgelezen menu om en rond vis uit de Noordzee, met een eigen toets en uiteraard een vleugje Provence. Het is duidelijk, iedereen kent Wout Bru en zijn keuken via de media en vooral via mijn meerdere kookprogramma’s en optreden als jurylid bij onder andere Mijn Restaurant en de Vlaamse versie van Masterchef, en wil van mijn keuken proeven. Iedereen kan niet naar de Provence komen, dus kom ik naar Oostende en kook er graag voor mijn fans. Ik ben blij dit te kunnen doen in een schitterende locatie als de Ostend Queen”, besluit Wout Bru, geflankeerd door een glunderende Anthony Smaele, aan de basis van het bezoek van Bru aan Oostende en zijn lekkeberbekken.

Agua Del Mar Invistes… Wout Bru op vrijdag 24 maart 2012 in de salons van Ostend Queen. Deelnemen kost 160 euro, exclusief wijnen. Er zijn slechts 180 plaatsen. Reservaties kunnen vanaf nu via anthony@aguadelmar.be of www.aguadelmar.be – Reserveren is de boodschap.

FOTO: Wout Bru met initiatiefnemer Anthony Smaele op de sofa van Ostend Queen.

 (Georges Keters)






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Reizen Lauwers naar CORSICA

Unieke rondreis met Reizen LAUWERS

 Beeldig mooi Corsica, l’Île de Beauté parel van de Middellandse Zee

Pas wanneer men terugkeert van de rondreis begrijpt men waarom Corsica (eiland dat behoort tot de Franse zuidelijke Alpen) wellicht het mooiste eiland inde Middellandse Zee is. Corsica - dat slechts op een boogscheut van het Italiaanse Sardinië ligt – meet 183 km bij 83 km en is goed voor zowat 1.000 km zo goed als ongerepte kust, bezaaid met rotsen, kliffen, kapen en prachtige stranden, met zand en of rolkeien. In dit nummer van De Zeeparel laten we over een paar reportages je graag mee genieten al dat moois dat Corsica te bieden heeft. Dit eiland – dat strategisch een lange en bloedige geschiedenis achter zich heeft – is tegelijk een zegen voor wie van ongerepte natuur houdt. Wandelaars zijn hier dan ook aan het feest. Reizen Lauwers zorgt voor een vlekkeloze en onvergetelijke kennismaking. Noteer dat haast alle dorpen en steden zowel de Franse als de Coriscaanse benaming dragen, wat soms verwarring sticht.

CAP CORSE

SN Brussels Airlines vliegt ons in goed anderhalf uur naar Bastia. Met een luxe-bus van Ampugnani-Voyages/Reizen Lauwers zetten we onze eerste stappen in Bastia en trekken naar Cap Corse, de vinger van het eiland dat meteen wijst naar het moederland, Frankrijk. Benevens enkele kleine vissersdorpjes – de Corsicanen zijn evenwel nu niet direct het grote vissersvolk – is het heerlijk even te kuieren in dorpjes als Erbalunga (met Hotel Demeure, Castel Brando, stekje waar Marlon Brando graag verbleef), Pietracorbara, Porticciolo, Santa Severa, Meria en onder andere Tomino dat met zijn barokke kerk de aandacht trekt.  De pittoreske baai van Canari (Marinca) brengt ons naar Nonza, gekenmerkt door zijn zwart strand, getekend door een voormalige asbestfabriek. De klim naar de Tour de Nonza wordt beloond met een uniek zicht op de baai en het dorpje.

SAINT-FLORENT

We trekken verder westwaarts en duiken Saint-Florent binnen, een van de weinige havens waar effectief nog vissers actief zijn. De restaurantjes presenteren hier dan ook met de glimlach hun dagverse vangsten. Dit badplaatsje luistert graag naar de naam van het Saint-Tropez van Corsica. Sierlijke jachten, de citadel en de kleurrijke oude huizenrijen maken het stadje, eerder een dorpje, idyllisch. Binnen wandelafstand is het bezoek aan de kathedraal van Nebbio niet te versmaden. Nog meer van de moois verder in dit nummer.

PRAKTISCH

Corsica is zonder meer een van de mooiste eilanden in Europa. Ideaal is een rondreis maken in combinatie met vlucht en luxebus, zoals Reizen LAUWERS die een paar keer per jaar organiseert.  Met de eigen auto kan uiteraard ook. Men rijd naar Nice of Marseille en scheep voor uw bestemming in Corsica. Toch graag deze tip: wie reist met de wagen dient extra voorzichtig te zijn. Bovendien zijn de wegen buiten de stad zeer kronkelig en smal en zijn vaak niet afgesloten aan de kant van de ravijn. De zichtbaarheid is lang niet ideaal. Niet zelden moeten manoeuvres uitgevoerd worden wanneer men een autobus kruist in een bocht. Wees bijzonder voorzichtig bij het inhalen. Corsica heeft op dat vlak een nogal kwalijke reputatie wat veel ongevallen met zich meebrengt. Let ook op dat je bijtijds gaat tanken. Tankstations zijn in de ruwe regio’s zelden of niet te zien. Wat de wegwijzers betreft, deze zijn doorgaans in dubbele taal vermeld: Corsicaans en Frans, ook al is dat laatste veelal niet leesbaar of onleesbaar gemaakt. En tot slot nog dit: weg van de hoofdwegen is het vooral opletten voor loslopend vee. Uw snelheid aanpassen is hier dan ook de boodschap.

De beste reistijd: eigenlijk kan men Corsica het ganse jaar door bezoeken, maar tussen april en oktober is er zo goed als geen regen te bespeuren. Augustus is zeer druk en een stuk duurder. Daar Corsica een eiland is, is de wind nooit ver weg.

En voor de liefhebbers van de wielersport, de Ronde van Frankrijk start in 2013 voor het eerst in de geschiedenis op Corsica. Het is tegelijk de 100ste editie van de Tour.

Meer info en boekingen:  070 35 08 18 en www.lauwers.be

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reizen Lauwers

Mooi  Corsica met Reizen Lauwers

Met Napoleon onder de palmbomen

Onze trip in Corsica brengt ons naar de hoofdstad Ajaccio waar keizer Napoleon in al zijn glorie te kijk staat. Op weg naar Ajaccio is het volop genieten van een schitterend stukje ongerepte natuur. Adembenemende kliffen en rotswanden duiken in het azuurblauwe water. Onvergetelijk.

Op het terras van restaurant Le Belvedère in Porto genieten we nog van een fris glas Pietra (bier gemaakt op basis van kastanjes) en maken ons op voor een zonovergoten wandeling langs en door de Calanques de Piana. Onvoorstelbaar prachtig. Met wat verbeelding ontdek je in de ruwe rotswanden en spitsen een poes, een bisschop met staf, een hartje, een olifant en onder andere een leeuw. Laat niet na het dorpje Piana te bezoeken. Deze site uit de 16de eeuw behoort tot het kransje van de Mooiste Dorpen van Frankrijk met onder andere de kapel van Saint-Pierre en Saint-Paul als blikvanger.

NAPOLEON

Wuivende palmbomen brengen ons naar het folkloristische Maréchal Fochplein waar Napoleon, met aan zijn voeten vier wakende leeuwen, in al zijn glorie prijkt. Dit is duidelijk Ajaccio. De herinnering aan de keizer is hier levendiger dan gelijk waar. Het huis waar hij op 15 augustus 1769 geboren werd is thans uitgebouwd als museum met daarin flink wat origineel meubilair, wapens en persoonlijke voorwerpen en documenten. Indrukkwekkend is de  Place d’Austerlitz met het stoere beeld van Napoleon, tronend op een helling waarop al zijn grote veldslagen zijn genoteerd. De naam Waterloo is evenwel niet te bespeuren. De pittoreske badplaats Ajaccio is een streling voor het oog. De plezierhaven zit bol van de sierlijke zeiljachten, geflankeerd door grote vaartuigen die Corsica met het vasteland verbinden. Cruiseschepen vinden graag de weg naar Ajaccio dat de nieuwe stad (1960) knap wist te integreren in de oude wijken. Probeer een marktdag mee te pikken. De kleurrijke standjes zitten bol van de streekproducten waarbij groenten, fruit, kaas en een brede waaier aan fijne vleeswaren en specerijen de neus prikkelen.

Naast de grote veldheer Napoleon telt Ajaccio met Tino Rossi (1907-1983) nog een wereldberoemde zoon. Helaas voor de toerist ligt de villa van de zanger, aan rue Fesh 47, er verkommerd bij en is deze niet toegankelijk voor het publiek. De man met de zachte stem die ons Marinella leerde zingen, verdient duidelijk meer. Enkel zijn graf in wit graniet is te bewonderen op kerkhof van Ajaccio (links van de hoofdingang). Een gedenkplaat siert zijn geboortehuis.

LES ILES SANGUINAIRES

Verblijvend in Ajaccio mag je niet nalaten tijd uit te trekken om een bezoek te brengen aan de iets verder op gelegen eilandengroep Sanguinaires. Volg de Route des Sanguinaires en je dag kan niet meer stuk. De eilandjes kregen de naam omwille hun donkerrode glans die de granieten rotsen laten bewonderen wanneer de zon de klippen streelt. Het panoramisch zicht van op de zoveelste Genuese wachttoren op Les Iles Sanguinaires en het schiereilandje Parata is effenaf schitterend.

BONIFACIO

Op weg naar Bonifacio, een der onbetwistbare parels van Corsica, houden we even halt bij het lieflijke dorpje Propriano, een van de drukst bezochte badplaatsen aan de Golf van Valinco en goed voor iets meer dan 3.000 inwoners. Bonifacio is zowaar nog kleiner, maar kent een betere ligging. De oude stad ligt op een schiereiland, als een arendsnest op massief krijtwitte rotsen, hoog boven het water hangend zodat de huizen als het ware aan de flanken hangen. De fjordachtige baai in de benedenstad is een uitgelezen plek voor de jachthaven. Ideaal vertrekpunt voor een tocht op zee. De Doria brengt je in anderhalf uur om en rond de vele eilandjes die samen goed zijn voor Les Îles Lavezzi, op een zucht van Sardinië die zo voor het grijpen ligt. De steile witte kliffen zorgen voor en uniek decor met de Trap van koning Aragon als topic. Enig is ook de Grain de Sable, immense witte krijtrots die los wist te maken van de metershoge kliffen en wellicht de meest gefotografeerde rots in Corsica is.

Meer info: www.lauwers.be en 070 35 08 18

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Corsica met Reizen Lauwers

Rondreis Corsica met Reizen LAUWERS

Op stap met Prosper Mérimée

Op stap in Corsica kan men niet naast Sartène kijken, volgens auteur en historicus Prosper Mérimée de meest Corsicaanse stad van alle Corsicaanse steden, te danken aan het behoud van de sobere oude woningen en enkele tradities met daarbij de Processie Catenacciu, een van de oudste en wellicht meest indrukwekkende plechtigheden van Corsica.

Op Goede Vrijdag  herdenkt men de kruisweg van Christus waarbij de Catenacciu (Grote Boeteling) getooid in rood boetekleed en aan de voeten geketend, een kruis van pakweg 34 kg torst, het hoofd bedekt met rode kap. In zijn zog volgen heel wat al dan niet anonieme boetelingen. Een bezoekje aan de oude stad is werkelijk wandelen in een stuk authentiek Corsica, wat het gelijk van Prosper Mérimée onderlijnd.

PORTE VECCHIO

We verlaten het arendsnest Bonifacio voor de Oostkust en maken kennis met Porto Vecchio, handels- en jachthaven pas sinds 1955, na drooglegging van de moerassen. Zoutontginning, kurkeik,  plezierhaven en strandtoerisme maakten van Porte Vecchio in geen tijd de derde stad van Corsica. Cruiseschepen zijn er dagelijkse kost. De oude stad ligt zowat 70 meter boven zeeniveau en biedt een weelde aan restaurantjes, winkeltjes en terrasjes, te midden een onschatbare rijkdom aan eeuwenoude huizen, balkons en patio’s, de een al mooier dan de andere.

CORTE

Alvorens Bastia terug te winnen schuiven we even richting Corte, de voormalige hoofdstad van Corsica, titel in 1755 toegekend door verzetsleider Pasquale Paoli en er een universiteit stichtte. Wandelen doorheen de in terrassen met steile steegjes uitgebouwde oude stad ademt geschiedenis, met Place Paoli als vertrekpunt. In de harten van de Corsicanen is dit nog steeds de hoofdstad. Het arendsnest is nog steeds een van de trekpleisters van deze mooie historische site.

BASTIA

Met aankomst in Bastia is de cirkel terug rond. Bastia is de belangrijkste handelsstad, te danken aan haar haven en de lef  om zich als historische, architecturale en religieuze stad te profileren. Het is tegelijk de stad die de meeste toeristen, bijna 2 miljoen per jaar, naar zich toe trekt. De grote winkelstraten, de immense pleinen, het historische patrimonium en de mediterrane charme zorgen ervoor dat Bastia meer te bieden heeft dan alleen maar een blitzbezoek met wandeling doorheen de kleine steegjes in het stokoude centrum. De oude haven, het Oratoire de la Confrérie Saint-Roch, de Eglise Saint-Charles-Borromée, het Justitiepaleis en onder andere de citadel en de Place du Donjon vullen zeker een paar dagen. En dan wacht de luchthaven van Bastia- Poretta.

GENUESE TORENS

Tot slot nog even dit: men kan er niet omheen, wie Corsica bezoekt ontdekt om de haverklap een van 150 Genuese wachttorens, ronde torens die dienden voor de bescherming tegen de invallen van de Saracenen (Arabieren uit het Middellandse Zeegebied). De torens zijn steevast gebouwd op hoge rotsen, op een landtong of schiereilandje,  op een afstand van zowat 20 tot 30 km van elkaar. Bij het opduiken van een vijandig schip verwittigden de wachtposten door middel van vuur- en of rooksignalen de andere torens. Binnen de vijftien minuten was gans de bevolking op de hoogte en kon men zich wapenen tegen een eventuele aanval. Vandaag staan de meeste van deze Genuese torens nog te kijk. Sommige kregen zelfs een opknapbeurt en zijn te bezichtigen.

PRAKTISCH

Corsica is zonder meer een van de mooiste eilanden in Europa. Ideaal is een rondreis maken in combinatie met vlucht en luxebus, zoals Reizen LAUWERS die een paar keer per jaar organiseert.  Met de eigen auto kan uiteraard ook. Men rijd naar Nice of Marseille en scheept in voor uw bestemming in Corsica. De beste reistijd: eigenlijk kan men Corsica het ganse jaar door bezoeken, maar tussen april en oktober is er zo goed als geen regen te bespeuren. Augustus is zeer druk en een stuk duurder. Daar Corsica een eiland is, is de wind nooit ver weg.

Meer info: www.lauwers.be en 070 35 08 18

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Corsica met Reizen Lauwers

Rondreis Corsica – Reizen Lauwers

In het spoor van Tino Rossi

Rondtoeren in Corsica is tegelijk wandelen in de geschiedenis. Napoleon Bonaparte is er geboren, Christophel Columbus zou er geboren zijn maar naast deze twee historische figuren leerde de in 1907 in Ajaccio geboren charmezanger Tino Rossi zijn Corsica kennen via zijn heerlijke stem. Zijn Marinella werd in 1939 een wereldhit en wordt nog dagelijkse gezongen. Dit onsterfelijk lied vertelt dan ook heel veel over Corsica en zijn schitterende natuur.

L’ILLE DE ROUSSE

We verlaten Saint-Florent (zie eerder in dit nummer) en op weg naar L’Ile Rousse, moderne stad met havenactiviteit is het met volle teugen genieten van de Désert des Agriates, een onherbergzaam stuk woestenij waar de zon onmeedogenloos kan branden, met een kilometerslang maquis dat uitmondt in verlaten stranden en baaien. L’Ile Rousse ligt aan de kust van de Balagne, nog zo’n stuk wondermooie natuur, op een boogscheut van Calvi. Het strand bezit er fijn zand en de branding is een geschenk voor de surfers. Door het milde klimaat is L’Ile de Rousse vanaf april druk bezocht door vakantiegangers en toeristen. Pasquale Paoli – samen met Napoleon de grondlegger van Corsica – en de charmezanger  Tino Rossi hadden er hun stekje.

CALVI

Met zijn bijna 6.000 inwoners is Calvi een der meest vooraanstaande Corsicaanse steden. Het behoort tegelijk tot de mooiste kustplaatsen waar miljardairs graag pronken met hun peperdure jachten. De stad wil de bezoekers – net als vele Italiaanse en Spaanse steden – doen geloven dat Christophel Columbus hier is geboren. Vlak voor de ingang van de immense citadel waakt een standbeeld van de ontdekkingsreiziger in al zijn glorie. De citadel bezoeken is een stap terug in de tijd zetten. Gelegen op een rotsige kaap waren de Genuezen hier zes eeuwen aan de macht. De okerkleurige metershoge muren kijken neer op de haven en de benedenstad. Binnen de citadel dateert de kerk van Johannes De Doper uit de 13de eeuw en laat enkele pronkstukken van formaat zien. De haven is één grote bedrijvigheid in ontvangt met de regelmaat van een klok de grootste cruiseschepen.

SCANDOLA

We laten Calvi rusten in de zon en maken ons op voor alweer een prachtig stukje natuur: Scandola. Een juweel aan de westkust dat prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit natuurpark beslaat 919 ha op het land en ruim 1.000 ha op zee. Hier zie je de meest grillige rotsvormen ooit. Een wirwar van grotten, spleten met metershoge wanden die uitmonden in spitse scherpe toppen waar alleen een arend zich gelukkig voelt in een van de vele nesten, zorgt voor nog meer pracht terwijl de rode kliffen al dan niet bedekt zijn met de mooiste cistusrozen en andere plantengroei. De magische kleuren van de rotsen en het klotsende water zorgen voor een extra muzikale noot, wat Scandola zo uniek maakt. Als het weer het toelaat, aarzel niet en maak een boottocht zodat je de Scandola in al zijn pracht kan bewonderen vanuit zee. Het natuurpark is tegelijk een uniek reservaat voor zeldzame vogels.

PORTO

Tussen de in de zon badende Calanques de Piana en het zopas doorkruiste Scandola natuurpark legt een Genuese toren op een rots bij de monding van de rivier Porto het accent op een van de mooiste havens en regio’s van Corsica. Van hieruit kan je diverse boottochten maken naar de Scandola en genieten van de omgeving van Porto, dat vanuit zee een gans andere indruk geeft. Het strand bestaat uit rolkeien en is een streling voor oor en oog wanneer de golven deze tegen de rotsen vegen. Het pittoreske havenstadje beschikt over diverse heerlijke restaurants waar tafelen op de rotsklippen geen uitzondering is. Duikliefhebbers hebben het hier ook naar hun zin en kunnen terecht op meer dan twintig locaties tussen de Pointe de Scandola en Capo Rosso, met vertrek vanuit Porto.

Nog meer moois uit Corsica vindt je verder in dit nummer. Voor meer info over deze groepsreizen: www.lauwers.be en 070 35 08 18

Georges Keters

 

 

 






>> Reageer (0)
29-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CORSICA MET REIZEN LAUWERS

Aan tafel in Corsica

Corsicaanse keuken is vindingrijk

Tijd om aan tafel te gaan. Lekkerbekken zullen zich in Corsica zeker op hun plaats voelen, alhoewel topgastronomie zoals bij ons is er eerder zeldzaam. Niettemin biedt de Corsicaanse keuken een brede waaier aan leuke, gezellige en bijzonder smaakvolle restaurants en eethuisjes die met trots hun streekproducten op tafel zetten.

Het is een mengeling van Franse en Italiaanse  keuken. Spaghetti en ravioli is er bijzonder geliefd net als de bouillabaise (aziminu). Pasta en pulenta (kastanjemeel) staan steevast op tafel. De Corsicanen zijn gek van soep waarin vooral bruine bonen, ui en kwark is verwerkt.  Vis en schaal- en schelpdieren zet men er graag op tafel met kreeft, langoesten en zee-egels als toppers. Aan zee is de vissoep nooit ver weg. Inzake vlees zijn er heel wat varianten van het varken te vinden, aansluitend een waslijst van allerhande worsten. Schaap en geit staan evenzo hoog aangeschreven. Vandaar enkele bijzonder smaakvolle (harde en niet zelden scherpe) kazen die ook met noten voorgeschoteld worden als nagerecht. De Corsicaan lust graag een glaasje wijn en met de Patrimonio hebben ze een AOC in huis. Met de Pietra, Serena en Colomba hebben ze drie smaakvolle biertjes op tafel, gemaakt op basis van kastanjes. En als het om water gaat dan gaat er niets boven een Saint-Georges, gebotteld uit waterbronnen uit de bergen.

UIT DE ZEE

Aan de kust is het een plezier voor de liefhebbers van vis, schelp- en schaaldieren.  Zeewolf, knorhaan, mosselen, langoest en onder andere oesters zijn dankbare ingrediënt voor de alom tegenwoordige vissoep. Mosselen en oesters staan hoog aangeschreven en zijn het best in het oosten. Bovenal staat de langoest op de verlanglijst. Kenners stellen dat hij aan de Cap Corse en de kust van Centuri op zijn best is. In het hinterland, zeg maar de bergen, zorgen de rivieren voor heerlijke forellen.

COPPA & PRISUTTU

Tafelen in Corsica is proeven van de streekgerechten. Elk van de regio’s heeft zijn bijzonderheden. Inzake vlees zijn ze vooral gewezen op het varken, daar flink wat vlees ingevoerd wordt uit Frankrijk. Het varken is hun rijkdom en staat borg voor duimlikkende gerechten als de coppa (varkensrug), figatelli (worst van lever, nieren, hart) of onder Andre de prisuttu (rauwe ham) die zich best laat smaken met een portie verse vijgen. De Corsicaan is gek van gedroogd vlees wat zich vertaalt in een massa soorten worst en ham. Lam en geit zijn hen ook niet vreemd waarbij de Piverunata (zeg maar ragout van geit) een topper is. En wie gek ik op orgaanvlees vraagt alvast een bordje ingewanden, aangestoofd met ui à la Bastia.

PASTA & KAZEN

Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat men op Corsica graag een bord pasta op tafel zet. Niet moeilijk met zoveel Italiaanse geschiedenis en invloed. Toch uit de Corsicaanse Chef zich in zijn eigen stijl en tovert hij graag Stufata (gestoofde in plaats van in water gekookte pasta) uit de oven. Verder zijn ravioli, lasagne en vooral canneloni sterk aanwezig. Eigen creatie is alvast de pulenta, koek of taartje bereid met kastanjemeel dat bijzonder smaakvol is bij vleesbereidingen.

Naast pasta zal de Corsicaan zelden een maaltijd nuttigen zonder een portie kaas. Topper hierbij is de Brocciu, melkwei opgewarmd met afgeroomde schapen en of geitenmelk. Met de Calinzana bezit men zachte kaas terwijl de Sartinese een hardere kaas is welke langer bewaard kan blijven.

TORTA CASTAGNINA

Het zal je niet verwonderen, ook in het mooie Corsica zijn ze gek op zoetigheden. De Chefs pakken dan ook graag uit met een waslijst van koekjes, jam en honingbereidingen. Toppers bij de koekjes zijn de Fiandone (smaakvolle flan met citroen), de Falculelle (brioches uit Corte), de Frittella (beignets) en de nummer één, de Torta Castagnina, taartje met noten, pijnboompitjes, krenten, noten en een flinke scheut rum). Zoetigheden zijn tegelijk terug te vinden in de diverse soorten vruchtenmoes, vijgenjam en uiteraard de nooit afwezig zijnde honing, de lieveling van smullend Corsica.

Laat het u smaken – bon appétit – ti permette di sapore

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ORDE DER 33 MEESTERKOKS VAN BELGIE

Orde der 33 Meesterkoks van België bekroont keukenchefs

 Stijn Cornelis:

Restaurant Gloria – Andromeda  Hotel & Thalassa in Oostende

Stijn Cornelis, chef aan het fornuis van restaurant Gloria in het viersterrenhotel Andromeda, werd zopas opgenomen tot het kruim van de chefs en werd gelauwerd als Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België. “Deze titel is te danken aan het werk van de ganse keukenploeg van restaurant Gloria”, zegt de terecht trotse Stijn Cornelis, geflankeerd door directeur Sabine Friederichs.

De 33-jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds februari 2011 de nieuwe chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het 4-sterren Andromeda Hotel & Thalassa. De leerling van Marcel Geerts wist zich in korte tijd op te werken tot een patroon met gezag. “De bekroning tot Toque Blanche is voor mijn een eerste bekroning en een bewijs dat we het goed doen in de keuken. Ik draag deze titel dan ook op aan mijn medewerkers in de keuken en aan de directie Andromeda Hotel en restaurant Gloria die in mij vertrouwen stelden. Dit is evenwel pas een mijlpaal in mijn carrière maar tegelijk een aanmoediging om nog beter te doen”, zegt Stijn Cornils.

CULINAIR OOSTENDE

De titel van Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België kan alleen positief zijn voor culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de toprestaurants en het is in Oostende nog steeds wachten op een ster of zeer hoge quotatie in de Gault Millau. “Onze betrachting is zo hoog mogelijk te klimmen met dien verstande dat we in de eerste plaats willen zorgen voor een smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor de keuken van Escoffier aangevuld met een lichte oosterse toets bij dewelke men het product als dusdanig nog steeds optimaal terugvindt in het bord. We houden er niet van dat de lekkerbek dient te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor eerlijke en dagverse producten. Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het opwaarderen van de gastronomisch keuken van restaurant Gloria”, besluit Stijn Cornelis.

Foto:  Ondervoorzitter Eddy Deketelaere, Chef restaurant Gloria Stijn Cornelis, directeur Andromeda Hotel & Thalasse Sabine Friederichs en voorzitter Orde 33 Meesterkoks van België Stéphane Buyens op het erepodium in het Oostendse kursaal.

 


Johan Desmet

Eethuis Kromme Elleboog in Leffinge - Middelkerke

Een paar maand voordat Johan Desmet en eega Martine Deruytter het tienjarig bestaan vieren van hun Eethuis Kromme Elleboog aan de Torhoutsesteenweg 11 in Leffinge, wordt de chef voor zijn keukenverdiensten beloond met de titel van Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België.

“Inderdaad, men mag het een alvast een bekroning vinden van tien jaar hard werken. We namen de zaak in 1992 over en toverden restaurant De Kromme Elleboog om tot een eethuis waar iedereen zich thuis voelt. Met ons beiden – we hebben geen personeel – rooien we het uitstekend. Te danken aan ons principe van maximum zeven tafels te aanvaarden. Meer kunnen we niet aan, indien we hen een tip top service willen bezorgen. Onze grote troeven zijn de versheid van de kwalitatieve producten die we op zijn best smaakvol presenteren. We houden van eenvoud en eerlijkheid in het bord”, stelt de gloednieuwe Toque Blanche, 40 lentes jong en al 22 jaar aan het fornuis.

JOHANS GASTENTAFEL

Is het restaurant gesloten op dinsdag, woensdag en donderdagavond, dan pakt het echtpaar Johan Desmet – Martine Deruytter op maandagavond uit met een Table d’Hôte, een gastentafel waar iedereen vrij kan aanzitten. De chef haalt het beste uit de vroegmarkt en kookt vrijuit. De gasten schuiven aan tot maximum 16 man, zitten aan een lange tafel en maken kennis met de andere smulpapen. “In Frankrijk is het schering en inslag. Daar is een Table d’Hôte meestal het verlengde van een Chambre d’Hôte. Hier in Johans Gastentafel beperken we het tot tafelen. Deze nieuwe formule laat toe om – individueel of al dan niet met vrienden – samen te genieten van een leuk all in menu, naar voorstel van de chef”, aldus gastvrouw Martine Deruytter.

 (Georges Keters)








>> Reageer (0)
18-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN PROVINCIE LUIK

In het culinaire spoor van Alain Ducasse

Le Petit Axhe oase van culinair genot

Op stap in de provincie Luik mag je niet nalaten even  culinair te genieten bij een van de meest beloftevolle chefs. In zijn restaurant Le Petit Axhe, te vinden in het onooglijk dorpje Waremme (Borgworm), tovert Christian Claes bijzonder fraaie gerechten uit zijn oven. Eega en gastvrouw Patricia is voor hem het gedroomde verlengstuk in de zaal.

Weggestoken tussen het groen – en toch zo dicht bij de uitrit van de snelweg – kochten Christian Claes en Patricis Struys zich in begin 1987 op adres een gezellig stulpje aan te schaffen. Meteen ging een droom in vervulling. De 47-jarige in Waremme geboren en getogen chef studeerde in 1985 af en ging in de leer bij diverse grootmeesters aan het fornuis, met Alain Ducasse in Parijs als groot voorbeeld en leermeester. Hij startte met als traiteur en organiseerde banketten om in 1987 zijn droom waar te maken: hij verbouwde het huis aan de Petit Axhe om tot restaurant, annex fraaie tuin, en opende de deuren op 4 december van hetzelfde jaar. Het restaurant is uitgewerkt in twee delen, visueel gescheiden door de originele glazen deuren. De keuken bevindt zich achteraan de restaurant, met uitzicht op de tuin. Het kooktalent van Christian Claes liep vlug van oor tot oor zodat hij in minimum van tijd zich een reputatie opbouwde, zelden gezien in de regio. Intussen is het huis uitgebouwd met een eigen parkeerhaven en uitgegroeid tot een ware culinaire oase en zorgt de overdekte terras voor mogelijkheden tot tafelen met zicht op de fraaie tuin.

INTIEM KADER

Restaurant Petit Axhe is zo uitgewerkt dat men er vlot in twee compartimenten kan vertoeven. Gastvrouw Patricia Struys: “Zo kunnen we in beide ruimten tot vijftig man plaatsen, uitstekend voor kleine feestjes, bijeenkomsten of seminaries, verdeeld en goed voor elk 25 man, zodat intimiteit gewaarborgd blijft. Bij mooi week kunnen we twintig man plaatsen op onze overdekte terras. We zijn pas blij als onze klanten dat zijn. We kunnen intussen terug kijken op bijna een kwarteeuw, want volgend jaar vieren we ons 25-jarig bestaan.”

TOPGASTRO

Het heeft het dynamische echtpaar geen windeieren gelegd. Hetgeen Chef Christian Claes uit de oven tovert is zonder meer subliem. Het is hem aan te zien, hij heeft duidelijk trekjes van Alain Ducasse  en Paul Bocuse in het bord liggen. De Frans topkeuken is nooit ver weg. Aangevuld met een eigen toets weet de Chef in elk bord zijn ziel te leggen. Het talent van Christian Claes is alvast te proeven in een succulent Menu Plaisir waarbij de naam niet gestolen is. Op het bord is het genieten van eend, Sint-Jacobsnootjes, schorseren en onder andere snippers van truffels zonder daarbij de onnavolgbare visschotels met reuzentong te vergeten. En voor er gek op is, zijn wildschotel van fazant is zonder meer top.

Het Gastronomisch Menu is zonder meer het nec plus ultra van het huis. Hier vindt men Chef Christian op zijn best: gamba’s, Iberico-ham, fazant, hazenrug, hert en gebakken eendenlever zijn de favorieten in de pan van Petit Axhe, tegelijk een genot voor de epicurist.

En voor tot slot nog wat zoetigheid wil genieten zit evenzo goed in Le Petit Axhe. De nagerechten zijn – net als alle schotels – stuk voor stuk met zorg en talent afgewerkte schotels. Of wat dacht je van zijn Moelleux tiède au Chocolat of zijn Carpaccio de Mandarine soufflé glacé, twee onnavolgbare dessertjes waaraan geen enkele zoetmondje kan aan weerstaan.

PRAKTISCH

Restaurant Le Petit Axhe is een culinaire tempel die je tijdens je bezoek aan de provincie Luik of in de Ardenne, niet links mag laten. Dit huis bevindt zich dichtbij – op vier km op precies te zien – van afrit 29 op de E40 Brussel-Luik, richting Waremme, Huy, Namur en Hannut, ofte Borgworm, Hoei, Namen en Hannuit.

Restaurant Le Petit Axhe

Christian en Patricia Claes-Spruyt

Rue de Petit-Axhe 12

4300 Waremme (Borgworm)

Tel.: 019 32 37 22

www.lepetit-axhe.be

Gesloten op woensdagavond, zaterdagmiddag, maandag en dinsdag.

Georges Keters






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs