GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
09-01-2012
GASTRONOMIE AAN ZEE
NIEUWPOORT
Het ganse jaar feestelijk tafelen in De Kotter
Menu « De Kotter »
Proevertje
Lauw
slaatje van gerookte forelfilet met amandelschijfjes
Nieuwpoortse
vissoep onder korstdeeg
Sorbet
of glaasje Akvavit
Gestoomde
zeetongrolletjes Véronique
Of
Geroosterde
rundsbrochette Provençale
Symphonie
van nagerechten
PRIJS:
36 euro All in: + 18 euro (aperitief, ½ fles wijn, ½ water en espresso
Menu
De Kotter van zaterdagmiddag7 januari
tot en met vrijdag 10 februari (niet op vrijdagavond 20 en 27 januari)
oooooooooooOOOOOooooooooooooooo
Vrijdagavond
20 en 27 januari 2012
Garnalenfestijn
Proevertje
Cappuccino
van grijzen garnalen
Karnemelkpuree
met een gepocheerd eitje, grijze garnalen en notenboter
Op de Noordzee routes Zeebrugge/Hull en Rotterdam/Hull
geeft P&O Ferries tot 20% korting* op bepaalde overtochten in 2012:
-119
euro per enkele reis voor een 5-daagse retour in de periode 01/04/12 t/m
28/06/12
-199
euro per enkele reis, ongeacht de duur van het verblijf in UK in de periode
29/06/12 t/m 30/09/12
(telkens prijs voor een auto
met twee passagiers, cabine met badkamer en alle belastingen inbegrepen)
Met de auto bereik je vanaf de terminal van P&O
Ferries in Hull in minder dan twee uur de mooiste plaatsjes in Noord-Yorkshire.
Noord-Yorkshire bestaat grotendeels uit twee nationale
parken: de North York Moors National Park (tussen de Noordzeekust en de
A1-snelweg naar het noorden) en de Yorkshire Dales National Park (links van de
A1).
NORTH YORK MOORS
De North York Moors beginnen waar de Noordzee zich tegen
het land aan schurkt: in boeiende en vaak zeer pittoreske kustplaatsjes en
vissershaventjes als Flamborough Head, Scarborough, Robin Hoods Bay, Whitby en
Staithes de kust van Yorkshire op zich is al een vakantiebestemming.
Landinwaarts liggen de Moors, het grootste heidegebied
van Engeland en Wales, met dorpen waar de tijd is blijven stilstaan (Goathland),
abdijen (Rievaulx Abbey), kastelen (Castle Howard) en andere
bezienswaardigheden zoals het stadje Thirsk waar in de vroegere praktijk en
woonhuis van de beroemde schrijvende veearts James Herriot een bijzonder museum
is ondergebracht.
YORKSHIRE DALES
All
creatures great and small, de televisieserie rond de boeken van
James Herriot, is echter niet in de Yorkshire Moors gefilmd, maar nog verder
landinwaarts: in de Yorkshire Dales. Daar vind je woeste landschappen en kun je
uitgebreide wandelingen maken die veel weg hebben van een echte bergtocht. Je
vindt ongewone rotsformaties in Brimham Rocks, de beroemde Limestone Pavements
(kalkstenen pad) in de buurt van Malham Cove (waar nogal wat bekende films zijn
gedraaid), een spectaculaire kloof (How Stean Gorge), de beroemde kaasmakerij
waar Wallace en Gromit zich bevoorraden (Wensleydale Creameries in Hawes),
dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan (Bolton Abbey, Kettlewell,
Grassington). Een uitzonderlijke spectaculaire autorit.
20 % KORTING
De korting wordt toegekend op het geldende tarief op de
gewenste reisdatum.
Boeking dient te gebeuren voor 15 februari 2012. Hoe
vroeger men boekt, hoe hoger de korting!
Brussel 27 december 2011 -- Vanaf 1 juni 2012 verbindt Brussels Airlines
de Europese hoofdstad met New York. Brussels Airlines zal vanaf dan dagelijks
koers zetten naar New York JFK Airport met compleet vernieuwde Airbus A 330
vliegtuigen. Het is de eerste eigen lijnverbinding van Brussels Airlines naar
de States sinds het ontstaan van de luchtvaartmaatschappij in 2002. De
ticketverkoop voor de lijndienst tussen Brussels Brussels Airport en New York
JFK wordt vandaag gelanceerd.
1 juni 2012 wordt een historische dag in de geschiedenis van
Brussels Airlines. Met de lancering die dag van een lijndienst tussen Brussels
Airport en New York brengt Brussels Airlines de Belgische luchtvaart na een
onderbreking van tien jaar terug naar de States.
Brussels Airlines zal elke dag een ochtendvlucht verzorgen
naar New York (JFK) en aan nachtvlucht vanuit New York naar Brussel. De
vluchten worden uitgevoerd met Airbus A 330-300 of A 330-200 toestellen. De
vliegtuigen zullen uitgerust zijn met een splinternieuwe business en economy
class cabine (volledig flat bed in business en ergonomische economy zetels,
laatste nieuwe individuele in-flight entertainment‟ technology in business en
economy, ...) die een zeer comfortabele vliegtuigreis garandeert. Méér details
over deze nieuwe kabine worden binnenkort bekendgemaakt.
PROMOTARIEVEN
Ter gelegenheid van de lancering zijn er speciale
promotietarieven vanaf 399 euro alle taksen en servicekosten inbegrepen. We
zijn bijzonder verheugd dat we New York, de belangrijkste
langeafstandsbestemming voor de Belgische reismarkt, zélf kunnen bedienen vanaf
volgende lente, zegt Brussels Airlines CO CEO Bernard Gustin. We investeren
niet alleen in een eigen vluchtverbinding naar de States, dankzij een compleet
nieuwe cabine, bieden we meer dan ooit een state of the art product aan onze
passagiers aan.
UURREGELING
De vlucht vertrekt s ochtends vanuit Brussels Airport en
komt aan in de States kort na het middaguur. Het vertrek in New York is
voorzien in de vooravond en de aankomst in Brussel is de dag daarop s
ochtends. De New York vlucht sluit dankzij deze uurregeling vlot aan op de
Europese en Afrikaanse vluchten van Brussels Airlines zodat tientallen
bestemmingen in Europa en Afrika mits een korte overstap in Brussels Airport
perfect connecteren met deze transatlantische route. Brussels Airlines zal in
New York JFK opereren vanuit Terminal 1. In Brussels Airport vertrekt het
toestel vanuit de exclusieve Brussels Airlines long haul terminal (T zone).
Brussel - New York 10u20 12u35
New York - Brussel 17u15 06u25
Tijdens de vlucht kunnen passagiers genieten van de typisch
Belgische gastvrijheid van de meertalige Brussels Airlines crew en ook van een
uitstekend gastronomisch aanbod.
Passagiers die met Brussels Airlines reizen naar New York
kunnen op elke vlucht Miles & More getrouwheidsmijlen sparen of uitgeven. Tickets
zijn te koop via internet of de reisagent. Brussels Airlines staat ook open
voor samenwerking met bedrijven, tour operators en organisatoren van
groepsreizen of incentives.
Gastro Vita, een culturele en gastronomische vereniging,
met zetels in Oostende en Brugge, brengt onder impuls van Mariola Farina, een
Vlaamse met Italiaanse roots, al twintig jaar een kijkje achter de schermen in
de keukens van topchefs aan de kust en in het Brugse. Kleine groepjes gastronomen
zien de Chef aan het werk, zitten naderhand samen aan tafel en genieten van de
creatieve kennis van de meester.
Om dat alles in de kijker te stellen haalde
initiatiefneemster en stichter Gastro Vita Mariola Farina haar Chefs samen voor
een feest in de vernieuwde zaak ItalDeli aan de Oostendelaan 270 in
Middelkerke. Grote troeven van Gastro Vita zijn vooral de hartelijke ontvangst,
de demonstratie en uitleg van de Chef tijdens het koken en degustatie van de
gerechten afgerond met passende wijnen en koffie. Elk van de deelnemers
ontvangt naderhand de recepten van de geserveerde gerechten. En dat doet
Mariola Farina al twintig jaar lang. Zo is Chef Dirk Decroos (restaurant In t
Visserke, Nieuwpoort) er vanaf het eerste jaar bij, net als een beloftvolle
Chef als Renzo Truwant (restaurant t Blekkertje, Koksijde). Elk van de
bezoeken aan onze leden-restaurateurs is een culinaire verrijking,zowel voor de Chef als de bezoeker, vertelt
een gelukkig ogende Mariola Farina.
CULINAIRE SUCCESFORMULE
Het succes van Gastro Vita is te danken aan de vlotte
samenkomst tussen de Chef en de levensgenieters. De Chef zorgt voor een
verkorte demo in de keuken van een voorgerecht, hoofdschotel en nagerecht. De
Chef stelt het menu samen en bundelt de recepturen om naderhand aan de
bezoekers te schenken. Elk menu omvat drie gangen, wijnen en koffie inbegrepen.
Dat alles voor de vaste prijs van 60 euro. Voor de Chef betekent dit niet
alleen directe kennismaking, maar tegelijk staat hij het ganse jaar op de
programmafolder, goed voor 4.000 exemplaren, aansluitend te vinden op de
website. Ons programma komt op heel wat culturele agendas te staan, wordt
voorgesteld bij demos op beurzen zoals Brugge Culinair, BAB-festival en via
pamfletten bij alle Chefs. De Gastro Vita avonden worden gehouden op een dag
die de Chef bepaalt, tussen maandag en donderdag. Bij uitzondering kan het ook
wel eens over de middag plaats vinden. Meestal zijn er twintig personen bij
elke sessie, steeds twee per jaar. Is de keuken te klein om twintig kijklustige
en likkebaardende deelnemers te ontvangen, dan lassen we een derde sessie in,
vertelt een glunderende Mariola Farina.
CHEFS AAN HET FORNUIS
In twintig jaar Gastro Vita (letterlijk: Gastronomisch
Leven) wist Mariola Farina heel wat topchefs uit de regio aan het fornuis te
krijgen en de toegankelijkheid van sommige toppers makkelijker en betaalbaar te
maken. Onderstaande restaurants staan dan ook dit jaar opnieuw te popelen om
deel te nemen aan de nieuwe culinaire reeks die Gastro Vita intussen al heeft
ingezet:
Restaurant t Hof van Vivenkapelle in Vivenkapelle
Restaurant Den Dijver in Brugge
Restaurant De Roeschaert in Houthave
Restaurant t Apertje in Brugge
Restaurant Laurel & Hardy in Oostkamp
Restaurant Den Amand in Brugge
Restaurant Le Manoir Quatre Saisons in Brugge
Restaurant The Sixties in Brugge
Restaurant De Zilverlinde in Aartrijke
Restaurant Au Bain Marie in Deinze
Restaurant Guillaume in Brugge
Restaurant t Blekkertje in Koksijde
Restaurant De Zilveren Pauw in Brugge
Restaurant In t Visserke in Nieuwpoort
Restaurant O Point in Loppem
Restaurant t Jong Gerecht in Brugge
Restaurant Manuscript / Kempinsky in Brugge
Banketbakkerij Creades in Beernem
Wijnbar Est in Brugge
Hotel-Restaurant De Loreto in Brugge
ItalDeli Italiaanse Delicatessen in Middelkerke
Restaurant De Bietemolen in Lichtervelde
Cuisine Kwizien in Zwevezele
Restaurant Tête Pressée in Sint-Michiels Brugge
Restaurant De Narai Thai in Brugge
Patisserie Academi in Brugge
De Chefs genoten naderhand van een uitgebreide receptie
in de salons van ItalDeli, Oostendelaan 270 in Middelkerke, met Stefaan Ciers,
Kurt Vanhollebeke en Claudio Acquaro, geflankeerd door Davide Orrù, Vino Monte
Schiavo, als gulle gastheren. Twintig jaar Gastro Vita, dat verdiende duidelijk
een feest !
Foto's: Stefaan Ciers, Davide Orrù, Mariola Farina en Claudio Acquaro + Alle Chefs in de salons ItalDeli Middelkerke
Anthony Tony Vanhuysse, secretaris-generaal
Orde der 33 Meesterkoks van België en voormalig uitbater-eigenaar van
restaurant Richard in de Adolf Buylstraat in Oostende, is op 69-jarige
leeftijd, na slepende ziekte overleden in het AZ-Sint-Jan Campus Serruys in
Oostende. Hij overleed op vrijdag 9 december, precies op zijn verjaardag.
Met
Tony Vanhuysse verliest de horecawereld in het algemeen en in Oostende in het
bijzonder een grote persoonlijkheid. Hem precies omschrijven is zo goed als
onmogelijk. Hij is immers in geen categorie onder te brengen. Tony Vanhuysse
had een eigen persoonlijkheid en dat sierde hem. Ooit zaten we samen op de
schoolbanken. Toen al was het duidelijk dat hij zich een vaste verantwoordelijke
stek in de maatschappij zou toe-eigenen. En zo geschiedde. Als patroon aan het
fornuis van zijn restaurant Richard wist hij zich meteen op te werken tot een
gerenommeerde kok met zin voor creativiteit met het accent op culinair
genieten, leven en laten leven. Nooit ging hij zijn eigen ideeën uit de weg.
Hij was geen jaknikker, evenmin een dwarsligger, maar een realist. Hij bleef
echter nooit doof voor andermans visie. Hij wond er nooit doekjes om. Tony
droeg het hart op de tong. Zijn mening over alles en nog wat kende men
onmiddellijk. Mocht het bij sommigen niet in goede aarde vallen, geen probleem,
Tony bleef zichzelf. Hij streefde constant naar een eerlijke en open dialoog,
wat van hem een bijzondere persoonlijkheid maakte. Zijn doorzettingsvermogen
bracht hem tot secretaris-generaal van de Orde der 33 Meesterkoks van België,
wellicht nog steeds de meest gerenommeerde culinaire vereniging van ons land.
Tony regeerde er met vaste hand en vormde met het bestuur onder leiding van
voorzitter Stephan Buyens een hecht team, een ploeg vrienden die vandaag
verweesd achterblijft. Maar meer dan de Orde zullen echtgenote Nicole Lamiroy
en de familie Vanhuysse hun Tony missen. Hij was een man uit één stuk. En zo
zal hij bij iedereen die het genoegen had om hem te kennen, herinnerd blijven.
Anthony
Tony Vanhuysse werd op vrijdag 16 december om 11 uur, na de uitvaartmis in de
Sint-Janskerk in Oostende naar zijn laatste rustplaats gebracht, na innemende
hulde van de Orde der 33 Meesterkoks van België.
Tartaar van Sint-Jacobsnootjes met gebakken ganzenlever,
geparfumeer met soja en balsamico, chifs van tonijn
Cappucino van witloof met een beignet van langoustines
Paupiette van fazant, eend en ganzenlever, truffel, gedroogde en
gemarineerde vijgen, boschampignons en seizoensaardappelen
Kerststronk
Koffie & versnaperingen
Prijs:
42,90 euro per persoon
Drankenformule:
gepaste wijnen en waters: 12 euro per persoon
Dit
Kerstmenu is enkel te verkrijgen op zondag 25 december.
Menu Nieuwjaarsdag
1
januari 2012
Trio van hapjes
Carpaccio van Sint-Jacobsnootjes en kreeft met Belgische kaviaar
Emulsie van langoustines met rivierkreeftjes, gerookte
ganzenlever en kervelpluksels
Grietfilet met een tijmsausje, garnalen en lamoren
Verrassingsdessert van de Chef
Koffie en versnaperingen
Prijs:
44,90 euro per persoon
Drankenformule:
gepaste wijnen en waters: 12 euro per persoon
Dit
menu is enkel te verkrijgen op zondag 1 januari 2012
NIEUW: TRAITEUR FARO
Met
Traiteur Faro in de Aartshertoginnestraat 51 is Oostende een gloednieuwe
traiteurzaak rijker. Naast de gelijknamige brasserie pakt de familie
Renty-Vanhoutte onder leiding van Stefanie Renty uit met succulente dagverse
meeneemschotels aan democratische prijzen. Diverse specialiteiten vis, vlees en
schelpdieren sieren de fraaiogende
frisse presentatietoog. Stefanie Renty geeft u het gepaste advies bij uw
schotels. Ideaal voor hen die thuis lekker willen tafelen, maar niet graag aan
het fornuis staan. Vandaar onze afdeling afhaaltraiteur met ruime keuze.De schaal- en schelpdierenschotels worden
enkel op bestelling geleverd. Het is steeds onze droom geweest om naast de
brasserie Faro uit te pakken met een service meeneemschotels. Deze worden
door ons keukenteam onder leiding van Luc LHoest elke dag vers bereid. Alleen
op die manier kunnen we het beste op tafel zetten. De eindejaarsfeesten zijn
alvast onze vuurdoop maar we zijn goed uitgerust om de lekkerbekken alleen maar
het beste voor te schotelen, stelt Stefanie Renty.
Ingang: Aartshertoginnestraat 51 - Oostende
Dagverse vis- en vleesschotels, schaal- en schelpdieren
en kwaliteitsvolle feestschotels: elke dag open van 10 tot 14 uur en van 17.30
tot 19.30 uur.
Afhaalgerechten voor de feestdagen op Kerstavond en
Oudejaarsavond, open van 10 tot 18 uur. Vooraf bestellen is aanbevolen: Tel.:059 51 34 34
De jaarlijkse bijeenkomst van de Hotels Regio Brugge is
in de salons van de Site Oud Sint-Jan in Brugge ter beschikking gesteld door
CEO Juan Rodriguez Villa nog maar eens uitgegroeid tot een schitterend
succes. Voorzitter Thierry Lemahieu (Hotel Prinsenhof) drukte in zijn korte
maar krachtige toespraak de hoop uit tot een nieuwe en betere verbinding met
Schotland, hetzij via de ferries of via de luchthaven Oostende-Brugge. Het
Schotse cliënteel voor Brugge en omstreken is zeer belangrijk. Door het
ontbreken van een rechtstreekse verbinding met Brugge missen we een flink pak
toeristen. Daarnaast moet er dringend werk gemaakt worden voor de spoedige
aanleg van de rechtstreekse treinverbinding Oostende Brugge Luchthaven Zaventem.
Men is er mee bezig, maar het schiet te traag op. Meer dan ooit is een vlotte
samenwerking van alle toeristische geledingen een must. Toerisme is voor onze
regio van kapitaal belang. In blok kunnen we veel realiseren. Aan de inzet van
onze hoteliers zal het zeker niet liggen. We gaan er elke dag 200% voor, aldus
voorzitter Thierry Lemahieu.
Tijd om de massa genodigden los te laten op het walking
dinner klaargestoomd door deze restaurants: Arthies, Cafedraal, De Koetse, Den
Gouden Karpel, Erasmus, Guillaume, Le Manoir Quarte Saisons, Le Mystique, Narai
Thai, Patrick Devos, Poules Moules, Tanuki en Traiteur Cardinal, ondersteund
door de medewerking van Bakkerij Detavernier, Brouwerij De Halve Maan, Dranken
Vanquathem, Frederiek Van Pamel, Print International Timewind, The Chocolate
Line, Human Supports en onder andere De Brugse Wijnkelder. Wijnen en Champagne
Louise Brison zorgde voor het vlekkeloos verloop van het aperitief.
Dienst voor Toerisme Veurne presenteert ideaal Kerstgeschenk
Ontdek de Westhoek van Willem Vermandere
Zoek niet
langer naar het ideale kerstgeschenk voor vrienden of familie die in het
binnenland of zelfs verderaf wonen. De dienst voor toerisme van Veurne heeft het
voor u. Doe hen het nieuwe verblijfsarrangement Ontdek de Westhoek van Willem
Vermandere cadeau.
Naar aanleiding van Nekka Nacht
2012, waarop Willem Vermandere centrale gast is, wordt er een uniek toeristisch
verblijfsarrangement in de Westhoek aangeboden. Dit arrangement voor 2 personen
bevat tickets voor Nekka Nacht alsook een overnachting met talrijke
activiteiten in Willems Westhoek.
Op 20 april van volgend jaar is
Willem Vermandere in het Antwerpse Sportpaleis de centrale gast van Nekka Nacht
2012. Samen met onder meer Raymond van het Groenewoud en de Koninklijke
Harmonie Ypriana uit Ieper, die trouwens zal fungeren als Willems
begeleidingsorkest, zal Willem Vermandere het Antwerpse Sportpaleis 'overende
zetten' zoals hij de organisatoren beloofde.
Voor wie nu wil ontdekken waar
Willem Vermandere leeft en door welke prachtige streek en mensen hij zich laat
inspireren voor liedjes als Blanche en zijn peird of wie wil zien waar Willem
Vermandere langs de stroate liep met zn lief dat hij zo geiren zag, werkte
de dienst voor toerisme van Veurne samen met Toerisme Westhoek/Westtoer en
Nekka Nacht het Ontdek de Westhoek van Willem Vermandere verblijfsarrangement
uit.
BED & BREAKFAST
Van 25 november tot en met 16 april
2012 bieden vijf Veurnse B&Bs dit arrangement aan: gastenkamers The Old
House, Campagne sur mer, het Kasteel & Koetshuys, De Meidoorn en Het
Schaliënhof.
Het arrangement kost 199 euro voor 2 personen en bevat:
·1 overnachting met ontbijt voor 2
personen
·2 tickets (de beste zitplaatsen rang
1) voor de Nekka Nacht op 20/04/12 in het Antwerpse Sportpaleis
·Een door Willem Vermandere
gesigneerde exclusieve concert-dvd Liedjes en vertellementen.
·Een Westhoekvoordeelpas met
kortingen voor musea en attracties ter waarde van 40 euro.
·Een 'boerenstutte' met streekeigen
beleg en een streekbier in een 'etablissement' op de Grote Markt in Veurne
·Een uitgestippelde wandeling naar
Steenkerke met een streekbier in het plaatselijk café de Kunstemaecker waar
Willem al eens een pint durft te gaan drinken
·Een gratis geleide Stadswandeling
door Veurne (op zaterdag) of een gratis aangeboden kaart voor de
erfgoedwandelroute op de andere dagen
Praktisch
Voor alle info
en boekingen Dienst voor Toerisme Veurne
Guillaume
Noël, werkzaam in restaurant Sans Cravate in Brugge mag zich een jaar lang
VISKOK VAN HET JAAR noemen. Hij wist zich in een finale met vijf tot met een
recept van PLADIJS, de vis van het jaar, tot winnaar te kronen.
Een vakjury hield uit een voorselectie vijf finalisten.
Zij streden op Horeca Expo voor de titel: Jan Decan van restaurant TenBogaerde
in Koksijde, Pascal Peters van restaurant Kristoffel in Bocholt,
Jean-Christiaen Alvisse van restaurant LImpératif in Maisières, Guillaume Noël
van restaurant Sans Cravate in Brugge en Steven Devriendt van bistro Cuisine
Kwizien in Zwevezele.
Guillaume Noël won uiteindelijk met dit recept: Pladijs
en wulken, dooierzwam met waterkers en luchtige amandelmelk.
De jury wees op het hoge niveau van deze wedstrijd, die
tegelijk aan zijn 23ste editie toe was.
Meesterkok Henk Van Oudenhove & Véronique Bogaert,
exploitanten van restaurant Sans Cravate, Langestraat 159 in Brugge (1 Michelinster)
zijn dermate bijzonder tevreden met het behaalde resultaat van hun rechterhand
en zetten dan ook het winnend menu op de kaart. Succulent gerecht !
Op
de foto: Chef Henk, Véronique en Viskok van het jaar Guillaume
Stefaan Ciers, Kurt Vanhollebeke en Claudio Acquaro, goed
voor ItalDeli, Italiaanse Delicatessen aan de Oostendelaan 270, haalden met
verve de Italiaanse wijnpaus Guido Vannucchi van het huis Marchesi Antinori
naar hun feesttafel met aan het fornuis Gusti Pungitore, chef van het
Italiaanse vermaarde restaurant Il Trionfo in Knokke-Heist. Guido Vannucchi
haalde het best uit de kelders en liet deze proeven met succulente gerechten.
De Franciacorta Montenisa,Tignalello
IGT Toscane 2007, de Cervaro della Sala IGT Umbria 2009 en vooral de Guado al
Tasso Bolgheri Sup DOC 2007 lieten zich smaken. Toscaanse wijnen liggen
duidelijk in de markt, hetgeen het huis Marchesi Antinori naar voor schuift is
topkwaliteit. Voor onze regio een extra troef voor de wijnliefhebbers. Hemels
toch, een stukje Toscane in het glas?, stellen Stefaan DHondt, Stefaan Ciers,
Gusti Pungitore, Claudio Aquaro en Guido Vannucchi in koor.
ITALDELI
Italiaanse
Delicatessen werd in 1990 door de Italiaanse Belg Gaetano Spampinato gesticht
met de bedoeling Italiaanse voedingswaren, dranken en delicatessen te
importeren en door te schuiven naar de horeca, met speerpunten in Oost- en
West-Vlaanderen. Intussen werd deze Middelkerkse Italiaanse gigant de
marktleider in beide provincies. Toen de stichter het welletjes vond zagen
Stefaan Ciers (40) en Kurt Vanhollebeke (43) daar brood in en lieten hun job in
de textielnijverheid in Kortijk voor wat het was. We keken samen als vrienden
al een tijdje uit omnieuwe lucht te
snuiven. Deze delicatessenzaak leek ons ideaal. De Italiaanse producten zitten
in de lift, zijn gewild en ja, zijn verduiveld lekker ook. Een nieuw tijdperk
is aangebroken. We opteren voor een totaalconcept waarbij de levensgenieter de
grote winnaar moet worden stellen de nieuwe eigenaars.
CLAUDIO ACQUARO
Topper
bij Ital Deli is de aanwerving van de uit Puglia afkomstige Claudio Acquaro,
tot voorheen zaalmeester en sommelier in het gereputeerde Italiaans restaurant
Marina aan de Albert I Promenade. Voor mij is dit een nieuwe bladzijde in mijn
carrière. Italiaanse wijnen zijn zonder meer mijn grote passie. Mijn eerste
taak in de nieuwe job is vooral contact te maken met de Italiaanse restaurateur
en hen advies te geven bij de wijnaanbod in Ital Deli. Ik was meteen in de ban
toen ik kennis maakte met de zaak. Ik zag flessen staan uit de beste regios
van Italië met daarbij Fabiano (Veneto), Rocca delle Macie (Toscane), La Marca
met hun Prosecco di Valdobbiadene (Treviso, Veneto) en onder andere Leone de
Castris uit mijn eigen geboortestreek Puglia. Mijn honger naar het invullen van
mijn taak is zeer groot. Nog te weinig mensen kennen de Italiaanse producten.
Duur? Helemaal niet, want we kiezen juist die producten die voor iedere beurs
haalbaar zijn. Lekker eten en drinken hoeft helemaal niet duur te zijn,
vertelt Claudio Acquaro, gediplomeerde in Italiaanse wijnen.
Met de winter voor de deur pakt Château dHassonville
buiten de eindejaarsfeesten graag uit met enkele rustgevende formules, te
genieten voor of na de feesten:
Touring Menu all in 55 euro
Elke middag (uitgenomen op maandag en dinsdag) is er een
All in Touring Menu aan 55 euro: aperitief, een verrukkelijk viergangenmenu met
gepaste wijnen, koffie en versnaperingen.
Tussen de feesten
Ontdek Château dHassonville tussen twee feesten in evenveel
overnachtingen. Even de batterijen opladen en ten volle te genieten van de
geneugten die Château dHassonville te bieden heeft op woensdag 28 en donderdag
29 december:
Op
woensdag 28 dec.
Aankomst
in de namiddag
Om
16 uur: Tea time in het Grand Salon
Om
19 uur: Champagne aperitief
Menu
van de Chef 3-gangen in het Grand Salon
Gepaste
wijnen, water & mokka inbegrepen
Overnachting
in dubbele kamer
Op donderdag
29 dec :
Ontbijtbuffet
opgediend in het wintertuin
Om
19 uur: diner
Aperitief
Champagne
Menu
Clin dOeil 5-gangen in het Grand Salon
Gepaste
wijnen, water & mokka + versnaperingen inbegrepen.
Op
vrijdag 30 dec :
Ontbijtbuffet
in de wintertuin
Relaxprijs:
270 euro per persoon in dubbele kamer binnenkoer
295 euro per persoon in dubbele kamer parkkant of annexe
Dranken en andere dienst niet vermeld zijn niet
inbegrepen.
Beleef Château dHassonville
Trek in een winterse uitstap met een dagje belevenis in
Château dHassonville? Dat kan op woensdag, donderdag of zondag. U geniet ten
volle van de rust. Komt u met de trein? Geen nood, je wordt afgehaald aan het
station van MARLOIE.
Programma
Aankomst
vanaf 14 uur
Cava
aperitief
Menu
Confiance 3 gangenmenu in Grand Salon
Wijnselectie:
drie glazen wijn
Koffie
en versnaperingen
Overnachting
in dubbele kamer
Ontbijtbuffet
in wintertuin
Relaxprijs:
Dubbele kamer binnenkoer: 135 euro per persoon
Dubbele kamer parkkant: 160 euro per persoon
Singel kamer: 30 euro supplement
Dit aanbod is geldig op woensdag, donderdag of zondag
vanaf 16 januari tot eind februari 2012
Samenwerking tussen
restaurants Agua Del Mar en Ostend Queen
Wout Bru kook voor fans in kursaal
OOSTENDE
Onder impuls van de directies van Agua Del Mar en Ostend Queen, de twee
restaurants die het Oostendse kursaal binnen de muren telt, komt de Vlaamse topchef
Wout Bru op zaterdag 24 maart koken voor zijn fans. Iedereen wil eens eten bij
Wout Bru, maar kan niet naar de Provence komen, dus kom ik naar Oostende, zegt
de in Frankrijk wonende chef.
Initiatiefnemer
van dit culinair hoogstandje is Anthony Smaele, PR & Marketing Agua Del
Mar. Na de succesvolle eerste editie waarbij we met ons concept Agua Del Mar
Invites onze nationale trots Toots Thielemans in huis haalden, richten we nu al
onze pijlen op Wout Bru. De in Eygalière, Frankrijk, wonende topchef zal
uitpakken met een culinaire avond vol gastronomische verrassingen, manifestatie
dat zal plaats vinden in de locatie van restaurant Ostend Queen. Om het
gezellig te houden kookt Wout voor maximum 180 man, zodat iedereen te volle kan
genieten van de tafelgeneugten waarmee de Vlaamse chef uitpakt. Hij staat
persoonlijk aan het fornuis, geflankeerd door chefs uit zijn eigen keuken, aangevuld door de brigade van Agua Del Mar en
Ostend Queen, vertelt een blij ogende Anthony Smaele.
MENU ROND VIS MET TOETS WOUT BRU
Omtrent
het menu dat 160 euro kost, exclusief wijnen kan Wout Bru nog niet veel
kwijt. Het wordt alvast een uitgelezen menu om en rond vis uit de Noordzee,
met een eigen toets en uiteraard een vleugje Provence. Het is duidelijk,
iedereen kent Wout Bru en zijn keuken via de media en vooral via mijn meerdere
kookprogrammas en optreden als jurylid bij onder andere Mijn Restaurant en de
Vlaamse versie van Masterchef, en wil van mijn keuken proeven. Iedereen kan
niet naar de Provence komen, dus kom ik naar Oostende en kook er graag voor
mijn fans. Ik ben blij dit te kunnen doen in een schitterende locatie als de
Ostend Queen, besluit Wout Bru, geflankeerd door een glunderende Anthony
Smaele, aan de basis van het bezoek van Bru aan Oostende en zijn
lekkeberbekken.
Agua
Del Mar Invistes Wout Bru op vrijdag 24 maart 2012 in de salons van Ostend
Queen. Deelnemen kost 160 euro, exclusief wijnen. Er zijn slechts 180 plaatsen.
Reservaties kunnen vanaf nu via anthony@aguadelmar.be of www.aguadelmar.be
Reserveren is de boodschap.
FOTO: Wout
Bru met initiatiefnemer Anthony Smaele op de sofa van Ostend Queen.
Beeldig mooi Corsica, lÎle de Beauté parel van de Middellandse Zee
Pas wanneer men terugkeert van de rondreis begrijpt men
waarom Corsica (eiland dat behoort tot de Franse zuidelijke Alpen) wellicht het
mooiste eiland inde Middellandse Zee is. Corsica - dat slechts op een
boogscheut van het Italiaanse Sardinië ligt meet 183 km bij 83 km en is goed
voor zowat 1.000 km zo goed als ongerepte kust, bezaaid met rotsen, kliffen,
kapen en prachtige stranden, met zand en of rolkeien. In dit nummer van De
Zeeparel laten we over een paar reportages je graag mee genieten al dat moois
dat Corsica te bieden heeft. Dit eiland dat strategisch een lange en bloedige
geschiedenis achter zich heeft is tegelijk een zegen voor wie van ongerepte
natuur houdt. Wandelaars zijn hier dan ook aan het feest. Reizen Lauwers zorgt
voor een vlekkeloze en onvergetelijke kennismaking. Noteer dat haast alle
dorpen en steden zowel de Franse als de Coriscaanse benaming dragen, wat soms
verwarring sticht.
CAP CORSE
SN Brussels Airlines vliegt ons in goed anderhalf uur
naar Bastia. Met een luxe-bus van Ampugnani-Voyages/Reizen Lauwers zetten we
onze eerste stappen in Bastia en trekken naar Cap Corse, de vinger van het
eiland dat meteen wijst naar het moederland, Frankrijk. Benevens enkele kleine
vissersdorpjes de Corsicanen zijn evenwel nu niet direct het grote
vissersvolk is het heerlijk even te kuieren in dorpjes als Erbalunga (met
Hotel Demeure, Castel Brando, stekje waar Marlon Brando graag verbleef),
Pietracorbara, Porticciolo, Santa Severa, Meria en onder andere Tomino dat met
zijn barokke kerk de aandacht trekt.De
pittoreske baai van Canari (Marinca) brengt ons naar Nonza, gekenmerkt door
zijn zwart strand, getekend door een voormalige asbestfabriek. De klim naar de
Tour de Nonza wordt beloond met een uniek zicht op de baai en het dorpje.
SAINT-FLORENT
We trekken verder westwaarts en duiken Saint-Florent
binnen, een van de weinige havens waar effectief nog vissers actief zijn. De
restaurantjes presenteren hier dan ook met de glimlach hun dagverse vangsten.
Dit badplaatsje luistert graag naar de naam van het Saint-Tropez van Corsica.
Sierlijke jachten, de citadel en de kleurrijke oude huizenrijen maken het
stadje, eerder een dorpje, idyllisch. Binnen wandelafstand is het bezoek aan de
kathedraal van Nebbio niet te versmaden. Nog meer van de moois verder in dit
nummer.
PRAKTISCH
Corsica is zonder meer een van de mooiste eilanden in
Europa. Ideaal is een rondreis maken in combinatie met vlucht en luxebus, zoals
Reizen LAUWERS die een paar keer per jaar organiseert.Met de eigen auto kan uiteraard ook. Men rijd
naar Nice of Marseille en scheep voor uw bestemming in Corsica. Toch graag deze
tip: wie reist met de wagen dient extra voorzichtig te zijn. Bovendien zijn de
wegen buiten de stad zeer kronkelig en smal en zijn vaak niet afgesloten aan de
kant van de ravijn. De zichtbaarheid is lang niet ideaal. Niet zelden moeten
manoeuvres uitgevoerd worden wanneer men een autobus kruist in een bocht. Wees bijzonder
voorzichtig bij het inhalen. Corsica heeft op dat vlak een nogal kwalijke
reputatie wat veel ongevallen met zich meebrengt. Let ook op dat je bijtijds
gaat tanken. Tankstations zijn in de ruwe regios zelden of niet te zien. Wat
de wegwijzers betreft, deze zijn doorgaans in dubbele taal vermeld: Corsicaans
en Frans, ook al is dat laatste veelal niet leesbaar of onleesbaar gemaakt. En
tot slot nog dit: weg van de hoofdwegen is het vooral opletten voor loslopend
vee. Uw snelheid aanpassen is hier dan ook de boodschap.
De beste reistijd: eigenlijk kan men Corsica het ganse
jaar door bezoeken, maar tussen april en oktober is er zo goed als geen regen
te bespeuren. Augustus is zeer druk en een stuk duurder. Daar Corsica een
eiland is, is de wind nooit ver weg.
En voor de liefhebbers van de wielersport, de Ronde van
Frankrijk start in 2013 voor het eerst in de geschiedenis op Corsica. Het is
tegelijk de 100ste editie van de Tour.
Onze trip in Corsica brengt ons naar de hoofdstad Ajaccio
waar keizer Napoleon in al zijn glorie te kijk staat. Op weg naar Ajaccio is
het volop genieten van een schitterend stukje ongerepte natuur. Adembenemende
kliffen en rotswanden duiken in het azuurblauwe water. Onvergetelijk.
Op het terras van restaurant Le Belvedère in Porto genieten
we nog van een fris glas Pietra (bier gemaakt op basis van kastanjes) en maken
ons op voor een zonovergoten wandeling langs en door de Calanques de Piana.
Onvoorstelbaar prachtig. Met wat verbeelding ontdek je in de ruwe rotswanden en
spitsen een poes, een bisschop met staf, een hartje, een olifant en onder
andere een leeuw. Laat niet na het dorpje Piana te bezoeken. Deze site uit de
16de eeuw behoort tot het kransje van de Mooiste Dorpen van
Frankrijk met onder andere de kapel van Saint-Pierre en Saint-Paul als
blikvanger.
NAPOLEON
Wuivende palmbomen brengen ons naar het folkloristische
Maréchal Fochplein waar Napoleon, met aan zijn voeten vier wakende leeuwen, in
al zijn glorie prijkt. Dit is duidelijk Ajaccio. De herinnering aan de keizer
is hier levendiger dan gelijk waar. Het huis waar hij op 15 augustus 1769
geboren werd is thans uitgebouwd als museum met daarin flink wat origineel
meubilair, wapens en persoonlijke voorwerpen en documenten. Indrukkwekkend is
dePlace dAusterlitz met het stoere
beeld van Napoleon, tronend op een helling waarop al zijn grote veldslagen zijn
genoteerd. De naam Waterloo is evenwel niet te bespeuren. De pittoreske
badplaats Ajaccio is een streling voor het oog. De plezierhaven zit bol van de
sierlijke zeiljachten, geflankeerd door grote vaartuigen die Corsica met het
vasteland verbinden. Cruiseschepen vinden graag de weg naar Ajaccio dat de
nieuwe stad (1960) knap wist te integreren in de oude wijken. Probeer een
marktdag mee te pikken. De kleurrijke standjes zitten bol van de
streekproducten waarbij groenten, fruit, kaas en een brede waaier aan fijne
vleeswaren en specerijen de neus prikkelen.
Naast de grote veldheer Napoleon telt Ajaccio met Tino
Rossi (1907-1983) nog een wereldberoemde zoon. Helaas voor de toerist ligt de
villa van de zanger, aan rue Fesh 47, er verkommerd bij en is deze niet
toegankelijk voor het publiek. De man met de zachte stem die ons Marinella leerde zingen, verdient
duidelijk meer. Enkel zijn graf in wit graniet is te bewonderen op kerkhof van
Ajaccio (links van de hoofdingang). Een gedenkplaat siert zijn geboortehuis.
LES ILES SANGUINAIRES
Verblijvend in Ajaccio mag je niet nalaten tijd uit te
trekken om een bezoek te brengen aan de iets verder op gelegen eilandengroep
Sanguinaires. Volg de Route des Sanguinaires en je dag kan niet meer stuk. De
eilandjes kregen de naam omwille hun donkerrode glans die de granieten rotsen
laten bewonderen wanneer de zon de klippen streelt. Het panoramisch zicht van
op de zoveelste Genuese wachttoren op Les Iles Sanguinaires en het
schiereilandje Parata is effenaf schitterend.
BONIFACIO
Op weg naar Bonifacio, een der onbetwistbare parels van
Corsica, houden we even halt bij het lieflijke dorpje Propriano, een van de
drukst bezochte badplaatsen aan de Golf van Valinco en goed voor iets meer dan
3.000 inwoners. Bonifacio is zowaar nog kleiner, maar kent een betere ligging.
De oude stad ligt op een schiereiland, als een arendsnest op massief krijtwitte
rotsen, hoog boven het water hangend zodat de huizen als het ware aan de
flanken hangen. De fjordachtige baai in de benedenstad is een uitgelezen plek
voor de jachthaven. Ideaal vertrekpunt voor een tocht op zee. De Doria brengt
je in anderhalf uur om en rond de vele eilandjes die samen goed zijn voor Les
Îles Lavezzi, op een zucht van Sardinië die zo voor het grijpen ligt. De steile
witte kliffen zorgen voor en uniek decor met de Trap van koning Aragon als
topic. Enig is ook de Grain de Sable, immense witte krijtrots die los wist te
maken van de metershoge kliffen en wellicht de meest gefotografeerde rots in
Corsica is.
Op stap in Corsica kan men niet naast Sartène kijken,
volgens auteur en historicus Prosper Mérimée de meest Corsicaanse stad van alle
Corsicaanse steden, te danken aan het behoud van de sobere oude woningen en
enkele tradities met daarbij de Processie Catenacciu, een van de oudste en
wellicht meest indrukwekkende plechtigheden van Corsica.
Op Goede Vrijdagherdenkt men de kruisweg van Christus waarbij de Catenacciu (Grote
Boeteling) getooid in rood boetekleed en aan de voeten geketend, een kruis van
pakweg 34 kg torst, het hoofd bedekt met rode kap. In zijn zog volgen heel wat
al dan niet anonieme boetelingen. Een bezoekje aan de oude stad is werkelijk
wandelen in een stuk authentiek Corsica, wat het gelijk van Prosper Mérimée
onderlijnd.
PORTE VECCHIO
We verlaten het arendsnest Bonifacio voor de Oostkust en
maken kennis met Porto Vecchio, handels- en jachthaven pas sinds 1955, na
drooglegging van de moerassen. Zoutontginning, kurkeik,plezierhaven en strandtoerisme maakten van
Porte Vecchio in geen tijd de derde stad van Corsica. Cruiseschepen zijn er
dagelijkse kost. De oude stad ligt zowat 70 meter boven zeeniveau en biedt een
weelde aan restaurantjes, winkeltjes en terrasjes, te midden een onschatbare
rijkdom aan eeuwenoude huizen, balkons en patios, de een al mooier dan de
andere.
CORTE
Alvorens Bastia terug te winnen schuiven we even richting
Corte, de voormalige hoofdstad van Corsica, titel in 1755 toegekend door
verzetsleider Pasquale Paoli en er een universiteit stichtte. Wandelen doorheen
de in terrassen met steile steegjes uitgebouwde oude stad ademt geschiedenis,
met Place Paoli als vertrekpunt. In de harten van de Corsicanen is dit nog
steeds de hoofdstad. Het arendsnest is nog steeds een van de trekpleisters van
deze mooie historische site.
BASTIA
Met aankomst in Bastia is de cirkel terug rond. Bastia is
de belangrijkste handelsstad, te danken aan haar haven en de lefom zich als historische, architecturale en
religieuze stad te profileren. Het is tegelijk de stad die de meeste toeristen,
bijna 2 miljoen per jaar, naar zich toe trekt. De grote winkelstraten, de
immense pleinen, het historische patrimonium en de mediterrane charme zorgen
ervoor dat Bastia meer te bieden heeft dan alleen maar een blitzbezoek met
wandeling doorheen de kleine steegjes in het stokoude centrum. De oude haven,
het Oratoire de la Confrérie Saint-Roch, de Eglise Saint-Charles-Borromée, het
Justitiepaleis en onder andere de citadel en de Place du Donjon vullen zeker
een paar dagen. En dan wacht de luchthaven van Bastia- Poretta.
GENUESE TORENS
Tot slot nog even dit: men kan er niet omheen, wie
Corsica bezoekt ontdekt om de haverklap een van 150 Genuese wachttorens, ronde
torens die dienden voor de bescherming tegen de invallen van de Saracenen
(Arabieren uit het Middellandse Zeegebied). De torens zijn steevast gebouwd op
hoge rotsen, op een landtong of schiereilandje,op een afstand van zowat 20 tot 30 km van elkaar. Bij het opduiken van
een vijandig schip verwittigden de wachtposten door middel van vuur- en of
rooksignalen de andere torens. Binnen de vijftien minuten was gans de bevolking
op de hoogte en kon men zich wapenen tegen een eventuele aanval. Vandaag staan
de meeste van deze Genuese torens nog te kijk. Sommige kregen zelfs een
opknapbeurt en zijn te bezichtigen.
PRAKTISCH
Corsica is zonder meer een van de mooiste eilanden in
Europa. Ideaal is een rondreis maken in combinatie met vlucht en luxebus, zoals
Reizen LAUWERS die een paar keer per jaar organiseert.Met de eigen auto kan uiteraard ook. Men rijd
naar Nice of Marseille en scheept in voor uw bestemming in Corsica. De beste
reistijd: eigenlijk kan men Corsica het ganse jaar door bezoeken, maar tussen
april en oktober is er zo goed als geen regen te bespeuren. Augustus is zeer
druk en een stuk duurder. Daar Corsica een eiland is, is de wind nooit ver weg.
Rondtoeren in Corsica is tegelijk wandelen in de
geschiedenis. Napoleon Bonaparte is er geboren, Christophel Columbus zou er
geboren zijn maar naast deze twee historische figuren leerde de in 1907 in
Ajaccio geboren charmezanger Tino Rossi zijn Corsica kennen via zijn heerlijke
stem. Zijn Marinella werd in 1939 een
wereldhit en wordt nog dagelijkse gezongen. Dit onsterfelijk lied vertelt dan
ook heel veel over Corsica en zijn schitterende natuur.
LILLE DE ROUSSE
We verlaten Saint-Florent (zie eerder in dit nummer) en
op weg naar LIle Rousse, moderne stad met havenactiviteit is het met volle
teugen genieten van de Désert des Agriates, een onherbergzaam stuk woestenij
waar de zon onmeedogenloos kan branden, met een kilometerslang maquis dat
uitmondt in verlaten stranden en baaien. LIle Rousse ligt aan de kust van de
Balagne, nog zon stuk wondermooie natuur, op een boogscheut van Calvi. Het
strand bezit er fijn zand en de branding is een geschenk voor de surfers. Door
het milde klimaat is LIle de Rousse vanaf april druk bezocht door
vakantiegangers en toeristen. Pasquale Paoli samen met Napoleon de
grondlegger van Corsica en de charmezangerTino Rossi hadden er hun stekje.
CALVI
Met zijn bijna 6.000 inwoners is Calvi een der meest
vooraanstaande Corsicaanse steden. Het behoort tegelijk tot de mooiste
kustplaatsen waar miljardairs graag pronken met hun peperdure jachten. De stad
wil de bezoekers net als vele Italiaanse en Spaanse steden doen geloven dat
Christophel Columbus hier is geboren. Vlak voor de ingang van de immense
citadel waakt een standbeeld van de ontdekkingsreiziger in al zijn glorie. De
citadel bezoeken is een stap terug in de tijd zetten. Gelegen op een rotsige
kaap waren de Genuezen hier zes eeuwen aan de macht. De okerkleurige metershoge
muren kijken neer op de haven en de benedenstad. Binnen de citadel dateert de
kerk van Johannes De Doper uit de 13de eeuw en laat enkele
pronkstukken van formaat zien. De haven is één grote bedrijvigheid in ontvangt
met de regelmaat van een klok de grootste cruiseschepen.
SCANDOLA
We laten Calvi rusten in de zon en maken ons op voor
alweer een prachtig stukje natuur: Scandola. Een juweel aan de westkust dat
prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit natuurpark beslaat 919 ha op
het land en ruim 1.000 ha op zee. Hier zie je de meest grillige rotsvormen
ooit. Een wirwar van grotten, spleten met metershoge wanden die uitmonden in
spitse scherpe toppen waar alleen een arend zich gelukkig voelt in een van de
vele nesten, zorgt voor nog meer pracht terwijl de rode kliffen al dan niet
bedekt zijn met de mooiste cistusrozen en andere plantengroei. De magische
kleuren van de rotsen en het klotsende water zorgen voor een extra muzikale
noot, wat Scandola zo uniek maakt. Als het weer het toelaat, aarzel niet en
maak een boottocht zodat je de Scandola in al zijn pracht kan bewonderen vanuit
zee. Het natuurpark is tegelijk een uniek reservaat voor zeldzame vogels.
PORTO
Tussen de in de zon badende Calanques de Piana en het
zopas doorkruiste Scandola natuurpark legt een Genuese toren op een rots bij de
monding van de rivier Porto het accent op een van de mooiste havens en regios
van Corsica. Van hieruit kan je diverse boottochten maken naar de Scandola en
genieten van de omgeving van Porto, dat vanuit zee een gans andere indruk
geeft. Het strand bestaat uit rolkeien en is een streling voor oor en oog
wanneer de golven deze tegen de rotsen vegen. Het pittoreske havenstadje
beschikt over diverse heerlijke restaurants waar tafelen op de rotsklippen geen
uitzondering is. Duikliefhebbers hebben het hier ook naar hun zin en kunnen
terecht op meer dan twintig locaties tussen de Pointe de Scandola en Capo
Rosso, met vertrek vanuit Porto.
Nog meer moois uit Corsica vindt je verder in dit nummer.
Voor meer info over deze groepsreizen: www.lauwers.be en 070 35 08 18
Tijd om aan tafel te gaan. Lekkerbekken zullen zich in
Corsica zeker op hun plaats voelen, alhoewel topgastronomie zoals bij ons is er
eerder zeldzaam. Niettemin biedt de Corsicaanse keuken een brede waaier aan
leuke, gezellige en bijzonder smaakvolle restaurants en eethuisjes die met
trots hun streekproducten op tafel zetten.
Het is een mengeling van Franse en Italiaansekeuken. Spaghetti en ravioli is er bijzonder
geliefd net als de bouillabaise (aziminu). Pasta en pulenta (kastanjemeel)
staan steevast op tafel. De Corsicanen zijn gek van soep waarin vooral bruine
bonen, ui en kwark is verwerkt.Vis en
schaal- en schelpdieren zet men er graag op tafel met kreeft, langoesten en
zee-egels als toppers. Aan zee is de vissoep nooit ver weg. Inzake vlees zijn
er heel wat varianten van het varken te vinden, aansluitend een waslijst van
allerhande worsten. Schaap en geit staan evenzo hoog aangeschreven. Vandaar
enkele bijzonder smaakvolle (harde en niet zelden scherpe) kazen die ook met
noten voorgeschoteld worden als nagerecht. De Corsicaan lust graag een glaasje
wijn en met de Patrimonio hebben ze een AOC in huis. Met de Pietra, Serena en
Colomba hebben ze drie smaakvolle biertjes op tafel, gemaakt op basis van
kastanjes. En als het om water gaat dan gaat er niets boven een Saint-Georges,
gebotteld uit waterbronnen uit de bergen.
UIT DE ZEE
Aan de kust is het een plezier voor de liefhebbers van
vis, schelp- en schaaldieren.Zeewolf,
knorhaan, mosselen, langoest en onder andere oesters zijn dankbare ingrediënt
voor de alom tegenwoordige vissoep. Mosselen en oesters staan hoog
aangeschreven en zijn het best in het oosten. Bovenal staat de langoest op de
verlanglijst. Kenners stellen dat hij aan de Cap Corse en de kust van Centuri
op zijn best is. In het hinterland, zeg maar de bergen, zorgen de rivieren voor
heerlijke forellen.
COPPA & PRISUTTU
Tafelen in Corsica is proeven van de streekgerechten. Elk
van de regios heeft zijn bijzonderheden. Inzake vlees zijn ze vooral gewezen
op het varken, daar flink wat vlees ingevoerd wordt uit Frankrijk. Het varken
is hun rijkdom en staat borg voor duimlikkende gerechten als de coppa
(varkensrug), figatelli (worst van lever, nieren, hart) of onder Andre de
prisuttu (rauwe ham) die zich best laat smaken met een portie verse vijgen. De
Corsicaan is gek van gedroogd vlees wat zich vertaalt in een massa soorten
worst en ham. Lam en geit zijn hen ook niet vreemd waarbij de Piverunata (zeg
maar ragout van geit) een topper is. En wie gek ik op orgaanvlees vraagt alvast
een bordje ingewanden, aangestoofd met ui à la Bastia.
PASTA & KAZEN
Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat men op
Corsica graag een bord pasta op tafel zet. Niet moeilijk met zoveel Italiaanse
geschiedenis en invloed. Toch uit de Corsicaanse Chef zich in zijn eigen stijl
en tovert hij graag Stufata (gestoofde in plaats van in water gekookte pasta)
uit de oven. Verder zijn ravioli, lasagne en vooral canneloni sterk aanwezig.
Eigen creatie is alvast de pulenta, koek of taartje bereid met kastanjemeel dat
bijzonder smaakvol is bij vleesbereidingen.
Naast pasta zal de Corsicaan zelden een maaltijd nuttigen
zonder een portie kaas. Topper hierbij is de Brocciu, melkwei opgewarmd met
afgeroomde schapen en of geitenmelk. Met de Calinzana bezit men zachte kaas
terwijl de Sartinese een hardere kaas is welke langer bewaard kan blijven.
TORTA CASTAGNINA
Het zal je niet verwonderen, ook in het mooie Corsica
zijn ze gek op zoetigheden. De Chefs pakken dan ook graag uit met een waslijst
van koekjes, jam en honingbereidingen. Toppers bij de koekjes zijn de Fiandone
(smaakvolle flan met citroen), de Falculelle (brioches uit Corte), de Frittella
(beignets) en de nummer één, de Torta Castagnina, taartje met noten,
pijnboompitjes, krenten, noten en een flinke scheut rum). Zoetigheden zijn
tegelijk terug te vinden in de diverse soorten vruchtenmoes, vijgenjam en
uiteraard de nooit afwezig zijnde honing, de lieveling van smullend Corsica.
Laat het u smaken bon appétit ti permette di sapore
Orde der 33 Meesterkoks van België bekroont keukenchefs
Stijn
Cornelis:
Restaurant
Gloria Andromeda Hotel & Thalassa
in Oostende
Stijn
Cornelis, chef aan het fornuis van restaurant Gloria in het viersterrenhotel
Andromeda, werd zopas opgenomen tot het kruim van de chefs en werd gelauwerd
als Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België. Deze titel is te
danken aan het werk van de ganse keukenploeg van restaurant Gloria, zegt de
terecht trotse Stijn Cornelis, geflankeerd door directeur Sabine Friederichs.
De
33-jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds februari 2011 de nieuwe
chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het 4-sterren Andromeda
Hotel & Thalassa. De leerling van Marcel Geerts wist zich in korte tijd op
te werken tot een patroon met gezag. De bekroning tot Toque Blanche is voor
mijn een eerste bekroning en een bewijs dat we het goed doen in de keuken. Ik
draag deze titel dan ook op aan mijn medewerkers in de keuken en aan de
directie Andromeda Hotel en restaurant Gloria die in mij vertrouwen stelden.
Dit is evenwel pas een mijlpaal in mijn carrière maar tegelijk een aanmoediging
om nog beter te doen, zegt Stijn Cornils.
CULINAIR OOSTENDE
De
titel van Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België kan alleen
positief zijn voor culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de
toprestaurants en het is in Oostende nog steeds wachten op een ster of zeer
hoge quotatie in de Gault Millau. Onze betrachting is zo hoog mogelijk te
klimmen met dien verstande dat we in de eerste plaats willen zorgen voor een
smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor de keuken van Escoffier aangevuld met
een lichte oosterse toets bij dewelke men het product als dusdanig nog steeds
optimaal terugvindt in het bord. We houden er niet van dat de lekkerbek dient
te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor eerlijke en dagverse producten.
Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het opwaarderen van de gastronomisch
keuken van restaurant Gloria, besluit Stijn Cornelis.
Foto:
Ondervoorzitter Eddy Deketelaere, Chef
restaurant Gloria Stijn Cornelis, directeur Andromeda Hotel & Thalasse
Sabine Friederichs en voorzitter Orde 33 Meesterkoks van België Stéphane Buyens
op het erepodium in het Oostendse kursaal.
Johan
Desmet
Eethuis Kromme
Elleboog in Leffinge - Middelkerke
Een
paar maand voordat Johan Desmet en eega Martine Deruytter het tienjarig bestaan
vieren van hun Eethuis Kromme Elleboog aan de Torhoutsesteenweg 11 in Leffinge,
wordt de chef voor zijn keukenverdiensten beloond met de titel van Toque
Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België.
Inderdaad,
men mag het een alvast een bekroning vinden van tien jaar hard werken. We namen
de zaak in 1992 over en toverden restaurant De Kromme Elleboog om tot een
eethuis waar iedereen zich thuis voelt. Met ons beiden we hebben geen
personeel rooien we het uitstekend. Te danken aan ons principe van maximum
zeven tafels te aanvaarden. Meer kunnen we niet aan, indien we hen een tip top
service willen bezorgen. Onze grote troeven zijn de versheid van de
kwalitatieve producten die we op zijn best smaakvol presenteren. We houden van
eenvoud en eerlijkheid in het bord, stelt de gloednieuwe Toque Blanche, 40
lentes jong en al 22 jaar aan het fornuis.
JOHANS GASTENTAFEL
Is
het restaurant gesloten op dinsdag, woensdag en donderdagavond, dan pakt het
echtpaar Johan Desmet Martine Deruytter op maandagavond uit met een Table
dHôte, een gastentafel waar iedereen vrij kan aanzitten. De chef haalt het
beste uit de vroegmarkt en kookt vrijuit. De gasten schuiven aan tot maximum 16
man, zitten aan een lange tafel en maken kennis met de andere smulpapen. In
Frankrijk is het schering en inslag. Daar is een Table dHôte meestal het
verlengde van een Chambre dHôte. Hier in Johans Gastentafel beperken we het
tot tafelen. Deze nieuwe formule laat toe om individueel of al dan niet met
vrienden samen te genieten van een leuk all in menu, naar voorstel van de
chef, aldus gastvrouw Martine Deruytter.
Op stap in de provincie Luik mag je niet nalaten
evenculinair te genieten bij een van de
meest beloftevolle chefs. In zijn restaurant Le Petit Axhe, te vinden in het
onooglijk dorpje Waremme (Borgworm), tovert Christian Claes bijzonder fraaie
gerechten uit zijn oven. Eega en gastvrouw Patricia is voor hem het gedroomde
verlengstuk in de zaal.
Weggestoken tussen het groen en toch zo dicht bij de
uitrit van de snelweg kochten Christian Claes en Patricis Struys zich in
begin 1987 op adres een gezellig stulpje aan te schaffen. Meteen ging een droom
in vervulling. De 47-jarige in Waremme geboren en getogen chef studeerde in
1985 af en ging in de leer bij diverse grootmeesters aan het fornuis, met Alain
Ducasse in Parijs als groot voorbeeld en leermeester. Hij startte met als
traiteur en organiseerde banketten om in 1987 zijn droom waar te maken: hij
verbouwde het huis aan de Petit Axhe om tot restaurant, annex fraaie tuin, en opende
de deuren op 4 december van hetzelfde jaar. Het restaurant is uitgewerkt in
twee delen, visueel gescheiden door de originele glazen deuren. De keuken
bevindt zich achteraan de restaurant, met uitzicht op de tuin. Het kooktalent
van Christian Claes liep vlug van oor tot oor zodat hij in minimum van tijd
zich een reputatie opbouwde, zelden gezien in de regio. Intussen is het huis uitgebouwd
met een eigen parkeerhaven en uitgegroeid tot een ware culinaire oase en zorgt
de overdekte terras voor mogelijkheden tot tafelen met zicht op de fraaie tuin.
INTIEM KADER
Restaurant Petit Axhe is zo uitgewerkt dat men er vlot in
twee compartimenten kan vertoeven. Gastvrouw Patricia Struys: Zo kunnen we in
beide ruimten tot vijftig man plaatsen, uitstekend voor kleine feestjes,
bijeenkomsten of seminaries, verdeeld en goed voor elk 25 man, zodat intimiteit
gewaarborgd blijft. Bij mooi week kunnen we twintig man plaatsen op onze
overdekte terras. We zijn pas blij als onze klanten dat zijn. We kunnen
intussen terug kijken op bijna een kwarteeuw, want volgend jaar vieren we ons
25-jarig bestaan.
TOPGASTRO
Het heeft het dynamische echtpaar geen windeieren gelegd.
Hetgeen Chef Christian Claes uit de oven tovert is zonder meer subliem. Het is
hem aan te zien, hij heeft duidelijk trekjes van Alain Ducasseen Paul Bocuse in het bord liggen. De Frans
topkeuken is nooit ver weg. Aangevuld met een eigen toets weet de Chef in elk
bord zijn ziel te leggen. Het talent van Christian Claes is alvast te proeven
in een succulent Menu Plaisir waarbij de naam niet gestolen is. Op het bord is
het genieten van eend, Sint-Jacobsnootjes, schorseren en onder andere snippers
van truffels zonder daarbij de onnavolgbare visschotels met reuzentong te
vergeten. En voor er gek op is, zijn wildschotel van fazant is zonder meer top.
Het Gastronomisch Menu is zonder meer het nec plus ultra
van het huis. Hier vindt men Chef Christian op zijn best: gambas, Iberico-ham,
fazant, hazenrug, hert en gebakken eendenlever zijn de favorieten in de pan van
Petit Axhe, tegelijk een genot voor de epicurist.
En voor tot slot nog wat zoetigheid wil genieten zit
evenzo goed in Le Petit Axhe. De nagerechten zijn net als alle schotels
stuk voor stuk met zorg en talent afgewerkte schotels. Of wat dacht je van zijn
Moelleux tiède au Chocolat of zijn Carpaccio de Mandarine soufflé glacé,
twee onnavolgbare dessertjes waaraan geen enkele zoetmondje kan aan weerstaan.
PRAKTISCH
Restaurant Le Petit Axhe is een culinaire tempel die je
tijdens je bezoek aan de provincie Luik of in de Ardenne, niet links mag laten.
Dit huis bevindt zich dichtbij op vier km op precies te zien van afrit 29
op de E40 Brussel-Luik, richting Waremme, Huy, Namur en Hannut, ofte Borgworm,
Hoei, Namen en Hannuit.