xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Marhaba in Marokko
Onder de noemer 1200 Ans dHistoire Gourmande genoten we met volle teugen van het Festival dArt Culinaire in Fès, een der keizerlijke steden van het kleurrijke Marokko. Drie dagen lang werd een ode gebracht aan de tientallen streekproducten die Fès rijk is. Een dagje heerlijk verdwalen in het doolhof van de medina, aansluitend bezoek aan moskees, paleizen en riads en je verlangt meteen opnieuw om te genieten van dit unieke land. Marhaba. Welkom.
Marokko is immers meer, veel meer dan een ontspanningsoord van op zon beluste toeristen. Wie niet van het strand of zijn ligstoel aan het zwembad in zijn 4-sterrenhotel te krijgen is, mist voeling met het echt Marokko, een onvergetelijke en leerrijke totaal andere wereld. Op zowat drie uur vliegen vanuit Brussel maakt men kennis met een boeiende wereld, een vriendelijke en gastvrije bevolking. Weg van de toeristische centra is het puur genieten van het échte Marokko, van Marrakech, Meknès, Tétouan, de hoofdstad Rabat, Safi, Oujda, Agadir of Fès. De muntthee wacht op je. In elke woning, in elke plaats schenkt men met genoegen een dampend glas thee. Inderdaad, thee wordt hier uit een glas gedronken. Mannen en vrouwen leven in een gescheiden wereld. Hij werkt en beheert het budget, zij en hun eventuele dochters horen thuis. Hun hele leven staan ze in voor de kinderen en het dagdagelijks huishouden. Zij behoort hem toe. Zo simpel ligt dat. Zelfs de inmenging van de westerse wereld brengt hier niet veel verandering in. De man is en blijft het hoofd van de familie. Zonen worden opvolgers, dochters worden uitgehuwelijkt tegen een bruidschat. Voeg daarbij de islam als nationale godsdienst (waartoe 98% van de Marokkaanse bevolking hoort) en je duikt meteen in een we zeiden het al eerder totaal andere wereld.
MOSLIMWERELD
Een wereld vol Arabische opschriften in onleesbare kronkelingen, snel stappende ezeltjes en slome dromedarissen overladen met diverse goederen, wuivende palmbomen, geurige soeks en smalle straatjes, waar verdwalen niets onmenselijks is. De geur van de mierzoete honingkoeken, de honderden winkeltjes, straatverkopers en onder andere biddende en prevelende mannen. De Marokkaan bidt immers meermaals per dag en volgt de richtlijnen van de koran, het Heilig Boek van de moslims. Een bezoek aan de moskee is, naast diverse bedevaarten en religieuze feesten een must. Koning Mohammed VI wordt beschouwd als afstammeling van profeet Mohammed en als dusdanig de geestelijke leider van zijn land. De koning wordt dan ook aanbeden.
Een goede moslim drinkt geen alcohol. Maar in kleine kring wordt wel eens een glaasje bier genuttigd. En dan is er nog de jaarlijkse Ramadam, de strenge vastenperiode waar er enkel tussen zonsondergang en zonsopgang gegeten en gedronken mag worden, een regel van de koran die tot in de puntjes gevolgd wordt, met het oog op het paradijs na de dood.
COUSCOUS & SCHAPEN
Wat de aardappel betekent voor de westerse wereld, de rijst heilig is in Aziatische landen, zo is couscous het nationaal gerecht bij uitstek in Noord-Afrika, een mengeling van griesmeel en durumtarwe. Het wordt gekruid met tijm, kerrie, koriander, paprika, marjolein en onder andere Spaanse peper en wordt graag in een reuzenschotel met schapenvlees, al dan niet gebraden en versierd met kikkererwten, knolrapen artisjokken of wat wortels opgediend. Lams- of rundsvlees, duif of kip kunnen schaap vervangen. Dadels, rozijnen, olijven of tomaten zorgen voor extra kleur. Het geheel kan opgediend worden in een tajine, aarden pot die midden op de tafel gezet wordt. Bij het opheffen van het piramidedeksel wordt men overspoeld met de meest aangenaam dampende aromas. Heerlijk.
In elk restaurant dat zichzelf respecteert is zo goed als geen à la carte te bespeuren. Elke chef kookt er volgens het marktaanbod. Diepvries is hen zeer vreemd. Er is een ruime keus tussen diverse menus met mechoui (gebraden vlees), pastilla (gevogelte) of tajine (gerecht in platte aarden pot) steeds voorafgegaan met een ruime variëteit van Marokkaanse salades, lees vruchten en groenten. Een fruitmand, muntthee en kleine patisserie besluiten het smulfeest. Er is al een fraai menu vanaf 200 dirham (20 euro).
CULINAIR FESTIVAL FES
Sinds een viertal jaar organiseert men in Fès het Festival dArt Culinaire, driedaagse die de rijkdom van de streekproducten op tafel zet. Onder leiding van voorzitter Mohamed Kabbaj en festivaldirecteur Fatema Hall werd de Marokkaanse keuken in al zijn geledingen naar voor geschoven, ter plekke bereid door een resem chefs uit alle hoeken van het land, aansluitend enkele topchefs uit Frankrijk en Griekenland.
Tussenin werd genoten van de diverse producten met extra aandacht voor de regionale schotels, olijfolie, patisserie in al zijn vormen, muntthee met specialist Oujoud Boujemaa als grootmeester en onder andere tal van culinaire hoogstandjes, boeken en geschriften, dat alles overgoten met een leuk en hartig zonnetje. Marokko op zijn best.
Wie de Marokkaanse keuken op zijn best even wil uitproberen in Fès, krijgt ruim de kans om op indrukwekkende wijze te genieten van al dat lekkers, in een heerlijke sfeer waar gezelligheid en gastvrijheid de grote troeven zijn. Er zijn eethuisjes voor elke beurs al zijn de toprestaurants voor onze beurs best betaalbaar.
LA MAISON BLEUE
Een van die toppers is alvast La Maison Bleue in Fès. Aan de Place de lIstiqlal-Batha n° 2 wacht een onooglijke ingang je op voor een onvergetelijk culinair spektakel. Amper de lange smalle gang doorwandeld of er ontplooid zich een schitterend Oosters getint decor. Lage tafels, live muziek en fijne aromas dompelen je meteen in een unieke sfeer. Het feest kan beginnen. Hetgeen op tafel gezet wordt, inclusief heerlijke wijnen, is effenaf top. Alleen het wat laag aanzitten vergt wat enige aanpassing. Eten is voor de Marokkaan een feest. En dat zal men in La Maison Bleue, familiepaleis van de wijlen Sidi Mohammed El Abbadi, geweten hebben. Meer info: www.maisonbleue.com
PALAIS MNEBHI
Midden de medina, oude stad, wacht met het Palais Mnebhi nog zon aangename verrassing. Hier zet Ahmed Sentissi en zijn familie het werk van vader Abdeslam met klasse verder. Evenzo weggestoken achter een gammele poort ontplooit zich na enkele stappen een wereld van pracht en praal uit de 19de eeuw. Het restaurant bezit net als alle toppers geen kaart. Hier wordt alleen gekookt met wat de Chef op de vroegmarkt vindt. Zo simpel is dat, stelt Ahmed Sentisse met brede glimlach.
Dit paleis opent met een immens overdekt patio versierd met reuzenspiegels en schilderwerken van koningen en voorouders. Het paleis is volledig omgebouwd tot een typisch Marokkaans restaurant en op de bovenste verdieping wacht een ruim terras met immens uitzicht op de oude medina. Tijdens de sluitingsuren van het restaurant mag men vrij het paleis bezichtigen. Ahmed is je gastvrije gids en op het terras wacht de muntthee. Meer info: Kasr.Menebhi@menara.ma
RIAD EL AMINE FES
Nog meer luxe, praal en pracht is te vinden in Riad El Amine Fès, aan Bouajjara Rcif 94-96 in Fès, riad (chambres dhôte) genoemd naar de dochter des huizes, uitgewerkt in twee aanpalende herenhuizen, goed voor één geheel wat niets aan de verbeelding laat. Ook hier dekt de ingang de lading niet. Nauwelijks binnen of een verwarmd zwembad annex open haard nodigt je uit tot relaxen. Naast een tiental kamers en suites wacht een spa, solarium en relaxatieruimte op je. In de lounge zorgen piano en fontein voor nog wat extra rust terwijl het restaurant Saadia internationale als typische Marokkaanse schotels uit de oven tovert. Het duur porselein en kristal op tafel zorgt voor een extra luxe en genot. Dat alles naar een idee van Yassir MHammed Jawhar en eega Habiba Touzani Indrissi, eigenaars van dit indrukwekkende pand, midden de medina. Meer info: www.riadelaminefes.com en riadelaminefes@menara.ma
SOFITEL PALAIS JAMAÏ
Een van de absolute toplocaties om Fès in de beste omstandigheden te bezoeken is een verblijf in Sofitel Palais Jamaï, een 19de eeuws paleis en voormalig optrekje van Groot Vizier Jamaï. Een juweel aan de rand van een levendige stad dat met 123 kamers en 19 suites de regio beheerst. Voeg daarbij drie restaurants met Al Jounaina als topper en een gezellige Al Mandar bar met piano en je verblijf kan al niet meer stuk. In de keuken worden met zorg zowel internationale als regionale schotels bereid. Voor de liefhebbers wacht op de benedenverdieping een fraai uitgewerkte spa dat alle zinnen verzet. Het buiten- en binnenzwembad zorgen voor extra ontspanning. Internet is in het hotel en in de kamer volledig gratis toegankelijk.
Het is duidelijk, Sofitel Palais Jamaï is de pleisterplaats voor zowel de rustzoeker, de culturele toerist als de zakenman. Meer info: www.sofitel.com en H2141@accor.com
JAMAL AYAD - MISTER MAROKKO
Salam alikoum. Goede morgen mijn dierbaren. Of het dagelijkse welkomstwoord van Jamal AYAD, directie Internationale Markt in Marokko. Hij is verantwoordelijk voor de ontvangst van internationale gasten en leidt hen vlekkeloos doorheen het dagdagelijkse leven in Marokko. Zijn Marokko, want Jamal Ayad is de vleselijke vertegenwoordiging van zijn vaderland. Ik hou van mijn land en wil er alles aan doen om Marokko in het buitenland op de best mogelijke manier te promoten, zegt de 48-jarige welbespraakte man die elke dag nieuwe vrienden maakt. En de vriend van eenieder is.
Het toerisme in Marokko zit in de lift. Zoveel is zeker. Maar we willen in 2010 ons cijfer van 7,6 miljoen toeristen per jaar optrekken naar 10 miljoen. Mits hard werken in alle geledingen moet dit lukken. Een grote campagne wordt straks op het getouw gezet. Er zijn landen die de ziel groter maken. Wel Marokko is er eentje van. Onze kennissen- en vriendenkring groeit elke dag. Onze relaties met Belgische touroperators en reisagenten wordt straks extra aangezwengeld terwijl perstrips Marokko nog beter in de kijker kunnen zetten. Daarvoor pakken we straks ook uit met promotie van city-trips, de nieuwe trend de jongste jaren. Casablanca, Marrakesh, Agadir, Rabat of Fès liggen binnen handbereik. Vandaag tellen we zowat 268.000 Belgische toeristen. We ogen naar minstens 350.000, geeft Jamal Ayad graag mee.
TOPHOTELS
Intussen is zowat gans Marokko en bouwwerf geworden. Positief is vooral de bouw van een aantal nieuwe 4 en 5-sterrenhotels in de bijzonderste steden. Onze kust is uniek en biedt net als het hinterland plaats voor golf, paardensport, wandelen en jacht. Ook voor zakenlui staan tophotels ter beschikking terwijl riads van prima kwaliteit als paddestoelen uit de grond komen.
CULTUUR TROEF
Dat Marokko veel te bieden heeft wil Jamal Ayad extra doorlichten: Momenteel zijn onderhandelingen aan de hang met luchtvaartmaatschappijen om directe vluchten op Fès in het leven te roepen. Dat zou een enorme stap vooruit zijn. Ook met Royal Air Maroc zitten we aan tafel om een paar extra dagvluchten naar Marokko uit te werken. De late vlucht van vandaag leidt niet direct tot de oplossing om vooruit te komen. Als land hebben we een enorme schat aan cultuur met de vier keizerlijke steden Meknès, Fès, Marrakesh en Rabat. Voeg daarbij de medina en kasbah van Tanger en onder andere Agadir, de stad van vier seizoen en je hebt ogen te kort.
Hoe dan ook, het staat als een paal boven water dat Marokko de komende jaren the place to be wordt. Met veel dank aan Jamal Ayad.
PRAKTISCH
Hoe erheen: Marokko ligt met Royal Air Maroc minder dan drie uur vliegen vanuit Zaventem. Brussel-Casablanca en dan binnenvlucht naar onder andere Fès, Marrakesh, Rabat.
Beste periode: lente en herfst, in de zomer zeer heet
Documenten: internationale reispas
Munt: 1 euro = 10 Dirham
Meer info: Dienst voor Toerisme Marokko, Louisalaan 402, 1050 Brussel, www.tourisme-marocain.com, Tourisme.Maroc@skynet.be, www.visitmorocco.com
Met dank aan Leila Boubia, Jamal Ayad, Abdi en gids Najib, Dienst voor Toerisme Marokko.
Maä salama. Tot ziens. In Marokko, natuurlijk.
Georges Keters
|