Ik had het zelf niet meer verwacht, maar 2023 is het jaar geworden waarin de Literatuur (let op de hoofdletter) opnieuw een plekje kreeg in mijn tijdsbesteding. Wars van huilende kinderen, lonkende streamingdiensten en eindeloze huishoudelijke verplichtingen neem ik al eens het betere boek ter hand. Uit noodzaak in feite: bij gebrek aan inspiratie voor de ogenschijnlijk steeds snellere opeenvolging van feest- en verjaardagen, duwt eenieder me liefst van al een bon van Standaard Boekhandel in handen. Ofwel heb ik dus iets van een intellectueel aura, ofwel wordt het me door de buitenwereld aangemeten om niet te lang over een cadeau te hoeven nadenken. Teneinde voor mezelf toch de eerste optie open te houden, houd ik eraan de verkregen bonnen om te zetten in boeken, waarna ik ze daadwerkelijk op de geijkte manier consumeer.
Onbetwistbaar hoogtepunt: de 572 pagina's waarin Jonathan Franzen de lezer richting een voorstad van Chicago voert, op 23 december 1971 om precies te zijn. In 'Kruispunt' vertrekt Franzen opnieuw van een doordeweekse familie, om uiteindelijk uit te komen bij een onvergetelijk portret van het naoorlogse Amerika. Een verdienstelijke tweede in rang houdt de vinger dichter bij de eigen pols: 'De draaischijf' van Tom Lanoye verkent de Vlaamsche volksgeest op het moment dat die zich het best openbaart - in tijden van nood. Een verfrissende kijk op collaboratie, verzet en alles daartussen.
Het derde boek dat hier enige ruimte mag inpalmen staat niet in mijn top-3. 'Friends, Lovers en het Grote Verschrikkelijke Ding' van Matthew Perry werd in tempore non suspecto aangeschaft. Matthew Perry leefde nog, het was gewoon de zoveelste Hollywood-ster op de dool. Zal wel meevallen. Zijn autobiografie blijkt jammer genoeg een sof. De vlotte leesbaarheid is vooral te danken aan het beperkte schrijftalent van de auteur; de talloze ontboezemingen zijn niet zelden gekleurd door eigenwaan. Matthew Perry wil zich van zijn kwetsbare kant tonen, maar komt desondanks over als een snoeshaan die zichzelf geweldig knap, slim en grappig vindt. Onder ons gezegd en gezwegen: over dat laatste heeft hij uiteraard gelijk. De komische timing waarmee Chandler de scherpste oneliners debiteert is ongeëvenaard en meteen één van de voornaamste redenen dat 'Friends' ook twintig jaar na datum telkens weer een nieuw publiek weet aan boren. Ter zijner ere blijf ik op restaurant 'a cup of chino' verkiezen boven een cappuccino. Als kleine hommage aan een grote komische held.
Rust zacht, friend.
|