Mijn laatste werkdag van het jaar is achter de kiezen. Tussen kerst en nieuw moest ik enkel op donderdag aan de bak. Zoiets verdient navolging vind ik, die ééndagsweek. Op die manier heeft een mens nog eens tijd om deftig uit te slapen en komt zo'n werkdag zelfs van pas om de sleur te breken. Een schril contrast is het met de vorige jaren. Sinds mensenheugenis - of toch dat deel van de mensenheugenis waarin ik op de arbeidsmarkt vertoef - neem ik de laatste week van het jaar te baat om flink bij te werken of anderszins flink aan mijn bureau te niksen. Meestal een bizarre mix tussen de twee. Maar nu dus niks van dat alles, op één dagje na. In plaats daarvan heb ik uiteraard talloze projecten lopen.
Cadeautjes uitpakken is waarschijnlijk geen project, maar ik kan hier evengoed opsnijden met wat ik zoal gekregen heb. (Ja, ik wou het woord 'opsnijden' toch eens een keer laten vallen.) Er valt ruwweg een opdeling te maken tussen twee cadeaucategorieën: boeken aan de ene kant, bier aan de andere kant. De mensen die mij iets minder goed kennen (stiefpa, stiefzusjes en aanverwanten) komen zonder uitzondering met speciale bieren aanzetten. Ik weet niet wat dat over hen dan wel over mij zegt. Bloedverwanten (moeder, broer en ik vergeet er misschien nog een paar) durven al eens voor boeken gaan, stuk voor stuk door mezelf uitgekozen weliswaar. Vonden zo hun weg naar mijn boekenkast: 'De Wielermaffia' (Hamilton & Coyle), 'Guggenheimer in de mode' (Brusselmans), 'The Complete Maus' (Spiegelman) en 'Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm' (Acemoglu).
Leesvoer en biervocht verzetten is in feite al een eindejaarsproject op zich. Daarbovenop komt nog eens dat ik ook zelf opnieuw aan een bestseller begonnen ben. Het is gewoon te zot om iets te schrijven wat toch voor geen meter verkoopt, vandaar dat ik maar meteen voor een bestseller ga. Mijn hoofdpersonage zal uiteindelijk op 87-jarige leeftijd sterven aan superaids, meer los ik niet. Het enige wat voorlopig nog ontbreekt is een goeie titel, als we het verhaal even buiten beschouwing laten. Ideeën zijn dus altijd welkom. De eerlijke vinder van een bruikbaar idee ontvangt een ééndagsweek naar keuze.
|