Na maanden van stralend weer is de meteorologische zomer eindelijk van start gegaan. Ik profiteer van mijn vrije Hemelvaartsdag om eens flink te ontkateren, daarbij slechts gehinderd door het schrijven van dit stukje. Maar ik ga me er gemakkelijk van af maken. Het begin van de meteorologische zomer betekent het einde van het meteorologische tv-seizoen. Jullie krijgen hieronder aldus hoogst exclusief mijn persoonlijke tv-top-5 van het voorbije jaar in de maag gesplitst. De digicorder zij geprezen!
1. Dexter
Een forensisch onderzoeker die in zijn vrije tijd aan de lopende band slechte meneren vermoordt. Dat is de summiere samenvatting van het opzet van 'Dexter'. Het klinkt misschien niet meteen als een tv-programma om in welke top-1 dan ook te zetten, maar vergis u niet: u vergist zich. 'Dexter' is een briljant geschreven drama, waarin gaandeweg de psyche van een seriemoordenaar wordt ontrafeld. Geloof me vrij: die mensen hebben het ook niet gemakkelijk!
2. Flight of the Conchords
Voor het onderhoud van de lachspieren moeten we bloemen sturen naar Nieuw-Zeeland. Bret en Jemaine, beiden fervente losers, vormen samen de muziekgroep Flight of the Conchords. Geruggensteund door hun manager Murray verlaten zij het thuisland om gensters te slaan in The Big Apple, aka New York. In de slipstream van onder andere 'The Office' is de humor kurkdroog, de muziek is bijwijlen geweldig in al zijn stupiditeit en de bijrollen zijn gewoonweg fan-tas-tisch. Om het in spreektaal te zeggen: manager Murray, enige fan Mel en officieuze raadgever Dave heersen alles kapot.
3. True Blood
Goed begonnen is half gewonnen, zo luidt de wijsheid die de makers van 'True Blood' goed in de oren hebben geknoopt. De bevreemdende begingeneriek neemt de kijker mee door The Bible Belt in heden en verleden, afgewisseld met niet te plaatsen beeldflarden die de hand van Het Kwaad doen vermoeden. Niets is immers wat het lijkt bij de hillbillies. Dankzij de uitvinding van synthetisch bloed proberen vampieren zich te integreren in de maatschappij; een schijnbaar doodgewone (maar wel bloedmooie, het blijft Hollywood) serveuse kan gedachten horen; en ook andere dorpelingen blijken ooit in de ketel met toverdrank te zijn gevallen. Meer dan genoeg stof voor bloedstollende verhaallijnen, quoi.
4. Terug naar Oosterdonk
Veertien jaar na de eerste uitzending eindelijk aan 'Terug naar Oosterdonk' toegekomen. Na de dood van de vader van televisiepresentator Brecht Bosmans, worden aan de koffietafel herinneringen opgehaald aan Oosterdonk, het verdwenen polderdorp uit de jeugd. Tevens wordt uitgekeken naar de mogelijke komst van Jos Teugels, die de waas van mysterie over bepaalde kwesties moet wegblazen. De koude beelden uit het heden worden intelligent afgewisseld met kleurrijke flashbacks naar de gouden jaren 50. Klasseserie over een verdwenen dorp, maar evengoed over een verdwenen Vlaanderen.
5. Entourage
Hoogst vermakelijke reeks over de opkomende filmster Vincent Chase. Zoals het een opkomende filmster betaamt, sleurt hij altijd en overal zijn posse mee, een groep vrienden die op zijn kosten leeft en meer dan eens voor problemen zorgt. Ook hier zijn het vooral de bijrollen die voor het vuurwerk zorgen: manager Ari Gold en broer Johnny 'Drama' Chase voegen aan respectievelijk vuilbekkerij en domheid een nieuwe dimensie toe. Zou het trouwens geen idee zijn om dergelijke serie over mij te maken, de ex-tweede plaats van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal? Indien iemand geïnteresseerd is om 'The Great Dicteetor' (werktitel) te producen, reageer op dit bericht en stort geld. We gaan het niet moeilijker maken dan het is.
|