Croquant Finesse, een nieuw lekker en licht tussendoortje
Gayelord Hauser is geen legende, maar een vermaarde diëtist en de grondlegger van de moderne dieetleer in de jaren 50. De dieetproducten van Gayelord Hauser hebben 4 onmiskenbare voordelen: doeltreffendheid, snelheid, vitaliteit en begeleiding.
Het nieuwste product van het assortiment heet Croquant Finesse. Dit is een krokant en mager tussendoortje met granen en chocolade dat ons weg doet smelten van plezier. Deze kleine chocoladereep heeft nog meer in zijn mars: met minder dan 45kcal verschaft Croquant Finesse intens genot dankzij de smaak van donkere chocolade en krokante granen van gepofte rijst.
Naast de lekkere smaak draagt Croquant Finesse bij tot een goed voedingsevenwicht door de toevoer van magnesium, ijzer en vitamine C.
Ruim 15 jaar terug vestigde Anny Smets zich als restaurateur na een drukke loopbaan als traiteur-beenhouwer, in een historisch pand in hartje Diest. Het restaurant kreeg de wel zeer toepasselijke naam De Proosdij, verwijzend naar de oorspronkelijke historische functie van de woning, nl een kerkelijk gerechtshof.
Dit kerkelijk gerechthof is voltooid verleden tijd en vorige eeuw nog kende het pand een eerste binding met de culinaire wereld toen er een brouwerij werd ondergebracht. Samen met haar man François Didden, toverde Anny dit pand om tot een zeer stemmig en sfeervol restaurant waar muren, zoldering en stoffen pronken met de intense tonen van groen, paars en blauw. De prachtige schilderijen van Bart Verschaeren accentueren voor zover dit nog nodig mocht zijn, het gevoel voor culinair welbehagen.
Bij de aankoop van het pand in 1992 werd aanvankelijk een restaurant met een 60-tal couverts uitgetekend en uitgewerkt met in het achterhoofd de overtuiging dat zoon Luc na het einde van zijn studies en opdoen van enige ervaring, het geheel zou overnemen. Enkele onverwachte complicaties zorgden er evenwel voor dat dit project niet kon worden gerealiseerd. Dit is trouwens de basisreden waarom eind vorig jaar enkele veranderingen werden doorgevoerd en het restaurant werd uitgebouwd tot een knus en gezellig salon met een 20-tal couverts.
Kwalitatief kan Anny bogen én op haar ervaring in de beenhouwerij en bijhorende traiteurszaak én op haar extra opleiding die ze kreeg bij de Zuidfranse topchef Roger Vergé. Hier kon Anny zich als gastkok, de praktijk en geheimen van de vinaigrettes en sauzen eigen maken, maar ontdekte ze tevens alle keukengeheimen van de Provençaalse gerechten. Andere keukengeheim ontdekte ze bij Alain Ducasse en Yves Thuries in de Cordes du Ciel.
Anny zorgt voor een verrassend veelzijdige keuken met puike combinaties van natuurlijke ingrediënten. Haar liefde voor de Provence komt in fijne gerechten tot uiting die met een extra sausprikje tot fijne kunstwerken uitgroeien.
Haar kwalitatieve keuken kent dan ook een ruime belangstelling en ging evenmin voorbij aan de organisatoren van de wedstrijd Food from Britain. Een absolute challenge voor Anny om als 5de generatie beenhouwers, gerechten op punt te stellen met Quorn als basisingrediënt. Qourn is immers een plantaardige vleesvervanger absoluut cholesterolarm, die bovendien weinig calorieën en vetten bevat, maar wel rijk is aan vezels. Toch biedt het product diverse mogelijkheden en Anny zorgde voor een perfecte uitstraling met enkele verrassende gerechten. De titel Lady Chef of the year is zonder meer een bekroning voor haar niet aflatende inzet en verdere uitbouw van kwalitatieve gerechten. Tevens een aanmoediging om de culinaire en gastronomische rijkdommen te koppelen aan eenvoud, aromarijke gerechten en fijne presentaties.
De perfecte zaalservice wordt ingevuld door François Didden die tezelfdertijd als zeer deskundig sommelier optreedt. Wijnen zijn steeds een passie geweest voor François die alle vrije tijd opofferde aan studies over wijnen, wijndegustaties en wijncursussen. François keuze gaat naar de dieprode Bordeauxwijnen die hij meteen centraal plaatste in zijn aanbod. Ook tal van andere betere Franse wijnen sieren de kaart die vrij recent van 350 tot 280 referenties werd gereduceerd. Deels uit noodzaak omdat enkele wijnen zijn uitgeput enanderzijds omdat sommige wijnen aldus Francois onbetaalbaar worden. Hij blijft erbij dat Frankrijk het wijnland bij uitstek is, maar verrijkte de kaart met erg lekkere Duitse, Spaanse, Australische, Italiaanse en andere wereldwijnen. Smaken en preferenties durven aldus François al eens verschillen en een restaurant moet in ruime mate beantwoorden aan de verwachtingen van de gasten. Het globale wijnaanbod bevat naast de toppers ook kwalitatief degelijke en populaire wijnen die binnen een beperkter economisch budget thuishoren. De stelling dat de wijnen in de Proosdij gewoonweg te duur zijn is alleszins een globale misvatting.
Wij hadden het genoegen om nog voor de bekroning als ladychef enkele andere specialiteiten te degusteren. De ganzenlever op toast werd vergezeld van een schitterende Sauternes, La Tour Blanche 1996, zoet en fruitig maar perfect op temperatuur, een zachte streling voor de tong en smaakpupillen. De reefilet met puree van knolselder, appel met veenbessen en gekarameliseerd witloof vormde een terechte voltreffer qua smaakpalet, sauscombinaties en aromas. De Pomerol, Château la Pointe 1995, gaf extra dimensie aan dit prachtig gerecht en was meer dan een bekoring om alle Bobcampagnes een halt toe te roepen. Hij deed het trouwens perfect als metgezel van het notenijs met Xeres en bleef met zijn fijne afdronk, gewoonweg nakleven.
Het Lady Chef menu 2007 bestaat uit een mousseline van palmharten met tartaar van verse en gerookte Schotse zalm, geserveerd met een Chardonnay 2004 Vins du Pays vendage de Nuits. Een cappuccino van wintreprei met Quorn-snippers met identieke wijnselectie. Als hoofdschotel is ern een medaillon van Engels lamsgigot met lasagne van zuiderse groentjes en tijmbordelaise waarbij een A.O. Minervois C. Château du Donjon Cuvée prestige 2003 wordt aangeboden. Een torentje van chocolade met Engelse room en schotse whisky (Single Lowland Malt Glenkinchie) en mokka met versnaperingen, gelden als afsluiter.
Vijftien jaar culinaire ervaring getuigen in de Proosdij alvast van Annys heerlijke keuken en vormen steeds opnieuw een onweerstaanbare drang om al het lekkers bij herhaling te proeven en degusterend maximaal te genieten.
De Proosdij Cleynaertstraat 14 3290 Diest tel 013/31 20 10
In een van de langste verkeersaders van Brussel, de Vanderkinderestraat, bevindt zich een charmante bistro die met een eindeloze charme, grootmoeders keuken uitstraalt. De streekgerechten en gerechten van vroeger vallen erg in de smaak van het hedendaags publiek. Niet alleen de gerechten, maar ook de eeuwenoud klinkerweg, naast het terras, intrigeert velen. Dit stukje Ukkel, de Groene Jagerswijk, ontsnapte tot dusver aan de interesse van historici, maar krijgt ooit voldoende interesse om de oorsprong van deze unieke klinkerweg en enkele andere getuigenissen te achterhalen.
La Fille dEmma wordt gerund door Dany Burgeon en Martine Pauwen, de dochter van Emma. Dany kreeg zijn opleiding op het COOVI en wordt na zijn studies onmiddellijk in dienst genomen in LHuitrière, enige tijd nadien door de meest authentieke figuur uit het Brusselse horecamilieu, Jef de Gelas, net bij de opstart van LAuberge des Chapeliers.
Met reeds enige ervaring in het achterhoofd durft Dany Il Giardino in Ukkel overnemen, enige tijd later verplaatst hij zijn interesse naar La ferme Rouge op de hoek van de Dolezlaan. Toch komt hij opnieuw bij Jef terecht wanneer deze La Roue dOr opent. De drang om een eigen zaak te runnen blijft bij Dany voor onrust zorgen, hetgeen resulteert in de opening van Evergreen in Evere in 2004. Jacques Veulemans, de dynamische patroon van Aux Armes de Bruxelles treedt op als raadgever wanneer Dany beslist om samen met Martine Pauwen het restaurant La Fille dEmma te exploiteren.
Martine is inderdaad de dochter van Emma die samen met haar ouders La Ligne Droite in de Beenhouwersstraat hebben uitgebaat. Haar vader, Emile Pauwen, was de slager die de winkel Le Grain dOr in de Predikherenstraat runde en tevens een van de oprichters van de Vrije Gemeente van het Ilot sacré, en dit samen met Jean Van Calck, Polle Bunne, Léon Demol en Stans, alle meer dan legendarische personages van het Oude Brussel. Martine, groot geworden in de wereld van de restauratie, heeft dat milieu nooit verlaten.
De kleine eetzaal van la Fille dEmma, roept herinneringen op van romantische plekjes van vroeger. De wanden in pasteltinten en de kleine witte bar met een sierlijke benaming, zorgen voor een gezellige intieme sfeer. Het zwart houten meubilair met het wit-roze tafellinnen brengt dan weer een frisse noot.
Ter bevestiging dat La Fille dEmma in het oude Brussel ligt, meerdere oude stadsgezichten aan de muur die o.m. de Eikstraat, de Kandelaarstraat en de Sint Nicolaaskerk voorstellen, beelden die stuk voor stuk de verbondenheid met het oude rasechte Brussel bevestigen. Ook het schilderij van Vertong verstevigt die band, het werk geeft de charme van het Sint Kathelijneplein weer met de door Poelaert ontworpen kerk.
Bijzonder kleurig is dan weer de aardige collecte borden met veelkleurige afbeeldingen van vogels, collectie die de huiselijke sfeer van het restaurant onderlijnt. Huiselijk is wellicht de beste term om La Fille dEmma te omschrijven, aangezien naast Dany en Martine, ook Gaëtan, de zoon van Dany en zijn echtgenote in het restaurant werkzaam zijn, zij nemen de bediening in de zaal voor hun rekening.
Dany staat aan het fornuis en is verantwoordelijk voor de dagsuggesties en de Brusselse, maar Franse streekkeuken al durft hij af en toe een Italiaans accentje in zijn bereidingen verankeren. Rasechte Brusselaars vallen bij de voorgerechten, voor de bloedpens à la bruxelloise en de escargots de bourgogne. Tussen hoofdgerechten zitten o.m. de stoemp van de dag met worst, balletje smet tomatensaus en longlet met sjalot. Heerlijk is evenzeer het geitenkaasje met tijm en honig en de echte Brusselse garnaalkroketten. Jammer genoeg zijn de kikkerbilletjes in Provençaalse saus bij het serveren uitgedanst, maar tochbezorgen ze de smaakpupillen een subtiel aroma. Aanraders te over dus, zelfs al zorgt Dany ervoor dat de kaart erg regelmatig wijzigt vermits hij zijn specialiteiten tegelijkertijd én aan hun regio én aan versheid van de seizoenen wil koppelen.
Zonder evenwel erg grote wijnen te vermelden, biedt de wijnkaart een ruim overzicht van de belangrijkste Franse wijnregios en werden we bij onze degustatie, meer dan eens verrast door de fijne aromas en verantwoorde afdronk. Prijs-kwaliteit alleszins een voltreffer, al doemt het spook van mogelijke controles bij elke restaurantganger op. Matig genieten verwent evenwel evenzeer de levensgeneugten.
La Fille dEmma Vanderkinderestraat 406 1180 Ukkel - Tel 02/343 39 69
Croquant Finesse, een nieuw lekker en licht tussendoortje
Gayelord Hauser is geen legende, maar een vermaarde diëtist en de grondlegger van de moderne dieetleer in de jaren 50. De dieetproducten van Gayelord Hauser hebben 4 onmiskenbare voordelen: doeltreffendheid, snelheid, vitaliteit en begeleiding.
Het nieuwste product van het assortiment heet Croquant Finesse. Dit is een krokant en mager tussendoortje met granen en chocolade dat ons weg doet smelten van plezier. Deze kleine chocoladereep heeft nog meer in zijn mars: met minder dan 45kcal verschaft Croquant Finesse intens genot dankzij de smaak van donkere chocolade en krokante granen van gepofte rijst.
Naast de lekkere smaak draagt Croquant Finesse bij tot een goed voedingsevenwicht door de toevoer van magnesium, ijzer en vitamine C.
Xavier Jack de Longueville komt aan het hoofd van
Marketing & Sales bij Center Parcs Belux
Center Parcs, marktleider in kortverblijven, kondigt de benoeming aan van Xavier Jack de Longueville (36 jaar) tot Marketing & Sales Director Belux. Hij krijgt de opdracht om bij Center Parcs nieuwe ideeën te ontwikkelen om de naambekendheid van Center Parcs in Wallonië op te voeren en het marktaandeel in het noorden van het land te consolideren.
Na zijn studies in de Verenigde Staten en België ging Jack aan het werk in de ICT-sector. Eerst bij IBM, vervolgens bij Belgacom en Banksys, waar hij instond voor de lancering van nieuwe projecten voor het marketingdepartement en waarbij change management telkens een belangrijke rol speelde. Vandaag neemt hij een bocht van 180° en maakt hij zijn intrede in de toeristische sector.
Deze benoeming kadert in de ontwikkeling van de Belgische entiteit. Center Parcs Belgium wordt een volwaardige Business Unit en het is in deze context dat het departement Marketing & Sales zijn intrek neemt in de nieuwe kantoren in Diegem. Jack zal eerst commerciële medewerkers en marketeers aanwerven om zijn team te versterken en zich daarna toeleggen op de lancering en de promotie van het nieuwe park van Lac dAilette in Laon, op een twintigtal kilometer van Reims.
Over Center Parcs
Sinds meer dan dertig jaar neemt Center Parcs een toonaangevende positie in op de Europese markt van de kortverblijven in uitgestrekte vakantieparken in de volle natuur. De groep bezit 16 vakantieparken waarvan 8 in Nederland, 2 in België, 2 in Frankrijk en 4 in Duitsland.
Center Parcs staat voor een uniek concept in de recreatiesector door accommodatie op hoog niveau aan te bieden in combinatie met uitgebreide sport- en recreatiemogelijkheden, boetieks, bars en restaurants, en dit het hele jaar door. De vakantieparken van Center Parcs Europe worden elk jaar bezocht door 3,2 miljoen gasten.
De onbekende acteur Xavier François is op nauwelijks twee weken tijd razend populair geworden in Groot-Brittannië. De Franse acteur werd er in no time de chouchou van het publiek.
De reden van die plotse hype? Xavier François is de nieuwe Coca-Cola light man in de nieuwe Coke light. Live life light campagne van Coca-Cola light. Xavier treedt hiermee in de voetsporen van de eerste Coca-Cola light man, Lucky Vanous, die in 1996 wereldberoemd werd. Uit consumentenonderzoek bleek dat de vrouwelijke doelgroep terug naar een nieuwe Coca-Cola light man verlangde. Daarom besloot Coca-Cola hem na 8 jaar afwezigheid eindelijk terug te brengen.
De zoektocht naar de nieuwe Coca-Cola light man heeft zes maanden geduurd. De ideale opvolger voor het succesnummer uit 1996 werd uiteindelijk gevonden in de sexy maar timide 28 jarige Xavier François uit Rijsel. Met deze man wil Coca-Cola light opnieuw de harten van de vrouwen veroveren.
Volgens trendguru Nina De Man is het succes van de nieuwe Coca-Cola light man niet te verwonderen. Xavier is drop-dead gorgeous! Hij beantwoordt helemaal aan het nieuwe manbeeld: een twintiger die spontaan door het leven gaat en toch de volle verantwoordelijkheid neemt voor zn daden. Hij ziet er intelligent, sportief en gevoeliguit. En hij heeft vooral een goed gevoel voor humor. Voor die combinatie smelten vrouwen gewoon.
Nina is er gerust in dat de nieuwe Coca-Cola light man ook in België een succeswordt. Vrouwen in België zijn niet zoveel anders dan in de UK. De ideale man is een universeel gegeven. En laten we eerlijk zijn: hij heeft hét echt wel.
Vergeet dus de nieuwe man. Hier is de nieuwe Coca-Cola light man!
BCD Travel, marktleider in zakenreismanagement, geeft een lijst vrij van populairste bestemmingen bij Belgische zakenreizigers. In de top-vijf van het afgelopen jaar vinden we verschillende bank- en financiële centra terug: New York staat op nummer één, gevolgd door Frankfurt en Munchen. Londen volgt op plaats vier en de top-vijf wordt vervolledigd door het Zwitserse Zurich.
In vergelijking met 2005 spelen de eerste twee steden haasje-over, stijgt Munchen drie plaatsen, moet Londen één plaats terrein geven en wint Zurich aan populariteit. De steden Madrid en Milaan doen het nog iets beter dan in 2005 wat het aantrekken van zakenreizigers betreft terwijl Praag en Washington DC een paar plaatsen zakken. Tenslotte verdringt nieuwkomer Genève Tokyo uit de top-tien.
De volledige lijst of rangschikking met meest bezochte zakenreisbestemmingen voor 2005 2006:
2005
2006
1
Frankfurt
1
New York
2
New York
2
Frankfurt
3
Londen
3
Munchen
4
Washington DC
4
Londen
5
Praag
5
Zurich
6
Munchen
6
Madrid
7
Zurich
7
Praag
8
Madrid
8
Washington DC
9
Tokyo
9
Milaan
10
Milaan
10
Genève
Als vooraanstaand leverancier van zakenreismanagement vereenvoudigt en geeft BCD Travel vorm aan het reisgebeuren op wereldschaal. Dit bezorgt de klant op ieder vlak een voordeel: van de resultaatgerichte tot de doorwinterde zakenreiziger. BCD Travel is werkzaam in 90 landen, verspreid over 5 continenten, realiseert een totale omzet van 12 miljard en stelt wereldwijd meer dan 12.000 mensen tewerk. BCD Travel maakt deel uit van BCD Holdings NV.www.bcdtravel.com
Brussels Airport toont gezonde groeicijfers voor 2006. Een toenemend aantal directe bestemmingen en verhoogde vliegfrequenties hadden, samen met het verbeterde winkelaanbod en de introductie van nieuwe producten en diensten, een positieve impact op de inkomsten.
The Brussels Airport Company maakte haar voorlopige jaarresultaten bekend. De inkomsten voor 2006 bedroegen 347,1 miljoen, een stijging van 6,9% vergeleken met 2005. De operationele kosten stegen met 1% terwijl de winst voor aftrek van rente, belastingen, aflossingen en afschrijvingen met 12,8% steeg tot 183,1 miljoen.
De resultaten voor 2006 zijn voornamelijk toe te schrijven aan de bijzondere aandacht van het management voor kostenefficiënte operaties, een verbeterd winkel- en parkeeraanbod, de upgrade van de eet- en drankgelegenheden, en ook aan de recordcijfers voor lokale passagiers en vracht.
De commerciële inkomsten profiteerden van de toegenomen publicitaire activiteit op de luchthaven en het verbeterde parkeeraanbod, waaronder de opening van een gloednieuw parkeergebouw FP3. Ook een aantal projecten op het vlak van retail droegen bij tot dit succes: de renovatie en upgrading van de bestaande eet- en drankgelegenheden en de opening van verschillende nieuwe gespecialiseerde verkooppunten. Door deze ingrepen verbeterden het algemene aanbod,de kwaliteit en de dienstverlening voor de passagiers beduidend. In 2006 werd vooral geïnvesteerd in de aankomsthal en pier B. In 2007 zullen de aankomsthal en de commerciële zone van pier A bijzondere aandacht krijgen. De optimalisering van de veiligheidscontrole leidde tot kortere wachtrijen wat een gunstige invloed had op de verkoopsactiviteiten.
De toename van de luchtvaartgebonden inkomsten in 2006 weerspiegelt een gezonde verkeersgroei en de aanpassing van de vergoedingen aan de verbruikersindex in het kader van de tariefafspraken op lange termijn. Hierbij moet opgemerkt worden dat de luchtvaartgebonden inkomsten ook beïnvloed worden door de manier waarop de luchthaven de recent aangekondigde verhoging van de beveiligingskosten in rekening brengt. De procedure voor de doorrekening van de bijkomende beveiligingskosten verhoogt zowel de luchtvaartgebonden inkomsten als de kosten.
Het aantal bestemmingen dat rechtstreeks vanaf Brussels Airport wordt aangevlogen nam in 2006 aanzienlijk toe met onder meer non-stopvluchten naar Beijing, Addis Abeba, Palermo, Krakow en Durham Tees Valley. Ook de vliegfrequentie naar een aantal reeds bestaande bestemmingen werd opgetrokken.
Wilfried Van Assche, CEO van Brussels Airport licht toe: Het nieuwe Brussels Airport merk dat we in oktober vorig jaar hebben gelanceerd, zal ons helpen om een sterkere marktpositie voor Brussels Airport uit te bouwen. Op het vlak van luchtvaart liggen onze topprioriteiten voor 2007 in een verhoogd aanbod van langeafstandsvluchten en lagetarievenvluchten. Voor het zomerseizoen konden we al een aantal nieuwe langeafstandsbestemmingen aankondigen en het nieuwe jaar is nog maar pas begonnen. Verhoogde marketinginspanningen, zowel naar de luchtvaartmaatschappijen als de reissector, beamen een groter marktaandeel in low cost, waarbij we rechtstreeks concurreren met de hogesnelheidstrein en low cost nicheluchthavens. In 2007 zullen we Brussels Airport op de kaart zetten als de luchthaven met het ruimste en meest aantrekkelijke lagetarievenaanbod op de Europese markt.
Opmerking: Jet Airways kondigde voor de zomer van 2007 de opstart aan van dagelijkse vluchten van Brussel naar Mumbai en New York. Northwest Airlines plant dagelijkse vluchten naar Detroit en US Airways zal een dagelijkse vliegverbinding naar Philadelphia verzorgen. Dit betekent dat het dagelijkse vluchtaanbod naar de Verenigde Staten vanaf komende zomer directe vliegverbindingen voorziet naar: Atlanta, Chicago, Detroit, New York JFK (2x), New York Newark (2x), Philadelphia en Washington.
Het lagetarievenaanbod vanaf Brussels Airport telt meer dan 100 bestemmingen tegen tarieven van minder dan 100 euro (one-way, vergoedingen inbegrepen).
Voorbereiding: 30 min. - Rusten: 2 u - Bereiding: 15 min.
Ingrediënten voor 2 geliefden:
300 gr Noorse Skrei -100 gr Noorse Garnalen - 2 tomaten -1 kleine courgette 1 kleine aubergine 1 ui 1 gekonfijte citroen 40 gr Parmezaanse kaas 5 cl olijfolie 3 gelatineblaadjes 2 eetlepels mayonaise 2 eetlepels vloeibare room Zout en peper van de molen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 240°C (th7).
Olie een bakplaat met antikleeflaag in en verdeel er 2 kleine hoopjes Parmezaanse kaas op in een schijfje en schuif ongeveer 10 min in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Pel de Noorse garnalen en spoel ze.
Hak de ui, de courgette en de aubergine in kleine blokjes en stoof ze samen met de garnalen snel aan in wat olijfolie. Voeg anderhalve tomaat in kwartjes toe, kruid met zout en peper en laat gedurende 20 min tot moes sudderen.
Week de gelatineblaadjes in koud water en wring ze uit wanneer ze zacht geworden zijn. Vermeng ze in de moes en laat in de pan lauw worden. Giet deze bereiding in kleine ronde vormpjes en laat koud worden.
Spoel ondertussen de Noorse Skrei, laat uitlekken en snij de vis in grote stukken. Doe de vis in een pan. Giet er water bij tot de vis bedekt is. Breng aan de kook, zet daarna het vuur wat zachter en laat zachtjes sudderen gedurende 5 min. Laat de vis in het kookvocht afkoelen.
Snij de gekonfijte citroen in dunne plakjes en leg ze als bloemblaadjes op de serveerborden. Ontvorm daarna de moes en leg bovenop het geheel het uitgelekte en losgewerkte skreivlees.
Meng de room met de mayonaise en meng er 1 eetlepel fijngehakte gekonfijte citroen en kleine tomatenkubusjes door. Kruid met zout en peper.
Leg een koekje van Parmezaanse kaas op de vis en werk af met enkele kubusjes tomaat. Breng rondom rond het bord een streepje saus aan en versier met een blaadje basilicum.
Het is zomer, de lucht vol vrolijk dansende stofdeeltjes die het felle zonlicht weerkaatsen. We bevinden ons in een klassieke balletschool uit de jaren 50, waar het summum van vrouwelijke elegantie wordt bereikt. Met ingetogen bewegingen voeren de jongedames hun oefeningen uit tot in de perfectie.
De nieuwe zomercollectie van Bruno Antognini baadt in een zee van licht en luchtigheid. Met een onnavolgbare zin voor detail brengt het merk een melancholische sfeer van ultieme vrouwelijkheid en elegantie tot stand. De kleuren zijn ingetogen, de stoffen fijn en gevarieerd. Wat is het een luxe om een vrouw te mogen zijn
Bali. De sfeer van een kosmopolitische stad in het putje van de zomer. Dat is de inspiratiebron die aan de basis ligt van de zomercollectie. Schoonheid schuilt vaak in de eenvoud. In het klare contrast tussen zwart en wit. Het benadrukt de innerlijke tegen-stellingen in het hart van elke vrouw. Blij maar melancholisch, trots maar ook narcistisch Een broos evenwicht tussen jin en jang. Steeds elegant en vrouwelijk, maar altijd met een knipoog naar haar stoere kantje.
Parijs: de stad van liefde en romantiek. De magie leeft voort in de betoverende jurkjes van de Bruno Antognini zomercollectie, zoals dat éne fijne kleedje poederroze stof.
Aanvullend op de romantische Bruno Antognini-collectie, is er de Antognini Jeans-lijn die de sportiever geklede dames aanspreekt.
De halfjaarlijkse JAVA vakbeurs voor collectiviteiten in de Leuvense Brabanthal, kreeg ditmaal een feestelijk tintje. Nadat JAVA in 2000 als eerste foodservice bedrijf, een HACCP-certifictaat bemachtigde, bevestigt JAVA opnieuw zijn trendsetterrol en behaalt het nieuwe ISO 22000 certificaat.
Algemeen Directeur Wim Claes: Voedselveiligheid en kwaliteit zijn dé hoekstenen voor JAVA. Het leveren van veilige en gezonde voeding is een evidentie in de foodservice markt. JAVA wil echter verder gaan en verlegt zijn grenzen. Discipline in de beheersing van het totale proces evenals een duidelijke communicatie met alle betrokkenen zijn de absolute vereisten om tot een veilige en sluitende controle te komen.
Het HACCP-certificaat legt de beheersing op van alle kritische controlepunten in het distributieproces, maar het ISO 22000 certificaat vereist een aanpassing van de volledige organisatie. De beheersing van kwaliteit gebeurt immers door het volledige bedrijf. Mensen, middelen en processen dienen bijgevolg aldus logistiek directeur Ludo Segers, op de juiste manier ingezet te worden. Binnen de nieuwe normering is het aldus Ludo Segers, belangrijk te noteren dat de foodservice, binnen de totaliteit van de voedselketen en tov. de retail, nog slechts enkele procenten achterligt. De inhaalbeweging heeft de voorbije jaren de forse achterstand nagenoeg volledig weggewerkt en volgens de meest recente vaststellingen, zal de foodservice tegen 2010 de bovenhand nemen. Een stipte naleving van alle voorschriften om de algemene volksgezondheid te garanderen is dan ook meer dan ooit noodzakelijk.
Een permanente betrokkenheid van het personeel is het logische gevolg, terwijl de uitstraling evenzeer op alle toeleveranciers uitstraalt. De functieomschrijving van alle personeelsleden volgt een logische, maar kritische route, en de evaluatie peilt naar de doeltreffendheid van de opleiding en organisatie alsmede het algemene bewustzijn rond voedselveiligheid.
De ISO 22000 norm vereist ook een doorgedreven interactieve communicatie tussen alle betrokkenen. Zo dient de volledige organisatie op de hoogte gebracht te worden van alles wat met voedselveiligheid te maken heeft. Ook de externe communicatie (met leveranciers, klanten, de overheid, ) vormt een essentieel onderdeel van ISO 22000 als managementsysteem. Mogelijke problemen dienen immers doeltreffend gecommuniceerd te worden naar klanten en leveranciers.
De nieuwe ISO 22000 norm is aldus kwaliteitsverantwoordelijke ir. Koen VanHecke een uniformisering met als uiteindelijk doel slechts 1 norm voor voedselveiligheid te behouden. Het zal in de toekomst o.a. BRC, HACCP en EUREPGAP overkoepelen. HACCP maakt een onderscheid tussen kritische controlepunten (ccp) en niet-kritische controlepunten (punten van aandacht), deze laatste moeten voor het behalen van een HACCP certificaat niet gecontroleerd worden. Bij ISO 22000 worden alle controlepunten, al dan niet kritisch, vervangen door operationele basisvoorwaardenprogramma's (operationele PRP's) die, net als ccp's, beheerst moeten worden.
Het ISO 22000 certificaat is aldus Wim Claes, meteen het begin van een nieuw hoofdstuk. Elke dag zal de volledige JAVA-organisatie eraan werken om dit certificaat te verdienen zodat ook de klanten de vruchten ervan kunnen plukken.
Brussels Airlines lanceert een nieuwe verbinding tussen de Europese hoofdstad en Krakow. Vanaf 30 maart, wordt de thuisbasis van Brussels Airlines, Brussels Airport, 5 keer per week rechtstreeks verbonden met de historische schatkamer van Polen. Tickets enkele reis zijn dankzij de lowfare b.light formule al verkrijgbaar vanaf 49,99 euroalle taksen inbegrepen.
Jaar na jaar ontvangt Krakow meer bezoekers. De levendige historische stad is de Poolse topattractie en verwelkomt op jaarbasis meer dan 7 miljoen bezoekers. Ook de lokale economie, met de IT-industrie als trendsetter, zit dankzij het EU-lidmaatschap van Polen in de lift. Redenen genoeg voor Brussels Airlines om Krakow toe te voegen aan het groeiend Europese vluchtaanbod. Vanaf 30 maart biedt Brussels Airlines 5 vluchten per week aan tussen Brussels Airport en de Johannes Paul II airport luchthaven van Krakow.
Dankzij de vluchtfrequenties zijn zowel korte trips, citytrips als zakenreizen perfect mogelijk. De uitstekende vluchturen en de passagiersvriendelijke transferinfrastructuur van Brussels Airport laten Brussels Airlines ook toe om Krakow mits een vlotte overstap ook met tientallen andere Europese bestemmingen van Brussels Airlines ter verbinden. Dankzij de one way tarievenstructuur kunnen passagiers een vlucht naar Krakow ook combineren met een terugvlucht uit Warschau.
Alle vluchten worden uitgevoerd met Boeing 737 toestellen. Tickets zijn zeer scherp geprijsd. Dankzij de nieuwe b.light lowfare reisformule is een ticket enkele reis al verkrijgbaar vanaf 49.99 euro.De vluchten kunnen gereserveerd worden via de website brusselsairlines.com of via de reisagent.
Over Krakow
Krakow is één groot openluchtmuseum en in de historische binnenstad lijkt de tijd wel te blijven stilstaan. Eeuwenlang was Krakow de Poolse hoofdstad en de thuishaven van de Koninklijke familie die er in prachtige paleizen woonde. Ook kunstenaars uit heel de wereld vonden samen met hun leerlingen inspiratie in Krakow.
Vandaag is Krakow een heel levendige stad die prat gaat op haar glorierijk verleden en graag met haar architecturale bezienswaardigheden zoals het renaissance paleis, de gothische basiliek en de authentieke binnenstad pronkt. De bijnaam van Krakow, schatkamer van Polen, vat het perfect samen.
Tentoonstellingsgalerijen, een grote universiteit, trendy cafés en restaurants geven Krakow nochtans ook een jong uiterlijk. Nergens in Polen zijn er zoveel bars en nightclubs als in Krakow.
Ook de omringende Malopolska region is zeker een bezoek waard. Niet minder dan acht sites uit Malopolska prijken op de Werelderfgoed lijst van de Unesco. Naast Krakow zelf zijn ondermeer het nabijgelegen Auschwitz en de zoutmijnen van Wieliczka beschermd.
Oost Europa
De toevoeging van Krakow aan het vluchtaanbod illustreert zeer goed de inspanningen die Brussels Airlines momenteel levert om haar aanwezigheid in Oost Europa verder te versterken. Zo worden ook de dagelijkse vluchtfrequenties naar Praag en Boedapest uitgebreid. De lijnvluchten naar de Poolse hoofdstad Warschau worden geoptimaliseerd dankzij betere vertrek- en aankomsturen.
Hak de uien fijn, laat ze zweten in olijfolie. Voeg de rode wijn toe en laat tot 3/4 inkoken.
Voeg de rode wijnazijn toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg de honing toe en laat gedurende 1/2 uur op zacht vuur koken.
Rasp de aardappelen, maak twee platte koeken van ongeveer 7 cm diameter en bak ze in een goed warme pan. Ze moeten zacht zijn vanbinnen en krokant aan de buitenkant. Spreid de uienconfituur over een koek en sluit af met de tweede.
Kruid de vis en bak in een warme pan.
Serveer de stukken skrei met een vierde van de knapperige aardappelkoek met de gekonfijte uien.
Ook dit jaar vult het Grand Casino Brussels zich op Valentijnsdag weer met de zoete klanken der liefde dankzij een romantisch optreden van het Chrystel Wautier Trio tussen 20u en 23u.
Het Chrystel Wautier Trio brengt een fluwelen soulstem met een vleugje Ella Fitzgerald, een zweempje Sarah Vaughan en een scheutje Aretha Franklin. Het trio is evenzeer thuis in de traditie van de jazz als in de erfenis van de soul, dit alles, begeleid door het zwierige pianospel van de talentvolle Raph Debacker en de golvende baslijn van de vingervlugge Sam Gerstman.
Dit verleidelijke plan klinkt als muziek in de oren van iedereen die op zoek is naar een originele plek om Valentijn te vieren. Met zijn betoverende sfeer vol sprankelend licht, bruisend spel en zwart-rode decoratie biedt het Grand Casino Brussels de ideale oplossing.
Laat u verleiden door een intiem diner in het gastronomische restaurant La Madeleine op de halfverdieping in het casino en geniet van het schitterende en unieke uitzicht op de speeltafels beneden. Chef-kok Michel Doukissis heeft speciaal voor deze gelegenheid een verrukkelijk menu van slechts 63 samengesteld (zie hieronder), inclusief een ½ fles champagne, dat wordt geserveerd vanaf 19u.
Het Valentijnmenu bestaat uit : Op vel gebraden zeebaars, Bayaldi met gekonfijte tomaat, Pikante room van Espelettepepertjes. Vervolgens serveert de chef het fijnste van de Mechelse koekoek met zoetwaterkreeftjes, Clafoutis van snijbiet en Shiitakes en een Fijn gebak van de banketbakker. Koffie.
Een uitgelezen kans om uw partner een avond te bezorgen om nooit meer te vergeten!
Toegang tot het casino: de entree is altijd gratis, Identiteitskaart vereist en minimumleeftijd: 21 jaar, Kleding: informeel, maar geen korte broek, trainingspak of sportschoenen.
VoIP, analoge telefonie, ADSL-modem en WLAN-router in één!
Wil je graag kunnen kiezen tussen een analoge lijn en VoIP voor een telefoongesprek? En gewoon de telefoontoestellen gebruiken die je al hebt? Wil je snel een beveiligd draadloos netwerk voor meerdere PCs en een gedeelde ADSL-verbinding? Wil je dat alle netwerkpcs dezelfde printer of harde schijf gebruiken?
Je kunt dit en nog veel meer doen met de nieuwe FRITZ!Box Fon WLAN 7140. Verkrijgbaar voor 162,93 euro (excl BTW). De FRITZ!Box genereert superieure stemkwaliteit voor VoIP zonder je computer aan te sluiten. De geïntegreerde ADSL-modem van de FRITZ!Box is ook geschikt voor het supersnelle ADSL 2+, waardoor snelheden tot 16 Mbps mogelijk worden.De FRITZ!Box beschikt over een groot aantal aansluitingsmogelijkheden, waaronder vier LAN-poorten voor PCs of andere netwerktoestellen. Daarnaast kan je de USB-poort gebruiken om een printer of harde schijf over een netwerk te delen. De FRITZ!WLAN USB Stick is de ideale partner voor de FRITZ!Box Fon WLAN 7140 want het laat je een snelle en veilige WLAN-verbinding opstarten, zonder iets te configureren.
Tweede editie voor Choco-Laté, het Brugs Chocoladefestival
Chocolade creatievelingen kunnen dit jaar hun ei kwijt in een wedstrijd Chocolade Creaties
Choco-Laté 2007 vindt plaats in het Paasweekend, van vrijdag 6 tot en met dinsdag 10 april 2007. Na een succesvolle debuuteditie in 2006 - maar liefst 14 000 bezoekers lieten zich tijdens het eerste Chocoladefestival onderdompelen in de chocolade - zal Choco-Laté ongetwijfeld opnieuw verrassen en verleiden.
Uitbreiding naar de Beurshal aan 't Zand, een wedstrijd voor chocoladecreaties, een chocoladedorp voor kinderen, workshops voor keukenprinsen en -prinsessen en nog veel meer zullen de bezoeker ook dit jaar een onvergetelijke chocolade-ervaring bezorgen.
Maar liefst 14 000 chocoladeliefhebbers uit binnen- en buitenland bezochten in mei 2006 de eerste editie van Choco-Laté, het Brugs Chocoladefestival. 72 exposanten en chocoladeanimaties palmden het Oud Sint-Janshospitaal in met originele chocolades uit alle hoeken van de wereld, verrukkelijke producten in alle vormen en smaken en onverwachte toepassingen als chocoladesculpturen, cacaomassages, en bodypainting.
Brugge Chocoladehoofdstad
Choco-Laté telt dit jaar een dag extra. Het feest van de zoete zonde zal plaatsvinden van vrijdag 6 april tot en met dinsdag 10 april, met daar middenin het Paasweekend. De drijvende kracht achter het Chocoladefestival is het Brugse Chocolademuseum Choco-Story. Daarnaast zetten ook de Stad Brugge en chocoladeproducent Belcolade opnieuw hun schouders onder het project. De drie partijen streven ernaar Brugge op de wereldkaart te zetten als dé chocoladehoofdstad, en zij zijn aardig op weg deze droom te realiseren.
De tweede editie van Choco-Laté wil opnieuw de harten van duizenden chocoladeliefhebbers veroveren. Nieuwe originele ideeën, extra locaties, workshops, animaties en film zullen nieuwe bezoekers aantrekken én de bezoekers van de eerste editie verrassen.
Oud Sint-Janshospitaal & Beurshal
Choco-Laté breidt in 2007 uit naar de Beurshal op 't Zand, die samen met het Oud Sint-Janshospitaal de kern van het chocoladefeest zal vormen. In het Oud-Sint Janshospitaal vindt de chocoladefan een walhalla aan chocoladeproducten, -toepassingen en creatieve uitspattingen. Nieuw zijn de workshops voor bezoekers, waarin chocoladespecialisten en topkoks hun geheimen blootgeven.
De Beurshal, een nieuwe locatie, biedt heel wat nieuwigheden om te ontdekken; een chocoladedorp voor kinderen, de eerste Choco-Laté creatiewedstrijd, de Callebaut World Chocolate Masters, een uitgebreide expositie van chocoladestukken,...
Contest Choco-Laté Creaties
Choco-Laté organiseert dit jaar een wedstrijd voor chocoladecreaties. Student bakkers en chocolatiers, professionals én gedreven amateur chocoladeliefhebbers worden uitgenodigd om al hun creativiteit aan de dag te leggen in een originele chocoladecreatie. Thema van de wedstrijd is 'een hart voor chocolade'.
Choco Kids Village
Kinderen houden van chocolade en Choco-Laté houdt van kinderen. Nieuw dit jaar wordt het Choco Kids Village, waar de kinderen al spelenderwijs kunnen bijleren over chocolade en vooral, naar hartelust kunnen fantaseren en knutselen in workshops.
World Chocolate Masters
Chocoladeproducent Callebaut organiseert dit jaar op Choco-Laté zijn tweejaarlijkse selecties voor de internationale chocoladewedstrijd World Chocolate Masters, waar chocoladeprofessionals zich meten met elkaar in met de meest verbazingwekkende ontwerpen. De winnaar, die op Choco-Laté gekozen wordt, gaat in het najaar naar internationale finale in Parijs.
Chocolade op het menu
Ook tien restaurants in Brugge engageren zich bij de tweede editie van Choco-Laté om de bezoeker te laten kennismaken met chocolade in gastronomische bereidingen en menu's. Vanaf eind januari staan de gerechten op het menu staan bij de deelnemende restaurants. Wie kiest voor het chocolademenu, krijgt een heerlijk aandenken.
Chocolate Symposium
Op 2 maart, voorafgaand aan het Chocoladefestival, vindt het tweede Symposium voor de chocoladesector plaats. 'Chocolate Tomorrow' gaat in op de trends en evoluties in de chocoladesector en vormt hét platform voor de professional. Thema's van deze editie worden "Gezondheid, smaak en shopconcepten".
Als we een vis voor Sint-Valentijn zouden moeten kiezen, dan zouden we waarschijnlijk meteen aan de Noorse Skrei denken Bestaat er een mooier bewijs van affectie dan duizenden kilometers afleggen vanuit de Barentszee, die koude en verlaten zee die zich uitstrekt van de Noordkaap tot de ijskap en overvloeit in de woelige wateren van de Lofoten-eilanden waaruit hij ontstond en er de legende van de skrei verderzetten?
Ook al gaat het waarschijnlijk wel meer om instinct dan om liefde, toch vormde deze anekdote de inspiratie voor de creatie van een origineel recept, "Noorse Skrei in liefdesnestje, dat visliefhebbers in de restaurants die het aanbieden kunnen proeven.
Een geraffineerde combinatie die met subtiele toetsen het hele gamma gevoelens raakt:
Het witte en smeuïge van de Noorse Skrei...
voor zuiverheid en tederheid,,
Het rode van de tomaat
voor passie,
Het krokante van het koekje van Parmezaan
voor emotie en kwetsbaarheid,
De zachte zuurheid van gekonfijte citroen
voor de subtiele alchemie van gevoelens,
Het groene van de basilicum
voor de frisheid.
Een relatief eenvoudig recept, ideaal voor een liefdevolle tête-à-tête thuis
Noorse Skrei
in liefdesnestje
Voorbereiding: 30 min. - Rusten: 2 u - Bereiding: 15 min.
Ingrediënten voor 2 geliefden:
300 gr Noorse Skrei -100 gr Noorse Garnalen - 2 tomaten -1 kleine courgette 1 kleine aubergine 1 ui 1 gekonfijte citroen 40 gr Parmezaanse kaas 5 cl olijfolie 3 gelatineblaadjes 2 eetlepels mayonaise 2 eetlepels vloeibare room Zout en peper van de molen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 240°C (th7).
Olie een bakplaat met antikleeflaag in en verdeel er 2 kleine hoopjes Parmezaanse kaas op in een schijfje en schuif ongeveer 10 min in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Pel de Noorse garnalen en spoel ze.
Hak de ui, de courgette en de aubergine in kleine blokjes en stoof ze samen met de garnalen snel aan in wat olijfolie. Voeg anderhalve tomaat in kwartjes toe, kruid met zout en peper en laat gedurende 20 min tot moes sudderen.
Week de gelatineblaadjes in koud water en wring ze uit wanneer ze zacht geworden zijn. Vermeng ze in de moes en laat in de pan lauw worden. Giet deze bereiding in kleine ronde vormpjes en laat koud worden.
Spoel ondertussen de Noorse Skrei, laat uitlekken en snij de vis in grote stukken. Doe de vis in een pan. Giet er water bij tot de vis bedekt is. Breng aan de kook, zet daarna het vuur wat zachter en laat zachtjes sudderen gedurende 5 min. Laat de vis in het kookvocht afkoelen.
Snij de gekonfijte citroen in dunne plakjes en leg ze als bloemblaadjes op de serveerborden. Ontvorm daarna de moes en leg bovenop het geheel het uitgelekte en losgewerkte skreivlees.
Meng de room met de mayonaise en meng er 1 eetlepel fijngehakte gekonfijte citroen en kleine tomatenkubusjes door. Kruid met zout en peper.
Leg een koekje van Parmezaanse kaas op de vis en werk af met enkele kubusjes tomaat. Breng rondom rond het bord een streepje saus aan en versier met een blaadje basilicum.
Op 19 januari 2006 opende Casinos Austria International, een groep die diverse internationaal vermaarde casinos ontwikkelt en beheert, de deuren van het Grand Casino Brussels, het eerste casino in onze hoofdstad.
Met een startinvestering van 26 miljoen Euro was deze opening een van de meest ambitieuze en prestigieuze projecten van Europa. Van de 9 casinos in België is het Grand Casino Brussels uitgegroeid tot het grootste, zowel gemeten naar omzet (25.7 miljoen Euro) als naar aantallen tafels (22), gokautomaten (208) en medewerkers (261).
Het beste bewijs voor het succes van het casino is het aantal bezoekers. In 1 jaar tijd heeft het casino 250.800 bezoekers ontvangen, zijnde gemiddeld 800 per dag. Van deze groep zijn 60% Belg, 40% buitenlander, 70% man en 30% vrouw. De gemiddelde leeftijd bedraagt 42 jaar, toch trekt het casino ook steeds meer trendy jongeren aan. Die komen niet alleen om een gokje te wagen, maar ook om te genieten van een diner in het gastronomisch restaurant La Madeleine.
Het restaurant wordt in de zomer uitgebreid met La Terrasse en op de benedenverdieping trekt de Crystal Food corner eveneens behoorlijk wat klanten. Het uitzicht op de speelzaal en de heerlijke gerechten zijn ongetwijfeld de absolute trekpleisters voor dit culinair gedeelte. Chef-kok Michel Doukissis, in 1997 nog winnaar van de Prosper Montagnéprijs, levert perfect werk af en zorgt nog steeds voor verrassende combinatie. De open keuken is voor de gasten van het casino ongetwijfeld een merkwaardig gegeven.
Het Grand Casino Brussels is een uitgaansgelegenheid waar de bezoekers niet alleen een gokje kunnen wagen, maar ook amusement, ontspanning en culinaire genoegens vinden. Het casino heeft iets magisch dat verrast en prikkelt en aantrekt.
Gelet op de succesvolle exploitatie, besliste de directie trouwens om de openingsuren te verlengen. Voortaan blijft het casino tot 5 uur s ochtends open. Anderzijds wordt intens verder gewerkt aan de projecten om het casino zo snel mogelijk in het Anspachcenter in te passen. Dit betekent een uitbreiding van de mogelijkheden, meer personeel en een extra grote feestzaal in Brussel hoofdstad.
Brussels burgemeester Freddy Thielemans steunt volledig de nieuwe plannen omdat de hoofdstad hierdoor een prachtige zaal kan benutten en nieuwe projecten omtrent de Magdalenazaal kan ontwikkelen.
2 miljoen euro voor innovatieve toeristische projecten aan de kust
Bourgeois lanceert oproep 2007 voor Kustactieplan III
Voor het derde jaar op rij wil Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois met een budget van 2 miljoen euro het Vlaamse kusttoerisme een stevige impuls geven. In het kader van Kustactieplan III lanceerde hij in Oostende, op een studiedag rond toeristische innovatie aan de kust, een oproep voor nieuwe projecten. De specifieke focus ligt dit jaar op creativiteit en innovatie.
"De bikkelharde concurrentiestrijd met goedkopere bestemmingen dwingt de Vlaamse kust voortdurend te innoveren," aldus de toerismeminister. "Zon, zee en zand alleen zijn niet meer voldoende, zeker omdat het weer voor onze toeristische sector een niet altijd zekere bondgenoot is. De Vlaamse kust mag ook geen oud, belegen imago krijgen. Ze kleurt doorheen het jaar demografisch al behoorlijk grijs. Wil het kusttoerisme een kleurrijk en fleurig product blijven, dan moet het zich steevast grondig vernieuwen en nieuwe doelgroepen aanspreken. Natuurlijk met respect voor de authentieke troeven."
De toerismeminister hoopt dat zijn nieuwe oproep 2007 projecten op gang brengt, die platgetreden paden durven verlaten, die nieuwe doelgroepen aanspreken en die de samenwerking tussen publieke en private partners verder versterken. "De nieuwe projecten moeten er mee voor zorgen dat een verblijf aan de Vlaamse kust altijd een echte belevenis is," aldus Bourgeois.
Dit 3de Kustactieplan wil, net zoals zijn twee voorgangers, de aantrekkingkracht van het kusttoerisme handhaven en versterken. Minister Bourgeois legt daarbij sterk de nadruk op structurele initiatieven die een economische meerwaarde opleveren, de tewerkstelling bevorderen en kostenefficiënt zijn.
Kustactieplan III loopt van 2005 tot 2009 en beschikt over een jaarlijks budget van 2 miljoen euro. In totaal betekent dat 10 miljoen euro hefboomondersteuning door de Vlaamse overheid. De projectindieners moeten hun investering voor minstens 30% zelf financieren, waardoor de totale injectie in het kusttoerisme minstens 15 miljoen euro bedraagt.
De oproepen 2005 en 2006 leverden samen 19 nieuwe projecten op, waaronder het kunstproject 2006Beaufort, een nieuwe fietsverbinding op de Blankenbergse Dijk in Brugge, het natuur-educatief project Springplank in het Duinenhuis in Koksijde, de inschakeling van Villa Maritza op de Oostendse Zeedijk als "Huis van het kusttoerisme", het toegankelijkheidsproject "Zon, zee, zorgeloos", de digitale ontsluiting van de vaste verzameling van het PMMK in Oostende, een studie rond tweede verblijven, een project over integrale toegankelijkheid van het Scincfalacentrum in Knokke-Heist, het Vissershuisje Nys-Vermoote, een studie rond kindvriendelijkheid aan de kust en een voorbereidend traject van online reserveringsnetwerk voor huurvakantiewoningen.
Kandidaat-investeerders voor de oproep 2007 hebben tot 30 april om projecten in te dienen. Eind dit jaar worden, na jurering, de gegadigden bekend gemaakt.
Belgische finale van de 6de Délifrance Wereldbeker van de Sandwich
Op 22 januari jl. heeft Délifrance zijn vijf finalisten in het Constant Vanden Stock Stadion verzameld voor de Belgische finale van de 6de Délifrance Wereldbeker van de Sandwich.
Onder het voorzitterschap van Mr. Philippe Stenuit, chef-kok van SODEXHO in het Europees Parlement, heeft de Jury de 1ste prijs toegekend aan Mevrouw Sophie Delmeire van de Tatie Croûtons snack in Waterloo, voor haar sandwich Le Millefeuille. Deze bestaat uit een Pan Bagnat Délifrance belegd en op smaak gebracht met fetakaas, zwarte olijven, provencaalse kruiden, raapolie, gegrilde pepers en plakjes lamsfilet pur, het geheel overdekt met jonge slablaadjes en een streepje balsamische azijn. De beslissing van de Jury stoelde op 4 criteria: gastronomie, verbruiksgemak, voedingswaarde, productiekost.
De Millefeuille heeft niet alleen binnen de Jury voor eenstemmigheid gezorgd, hij wist ook heel wat mensen in het publiek te verleiden. Voor de eerste maal in de geschiedenis van de wereldbeker werd het publiek immers uitgenodigd om de recepten te proeven en te evalueren en op de creatie van hun keuze te stemmen. Sophie Delmeire heeft zo een mooie dubbel behaald door ook de Publieksprijs in de wacht te slepen, ex æquo met het recept voor de Pan César (Maxi Pan Bagnat Délifrance, Italiaanse rauwe ham, provolone, parmezaan, gemarineerde tomaat, aubergine, tapenade van gedroogde tomaten, roquette, zout, peper, basilicum, olijfolie, mosterd, azijn) van Natacha Van Ende ( Au Croc en Bouche snack in Tilff).
Délifrance, een merk dat beschouwd wordt als een referentie op het vlak van snacking, legt de nadruk op de grensoverschrijdende dimensie van het evenement door 12 landen uit te nodigen om deel te nemen aan de internationale finale op 7 maart 2007 tijdens de European Sandwich & Snack Show in Parijs. Elke kandidaat wordt verkozen tijdens een finale in zijn land en verdedigt de kleuren van dat land door met een origineel en creatief recept voor de dag te komen. Onder die 12 nationaliteiten vinden we Frankrijk, Italië, België, Ijsland, Libanon, Nederland, Noorwegen, Portugal, Singapoer, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.
Op 7 maart a.s. zal Sophie België vertegenwoordigen tijdens de internationale finale. De sterkste troeven van haar Millefeuille zijn ongetwijfeld de creativiteit en de evenwichtige en vernuftige smaakverdeling. Haar creatie heeft dus alle kans om de Jury te verleiden. Laten we niet vergeten dat Sophie Delmeire tijdens de vorige uitgave van de competitie (in 2005) al een 3de plaats veroverde met haar creatie 5ème Avenue. Bovenop de publiciteit en de bekendheid die de prijs biedt, wordt de winnaar beloond met een Charme & Gastronomie-weekend in de streek van Biarritz.