Vandaag een heel rustige dag. Bruges la morte? Je zou het haast denken. Er zijn heel weinig voorbijgangers. Vooral bezoekers van het koffiehuis naast mijn deur. De musketier loopt zich te vervelen. Ik kijk even rond in de galerij. Niet minder dan vier winkels staan leeg of komen binnenkort leeg te staan. Overal bouwt men nieuwe winkelcentra, men beseft blijkbaar niet dat er nu al te veel winkels zijn om voor iedereen rendabel te kunnen zijn. Gelukkig moet ik in mijn branche niet al te veel vrezen voor concurrentie. Een aantal antiquairs stopte de activiteiten de laatste jaren en er zijn maar enkele antiquariaten in Brugge. Voor mijn vak is heel wat kennis vandoen en vooral heel veel liefde voor het vak. Iedereen kan eigenlijk een vrachtwagen pralientjes bestellen en dan per kilo gaan verkopen. Mijn artikel is een schaars, een moeilijk te verwerven produkt. Gelukkig maar anders zou er voor mij geen uitdaging aan zijn. Morgen naar een antiekbeurs aan de andere kant van het land, ik ben benieuwd of ik er iets kan vinden. In elk geval zal ik er iemand ontmoeten die enkele Popkaarten voor mij bij zal hebben. Nevele en enkele andere gemeenten.
Momenteel is het héél kalm op straat in ons mooie Brugge. Het winterachtig weer met sneeuw en wat regen zal hier wel voor iets tussen zitten. Ook heeft iedereen zijn ding al gevonden in de solden.
Daarnet een hele discussie met een soort 'kunstkenner'. Het ging over de schilderijen van de bekende Veurnse kunstschilder Van Gucht. Bekend alvast in de Westhoek en bij heek wat andere verzamelaars. De man woonde in Veurne en legde vele mooie stads- en dorpsgezichten vast, ook schilderde hij stadsgezichten in het buitenland (bv. in Italië). Allemaal fijne kunstwerken. Een man mailde me om de prijs te weten van een drietal Van Gucht's die ik te koop aanbiedt op internet. Ik stelde hem een prijs voor en hij beweerde dat ik het dubbel vroeg van de waarde. Ik voelde duidelijk dat de man, van wie de naam mij heel 'Veurns' aandeed en die het werk van Van Gucht dus goed moet kennen, me voor de gek wilde houden. Bovendien rinkelde bij het lezen van zijn familienaam nog een belletje : deze familienaam kwam 200 jaar geleden voor op de lijst met opkopers van zwart goed in het Veurnse. Zwart goed dat zijn gronden en gebouwen die de Franse staat afnam van kloosters, abdijen, kerk en dis. Deze goederen werden dikwijls voor een prikje van de hand gedaan aan rijke inwoners en zelfs mensen in het buitenland (Frankrijk). De families en nazaten van deze opkopers werden lang nadien - wellicht terecht - nog met een scheef oog bekeken omwille van deze onsympathiek verrichtingen. Blijkbaar steken dezelfde vossenstreken nog steeds in de voornoemde 'kunstkenner' en wil ook hij nog steeds niet de juiste prijs betalen... Ik gaf hem enkele referenties (veilingshuizen en handelaars) waar hij zich goed kan informeren omtrent de juiste prijs.
Vandaag enkele heel enthousiaste bezoekers over de vloer gekregen. Wel een uur lang bestudeerden ze mijn kruideboeken van Dodoens en Lobelius. Stuk voor stuk echt pareltjes door de vele mooie gravures. Ook iemand die mijn Flandria Illustrata - Verheerlijkt Vlaandre van Sandeurs kwam bekijken. Deze man is van Wingene en is geïnteresseerd in deze eerste uitgave van Sanderus werk omdat hier een zeldzame gravure van Wingene in voorkomt. Deze atlas is in uitstekende staat en het is heel moeilijk om nog een dergelijk exemplaar te bemachtigen. Hopelijk is het nog niet meteen verkocht en kan ik er zelf ook nog een tijdje van genieten.
Vandaag was het heel kalm in de winkel. Vooral wat Chinezen die overal foto's van willen maken. Heel leuk voor hen maar mij verveelt het toch wat, ze maken zelfs foto's van het plafond in de galerij. Ze komen de winkel binnengelopen en mij straal negerend beginnen ze fotootjes te maken. Ook maken ze foto's van mij, waarom weet ik niet, en dat allemaal zonder te vragen of ik dat wel leuk vind. Heel uitzonderlijk vragen ze met een schril stemmetje : 'Picture?' en dan knik ik van ja.
Ronc 17u00 kwam er een priester binnen die ik goed ken. Hij komt graag een babbeltje slaan en intussen kijkt hij naar de vele religieuze voorwerpen zoals houten beelden en relieken allerlei. Ik zie hem graag komen, er komen hier veel priesters over de vloer. De meesten weten wel dat ik jaren terug in het grootseminarie heb gestudeerd en ik ben altijd begaan en benieuwd met al wat reilt en zeilt in de Kerk. Soms vragen priesters mij hoe ik aan al die religieuze zaken kom. Ze denken dat alles uit kloosters komt. In werkelijkheid denk ik dat de meeste kloosters al alles hebben weggedaan wat niet meer van pas kwam, ik hoor van oudere antiquairs dat ze dertig jaar geleden heel veel antiek aankochten in kloosters maar dat die tijd nu voorbij is. Veel mooie antiek bevindt zich in particuliere plaatsen. Af en toe komt men deze zaken aanbieden, dit zijn stukken die ze vroeger bij andere antiquairs kochten of zaken die ze geërfd hebben.
Buiten is het al weken heel koud en daarom hou ik de winkeldeur dicht. Ik merk dat er dan minder mensen binnenkomen dan wanneer de deur wagenwijd open staat.
Morgen is het dinsdag en dan heb ik mijn wekelijkse sluitingsdag. Tijd om collega's te bezoeken, wat boodschappen te doen en genealogische opzoekingen te doen. Reeds 20 jaar ben ik bezig met de opmaak van de stamboom van alle naamgenoten Moenaert maar er is nog veel werk aan. Het is namelijk zo dat er ook veel naamgenoten in het buitenland wonen, vooral in Frankrijk en de Verenigde Staten. De Franse naamgenoten stammen bijna allen af van een uitgeweken gezin dat in Beveren bij Roeselare woonde ca 1880.
Tegen sluitingstijd komt een vriendelijke dame binnen, ze komt van een instelling die interesse heeft in een aantal zaken. Ze neemt wat foto's en vraagt prijzen. Ook vraagt ze naar de herkomst van sommige zaken.
Wat een flop... De boekenmarkten te Damme zijn niet meer zoals vroeger. Het aanbod daalt zienderogen, de kwaliteit is heel povertjes. Twee derden zijn romannetjes en quasi onverkoopbare boeken die men wellicht gratis kan inzamelen. Bv. Artis Historiaboeken wat een rommel. Encyclopedieën die totaal verouderd zijn. Onfrisse kunstcatalogi en reisgidsjes. Enkele particulieren kwamen vandaag voor het eerst deelnemen, eigenlijk zouden ze de hele handel beter in de papiercontainer deponeren. En verwonderd dat ze waren dat er geen verkoop was... Nu, verkoop was er voor niemand. Ik zorgde voor een mooie stand, met oa een Verheerlijkt Vlaanderen van Sanderus (eerste druk), een mooi kruidenboek van Dodoens uit 1618, tientallen achttiende eeuwse boeken met perkamenten banden, heel wat boeken over streekgeschiedenis en mooie kunstboeken. Maar... er was helemaal geen volk. De weerman of weervrouw van dienst had gisterenavond iedereen bezworen thuis te blijven omdat het zou sneeuwen en ijzelen. Gevolg : geen kat op straat. De hele dag misschien een honderdtal bezoekers, veelal mensen die ook in mijn winkel komen. Gelukkig geen getuigen van Jehovah vandaag want die komen geheid naar mijn stand om mijn bijbels te onderzoeken. Als iemand me vraagt 'Welke uitgave?' of ... ze beginnen ijverig iets te zoeken in het Boek der psalmen... dan weet ik hoe laat het is. Ze zoeken namelijk het woordje 'Jehovah'. Wat een onzin zeg : als ze dit woord niet vinden is het een slechte bijbel. Zelf studeerde ik jarenlang aan het grootseminarie, priesterstudies dus, en ook ik weet dus iets af van bijbels. De naam van God komt voor in verschillende varianten : Jahwe, Jehova, ... zijn allemaal namen van één en dezelfde God, zo werd mij toch geleerd. Toen ik dit enkele weken zei aan een jong Jehovahkoppeltje kreeg ik prompt als antwoord : 'Jij wil toch ook met je eigen naam genoemd worden ipv bv. Maria of Germaine?' Waarop ik hen antwoordde dat ze me mogen noemen zoals ze willen als ze dat toch zo plezant vinden en dat hun geloof heel veel gelijkenissen vertoont met een sekte. Zelf ben ik katholiek en ik ben er heilig van overtuigd dat dit de mooiste en meest zinvolle godsdienst is (kijk maar wat de kerk allemaal deed en doet voor zieken, kinderen, ouderen, mensen in problemen). Wat doen Jehova's voor hun medemens? Mensen lastig vallen ja en allerlei praatjes verkopen zonder dat de aangesprokene de kans krijgt om échte antwoorden te krijgen op hun vragen. Voor mijn part gelooft ieder wat hij zelf wil maar ze mogen me er niet lastig mee vallen...
De boekenmarkt startte om 08u00 en duurt normaal tot 18u00, vandaag werd al ingepakt vanaf 16u30, wat een teleurstelling want ik verkocht 3 boeken op de hele dag, gelukkig toch een tweetal duurdere werken zodat ik toch wat winst maakte vandaag.
Reden van de slechte boekenverkoop te Damme : het aanbod is ondermaats. Enkele boekenwinkeltjes bieden interessante zaken aan, andere vullen hun zaak met rommel : bevuilde en beschadigde dus minderwaardige boeken. Wat ook niet kan is het aanbod van uitsluitende nieuwe boeken, iets waar Nederlanders blijkbaar sterk in zijn. Mensen die boeken komen zoeken in Damme willen kunnen snuisteren in oude of tweedehands werken. Hiervoor betalen ze dan ook graag een passende prijs.
Morgen terug naar de winkel te Brugge, benieuwd of er daar meer volk zal zijn dan vandaag in Damme.
Vandaag naar boekenveiling geweest. In het aanbod enkele heel waardevolle werken maar ook veel boeken met allerlei mankementen. Eigenlijk moet je steeds voor de aanvang van de veiling de stukken onderzoeken op volledigheid en staat. Bepaalde zaken waren quasi onbetaalbaar, zo bijvoorbeeld de postkaarten. Wanneer de veiling begint zie je ze binnenkomen, een beetje schuw rondkijkend in de veilingzaal, om te zien wier er allemaal aanwezig is. Een droge goeiendag naar collega-verzamelaars of collega-verkopers, een nijdige blik ook soms wanneer men beseft dat men vandaag geen koopjes zal kunnen doen door de vele andere gegadigden. Sommige loten worden ingesteld aan 100 eurootjes en na twee minuten bieden ze dan soms meer dan het tienvoudige. De grootste pret is natuurlijk weggelegd voor de verkoper die meestal wel anoniem aanwezig is in de zaal en soms de prijs helpt opdrijven. Andere zaken gaan over de toog voor een belachelijke prijs. Zo bv. boeken over lokale geschiedenis. Een lot van tien boeken die je 100 euro kosten bij aankoop per werk appart zal hier geveild worden voor bv. 10 euro. Positief is dat je hier aan kunt verdienen, nadeel is dat de prijzen ineenstorten. Klanten zeggen dan in de winkel : je vraagt 25 euro voor dit boek en op de veilingen is dat veel goedkoper... Sommigen gunnen je geen winst. Ook is het zo dat de verkoper op de veiling toch niet tevreden zal zijn als zijn boeken door de veiilingmeester voor een prikje van de hand worden gedaan. Nu, in elk geval amuseer ik me altijd. Je weet nooit vooraf of je wat zall kunnen aankopen. De prijzen hangen af van de interesse. Ook kan je soms met anderen afspreken om niet nodeloos tegen elkaar op te bieden. Zo krijg ik elke maal heel wat verzoekjes om niet op te bieden, zodanig zelf dat ik op de duur zelf niets meer zou kunnen kopen. Enkelen amuseren zich met telkens op te bieden, ze denken dat ze mogen blijven bieden zolang een handelaar biedt, een handelaar moet nog iets kunnen verdienen en zal nooit meer bieden dan de waarde van het boek. Oke, meestal klopt dit wel, maar als ik persé een boek voor mezelf wil kopen dan mag dat meer kosten dan de normale prijs. Ook is er altijd een eerder hatelijk personnage aanwezig die oorlogsboeken verzamelt en heel goede zaken doet op rommelmarkten door boeken te verkopen zonder dat hij ingeschreven is in het handelsregister. Zo ben ik ook zelf ooit begonnen maar niet op dezelfde grote schaal. Ik gun iedereen zijn profijt maar vind het wel vervelend als een particulier veel meer wil verkopen dan een handelaar en daartoe actief op zoek gaat naar de bronnen waar handelaars hun waar vinden. Welnu, op de veiling vandaag zat meneerke daar weer zijne madam, duchtig aan het bieden op dezelfde zaken als ik zelf wil kopen. Iets afspreken met hem kan niet, 't is allemaal voor hem denkt hij. Echt triestig als je zo door het leven moet gaan. Morgen ga ik naar een boekenmarkt, intussen is het al weer een half jaar geleden dat ik nog deelnam aan de maandelijkse boekenmarkt, ik hoop dat er wat volk komt ondanks de slechte weersvoorspellingen en de zogezegde crisis. Ik moet lachen om die zogenaamde crisis : mensen hebben zogezegd minder geld maar ze geven nodeloos veel geld uit aan prullen en als je elke dag op restaurant wil gaan eten moet je natuurlijk de buikriem aanhalen op een bepaald ogenblik.
Welkom op mijn blog Passie voor Boeken en Antiek. Dag in dag uit verkoop ik oude en waardevolle boeken. Niet het type dus van romannetjes, strips of andere flauwekul. Boeken waar je echt iets aan hebt.
Een antiquariaat runnen brengt veel werk met zich mee. Zeker als je nog niet lang gestart bent is het echt zwoegen om een goeie zaak uit de grond te stampen. Bovendien moet je echt van boeken houden en niet enkel op winst willen jagen. Voor zover ik me kan herinneren omringde ik mezelf altijd met stapels boeken. Vooral geschiedenis sprak me aan in mijn jeugdjaren en ook spannende verhalen. Na mijn schooltijd restte er minder vrije tijd en daarom lees ik vrijwel enkel en alleen nog fictie. Geschiedenis, ook biografieën interesseren me.
In mijn zaak ontmoet ik heel veel boeiende personen. Zowel dokters als arbeiders, historici als eenvoudige verzamelaars, kortom iedereen. Ik mag dan ook bogen op een heel gevarieerd aanbod in de winkel : boeken van de16e eeuw tot op vandaag. Oude kaarten van werelddelen, landen, streken, steden en dorpen uit de 17e eeuw tot op heden. Oude documenten : archieven van adelijke families, testamenten van eenvoudige landslieden, pachtcontracten, postkaarten, bidprentjes, enz. enz.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!