Het is intussen meer dan een week geleden dat priester Jacques Hamel werd vermoord in St Etienne du Rouvray, nabij Rouen. Gruwelijk : afgeslacht als een beest. In hoeverre moet je verdraagzaam zijn tegenover onverdraagzaamheid?
Ik vond de begrafenisdienst op YouTube, zie mijn Facebook. De grote kathedraal van Rouen zat nokvol treurende gelovigen. Buiten het gebouw werd de rouwstoet gevormd. Eerst de diakens, dan zeker 100 priesters en dan een tiental bisschoppen, zoals het hoort want de belangrijkste mensen komen achteraan.
De eenvoudige kist wordt binnengedragen en met de voeten naar het volk geplaatst zoals gebruikelijk is bij de begrafenisdienst van een priester. Hij kijkt als het waren naar zijn kudde... naar zijn gelovigen in de kerk. De religieuzen komen in een heel lange processie langs te kist om hun broeder-priester te groeten.
De dienst begint met volgende woorden : 'De vrede (!!!!!!!!!!!!!!!!!) zij met u!' Een duidelijke boodschap. De mensen in de kathedraal worden begroet : de familie, de vele priesters, iedereen van welk geloof dan ook. Er zijn vertegenwoordigers van de Joodse en islamitische gemeenschap.
Nu wordt de kist bedekt met een albe (wit priesterkleed) en een paarse stola. Wellicht de eigen stola waarmee de priester gedurende zijn bijna 60-jarig priesterschap vele honderden mensen zal begraven hebben en de biecht heeft afgenomen. Een kleine goede gewone priester, ° 1930 dus 87 jaar, vermoord voor zijn geloof. Tijdens de mis, waar hij voorging ter vervanging van een andere priester. Een zus en nichtje getuigen over het leven van de priester. Het nichtje heeft het heel moeilijk om haar tekst af te lezen. Vier kaarsen rond de kist worden aangestoken met het licht van de paaskaars. Dit doet me denken aan een begrafenis enkele maanden geleden, waar de drie kinderen ook een kaars laten branden rond de kist van hun teergeliefde vader. Wat toen ook heel aandoenlijk was. Deze priester laat evenwel geen kinderen na, wel een massa mensen die hem kenden als hun priester.
De lezingen zijn met zorg uitgekozen. Ze gaan over de dood en de verrijzenis, christenen mogen immers geloven dat de dood niet het einde is. In elk geval zullen velen deze priester nooit vergeten, en altijd dankbaar blijven voor zijn mooie levenswandel. Verder ging het over vergevingsgezindheid : als men op je rechterwang slaat moet je ook de linkerwang aanbieden. Helemaal niet eenvoudig om van je vijanden te houden... Moeilijk om te begrijpen en nog veel meer om te vergeven aan iemand die een onschuldige onweerbare priester het hoofd afsnijdt!
Zeven kelken en heel wat patenen (met hosties) staan op het altaar. Alles wordt bewierookt, daarna de priesters en alle kerkgangers, iedereen staat dan even recht en buigt het hoofd (zeker de oudere mensen buigen, zij dus die dit gebuik nog kennen). Wat later de vredesgroet, die duurt véél langer dan gewoonlijk, iedereen neemt de tijd elkaar vrede te wensen, hard nodig in deze tijden.
Op het einde van de rouwdienst zijn er de laatste gebeden. Alle priesters en de kerkgangers maken een kruisteken over de kist, sommigen knielen en raken de kist aan met de handen.
Vermoedelijk zullen veel mensen het graf van de vermoorde priester bezoeken. Hopelijk vergeten ze hem nooit. Hij stierf voor zijn geloof, omdat hij priester was. Hij is dus een martelaar zoals de vele christenen die in de loop van de voorbije 2000 jaar het leven lieten simpelweg omdat ze geloofden in Jezus. Wellicht zullen mensen op zijn graf of elders voor en tot hem bidden. Misschien gebeuren er mirakels, bijvoorbeeld mensen waarvan hun leven een merkwaardige wending neemt en waarvan men dit toeschrijft aan de voorspraak van de vermoorde priester... In elk geval zoek ik - wanneer ik in de buurt van Rouen passeer - de laatste rustplaats op om daar voor hem te bidden. Dat hij in vrede moge rusten.
04-08-2016 om 23:39
geschreven door Lieven Moenaert 
|