Chef in de kijker
Vincent Florizoone
(Thermae Palace Oostende)
Met een knipoog naar Auguste Escoffier
Het
prestigieuze viersterrenhotel Thermae Palace Hotel in Oostende ondergaat momenteel
mede door de constante investeringen en verbeteringen een in jaren niet
geziene vooruitgang inzake operationele cijfers. Getekend Mark Vanmoerkere. Om
de zaak nog aantrekkelijker te maken haalde hij Vincent Florizoone, wellicht de
meest flamboyante chef in de regio, als nieuwe chef naar Brasserie Albert. De
positieve resultaten lieten niet op zich wachten.
De schilderachtige chef, met
de looks van de Spaanse excentrieke kunstenaar Salvador Dali, is niet alleen
een getalenteerde kok, maar wist zichzelf met dank aan zijn eigen
uitgetekende kook- en levensstijl op te werken tot een meester aan het
fornuis die zijn gelijke niet kent. Hij stond ondermeer mee aan de stoof met de
sterrenchefs uit Ristorante Don Alfonso 1890 in het Italiaanse SantAgata en
restaurant Jean-Pierre Bruneau in Koekelberg, waarna hij in Veurne bistrot
Petit Cabaret uit de grond stampte. De culinaire avonturier haalde alle ogen op
zich met zijn vernieuwende en verrassende keuken. Petit Cabaret werd te klein
en Vincent trok naar Nieuwpoort en opende er Grand Cabaret, een nostalgisch
gastronomisch restaurant, waar zijn eigenzinnige en soms gewaagde keuken hem op
de topkaarten zette. Meer nog, hij nam het voortouw en toverde fascinerende
biergerechten uit zijn mouw. Beer-paring werd zijn merk. Vincent Florizoone
is formeel: We zijn het bierland bij uitstek, maar er wordt te weinig gebruik
van gemaakt. Een gerecht met het juiste bier zorgt voor onvoorstelbare
smaakvolle schotels. Bovendien is bier lichter verteerbaar dan wijn en nog
gezond ook.
SOLE OSTENDAISE
De veelzijdige chef koos
daarna richting brasserie Edison in Koksijde en pakte uit met klassieke
gerechten uit grootmoeders keuken, gekoppeld aan artisanale biertjes. Enkele
maanden geleden kwam Vincent Florizoone in contact met de uitbaters van het
Thermae Palace Hotel en na wat gesprekken vielen beide partijen in mekaars
armen. Oostende heeft veel troeven en de grootste daarvan is de zee.
Onuitputtelijk zijn de mogelijkheden die we hiermee hebben. Voeg daarbij
onberispelijk vlees en groenten uit de polders , aanvullend wat exquise
producten en men kan eenvoud koppelen aan kwaliteit, stelt de flamboyante
chef. Meer nog, hij richt graag zijn
aandacht naar het onmiskenbare talent van de grote Auguste Escoffier, de chef
van de koningen en de koning van de chefs, de grondlegger van de hedendaagse
topgastronomie, wiens boek, Le Guide Culinaire uit 1902, nog steeds bij alle
chefs binnen handbereik ligt. Vandaar mijn aandacht voor een specifieke
Oostendse schotel, de Sole Ostendaise, een 120 jaar oud recept van grootmeester
Escoffier die dit eigenste gerecht in 1897 bereide in het toenmalig Royal
Palace Hotel, hier in Oostende.
BETAALBARE TOPKWALITEIT
Het is duidelijk, de
lekkerbekken hebben intussen de weg naar de keuken van Brasserie Albert in het
Thermae Palace Hotel terug gevonden. Er zijn geen menus, we concentreren ons
op wat de klant wil, van aperitiefhapjes al over een reeks voorgerechten tot
keus binnen vis- of vleesgerechten, allen met een knipoog naar klassiekers. Men
stelt zijn menu zelf samen. Bij elk gerecht stellen we vrijblijvend een bepaald
biertje voor. Simpel toch?, besluit Vincent Florizoone.
Georges
Keters
Foto:
Nick Decombel


|