GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-01-2016
ORDE 33 MEESTERKOKS VAN BELGIE
Orde 33 Meesterkoks van België
Joris Messiaen
Restaurant t Potje Paté
Toque Blanche
ALVERINGEM
Feest bij de familie Messiaen en het team van De VeurnAmbachtse. Chef Joris
Messiaen, chef van de horecazaak t Potje Paté, werd zopas opgenomen bij de Orde
der 33 Meesterkoks van België als Toque Blanche, op één na de hoogste
onderscheiding voor chefs.
De VeurnAmbachtse en t
Potje Paté zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. Joris Messiaen bijzonder
gelukkig met de intronisatie vertelt: Van alle erkenningen en awards die ons
bedrijf de jongste jaren mocht ontvangen is de titel van Toque Blanche zonder
meer een der belangrijkste voor t Potje Paté. De toekenning gebeurt immers
door professionelen en collegas restauranthouders. Ik draag deze erkenning dan
ook graag op aan de keuken van ons restaurant, waar we voortdurend streven naar
topkwaliteit uit eigen atelier en de Westhoek, maar tegelijk aan het voltallig
team van De VeurnAmbachtse die telkens klaarstaat om ons culinair te
verwennen.
PERFECTIE TROEF
Toque Blanche Joris Messiaen
wil van t Potje Paté een ontmoetingsplaats voor smulpapen maken: Ik stel me
iedere dag in vraag. De menukaart is mijn evolutie in de keuken, een groeiende
nieuwsgierigheid, elke dag op zoek naar de perfecte producten, foodpairing en
nieuwe kooktechnieken die we proberen eenvoudig toe te passen. t Potje Paté
wil The place to be for Foodies worden. Zoveel is zeker. Op onze kaart staan
vanzelfsprekend de producten van ons atelier De VeurnAmbachtse centraal. Ik probeer
hier creatief mee om te springen op de meest eenvoudige manier. Maak het niet
te ingewikkeld, want topproducten prijzen zichzelf. Het vers vlees wordt nog zoals het
hoort enkele weken gerijpt. De binding van de eiwitten verandert en onder
inwerking van enzymen worden de ketens korter en het vlees malser, terwijl de
smaak zich verdiept. 't Potje Paté staat voor herontdekking van ambachtelijke
streekproducten en gastronomische delicatessen. Daarom ook werd onder mijn
initiatief de Orde van ons Potjesvlees opgericht, met dit jaar een Europese
erkenning voor Potjesvlees uit de Westhoek.
Hostellerie Kemmelberg uit het West-Vlaamse Kemmel-Heuvelland
is zopas door TRIPADVISOR als winnaar in de categorie De 25 beste kleine
hotels in België waarbij ze de fel begeerde trofee Travellers Choice Awards
2016 voor hotels in de wacht slepen.
TripAdvisor organiseerde voor de 14de maal
deze prestigieuze prijs en zet hiermee s werelds beste gelegenheden op een rij,
gebaseerd op de miljoenen beoordelingen en meningen die in een jaar zijn
verzameld van reizigers uit de hele wereld. Er zijn winnaars geselecteerd in de
categorieën Beste hotels, Voordeligste hotels, B&Bs en pensions,
Luxehotels, Servicehotels en Kleine hotels. De kenmerken van Travellers'
Choice-winnaars zijn opvallende service, kwaliteit en waarde.
DANK AAN TEAM
Philippe Vercoutter, die samen met Kristine De Loose
Hostellerie Kemmelberg uitbaat, is bijzonder verheugd over deze prijs: Sinds
eind 2012 zijn we letterlijk dag en nacht bezig met de renovatie en uitbouw van
ons charmehotel, dat een traditie van meer dan 60 jaar in gastvrijheid en
gastronomie heeft. Het doet dan ook zonder meer deugd om te zien dat s werelds
grootste reiswebsite dit ook opmerkt. Een TRIPADVISORPRIJS winnen is immers
niet zo evident. Volgens TRIPADVISOR betekent dit dat je tot de top 1% behoort,
of anders gezegd: 99% van de overige hotels scoren minder. We stijgen zelfs nog
een plaatsje in vergelijking met vorig jaar en klimmen van de 20ste naar de 19de
plaats. Tot op vandaag hebben maar liefst 88% van de gasten op TRIPTADVISOR aan
gegeven dat we ofwel een zeer goed of een uitstekend
hotel zijn. Kristine en ik wensen onze talrijke gasten en ons voltallig team,
die dit allemaal mogelijk maakte, hiervoor hartelijk te danken. Dit is evenwel
niet het einde, maar een nieuwe stap naar nog beter.
TOPHOTEL
Barbara Messing, Chief Marketing Officer Tripadvisor, is
blij met de kwaliteit van de gekozen tophotels: We willen alle gelegenheden
feliciteren die een Travellers Choice Award voor hotels hebben gewonnen. Als reizigers overwegen waar ze hun volgende
reis zullen boeken, zouden ze de winnaars van deze award moeten bekijken die al
miljoenen leden van de TripAdvisor - community hebben overtuigd. Het is alvast
een uitstekende leidraad.
Om TripAdvisor-reizigersbeoordelingen en meningen van
Hostellerie Kemmelberg te bekijken, gaat u naar http://tinyurl.com/hwugxj3 .
Alle winnaars van de Travellers Choice Awards 2016 zijn te vinden op
www.tripadvisor.nl/TravelersChoice-Hotels.
En om het helemaal rond te maken, reizigers kunnen alles
ook volgen op Twitter via #travellerschoice.
Hotel
Prinsenhof in hartje Brugge ontving van TripAdvisor voor het derde jaar op rij
de titel Beste Kleine Hotel van
België. De Travellers Choice Award wordt jaarlijks toegekend op basis van ruim
250 miljoen beoordelingen op de website. Van de 1854 reizigers die een
beoordeling schreven, waren er 1631 die het hotel uitstekend vonden.
Hotel
Prinsenhof, bekroond met het Q-label, werd in 2014 en 2015
door bezoekers van de Tripadvisor website ook al uitgeroepen als beste kleine
hotel in België. Vandaag behaalt het Brugse hotel ook in de categorie Hotels met de beste Service de eerste
plaats.
De
zaakvoerders Thierry Lemahieu en Katrien Soenen zijn bijzonder verheugd om nog
maar eens in de prijzen te vallen: We zijn zeer verheugd met deze prijs. Het
is een mooie bekroning voor al het werk van het afgelopen jaar. Gastvrijheid en klantentevredenheid liggen ons nauw aan het hart. Het doet deugd dat
onze bezoekers daar ook zo over denken.
LUXUEUS GENIETEN
Ook
al ben je slechts een dag, een weekend of zo maar even op toeristisch bezoek in
Brugge, laat je dan tijdens je verblijf optimaal verwennen. En waar kan dat
beter dan precies daar waar de Graven van Vlaanderen, Maria van Bourgondië en
onder andere Filips II ooit geschiedenis schreven: in Hotel Prinsenhof, hartje
stad.
Waar
ooit het Kasteel Prinsenhof werd opgetrokken en hertogen en graven zich te goed
deden aan de geneugten des levens, vertroetelen Katrien Soenen en Thierry Lemahieu
vandaag de gasten met klasse in Hotel Prinsenhof. De historische plek dateert
uit de 14de eeuw, het huidige gebouw begin 20ste eeuw,
voormalig eigendom en gegoede Brugse kolenhandelaar. Het pand kwam in 1985 in
handen van Frans Soenen en Rosanne Vandeputte. De immense woonst bracht hen op
het idee om het om te vormen tot een hotel. Acht maanden later was Brugge op 1
augustus 1986 een parel rijker. Zes jaar later nam dochter Katrien de fakkel
over. Samen met eega Thierry Lemahieu bouwden ze het historisch pand uit tot
een luxueus hotel met zestien kamers.
TOPLUXE
Elke
kamer heeft zijn eigen identiteit. Opgetrokken in de traditionele stijl zorgen
de kleurcombinaties van de stoffen voor een rustgevend gevoel. De kamer is
voorzien van alle moderne snufjes, inclusief lap-top safe, DVD-CD-speler en
ruime badkamer, al dan niet met bubbelbad en regendouche. Het Bourgondisch
interieur is rijk aan antieke kroonluchters, unieke wandtapijten en gelijste
plafonds, een geheel dat bij het binnenstappen je meteen overspoelt met rust.
De
eigenaars maken er een erezaak van om het hotel doorlopend aan te passen aan de
noden van de veeleisende klant. Door de kleinschaligheid van het Prinsenhof
bezorgen Katrien en Thierry de gast een perfecte en persoonlijke service. Zo is
er iedere avond een turn-down service voorzien, zodat de gast na een avondje
uit of gastronomisch feestje kan overnachten in een weerom perfecte kamer. Het
weerbericht voor de volgende dag ligt op het bed en een snoepje helpt je meteen
naar het dromenland. s Morgens brengt een verkorte versie van je vertrouwde
krant het jongste nieuws. Een weelderig ontbijtbuffet met koude en warme
gerechten zet de nieuwe dag knap in. Opgediend in de antiek gemeubelde en geclimatizeerde
zaal, het einde.
EIGEN PARKING
Hotel
Prinsenhof is een meester in het bezorgen van de nachtrust, privacy en
gemoedsrust, maar waakt tegelijk in een afgesloten parkeerhaven over je wagen,
met rechtstreekse toegang tot het hotel. Een weelde, hartje stad.
Is
er geen restaurant Brugge telt immers tientallen culinaire tempels dan
zorgt de 24 uur op 24 uur roomservice graag voor het stillen van de kleine
honger.
Ze zijn er weer, de
heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en
hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele
heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants,
maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio met kleppers als Kris
Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan Couttenye (t Hommelhof in
Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder andere Gery Plancke in
Gasthof De Kring in Poperinge.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de
hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als
resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan
weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De
hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook
vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de
hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
CULINAIR GENIETEN
Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot
eind maart 2016 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten
dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en
schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in
de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een
exclusieve Hopscheutenhappening en dit zaterdag 19, zondag 20, donderdag 24 en
zaterdag 26 maart 2016 voor de 18de keer uit om de weg van de hopscheuten
te ontdekken. Je bezoekt een hopboerderij waar gidsen je alles vertellen over
de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens de lunch serveert de Chef een
overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in welk restaurant), gevolgd door
een culinaire wandeling door Poperinge met bezoek aan de keuken en of atelier
van vier producenten. Een drink sluit de dag af. Deelnemen kan tegen de prijs
van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com of www.dewitteranke.be.
Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be
of via www.hopscheuten.be
Trek in een dagje Brusselen met
de voetjes in hartje stad? Dan kiest u beslist voor een een- of meerdaags super
verblijf in The Augustin, gloednieuw gerenoveerd hotel aan de Stalingradlaan
25, op een paar honderd meter van de indrukwekkende Grote Markt. Laat ook de
wagen thuis want het treinstation Brussel-Zuid bevindt zich op minder dan tien
minuutjes wandelen van uw bestemming.
The
Augustin telt 47 ruime kamers, met zicht op de stad of het tuinterras. Er zijn
verschillende kamer types, Classic Dubbel-Twin alsnog met twee queen bedden
waar zelfs vier volwassenen kunnen
logeren of een Deluxe Double met een groot kingsize bed. In de meeste kamers
kan nog een extra bed geplaatst worden. Ideaal voor een verblijf in Brussel met
kinderen, stelt manager Charles Prévost, vol terechte trots.
Even
verpozen kan in de Lounge Bar Augustino. Dit gezellig hoekje weerspiegelt The
Augustins dubbele persoonlijkheid. Het barontwerp is van de getalenteerde
kunstenares Laetitia Vidal-Cuzacq, de cocktailkaart is samengesteld door
Parijse Barcaza Cocktail Club en de muziek werd special voor The Augustin samengesteld
door DJ The Mekanism.
Een
ideale plek om te werken of te relaxen. De ruimte is voorzien van gezellige en
makkelijk zittende zetels en een open haard. Het terras van de stadstuin is
ingericht en altijd open om van een beetje frisse lucht te genieten, geeft
manager Charles Prévost nog graag mee.
NEEM TIJD VOOR HET ONTBIJT
Nog een
van die troeven van The Augustin is het ontbijt. De manager is er weg van: Ontbijten
is heel belangrijk. Vandaar dat we hieraan veel belang hechten. Eer uitgebreid
warm en koud ontbijtbuffet mag dan ook niet ontbreken. Meer nog, wie op de
website van het hotel direct een kamer boekt, wordt het ontbijt zelfs
aangeboden.
The
Augustin beschikt niet over een eigen restaurant. Overdag kan je een kleine
snack eten in de Augustino Bar Lounge of iets kiezen uit de vitrinekast naast
de receptie. Brussel zit bol van de uitstekende restaurant. Zo ligt het
2-sterrenrestaurant Comme Chez Soi, Chez Alexandre (één ster) en zeer gezellig
Houtsiplou, brasserie met stripfiguren op de muur, doorspekt met
internationale menus. Dat alles op het Rouppeplein, op amper honderd meter van
het hotel, stelt manager Charles Prévost.
INCENTIVES & RECEPTIES
Hotel The
Augustin staat ook open voor vergaderingen, incentives, kleine feestjes,
productvoorstellingen en onder andere recepties. Hierbij wordt het terras en de
Augustino Lounge Bar betrokken zodat er een enorme ruimte ontstaat wat uw evenement
nog meer kleur en gezelligheid geeft. Manager Charles Prévost: Een grote troef
is de makkelijke bereikbaarheid en de onmiddellijke nabijheid van de Grote Markt
in het centrum van Brussel, wat inhoudt dat zowel de Europese wijk, het
zakelijke gedeelte als restaurants, cafés, winkelstraatjes en
bezienswaardigheden makkelijk te bereiken zijn.
Op bezoek
in Brussel met pleisterplaats The Augustin mag niet nalaten een bezoekje te
brengen aan Mannenken Pis, het Atomium, de kathedraal van Sint-Michiel en
Sint-Goedele, de antiekmarkt van de Grote Zavel, de Brusselse Striproute, het
Jubelpark en onder andere het Koninklijk Paleis.
CHATEAUX & HOTELS
COLLECTION
The
Augustin maakt deel uit van Chateaux & Hotels Collection, een toonaangevend
network van charmante hotels en gastronomische restaurants. De groep brengt
meer dan 500 etablissementen samen in 16 landen, waarvan de meeste in Frankrijk
en Italië. Sinds 1999 voorgezeten door Alain Ducasse promoot de Châteaux &
Hôtels Collection onafhankelijke hotels en restaurants die de gast diversiteit
en authenticiteit bieden.
De culinaire brigade van
restaurant OSTEND QUEEN verwelkomt u graag met een hapje van de Chef, waarna
keuze uit een 4 of 5-gangen uitgelezen Kerstmenu
Terrine
van fazant, eendenlever en Iberische ham, salade van witte kool en chutney van
appel
Gegrilde
Sint-Jacobsnootjes met gelakt buikspek, roergebakken groente en Oosterse saus
of
***Kalfswang met krokante zwezerik, uienfondue
en knolselder
Gebakken
lengfilet met gestoofde rundstaart en peterseliewortel, aardappelmousseline en
woudpaddenstoelen
Kerstdessert
op basis van pure chocolade
Prijs
4-gangenmenu: 60 euro
Prijs
4-gangenmenu inclusief gepaste wijnen: 80 euro
***Prijs extra gang: 15 euro
Of
in
AGUA DEL MAR
Kursaal OOSTENDE
De culinaire brigade van
restaurant AGUA DEL MAR verwelkomt u met een glaasje cava en drie hapjes van de
Chef, waarna keuze uit een 3 of 4-gangen heerlijk Kerstmenu
Carpaccio
van Sint-Jacobsnootjes, avocado, groene appel en gemarineerde tonijn
***Gebraden eendenlever, chutney van appel en
peer met balsamico dressing
of
***Zeetongfilet, fregola, groene kruiden en
schaaldierenjus
Hertenkalffilet
met compote van pruimen, witlof en amandelkroketje
Na een spetterend succes in 2014 pakt
Kerstchampagne @ Nieuwpoort voor de tweede maal uit met een fraai en
sprankelend programma, gedompeld in Champange. Voorzitter Bernard Vandamme is
formeel: Inderdaad, reeds voor de tweede maal slaan we figuurlijk onze tenten
op in de vismijn te Nieuwpoort. Wat verleden jaar een verkenning was wordt deze
keer de volledige lancering, een voltreffer. De zaal is er, de standen zijn
gevuld en er is de volle medewerking van het stadsbestuur. Wat niet ontbreekt
is ook ons enthousiasme. Wij zullen er iets moois van maken.
Ook de champagneproducenten brengen
hun beste kwaliteit mee van over de landsgrenzen. Het publiek zal er alles
kunnen leren en proeven over de verschillende cépages. Bijvoorbeeld over de
Chardonnay druif die de fraicheur en de elegantie bijbrengt. Over de Pinot noir
die de fruitigheid bijbrengt en de Pinot meunier die instaat voor de diepte,
het karakter van de champagne.
En wat gezegd van de vele
nevenstanden. Promoties op vlak van edele culinaire hoogstandjes. Van mode,
muziek en kunst. Van de kunstveiling onder leiding van Axel Daeseleire. Van
de ruilbeurs van champagnecapsules op
zaterdag.
Een beleving met een verhaal. Een
verpozen met familie,vrienden en kennissen. Een samenkomst
met zakenpartners.
DEELNEMENDE CHAMPAGNEHUIZEN
Marne:
Champagne Pertois-Lebrun Cramant
Guillette-Brest Monthelon
Philippe Rouyer Fleury-La-Rivière
Henri David Heucq Fleury-La-Rivière
Wiliam Saintot Avenay- Val DOr
Lejeune-DelHozanne Avenay- Val DOr
Neret-Vely Vauchamps
Aube:
Mongery Landreveille
LHuillier Fontette
Capa4You Chassenay D Arce
Ville-Sur-Arce
Aisne:
Philippe Moutardier Chezy sur Marne
CHAMPAGNEONTBIJT
ZONDAG 13 DECEMBER 2015
Prijs van
het ontbijt = 25 euro (enkel op reservatie)
Met een
rondvaart SEASTAR van ongeveer 1 uur
+ extra
glaasje champagne = 40.00 euro
2 glazen
champagne
Vers
fruit
Fruitsap
Yoghurt
Assortiment brood
Assortiment zoetigheden
Kaasschotel
Charcuterie
Gebakken
eieren
Koffie en
thee
Confituur, chocopasta, enz
Een
gedeelte van het bedrag wordt geschonken aan het goede doel. Maak uzelf en
de minder
bedeelden gelukkig en kom genieten van het champagneontbijt.
Reserveren via :
nancy.cattrysse@telenet.be
VOLLEDIG PROGRAMMA
Bezoek aan het Kerstchampagne@nieuwpoort gebeuren:
In
de bovenzaal van de vismijn bezoeken we dit groots champagnegebeuren in een
ludieke kerstsfeer. Champagne, chocolade, oesters, foie gras en zoveel meer
.......
Kunst,
muziek en een veiling van kunstwerken met veilingmeester Axel Dasseleire;
VRIJDAG 11 DECEMBER OPENING OM 17 UUR
Doorlopende degustatie en catering
ZATERDAG 12 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ruilbeurs voor champagnecapsules van 10 tot 16 uur.
Reservatie
gewenst !
Veiling van kunstwerken onder begeleiding van de
Vlaamse
acteur Axel Daeseleire.
Doorlopende degustatie en catering
Bezoek van de kerstman
ZONDAG 13 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ontbijt
Seastar
Sailerss Bar laat u allen genieten van hun ervaring en marktkennis tijdens het
onvolprezen
CHAMPAGNEONTBIJT
Gedreven
serveren ze met kennis van de allernieuwste
foodprocessen
en technieken het allerfijnste. Aromas, smaak en structuur, niets verliest men
uit het oog. Traiteur Pierre geniet van de verbeelding en inzicht om van elk ontbijt
een kunstwerk te maken. De bediening, met gratie en stijl, humor en
efficiëntie. Op het champagneontbijt is koken een kunst en veel méér.
De 19e editie
van het Champagneweekend werd in het Casino ingezet met de opname van culinair
en toeristisch journalist Georges Keters als Ridder in de Orde van de
Champagne. "Hij is al jarenlang een ware ambassadeur voor onze
gemeente", zegt Michel Landuyt, schepen voor Toerisme.
Wie zich op een
buitengewone wijze inzet voor de gemeente, hetzij op toeristisch of gastronomische
vlak, de gemeente naambekendheid geeft of de promotie van de gemeente verheft,
kom in aanmerking om opgenomen te worden in het selecte groepje van ridders.
"Aangezien Georges Keters al jaar en dag op culinair en gastronomisch vlak
een ware ambassadeur is voor onze gemeente, en ruim voldoet aan alle
voorwaarden, is zijn intronisatie als Ridder in de Orde van de Champagne meer
dan verdiend. Ook burgemeester Janna Rommel-Opstale bezorgde Georges Keters,
geboren en getogen in Middelkerke, de gepaste versierselen van de ridderorde en
een zilveren champagnesierstuk van de hand van kunstenaar Peter Vermander.
Florist Wim Dierendonck bedacht de nieuwe ridder met bloemen, inclusief
champagneglaasjes. Het Champagnehuis Prévoteau-Perrier uit Damery - een van de pioniers
in Middelkerke - zetteGeorges Keters
als gloednieuwe Ridder in de Champagne en liet de godendrank naderhand welig
vloeien. Het Champagneweekend dat eens te meer een overgroot succes werd, kon
toen al niet meer stuk. Prosit! Op naar de 20ste editie.
ACHTTIEN DIPLOMAS
"Ik ben
uiteraard heel blij met deze erkenning, te meer daar het een erkenning is in
eigen gemeente", zegt Georges Keters die zich nog eerdere ridders
herinnert zoals onder meer sportjournalist Michel Wuyts, zangeres Jo Lemaire,
fotograaf Johan Töpke, ontwerper van medailles en juwelen Gino Coens en
wijnjournalist Alain Bloeykens. Georges vergaarde al in heel wat steden, ook
vaak uit andere landen, diverseerkenningen in de vorm van ambassadeur, ridder, erelid of compagnon.
Goed voor 18 diploma's, oorkondes of charters. Een ontzagwekkend lijstje:
Honoris Causa Orde der 33 Meesterkoks van België, Ambassadeur Prestigieuze
Truffel Orde van België, Ambassadeur van de Westhoek, Ambassadeur Cercle Amis
de Barton & Guestier - France, Ambassadeur Orde der Bon Vivants Nieuwpoort,
Chevalier Confrérie de la Gastronomie de Flers - France, Officier
Gastronomische Club Prosper Montagné, Maître-Sabreur - Champagne Epernay,
Ridder Vlaamse Confrérie van de Gastronomie, Meester-Proever Orde Oost-Vlaamse
Meester-Distillateurs, Chevalier Confrérie du Saint-Péray - Frankrijk, Erelid
Orde Sint-Jacobsmossel Koksijde, Chevalier Confrérie de la Coquille St.-Jacques
St.-Brieuc, Ridder Orde van Starrog Punijara Zagreb - Kroatië, Ambassadeur
Teliani Valley Wines - Georgië, Erelid Les Disciples dAuguste Escoffier,
Ambassadeur Culinaire Club Junior Hotelscholen België, Compagnon Confrérie de
la Noix de Grenoble - France en laatst maar niet in het minst Ridder Orde van
de Champagne Middelkerke. "Dit ridderschap is dan ook de figuurlijke kers
op de taart. Zoveel zullen er nu immers niet meer bij komen. Of toch?",
lacht Georges Keters.
DERTIG JAAR
HORECA & CHAMPAGNE
Op onze vraag
of deze erkenning nieuwe of andere deuren opent, antwoordt de ridder in de Orde
van de Champagne: "Dat weet ik zo nog niet. Het betreft hier immers een
vrij lokaal gebeuren dat zijn weerklank vindt binnen het horeca- en het
champagnemilieu. Het feit dat ik al meer dan 30 jaar actief ben in de horeca-
en toerismesector brengt me op veel plaatsen en ik wil er eerlijkheidshalve aan
toevoegen dat de titels - er staan er een tiental op mijn visitekaartje -
vlotjes deuren openen. Men weet onmiddellijk welk vlees ze in de kuip hebben
als ik een of ander hotel of eentoeristische regio bezoek,of een
culinaire of toeristische persreis invul", aldus Georges.
HELENA GEEFT ME
CARTE BLANCHE
Deze recente en
reeds eerder behaalde titels zijn niet alleen de verdienste van de kersverse
ridder. "Ik draag mijn titels voor een groot deel op aan mijn vrouw Helena.
Ze zijn het product van onze goede verstandhouding. Helena gaf en geeft me de
gelegenheid om dit alles mogelijk te maken. Zelf is ze niet meteen verzot op
restaurantbezoek of reizen. Haar energie kan ze kwijt met de inzet voor de
humanitaire vereniging Hart voor Gambia. De resterende vrije tijd besteedt mijn
vrouw aan tuinieren", zegt Georges die van zijn vrouw carte blanche krijgt
voor zijn interesse, zijn passie zeg maar. "Op uitnodiging van
touroperators, hotels, restaurants, redacties van magazines, culinaire
uitstappen of reizen kan ik ongelimiteerd ingaan. Zo was ik dit jaar al op stap
in Schotland, Malta, Duitsland en diverse malen in Nederland en Frankrijk. Ik
ben nu 72 jaar en ik geniet nog elke dag van het 'werk'. We gaan nog eventjes
door", zegt Georges Keters wishful thinking.
Op de groepsfoto: Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele, Champagneridder Georges Keters, florist Wim Dierendonck,
schepen voor Toerisme Michel Landuyt, champagnepioniers Delphine en Christophe
Prévoteau en kunstenaar Peter Vermander, zetten het 19de Champagneweekend
bruisend in.
Lekkerbekken
stippen alvast vrijdag 20 november aan in hun agenda. Charles Lindbergh in
Oostende maakt er voor u een avondje NEW ORLEANS van, aanvullend een ALL YOU
CAN EAT.
Aan wat
denk je als je New Orleans hoort? Heerlijk eten, opzwepende Gospel- en Jazz,
Mardi Gras en verfrissende cocktails. Op 20 november vliegen wij met Charles
Lindbergh voor een avondje naar New Orleans. Geniet van All you can eat
Yambolaya voor de prijs van 15 euro per
persoon. Proef zeker ook van de exclusieve Hurricane cocktails terwijl je danst
op de leuke deuntjes van de New Orleans Stageband onder leiding van muzikale
duizendpoot Jean-Pierre Severens.
Gerenommeerd
toeleveraar van horecamateriaal Geert Casteleyn uit Leffinge haalde voor de
gelegenheid een flink stuk horeca uit de middenkust en hinterland voor een
avondje voetbal naar het Albertstadion met KVO RC Genk als hoofdschotel.
Dank zij de uitstekende prestaties van KVO steekt de horeca bij elke wedstrijd
een tandje bij en pikt hiermee uiteraard een graantje mee. Vandaar het idee om
hen eens te belonen voor hun inzet, stelt initiatiefnemer Geert Casteleyn.
Het is meteen duidelijk, de
horeca smult van het vernieuwd Oostends voetbal. Het is hier om de veertien
dagen volle bak aan zee. Voetbal aan zee is dan ook de nieuwe slogan die KVO
met succes de ether in slingert.Vooraleer
de wedstrijd op zaterdagavond of zondagmiddag bij te wonen genieten heel wat
supporters van de bezoekende ploeg van een leuk dagje aan zee, zetten die in of
sluiten die af met tafelwerk in de vele eethuizen van de stad, zegt Geert
Casteleyn, te midden van zijn genodigden. En of hij gelijk heeft. De horeca in
zijn drie geledingen, hotel, restaurant en café ziet de resultaten van KVO
resulteren in een hogere omzet. Bezoekende supporters kiezen gretig voor een
weekendje Oostende-met-voetbal, boeken een hotelkamer en gaan s middags of s
avonds lekker tafelen in een van de vele restaurants. Vooral de eethuizen om en
bij het Albertpark genieten met volle teugen van de uitstekende uitslagen van
KVO. De restauranthouders van Het Strandhuis, The North, Boucquet en onder
andere El Rey hoor je dan ook niet klagen. De cafés vullen zich dan weer als
vanouds met de op en top KVO supporters.
TEAROOM
Niet alleen de restaurants
zitten op de KVO-golven, ook de tearooms zitten op rozen. Ik zou zelfs durven
stellen dat de tearooms, ijssalons al dan niet met terrassen, de hoofdvogel
afschieten, zegt Peter Vanhaecke, zaakvoerder Lunch & Grill De Markt op
het Wapenplein in Oostende. Terwijl de mannen in de namiddag de voetbaltempel
van KVO bezoeken gaan de dames zich nestelen op een of ander terrasje om zich
te goed te doen aan een ijscoupe, pannenkoek of een smaakvol punt taart. Dit
zijn 100% extras voor elke zaak.
VOETBAL-AAN-TAFEL
Niet alleen de plaatselijke
horeca is bijzonder tevreden met de inpakt van het Oostendse voetbal, ook op
KVO zelf ziet men de belangstelling voor het voetbal-aan-tafel gestadig
groeien. Deze business diners vinden plaats aan de VIP-tribune. Exclusief voor
de business-klanten verzorgt De Feestarchitect bij elke thuiswedstrijd een
Culinair VIP Dinner met alles er op en eraan. Sales medewerker Danick Minne
in samenwerking met commercieel directeur Patrick Orlans en sales manager Geert
Vergauwe vult het VIP restaurant makkelijk met zon 500 man. Bij de komst
van SC Anderlecht, Club Brugge, Standard, RC Genk of AA Gent voorzien we zelfs
bijna 800 plaatsen, allen aan tafel voor een uitgebreid diner, van aperitief
tot en met de koffie. Na de match wordt a gogo aangeschoven voor een
kaasbuffet. De belangstelling toont aan dat het voetbal in Oostende weer leeft.
Tegelijk is dit voor de VIPS een ideaal moment om hun netwerk uit te breiden,
stelt Danick Minne met brede glimlach.
TOTAALGEBEUREN
Het is meteen duidelijk,
voetbal in Oostende is intussen een totaalgebeuren. Gastheer Geert Casteleyn en
eega Nancy namen dan ook de gelegenheid te baat om heel wat vrienden binnen het
horecawereldje uit te nodigen. Daar KVO steeds op zaterdag of zondag speelt
kunnen veel horecalui nooit zelf de match bijwonen. Spelen op dinsdag kwam dus
goed uit, voetbalfeest dat niet alleen afgerond werd met 3-2 eindscore, maar
besloten werd met de overhandiging van een cheque ad 5.000 euro, het resultaat
van een mega pronostiek en gewonnen door de familie Jonckheere, hotel-tearoom
De Golf, Kapelstraat 73 in Bredene, bij afwezigheid overhandigd aan Johan Douchy,
zaakvoerder Wijnen Douche. KVO-voorzitter Marc Coucke tenslotte ondersteunde
het initiatief van Geert Casteleyn en loofde de inspanningen van de vele
supporters om KVO dermate te steunen. Ik ben slechts een klein stukje van KVO,
het grootste part kom van mensen zoals Geert Casteleyn, gemotiveerde lui die
via het voetbal hun wereld via netwerk omvormen tot een totaalgebeuren, hier in
Oostende, de enige voetbalstad aan zee.
Hoogtepunt van de avond, de
pronostiekcheque Firma Casteleyn van 5.000 euro gewonnen door restaurant De
Golf uit Bredene. Op de groepsfoto herkennen we Danick Minne, Geert Casteleyn, Johan Douchy,
Nancy Casteleyn en KVO-voorzitter Marc Coucke.
Foto 2: Nancy Casteleyn - Marc Coucke - Geert Casteleyn
Foto 3: Danick Minne - Nancy Casteleyn - Patrick Orlans
Foto 4. Pascal Laplace (Casino Middelkerke) - Peter Vanhaecke (De Markt Oostende) en Dany Vanden Broele (Spijshuis Godelieve Gistel)
Voor
de 19de keer opent toeristisch Middelkerke het winterseizoen met
niets dan Champagne. De kurken vliegen vanaf vrijdag 13 november om 20 uur
volop in het rond. Het geknal eindigt op zondagavond 15 november na een
bruisende sfeernamiddag om 20 uur. Bubbels en gezelligheid zijn de twee trefwoorden
die in het casino straks aan de orde zijn. Het resultaat van meer dan veertig jaar
jumelage met Epernay, de bakermat van de Champagne.
Elf ambachtelijke
champagnebouwers uit Epernay en omgeving stellen in het Casino hun beste
flessen voor. In de horeca zetten de chefs drie dagen lang uitgelezen menus op
tafel. Het Champagneweekend is het resultaat van een vlotte samenwerking tussen
de Handelaarsbond, de Horeca en hetJumelagecomité van Middelkerke en Epernay, onder supervisie van Michel
Landuyt, schepen voor Toerisme & Evenementen en Carine De Jonghe,
voorzitter Directiecomité vzw Toerisme Middelkerke geruggensteund door
burgemeester Janna Rommel-Opstaele.De Champagnehuizen
brengen hun beste flessen mee en die kunnen geproefd worden in de
Champagnebeurs: Champagne Prévoteau-Perrier, Michel Genet, Marcel Vautrain,
Paul Clouet, Bonnaire, Bourdaire-Gallois, Moussy Père et Fils, Bernard
Hennequin, Henri Mandois, Robert Allait en Dhondt-Grellet. Bezoekers van de
beurs kopen hun eigen champagneglas aan 5 euro. Zonder glas kan er immers niet
gedegusteerd worden.
CHAMPAGNE OP
TAFEL
In dertien restaurants
zetten de chefs een Champagnemenu op tafel, een uitgelezen menu met Champagne
in het glas, te genieten van 60 tot en met 90 euro. Een afzonderlijke brochure,
gratis te bekomen bij de dienst voor Toerisme, laat nu alvast genieten van de
menus in deze restaurants: Casino Il Circo, Ramblas, Marquize, Tempête, Eat
& Sea, Columbus, Kapelle, Kristoffel, Lanteirne, Honfleur, Chaplin, La
Tulipe en Villa Marie-Jopseph.
PROGRAMMA
Het driedaagse
Champagnefeest start op vrijdagavond 13 november om 19.30 uur met om 20 uur de
officiële opening, gevolgd door de inhuldiging van de Ridder in de Orde van de
Champagne, titel sinds enkele jaren toegekend aan iemand die zich inzet voor
Middelkerke op het gebied van toerisme en gastronomie. Een special guest zet de
Baccarazaal vanaf 21 uur op stelten terwijl dj Tim de avond mag rondmaken tot 1
uur. Zondag 14 november verzorgt Jo Lemaire het aperitiefconcert om 11.30 u. en
pakt Ignace Baert om 14 uur uit met pianocovers. Om 21 uur mag dj Paige de
Champagneparty op gang trekken. Het aperitiefconcert op zondag 15 november
start om 11.30 uur met Patrick Riguelle en Jan Hautekiet. Het Champagneweekend
wordt afgerond met bruisende sfeernamiddag die loopt van 14 tot 20 uur, waarna
afspraak tot op de jubileumeditie 20 Jaar Champagneweekend 2016.
CHAMPAGNE
PREVOTEAU-PERRIER
U las het eerder al in deze
krant, het Fonds van de Burgemeester pakt elk jaar ook uit met een speciale
fles met exclusief etiket en dito capsule en dit tegen een democratische prijs.
Het Fonds koos dit jaar voor een van de pioniers, intussen een meer dan
gevestigde waarde.Champagne
Prévoteau-Perrier was er 19 jaar geleden ook al bij en weet zich elk jaar
schitterend te ontplooien op het Champagneweekend.
Gesticht in 1946 door het
echtpaar Henri Prévoteau-Perrier zetten Delphine Prévoteau en Christophe
Boudard het pionierswerk vandaag met grote klasse verder. Intussen wist dit
jonge echtpaar de harten van heel wat Vlamingen en Middelkerkenaars te winnen.
Niet alleen bij de Middelkerkse horeca met daarbij onder andere Hostellerie
Renty aan de Louis Logierlaan in de schaduw van de watertoren, maar ook bij de
particulier die al ruim een decennia geniet van het parelende gelukzalig vocht
dat Champagne Prévoteau-Perrier is. Het familiaal karakter van deze wijnbouwers
is hier dan ook niet vreemd aan. Een invoerderin België hebben we niet en willen we ook niet. Het product dient voor
zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. We zijn de expliciete
tegenpool van de supermarkt. Persoonlijk contact is voor ons heilig. Al onze
klanten zijn intussen vrienden geworden, vertelt Delphine Prévoteau, met ons
op stap in de wijngaarden van het gezellige domein, 21 ha groot en jaarlijks
goed voor zowat 200.000 flessen. (Meer info: www.champagne-prevoteau-perrier.fr)
Zowat
elkeen die ooit een voet zette op het eiland Gozo, dat deel uitmaakt van de
archipel Malta, kent Amand Veranneman Van Hoeck. Geboren in Roeselare, maar met
wieg en ouder onmiddellijk naar Knokke, weet hij op te groeien en carrière te
maken in Antwerpen. Tot plots na een reis naar Malta hij er een nieuw leven zou
beginnen. In de horeca. In geen tijd bouwde hij Chez Amand uit tot de place to be in Gozo. Het was hard werken,
maar we deden het graag. We verwenden de klanten uiteraard heel wat Vlamingen
vooral met kreeft. Iedereen die Gozo bezocht wilde bij ons komen tafelen. Intussen
werden we een dagje ouder en werd het voor ons te zwaar zodat we de zaak, met
pijn in het hart, overlieten. De zaak blijft tot onze grote tevredenheid
verder goed draaien, vertelt een immer opgewekte Amand Veranneman Van Hoeck.
DHALIA
REAL ESTATE SERVICES
Het zalig
nietsdoen en genieten van de verdiensten van het harde labeur in Chez Amand,
stierf bij de Antwerpse West-Vlaming uit als een kaarsje. Stilzitten is niets
voor mij. Na een paar maand kriebelde het weer en een van mijn vele vrienden
hier in Gozo vroeg om als sales
consultant te willen meehelpen aan de uitbouw van het prestigieus
immobilien agentschap Dhalia Real Estate Services, dat zich vooral richt op
Luxury Living and Select Homes op de Maltese Eilanden. Het eiland Gozo is niet
alleen kleiner dan grote broer Malta, maar is ook groener en mooier. Hierdoor
zit de vraag naar vastgoed de jongste jaren sterk in de lift. En daar zijn heel
wat troeven voor. Wanneer U hier een vastgoed koopt of huurt voor een
lange termijn kunt U genieten van voordelen aangeboden door de Maltese
regering. Sterk gezocht is de formule Buy-to-Rent, een investering met een
return van zowat 5% op het geïnvesteerde kapitaal, geeft Amand Veranneman Van
Hoeck graag mee.
PROPERTIES
En of onze
West-Vlaming zich hier goed voelt. Zelf met pensioen ziet hij heel wat
landgenoten en een brede waaier gepensioneerden naar Gozo afzakken voor een al
dan niet lange of korte vakantie op het eiland. Vanuit Zaventem brengt Air Malta
je in zowat drie uur naar Luqa. Naderhand brengt de ferry Gozo Channel Line je
vlekkeloos van Cirkewwa naar Mgarr. Heel wat gepensioneerden kijken hier uit om
een of ander eigendom aan te kopen en de herfst of de winter van hun leven door
te brengen in luxe op het eiland Gozo. Gezien de prijzen de jongste jaren
alsmaar stijgen is nu aankopen de boodschap. Intussen vonden heel wat van hen
hun droomhuis en dit in de vorm van een appartement, een penthouse of een mini-farm, weet Dhalia sales consultant Amand Veranneman Van Hoeck.
LUXE
TROEF
Een
rondrit op het aantrekkelijke eiland Gozo leert ons meteen dat Dhalia heel wat
luxe in de portefeuille heeft. Neem nu de Kempenski Residences, goed voor een
5-sterren service, waar luxe het ordewoord is, geflankeerd door stilte en rust.
Fort Chambray is dan weer een luxe project in een omgeving waar de Ridders van
St. John geschiedenis schreven. En wat dacht je van het Hal-Saghtrija luxe
project met unieke art flats met fantastische uitzicht op de Middellandse Zee
en de mooie natuur van Gozo. Verder in onze portefeuille beheert Dhalia Select
Homes Properties met daarbij onder andere luxueuze Farmhouses met zwembad,
Townhouses, flats, Duplex and Maisonnettes en onder andere Houses of Caracter
AMANDS
OFFICE
Het is duidelijk,
onze landgenoot Amand Veranneman van Hoeck voelt zich thuis op Gozo, zijn
tweede thuis. Op bezoek in Gozo mag u hem steeds contacteren. Inderdaad, we
halen de belangstellenden op aan de ferry in Mgarr en laten hen Gozo en onze properties zien, uiteraard na afspraak,
besluit een glunderende Amand, samen met David, Amy en Sonia in het gelid om u
wegwijs te maken op Gozo.
Wie intussen
even wil genieten en proeven van de vele troeven van het eiland Malta en kleine
broer Gozo, vindt ruim zijn gading bij Touroperator SILVERJET die niets dan
klasrijke hotels en vakanties weet aan te bieden. The Westin Dragonara Resort,
Hilton Malta en Kempenski Hotel San Lawrence zijn alvast de absolute toppers op
beide eilanden. De gratis brochure valt in uw bus na oproep met tel. 050 700
965
Op
zoek naar een uitstekende tafel, een super organisatie in een uitzonderlijk
concept, afgewerkt met de final touch
van de meester, dan vindt u het zonder twijfel aan Wims Gastentafel, met sterchef
Wim Vandamme aan het fornuis. Indien gewenst kan het ook bij u thuis of op de
gewenste locatie. Wim Vandamme is niet alleen een fenomeen aan de stoof, maar
tegelijk een begenadigd organisator, met alleen oog voor de absolute perfectie.
Men kent het fenomeen:
vrienden uitnodigen in eigen huis, een tuinfeest of zo maar een proeverij van
de beste streekproducten en wijnen, het vraagt heel wat tijd en een vlotte
organisatie. Daarbij zelf kunnen genieten is haast onmogelijk, terwijl u toch
het beste wenst voor uw gasten. Laat die zorgen vanaf nu over aan een op en top
professionele chef die alles voor u tot in de puntjes verzorgd. De ideale
manier om het beste van het leven te proeven en van uw feest een onvergetelijke
gebeurtenis te maken.
STERCHEF WIM VANDAMME
Als er één chef onweerlegbare
adelbrieven kan voorleggen is het Wim Vandamme. Ooit was hij de jongste
Belgische chef met een Michelinster. In zijn restaurant Maison Vandamme in
Zeebrugge wist hij elke gastronoom te verrassen met zijn eigen creaties en
uitzonderlijke keuken. Als man van de zee is Wim een meester in visbereidingen
en goochelthij graag met schaal- en
schelpdieren en kaviaar. De chef is tegelijk kies als het om vlees gaat. Geen
wonder dan ook dat het beste van kalfsrib-eye, hertekalffilet, jonge Bresse
duif, het unieke Kobe-vlees en het onvergelijkbare Wagyu rundsvlees op het bord
komt. Wie een toptafel wenst kan alleen werken met topproducten. Daarom dat ik
dan ook zeer zorgvuldig te werk ga inzake keuze van de ingrediënten. Enkel het
beste komt op mijn werkblad. De veeleisende gastronoom heeft daar recht op, geeft
chef Wim Vandamme graag mee, wat met zich meebrengt dat de epicurist niet met
klamme handen aan zijn diner begint en een speurtocht dient te ondernemen op
ontdekking wat op het bord ligt. Raden naar wat op tafel staat is er bij chef
Wim nooit bij. De ingrediënten zijn puur en behouden aldus hun uitgesproken
smaken, wat de kwaliteit van het product in de kijker stelt. De producten zijn
uiteraard seizoensgebonden en kraakvers.
XCLUSIVE DINING
Goed tafelen vraagt om een
mooie omgeving, de grote stelling van Chef Wim Vandamme, lees Gastronomie met
Stijl. Met hoofdletter. De sterkte van de chef is dat hij niet alleen graag
uitpakt met Private Dining,
hoogstaand koken op locatie, maar tegelijk lekkerbekken en smulpapen tot in de
puntjes verwennend in eigen keuken. Dat kan met een gezelschap van vier tot zeg
maar twintig man, volledig op maat van de klant. Exclusive starlevel Xperience, topgerechten met gepaste wijnen uit
de beste kastelen, zijn hier de sleutelwoorden. Dat alles in alle discretie.
Elk van deze Xclusive Dining
projecten worden op maat en na gezamenlijk overleg samengesteld. Gedetailleerde
briefing zorgt voor een exacte prijsindicatie, alles inbegrepen. Men komt nooit
voor onaangename verrassingen te staan bij de eindafrekening. Steeds alles op
vraag en maat van de klant. En ja, uw enige contact voor de samenstelling van
het menu en of de locatie is chef Wim Vandamme himself. Geen tussenpersonen of
geen agentschap wat zich laat uiten in een 100% persoonlijke bediening.
WIM'S TAFEL
Wims huis aan de Lievekaai
12 in het historische Gent wordt bij elke gelegenheid tot in de kleinste
details aangekleed, van tafelsetting tot muziek, verwelkoming en belevenis in
de keuken. Eigen wijnen meebrengen kan best. Uiteraard kan u ook beroep doen op
de wijnkennis of wijnkelder van de chef. Naast de Xclusive Dining aan de
Lievekaai biedt chef Wim Vandamme zijn topgastronomie ook aan op deze unieke
locaties: Kasteel De Spycker in Sint-Kruis Brugge, Huis De Caese in Brugge,
Paleis op de Meir en Huis Happaert in Antwerpen, Hotel Solvay in Brussel en
uiteraard waar ook in binnen- en buitenland, op vraag van de klant.
Het is duidelijk: verrassend,
veelzijdig, verfijnd, en verrukkelijk, dat is Wim's Tafel. Altijd een
unieke Xperience van Xcellent niveau.
Graag met smaak en met grote klasse geserveerd door topchef Wim Vandamme.
Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele trok, in het kader van het Fonds van de Burgemeester, de
Champagne-actie op gang en liet meteen de eerste flessen knallen. Het Fonds
koos dit keer voor Champagne Prévoteau-Perrier, aansluitend label en capsule
van het oud gemeentehuis Westende. Voor het eerst sedert het bestaan van het
Fonds vindt het Kerstfeest voor de alleenstaanden niet plaats in het casino,
maar wel in de gemeentelijke sporthal.
Het viel ons de jongste
jaren sterk op dat heel wat minder bedeelden het casino als locatie als een te
hoge drempel zagen en bedankten voor de uitnodiging. Door ons naar de
Middelkerkse sporthal te verplaatsen hopen we de drempelvrees in te dijken
zodat de alleenstaanden en minder bedeelden vlot de nieuwe locatie zullen
vinden en dat ze kunnen aanzitten aan een feestmaal, volledig geschonken door
het Fonds, stelt de burgemeester, geruggensteund door de tachtig koppen grote groep
vrijwillige medewerkers die zich op Kerstavond donderdag 24 december ontfermen
voor de ontvangst van zowat 420 Middelkerkenaars.
GEMEENTEHUIS WESTENDE-DORP
Voorzitter Fonds van de
Burgemeester Johnny Devey neemt het voortouw en schuift 500 flessen
Prévoteau-Perrier Brut naar voor tegen de prijs van 22 euro per fles of een
karton van zes aan de prijs van 120 euro. Daarnaast pakken we ook uit met een blokje
collectors item van de vijf capsules van de eerste jaren. Hier zien we de
beeltenis van de Watertoren (2008), Rotonde (2009), Dronkenput (2010), Casino
(2011) en Gemeentehuis Middelkerke (2012), te koop tegen de prijs van slechts
20 euro, exclusief verzendingskosten. Dit jaar kozen we voor het Gemeentehuis
Westende-Dorp als label en capsule. Deze jaarlijkse Champagne actie speelt
vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen
dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder
andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een
voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden, geeft
voorzitter Johnny Devey nog mee.
CHAMPAGNE PREVOTEAU - PERRIER
De keuze van het Fonds van
de Burgemeester is een schot in de roos. Champagne Prévoteau-Perrier is al jaar
en dag een vertrouwd figuur in het glas in heel wat restaurants.
Gesticht in 1946 door het echtpaar Henri
Prévoteau-Perrier zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudard het
pionierswerk vandaag met grote klasse verder. Intussen wist dit jonge echtpaar
de harten van heel wat Vlamingen en Middelkerkenaars te winnen. Niet alleen bij
de Middelkerkse horeca met daarbij onder andere Hostellerie Renty aan de Louis
Logierlaan in de schaduw van de watertoren, maar ook bij de particulier die al
ruim een decennia geniet van het parelende gelukzalig vocht dat Champagne
Prévoteau-Perrier is. Het familiaal karakter van deze wijnbouwers is hier dan
ook niet vreemd aan. Een invoerder in
België hebben we niet en willen we ook niet. Het product dient voor zichzelf te
spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. We zijn de expliciete tegenpool
van de supermarkt. Persoonlijk contact is voor ons heilig. Al onze klanten zijn
intussen vrienden geworden, vertelt Delphine Prévoteau, op stap in de
wijngaarden van het gezellige domein, 21 ha groot en jaarlijks goed voor zowat
200.000 flessen.
FEESTELIJKE BUBBELS
Toppers zijn alvast de standaard cuvée Brut Tradition
(85% pinot noir en 15% chardonnay) Champagne Fonds van de Burgemeester met
de Brut Rosé als leuke tegenhanger met dezelfde samenstelling. Tweemaal subliem
als aperitief. Bij de maaltijd is de Grande Réserve Brut (33% pinot noir, 33%
pinot meunier en 33% chardonnay) dan weer niet te versmaden. Als eerbetoon aan
de beroemde actrice Adrienne Lecouvreur, geboren op 5 april 1692 in Damery is
er nog La Cuvée Adrienne Lecouvreur. Een delicatesse.
PROEVEN IN DE KELDER
De kelders van Champagnehuis Prévoteau-Perrier in Damery
zijn vrij te bezoeken. Genieten ishier
het ordewoord. De ontvangst is koninklijk en spontaan. Delphine Prévoteau is de
charmante gastvrouw, bijgestaan door eega Christophe Boudard die de vinificatie
voor zijn rekening neemt. Een bezoek aan de kelders is zalig en sfeervol. Het
is dan ook genieten van ruim een miljoen flessen die op de consument liggen te
wachten. Het bezoek staat open voor zowel de individueel als groepen, deze
laatste graag op afspraak, waar een gezellige kelder wacht met de beste
flessen.
Hoe dan ook Champagne Prévoteau-Perrier is niet meer weg
te denken aan zee. Het persoonlijk contact met de klant heeft hen groot
gemaakt. Het is hard werken, dag en nacht als het moet, maar alleen op die
manier kunnen onze producten in ideale omstandigheden leveren, besluit
Delphine Prévoteau.
Champagne
Prévoteau-Perrier is in Middelkerke te genieten op het Champagneweekend van
vrijdag 13 tot en met zondag 15 november 2015 elke dag vanaf 10 uur.
Champagne Prévoteau-Perrier
Delphine
Prévoteau en Christophe Boudard
13-15
rue André Maginot
51480
Damery
Tel.:
+ 33 326 58 41 56
IDEAAL
EINDEJAARSGESCHENK
De Champagne met speciaal
etiket en capsule is te bekomen tegen de prijs van 22 euro per fles of 120 euro
per karton van zes flessen. De flessen zijn enkel te verkrijgen bij:
Aromi, Oostendelaan 2, Middelkerke, 059 30.46.49; De Tatsevoet, Paul de Smet de
Naeyerstraat 14, Middelkerke 059 30.38.24; Kapsalon Cared, Leopldlaan 109,
Middelkerke, 059 30.38.24; Café de Tennis bij Mario Declerck, Leopoldlaan 72,
Middelkerke, 047230.14.08;
Burgemeester Janna Rommel-Opstaele, Leffingestraat 23b, Leffinge; Restaurant
Westhinder, Meeuwenlaan 26, 8434 Westende, Tel.: 059 30 85 00 en Verzekeringen
& Beleggingen Natacha Lejaeghere, Westendelaan 285 bus 2, 8434 Westende,
047923 89 42.Telefonisch bestellen kan via 0498 90 58 27
of via mail: Rita.Ramoudt@gmail.com
Uitgebreide receptie met bubbels
en een heerlijk diner inclusief wijnen en waters voor slechts 30 euro
Als jarenlange supporter van KV
Oostende, biedt Charles Lindbergh geregeld voetbalarrangementen aan. Ditmaal
nodigen wij iedereen uit om bij ons te genieten van onze PREVOETBALSTUNT
Pré
Diner KVO - Programma
18:00 uur
Uitgebreide Bubbels receptie
19:00 uur
Filet Charles met pepersaus,
slaatje en frietjes
incl waters en aangepaste rode
wijn Chateau Sipian Médoc
20:00 uur
Vertrek naar het stadium
Prijs: 30 euro
Inclusief
aperitief, diner, aangepaste wijn en waters aan tafel
ENKEL NA RESERVATIE VIA
INFO@CHARLESEVENTS.BE OF 059 80 27 77.
De zomer
mag dan wel achter ons liggen, in het luxe Hotel Heritage blijft de zon
schijnen en sluit men september af met een reeks prestigieuze prijzen. Zopas
ontvingen eigenaars Johan en Isabelle Creytens tijdens een plechtige ceremonie
in het schitterende Sandton Grand Hotel Reylof in Gent, de Award Best Hotel Room for the Corporate Traveller
van België, gesponsord door de internationale Travel IT-specialist Amadeus. En
dit voor de tweede keer op rij. Dit kan geen toeval meer zijn, maar alvast een
bekroning van hard werken met een team dat dagdagelijks ten dienste staat van
de klant.
Deze
prestigieuze prijs wordt toegekend door een panel van drie onafhankelijke juryleden, experts in hoteldesign, technologie
en marketing. Zij bezochten de deelnemende hotels en beoordeelden deze op basis
van verschillende criteria met kwaliteit van het design, originaliteit, comfort
en technologie als speerpunten, aansluitend gastvrijheid en het harmonieus
combineren van klassieke charme met discrete hightech faciliteiten. Een mooie
kroon op het werk, fraai opgebouwd en al 22 jaar een begrip in Unesco-stad
Brugge.
RESTAURANT LE MYSTIQUE
En er is nog meer. Eerder ontvingen Johan en
Isbelle Creytens het fel gewaardeerde Q-Label, uitgerekend door Westtoer en de
Provincie West-Vlaanderen. Idem dito voor het restaurant Le Mystique die zich
intussen met klasse naar de absolute culinaire top in Brugge wist op te werken.
En om de prijzenregen helemaal af te ronden
bekroonde de internationale referentiegids The Luxury Travel Guide Hotel
Heritage met het label Best Luxury Classic Hotel. Dit is
een enorme motivator voor jezelf en je gehele team en bevestigt de visie die we
sinds 22 jaar uitdragen zegt Johan Creytens, geflankeerd door een glunderende
eega Isabelle.
RELAIS &
CHATEAUX
Al die
bekroningen komen er niet zo maar. Johan en Isabelle Creytens zetten zich elke
dag opnieuw in om de verwachtingen van hun gasten te overtreffen met een
uitzonderlijke kwaliteit en onberispelijke service. Samen met hun team mochten
ze al heel wat onderscheidingen in ontvangst nemen.
Hotel
Heritage maakt deel uit van de prestigieuze keten Relais & Châteaux, meer dan 500 charmehotels en gastronomische
restaurants over de hele wereld All around the World, Unique in the World!
Alle 22
kamers beschikken over iPad met gratis high speed internet, Bose
muziekinstallatie met iPod/iPhone dock, Nespresso koffie, Nilson bed met luxueus
linnen en marmeren badkamers met Durance badproducten.
Chef Gregory
Slembrouck tovert met smaken uit de regio in het stijlvolle charmante
restaurant Le Mystique. Een keuken, omschreven door gastronomen als
hedendaags met liefde voor streek en seizoensgebonden producten in combinatie
met World Flavors. Wie zijn culinaire avond relax wil afsluiten kan terecht in
bar Le Magnum met privé bibliotheek en salon met open haard.
Met Reizen LAUWERS naar het Firenze van het Noorden
Dresden en de Gouden Eeuw
Moezel,
het Zwarte Woud, Eifel, de Rijn en steden als Keulen, Bonn en Berlijn zijn door
de Belgen het best gekend als men over Duitsland praat. We zouden haast
vergeten dat evenwel nog heel wat te bezoeken en te beleven valt in ons
buurland. Of wat dacht je van Dresden, ooit een der allermooiste steden van
Duitsland (van 1949 tot 1990 lid van de communistische DDR) en zo goed als volledig
vernield tijdens de Tweede Wereldbrand. Maar onze oosterburen zijn doorbijters
en bouwden Dresden steen per steen terug op tot wat het vandaag is:
Werelderfgoed. Reizen LAUWERS brengt je probleemloos naar hartje Dresden en
laat je kennis maken met een onvergelijkbare kunstverzamelingen, heerlijke
historische hoekjes en unieke parken langs de Elbe.
Er is wellicht geen enkele
stad die zoveel geschiedkundige en interessante bezienswaardigheden als Dresden.
Vooraan staat alvast de Frauenkirch, fraaie barokkerk, tijdens Wereldoorlog 2
zo goed als volledig vernield, werd steen na steen terug opgebouwd volgens de
oorspronkelijke geen enkel detail ontbreekt bij zijn voorganger uit de 18de
eeuw en werd in 2005 terug opengesteld. Een staaltje van hoogtechnologie
binnen de architectuur.
PALEIZEN
Wie gek is op porselein
loopt niet voorbij de Zwinger, een voormalig paleis en onderdeel van het
Dresden Fort, vandaag een museum met een schat aan antieke schilderijen,
klokken, het mooiste en duurzaamste porselein en tal van onschatbare
vooroorlogse instrumenten.
Operaliefhebbers kennen de
Semperoper, voorheen de Sächische Staatoper in 1869 verwoest door brand en in
1945 nog maar eens met de grond gelijk gemaakt.
Nog een portie paleis is te
vinden in het Residenzschloss, koninklijk paleis in het historische centrum,
tegelijk het oudste gebouw van de voormalige DDR-stad. Vandaag eveneens
uitgebouwd als museum met schatten aan tekeningen en schilderijen.
Het hart van de stad klopt
op de Altmarkt waar de 92 m hoge Kreuzkirche staat te pronken in al zijn
glorie. Tal van cafés, terrasjes en een resem winkeltjes zorgen voor de
gezelligheid. Verlaat je de Altmarkt dan duik je zo het grote winkelcentrum
binnen.
GOUDEN EEUW
Dresden kan bogen op de
aanwezigheid van de Elbe, een rivier die door de eeuwen heen zeer belangrijk
was voor handel en nijverheid. Vandaag kan je er diverse boottochten maken,
mini-cruises met een stoomboot die de stad van een andere kant laten zien. Meer
nog, flaneer gerust even op de Brühlsche Terrasse, ontmoetingsplaats van de
Beau Monde. Het terras wordt als een der mooiste van Europa naar voor
geschoven.
Dresden dank zijn rijkdom
dan ook voor een flink stuk aan zijn gunstige ligging aan de Elbe. In 1485 koos
hertog Albert van Saksen voor Dresden als residentie. Met August II (August de
Sterke) brak in 1670 de Gouden Eeuw aan. Hij nodigde de meest bekende
kunstenaars en architecten uit aan het hof. Eenmaal koning van Polen
organiseerde hij grootse festiviteiten waar heel Europa op af kwam. De rijkdom
vloeide overal. Getuige daarvan is het Moritzberg kasteel (dichtbij Dresden),
jachtslot uit de 16de eeuw en later verworven door August De Sterke.
RODE LEGER
Dresden bleef tot 1918 een
belangrijke cultuurstad. Helaas maakte de Tweede Wereldoorlog daar een einde
aan. Dresden werd in de nacht van 13 op 14 februari 1945 door zowat 1.200
bommenwerpers voor ruim 80% verwoest door het oprukkende Rode Leger. Dresden
was uitgeteld en telde na de oorlog nog nauwelijks mee. Maar er werd hard
gewerkt aan de wederopbouw, met het gekende resultaat vandaag: opnieuw een van
de mooiste Duitse steden en toerisme is nu de grote troef. Het zit duidelijk in
de lift en inderdaad, Dresden (dat 600.000 inwoners telt) mag zich zonder meer
het Firenze, het Florence van het Noorden noemen.
REIZEN LAUWERS
Wie deze schitterende stad
zonder problemen wil bezoeken kan terecht bij Reizen LAUWERS die vanaf april
tot eind september elke maand een of twee maal naar de voormalige Oost-Duitse
stad, vandaag hoofdstad van Saksen.
KERST IN DRESDEN
Wie alvast
Dresden wil bezoeken om en rond Kerstmis, kan met REIZEN LAUWERS vertrekken op
30 november of 7 december en vijf dagen genieten van de unieke sfeer op
Striezelmarkt, de oudste kerstmarkt van Duitsland.
Alle info: www.lauwers.be
en 070 35 08 18 alwaar een gratis brochure met alle reizen te bekomen is.
Trek
in een midweek of weekend dicht bij huis. Dan kan dit je volgende uitstap zijn:
kruisvaarder Godfried van Bouillon, Egyptoloog Auguste Mariette, antropoloog
Ernest Hamy en de voetballers Jean-Pierre Papin en Franck Ribéry zijn er
geboren: Boulogne-sur-Mer. Een heuse kleurrijke en levendige stad die alles in
huis heeft om er een city trip van te maken, te smaken en vooral te genieten.
Boulogne is verdeeld in twee
terrassen, opgebouwd tegen de omhooglopende kust. Enerzijds is er het boeiende
leven in de haven, anderzijds de hoog gelegen oude stad waar stilte en
nostalgie de troeven zijn en de sfeer van vroeger illustreren, binnen de 13de
eeuwse oude stadsmuren. Ideale locatie voor wandelaars en lekkerbekken om te
genieten van de tafelgeneugten in een van de vele restaurantjes en gezellige
bistros.
BASILIEK DAK VAN
BOULOGNE
De oude stad zit bol van de
bezienswaardigheden. De Stormtoren dateert uit de 12de eeuw en is de
vestingtoren van het oude Gravenkasteel, tevens het oudste monument van de
stad. Boekenliefhebbers zullen zich in de handen wrijven bij een bezoek aan Les
Annonciades, een voormalig klooster uit de 17de eeuw waar vandaag de
stadsbibliotheek zich bevindt, goed voor ruim 300.000 boeken, exclusief
eeuwenoude manuscripten en incunabula. Het stadhuis en het Kasteelmuseum zijn
evenzo een bezoek waard. Topper is evenwel de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, in
de 19de eeuw gebouwd op de ruïnes van de oude kathedraal. De koepel
is honderd meter hoog en prijkt over de ganse stad. De crypte uit het
Romaanse tijdperk laat een schatkamer zien gewijd aan zeelieden.
FEEST VAN DE
HARING
Boulogne-sur-Mer is de
grootste vissershaven van Frankrijk en telt een uitgebreide vloot met moderne
trawlers, een 50-tal vissersvaartuigen en om en bij de 70 kustvissers, goed
voor aanvoer van ruim 35.000 ton vis, schelp- en schaaldieren. Een bezoek aan
de visafslag is een aanrader. Na het Feest van de Zee in juli en de Route du
Poisson in september wordt Koning Vis op zaterdag 21 en zondag 22 november nog
eens in de kijker gesteld met La Fête du
Hareng, Feest van de Haring, twee folkloristisch getinte dagen die men niet
mag missen.Alle info en programma: www.ville-boulogne-sur-mer.fr
en www.tourisme-boulognesurmer.com.
LA MATELOTE
Restaurant La Matelote is
zonder meer een begrip in Boulogne waar Tony Lestienne als 24-jarige een
bescheiden woning omtoverde tot zijn eigen restaurant in 1979. Zijn talent
ontging de heren van de Michelin gids niet en drie jaar later fonkelde er een
ster aan de gevel. Sindsdien ging het alleen maar hoger op. Tony Lestienne is
een meester als het om bereidingen gaat met alles wat uit zee komt. Met de
vismijn in zijn voortuin komt dan ook niets anders dan vangverse producten op
het bord. Toppers daarbij zijn de schotels met zeeduivel, kabeljauw en onder
andere de succulente tarbot. Kleppers op de kleurrijke kaart is zijn Menu Saveurs
de la Mer en het Menu Degustation, zevengangen menu waarbij het beste van de
regio op het bord komt. Dat alles aan betaalbare prijzen, onberispelijk
voorgeschoteld door geroutineerd personeel onder leiding van maître dhotel
Sandy en Régine Lestienne in de zaal met Tony Lestienne en zijn brigade aan het
fornuis.
Het hotel telt 35 kamers,
allen gezellig uitgewerkt met alles er op en er aan: standaard, supérieur,
prestige en junior suite. Zwembad, sauna, hammam en jacuzzi zijn gratis te
gebruiken.
ARRANGEMENTEN
Hotel-restaurant La Matelote
is dan ook de ideale locatie om Boulogne en de regio Côte dOpale te verkennen.
Daarom pakt Tony Lestienne graag uit met een aantal arrangementen en
midweekverblijven. Voor gedetailleerde info, neem af en toe een kijkje op de
website zodat je constant op de hoogte blijft van de beste promoties.