|
Poperinge paradijs voor de lekkerbekken
Hopscheuten zijn delicatesse
Ze zijn er weer, de
heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en
hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele
heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants,
maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio met kleppers als Kris
Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan Couttenye (t Hommelhof in
Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder andere Gery Plancke in
Gasthof De Kring in Poperinge.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de
hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als
resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan
weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De
hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook
vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de
hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
CULINAIR GENIETEN
Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot
eind maart 2016 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten
dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en
schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.
HOTEL DE LA PAIX
Chef
Koen Sambaer
Grote
Markt 20 in Poperinge, info@hoteldelapaix.be en www.hoteldelapaix.be,
tel. 057 33 95 78
RESTAURANT AMFORA
Chef
Dominque Bondue
Grote
Markt 36 in Poperinge, info@hotelamfora.be en www.hotelamfora.be,
tel. 057 33 94 05
RESTAURANT PEGASUS
Chef
Bert Recour
Guido
Gezellestraat 7 in Poperinge, info@pegasusrecour.be en www.pegasusrecour.be,
tel. 057 33 57 25
MANOIR OGYGIA
Chef
Kris Pollentier
Veurnestraat
108 in Poperinge, info@ogygia.be
en www.ogygia.be,
tel. 057 33 88 38
GASTHOF DE KRING
Chef
Gery Plancke
Burgemeester
Bertenplein 7 in Poperinge, info@dekring.be en www.dekring.be,
tel. 057 33 38 61
HOTEL CALLECANES
Chef
Kurt Dufloucq
Callicannesweg
12 in Watou, info-reservatie@hotel-callecannes.be en www.hotel-callecannes.be,
tel. 057 38 88 08
RESTAURANT DE PATERSTAFEL
Chef
Daniëlle Carrupt
Watouplein
14 in Watou, depaterstafel@gmail.com
en www.depaterstafel.eu,
gsm: 0498 59 84 85
RESTAURANT T HOMMELHOF
Chef
Stefaan Couttenye
Watouplein
17 in Watou, info@hommelhof.be,
www.hommelhof.be,
tel. 057 38 80 24
RESTAURANT T BLAUWERS HUYS
Chef
Dirk Battheu
Hoge
Noenweg 3 in Poperinge, info@tblauwershuys.be en www.tblauwershuys.be,
tel. 057 36 46 11
RESTAURANT TERMINUS
Sommelier
Pieter Verheyde
Callicannesweg
18 in Watou, info@restaurantterminus.be en www.restaurantterminus.be,
tel. 057 38 80 87
PASSAGE
Fabienne
Dekersgieter
Veurnestraat
11 in Poperinge, info@food-drinks.be
en www.food-drinks.be, tel. 057 36 42
42
HOPSCHEUTENHAPPENING
Om de hopscheuten extra in
de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een
exclusieve Hopscheutenhappening en dit zaterdag 19, zondag 20, donderdag 24 en
zaterdag 26 maart 2016 voor de 18de keer uit om de weg van de hopscheuten
te ontdekken. Je bezoekt een hopboerderij waar gidsen je alles vertellen over
de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens de lunch serveert de Chef een
overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in welk restaurant), gevolgd door
een culinaire wandeling door Poperinge met bezoek aan de keuken en of atelier
van vier producenten. Een drink sluit de dag af. Deelnemen kan tegen de prijs
van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com of www.dewitteranke.be.
Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be
of via www.hopscheuten.be
Georges
Keters
(Foto's: Georges Keters en Michael Blankaert)


|