Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KURSAAL OOSTENDE IN DE LIFT

Burgemeester en voorzitter Kursaal Oostende Bart Tommelein:

 

 

“Kursaal  economische motor

voor Oostende”

 

Op de vooravond van het topseizoen staken de organisatoren en partners van het Kursaal en de directie van Petrus & Paulus West de koppen bij mekaar en maakten een eerste balans van het huidige werkjaar, van 1 januari tot 30 juni 2019. De cijfers zijn veelbelovend. Burgemeester en voorzitter vzw Kursaal, geflankeerd door toerismedirecteur Peter Craeymeersch, Gwenny Nys en Jonas Schoonbaert (Kursaal) kijken tevreden naar wat komen zal.

 

 

“Het Kursaal mocht dit jaar al 120.000 bezoekers ontvangen, waarvan 100.000 voor de concerten, 10.000 voor de business events en nog eens 10.000 bezoekers voor de Lounge Bar. Met 54% zijn de vrouwelijke bezoekers licht in het voordeel. Medewerkers van het Kursaal hebben de afgelopen maanden bezoekers bevraagd over hun ervaringen in het gebouw en 4.244 onder hen vulden een vragenlijst in met hun bevindingen. “De events scoren 8,8 op 10 op het vlak van tevredenheid en de locatie en de werking 8,9 op 10”, duidt burgemeester en voorzitter Kursaal Bart Tommelein.

Andere resultaten: 83 procent van de bezoekers geeft aan speciaal voor het concert naar de stad te komen, meer dan de helft komt uit West-Vlaanderen, ruim dertien procent woont in Oostende, bijna zestig procent blijft eten in een restaurant en meer dan 22% procent blijft overnachten in een hotel of andere slaapgelegenheid zoals B&B met pieken in het weekend tot 35%. Eenzelfde verhaal voor de restaurantbezoeken, 58% blijft iets nuttigen voor of na het event, met pieken van 75 tot 80%. Tegelijk merken we dat de bezoekers Oostende bereiken met de auto. Het is meer dan duidelijk, het Kursaal blijft dus een economische motor voor Oostende”, stelt burgemeester-voorzitter Bart Tommelein die verder werk wil maken op via mailings en website om de wagen in de binnenstad zo veel mogelijk te mijden en meteen promotie te maken voor de randparkings en het gebruik van het openbaar vervoer.

 

TEVREDENHEIDSCORES

En of men tevreden terugblikt op de tevredenheidscores. Voorzitter Bart Tommelein hierover: “Voor het event tellen we een score van 8,8 op 10, voor het gebouw en de werking 8,9 op 10, met uitschieters bij de optredens van Bart Peeters, Niels Destadsbader, Take That, The Analogues,  Liebrecht Vanbeckevoort en uiteraard Arno. Die flirten allemaal met een perfect score van 10 op 10. Hieruit kunnen we opmaken dat zowel de locatie als de kwaliteit van het programma hoog ligt. Dat resulteerde in een vijfde uitverkochte shows. De impact op de stad is dan ook niet gering met mooie cijfers van overnachtingen en restaurantbezoeken. We zijn tegelijk blij dat de Oostendenaar de weg vindt naar het Kursaal, één op tien van de respondenten geeft immers aan te wonen in Oostende.”

 

FORSE INVESTERINGEN

De voorbije maanden werd fors geïnvesteerd in de infrastructuur. Zo zijn er nieuwe led-armaturen in de erehal, een nieuw wifi - netwerk, nieuwe barelementen, mobiele bars, bloembakken, en een nieuw vestiairemeubel. Ook uit de feedback van de enquête werden investeringen gehaald: er werden tweehonderd ergonomische verhoogkussens voor kinderen gekocht, het assortiment in de bar werd uitgebreid, er werden nieuwe signalisatiebordjes gemonteerd in het auditorium, en er zijn nieuwe jeton automaten waarbij kan worden betaald met Bancontact. “We investeren jaarlijks zo’n 100.000 à 150.000 euro in het gebouw”, zegt toerismedirecteur Peter Craeymeersch.

 

DIVERS PROGRAMMA ZOMER 2019

Inzake programmering is het Kursaal formeel. “Het jaarprogramma is zeer divers, gaande van Macy Gray tot  FC De Kampioenen, expo die loopt tot en met 1 september. Hoogtepunt van de zomer is de musical Fame, die van 5 tot 10 aug. zeven shows Engelstalig opvoert, met geprojecteerde vertaling in het Nederlands en Frans. De musical staat voor het eerste en exclusief in België. Een unieke kans om een Broadway Musical in eigen land te zien”, stelt de voorzitter.

“En er is nog meer. Voor het eerst sedert lang kunnen we ook de collega’s van Theater aan Zee verwelkomen met drie grote shows. Op 15 augustus komt Alan Parsons met zijn topband. Van eigen bodem zijn tal van grote namen te bewonderen pet onder andere, tijdens het Filmfestival begin september, Vrouwen aan de Macht met een authentieke Ladies Night. Daarnaast kunnen de bezoekers aan de talrijke events om en rond het Kursaal genieten van een rijk aanbod van aperitiefjes, in restaurant Kurso of de nieuwe pop-up bars. Tenslotte zijn er nog de vuurwerken die men kan bewonderen, waar anders dan op het zonneterras van het Oostendse Casino, aangemaakt op de luifel aan de voorkant van het Kursaal, ideaal voor wat te verpozen voor of na een of ander concert”, geeft voorzitter Bart Tommelein nog graag mee.

 

FEESTJAAR 2020

Naar aanleiding van de 15de verjaardag sinds de heropening in december 2004 wordt 2020 een niet te versmaken feestelijk jaar. Burgemeester-voorzitter Bart Tommelein: “We zullen het Kursaal openstellen voor iedereen. Heel wat mensen die anders moeilijker naar het Kursaal kunnen komen, zullen nu de kans krijgen om dat wel te doen. Eer zullen verschillende speciale dagen en gelegenheden zijn, toegankelijke evens voor iedereen, aansluitend leuke collectors items. Meer nieuws hierover in het najaar. Het logo van het feestjaar zal in tussen her en der geregeld opduiken.”

 

 

Georges Keters

Foto’s: Kursaal Oostende










>> Reageer (0)
02-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Pura Passione

Maakt zomer

BELLISSIMO

 

Voor de liefhebber van een heerlijk glaasje Italiaanse druiven zit je goed bij Annick De Wilde uit Sint-Niklaas. Als pure Piemonte appassionata weet zij al enkele jaren de meest verrassende delicatessen naar ons land te halen, met het accent op de beste olijfolie, antipasti, dolci en uiteraard ook schitterende wijnen uit deze regio.

 

 

Annick De Wilde bezoekt Piemonte meerdere malen per jaar met extra aandacht voor de regio van de Roero en de Langhe  om bij kleinschalige wijnboeren hun fruitige godendrankjes te degusteren. Vaak zijn de authentieke, lokale wijnbouwers zo gepassioneerd met hun product bezig, dat hen geen tijd overblijft om hun wijnen te promoten in het buitenland.

En hier ligt net de uitdaging en de meerwaarde die Annick Boel – De Wilde biedt: een stukje Piemonte naar Vlaanderen brengen. Door haar kleinschalige, maar vooral persoonlijke aanpak en het verhaal van de wijnbouwers weet zij de tal van Italiaanse wijnliefhebbers te verrassen met pareltjes van witte, rosato en rode wijnen.

 

EVEN PROEVEN ?

 

 

WITTE WIJN:

ROERO ARNEIS DOCG - AZIENDA AGRICOLA NIZZA SILVANO, 2017-18

Druivensoort:  100 % Arneis   (autotochtone druif uit Piemonte)

Vinificatie: inox vaten    

Neus: fris - fruitig - delicaat   

Smaak: verfijnd - droog - fruitige citrustoets - fris mineraal - licht bittertje in de afdronk.

Foodpairing: aperitief - antipasti - lichte voorgerechten -  lichte visbereidingen - asperges - schaaldieren     

Schenken: 8 - 10 graden       

               

ROSATO:       

LANGHE DOC ROSATO "CANTÉ" - AZIENDA AGRICOLA NIZZA SILVANO 2018

Druivensoort:  100 % Nebbiolo     

Vinificatie: inox vaten    

Neus: geuren van bloemen en fruit       

Smaak: vol - droog - verfijnd - kruidig - licht bittertje in de afdronk

Foodpairing: ideaal als aperitief - terraswijn - barbecue - gegrilde zomerse gerechten

Schenken: 8 - 10 graden       

               

RODE WIJN:          

DOGLIANI DOCG ‘SORI' DIJ BUT-AZIENDA AGRICOLA ABBONA ANNA MARI 2018

Druivensoort: 100 % Dolcetto

Vinificatie:10 maanden op inox vaten   

Neus: expressief - veel fruit: pruimen en kersen - vanille    

Smaak: volle aanzet - zachte tannines - lange afdronk - licht bittertje.

Foodpairing: charcuterie - kazen -  gegrild vlees - pasta ragù - pizza - barbecue

Schenken: 16 - 18 graden     

               

NEBBIOLO D'ALBA DOC - AZIENDA AGRICOLA LA GANGHIJA 2017

Druivensoort: 100 % Nebbiolo      

Vinificatie: 12 maanden op Franse eikenhouten vaten en 8 maanden op fles.       

Neus: aangenaam intens boeket, tonen van pruimen, bramen, zoethout en kruiden   

Smaak: elegant en vol in de mond, harmonieus met diepe tannines, lange volle afdronk

Foodpairing: rood vlees - gebraad - entrecote op de barbecue

Schenken: 18 graden - kan nog enkele jaren rijpen (8 tot 12 jaar na botteling op fles)   

 

DESSERTWIJN             

VINO DOLCE "BIRBET" - AZIENDA AGRICOLA NIZZA SILVANO 2017

Druivensoort:  100 % Brachetto    

Vinificatie: inox vaten    

Neus: aangenaam - fruitig - kruidig       

Smaak: zacht - zoet -  licht parelend     

Foodpairing: desserts - fruitsalades - aardbeien - gebak met fruit - sabayon - aardbeitjes wijn

Schenken: 8 - 10 graden       

 

MEER INFO:

 

 

Annick Boel – De Wilde

 

Eekhoornstraat 35 - 9100 Sint-Niklaas

0479-93.04.30

 

info@purapassione.be

www.purapassione.be

 

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)
28-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOLIDAY SUITES NU OOK AAN DE COTE D'OPALE - NOORD-FRANKRIJK


 

HOLIDAY SUITES

NU OOK IN

BOULOGNE-SUR-MER

 

 

Op maandag 17 juni opent Holiday Suites haar nieuwe vakantieresidentie met 95 verblijven in Boulogne-sur-Mer.

Na Bray-Dunes, Équihen-Plage en Oye-Plage, vestigt Holiday Suites zich nu ook in havenstad Boulogne-sur-Mer.

 

 

General Manager Anaë Huybrechts is heel tevreden met deze nieuwe uitbreiding: “In Boulogne-sur-Mer is er voor iedereen wat wils: strand, cultuur, sport en natuurlijk Nausicaá, het grootste aquarium van Europa. Dankzij onze nieuwe opening in Boulogne-sur-Mer versterkt Holiday Suites haar aanwezigheid aan de Franse Opaalkust en kunnen onze klanten nog meer genieten van deze prachtige streek.” Het nieuwe Holiday Suites gebouw is gesitueerd in het hart van de jachthaven, vlak over het casino. Dankzij de centrale ligging, kan je gemakkelijk het historisch stadscentrum en Nausicaá te voet bereiken.

Holiday Suites staat garant voor flexibiliteit

 

Ook deze keer volgt Holiday Suites het vertrouwde concept: nieuwe, moderne verblijven met een volledig uitgeruste keuken en flexibele verblijfsdata dankzij de digitale receptie. Huisdieren zijn zoals altijd toegelaten en er zijn ook vakantiestudio’s voorzien die toegankelijk zijn voor minder validen.

 

De nieuwe vakantieresidentie telt 95 vakantieverblijven voor 2 tot 6 personen. Er is ook een ondergrondse parking en een ontbijtruimte voorzien. De gasten kunnen ter plaatse genieten van extra diensten zoals ontbijt en tussentijdse schoonmaak.

 

 

Holiday Suites wijkt uit naar de Franse Côte d’Azur

 

Holiday Suites begon het jaar met 8 bestemmingen en 508 vakantieverblijven. Eind dit jaar zal Holiday Suites aanwezig zijn op 12 bestemmingen, goed voor een totale capaciteit van 841 Holiday Suites. Na Jabbeke, Nieuwpoort en Boulogne-sur-Mer, opent Holiday Suites namelijk haar eerste bestemming aan de Franse Côte d’Azur, in het pittoreske Vence.

HOLIDAY SUITES MET ZETEL IN OOSTENDE

 

Holiday Suites biedt sinds 2011 ruim 800 nieuwe, comfortabele vakantieverblijven aan in België en Frankrijk. Het hoofdkantoor is gebaseerd in Oostende. Momenteel zijn er 11 bestemmingen: vier aan de Franse Opaalkust, zes aan de Belgische kust en één in Belgisch Limburg.

 

 

 

 

Meer info voer HOLIDAY SUITES:

info@holidaysuites.eu

www.holidaysuites.eu

 

 










>> Reageer (0)
21-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPGASTRO AAN DE OOSTKUST


KNOKKE-HEIST

 

NIEUW BLOED IN DE WATERLIJN

 

 

Na liefst 43 heerlijke horecajaren gaven Gerrit Degroote en Magda Pape van restaurant De Waterlijn, aan de Zeedijk 173 in Knokke-Heist, hun restaurant door aan Patrick en Alesia Smythe. Het concept van vis- en kreeftenrestaurant blijft alvast behouden. Chef Josee blijft evenzo aan boord. Het kader kreeg een nieuwe kleedje en de jonge bemanning is vol vuur.

 

 

Restaurant De Waterlijn is al jaren een vaste waarde aan onze Ooskust en kenmerkt zich nog altijd als een exclusieve toplocatie. Naast een majestueus uitzicht over onze veelbezongen Noordzee, is het genieten van het levendig gebeuren op de zeedijk, aansluitend de skyline van Zeebrugge. Blijft chef Josee op post, ook de bubbels Le Merveillieux Le Grand Pape – een creatie van Magda en Gerrit – blijven in huis.

 

FRUITS DE MER – ZEEVRUCHTENSCHOTELS

 

De nieuwe uitbaters trekken graag de lijn van hun voorgangers verder door, evenwel overgoten met een eigen toets. De Frans-Belgische keuken blijft de lekkerbekken charmeren. De absolute specialiteit is de ongeëvenaarde Zeevruchtenschotel, zeg maar Fruits de Mer, met het beste uit de Noordzee. Elk laatste weekeinde van de maand is er overigens een onovertroffen Zeevruchtenweekend. De lat in De Waterlijn blijft hoog liggen. Patrick en Alesia wapperen dan ook graag met het motto van hun culinair vaandel: “Topkwaliteit, back to basics, een klantvriendelijke bediening steeds met de glimlach, gezelligheid en flexibiliteit.”

Meer nog, met het terras op het strand, kan men er bij zonnig weer, met de voetjes in het zand, lunchen of dineren tussen de palmbomen.

 

 

Restaurant DE WATERLIJN

 

Patrick en Alesia Smythe

 

Zeedijk-Heist 173

8301 Knokke-Heist

050-513.528

www.dewaterlijn.be

 

 

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)
19-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN FRANS-VLAANDEREN

 

Oostduinkerkse Paardevissers

promoten streekgerechten

 

Garnaal met Asperge: perfect huwelijk

 

OOSTDUINKERKE – GHYVELDE – De Orde van de Paardevisser Oostduinkerke trok met een select gezelschap naar de aspergevelden van Ferme Marc Deswarte, in het Noord-Franse Ghyvelde. Ze tekenden er voor een culinair huwelijk tussen de Asperge en de Garnaal, voltrokken door meesterkok Rudi De Volder.

 

Het staat als een paal boven water, de Orde van de Paardevisser maakt van elke gelegenheid gebruik om de garnaal, de onbetwistbare kaviaar van de Noordzee, te promoten. Een aperitiefconcert met Jo Lemaire op de site van La Grande Mare in naburige Bray-Dunes kon voorzitter Marc Sirjacobs en zijn discipelen niet voorbij laten gaan, zonder daar een culinair toemaatje aan te koppelen. De goede relaties met aspergeboer Marc Deswarte gaf Peter Germonprez het idee om bij deze gelegenheid de garnalen en de asperges samen op het bord te brengen. Chef Rudi De Volder zette zich aan het fornuis en de Orde van de Paardevissers trokken op locatie op de boerderij van Deswarte.

 

CULINAIRE HOOGSTANDJES

 

Het laat zich raden, Chef Rudi De Volder gaf het beste van zichzelf. Na de Bavarois met garnalen en de Velouté met paling schoof hij een onverbeterlijke Asperge op Vlaamse wijze naar voor. Dit waren de enige momenten waar het muisstil was. Zelfs Suzy was even sprakeloos. Het Frans-Vlaamse gezelschap genoot met volle teugen.

Hiermee was het feest nog niet ten einde. Op het domein La Grande Mare volgde naderhand nog een garnalensoep en een Noordzeepaëlla, getekend Orde van de Paardevisser, afgerond met een subliem optreden van Jo Lemaire. Het Frans-Vlaamse feest kon toen al lang niet meer stuk.

 

OP DE FOTO

 

Klaar om het huwelijk tussen Asperge en Garnalen te voltrekken: Suzy Bauwens, Johan De Cuman, Anneke Laleman (La Grande Mare), Geertrui Sinneseal, Peter Germonprez, Mevr. Deswarte, Jenny Polfliet, Rudy Devolder, Frank Cailliau, Marc Deswarte, Jo Lemaire, Wilfried Delanghe, Thérese Decorte en onderaan René Decorte, Marc Godderis en voorzitter Marc Sirjacobs.

 

 

 

Tekst en foto: Georges Keters














>> Reageer (0)
24-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RESTAURANTHOUDERS OP DE MOUNTAINBIKE

HORECA MIDDELKERKE - NIEUWPOORT

 

MARDI MATIN

 

CHEFS NA HET KOKEN OP DE MOUNTAINBIKE

 

 

Om de overtollige kilo’s van de eindejaarsfeesten weg te werken en hiermee de conditie op peil te houden, kan je voortaan in de Middelkerkse duinen op dinsdagmorgen heel wat keukenchefs en horecalui uit de regio zien rondcrossen op de mountainbike. Daarna wordt (uiteraard) de innerlijke mens versterkt bij een collega. Men vertrekt vanuit B & B Ten Doele in   Slijpe, aan de kerk in Oostduinkerke, NIeuwpoort aan restaurant De Roos of onder andere in Westende-Dorp aan restaurant De Lanteirne, naar gelang de rit.

 

 

Met Nieuwjaar worden heel wat plannen gesmeed. Ook de chefs en horecalui ontsnappen hier niet aan. Zo kwamen Pedro Declercq (patroon aan het fornuis van restaurant De Lanteirne in Westende-Dorp) en Kris De Ruytter, horecaleverancier uit Leffinge, een drietal jaar geleden op het idee om samen na het harde werk even op de mountainbike te ontspannen en de batterijen terug op te laden. “We vonden onmiddellijk enkele fervente liefhebbers binnen onze vriendenkring en zo ontstond Mardi Matin, omdat we op… dinsdagmorgen gingen fietsen. Meerijden met bestaande clubs is zo goed als uitgesloten, gezien deze in het weekend actief zijn. Op die dagen staan we in onze zaak. Op maandag en dinsdag nemen de meesten een sluitingsdag, wat het makkelijk maakt om samen te komen. Het is geen club, we fietsen niet voor punten of een rangschikking. Alleen maar om ons fit te houden en wat gezellig te sporten. Iedere horecaman is welkom. Onze startplaats varieert in functie van de rit, goed voor een tripje van 30 tot 50 km, naar gelang de weersomstandigheden”, vertellen Pedro Declercq en Kris De Ruytter, beiden ontspannen na de nieuwjaarstrip.

 

MARDI MATIN

Intussen zijn een vijftiental chefs en horecalui op dinsdag te vinden in de duinen, hun mountainbike al sportend te martelen. “Waarom Mardi Matin, omdat de franse taal de taal van de koks is en veel culinaire benamingen de taal van Molière dragen. Geef toe, Mardi Matin klinkt beter dan Dinsdag Morgen, ja  toch? Na de inspanning komt steevast de ontspanning. Na het einde van de rit houden we halt bij onze collega’s en genieten er van de middaghapjes, heerlijke natjes graag binnen handbereik. Zalig”, onderstreept Steve D’Hoedt (restaurant De Roos, Nieuwpoort en B&B Ten Doele, Slijpe).

 

GEEN KLASSEMENT

Het mooie aan Mardi Matin in het feit dat er geen de minste spraak ik van competitie. Pedro De Clercq (De Lanteirne, Westende-Dorp): “We klimmen op de mountainbike om ons te ontspannen en wat frisse lucht op te doen. Na een gans weekend aan het fornuis of in de zaak te hebben gewerkt, zit zo’n tochtje er best aan te komen. We hebben een vast kern met collega’s Steve D’Hoedt (De Roos, Nieuwpoort), de broertjes Jochen (De Lekpot, Middelkerke) en Dimitri Van Parijs (Cheffs, Middelkerke), Dieter Clarysse en Kris De Ruytter (Horeca De Ruytter) aan gevuld met Dieter Pylyser (De Sauteuse, Middelkerke), Peter Willems (Electro Willems), Stefaan Cloet (De Roos, Nieuwpoort), Elke Pillen en Nicolai Smeesters Vandenberghe (Caricole, Oostduinkerke), Björn Broucke (De Lanteirne), Christophe Declerck (Bistro du Port, Nieuwpoort), Jurryt Deserrano (La Fonda, Middelkerke), Maxim De Clercq (Vecino, Westende-Dorp) en onder andere Kurt Ryckewaert. Op het einde van het jaar zal je geen klassement vinden. Op de mountainbike zijn we concurrenten, daarnaast goede collega’s en dikke vrienden.”

 

Meer info steeds te bekomen bij Kris De Ruytter (info@deruytter.be) of Pedro De Clercq (info@delanteirne.be), en Steve D’hoedt (info@restaurantderoos.be)

 

 

 

 

Tekst & Foto’s:

Georges Keters – De Boarebreker/Gastronomie & Toerisme










>> Reageer (0)
06-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOESEL : AUTOMUSEUM MET OLDTIMERS - NOSTALGIE OP ZIJN BESE

Automuseum in Bernkastel-Kues – Moezel

 

Oldtimers in Zylinderhaus Museum

 

 

Liefhebbers van oldtimers wrijven zich alvast in de handen met de uitbreiding van het Zylinderhaus Museum, in de Adolf-Kolping Strasse 2 in het lieflijke stadje Bernkastel-Kues aan de Moesel. Dit museum van Classic Cars, even buiten het centrum van het pittoreske centrum opende haar deuren in oktober 2017. Sindsdien is de collectie vervolledigd. Een bezoek brengt je in de sfeer van de auto en de autotechniek van vorige eeuw. Nostalgie op zijn best. Geen autofreak die het wil missen.

 

Je maakt alvast een reis door de tijd naar een vervlogen tijd.  De uitgebreide collectie auto’s staan opgesteld in een mooi opgebouwde winkelstraat met oude winkels uit de  jaren 50. Zo kom je langs een historische apotheek, een elektrowinkel, een kruidenierswinkel, een fotowinkel, een café, een tabakswinkel, een rijschool, en een Aral-benzinestation.  Op de eerste verdieping is een echte werkplaats nagebouwd met alle toestellen van die tijd, compleet met de geur van weleer.

UNIEKE COLLECTIE

Op 5000 m² museumruimte over 2 verdiepingen kan je meer dan 100 prachtig geënsceneerde vintage en klassieke auto’s zien uit de periode 1930-80. Het oudste voertuig is een DIXI DA 1 uit 1928, het bedrijf is later door BMW overgenomen. Het merk DKV is sterk vertegenwoordigd met zijn bijna volledig assortiment: van de Roadster uit 1933 tot de Monza uit 1958. Bij de Audi-collectie is de blikvanger de Audi 225 luxe cabriolet waarvan wereldwijd slechts 6 stuks bekend zijn. Een ander topstuk is de Horch 330 V van Auto-Union uit de jaren 30. Verder zijn de Mercedes-modellen goed vertegenwoordigd, o.m. de limousine waarmee de Franse president Charles de Gaulle in de jaren 50 reed. Naast Borgward en Volkswagen mocht ook Porsche niet ontbreken: ook hiervan staan enkele prachtige exemplaren.

FIETSEN & BROMFIETSEN

En er is nog meer moois te beleven. Liefhebbers zullen smullen van de uitgebreide verzameling motorfietsen, bromfietsen en fietsen uit verschillende decennia. Tot het einde van de jaren 50  waren ze immers het belangrijkste transportmiddel voor Jan met de pet. Vandaag zijn er van de toenmalige 200 Duitse fietsmerken er maar enkele overgebleven.

PRAKTISCH

Openingsuren: dagelijks (behalve op maandag) van 10 tot 18 u (op zondag tot 17 u)

Na het genieten van dat nostalgisch moois, kan je verder nakeuvelen in het restaurant.

 

 

Meer gedetailleerde info over Bernkastel-Kues en het museum is gratis te bekomen bij Herman TAELMAN via herman.taelman@skynet.be

 

Georges Keters

 

Foto’s: Zylinder Museum / Herman Taelman

 

 

 












>> Reageer (0)
25-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN NOORDRIJN-WESTFALEN - DUITSLAND

 

Op stap in Noordrijn-Westfalen Duitsland

 

DÜSSELDORF

Van vissersdorpje tot bruisende metropool aan de Rijn

 

Düsseldorf mag met zijn ruim 600.000 inwoners dan wel misschien niet de grandeur hebben van een Berlijn, München, Hamburg of onder andere Dresden, het blijft je telkens weer verbazen. De historische binnenstad (Altstadt) ademt geschiedenis.De extravagante Mediahaven is uitgegroeid tot een trendy ontmoetingsplaats met de Rheinturm als afsluiter op 240 meter hoogte en met de Köningsallee bezit de stad een unieke locatie voor de liefhebbers van de mode en topwinkels. Voeg daarbij de karnaval- en kerstperiode en de tientallen mogelijkheden om zichzelf aan tafel te verwennen en je beseft het pas later: Düsseldorf heeft alles !

 

Düsseldorf is een stad van twee rivieren. De Düssel gaf zijn naam aan de stad, de imposante Rijn zorgde voor de rest en gaf de stad naam en faam en kijkt terug op een bewogen geschiedenis van ruim 800 jaar. Tijdens de Tweede Wereldbrand werd de stad grotendeels vernield. Slechts een paar oude gebouwen zijn overeind gebleven of gerestaureerd, met het Rathaus (stadhuis) en de Schlossturm (slottoren, nu Scheepvaartmuseum) in de Altstadt of oud stadsgedeelte als voornaamste. Binnen deze oude kern zijn er een aantal kerken een bezoekje waard: de Pfarrkirche St. Andreas, de Neanderkirche, de Lambertuskirche en in het moderne centrum, tussen station en Altstadt, mag je de Johanneskirche niet links laten.

 

HOOFDSTAD VAN DE MODE

Düsselforf is zonder twijfel een shoppingstad met allure en geniet van de titel Duitse hoofdstad van de Mode. De aanwezigheid van een invloedrijke Modeacademie is hier zeker niet vreemd aan. Ruim de helft van de toeristen komt speciaal naar de Köningsallee – zeg maar de Kö –  en de schitterende Shadowstrasse. Beide locaties tellen een brede waaier van dure en exclusieve boetieks. Ook aan grote warenhuizen en winkelgalerijen is er geen tekort op de Kö. Daaraan grenzend ligt de Shadowstrasse met eenzelfde assortiment. Voor beter betaalbare winkels stap je meer naar de Rijn toe. De Altstadt, met  zijn vele autovrije zones, telt een ruim aanbod aan winkels.

 

HALVE VIERKANTE KM

Düsseldorf biedt je een uitgebreide mix van toeristische bezienswaardigheden. Naast een rijk shoppingaanbod, een divers cultureel pallet met ruim twintig musea, meer dan honderd kunstgalerijen, een opera en een concertgebouw. De Altstadt telt zeven  kerken , waarbij de St. Lambertusbasiliek met scheve toren. De stad is amper een halve vierkante kilometer groot – telt vandaag nog vijf brouwerijen, goed voor ruim 250 cafés en kroegen. Düsseldorf kan je dus makkelijk al wandelend verkennen, met de Rheinpromenade als slotstuk, richting Rheinturm. Wie meer wil zien van de randstad, kan terecht op de Hop-on Hop-off bus die de highlights met acht haltes naar keus laat bewonderen.

 

CULINAIR

Lekkerbekken, Bonvivants en Levensgenieters komen ruim aan hun trekken in Düsseldorf. Bratwurst, Eierpunch, Flammlachs (op het vuur bereide zalm), Heisser Kakao (warme chocolademelk), Stollen (kerstkoek), Maronen (kastanjes), Langos (Hongaarse variatie van pizza), Marzipan und Nugat (marsepein en nougat) en onder andere Paradiesäpfel (gekonfijte appeltjes) en Flammkuchen (vlamkoek) zijn onweerstaanbaar voor de kleine hapjes.

Voor de grotere honger wacht alvast een Rheinischer Sauerbraten (stoofvlees), Schweinehaxe (schenkel), Flönz (bloedworst), voorafgegaan door een flink bord Äh-zezupp, een buikvullend soepje. En voor de dorstige lui wacht alvast een halve liter Altbier, lokaal donker brouwsel dat zich graag laat drinken, dat alles af te ronden met een Killeptisch, een kruidenlikeur dat de spijsvertering een handje toesteekt.

Wie gek is van een stevige moot varkensvlees (Schweinehaxe), zit op rozen restaurant Zum Schiffen in de Hafenbstrasse 5 (waar Napoleon in 1811 samen met zijn generaals genoot van de Duitse keuken – ook Franz Beckenbauer, Brooke Shields, Heinrich Heine, Paul Bocuse en onder ander de Japanse prinses Hisako van Takamado en de Zweedse koningin genoten van het lekkers uit de keuken Zum Schiffen).

Wie liever uit het vuistje een stukje Haxe verorbert, kan dit op volkse wijze –  een heerlijke pot nat binnen handbereik – op zijn best in bistro Schweine Janes in de Bolkerstrasse.

Fijnproevers zijn duidelijk aan het feest in Da Primo (in de Altstadt) waar de ijscoupes en de fruittaarten je eeuwig aan Düsseldorf zullen doen denken.

 

HOTEL NIKKO

Enkele dagen verblijven in Düsseldorf is een aanrader in Hotel Nikko, gelegen in de Immermansstrasse 41 in de wijk Little Tokyo, op wandelafstand van het centrum en station. Er wonen ruim 6.500 Japanners in de stad en werken in de meer dan 500 Japanse bedrijven, gevestigd in de regio. Voor de liefhebbers van de Japanse keuken wacht in het restaurant Benkay, de Sushi Bar en een uitstekende Teppanyaki al  datgene wat de Japanse smaken tot hemelse gerechten leidt.

 

KERSTMARKTEN

Loopt Düsseldorf het ganse jaar door, met als uitgelezen shoppingstad de Kö als absolute topper, dan eisen carnaval en de kerstperiode hun deel van de aandacht graag op. Vooral de Weihnachten Märkte zijn sterk gegeerd. Net zoals Keulen en Aachen heeft Düsseldorf zijn eigenheid. Kleiner, compacter en vooral losser en gezelliger, leuk verspreid over de ganse stad. Het is dan ook genieten van de SCHADWOWSTRASSE (aan het Schauspielhaus). Er is hier een ijsbaan en draaimolen en vooral veel lekkers voor wie zich compleet wil onderdompelen in de kerstsfeer. Deze kerstmarkt kent een klein verlengstuk in de Schadowstrasse. Ook op de SCHADOWPLATZ tellen we er een, en op de binnenkoer van het Wilhlem-Marx-Haus staat de STADTBRÜCKEN zo goed als volledig in het teken van kerstkristal. De HEINRICH HEINE PLATZ mag je niet missen. Gelegen aan het luxeuze Carsch, verblinden de duizenden lichtjes je en is het genieten van de Engeltjesmarkt.  In de schaduw van het stadhuis zorgt de MARKTPLATZ voor optimale kerststemming. Voeg daarbij de FLINGER STRASSE en de MARKTSTRASSE en je kerstzoektocht naar het mooiste uit Düsseldorf kent geen grenzen.

Hoe dan ook, Düsseldorf is een stad voor elk seizoen. Er valt immers zoveel te beleven, zodat deze metropool een uitstekend idee is voor een citytrip.

 

 

Georges Keters

 

Met dank aan Catherine Gastout, Duitse Nationale Dienst voor Toerisme in Brussel, Birte Weiring, Düsseldorf Tourismus en stadsgids Anja Kühner.

 

Foto’s: Düsseldorf Tourismus, U. Otte en Georges Keters


















>> Reageer (0)
16-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROTE NACHT 33 MASTERCHEFS OF BELGIUM 2018

Christophe Baert

Eric Ferniez

Axel Rousseau

Nieuwe 33 MasterChefs

 

 

33 MASTERS OF BELGIUM

TE GAST IN CASINO OOSTENDE

 

Het 56ste Magistraal Kapittelbanket van de 33 Masters of Belgium, zeg maar de Grote Nacht, haalde met zowat 600 deelnemers in het Oostendse Casino het  kruim van de Belgische chefs op het podium. Voorzitter Stéphane Buyens zette de nieuwe Masterchefs, Ambassadeurs, Compagnons de la Toque Blanche en Club Members met klasse in de kijker.

 

 

Onder de vele benoemingen tellen we alvast drie nieuwe Masterchefs : Christophe Baert (Domaine de la Blommerie in Moeskroen), Eric Fernez (d’Eugénie à Emilie uit Baudour en Axel Rousseaux (Ô de Sammeuit Arquennes) – (Foto).

Jelle Devisch, rechterhand van meesterkok Frans Saint Germain in Père et Mère in Diksmuide, Sandrine Losfeld (De Tuin, Nieuwpoort), Thibault Van Aerde (TouGou, Brugge), Stephane Fievez (Vijverhof, Wevelgem), Frederik De Mets (Hemelhof, Kortrijk), David Grosdent (L’Envie, Zwevegem), Olivier Van Steenkiste (d’Oude Burcht, Kortrijk), Didier Bourdeaux (Maison D, Ronse), Barabara Ferry (L’Ecailler, Luik), Edward Van Dorpe (Le Plat Pays, Zandvoorde), Sander Van de Walle (Sel Gris, Duinbergen), Jan Verhelst (Jan Verhelst, Eke) en Bert Zaman (Lux, Antwerpen) kregen de titel van Compagnon de la Toque Blanche opgespeld.

Thierry Vandebroucke (Fish Express) werd Ambassadeur.

 

 

CHRISTOPHE BAERT

Met Christophe Baert telt de 33 Masters of Belgium een sterke aanwinst. Hij woont zowel in Koksijde als in Moeskroen waar hij samen met eega Nathalie het Domaine de la Blommerie, traiteur met restaurant, met kloeke hand leidt. De zaak is een familiebedrijf die Christophe samen met zijn medewerkers uitbouwde tot een niet meer weg te denken oase van culinair genot. “Ons vak is voortdurend in ontwikkeling zodat we elke dag alert en mee moeten zijn met de jongste trends. Als cateringbedrijf staan we voor alles open en brengen gastronomie naar aal hoek van onze regio. Daarnaast zijn onze all-in formules sterk gegeerd. Hier staan gezelligheid, gastronomie en kwaliteit hoog in ons vaandel. Het is hard werken, maar we doen het graag en leven er voor”, stelt de kersverse Master Chef, die naderhand steeds de batterijen komt opladen in Koksijde.

 

 

33 MASTERCHEFS

De 56ste Grote Nacht werd niet alleen overgoten met het beste wat op het vlak van de gastronomie te vinden is, maar kreeg met het optreden van special guest Nathalie Meskens, ondersteund door The 33 Masterchefs Band, een extra pigment. De algemene leiding was in handen van de executieve Masterchefs Lieven Demeestere, Frans en Tim Saint Germain. Het Aperitief van de Ambassadeurs zette het feest op het juiste spoor met een Open Table Cooking  door de 33 Masterchefs. De Champagne Gosset, Remi Bols en de Gin Tonic bar Schweppes lieten zich smaken, als prelude tot het Gala Menu. Hier was het genieten van een brede waaier van klassegerechten met aandacht voor Schotse zalm, wilde tarbot, Duroc d’Olives Rouge, kazen Van Tricht en onder andere ambachtelijk Bourbon roomijs. Dat alles rijkelijk overgoten met wijnen Young Charly. Het geheel werd in goede banen geleid door de leerlingen van het Hotelschool Ter Duinen, onder supervisie van Ambassadeur Olivier Willaert.

 

 

Georges Keters

Foto’s: Luc Cassiman en Dirk De Deyn

 












>> Reageer (0)
14-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MICHELIN IN NEDERLAND



MICHELIN NEDERLAND IN DE LIFT

Twee nieuwe 2-sterrenrestaurants

 

 

MICHELIN NEDERLAND laat voor 2019 opnieuw zienMichelin   hoe groot het culinaire potentieel er wel is. Gerenommeerde koks en jonge talenten maken de hoge verwachtingen helemaal waar. Met twee nieuwe tweesterrenrestaurants en maar liefst twaalf nieuwe sterren kunnen we editie 2019 inlijsten. Nederland telt vandaag 110 sterrenzaken.

 

 

 

De chefs van de drie restaurants met zijn en blijven stuwende krachten achter de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie. Jonnie BOER van De Librije in Zwolle, Jannis BREVET van Inter Scaldes in Kruiningen en Jacob Jan BOERMA van De Leest in Vaassen nemen met verve hun rol op als inspirator van de nieuwe generatie chefs. Hun persoonlijke keukens zijn uniek en behoren tot de culinaire wereldtop.

Gwendal POULLENNEC, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen, bevestigt de positieve evolutie. “Dit jaar is een uitstekende editie voor Nederland. Onze inspecteurs zijn onder de indruk van het hoge niveau dat gehaald wordt door ervaren chefs die al eerder zijn onderscheiden. Ze hebben eveneens heel wat nieuwe namen gevonden om de selectie te verrijken. Deze jonge chefs, die zich soms laten inspireren door het werk van hun collega’s, brengen de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau op het gebied van creativiteit, innovatie en smaak.”

Reken Nico BOREAS gerust onder de Nederlandse topchefs. Dit voorjaar opende hij Sabero in Roermond en dat was meteen een schot in de roos. Chef BOREAS etaleert er zijn technische kennis en neus voor finesse. Emotie speelt ook een belangrijke rol in de keuken van Pure C in Cadzand. Het creatieve samenspel dat Syrco BAKKER creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is indrukwekkend. De gerechten zijn er ongemeen boeiend en dat levert een wervelende ervaring op.

Maar liefst twaalf restaurants worden in editie 2019 onderscheiden jeugdige klasse. Wat meteen opvalt, is de opmars van talentvolle chefs die op jonge leeftijd aantonen dat op klasse geen leeftijd staat.

 

De MICHELIN gids Nederland 2019 is te koop vanaf 20 december voor de prijs van € 23,95 in Nederland en België en € 23,27 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 834 adressen, namelijk 263 hotels (waaronder 21 gastkamers) en 571 restaurants waaronder 110 sterrenrestaurants, drie 3-sterrenhuizen en 129 BIB GOURMAND restaurants.

 

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO










>> Reageer (0)
23-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POPERINGE PAKT UIT MET ORIGINEEL KERSTGESCHENK

 

Originele cadeautip

 

 



Schenk een pakje

 

Poperingse lente

 

 

 

Bij Toerisme Poperinge kan je vanaf december een leuk cadeau aankopen: een pakje lente. In maart worden in de hoppestad immers de hopscheuten geoogst. Wie deze delicatesse wil proeven, kan deelnemen aan de culinaire ateliers, Taste of hops (nieuw) of de scheuten proeven op restaurant. Wil je iemand verrassen met een leerrijke dag of een lekker etentje in maart, dan kan je dit jaar een speciale cadeaubon kopen bij de dienst toerisme.

Wil je iemand een plezier doen met een pakje Poperingse lente? Dan kan je dit jaar bij Toerisme Poperinge een cadeaubon aankopen. Je bepaalt zelf de waarde en de gelukkige ontvanger mag hiermee deelnemen aan een Culinair Atelier, Taste of Hops of kan ermee terecht in één van de 15 deelnemende restaurants. Wie wil kan de bon eveneens gebruiken voor een logiesarrangement met hopscheuten. De bon is te koop vanaf 6 december tot begin maart 2019.

 

TASTE OF HOPS

NIEUW EVENEMENT: Hop en allerlei afgeleide producten ruiken, smaken en voelen op de hopboerderij. Showcooking door drie Poperingse chefs, professionele presentatie door Angelo Dorny met live captatie (op groot scherm), proeven van alle mogelijke bereidingen van Poperingse hopscheuten. Die beleving biedt De Witte Ranke je aan onder de titel ‘Taste of Hops’ op zaterdag 16 en zondag 17 maart 2019. Deelnameprijs: 120 euro. Vooraf inschrijven.

 

CULINAIR ATELIER HOPSCHEUTEN PLUKKEN

Wens je meer te weten over de herkomst van de hopscheut? Wil je de groente zelf oogsten en leren klaarmaken? Schrijf je dan in voor één van de Culinaire ateliers hopscheuten plukken. Elke zaterdag in maart zijn er workshops van op de boerderij tot op het bord. Aantal deelnemers beperkt tot 25 om het gezellig te houden. Daarom raden we aan om op voorhand in te schrijven. Deelnameprijs is 75 euro.

 

MAART = MAAND VAN DE HOPSCHEUTEN

Vijftien restaurants serveren de delicatesse hopscheuten in maart 2019. De chefs bereiden ze elk op hun manier. Kies jouw favoriete restaurant uit en boek een tafeltje in: ’t Hommelhof, Petit Watou, Paterstafel, Terminus, restaurant Callecanes, Maison Charbon, In de Leene, Flou’s, ’t Blauwershuys, Passage, Hotel Amfora, Hotel de la Paix, Pegasus, Manoir Ogygia of Hostellerie Saint-Nicolas (Elverdinge).

 

LOGEREN IN DE HOPPESTAD

Enkele Poperingse hotels en B&B’s bieden een speciaal logiesarrangement aan tijdens de hopscheutenperiode. Ontdek op de website waar je heerlijk kan logeren en waar je extra wordt verwend door de gastvrouw en gastheer.

 

Alle info over deze evenementen, de restaurants, de logiesarrangementen op  www.hopscheuten.be

 

 

                               °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°








>> Reageer (0)
22-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSTFEEST VOOR SENIOREN IN MIDDELKERKE

Kerstfeest Fonds van de Burgemeester

 

Oud gemeentehuis

Sint-Pieters-Kapelle

siert capsule

Champagne Prévoteau-Perrier

 

 

Na de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het gemeentehuis Middelkerke,  de oud-gemeentehuizen van Lombardsijde, Slijpe, Leffinge en vorig jaar het dit van Mannekensvere prijkt dit jaar het oud gemeentehuis van Sint-Pieters-Kapelle op de capsule van Champagne Prévoteau-Perrier. Een realisatie Fonds van de Burgemeester te koop gesteld tot financiering van het jaarlijkse Kerstfeest voor de Middelkerkse senioren.

 

 

Het Fonds van de Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis Prévoteau-Perrier uit Damery, een van de pioniers van het Champagneweekend. Om het nog exclusiever te maken zijn slechts 700 flessen gebotteld. Het laat zich raden de flessen sterk in de markt zullen liggen. Het etiket en de capsule toont dit jaar het oud gemeentehuis van Sint-Pieters-Kapelle. Een nieuw collectors item, waarvoor de placomusofielen graag in de rij staan.

 

GRATIS KERST VOOR SENIOREN

De opbrengst van deze actie gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot.”.

 

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

Champagne Prévoteau-Perrier is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder. Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine Prévoteau: “We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig. Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden”, weet Delphine Prévoteau nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr

 

COLLECTORS ITEM - 5 + 1

De flessen Fonds van de Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen per fles of 130 euro per karton (5 plus 1 gratis). Deze kunnen besteld worden bij  burgemeester Janna Rommel-Opstaele (0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie Mario Declerck – Café de Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824), Architectenkantoor ARoMi (059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel Landuyt via contact@michellanduyt.be (0475/494168)

 

 

(Georges Keters)

 






>> Reageer (0)
16-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOSTENDE - THERMAE PALACE HOTEL

 

 

 

 

Chef in de kijker

 

 

Vincent Florizoone

(Thermae Palace Oostende)

 

Met een knipoog naar Auguste Escoffier

 

 

Het prestigieuze viersterrenhotel Thermae Palace Hotel in Oostende ondergaat momenteel – mede door de constante investeringen en verbeteringen – een in jaren niet geziene vooruitgang inzake operationele cijfers. Getekend Mark Vanmoerkere. Om de zaak nog aantrekkelijker te maken haalde hij Vincent Florizoone, wellicht de meest flamboyante chef in de regio, als nieuwe chef naar Brasserie Albert. De positieve resultaten lieten niet op zich wachten.

 

 

De schilderachtige chef, met de looks van de Spaanse excentrieke kunstenaar Salvador Dali, is niet alleen een getalenteerde kok, maar wist zichzelf – met dank aan zijn eigen uitgetekende kook- en levensstijl – op te werken tot een meester aan het fornuis die zijn gelijke niet kent. Hij stond ondermeer mee aan de stoof met de sterrenchefs uit Ristorante Don Alfonso 1890 in het Italiaanse Sant’Agata en restaurant Jean-Pierre Bruneau in Koekelberg, waarna hij in Veurne bistrot Petit Cabaret uit de grond stampte. De culinaire avonturier haalde alle ogen op zich met zijn vernieuwende en verrassende keuken. Petit Cabaret werd te klein en Vincent trok naar Nieuwpoort en opende er Grand Cabaret, een nostalgisch gastronomisch restaurant, waar zijn eigenzinnige en soms gewaagde keuken hem op de topkaarten zette. Meer nog, hij nam het voortouw en toverde fascinerende biergerechten uit zijn mouw. “Beer-paring” werd zijn merk. Vincent Florizoone is formeel: “We zijn het bierland bij uitstek, maar er wordt te weinig gebruik van gemaakt. Een gerecht met het juiste bier zorgt voor onvoorstelbare smaakvolle schotels. Bovendien is bier lichter verteerbaar dan wijn en nog gezond ook.”

 

SOLE OSTENDAISE

De veelzijdige chef koos daarna richting brasserie Edison in Koksijde en pakte uit met klassieke gerechten uit grootmoeders keuken, gekoppeld aan artisanale biertjes. Enkele maanden geleden kwam Vincent Florizoone in contact met de uitbaters van het Thermae Palace Hotel en na wat gesprekken vielen beide partijen in mekaars armen. “Oostende heeft veel troeven en de grootste daarvan is de zee. Onuitputtelijk zijn de mogelijkheden die we hiermee hebben. Voeg daarbij onberispelijk vlees en groenten uit de polders , aanvullend wat exquise producten en men kan eenvoud koppelen aan kwaliteit”, stelt de flamboyante chef.  Meer nog, hij richt graag zijn aandacht naar het onmiskenbare talent van de grote Auguste Escoffier, de chef van de koningen en de koning van de chefs, de grondlegger van de hedendaagse topgastronomie, wiens boek, Le Guide Culinaire uit 1902, nog steeds bij alle chefs binnen handbereik ligt. “Vandaar mijn aandacht voor een specifieke Oostendse schotel, de Sole Ostendaise, een 120 jaar oud recept van grootmeester Escoffier die dit eigenste gerecht in 1897 bereide in het toenmalig Royal Palace Hotel, hier in Oostende.”

 

BETAALBARE TOPKWALITEIT

Het is duidelijk, de lekkerbekken hebben intussen de weg naar de keuken van Brasserie Albert in het Thermae Palace Hotel terug gevonden. “Er zijn geen menu’s, we concentreren ons op wat de klant wil, van aperitiefhapjes al over een reeks voorgerechten tot keus binnen vis- of vleesgerechten, allen met een knipoog naar klassiekers. Men stelt zijn menu zelf samen. Bij elk gerecht stellen we vrijblijvend een bepaald biertje voor. Simpel toch?”, besluit Vincent Florizoone.

 

 

Georges Keters

Foto: Nick Decombel








>> Reageer (0)
15-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSTMARKTEN IN DE MOESEL

 

KERSTMARKTEN

IN

 

BERNKASTEL en TRABEN-TRARBACH

 

 

 

De kerstmarkt van Traben-Trarbach vindt plaats in de historische wijnkelders waar in de gezellige grote, ondergrondse ruimten regionale producten, decoratieve artikelen verkocht worden en alles in verband met de wijn aangeboden wordt. Men kan er ook wijn, glühwein proeven en kiezen tussen vele gebakjes. De kerstmarkt van Bernkastel vindt men in het centrum van de stad met haar prachtige vakwerkhuizen. Op het gezellige marktplein en de omringende straatjes zijn een 40-tal standjes opgesteld waar ook allerhande decoratieve producten en winterartikelen aangeboden worden, men kan er Glühwein proeven naast regionale lekkernijen.

 

Er is tevens een mooi programma tijdens deze periode

 

Sedert vorig jaar is er een samenwerking tussen beide stadjes. Er is een regelmatige shuttledienst die bezoekers van de ene naar de andere plaats brengen, de twee kerstmarkten liggen op slechts 20 kilometer van elkaar. Ze vullen elkaar goed aan.

Praktische informatie:

·       Kerstmarkt van Traben-Trarbach:

·       de 8ste  Mosel-Wein-Nachts-Markt van 23 november 2018 tot 1 januari 2019 (van vrijdag tot zondag, niet op 25 november) / van 23 november tot 16 december enkel vrijdag en WE / van 20 tot en met 23 december en van 26 december tot 1 januari dagelijks (vanaf 11 uur)

www.mosel-wein-nachts-markt.de

Er is ook een schaatsbaan aan het bureau voor toerisme.

 

·       Kerstmarkt van Bernkastel-Kues:

·       van 23 november tot en met 23 december 2018 (vooral ‘s namiddags tot ’s avonds), gesloten op zondag 25 november

www.bernkastel.de

Begin december begeleiden 100 zwemmers met fakkels Sint-Nikolaas die per boot op de Moezel naar de oever komt en aan de kinderen geschenken uitdeelt. En er is een Nikolaaswandeling met muzikale omlijsting. Op de vakwerkgevels van het Marktplein wordt een grote adventskalender geprojecteerd. En er is een grote schaatsbaan aan het voormalige stationsgebouw.

 

Flyer met programma te verkrijgen bij herman.taelman@skynet.be

Er worden geen kosten aangerekend.










>> Reageer (0)
01-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN ZEE VAN CHAMPAGNE IN MIDDELKERKEVrijdag 9 tot en met zondag 11 november 2018 Parelend plezier op 22ste Champagneweekend Middelkerke Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november vloeit de Champagne opnieuw welig in het cc De Branding, omgevormd tot

Vrijdag 9 tot en met zondag 11 november 2018

 

 

 

Parelend plezier

op 22ste

Champagneweekend Middelkerke

 

 

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november vloeit de Champagne opnieuw welig in het cc De Branding, omgevormd tot een waar Champagnedorp. De sporthal wordt omgedoopt tot een sfeervolle Champagnebeurs en de foyer wordt gezellige lounge met zitruimte om bij te praten, te genieten, oesters en Champagne binnen handbereik. Dit kan alleen maar Middelkerke zijn.

 

 

Tweeëntwintig jaar nadat burgemeester Frank Verlinde, geflankeerd door toerismeschepen Luc Dedecker, toerismedirecteur Peter Germomprez en onder andere Lucrèce Sonneville de vraag stelden aan zustergemeente Epernay om in Middelkerke een Champagnedriedaagse op het getouw te zetten, is dit evenement uit gegroeid tot een niet meer weg te denken klassieker. “Toch liep het niet van een leien dakje. Er was zo goed als geen belangstelling. Vier huizen kwamen schoorvoetend naar Middelkerke: Champagne Maurice Choppin, Champagne Marcel Vautrain, Champagne Benoit Hennequin en Champagne Prévoteau-Perrier. Zij genoten van 25 tot 27 oktober 1997 met volle teugen van het allereerste Champagneweekend. Dit succes werkte positief aanstekelijk en de aanvragen van de huizen om mee aan te zitten, liepen daarna als een trein. Vandaag is er een wachtlijst”, kijkt toenmalig toerismedirecteur Peter Germonprez hierop met plezier terug. Drie pioniers zijn er vandaag, na 22 jaar, nog steeds.

 

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

 

Een der absolute toppers is het huis Champagne Prévoteau-Perrier uit Damery, intussen een gevestigde waarde in onze regio. Men koopt vooral aan huis. Delphine Prévoteau en Christophe Boudard vertellen: “Het ambachtelijk product spreekt voor zich met het gevolg dat we vooral op het domein onze producten aan de man brengen. Geen grootwarenhuistoestanden. We kennen al onze klanten persoonlijk. En dat schept een band. Middelkerke is zo goed als ons tweede thuis geworden. We komen er graag.”

Naast Prévoteau-Perrier staan ook Benoit Hennequin en Marcel Vautrain als pioniers voor de 22ste maal in Middelkerke met hun beste flessen. Vandaag krijgen zij het gezelschap van de huizen André Moussy, Michel Genet, Bourdaire-Gallois, Paul Clouet, Robert Allait, Bonnaire en Mandois.

 

CHAMPAGNE AAN TAFEL

 

Een driedaags Champagnefeest zonder gastronomie is in Middelkerke en Westende ondenkbaar. In heel wat huizen staan Champagnemenu’s op tafel, de ene al mooier dan de andere, allen uiteraard vergezeld met sprankelende bubbels. Naast tafelgenot staat de driedaagse bol van de activiteiten met toppers als Champagneduik in het zwembad, aperitiefconcerten en optredens van Ignace Baert, Little Y Seven, Midnight Bleubirds en onder andere Carlier en Mertens, af te ronden met een authentieke Franse Party met dj Bjorn Verhoeven.

 

DEGUSTATIE MET ALAIN BLOEYKENS

 

Voor wie uitgebreid kennis wil maken met Champagne en hoe die op zijn best te proeven, wijnjournalist Alain Bloeykens pakt op zaterdag 10 en zondag 11 november telkens driemaal uit met uitgebreide degustaties (11.30 u., 14 u. en 16 u.). De termen Brut, Blanc de Blancs, Grand Cru of Millésime leert men vlot kennen. Deelnemen kost 15 euro. In elke seminarie proeft men vijf Champagnes. Inschrijven kan vooraf bij de Dienst Toerisme, 059 30 03 68 of  Toerisme@middelkerke.be

 

RIDDER ORDE VAN DE CHAMPAGNE

 

De start van het Champagneweekend Middelkerke wordt sinds 2001 ingezet met de voorstelling van de CHAMPAGNERIDDER. Deze titel wordt toegekend aan hem/zij/vereniging die zich op buitengewone wijze inzet voor de gemeente, hetzij op toeristisch of gastronomisch vlak, de gemeente naambekendheid geeft of de promotie van de gemeente verheft. Het indrukwekkend lijstje bevat tal van bekende namen: Jo Lemaire en Ro Burms (2002), Stefan Vander Espt en Stefaan Lauwereins (2006), Alain Bloeykens (2009), Johan Töpke (2012), Günther Neefs (2014), Georges Keters (2015), Kenzo Lauwereins (2016), Peter Germonprez en Paul Bruna (2017).

 

RETROKRANT

 

Hoe dan ook, Champagne vloeit de komende weken welig in Middelkerke, cc De Branding, Populierenlaan 35. De toegang is gratis. Een exclusief glas is te koop aan 6 euro, te gebruiken aan de standjes voor de proeverijen (5 euro per glas, fles aan de prijs van het huis).

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele, toerismeschepen Michel Landuyt en voorzitter directiecomité toerisme Carine De Jonghe openen het Champagnefeest op vrijdag 9 november om 20 uur. Op zaterdag 10 november is de beurs toegankelijk van 11 tot 1 u. en op zondag 11 november van 11 tot 20 u.

Alle deelnemers, menu’s en volledig programma zijn te vinden in een leuk Champagnekrantje, in retro stijl zoals we die nog kennen bij de start op het einde van de vorige eeuw.

 

Georges Keters

Foto’s: Luc Cassiman

 

0000000000000000000000000000000000












>> Reageer (0)
31-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IS EDELSTE VORM VAN KUNST

 

80-jarige kunstenaar uit Oostduinkerke

 

 

 

 

Fernand Vanderplancke,

 

de Flandrien van de Kunst

 

 

 

Daar gastronomie de edelste vorm van kunst is, nemen we ook  graag een kijkje in een of ander atelier en genieten van het werk. We zijn te gast bij levensgenieter en kunstenaar Fernand Vanderplancke, Cultureel Ambassadeur van Koksijde, de Flandrien van de Kunst. We snijden samen de verjaardagstaart aan, versierd met 80 kaarsjes. De immer charmante eega Liliane zorgt voor een stevige kop koffie.

 

 

 

Fernand Vanderplancke is niet iemand die zichzelf naar voor schuift. Hij is een man van bitter weinig woorden. Die andere woorden wil hij uiten via zijn werk, via zijn beelden. Al zijn energie steekt hij dan ook graag in zijn kunstwerken. Ondanks zijn schitterend palmares en zijn internationale bekendheid is Fernand Vanderplancke nog steeds dezelfde eenvoudige man gebleven als toen hij zijn eerste houtskooltekeningen maakte, rustige werken met eigen taal, met eigen visie, graag portretten tekenend van vissers. Want ook dat zijn eenvoudige mensen. Met een hart van goud. Die warmte straalt de in Brugge geboren kunstenaar dan ook constant uit.

 

IN DE SPOREN VAN VADER KUNSTSMID MAURICE

 

De Oostduinkerkse kunstenaar is wat men kan noemen een laatbloeier. Hij bouwde zijn oeuvre stukje voor stukje op. De ideeën voor zijn werk puurt Fernand uit zijn jeugd, uit eigen midden, uit het volk. Als volksjongen liep hij achter een bal aan en deed dat uitstekend. Net als vader Maurice speelde Fernand Vanderplancke bij Club Brugge. Gewezen Gouden Schoen Fernand Boone was een boezemvriend. De 80-jarige kunstenaar stond van kindsbeen mee in de smidse van vader kunstsmid en leerde al gauw de knepen van het vak. Hij ontdekte meteen dat je met diverse materialen heel wat kunstige dingen kon vervaardigen. Kunst zat hem van kindsbeen in het bloed. Vader Maurice bleef tot het einde van zijn levensjaren in de smidse werken. Fernand volgt met klasse de voetsporen van zijn vader. Hij mag dan 80 lentes kennen, elke dag is hij terug te vinden in zijn atelier. Vol energie en met liefde voor het materiaal creaties uitwerken.

 

GLOBETROTTER

 

Als broekje had Fernand het al in de vingers. Ondanks een veel belovende voetballoopbaan, maakte de bal snel plaats voor tekenen en schilderen. Landschappen en portretten van volksfiguren genoten zijn voorkeur. Zijn ontluikend talent bracht hem een beurs en culturele reis naar het Hongaarse Boedapest en Nagyatade op. Nadien trok hij richting Polen en nestelde zich in Poznan, maakte er kennis met academieprofessor Joseph Petruk. Hierdoor kreeg hij ruim de gelegenheid om zich te vervolmaken in de beeldhouwkunst. Later volgden dan nog studiereizen naar Portugal, terwijl zijn verblijf in het Italiaanse Carrara evenmin ongemerkt bleef. Reizen naar Praag, Bratislava, Gifu en Tokio in Japan, Jeruzalem en Tel Aviv leverden hem nog meer inspiratie op. De wereld werd voor Fernand steeds maar kleiner.

 

VEELZIJDIG PROFESSIONEEL

 

Fernand Vanderplancke liep stilaan in de kijker en zijn wonderbaarlijke creaties leverden hem her en der opdrachten op. Zelfs het Hof bezit vandaag werk van hem. Fernand koos halfweg de jaren tachtig voor puur professionalisme. Alles rondom hem heen was constant een bron van inspiraties. Het leverde hem geen windeieren op. Zijn leergierigheid en nieuwsgierigheid kent nauwelijks grenzen. Hij werkt met heel diverse materialen – met liefde voor hout en cortenstaal – en is niet direct in een hokje te duwen. Hij is een meester in het experimenteren met verschillende stijlen. Zijn monumentale werken zijn alvast te genieten in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Oostduinkerke, Oostende en onder andere Veurne. De opdrachten bleven niet uit. Zijn werken zweven ergens tussen het figuratieve en het abstracte, telkens goed voor een boodschap. Afwisseling is de grote troef van Fernand.

 

RONDE VAN VLAANDEREN

 

Sportliefhebber als hij is, kwam hij in contact met de wielersport, waar Flandriens de scepter zwaaien. Het bracht de kunstenaar enorm veel bekendheid. Intussen maakt hij al meer dan twintig jaar de jaarlijkse trofee voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Johan Museeuw, Stijn Devolder, Tom Boonen, Fabian Cancellara en onder ander drievoudig wereldkampioen Peter Sagan koesteren hun pronkstuk als geen ander.

Meer nog: momenteel loopt in het Vlaams Huis in New York een tentoonstelling met duplicaten van de trofeeën van de Ronde van Vlaanderen. In 2019 verhuist de expo naar het Vlaams Huis in Rome.

 

JOHAN DEMARCKE

 

Om de 80ste verjaardag van Fernand Vanderplancke in de kijker te zetten pakte auteur-uitgever Johan Vanmarcke uit met een schitterend lees- en kijkboek omtrent de jarige kunstenaar. Vanmarcke schetst de zestigjarige loopbaan op een sublieme manier, met oog voor de onpeilbare verdienste van Fernand. “De tientallen tentoonstellingen, tot ver over de grenzen, bewijzen de finesse van zijn werk. Alles inspireert hem, vooral zijn medemens, zijn omgeving en zijn liefde voor de Noordzee brengen hem tot grootse daden”, stelt auteur Johan Vanmarcke.

 

 

Meer info: Fernand Vanderplancke, Beeldentuin & Atelier: Emiel Verhaerenlaan 11, 8670 Oostduinkerke, tel. 058-23 41 79.

 

 

 

 

 

Georges Keters

 

 

 










>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONDERWATERWERELD - BOULOGNE SUR MER - NAUSICAA

Boulogne-sur-Mer

 

NAUSICAA 2018

 

Het grootste aquarium van Europa

 

We bevinden ons diep onder het water in de Franse havenstad Boulogne, in de onderwaterwereld van NAUSICAA. Het meest bekende en grootste aquarium van Europa onderging zopas een enorme transformatie. De onderwater attractie met vissen uit alle hoeken van de wereld is niet allen zowat verdubbeld in grootte, maar bevat nu ook de meest verscheidene vissen. Momenteel loopt de week van de HAAI. Daarna is het aquarium elke dag te bezoeken. Elk bezoek mondt uit in een onvergetelijk gebeuren.

 

 

De naam alleen al is prestigieus:  Nausikaä is in de Odyssee van Homerus de beeldschone dochter van koning Alkinoös en koningin Arete van de Faiaken. Nadat Odysseus als schipbreukeling was aangespoeld op haar geboorte-eiland, werd hij door haar geholpen en gastvrij ontvangen. Men maakte er NAUSICAA van, goed een flinke brok geschiedenis, op en vooral onder water.

 

Op 19 mei 2018 verdubbelde NAUSICAA zijn oppervlakte met een uitbouw van 5000 m² gewijd aan de open zee en werd zo een van de grootste aquariums ter wereld. Sindsdien zijn er vijf maanden verstreken en het Nationaal Zeecentrum blijft vollopen. NAUSICAA heeft een recordaantal bezoekers genoteerd: meer dan 500.000 mensen zijn komen kijken naar het grote bassin met indrukwekkende afmetingen.

Aantal bezoekers steeg met 87% met een recorddag op 9 augustus waar men bij 12.000 bezoeker noteerde.

 

Met dit nieuwe parcours in lusvorm wil NAUSICAA het grote publiek sensibiliseren voor de uitdagingen van het beheer van de open zee. De nieuwe expositie 'Op reis in volle zee' concentreert zich rond een groot bassin dat 60 m lang is, 35 m breed en 8 m diep. Een tunnel met een lengte van 18 m, verschillende doorkijkjes, reuzegrote ramen en een opening van 20 bij 5 m zorgen voor een spectaculair uitzicht op het grote bassin.

 

NAUSICAA

Nausicaa, het Nationaal Zeecentrum in Boulogne-sur-Mer, is veel meer dan een gewoon aquarium. Het is een in zijn soort uniek ontdekkingscentrum voor het zeemilieu. Het is tegelijk ludiek, pedagogisch en wetenschappelijk en het richt zijn aandacht vooral op de relaties tussen de Mens en de Zee.

In 27 jaar heeft NAUSICAA meer dan zestien miljoen bezoekers verwelkomd en heeft zich opgeworpen als leidende figuur bij het sensibiliseren van de maatschappij voor het zeemilieu. De hoofdtaak van het Zeecentrum bestaat erin het publiek bewust te maken van het belang van een beter beheer van de oceanen en van hun rijkdommen en ieder van ons aan te zetten om te handelen. NAUSICAA is voor zijn sensibiliseringsacties uitgeroepen tot 'Center of Excellence' door UNESCO.

 

 

Centre National de la Mer

NAUSICAA

Boulevard Sainte Beuve

(rechtover Hotel-Restaurant La Matelote)

62203 Boulogne-sur-Mer

www.nausicaa.fr

 

 

 

Georges Keters

Foto’s: Jonathan Alexandre – Philippe Turpin – A. Rosenfeld.

 

 

000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000








>> Reageer (0)
09-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN FRANKRIJK

 

Tophotel-restaurant in Gosnay (Frankrijk)

 

 

4-Sterren relax in het groen

La Chartreuse du Val Saint Esprit

 

 

 

Gezelligheid, rust, topgastronomie en leven als God in Frankrijk, je vindt het op anderhalf uur met de wagen vanuit de Westhoek: het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay, hartje Artois, op een boogscheut van Arras en Béthune. Een unieke belevenis vol aangename verrassingen. Ideaal voor een korte break.

 

 

Het imposante domein van La Chartreuse du Val Saint Esprit dateert uit 1320 en was eeuwenlang de pleisterplaats van de Karthuizerpaters, volgelingen van Sint Bruno die aan de basis lag van de stichting van de Orde des Chartreux. Het domein ademt in alle vleugels van het kasteel niets dan geschiedenis. De pracht en de praal die het intussen tot hotel omgevormde klooster weet te etaleren haalden dan ook niets dan gekroonde hoofden naar deze oase van stilte, ver weg van het gewoel in de stad. Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal, Jan Zonder Vrees, Filip de Goede en onder andere Karel de Stoute waren er frequent te gast.

 

GROEN & RUST TROEF

 

La Chartreuse du Val Saint Esprit is met zijn vier sterren een der absolute blikvangers uit de regio. Het telt ruim vijftig kamers, inclusief suite en drie familiekamers, allen uitgebouwd met de laatste snufjes inzake comfort, inclusief Wifi en safe. Bovendien is elke kamer anders aangekleed zodat je telkenmale in een andere wereld van stilte terecht komt. De meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha groot park dat extra rust uitstraalt. Naast een eeuwenoud bomenpark beschikt het domein over twee tennisvelden, een fitness en – voor wie het nuttig kan zijn – een helihaven. Groen is dan ook een van de grote troeven van het huis. In de schaduw van La Chatreuse beschikt het domein nog over een driesterrenhotel Best Western La Métairie. Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries,

huwelijken, allerhande feesten en productvoorstellingen en telt zowat 40 kamers en alle nodige comfort. De restaurants Le Vasco en La Distellerie verwennen de lekkerbekken.

TOPGASTRONOMIE

 

Is La Chartreuse du Val Saint-Esprit de ideale rustbrenger, het is tegelijk een culinaire tempel waar Chef Olivier QUATAQUER met vaste hand de keuken op hoog niveau weet te tillen. Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II, streekgastronomie te genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het gemoedelijk wil, zit goed in restaurant Le Vasco. Een twintigkoppige keukenploeg staat hiervoor borg. Alles wordt immers in huis gemaakt, inclusief patisserie.

 

MAITRE-RESTAURATEUR

 

Jean Constant – Maître-Restaurateur – eigenaar van het domein en eega Armelle staan dagelijks paraat om de klanten het zo leuk mogelijk te maken. Zij kunnen hierbij rekenen op Myriam Castelain die de algemene leiding in handen heeft. “Onze enige betrachting is het onze klanten het zo aangenaam mogelijk te maken. We willen dat het hen aan niets ontbreekt en dat het verblijf, hoe kort of lang ook, hen bij zal blijven en dit zowel op het vlak van de ontvangst, het verblijf, de culinaire verwenning,  kortom het complete plaatje. Onze leuze Vous servir: notre règle is hier elke dag het motto van ons volledig team”, onderstreept Jean Constant.

 

TOPARRANGEMENTEN

 

Het domein La Chartreuse du Val Saint Esprit pakt uit met diverse arrangementen. Er is bijvoorbeeld al het verblijf Séjour au Château, een nacht in Privilegekamer, met exquis Menu Découverte in restaurant Le Robert II (exclusief drank) en buffetontbijt tegen de prijs van 180 euro per persoon.

Het Séjour Découverte start met een glas Champagne met amuses bij aankomst en laat u twee nachten genieten in Privilegekamer, aansluitend een diner in brasserie La Distellerie of Le Vasco naar keus en op dag twee het uitgelezen Menu Découverte in het toprestaurant Le Robert II (telkens exclusief dranken). Prijs: 310 per persoon.

 

HOE ER NAARTOE

 

Vanuit de Westhoek richting Calais op de A26 richting Parijs en uitrit 6 Béthune en vervolgens de pijltjes Les Chartreuses volgen.

 

 

 

La Chartreuse du Val Saint Esprit

Small Luxury Hotels of the World

 

Directeur-Eigenaar: Jean Constant

 

1, Rue de Fouqu!ères

62199 Gosnay

Frankrijk

 

Tel: + 33 (0) 3 21 62 80 00

 

LeValSaintEsprit@lachartreuse.com

www.lachartreuse.com

 

 


 

 

Georges Keters











>> Reageer (0)
01-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOSTENDE

 

Vlaamse artiestenreünie in

 Hotel Royal Astrid Oostende

 

 

Will Ferdi meest toegejuigd

 

Jeff Leyton, magistrale stem

 

Paul Bruna, Vlaamse vaandeldrager

 

 

OOSTENDE – Onder impuls van de eeuwig jonge Yvette Ravell verzamelden zowat 140 Vlaamse artiesten (jong en vooral minder jong) zich rond de feestelijk gedekte tafels in de gezellige feestzaal van Hotel Royal Astrid. Goed voor een culinaire en vooral muzikale middag. Was Will Ferdi de meest gelauwerde, gastster Jeff Leyton veroverde alle harten.

 

 

Voor de 13de keer haalde Yvette Ravell – in de jaren 70-80 een van grote dames op de Vlaamse podia – het kruim van de artiesten die in Vlaanderen het mooie weer maakten, naar Oostende.  Deze Oude Gloriën, met de 91-jarige flinke Will Ferdi op kop, genoten niet alleen van een heerlijk weerzien, maar tegelijk van het lekkers uit de keuken, getekend Chef Pappie, op pootje gezet voor Patricia, die het geheel in geode banen leidde.

 

MARIJN DE VALCK zingt GILBERT BECAUD

 

Straalde organisator Yvette Ravell (ooit finalist van de wedstrijd Ontdek de Ster) bij de aankondiging van de reünie, het was Marijn De Valck – lees Balthazar Boma – die de zaal op temperatuur bracht met een schitterende vertolking van Beacaud’s grootste nummer: Et Maintenant. Pas toen gast, Jeff Leyton (musicalvedette in Londen) zijn stem liet horen was het hek helemaal van de dam. Naast enkele scenes uit beroemde musical Les Misérables, liet hij Hotel Royal Astrid op zijn grondvesten daveren met enkel nummers van Tom Jones. Het feest toen al niet mee stuk.

 

TOEKOMST VERZEKERD

 

Het is meteen duidelijk, de toekomst van dit soort bijeenkomsten van vooral voormalige artiesten en opkomend talent, lijkt verzekerd. Yvette Ravell is er blij mee: “Het doet deugd te zien dat onze Vlaamse Artiestenreünie het nog steeds doet. Elk jaar komen er enkele nieuwe vrienden voor het eerst naar dit festijn, andere haken af wegens ouderdom. Het wordt voor ons allemaal zwaar en wij kijken graag uit naar opvolgers. We durven dan ook hopen dat deze reünie nog een lang leven mag beschoren zijn. Het enthousiasme van onze collega’s is positief aanstekelig. Nu al vragen ze de datum van de volgende reünie. Wel het is simpel, steevast de laatste zondag van de maand September. Met veel dank aan Patricia en haar ploeg en de directie van Hotel Royal Astrid die he mogelijk maken wat we hier in Oostende nog maar eens een onvergetelijke dag mogen meemaken.”

 

 

Op de foto: niets dan gelukkige vedetten. Onder het motto Vlaanderen mijn Land, waren ze er allemaal graag bij met Eric Marijsse, Marina Wally, Will Ferdi, Lily Castel, Paul Anderson, Marina Marcia, Truus, Ingriani, Jacques Raymond, Ida Denijs, Ignace Baert, Hugo Simons, Bobby Setter, Benny Scott, André Vermeulen en onder ander Marijn De Valck met centraal onderin Paul Bruna en liggend organisator Yvette Ravel.

 

 

 

 

Georges Keters

 

 












>> Reageer (0)
29-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CULINAIR EVENEMENT IN NIEUWPOORT

VRIJDAG 19 – ZATERDAG 20 – ZONDAG 21 OKTOBER

 

Vismijn – zaal Iseland in NIEUWPOORT

 

9de OESTERBEURS

&

BOOTSHOW

 

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober is het opnieuw genieten van oesters. Koude en warme oesters, aangevuld met een glas Champagne in de oesterbar van de Nieuwpoortse Blauwe Boei in de stedelijke vismijn is niet te versmaden.

 

De organisatoren, de vzw Nieuwpoortse Blauwe Boei pakt opnieuw uit met de kwaliteitsvolle oesters Ria d’Etel (56 Morhiban – Frankrijk), voorgesteld door oesterkweker JN Yvon en zijn medewerkers.

Naast de oesters staat ook nog heel wat lekkers uit de Noordzee te wachten: Nieuwpoortse garnaalsoep, Noorse schotels, gebakken vis. Ook de vleesliefhebbers komen aan hun trekken met keus tussen een schotel charcuterie of een heerlijk bord foie gras. De MG Brothers en Duo Stevy zorgen voor de muzikale omlijsting.

 

De toegang is gratis: elke dag vanaf 11 uur, op vrijdag en zaterdag tot 22 uur en op zondag tot 17 uur.

 

GOEDE DOELEN

 

De opbrengst van de Oesterbeurs wordt door de Blauwe Boei geschonken aan diverse goede doelen. Zo werden bij de officiële voorstelling meteen vier goede doelen bedacht met een leuk bedrag:

Vzw PROFO:  1.000 euro

Vzw GOLFBREKER: 1.000 euro

Project DOMINO: 2.000 euro

SPINA BIFIDA: 500 euro.

 

 

ooooooooooooooo

 

 

BOAT SHOW

 

 

Nauw verbonden met de OESTERBEURS loopt aan de overzijde van de haven de BOAT SHOW. Een gratis pendeltreintje puft tussen de twee evenementen.

“De BOAT SHOW is de grootste watersportbeurs van ons land. Grote nautische merken en Nieuwpoortse handelaars stellen hun tweedehands boten open. De toegang bedraagt 5 euro. Leden van Wind en Watersport Vlaanderen, V Y Nieuwpoort, inwoners van Nieuwpoort en kinderen tot 12 jaar: gratis”, stellen Steven Desloovere en Tobia Verdonck.

Meer info: www.nibs.be

 

Foto’s:

Organistoren: Schepen Kris Vandecasteele, Coussaert Leanda, Jaak Decaluwe, Popeliere Freddy, Harry Dierinck en Paul Carton.

 

Organisatoren & Goede Doelen, geflankeerd door stadsbestuur met burgemeester Geert Vandenbroucke en schepenen.

 

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs