Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
16-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburg - Wereldstad - City Trip

Veel meer dan St.-Pauli en Reeperbahn

Maritiem genieten in Hamburg

 

Hamburg mag dan nog vereenzelvigd worden met stoere zeelui, de wereldbekende Reeperbahn in de amusementswijk Sankt Pauli, de hanzestad en belangrijkste zeehaven van Duitsland is vooral een stad waar geleefd wordt en doorspekt met een rijke geschiedenis, gekoppeld aan vernieuwing met de uitbouw van HafenCity.

 

Hamburg is een moderne metropool met traditie waar het goed leven is. Opgericht ten tijde van Karel de Grote in 811 is Hamburg uitgegroeid tot een van de grootste en belangrijkste hanzesteden. Vandaag geniet Hamburg duidelijk van deze reputatie. De imposante stad aan de Elbe en de Alster zorgt voor elegantie in de rijke koopmanshuizen aan de weelderige boulevards, bezaaid met luxueuze winkels, aansluitend de exclusieve shoppingarcades, de cultuurschatten en uiteraard de Reeperbahn, de jongste jaren evenwel uitgegroeid tot een kilometerslange disco, doorspekt met erotiek, paaldanstenten, leuke bars en gezellige cafés van divers pluimage. Dat alles goed voor zowat 1,7 miljoen inwoners, met de agglomeratie inbegrepen liefst 4 miljoen. Een wereldstad waar genieten het ordewoord is.

 

MONUMENTEN

Hamburg zit bol van de musea, theaters, concertzalen en telt heel wat schitterende gebouwen. Het Hamburger Rathaus is het pronkstuk. Het in zandsteen opgetrokken gebouw in neo-renaissance is gebouwd eind de 19de eeuw en is vandaag de zetel van de senaat en het parlement van de stad. De indrukwekkende gevel telt liefst twintig standbeelden van diverse keizers.

Indrukwekkend aan de haven is de St Pauli Landungsbrücken, het “waterstation” waar havenrondvaarten starten naar Finkenwerder, Övelgönne en Blanensee. Landungsbrücken is tegelijk de aanlegplaats voor luxueuze cruiseschepen. Het geheel is doorspekt met souvenirshops, tientallen visrestaurantjes met het voormalig zeilschip Rickmer Rickmers en het museumvrachtschip Cap San Diego als uitschieters.

Cultureel genieten wordt het in de evangelistische St.-Michaeliskerk, barok uit de 17de eeuw, met zijn 82 meter het herkenningsteken van Hamburg. De toren kan bezocht worden met lift en biedt een uniek beeld over de stad en de haven. Iets lager gelegen mag je een bezoek aan de Elbetunnel niet links laten. Een wereldwonder.

 

GASTRONOMIE

Met de Elbe en de Alster in de voortuin is verse vis dan ook nooit ver weg en mag Hamburg duidelijk een paradijs voor smulpapen genoemd worden. Probeer alvast eens de Hamburger Aalsuppe (verfijnde soep), de Labskaus (eenpansgerecht met rolmops, speigelei en augurken) en waarom niet de Rote Grütze, heerlijk nagerechtje.

 

MÖVENPICK HOTEL

Architecturaal sterk uitgebouwd in een voormalige watertoren mag Mövenpick Hotel Hamburg tot de fraaiste van de stad gerekend worden. Met zijn 226 kamers en suites is dit hotel geschikt voor zowel de rustzoeker als de zakenman. De internationale keuken is daarenboven schitterend, met keuze uit niets dan klassewijnen. Meer info: www.moevenpick-hamburg.com en Hotel.Hamburg@moevenpick.com

 

Hamburg ligt binnen handbereik met SN Brussels Airlines die dagelijks zorgt voor rechtstreekse verbindingen. Meer info:  www.brusselsairlines.com

 

Meer info: Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, gntobru@d-z-t.com en www.duitsland-vakantieland.be

 
Georges Keters






>> Reageer (0)
11-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EUROSTAR

Dagtrip naar Londen nooit zo makkelijk

Brussel-Londen in 1 u. 51 met Eurostar

Eurostar, de hogesnelheidstreinoperator die België en Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt, zal vanaf 15 december 2008 een extra trein laten rijden tussen Brussel en Londen. Deze trein brengt het totaal aantal dagelijkse verbindingen op weekdagen op 11.

De ingebruikname van deze extra trein is het antwoord op de snelle en sterke stijging van het aantal Eurostarreizigers dankzij de verkorte reistijden (Brussel-Londen neemt nog slechts 1u51, de snelste reistijd, in beslag) en de verhuizing naar St Pancras International, het nieuwe eindstation van Eurostar in hartje Londen.
Het aantal reizigers tussen Brussel en Londen is dit jaar met 30 % gestegen; het aantal dagtrippers is verdubbeld. Meer dan ooit beseffen reizigers immers dat Londen net om de hoek is!
Talrijke Eurostarreizigers voelen zich aangesproken door de “London Day Trip”-optie. Een daytrip brengt immers nieuwe mogelijkheden en redenen met zich mee om naar de Britse metropool te reizen. Een belangrijke vergadering van een paar uur? Zin in een originele lunch? Of wil je een nieuwe tentoonstelling bezoeken of de solden meepikken? Waarom zou je dan niet naar Londen reizen? Londen bezoeken en op dezelfde dag nog terugkeren was nog nooit zo makkelijk! Neem bijvoorbeeld de Eurostartrein om 8u05 in Brussel-Zuid richting Londen (met aankomst om 8u56 lokale tijd) en keer ’s avonds met de laatste trein van 19u34 vanuit St Pancras International terug richting Brussel (met aankomst om 22u33 lokale tijd).

Richard Brown, directeur-generaal van Eurostar is formeel:: “Ik ben heel blij met deze significante stijging van het aantal reizigers tussen Brussel en Londen. Steeds meer reizigers beschouwen Eurostar als een perfect en betrouwbaar transportmiddel om naar Londen te reizen. En dankzij de reistijd die minder dan 2 uur bedraagt, was een day trip naar Londen nog nooit zo makkelijk.”

De extra verbinding tussen Brussel en Londen brengt het totaal aantal plaatsen elke weekdag op 16 500. De nieuwe, elfde trein zal vanuit Brussel-Zuid vertrekken rond het middaguur, om 12u59 en zal aankomen in Londen om 14u03 (lokale tijd). In Londen verlaat de extra Eurostartrein St Pancras International om 11u04 (lokale tijd) en arriveert in Brussel om 14u03. Op die manier wordt een verhoogde frequentie van het aantal Eurostartreinen in het midden van de dag gegarandeerd. Een Eurostarticket (heen en terug) is al beschikbaar vanaf 80 euro. Tijdens het weekend zijn er 8 dagelijkse verbindingen van en naar Londen.

 Georges Keters






>> Reageer (0)
03-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie in de Sport

Voetbalkookboek van Kok Rode Duivels Wim Casteleyn

Smullen van Scoren aan tafel

 

Samen met Timmy Simons, Rik Coppens, Jan Ceulemans, Paul Van Himst, Georges Leekens of onder andere Aimé Antheunis aan tafel zitten is voor de voetballiefhebber niet langer een droom. Bruggeling, leerkracht Oostendse Hotelschool én kok van de Rode Duivels Wim Casteleyn laat je in zijn eerste boek, samen met meesterkok Felix Alen, vanaf maandag 25 augustus immers proeven van een heerlijk en vooral smakelijk boek: Scoren aan Tafel.

 

Het boekwerk telt 192 pagina’s en leest als een trein. Het proefstuk van Wim Casteleyn mag gezien worden. “Elf bekende voetbaliconen vertelden ons – via interviews van Johan Dhaene – hun gastronomische geheimen en eetgewoontes. Op die basis creëerden we een hedendaags passend en gezond menu. Een soort eerbetoon voor elke sporter. Heikki Verdurme zorgde hierbij voor schitterende foto’s waarbij het water je meteen in de mond komt. Bedoeling is promotie opleveren voor enerzijds gezonde voeding, anderzijds het voetbal. Elke van de elf voetballers, toch allemaal niet de minste, heeft een uitstekende band met lekkers op tafel. De een al meer fanatiek dan de andere, met liefde voor streekgerechten en dagverse producten. Wat aantoont dat ook topsporters een goede tafel weten te waarderen”, stelt Wim Casteleyn.

 

ELFTAL GASTRONOMEN

 

Het idee om dit boekwerk op tafel te leggen groeide enkele jaren geleden na een geslaagd banket dat Wim Casteleyn en Felix Alen net achter de rug hadden. “Sporters moeten opletten op hun voeding. Dat staat als een paal boven water. Toch kennen we heel wat toppers die fijne gastronomie tot in hun diepste vezels weten te waarderen. Als kok van de Rode Duivels was het maar een kleine stap om de beste Belgische voetballers wel eens letterlijk aan de tand te voelen. Vriend en collega Felix Alen was meteen in de wolken. Uitgeverij Lannoo was er evenzo meteen voor gewonnen. Daar een ploeg uit elf spelers bestaan kozen we voor elf toppers, van vroeger en nu. De leuke babbels leverden heel wat sappige verhalen, interessante weetjes en anekdotes op. Elk van hen bleek op de een of andere manier een lekkerbek te zijn. Het wordt dan ook met volle teugen genieten van de verhalen en recepten rond Paul Van Himst, Rik Coppens, Marc Wilmots, Michel Preud’homme, Moussa Dembele, Timmy Simons, Jan Ceulemans, Vincent Kompany, Georges Leekens, Wesly Sonck en Aimé Antheunis.

 

OESTERS & PANNENKOEKEN

 

Elf individualiteiten en meesters op de grasmat zorgden tegelijk voor evenveel verrassingen. Wim Casteleyn en Felix Alex kozen voor elk van hen een passend voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. “Naar de wedstrijden toe zijn pasta’s, kip, tong en steak de meest normale schotels. Eens los van het voetbal ontdekken we bij onze toppers heel wat fijnproevers. Zo is gewezen voetbalvirtuoos Rik Coppens gek van oesters, is Marc Wilmots een doorgewinterd soepliefhebber en staat bij velen pannenkoeken op het verlanglijstje als nagerecht. Vincent Kompany springt een gat in de lucht als bananen op tafel liggen. De Bourgondiër bij uitstek is zonder meer Aimé Anhteunis. Hij weet een goede tafel ten zeerste te waarderen en ziet graag uit naar iets moois in het glas. Heerlijke man om voor te koken”, stelt Wim Casteleyn, duidelijk tevreden van het boekwerk.

 

“Scoren aan tafel”, uitgeverij Lannoo,  wordt op maandag 25 augustus in de salons van het gereputeerde Hof te Rhode in Schaffen-Diest voorgesteld en ligt dan ook in de betere boekhandel tegen de prijs van 24,95 euro.

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
29-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zondag 3 augustus: Artiestendag in De Panne

Het feestcomité van de Kasteelstraat organiseert op zondag 3 augustus voor de 21ste maal een grootse Artiestendag in. De Kasteelstraat van De Panne verandert dan voor één dag in een indrukwekkende verzameling kunstenaars van zeer uiteenlopende aard en dit van 9 tot 19 uur.

 

Wat in 1988 begon met een bescheiden 1ste artiestendag met 20 deelnemers is uitgegroeid tot een echte traditie waar jong en oud van kunnen genieten.

Ook dit jaar belooft het weer de moeite waard te zijn om naar de Kasteelstraat af te zakken. Er zijn een 70-tal kunstenaars ingeschreven, die vanuit alle uithoeken van het land, en zelf van het buitenland, naar De Panne komen om hier het beste van zichzelf te geven.

Dit jaar zijn er ook 11 nieuwe deelnemers. Naast deze nieuwe deelnemers, kunnen de organisatoren ook rekenen op een aantal vaste deelnemers waarvan sommige ononderbroken deelnemen sinds 1988. Dit jaar verwelkomen de inrichters ook de kunstenaarsgroep “ LA PALETTE “ uit Comines. Zij nemen maar liefst 24 m stand voor hun rekening.

Kunstschilderen, boetseren, beeldhouwen, maskers maken, zandstralen, figuurzagen, poppen maken, glasgraveren en het maken van fantasiejuwelen : dit zijn slechts enkele voorbeelden uit het aanbod van zondag 3 augustus.

 

Meer info: Toerisme De Panne

Zeelaan 21

8660 De Panne - 058-42 18 18

toerisme@depanne.be

www.depanne.be


>> Reageer (0)
27-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN DUITSLAND

Wandelen in het UNESCO-Werelderfgoed in Noord-Duitsland

Snoepen van Baksteengotiek

 

Liefhebbers van een stevige brok Europese cultuurgeschiedenis krijgen in Noord-Duitsland een extra bad. De werelderfgoedmonumenten imponeren er met religieuze kunstschatten, indrukwekkende getuigenissen van de mijnbouw en met de Hanzesteden die de geschiedenis van de handel kenmerkten. De Hanzesteden Bremen, Lübeck, Wismar en Stralsund fascineren vooral met hun historische stadskern, monumenten, sacrale kunst en hun typische bakstenen muren, de baksteengotiek.

 

De baksteengotiek is een unieke stijl voor Noord-Duitsland, met deelstaat Mecklenburg-Vorpommern als klassiek voorbeeld. Tussen 1200 en 1500 wou Europa ten noorden van de Alpen een stijl die meer aan een slankheid ideaal beantwoordde. Men koos voor het verticale in de kunst, dat sierlijkheid uitstraalde. Hierdoor werden de gebouwen slanker. Hiervoor gebruikte men dan ook graag spitsbogen in de bouwkunst en langgerekte figuren in de beeldende en schilderende kunst.

In Noord-Duitsland ontstond bij deze nieuwe stijl een groot probleem. Deze stijl vroeg steen dat tegen elk weertype bestand was, zeg maar kalksteen of zandsteen. En die was er niet. De aanvoer uit onder andere Weserbergland of Zweden viel te duur uit. Noodgedwongen greep men naar baksteen uit leem, de klassieke baksteen. Leem was er immers in overvloed. Aldus ontstonden de typische en unieke gotische kathedralen, iets zwaarder van constructie dan de slanke sierlijkheid van de pure gotische kathedralen, tegelijk iets minder kantig. Voordeel was wel dat de gladde blokvormige rechthoekstenen uit gebakken leem beter bestand zijn tegen gure weersomstandigheden.

 

UNESCO-juwelen

Niet zelden stellen historici dat baksteengotiek “het” symbool bij uitstek ik van de Hansesteden uit de middeleeuwen. Prachtvoorbeelden vindt men onder andere in Lübeck, Wismar en Stralsund, drie steden aan de Oostzeekust met een historisch erfgoed om U tegen te zeggen.

In Lübeck is het genieten van de Mariakerk, de St James kerk, het stadhuis, de kathedraal en onder andere de St Pieters kerk. In Wismar staan de St Georg kerk, de St Nicolaas kerk, de kerk van de Heilige Geest, de oude watertoren en de Toren van de Mariakerk in de kijker om dan nog maar eens te snoepen van de pareltjes die te vinden zijn in Stralsund met de St Nicolaas kerk, het stadhuis op de oude markt, de stadmuren, en het voormalig Domenicaans klooster St Catherina als blikvangers.

 

BAKSTENENROUTE

Intussen werd werk gemaakt van een inventaris van al deze schitterende gotische bouwwerken zodat men met de Europese Gotische Bakstenenroute wel enkele weekjes zoet is. De route loopt immers in de buurt van de Baltische Zee over Zweden, Denemarken, Estland, Letland, Litauen, Polen en Duitsland,  Wie alvast even dichtbij wil proeven van die culturele Unesco-parels vindt ruim zijn gading in Lübeck, Stralsund, Wismar, Rostock en onder andere Greifswald.

 

Meer info: Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, gntobru@d-z-t.com en www.duitsland-vakantieland.be

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
25-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN BELGIE

HOTELTOPPERS IN BRUSSEL

Nieuwe presidentiële suite in Sheraton Brussels Hotel

 

Sheraton Brussels Hotel aan het Rogierplein 3, hartje stad,  opende zopas op de 23ste van de 30 verdiepingen een gloednieuwe presidentiële suite. Een combinatie van een weergaloos uitzicht, luxe, comfort, gekoppeld aan technologische snufjes.

 

Het hotel, dat uitrijst boven de skyline van Brussel, is een der meest luxueuze 4-sterrenhotels in de Europese hoofdstad, op een steenworp van de historische Grote Markt en op amper vijf minuten wandelen van het Noordstation. Het  hotel, dat de deuren opende in 1973, onderging in de jongste jaren heel wat uitgebreide aanpassingen en verbeteringen, aansluitend uitbouwingen van vergaderzalen en restauratie.

Met het invullen van de nieuwe presidentiële suite, 126 m² groot en voorzien van uitgebreide badkamer, compleet ingerichte keuken, ruime slaapkamer, living en studiekamer, wordt voldaan aan de vraag van de veeleisende zakenman. De Barcelona-zetels zorgen ervoor dat relax hier dan ook de boodschap is. Matte kleuren in combinatie met lichte kleuraccenten geven de ruimte een warme, comfortabele en luxueuze uitstraling.  De suite bevat verder niet minder dan vier flat screen tv’s.

Het donkere hout contrasteert prachtig met het witte marmer van de badkamer,van waaruit men makkelijk tv kan kijken, genietend van een lekker bad. De suite is tegelijk uitgerust met de laatste technologische snufjes. Een nachtje genieten kost 1.800 euro.

 

Sheraton Brussels Hotel – www.sheratonbrussels.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
22-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CRUISE WERELD

Queen Victoria & QE2 samen in Zeebrugge

Afscheid van Queen Elisabeth 2

 

Op zaterdag 19 juli 2008 meerden de cruiseschepen Queen Victoria en Queen Elizabeth 2 aan in de haven van Zeebrugge. Het is de eerste keer dat twee paradepaarden van de Cunard-rederij tegelijkertijd een bezoek brengen aan een Belgische haven. Deze primeur is tegelijkertijd een afscheid van de Queen Elizabeth 2: na meer dan 5,5 miljoen zeemijlen heeft de rederij beslist om het luxecruiseschip uit de vaart te halen.

 

De Queen Elizabeth 2 (QE2) en de Queen Victoria tellen respectievelijk 1.016 en 1.100 bemanningsleden. Samen brachten ze zaterdag ruim 3.700 toeristen naar ons land. De meeste gingen na aankomst in Zeebrugge van boord om een bezoek te brengen aan vooral Brugge en de herinneringen aan de oorlog in de Westhoek. De historische ontmoeting tussen de twee schepen in Zeebrugge werd opgeluisterd door de befaamde 20-koppige Freddy Sunder Bigband en de Koninklijke Muziekkapel van de Marine.

 

QE2 WORDT LUXEHOTEL IN DUBAI

Queen Elizabeth 2 werd gebouwd in 1969 en wordt later dit jaar uit de vaart genomen. Het schip, ook wel de “Koningin der Zeeën” genoemd, is met meer dan twee miljoen passagiers het oudste en populairste cruiseschip van de Britse rederij Cunard.  Beroemdheden zoals prinses Diana, Nelson Mandela, Sir Elton John, Rod Stewart en David Bowie zijn ooit met het schip meegereisd. Binnenkort wordt het schip omgebouwd tot een drijvend luxehotel voor de Arabische kust.

Ere-genodigden Nicole & Hugo, jarenlang het zingend boegbeeld van de cruiseschepen, brachten een kort maar pakken afscheidslied. Gouverneur Paul Breyne was de ere-gast bij het afscheid van de QE2.

 

QUEEN VICTORIA

Haar jongste zus Queen Victoria bracht op 19 december 2007, een paar dagen na haar doop, een eerste bezoek aan Zeebrugge voor ze aan haar “Maiden World Cruise” begon. Vandaag ging ze voor de vierde keer voor anker in de Zeebrugse haven. Het 297 meter lange schip combineert de Cunard-traditie met moderne luxe en allerlei nieuwigheden.  Zo herbergt ze het eerste drijvende museum met kunstvoorwerpen en memorabilia van Cunard, een bibliotheek van twee verdiepingen met een wenteltrap en een grote serre in koloniale stijl. Anglofielen zullen de Queen Victoria beslist aan hun hart koesteren. Nooit eerder was een cruise schip zo British. Of wat dacht je van de plechtige danszaal, de Queen’s Room, waar de afternoon tea ’s namiddags met hagelwitte handschoentjes wordt geserveerd? Tea-time is ook op de Queen Victoria een van de meest geciviliseerde Britse gewoontes. Voeg daarbij Churchill’s Cigar Lounge en de Veuve Cliquot Champagne Bar en je weet meteen waarom de Britten de Queen Victoria in het hart dragen.

 

CUNARD

De Cunard-liners zijn gekenmerkt door de rode en zwarte kleuren op hun flanken. Met elegante publieke ruimten, twee of drie dekken hoog en afgewerkt in kostbaar houtwerk, mooie mozaïeken en fraaie kroonluchters, blijven deze cruiseschepen trouw aan de rijke scheepstraditie. De Cunard-vloot telt in totaal drie Queens: Queen Elizabeth 2, Queen Victoria en Queen Mary 2, de grootste Oceanliner ter wereld.

 

Meer info: www.cunard.com

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
20-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

Vakantie in eigen land

Ferme Château Le Duc waar genieten troef is

 

Zin om enkele dagen andere lucht te snuiven? Dicht bij huis? Dan is Ferme Château Le Duc in het vredige Ucimont, op een steenworp van Bouillon, uw adres.

Ideaal oord om te ontstressen in een oase van absolute rust en stilte, annex verwenning in themakamers en wellness, met jacuzzi en sauna. De gastvrouw zorgt tegelijk voor lekkere schotels.

 

In een oude in natuursteen opgetrokken boerderij bouwde de Vlaming en eigenaar Koen en Thamar Kinsbergen een hotelaccommodatie uit met dertien kamers, elk met een eigen stijl. Het bijna monumentale gebouw telt zes grote en zeven kleinere kamers, allen voorzien van het modernste comfort en internetaansluiting. De imposante Marrakesh kamer heeft uitzicht op de 4.000 m² grote tuin met vijver. De kamers Cupido, Mexico, Zuid-Afrika, Griekenland of Hollywood laten niets aan de verbeelding over. Klein, maar gezellig en… romantisch.

Het immense salon, met vleugel, houtkachel, bibliotheek en leeshoek, is door zijn lichtinval oogverblindend en werpt meteen een laken van rust om je heen. Het dorpje Ucimont telt amper een handvol huizen, wat de landelijk rust nog eens extra onderlijnt.

 

CHARME TROEF

Laat u niet overvallen door de naam. Ferme Château le Duc is helemaal geen kasteel, enkel de naam verwijst naar de plaats waar de eeuwenoude boerderij ooit een mijlpaal in de regio was. Het huis leent zich zowel voor groepen als voor individueel verblijf, met mogelijkheid tot lunch en diner. Er is een vergaderzaal met een twintigtal aangesloten PC’s.

De keuken van het huis is zonder meer uitstekend. Geen culinaire kronkelingen, maar een stevige keuken, gestoeld op grootmoeders wijze, met eerbied voor de seizoenen en streekgerechten. De joviale exploitanten Gertie en Eddie zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt.

De kamerprijzen variëren tussen 50 en 80 euro per kamer, naar gelang de grootte. Het ontbijt kost 8,50 euro per persoon, lunch 12,50 euro en diner 20 euro of 30 euro. Een gastronomische menu kost 40 euro. Exclusief wijn. Speciale prijzen voor groepen vanaf zestien man.

 

VERWENWEEKEND

Het wordt alvast op en top genieten voor zij die kiezen voor een verblijf tijdens een Verwenweekend. Bij een verblijf van twee nachten wacht alvast een boeketje op de kamer en brengt een welkomstdrankje je meteen in de sfeer. Tijdens het uitgebreid ontbijtbuffet wacht je een fris glaasje Cava. Als diner zet gastvrouw Gertie je de eerste avond een viergangenmenu met aperitief, de tweede avond een vijfgangenmenu met aperitiefhapjes voor, aansluitend dranken (geen sterke dranken) plus het gebruik van jacuzzi en sauna gedurende een uur. Dat alles voor de prijs van 220 euro per persoon.

 

GROEPEN

Ferme Château Le Duc staat ook open voor groepen. Teneinde de sessies volledig aan uw behoeften aan te passen beslist u zelf à la carte wanneer, welke en hoe u uw activiteiten plant. Indien gewenst kan de volledige hotelaccommodatie voor welke doel dan ook afgehuurd worden.  

 

Gratis draadloos internet in gans het hotel

Nu ook boeken via www.booking.com

 

Ferme Château Le Duc
Rue Château Le Duc 52
6833 Ucimont

Tel.: +32 61 46 45 29
Mob.: +32 475 93 98 13
Fax: +32 3 454 33 37

Email: info@group-hotel.com

www.booking.com

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)
15-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PRINSELIJK BEZOEK OOSTENDE

Hotelschool Oostende in de kijker

Prins Albert II van Monaco en Prins Filip te gast

 

Naar aanleiding van de officiële ontvangst van prins Albert II van Monaco en prins Filip van België verzorgde de Oostende Hotelschool de receptie in het Oostendse stadhuis. De leerlingen van de derde graad Restaurant-Keuken hadden pech deze keer: ze waren allemaal op stage, in binnen- en buitenland. Het waren dus hun jongere collega’s van de tweede graad die onder leiding van lesgever Jacques Kerckenaere en technisch adviseur Luc De Roo de receptie mochten invullen.

Met dit bezoek trad Prins Albert II van Monaco in de voetsporen van zijn vader Rainier en zijn moeder Grace. Vijftig jaar geleden reeds werd de verbroedering tussen de Stad aan Zee en het Prinsdom Monaco bezegeld.

Voor de leerlingen van de Oostendse Hotelschool, de oudste hotelschool van Vlaanderen, was dit een unieke gelegenheid om zich te profileren qua opleiding, beroepsernst en bekwaamheid. En ... ook hun schoolgebouw stond er deze maand precies 50 jaar!

Directrice Marina Van Bergen, technisch adviseur Luc De Roo en voorzitter Koninklijke Unie Oud-Leeringen Hotelschool Oostende Eddy Robaey zijn dan ook in de wolken met deze beide realisaties. Een zoveelste bewijs dat de Oostendse Hotelschool tot het kruim van de Belgische hotelscholen behoort. En straks is het nogmaals feest: De Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende wordt Koninklijk !


 

Nieuw wereldrecord met Bertolli

 

In samenwerking met de leerlingen van de Hotelschool Oostende (7de  specialisatiejaar  Banketaannemer-Traiteur) kon de bekende pastaproducent BERTOLLI een nieuw record vestigen. Op de dijk van Oostende, aan de stijlvolle Venetiaanse Gaanderijen, schoven op één moment 700 mensen (en in totaal 1.176 personen) aan om van een heerlijke portie Italiaanse pasta - mét extra sfeer - te genieten.

Met zijn 300 meter was dit de langste pasta-tafel ooit, door een gerechtsdeurwaarder waargenomen.

De leerlingen werden begeleid door lesgever Eveline Heyman en technisch adviseur Luc De Roo.

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARITIEM PLEZIER

Mini-Cruise & Barbecue op zee met de SEASTAR

Ook dit jaar pakt de rederij SEASTAR uit met diverse toeristische vaarten. Naast de LUNCHCRUISE - steeds met vertrek van de middagvaart uit Oostende met aankomst in Nieuwpoort - is er de onovertroffen BARBECUE op ZEE, aansluitend muzikale animatie.

LUNCHCRUISE
Elke dag afvaart uit oostende - ligplaats aan de Visserskaai - om 12 uur. Aperitief, Seastar Garnaalschotel met friet en glas witte wijn: 33 euro. Voor groepen vanaf 10 personen: 31 euro per persoon). Reservatie: 058 23 24 25

BARBECUE op ZEE
Zomertopper aan zee is de Barbecue op zee. Iedere zaterdagavond in juli en augustus is dit culinair evenement dé exclusiviteit aan de kust. Vertrek Havengeul in Nieuwpoort.
Op het menu: Diverse soorten vlees met ruim groentenassortiment, zeetocht van twee uur en muzikale animatie tot 1 uur: 35 euro. Groepen vanaf 10 personen: 33 euro per persoon.
Inscheping vanaf 19.30 uur, afvaart om 20.30 uur en start barbecue. Muzikale animatie aan boord van de Seastar tot 1 uur.
Reservatie verplicht: 058 23 24 35

Meer details en info: www.seastar.be

Georges Keters






>> Reageer (0)
13-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Gastronomie in Middelkerke

Showmenu Caals Comedy Club in
Restaurant DE VLASCHAARD

 

Lachetaarten en lekkerbekken kunnen de ganse zomer lang genieten van een succulente pre-show diner in restaurant De Vlaschaard, aansluitend een lachvullende avond in het Middelkerkse Casino.

Chef Stefaan Lauwereins – Toque Blanche Orde der 33 Meesterkoks van België – pakt uit met een uitgelezen menu. Gastvrouw Tineke zorgt voor een discrete en klasrijke bediening.

Het pre-show-diner start om 18 uur met dit menu, de show in het Casino om 20.30 uur.

 

Fles Champagne Vautrain – Capsule Luc Caals –  2 personen

 

Hapjes

 

Sint-Jacobsnootjes met prei en Champagnemousseline

 

Gebakken zeeduivel met lichte currysaus en Granny Smith

 

Koffie met versnaperingen

 

Prijs per persoon: 70 euro, fles Champagne, diner én ticket Casino inbegrepen.

 

Reservaties: Restaurant De Vlaschaard, Leopoldlaan 256, Middelkerke

Tel.: 059 30 18 37 en www.de-vlaschaard.be

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN VOOR JONGEREN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Weg met Wegwijzer

Gratis reisbib voor jonge reizigers!

Je bent jong en koestert reisplannen. Dan zit je goed bij Wegwijzer vzw. Het enige, echte onafhankelijke reisinformatiecentrum in Vlaanderen en wijde omgeving zet vanaf nu zijn deuren wagenwijd open voor jonge reizigers. Of je nu een korte trip of een lange reis maakt, dicht bij huis blijft of verre oorden opzoekt, in de reisbib van Wegwijzer vind je een schat aan praktische reisinfo, gouden tips en goede raad.

Wegwijzer is een informatiecentrum dat zijn gelijke niet kent in de wereld. Bezoekers kunnen inspiratie opdoen in onze uitgebreide bibliotheek met reisgidsen, reisliteratuur en reismagazines uit binnen- en buitenland. En er is meer. Wegwijzer heeft zich de voorbije jaren ontpopt tot het geheugen van reizend Vlaanderen door duizenden reisverslagen en logiestips over de meest uiteenlopende bestemmingen te verzamelen. Kortom, Wegwijzer Reisinfo is de ideale plek om je reis voor te bereiden. Bovendien is die schatkamer boordevol reisinformatie gratis toegankelijk voor jongeren tot en met 26 jaar. Redenen genoeg dus om even af te zakken naar Brugge.

Wegwijzer Reisinfo, Beenhouwersstraat 9, 8000 Brugge. Meer info: www.wegwijzer.be.

Reisbib - met zonnig terras  - is open van woensdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 18 uur. 26-plussers zijn uiteraard ook welkom, mits jaarlijkse kleine bijdrage.

>> Reageer (0)
12-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIJNEN

Top Wijnwereld in Brussels Expo

Spanje in de kijker op 10de Megavino

 

Megavino is van vrijdag 17 tot maandag 20 oktober 2008 aan zijn 10de editie toe. In Brussels Expo wordt – binnen 270 exposanten – Spanje extra in de kijker gezet.

 

Wat eind de jaren ‘90 begon als een uit de hand gelopen hobby – de organisatie van een wijnsalon op de Heizel voor het grote publiek dat eerder op een mini-vino leek met een 30-tal standjes op zowat 1.000 m2 tentoonstellingsruimte, is vandaag uitgegroeid tot hét grootste wijn-event van de Benelux.

Megavino 2008 bestrijkt ondertussen meer dan 10.000m2 ruimte, goed voor 270 exposanten en 23 vertegenwoordigende wijnlanden. Een nieuw record.

Naast Spanje wordt de editie 2008 vooral gekleurd door grootschalige landenpaviljoenen van Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Chili, Griekenland, Californië, Australië, Oostenrijk tot zelfs Georgië. Vooral de Fransen lijken nu ook hun weg naar Megavino gevonden te hebben want ze verdriedubbelen dit jaar hun oppervlakte. Ook nieuwe landen als Algerije, Mexico, Canada en onder andere Brazilië zijn voor het eerst present.

Vorig jaar kreeg Megavino iets meer dan 20.000 bezoekers over de vloer, zowel wijnliefhebbers en vakmensen, ook al een nieuw record.

 

DEGUSTATIEGLAS

Aan het de succesformule wordt niet geraakt: iedere bezoeker krijgt aan de ingang een kristallen degustatieglas en kan op eigen ritme meer dan tienduizend wijnen ontdekken, proeven én ter plaatse aankopen.

Dat Megavino zo sterk gegroeid is dankt het vooral aan zijn concept dat zoveel meer is dan louter maar een verkoopsalon. Op tientallen plaatsen op de beurs kan de bezoeker gratis deelnemen aan workshops, becommentarieerde proeverijen, themadegustaties of eenvoudige uiteenzettingen over hoe een wijn te leren proeven.

Maandag 20 oktober richt zich hoofdzakelijk tot de professional die kan deelnemen aan tientallen masterclasses en topproeverijen.

 

SPANJE TOP

Spanje pakt het groots aan met meer dan 60 exposanten uit alle Spaanse regio’s op een gigantisch paviljoen van 600m2. Het grootste ooit in de tienjarige geschiedenis van Megavino.

En dat is niet zomaar toeval. Spanje is in ons land in nauwelijks vijf jaar tijd – na Frankrijk en Italië – het derde belangrijkste consumptieland geworden. Meer zelfs, het geïmporteerde volume Spaanse wijn steeg de voorbije twee jaar met 51,2% goed voor een totaalvolume van om en bij de 14 miljoen flessen. Het grootste succes lijkt weggelegd voor de Spaanse Cava (mousserende wijn) die haar aandeel het voorbije jaar zag verdrievoudigen.

Spanje pakt op Megavino uit met een indrukwekkend aantal themaproeverijen waarbij zowel de diverse regio’s, druivenrassen, types wijn als Spaanse wijn en tapas aan bod komen.

 

JONGEREN & WIJN

Drie dagen lang worden op Megavino non stop diverse wijnactiviteiten georganiseerd.

Nieuw en absolute blikvanger wordt de organisatie van een speciaal event Jongeren en Wijn op vrijdagavond 17 oktober. Meer dan duizend jongeren zullen in een speciale loungezaal kunnen kennismaken met hippe en trendy wijnen, speciale verpakkingen en etiketten, wijnen met minder alcohol en calorieën, én op een verantwoorde wijze leren omgaan met alcohol en wijnproeven. Een speciaal aangepaste verlichting en een dj gespecialiseerd in loungemuziek maken van het geheel een tot op heden nooit vertoond event in ons land. Net nú jongeren en alcohol zo gevoelig ligt, wil Megavino aantonen dat wijn bij jongeren leeft en dat een verantwoord wijnverbruik bijdraagt tot de algemene ontwikkeling van jongeren.

 

BESTE BELGISCHE WIJN

Ook de verkiezing van de Beste Belgische wijn is een absolute première voor ons land. Verschillende proeverijen van Belgische wijnen werden reeds veelvuldig georganiseerd maar voor het eerst worden de wijnen van bij ons beoordeeld door een jury van uitsluitend buitenlandse gereputeerde wijnmakers en oenologen!

Uiteraard zijn er nog tal van andere activiteiten. Op het programma onder andere de verkiezing van de beste amateur wijnproever, demo’s rond Spaanse wijn en gastronomie, wijn en chocolade tot zelfs een demosessie Cubaanse sigaren met passende wijnen!

 

PRAKTISCH

10e editie Megavino van vrijdag 17 tot en met maandag 20 oktober 2008 in Brussels Expo, Paleis 3.

Openingsuren:

Vrijdag 17 oktober van 18 tot 23 uur

Zaterdag 18 oktober van 12 tot 20 uur

Zondag 19 oktober van 10 tot 19 uur

Maandag 20 oktober van 10 tot 18 uur

Toegang: 10 euro, degustatieglas en beurscatalogus inbegrepen

 

Contact: Alain Bloeykens, megavino@vinopres.com, tel 02-533 27 70 of 0475-72 26 11 en www.megavino.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
08-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feest in WESTENDE DORP
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Recordpoging borden stapelen in WESTEND-DORP

Barbecue voor slechts 2 euro

 

Op vrijdag 11 juli wil de Handelaarsbond Westende-Dorp een poging doen om een zo hoog mogelijke toren met borden te bouwen. “We pakken uit met een barbecue waarbij iedereen zijn eigen bord meebrengt en naderhand het porselein op de stapel zet. Een aanloop naar een officiële poging om volgend jaar in het Guiness Book of Records een stek te veroveren”, zegt initiatiefnemer Bart Soete uit De Zeekameel.

 

Geflankeerd door Natacha Lejaegher en Pedro De Clercq (De Lanteirne) kijkt Bart Soete vol verwachting naar wat komen zal: “Vrijdag elf juli organiseren we in samenwerking met de voetbalvereniging Davo, de Basisschool Duinpieper, de Sint-Lutgardisschool en de steun van het gemeentebestuur een grootste barbecue op het Marktplein in Westende-Dorp. Deelnemen kost slechts 2 euro, plus vier stempels bij lokale handelaars. Bedoeling is dat elke deelnemer zijn eigen bord (geen plastic of karton) mee brengt, aansluitend bestek. Na het smulwerk wordt het bord ter plekke afgewassen en op de stapel gelegd. Op die manier willen we een hoge toren met borden bouwen. Het wordt een aanloop om – hopelijk volgend jaar – het wereldrecord te breken. De administratie daar omtrent is al gestart. Hoe groot de toren moet worden, weten we nog niet”, vertelt de steeds energieke en imposante patron van De Zeekameel die alvast tegen de duizend borden verwacht.

 

SLECHTS TWEE EURO

Een barbecue organiseren tegen de prijs van slechts 2 euro is de zoveelste stunt van de Handelaarsbond Westende-Dorp. De mannen van voorzitter Patrick Coopman zitten nooit om een extreem exploot verlegen. Het mag een circus zijn, een show of muziekfestijn, jongens als Pedro De Clercq, Bart Soete, Hubert Jacobs, Lily Wille en onder andere Ivan Crombez zetten zich telkenmale scherp om een knap resultaat te bereiken. “Twee euro is inderdaad niet veel, maar we willen het vooral budgetvriendelijk houden. We hebben geen vaat te verwerken, de opbrengst van de verkoop van drank gaat naar de verenigingen en mochten we kunnen genieten van enige winst, dan gaat deze naar het goede doel. Het komt er in de eerste plaats op aan om ons te amuseren. Elke deelnemer krijgt naast een royale portie vlees en salade er nog een ijsje boven op. Nooit krijg je meer waar voor je twee euro. Ook de muzikale omlijsting is gratis. The Sparrows en Bourges zorgen een ganse avond voor amusement. Wie geen bord meebrengt kan evenwel ook deelnemen, maar het kost dan wel 5 euro. Het feest start om 18 uur en duurt tot in de kleine uurtjes”, stelt een enthousiaste Pedro De Clercq, steeds alert als een handje dient toegestoken te worden.

 

Barbecue Westende-Dorp, vrijdag 11 juli vanaf 18 uur op het  Marktplein. Deelnemen kost 2 euro voor wie bord meebrengt, 5 euro voor wie zonder bord komt genieten.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
05-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPGEBEUREN AAN ZEE

 

Van 16, 17 tot 18 juli 2008

LEOPOLDFEESTEN in DE PANNE

De Leopoldfeesten zijn dit jaar aan hun derde editie toe. De dansdag op de Esplanade, de thema-dag in de Dumontwijk en het slotvuurwerk werden de vorige twee edities enorm gesmaakt en dat zal dit jaar vast en zeker ook zo zijn. Met het thema ‘van burgerij tot visserij’ wordt de charmante Dumontwijk opnieuw omgetoverd tot een anno 1900-decor waar je ogen tekort zal komen. Wil je ‘madam’ in badkostuum in actie zien aan de badkar? Wees er deze editie dan zeker bij!

Het programma :

16 juli DANSFESTIVAL

Leopold I Esplanade*

Vanaf 14.00u wordt de Esplanade omgetoverd tot een wervelende dansscène. Je kan er tot laat in de avond genieten van diverse workshops en optredens. Van salsa tot Ierse dans, rock 'n' roll, disco, tango, jump, Afrikaanse dans en line dance: een waaier aan dansstijlen passeren de revue. Dansscholen Dance Factory en Rose De Leyn sluiten de avond af met een mix van ballet en moderne dans.

* Bij slecht weer gaat dit evenement door in de feestzaal, Zeelaan 21 en de zaal "De Boare" op het Koningsplein

17 juli VAN BURGERIJ TOT VISSERIJ ANNO 1900

Dumontwijk

De Dumontwijk keert 100 jaar terug in de tijd en vormt het decor voor enerzijds de grandeur van de bourgeoisie in de Belle Epoque en anderzijds het harde vissersleven van toen.

18 juli Optreden BLUNT & grandioos VUURWERK

Leopold I Esplanade

Vanaf 21.30u staat de sympathieke folkrock groep Blunt op het podium aan de arena. Na het optreden worden de feesten in stijl afgesloten met een grandioos vuurwerk dat van op het strand wordt afgeschoten.

Voor info en inlichtingen :

Toerisme De Panne - Zeelaan 21 - 8660 De Panne -  058-42 18 18 –

toerisme@depanne.be




>> Reageer (0)
30-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair plezier op de Golven
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

Culinair genieten op de Noordzee

 

Met P&O Ferries op Whisky Minicruise

 

P&O Ferries organiseert dit najaar drie themacruises in het teken van whisky. Het wordt telkens een programma met whiskytasting, onder de leiding van Filip Verleye,

"Whisky Ambassador of the Year 2007".

 

De Whisky Minicruises vertrekken steeds op een vrijdag: 31 oktober, 21 november en 5 december 2008, telkens in de vooravond. Terugkeer in Zeebrugge op zondagmorgen.

Zowel tijdens de heen- als de terugreis worden de deelnemers wegwijs gemaakt in de wereld van de single malt whisky. Het accent ligt op exclusieve single malts uit Schotland, hét whiskyland bij uitstek.

 

ALL IN

P&O Ferries biedt deze Whisky Minicruise aan voor een all-in prijs van 169 euro per persoon. De all-in formule omvat:

-         de nachtelijke overtocht heen en terug in een 2-persoons inside cabin (met douche en toilet)

-         een heerlijk 5-gangen buffetdiner, zowel op de heen- als de terugreis

-         een verkwikkend ontbijt zowel, op de heen- als de terugreis

-         een whiskyproeverij op de heenreis én een whiskyproeverij op de terugreis

-         de transfer heen en terug van de P&O-terminal in Hull naar het centrum van de stad

-         gratis parkeerplaats in Zeebrugge

 

Zijn niet inbegrepen: de dranken aan boord (in bars en restaurants), alsook de maaltijden en dranken overdag in Hull.

 

De cruisebeleving aan boord is een ervaring op zich. Met gezellige bars, lounges, disco, cinema, casino en uiteraard ook de restaurants is alles voorhanden voor twee onvergetelijke avonden vol ambiance. Bij de aankomst 's morgens staat de bus klaar aan de terminal voor een volle vrije dag in Hull.

 

HULL

De stad Hull heeft enkele bijzonder interessante musea: het Streetlife Museum, het Hull & East Riding Museum en het Wilberforce House. Ze liggen allemaal naast elkaar en samen vormen ze The Museum Quarter dat helemaal gratis te bezoeken is. Daarnaast heeft Hull met The Deep een diepzee-aquarium van wereldformaat. The Deep is het enige van de musea in Hull waarvan de toegang betalend is. Er valt ook heel wat te winkelen, met het centraal gelegen Princes Quay shoppingcentrum als grootste blikvanger. Laten we ook niet vergeten dat de Christmas shopping traditioneel heel vroeg begint in Engeland. Als havenstad die zichzelf respecteert, heeft Hull voorts een attractieve jachthaven waar het heerlijk rondwandelen is.

 

Daar het aantal plaatsen voor de Whiskytasting beperkt is, is vroeg boeken de boodschap.

Meer info: www.POferries.be.

Reservaties via telefoonnummer 070/70 77 71 of bij uw vertrouwde reisagent.

 

Georges

>> Reageer (0)
28-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE IN MIDDELKERKE

Fonds van de Burgemeester Middelkerke

Oude watertoren met Champagne

 

Het Fonds van de Burgemeester, dat sinds 2001 jaarlijks borg staat voor een onvergetelijk kerstfeest ten behoeve van de alleenstaande senioren in Middelkerke, pakt uit met een exclusiviteit: een Champagne met speciaal etiket en uitzonderlijke capsule. “Benevens de Champagne is de fles een collectors item. Het etiket én de capsule laten de oude watertoren zien. De Champagne is van het huis Marcel Vautrain uit Dizy”, stelt burgemeester Michel Landuyt bij de voorstelling van zijn creatie.

 

Koken kost geld. Zo ook de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest, volledig gratis voor alleenstaande senioren van Middelkerke. Burgemeester Michel Landuyt, aan de basis van dit evenement is formeel: “Inderdaad zo’n organisatie kost handenvol geld. Dank zij de inbreng van heel wat sponsos is het ons mogelijk dit feest op het getouw te zetten. Met de creatie en botteling van de Champagne Marcel Vautrain willen we als vzw ook steentje bijdragen. Gezien Middelkerke al sinds 1967 verbroederd is met Epernay, het epicentrum van de Champagne was de keuze vlug gemaakt.

 

OUDE WATERTOREN

Om de exclusiviteit van het collectors item te behouden werd de Champagne slechts gebotteld op 500 exemplaren. “Het etiket alleen al is een bijzonderheid. We kozen voor een beeld van de oude watertoren, toren die in 1972 uit het straatbeeld verdween. Bedoeling is om elk jaar een andere bijzonder merkwaardig bouwwerk uit onze gemeente als etiket te gebruiken. Het huidig is een tekening van videospecialist Mario Declerck”, vertelt burgemeester Michel Landuyt, prominent Champagnekenner. Het wordt dus reppen om de flessen te bemachtigen. Deze kosten 22 euro per losse fles, 120 euro per karton van zes. De flessen zijn niet in de handel te verkrijgen, wel bij Rikado, Leopoldlaan 76, Architectenbureau ARoMi, Paul de Smet de Naeyerstraat 20 en bij Kapsalon Cared, Leopoldlaan 109, allen in Middelkerke.

De hebbedingen kunnen ook per karton via overschrijving van 120 euro (of een veelvoud ervan) op rekening 748-0215208-68 van het Fonds van de Burgemeester, p/a Michel Landuyt, Koninginnelaan 73, 8430 Middelkerke.

De opbrengst gaat volledig naar het Fonds van de Burgemeester.

 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Restaurant ’t Visserke in Nieuwpoort

 

Dirk Decroos is Meesterkok

 

Dirk Decroos, de 49 jarige chef-eigenaar van restaurant ’t Visserke aan de IJzer 5 (sluizencomplex) in Nieuwpoort is opgenomen als meesterkok bij de Orde Meesterkoks van België. Voor de chef alvast een bekroning van zijn nooit aflatende inzet om de streekgastronomie te promoten. “Dit is geen eindpunt, maar een stimulans om nog beter te doen”, stelt een gelukkig ogende Dirk Decroos, geflankeerd door eega Marika Verbeeke.

 

Het is de droom van elke jonge chef, ooit opgenomen te worden in het kransje Meesterkoks van België. Die droom is sinds deze week werkelijkheid geworden. Deze culinaire vereniging werd in 1980 gesticht door Pierre Romeyer die hiermee het idee van de Franse keukenpaus Paul Bocuse in België volgde. De Meesterkoks van België hebben als taak de Belgische keuken in al zijn geledingen naar buiten te dragen. Hierbij staan knowhow, professionaliteit, gastvrijheid en het gebruik van producten van beste kwaliteit centraal. Vandaag telt de vereniging zowat 80 leden, gespreid over gans het land. Zij staan allen garant voor een kwalitatieve Belgische keuken, ondersteund door hun vakmanschap. Wie aan deze criteria voldoet  komt in aanmerking, na strenge selectie.

Droom komt uit

Dirk Decroos is in de wieg gelegd om kok te worden. Na zijn middelbare studies hoger onderwijs liet hij zijn opleiding tot regent lichamelijke opvoeding varen en koos hij in 1982 voor avondonderwijs in de Oostendse Hotelschool. Hij begon aan de onderste trap als keukenhulp. Zijn liefde voor de keuken groeide zienderogen en al spoedig mocht hij plaats vatten naast gereputeerde namen als Luc De Jonghe (La Croisette, Knokke), Robert Van Duüren (La Sirène d’Or, Brussel), Jacques Marrière (La Bretonne, Oostende), 2-Michelin sterchef Jean Marie Daue (Au Vigneron, Koninklijke Villa, Oostende), Cas Spijkers (De Swaen, Oisterwijk,  Nederland), Les Frères Troisgros (Roane, Frankrijk) en onder andere Georges Blancs in Vonnas en Roger Vergé in Mougins, Frankrijk. Intussen liet hij geen kans onbenut om zich te vervolmaken. In 1986 werd hij finalist van de prestigieuze culinaire wedstrijd Club Gastronomie Prosper Montagné. Vier jaar later werd hij chef-eigenaar van het restaurant ’t Visserke, vandaag een oase van culinair genot. Een droom kwam uit.

Streekproducten

Samen met nog twaalf andere nieuwe meesterkoks nestelt Dirk Decroos zich tussen grootheden als driesterrenkok Geert Van Hecke (Karmeliet, Brugge), Frans Saint-Germain (Salons Saint-Germain, Diksmuide), Jean-Pierre Bruneau (Bruneau, Brussel), Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Stéphane Buyens (Le Fox, De Panne) en onder andere Kurt Van Daele (Kurt’s Pan, Brugge) en Patricia Desmedt (’t Oud Konijntje, Waregem). “Ik heb vooral veel te danken aan mijn “leermeesters” Robert Van Duüren en Jean-Marie Daue, toen twee sterren rijk in de Michelin gids. Van beide chefs leerde ik eerbied te hebben voor de Belgische topproducten en te kiezen voor enerzijds seizoensgebonden anderzijds streekproducten. Dit is de enige manier om op hoog niveau goed te scoren. Versheid is hier dan ook de grote troef. Met de vismijn in mijn voortuin en de polders in mijn achtertuin zijn dagverse producten dan ook steevast aan de orde”, stelt meesterkok Dirk Decroos, in de keuken bijgestaan door Jimmy Kersmaeker.

Week der Jongeren

Dirk Decroos weet intussen al achttien jaar de lekkerbekken te verwennen met al dat lekkers uit de Noordzee en de Vlaamse polders. Eén van de klassiekers waarvoor men van heinde en verre naar ’t Visserke komt is de “Opgevulde zeetong meet garnaaltjes, jonge prei, schaaldierencoulis vergezeld van stoemp”. “Inderdaad, een delicatesse die het al j-a-r-e-n doet. Daarnaast pakken we ook uit met een Kreeftenmenu aan 55 euro en het Menu Jeanne Panne, viergangenmenu aan 58 euro all in. In september gaan we de jongeren extra verwennen tijdens de Week der Jongeren. Elk van de meesterkoks pakt dan uit met een driegangenmenu, wijn inbegrepen tegen de prijs va 35 euro. Hierbij hopen we de jeugd de weg te laten vinden naar de betere huizen en hen de smaak van verse producten te leren kennen. Intussen hebben we slechts één zaak voor ogen: de lekkerbekken blijven verwennen op de manier waarop we bezig zijn. De titel van meesterkok is super, geen eindpunt, maar een signaal om nog beter te doen!”, geeft de kersverse Nieuwpoortse meesterkok Dirk Decroos graag nog mee.

 

Restaurant ’t Visserke, IJzer 5, 8620 Nieuwpoort, Dirk Decroos, tel. 058 23 32 33, www.visserke.be en info@visserke.be

 

Georges Keters








>> Reageer (1)
25-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Caals Comedy Club zomer lang in Casino

“In de wieg gelegd om te lachen”

 

Met zijn 4,8 kg lag hij nog maar pas in de ouderlijke wieg of men noemde hem al het lieve kleine dikkertje. Als tiener sleepte hij die molligheid ook achter zich aan. Geen nood, het zou zijn handelsmerk én uithangbord worden, goed voor een schitterende carrière, een loopbaan binnen de showwereld die weinigen hem zullen nadoen: Luc Caals, levensgenieter van het zuiverste ras. Hij demonstreert zijn gastronomische liefde met zwier in restaurant DE SAUTEUSE, Westendelaan 144, Middelkerke.

 

Bij een heerlijk koel glas Champagne is Luc Caals al meteen in de wolken. “Lekker genieten van een succulente tafel, bij vrienden, wat is er mooier in het leven”, steekt de Vlaamse komiek meteen van wal. De man die al miljoenen mensen deed lachen over heel Vlaanderen is de eenvoud zelve. En lachen is hem met de papfles meegegeven. “Als kleine dikkerd was ik vaak het mikpunt voor grappen en grollen, maar ik speelde het meteen mee en stond de eerste op de bres om lol te tappen op het podium. Naderhand maakte ik van mijn hobby mijn beroep, nu al 36 jaar lang. Leuker kan het niet”, zegt de 56-jarige leukerd steeds goed voor een of andere grap.

 

DE SAUTEUSE

Na een, zeg maar twee mooie glazen Champagne als aperitief, geeft lachebek Luc Caals graag mee dat hij tegelijk een lekkerbek is. “Een foie gras of een portie oesters gaat er graag in. Hééééééérlijk. Als tussengerecht mag dat een kreeftje zijn en als hoofdgerecht kies ik steevast voor vis. Met Normandische tong kan je me steeds verleiden. En als toetje kijk ik met grote ogen uit naar een Sabayon. Wat de wijnen betreft laat ik de keus steeds over aan de sommelier. Ik ben verlekkerd op een goed glas maar ben helemaal geen kenner. Ieder zijn stiel”, zegt de Antwerpse komiek die vanaf vrijdag 18 juli de kust in het algemeen, Middelkerke in het bijzonder opnieuw aan het bulderen wil brengen, een ganse zomer lang.

Dat Luc Caals een fijnproever van het zuiverste ras in, demonstreert hij ook graag in shows, een mix van lach en koken. Verwacht geen drie-sterrenschotel, wel een vijf-sterren show, waarbij de huidige tv-koks (of wat daar moet voor doorgaan) in het niets verdwijnen.

Hoe dan ook, tafelen met Luc Caals is méér dan genieten. Hij is de vereenzelviging van hoe een bon vivant hoort te zijn: een gezonde eetlust en een gezonde lach.

Hij genoot dan ook met volle teugen van hetgeen Chef Dieter Pylyser uit de oven toverde in zijn restaurant De Sauteuse, vlot bediend door gastvrouw Sabrina Blomme. “Dit is een restaurant naar mijn hart: eerlijke schotels en verdomd lekker!” besluit Luc Caals. Het seizoen in Middelkerke kan beginnen.

 

Caals Comedy Club in Casino Middelkerke op 18, 19, 20, 21, 24, 25, 26 en 27 juli; 1, 2, 3, 7, 8, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 23 en 24 augustus. Aanvang om 20.30 uur. Toegang: 29 euro. Reservatie: tel. 059 300 368. Meer info:  www.caalscomedyclub.be

 

Restaurant DE SAUTEUSE

Dieter en Sabrina Pylyser-Blomme

Westendelaan 144

8430 Middelkerke

059 31 07 20

 

Georges Keters






>> Reageer (1)
16-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE - DIKSMUIDE

Zeevruchtenschotels

Klassieke menu’s

& Buffet à Gogo

elke zondag in

Salons Saint Germain Diksmuide

 

De fijnproevers zijn ook deze zomer opnieuw aan het feest in de Salons Saint Germain in Diksmuide. Naast de succesformule Buffet à Gogo kunnen de liefhebbers van de klassieke keuken, met bediening aan tafel, genieten van een succulent menu dat elke maand verandert.

In juli staan gebakken langoustines, zeebaars en lam op tafel, in augustus zwaaien king krab, zonnevis, rivierkreeftjes en kalfsvlees de plak en in september is het smullen van garnalen en hoeve eitje, grietbot en parelhoenborst.

 

ZEEVRUCHTENSCHOTEL

Wie het begrepen heeft op zeevruchten kan zijn ogen niet geloven: een waaier van het beste uit de Noordzee wacht de ganse zomer op u. Elke zondag ligt Diksmuide aan de Bretoense kust. Meesterkok Frans Saint Germain haalt kreeft, krab, langoustines, wulken, scampi, kreukels, rivierkreeftjes en onder andere oesters rechtstreeks uit Bretagne. Aangevuld met passende sausjes, sla en diverse broodsoorten een delicatesse, af te ronden met koffie en versnaperingen.

 

BUFFET A GOGO

Ook in de zomer gaat het Buffet à Gogo verder, met aangepaste formule met zomerse en zuiderse gerechten met daarbij paëlla met basmatirijst, scampi in de wok, zeebaars met tapenade, Hollands mosselpotje, bouillabaisse met Middellandse Zee visjes, zeekreeft, rundsvlees, garnalen en de heerlijke zeevruchtenbar.

 

Elk van deze formules wordt steeds voorafgegaan door rijkelijk en feestelijk aperitief met hapjes. Koffie met versnaperingen zet steevast telkens de kroon op het werk.

 

ALL IN

 

Deelnemen aan een dezer formules kost slechts 54 euro, aperitief, water, wijnen en koffie inbegrepen.

 

Meer info en reservatie:

Salons Saint Germain, De Breyne Peelaertstraat 12 (aan de Markt), Diksmuide, tel.: 051 50 25 20 – Dinsdag gesloten.

www.salonssaintgermain.be en frans@salonssaintgermain.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs