![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|
|
![]() |
04-02-2018 | |
![]() |
|
Hotel PRINSENHOF in BRUGGE
Veelvuldig internationaal in de kijker
Het Brugse 4-sterrenhotel PRINSENHOF, hartje historische stad, werd ook in het voorbije jaar veelvuldig bedacht met niets dan lovende reviews. Het leverde het tophotel bij het wereld vermaarde TripAdvisor niet alleen niet alleen wereldwijde erkenning op, maar werd bekroond met de titels van zowel BESTE SERVICE in BELGIE als het MEEST ROMANTISCHE HOTEL in ons land. Meer nog, daarnaast kreeg het hotel een eervolle vermelding in diverse andere categorieën, met zilver in bij de BESTE KLEINE HOTELS in BELGIE, en een zevende plaats in de reeks MEEST ROMANTISCHE HOTELS in EUROPA. Voeg daarbij nog een verdienstelijke 20ste plaats op de lijst van de BESTE SERVICE in EUROPA en je weet meteen dat HOTEL PRINSENHOF tot de absolute top in ons land behoort.
Thierry & Katrien Lemahieu-Soenen, de eigenaars van het hotel, zijn uiteraard bijzonder blij met deze waardevolle erkenningen, een bevestiging van hun nooit afgeven en onverminderde inzet om het de klant zo aangenaam mogelijk te maken. Zo ontvingen ze eerder ook de titel van Trivago best 4 Star Hotel terwijl ze in de categorie Luxury Small Hotel de World Luxury Hotel Award mochten ontvangen. TOPSERVICE- en KWALITEIT De eigenaars blijven dan ook nooit bij de pakken zitten: Het vergt veel inzet om elke dat de kwaliteit te leveren die onze gasten verdienen. Deze bekroningen zijn een mooie beloning voor al onze inspanningen. Ze geven ons de broodnodige motivatie om door te gaan na de tegenslagen die we in onze sector de jongste jaren te verwerken kregen. De awards bevestigen de service en de kwaliteit die we jaar na jaar nastreven. Geen van deze erkenningen was mogelijk zonder de voortdurende inzet en motivatie waarmee onze medewerkers en wijzelf elke dag aan de slag gaan, stelt het echtpaar Thierry Lemahieu en Katrien Soenen. TOPLUXE Het is duidelijk, ook al ben je slechts een dag, een weekend of zo maar even op toeristisch bezoek in Brugge, laat je dan tijdens je verblijf op en top verwennen. En waar kan dat beter daar waar de Graven van Vlaanderen, Maria van Bourgondië en onder andere Filips II ooit geschiedenis schreven: in Hotel PRINSENHOF. Elke kamer heeft zijn eigen identiteit. Opgetrokken in de traditionele stijl zorgen de kleurcombinaties van de stoffen voor een rustgevend gevoel. De kamer is voorzien van allerlei moderne snufjes, met alles er op en eraan. Het geheel van het hotel overspoelt je van meet af aan met rust. Tot straks in Brugge in Hotel Prinsenhof ?
HOTEL PRINSENHOF Ontvangersstraat 9 8000 BRUGGE 050 34 26 90
Georges Keters
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
31-01-2018 | |
![]() |
|
SINT VALENTIN IN NIEUWPOORT
Ristorante da CLAUDIO
MENU SAN VALENTINO
Te genieten van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 februari
Antipasto Amuse bouche
Carpaccio di pesce spada marinato agli agrumi Carpaccio van zwaardvis, citrusmarinade
Lasagna ai funghi di bosco e tartufo nero Lasagna bospaddenstoelen en zwarte truffel
Coda di rospo, crosta di noci e caffé, pure di bietola rossa Zeeduivel in notenkorst en koffie, puree van rode biet
Meringa al mascarpone e frutti rossi Meringue, mascarpone, coulis van rode vruchten
Menu: 70 euro (exclusief dranken)
Ristorante da Claudio Marktstraat 19 8620 Nieuwpoort 058 24 33 74
Georges Keters |
|
|
![]() |
![]() |
|
VOUVRAY WIJNEN VERWENNEN VALENTTIJN IN MIDDELKERKE
Bubbels met Valentijn Een romantische nacht op een waterbed, een nacht vol mysterie in een spookkasteel, een leuk dinner-dance etentje in een romantisch kelderrestaurant, een droomnacht met Champagne ontbijt of beleef je eerste huwelijksnacht opnieuw, dit keer in een duikboot. Men kan het zo gek niet bedenken of Valentijn legt zijn liefdesmantel over de tortelduifjes, over jong en minder jong. Overgoten met heerlijk parelende bubbels, zonder meer het einde. Woensdag 14 februari is het Feest van de Verliefden en wordt steeds ingevuld met aangename verrassingen, geurige bloemen, fijne geschenken en romantische etentjes. Het was ooit anders. We hebben die liefderijke feestdag te danken aan paus Gelasius I die in 496 de datum van 14 februari uitriep tot de Dag van de Sint Valentijn. De legende wil dat bisschop Valentijn een verzoek kreeg van een jong paar om te huwen. Probleem, de man was een heiden, de vrouw christen. Bisschop Valentijn stelde de liefde boven de wetten van Keizer Claudius, die zich hiermee beledigd voelde. Hij liet Valentijn arresteren, waarna hij gemarteld en tenslotte onthoofd werd. Dit gebeurde op 14 februari. CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER En ja, Valentijn dat is een dag vol parelende bubbels. Een van de toppers dit jaar is Champagne Prévoteau-Perrier, dat niet alleen de Prix dExcellence 2017 binnenhaalde, maar tegelijk de Rosé verkozen zag door de Hotelschool Ter Duinen Koksijde om hun 70ste verjaardag te vieren. Intussen liggen de oogsten van 2013 en 2014 nog in de kelder, maar mogen zeer binnenkort op de markt verwacht worden. We kijken er alvast reikhalzend naar uit. De glazen staan klaar. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr
VOUVRAY WIJNEN & LADYCHEFS
Nieuwe bondgenoten van Valentijn dit jaar zijn de Vouvray wijnen. Alain Bloeykens, s lands wijnkenner bij uitstek, verklaart: Niet schrikken als u bij de Valentijnsmenus in heel wat restaurants inzonder bij flink wat Lady Chefs verschillende Vouvray wijnen ziet opduiken, die het menu begeleiden. Hoe het komt? Vouvray, nabij Tours in het hartje van de Loirevallei, kan zowel geschonken worden als aperitief (mousserend), visbereidingen (droog wit), oosterse gerechten (halfdroog) en tal van desserten (zoet). In onze regio liggen de Vouvray wijnen alvast te koelen in de restaurants La Tulipe in Middelkerke en Kapelle in Sint-Pieters-Kapelle.
WIJN MET VIER GEZICHTEN Het hoeft geen betoog, Vouvray wordt wel een de wijn met vier verschillende gezichten genoemd. Weinig wijnen zijn zo verschillend als deze uit de regio Vouvray.
Alain Bloeykens, met de LadyChefs recent op stap in de Loire en samen te gast in de kelders van wijnproducent Vouvray vertelt: Vouvray staat voor 2.200 ha wijngaarden ten oosten van de stad Tours in de Loirevallei. De wijnen die er geproduceerd worden zijn alles wit, maar verwerkt in vier verschillende stijlen: Mousserend, Droog Wit, Halfdroog en Zoet Wit. Bovendien allemaal gemaakt van dezelfde Chenin Blanc druif. Dit gedijt perfect op de hellingen van de rivier. De ruim 160 producenten maken gemiddeld zon 14,7 miljoen flessen Vouvraywijn per jaar en hoeft het niet te verwonderen daarvan is ons land een der grootste afnemers. U stelt de vraag, één appellatie in vier verschillende gedaantes? Ideeal voor flink wat restaurants die jaar in het kader van hun VALENTIJNSMENU met VOUVRAY aan de slag gaan. Zaliger kan haast niet.
2 KOPPELS GRATIS AAN TAFEL MET VOUVRAY
Valentijn richt zijn pijlen dit jaar niet alleen op de verliefden, maar zet heel wat restaurants op het romantische spoor. Champagne is hier dan ook de grote winnaar. Enkele anderen trekken de kaart van de Vouvray wijnen, de grote sterkhouder van de Loire. Mits wat geluk, kunnen twee koppels straks gratis tafelen in een van deze restaurants. Wijnspecialist Alain Bloeykens, in de zomer onder ander organisator van Bubbels aan Zee op het Epernayplein, en Vouvray Wijnen schenken alvast twee maal twee Valentijnsmenus weg aan wie tegen
zaterdag 10 februari gewoon een mailtje stuurt naar: Alain.Bloeykens@vinopres.com met melding: Valentijn & Vouvray
Een onschuldige hand trekt twee winnaars, goed voor elk twee Valentijnsmenus te genieten in de deelnemende Middelkerkse restaurants La Tulipe, Leopoldlaan 81 of restaurant Kapelle, Diksmuidestraat 68 in het landelijke en pittoreske Sint-Pieters-Kappelle. Hier liggen de Vouvray wijnen alvast te koelen. De winnaars worden persoonlijk via mail verwittigd door Alain Bloeykens. Even voorproeven ?
Valentijnsmenu Restaurant LA TULIPE
Hartlustige aperitiefhapjes Vouvray Méthode Traditionelle Extra Brut Alain Robert
Slaatje van lauw gerookte kwartel met hazelnootdressing Vouvray Demi-Sec Carpe Diem 2016 Alain Robert
Cappuccino van ossenstaart met kruidenflensje
Ragout van kreeft met gebakken griet filet in spekroom Clos de Lanterne Vouvray Sec 2015 Benoit Gautier
Het Sint-Valentijns nagerecht Clos de Nouys Vouvray Moelleux 2011 Pierre Chainer
Menu: 65 euro Menu all-in: 90 euro (aperitief, wijnen, water en koffie)
Reservatie aanbevolen: 059 30 53 40
Valentijnsmenu Restaurant KAPELLE
Te genieten van vrijdag 9 februari tot en met 8 maart 2018 Hapjes van de Chef
Scampi van het Huis Of Gebakken Sint-Jacobsvruchten, chorizo en parelcouscous Of Rundscarpaccio wit-blauw, parmezaan en sésame Of Gebakken eendenlever, appel en Luikse stroop °°°°°°°°° Knolseldervelouté, gerookte paling, broodcroutons en groene kruiden °°°°°°°°° Gegrilde filet mignon Limousin, seizoensslaatje Of Eendenborst, quinoa, gerookt spek en amandelen Of Gebakken slibtongen Meunière, seizoensslaatje Of Op vel gebakken kabeljauw, garnaalroom en fijne groentjes °°°°°°°° Nagerecht
WIJNEN Domaine Des Aubuisières Cuvée de Silex Vouvray Bernard Fouquet Chenin Blanc Loire Domaine Pré Baron Renaissance Touraine Rouge Pinot Noir Cabarnet Franc Malbec Loire Clos de Nouys Vouvray moelleux Pierre Chainer Chenin Blanc Loire
Het menu is voor het volledige gezelschap
Menu: 48 euro Menu all in : 70 euro (aperitief van het huis, wijnen, water en koffie) Reservatie aanbevolen: 059 27 84 34 en 0476 69 43 12
Hoe dan ook: wil je mee aan tafel, mail naar Alain.Bloeykens@vinopres.be
ALVAST HAPPY VALENTIJN !!!!!!!
Georges Keters
![]() ![]() |
|
|
![]() |
23-01-2018 | |
![]() |
|
Romantiek aan boord van Zeilschip MERCATOR
Wat is er romantischer dan met uw geliefde VALENTIJN te vieren op een zeilschip?
Het historisch zeilschip de MERCATOR is dan ook de ideale locatie om op vrijdag 9 februari om 19.30 u., zaterdag 10 februari om 19.30 uur en zondag 11 februari om 12.30 u. te genieten van een uitzonderlijk
VALENTIJNSMENU
Liefdevolle bubbels met trio van hapjes
Halve kreeft Belle Vue, cupidos slaatje
Kruidig soepje van butternut, pompoenpitten en lichte curry
Stoofpotje van everzwijn, knolgroente en kroktjes
Nagerecht Amour Vrai
Mokka met in huis gemaakte versnaperingen
Prijs: 69 euro per persooon inclusief wijnen en water
Reservatie: 0494 514 335 of mail: zeilschip.mercator@telenet.be
Tot
straks op de MERCATOR
![]() |
|
|
![]() |
02-01-2018 | |
![]() |
|
Lekkerbekken: noteer alvast de maand MAART 2018 in je culinaire agenda
HOPSCHEUTEN VOOR FIJNPROEVERS in POPERINGE
Lekkerbekken en fijnproevers weten het beslist al: de maand MAART is traditioneel DE lekkerste maand in POPERINGE en omgeving. Niet moeilijk als men weet dat deze hoofdstad van de HOP een maand lang de hopscheuten op tafel zet. De delicatesse is te genieten in de bijzonderste restaurants en eethuizen. Naast het savoureren van deze lekkernij zijn er ook nog CULINAIRE ATELIERS en de HOPPESCHEUTENHAPPENINGEN, met medewerking van de vzw Keurbroerderschap De Witte Ranke, in zijn totaliteit ondersteund door TOERISME POPERINGE.
MAAND VAN DE HOPSCHEUTEN Poperinge is zonder meer de hoofdstad van de hop, dé specialiteit van de regio. De unieke smaken van de hop in de vele streekbieren en de diverse gerechten spreken voor zich. Laat je dus straks in maart tot in je diepste vezels verwennen met de hopscheuten, de jonge uitlopers van de hopplant. Zorgvuldig met de hand geplukt wordt deze delicatesse kraakvers geleverd aan onderstaande restaurants. De respectievelijke Chefs zorgen voor succulente schotels.
MANOIR OGYGIA Romantische zielen weten dit unieke charmehotel te waarderen. Unieke kamers in een onvergelijkbaar geheel. Chef Kris en gastvrouw Carmen bezorgen u in het kasteelrestaurant een onvergetelijke avond. Charme troef. Veurnestraat 108 8970 Poperinge 057 33 88 38 Elke dag Avonddiner, uitgezonderd zondag. Kleine groepjes ook mogelijk op de middag.
HOTEL-RESTAURANT CALLECANES Chef Kurt en gastvrouw Nancy maken er eer erezaak van om in een ideale sfeer heerlijke streekspecialiteiten op tafel te zetten. Hedendaagse gastronomie in huiselijke sfeer. Callicannesweg 12 8978 Watou 057 38 88 08 info-reservatie@hotel-callecanes.be Open op maandag, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdag, zaterdagavond en zondag.
t HOMMELHOF Trefpunt voor de liefhebbers van onovertroffen bierkeuken. Hier zwaait Chef Stefaan al meer dan dertig jaar de scepter en laat je steevast genieten van niets dan lekkers. Topadres. Watouplein 17 8978 Watou 057 38 80 24 Open op maandagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag en zondag.
HOTEL-RESTAURANT AMFORA Familiehotel waar het team met Nancy, Dominique en Glenn in het met een nieuwe look voorziene restaurant het beste uit de streek op tafel zet. Probeer alvast de Amforaburger. Grote Markt 36 8970 Poperinge 057 33 94 05
Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
T BLAUWERSHUYS Sfeervol restaurant waar Dirk en Etchel je graag verwennen met gastronomische hoogstandjes, steeds ingevuld volgens de seizoenen. Diverse seizoenssuggesties. Hoge Noenweg 3 8970 Poperinge 057 36 46 11 Open op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdagavond en zondagmiddag.
FLOUS Trek in een culinaire familiefeestje, smullen met vrienden of een tête à tête, Chef Bart schuift u zonder meer kwaliteitsvolle schotels voor. Bruine kroeg en gezellig eetkaffee. Ieperstraat 169 8970 Poperinge 057 33 38 33 Open op maandagmiddag, dinsdagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag, zaterdagavond en zondag.
HOTEL-RESTAURANT DE LA PAIX Hartje Poperinge zorgen Koen en Linda hier graag voor streekgebonden topkwaliteit. Bij goed weer kan er ook buiten in de fraaie tuin getafeld worden. Grote Markt 20 8970 Poperinge 057 33 95 78 Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
PEGASUS Gastronomie op hoog niveau, daar staat Chef Bert elke dag voor. Een meester in bereidingen met hopscheuten. Gastvrouw Inge zorgt voor een vlekkeloze ontvangst. Pure culinaire verwenning is hier de grote troef. Guido Gezellestraat 7 8970 Poperinge 057 33 57 25 Open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag
PATERSTAFEL Lekker tafelen is hier steeds weer aan de orde. Frank en Danielle blijven bij de basis en doen u watertanden naar gerechtjes van vroeger. Mis het Hopscheutenmenu niet. Watouplein 14 8978 Watou 0498 59 84 85 Open op maandag, donderdagavond, vrijdag, zaterdag en zondag.
EEN HUIS TUSSEN DAG EN MORGEN Katelijne en Hans bouwden in een paar jaar tijd hun restaurant uit tot een topper, hartje Watou. Liefhebbers van plukverse schaal- en schelpdieren zijn hier aan het feest. Watouplein 15 8978 Watou 057 38 88 24 www.eenhuistussendagenmorgen.be Open op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
PASSAGE Seizoensgebonden gerechten, dagverse vis of stevige vleesschotels, opgediend in een in loungestijl uitgewerkt restaurant, dat is het knappe werk van gastvrouw Fabienne. Veurnestraat 11 8970 Poperinge 057 36 42 62 Open op vrijdag, zaterdag en zondag.
POP-UP DE ST-NICOLAS-KRING In het voormalig Gasthof De Kring pakt 2-sterrenchef Franky (St-Nicolas), geflankeerd door Sandra, Michael en Marieke, uit met streekgerechten, voornamelijk met hopscheuten. Burgemeester Bertenplein 7 8970 Poperinge 057 20 06 22 info@hostellerie-stnicolas.com Open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 9 februari en 31 maart 2018.
TERMINUS Restaurant dat dweept met verse streekproducten en geen aanslag op je beurs pleegt. Pieter is topsommelier en in de keuken tovert LadyChef Kathleen het beste uit de oven. Callincannesweg 16 8978 Watou 057 38 80 87 057 37 51 57 Elke dag open.
CULINAIRE ATELIERS Op 3, 10, 17 en 24 maart neemt gids Stefaan je mee doorheen de smaken van de Westhoek en trekt van de boerderij naar het restaurant met in de hoofdrol de Poperingse hopscheuten en streekbieren. Deelnemen kan tegen de prijs van 75 euro, inbegrepen bezoeken, menu, drank en gids. Vooraf inschrijven noodzakelijk: www.hopscheuten.be
HOPSCHEUTEN-HAPPENING Wil je weten hoe hopscheuten geteeld worden? Maak dan op 17, 18, 22 of 24 maart kennis met de Hopscheuten-Happening. De vzw Keurbroerderschap De Witte Ranke nodigt je voor de 20ste keer uit voor een dagje uit bij de hopboer, op restaurant en in de brouwerij. Deelnemen kan mits vooraf in schrijven bij www.hopscheuten.be
Met de medewerking van TOERISME POPERINGE
Georges Keters
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
25-12-2017 | |
![]() |
|
VR ESCAPE ROOM Toeristische Primeur voor België
Viceminister-president Bart Tommelein & Burgemeester Middelkerke Janna Rommel-Opstaele
Redden de wereld van meteorieten
MIDDELKERKE We kunnen met een gerust hart het jaar 2018 tegemoet. Viceminister-president van de Vlaamse regering Bart Tommelein en burgemeester Janna Rommel-Opstaele redden zopas via Space Station Tiberia in een VR-ervaring (virtual reality) de wereld van totale verwoesting. Het gloednieuwe superspeeltje op het domein van De Kegel X-Treme is uniek in België.
De familie Danny Boudaer-Linda Mertens, Jeffy en Kristof zijn nooit om een stunt verlegen. Bij de uitbouw van bowling De Kegel groeide het domein aan de Westendelaan 98 intussen uit met een karting, een indoor minigolf, een laser shooting, House of Riddles en een Dinopark. Vandaag komt daar een VR Escape Room bij, zeg maar Space Station Tiberia, indoor spel waarin gevraagd wordt de virtuele wereld te redden. Danny Boudaer legt uit: Het spel sluit volledig aan bij een escape room ervaring, maar dan in een volledig virtuele wereld. Terwijl het merendeel van de VR-ervaringen slecht een paar tot tien minuten duren en op één persoon is gericht, pakken we uit met een ervaring die uniek is in ons land. Men speelt met meerdere personen die, ondergedompeld in virtual reality, moeten samenwerken. Het spel duurt een half uur tot 45 min. De jeugd is er gek van. We ontdekten dit spel op de internationale game beurs in Berlijn en installeerden het als primeur in België. SPACE STATION TIBERIA 2999 Jeffy Boudaer, doorgewinterd in games en aanverwanten, vat het kort samen: Hoe het werkt? We belanden in het jaar 2999 en er is constante dreiging van meteorieten rond onze aarde. Space Station Tiberia is een van de ruimtestations die deze meteorieten moet vernietigen voor ze de aarde raken. Een reuze meteoor is op komst. Helaas, Space Station Tiberia is flink beschadigd. De spelers dienen het volledige netwerk te herstellen, terug online te krijgen en ook de laser binnen de tijd te repareren, in een poging de wereld te redden van totale verwoesting. We spelen met 2 tot 4 spelers. Elkeen krijgt een VR-bril en rugzakje om volledig de hele ruimte te kunnen benutten. Ze kunnen vlot met mekaar communiceren. In het spel zijn de spelers te zien als een 3D avatar, zodat de kans op elkaar te botsen zeer klein is. POLITICI REDDEN DE WERELD Gamers vinden het spel de max. De wereld redden is iets waar we met zijn allen naar streven. Zo ook politici. Met de viceminister-president Bart Tommelein, met onder andere Energie onder zijn bevoegdheid, kon de familie Boudaer zich op IT- vlak geen betere ambassadeur voorstellen. Geflankeerd door burgemeester Janna Rommel-Opstaele en de raadsleden Franky Annys en Mario Declerck, voelde de minister zich veilig. Zij namen het op tegen het team van schepen van Sport Johnny Devey, Jeffy Boudaer en Luc Braem. Deze astronauten werden de ruimte ingestuurd en slaagden er uiteindelijk in om de wereld effectief te redden. Minister Bart Tommelein stelde nooit voor meer hetere vuren te hebben gestaan. Voor burgemeester Janna Rommel-Opstaele was dit een fluitje van een cent. We kregen het op momenten heel warm, maar we hebben al heel wat andere hetere kolen uit het vuur gehaald, lachte ze graag weg. Hoe dan ook, Space Station Tiberia wordt een topper. Linda Boudaer-Mertens: Daar zijn we van overtuigd. De belangstelling is intussen al groot. Vooraf inschrijven voor deelname (25 euro per persoon) is dat ook de boodschap.
DE KEGEL X-TREME Familie Danny & Linda Boudaer-Mertens Westendelaan 98 8430 MIDDELKERKE 059 44 79 81
Op de fotos 1. Kristof Linda Jeffy en Danny Boudaer. 2. Focus TV & burgemeester Janna Rommel-Opstaele 3. Fous TV & minister Bart Tommelein 4. Schepen Johnny Devey en Luc Braem 5. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele en Franky Annys 6. Franky Annys, minister Bart Tommelein en Mario Declerck 7. Jeffey Boudaer, Mario Declerck, minister Bart Tommelein, schepen Johnny Devey en burgemeester Janna Rommel-Opstaele; gehurkt: Franky Annys, Luc Braem en Danny Boudaer.
Tekst & Fotos: Georges Keters
|
|
|
![]() |
10-12-2017 | |
![]() |
|
Opnieuw brouwerij in Middelkerke
Jus de Mer, blondje met karakter en body
MIDDELKERKE - Brouwerij Jus de Mer is niet alleen een prachtige naam, maar schenkt onze gemeente voor het eerst in decennia een eigen brouwerij. Met dank aan het duo Bart Mortier en Alexander Verlinde. Bier met passie gebrouwen, smaakt dubbel zo goed, stelde burgemeester Janna Rommel-Opstaele, waarna ze in gezelschap van de brouwers het licht op groen zette voor een gezellige openingsavond.
Gepassioneerd door bier, vonden Bart Mortier en Alexander Verlinde vonden mekaar in oktober 2014. Hun beider liefde voor het edele gerstenat leidde hen naar veel nachtelijke uurtjes, op zoek naar de juiste formule om een exclusief biertje te brouwen. Drie jaar werd volop geëxperimenteerd in hun garage. Gevolg, alras werd een eerste brouwsel, goed voor 20 liter, goed bevonden. We werkten er zo goed als elke vrije dag aan, tot we 100% tevreden waren. We houden de traditie van artisanaal brouwen hoog, waarbij kwaliteit op de allereerste plaats komt. Alleen op die manier kunnen we naar het beste toewerken. Het is het werk van veelvuldig proeven, aanpassen, testen en steeds maar verbeteren, geeft Alexander Verlinde, geflankeerd door co-brouwer Bart Mortier, mee aan de talrijk opgekomen bierliefhebbers die zich de Jus de Mer graag lieten smaken. De hapjes van t Koncept, getekend Tom Lingier en zijn team, zorgden voor een compleet gastronomisch festijn.
EIGEN BROUWERIJ Bart Mortier en Alexander Verlinde zagen meteen dat hun Jus de Mer intussen in primeur te proeven in Bierhuis Toogoloog bij Jurgen Denolf en Sabine Dujardin een absolute meevaller werd. We dachten verder en na veel wikken en wegen keken we uit naar een geschikte locatie om het grootschaliger aan te pakken. We kwamen op spoor dat op de wijk Krokodil de voormalige gebouwen van de Brouwerij Lion dOr van de familie Logier te koop stond. Met de eigenaars, Achille Harteel en Christiane Logier (de laatste brouwer die de deuren sloot in 1974), kwamen we tot een akkoord. We verbouwden de zaak en voegden er achteraan een nieuwe loods aan toe, goed voor een spiksplinternieuwe brouw- en bottelinginstallatie. En zie, vandaag staan we in een moderne infrastructuur, midden een flink stuk geschiedenis. We zijn er blij mee en hopen ons gamma nog verder uit te breiden. Momenteel werken we aan een donkere variant van de Jus de Mer, aldus Bart Mortier en Alexander Verlinde.
BUITEN DE GRENZEN Hoe dan ook het duo laat er geen gras over groeien. Ze hebben alvast hun start niet gemist. Bierliefhebbers zijn het er over eens dat het eerste biertje, de tripel van Jus de Mer, een topper is. Het fruitige blondje is een biertje va hoge gisting met mooie helderheid, goed doordrinkbaar met eigen karakter, mooi in balans en voldoende body. Vertegenwoordiger Wim Landuyt: We maken ons sterk dat alle producten van Jus de Mer straks overal te bekomen zijn. Ja, we lonken ook naar het buitenland. We willen met Jus de Mer onze gemeente Middelkerke alle eer aandoen en de fijnproevers en bierliefhebbers laten genieten van dat moois dat Bart en Alexander uit hun brouwerij toveren. De biertjes kunnen afgehaald worden op de brouwerij aan de Westendelaan 142a op de wijk Krokodil in Middelkerke, en worden op bestelling thuis afgeleverd.
ERFGOED De uitbouw van de nieuwe brouwerij zet een stuk Middelkerkse erfgoed in de kijker. Het begon allemaal eind de 19de eeuw. De populaire en eerbare broers August en Louis Logier waren actief in de steenbakkerij Logier in de Koussestraat. August was een volksvriend en schopte het tot burgemeester (1920-1929), Louis, evenzo een graag geziene figuur en voornaam burger, steevast aangesproken met Meneire Louis, zag met de komst van het kusttoerisme meer brood in de opbouw van een brouwerij en vestigde zich met de Brasserie Le Lion dOr op de plaats waar vandaag Jus de Mer is uitgebouwd. Hij deed het uitstekend en werd groot grondbezitter. Hij zorgde naderhand voor de verbinding van Westendelaan (toen nog Nieuwpoortsesteenweg) met de Leopoldlaan, wat ons de Louis Logierlaan opleverde. Na de Eerste Wereldoorlog kwam zoon Julien in de zaak, die de zaak verder uitbouwde naar alle dranken, met bier, wijnen, likeuren en Champagnes als speerpunten. Na de dood van Julien in 1953, nam zijn dochter Christiane Logier, samen met haar echtgenoot Achille Harteel de zaak in handen. In 1974 sloten zij de deuren na overname door de Oostendse groothandel Safco. Het einde van de brouwerij op de wijk Krokodil. Precies 37 jaar later herrijst de brouwerij uit de geschiedenis. Met dank aan Bart Mortier en Alexander Verlinde. Brouwerij Jus de Mer, hoek Louis Logierlaan en Westendelaan, 8430 Middelkerke. Meer info: www.jusdemer.be
Georges Keters
Fotos: Luc Cassiman & Georges Keters
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
E-mail mij |
![]() |
![]() |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen. |
![]() |
![]() |
Gastenboek |
![]() |
![]() |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek |
![]() |
![]() |
Blog als favoriet ! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||
Mijn aanraders | ||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
![]() |