Opnieuw brouwerij in Middelkerke
Jus de Mer,
blondje met karakter en body
MIDDELKERKE
- Brouwerij Jus de Mer is niet alleen
een prachtige naam, maar schenkt onze gemeente voor het eerst in decennia een
eigen brouwerij. Met dank aan het duo Bart Mortier en Alexander Verlinde. Bier
met passie gebrouwen, smaakt dubbel zo goed, stelde burgemeester Janna
Rommel-Opstaele, waarna ze in gezelschap van de brouwers het licht op groen
zette voor een gezellige openingsavond.
Gepassioneerd door bier,
vonden Bart Mortier en Alexander Verlinde vonden mekaar in oktober 2014. Hun beider
liefde voor het edele gerstenat leidde hen naar veel nachtelijke uurtjes, op
zoek naar de juiste formule om een exclusief biertje te brouwen. Drie jaar werd
volop geëxperimenteerd in hun garage. Gevolg, alras werd een eerste brouwsel,
goed voor 20 liter, goed bevonden. We werkten er zo goed als elke vrije dag
aan, tot we 100% tevreden waren. We houden de traditie van artisanaal brouwen
hoog, waarbij kwaliteit op de allereerste plaats komt. Alleen op die manier
kunnen we naar het beste toewerken. Het is het werk van veelvuldig proeven,
aanpassen, testen en steeds maar verbeteren, geeft Alexander Verlinde,
geflankeerd door co-brouwer Bart Mortier, mee aan de talrijk opgekomen
bierliefhebbers die zich de Jus de Mer graag lieten smaken. De hapjes van t
Koncept, getekend Tom Lingier en zijn team, zorgden voor een compleet gastronomisch
festijn.
EIGEN BROUWERIJ
Bart Mortier en Alexander
Verlinde zagen meteen dat hun Jus de Mer intussen in primeur te proeven in Bierhuis Toogoloog bij Jurgen Denolf en Sabine
Dujardin een absolute meevaller werd. We dachten verder en na veel wikken en
wegen keken we uit naar een geschikte locatie om het grootschaliger aan te
pakken. We kwamen op spoor dat op de wijk Krokodil de voormalige gebouwen van
de Brouwerij Lion dOr van de familie Logier te koop stond. Met de eigenaars,
Achille Harteel en Christiane Logier (de laatste brouwer die de deuren sloot in
1974), kwamen we tot een akkoord. We verbouwden de zaak en voegden er achteraan
een nieuwe loods aan toe, goed voor een spiksplinternieuwe brouw- en
bottelinginstallatie. En zie, vandaag staan we in een moderne infrastructuur,
midden een flink stuk geschiedenis. We zijn er blij mee en hopen ons gamma nog
verder uit te breiden. Momenteel werken we aan een donkere variant van de Jus
de Mer, aldus Bart Mortier en Alexander Verlinde.
BUITEN DE GRENZEN
Hoe dan ook het duo laat er
geen gras over groeien. Ze hebben alvast hun start niet gemist. Bierliefhebbers
zijn het er over eens dat het eerste biertje, de tripel van Jus de Mer, een
topper is. Het fruitige blondje is een biertje va hoge gisting met mooie
helderheid, goed doordrinkbaar met eigen karakter, mooi in balans en voldoende
body. Vertegenwoordiger Wim Landuyt: We maken ons sterk dat alle producten van
Jus de Mer straks overal te bekomen zijn. Ja, we lonken ook naar het
buitenland. We willen met Jus de Mer onze gemeente Middelkerke alle eer aandoen
en de fijnproevers en bierliefhebbers laten genieten van dat moois dat Bart en
Alexander uit hun brouwerij toveren. De biertjes kunnen afgehaald worden op de
brouwerij aan de Westendelaan 142a op de wijk Krokodil in Middelkerke, en
worden op bestelling thuis afgeleverd.
ERFGOED
De uitbouw van de nieuwe
brouwerij zet een stuk Middelkerkse erfgoed in de kijker. Het begon allemaal
eind de 19de eeuw. De populaire en eerbare broers August en Louis
Logier waren actief in de steenbakkerij Logier in de Koussestraat. August was
een volksvriend en schopte het tot burgemeester (1920-1929), Louis, evenzo een
graag geziene figuur en voornaam burger, steevast aangesproken met Meneire Louis, zag met de komst van het
kusttoerisme meer brood in de opbouw van een brouwerij en vestigde zich met de
Brasserie Le Lion dOr op de plaats waar vandaag Jus de Mer is uitgebouwd. Hij deed
het uitstekend en werd groot grondbezitter. Hij zorgde naderhand voor de
verbinding van Westendelaan (toen nog Nieuwpoortsesteenweg) met de Leopoldlaan,
wat ons de Louis Logierlaan opleverde.
Na de Eerste Wereldoorlog
kwam zoon Julien in de zaak, die de zaak verder uitbouwde naar alle dranken,
met bier, wijnen, likeuren en Champagnes als speerpunten. Na de dood van Julien
in 1953, nam zijn dochter Christiane Logier, samen met haar echtgenoot Achille
Harteel de zaak in handen. In 1974 sloten zij de deuren na overname door de Oostendse
groothandel Safco. Het einde van de brouwerij op de wijk Krokodil. Precies 37
jaar later herrijst de brouwerij uit de geschiedenis. Met dank aan Bart Mortier
en Alexander Verlinde.
Brouwerij
Jus de Mer, hoek Louis Logierlaan en Westendelaan, 8430 Middelkerke. Meer info:
www.jusdemer.be
Georges
Keters
Fotos:
Luc Cassiman & Georges Keters






|