Eerste Noordzeemosselen aan de wal
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Belgica Mossel verovert kust
In tal van restaurants aan zee kan men vanaf nu de Belgica Mossel 2009 proeven, genieten en waarderen. José Reynaert, Willy Versluys en Kenneth De Gruyter stelden de mossel in stijl voor in het Mondo Hotel, Leon Spilliaertstraat 1 in Oostende. De conclusie is vlug gemaakt: de heerlijkheden zijn zandvrij, mals, zacht, zilt en vol vlees.
Mosselpionier José Reynaert en zijn medevennoot reder Willy Versluys, beiden doorgewinterd in de zeevisserij, geflankeerd door Kenneth De Gruyter, directeur Marketing & Sales zijn dan ook de koning te rijk. Het is steeds de droom geweest van zowel Reynaert als Versluys om aan de kust een eigen Vlaamse mossel op de markt te brengen. Inderdaad, na meer dan een kwart eeuw denken en kweken zijn we er de jongste jaren in geslaagd om een goed en kwalitatief sterk product voor te stellen. De unieke waterkwaliteit voor de kust tussen Nieuwpoort en de grens met Duinkerke zorgt voor een mossel met een fijnere smaak die enigszins verschilt van hun Zeeuwse soortgenoten. De maritieme kennis van José Reynaert zorgt er sinds 1996 voor dat we vandaag met de Belgica Mossel een mooi product neerzetten. De mossel wordt gekweekt volgens de hangcultuur zodat deze steeds zandvrij te genieten zijn, vertelt een gelukkig ogende Willy Versluys.
RESTAURANTMOSSEL
Het laat zich makkelijk raden, de komst van de eerste mosselen dit jaar laat de stellingen van de maanden met een R even terzijde op groot gejuich zijn onthaald. De Belgica mossel leent zich uitstekend voor tal van bereidingen. Het is daarenboven een echte restaurantmossel. Meteen wordt mosselen eten opnieuw een culinaire belevenis in de breedste zin van het woord. De Belgica Mossel kan alvast genuttigd worden in De Mosselbeurs in Oostende, Brasserie Faro, De Oesterput en Hippocampus in Blankenberge, In Den Plezanten Hof in Ichtegem, Channel 16 in Zeebrugge, Oud Gemeentehuis in Moen, Spijshuis Leffinge in Leffinge en onder andere in Hostellerie Renty, Galaxy en De Mosselpan in Middelkerke.
Voor de particulier wacht de Belgica Mossel in Ostendia Fish, Vishandel Luk en Vishandel Saskia in Oostende, MosselCentrale in Nieuwpoort, Vishandel Azuur en onder andere Mosselhandel Bart in Blankenberge. Meer info: www.belgica-mossel.be
MET KEYTEBIER
Elke lekkerbek zal het met ons eens zijn, de Belgica mossel weet zich graag te genieten met een heerlijk glas Keytebier, een tripelbier, gefilterd, niet gepasteuriseerd, hergist in de fles en gebrouwen door Brouwerij Strubbe uit Ichtegem, in opdracht van de Oostendse Bierjutters.
Voor kenners als Denis Renty, gewaardeerd foodconsultant en met Koen Inghelram, producer van Sensual Cooking op de Britse TV, geflankeerd door presentatrice Tineke Van Ghyseghem is het duidelijk: Deze Belgica mossel heeft enorm veel mogelijkheden. Het zou fijn zijn mocht die straks ook in Londen te proeven zijn. De zwarte heerlijkheden smelten in de mond, hebben een ziltig licht zoutig tintje die het totaal hemels doet smaken, onderstreept Denis Renty, foodconsultant op de Britse markt. Meer info: www.sensual-cooking.co.uk
Foto: David Demeyere, Kenneth De Gruyter, José Reynaert, Tineke Van Ghyseghem, Willy Versluys en Denis Renty.
Georges Keters
|