GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
19-05-2019
GASTRONOMIE IN FRANS-VLAANDEREN
Oostduinkerkse Paardevissers
promoten streekgerechten
Garnaal met Asperge: perfect huwelijk
OOSTDUINKERKE GHYVELDE
De Orde van de Paardevisser Oostduinkerke trok met een select gezelschap naar
de aspergevelden van Ferme Marc Deswarte, in het Noord-Franse Ghyvelde. Ze
tekenden er voor een culinair huwelijk tussen de Asperge en de Garnaal, voltrokken
door meesterkok Rudi De Volder.
Het staat als een paal boven
water, de Orde van de Paardevisser maakt van elke gelegenheid gebruik om de
garnaal, de onbetwistbare kaviaar van de Noordzee, te promoten. Een
aperitiefconcert met Jo Lemaire op de site van La Grande Mare in naburige
Bray-Dunes kon voorzitter Marc Sirjacobs en zijn discipelen niet voorbij laten
gaan, zonder daar een culinair toemaatje aan te koppelen. De goede relaties met
aspergeboer Marc Deswarte gaf Peter Germonprez het idee om bij deze gelegenheid
de garnalen en de asperges samen op het bord te brengen. Chef Rudi De Volder
zette zich aan het fornuis en de Orde van de Paardevissers trokken op locatie
op de boerderij van Deswarte.
CULINAIRE HOOGSTANDJES
Het laat zich raden, Chef
Rudi De Volder gaf het beste van zichzelf. Na de Bavarois met garnalen en de
Velouté met paling schoof hij een onverbeterlijke Asperge op Vlaamse wijze naar
voor. Dit waren de enige momenten waar het muisstil was. Zelfs Suzy was even
sprakeloos. Het Frans-Vlaamse gezelschap genoot met volle teugen.
Hiermee was het feest nog
niet ten einde. Op het domein La Grande Mare volgde naderhand nog een
garnalensoep en een Noordzeepaëlla, getekend Orde van de Paardevisser, afgerond
met een subliem optreden van Jo Lemaire. Het Frans-Vlaamse feest kon toen al
lang niet meer stuk.
OP DE FOTO
Klaar om het huwelijk tussen Asperge
en Garnalen te voltrekken: Suzy Bauwens, Johan De Cuman, Anneke Laleman (La Grande
Mare), Geertrui Sinneseal, Peter Germonprez, Mevr. Deswarte, Jenny Polfliet,
Rudy Devolder, Frank Cailliau, Marc Deswarte, Jo Lemaire, Wilfried Delanghe,
Thérese Decorte en onderaan René Decorte, Marc Godderis en voorzitter Marc
Sirjacobs.
Om
de overtollige kilos van de eindejaarsfeesten weg te werken en hiermee de
conditie op peil te houden, kan je voortaan in de Middelkerkse duinen op
dinsdagmorgen heel wat keukenchefs en horecalui uit de regio zien rondcrossen
op de mountainbike. Daarna wordt (uiteraard) de innerlijke mens versterkt bij
een collega. Men vertrekt vanuit B & B Ten Doele in Slijpe, aan de kerk in Oostduinkerke, NIeuwpoort aan restaurant De Roos of onder andere in Westende-Dorp aan restaurant De Lanteirne, naar gelang de rit.
Met Nieuwjaar worden heel
wat plannen gesmeed. Ook de chefs en horecalui ontsnappen hier niet aan. Zo
kwamen Pedro Declercq (patroon aan het fornuis van restaurant De Lanteirne in Westende-Dorp)
en Kris De Ruytter, horecaleverancier uit Leffinge, een drietal jaar geleden op het idee om samen na het
harde werk even op de mountainbike te ontspannen en de batterijen terug op te
laden. We vonden onmiddellijk enkele fervente liefhebbers binnen onze
vriendenkring en zo ontstond Mardi Matin, omdat we op dinsdagmorgen gingen
fietsen. Meerijden met bestaande clubs is zo goed als uitgesloten, gezien deze
in het weekend actief zijn. Op die dagen staan we in onze zaak. Op maandag en
dinsdag nemen de meesten een sluitingsdag, wat het makkelijk maakt om samen te
komen. Het is geen club, we fietsen niet voor punten of een rangschikking.
Alleen maar om ons fit te houden en wat gezellig te sporten. Iedere horecaman
is welkom. Onze startplaats varieert in functie van de rit, goed voor een tripje van
30 tot 50 km, naar gelang de weersomstandigheden, vertellen Pedro Declercq en
Kris De Ruytter, beiden ontspannen na de nieuwjaarstrip.
MARDI MATIN
Intussen zijn een vijftiental
chefs en horecalui op dinsdag te vinden in de duinen, hun mountainbike al
sportend te martelen. Waarom Mardi Matin, omdat de franse taal de taal van de
koks is en veel culinaire benamingen de taal van Molière dragen. Geef toe,
Mardi Matin klinkt beter dan Dinsdag Morgen, jatoch? Na de inspanning komt steevast de ontspanning. Na het einde van de
rit houden we halt bij onze collegas en genieten er van de middaghapjes, heerlijke
natjes graag binnen handbereik. Zalig, onderstreept Steve DHoedt (restaurant
De Roos, Nieuwpoort en B&B Ten Doele, Slijpe).
GEEN KLASSEMENT
Het mooie aan Mardi Matin in
het feit dat er geen de minste spraak ik van competitie. Pedro De Clercq (De
Lanteirne, Westende-Dorp): We klimmen op de mountainbike om ons te ontspannen
en wat frisse lucht op te doen. Na een gans weekend aan het fornuis of in de
zaak te hebben gewerkt, zit zon tochtje er best aan te komen. We hebben een
vast kern met collegas Steve DHoedt (De Roos, Nieuwpoort), de broertjes
Jochen (De Lekpot, Middelkerke) en Dimitri Van Parijs (Cheffs, Middelkerke), Dieter Clarysse en Kris De Ruytter (Horeca De Ruytter) aan gevuld met Dieter
Pylyser (De Sauteuse, Middelkerke), Peter Willems (Electro Willems), Stefaan
Cloet (De Roos, Nieuwpoort), Elke Pillen en Nicolai Smeesters Vandenberghe (Caricole,
Oostduinkerke), Björn Broucke (De Lanteirne), Christophe Declerck (Bistro du
Port, Nieuwpoort), Jurryt Deserrano (La Fonda, Middelkerke), Maxim De Clercq
(Vecino, Westende-Dorp) en onder andere Kurt Ryckewaert. Op het einde van het
jaar zal je geen klassement vinden. Op de mountainbike zijn we concurrenten,
daarnaast goede collegas en dikke vrienden.
Meer info steeds te bekomen bij Kris De Ruytter (info@deruytter.be)
of Pedro De Clercq (info@delanteirne.be), en Steve Dhoedt
(info@restaurantderoos.be)
Tekst
& Fotos:
Georges
Keters De Boarebreker/Gastronomie & Toerisme
MOESEL : AUTOMUSEUM MET OLDTIMERS - NOSTALGIE OP ZIJN BESE
Automuseum in Bernkastel-Kues Moezel
Oldtimers in Zylinderhaus Museum
Liefhebbers
van oldtimers wrijven zich alvast in de handen met de uitbreiding van het
Zylinderhaus Museum, in de Adolf-Kolping Strasse 2 in het lieflijke stadje Bernkastel-Kues
aan de Moesel. Dit museum van Classic Cars, even buiten het centrum van het
pittoreske centrum opende haar deuren in oktober 2017. Sindsdien is de collectie
vervolledigd. Een bezoek brengt je in de sfeer van de auto en de autotechniek
van vorige eeuw. Nostalgie op zijn best. Geen autofreak die het wil missen.
Je
maakt alvast een reis door de tijd naar een vervlogen tijd.De uitgebreide collectie autos staan
opgesteld in een mooi opgebouwde winkelstraat met oude winkels uit dejaren 50. Zo kom je langs een historische
apotheek, een elektrowinkel, een kruidenierswinkel, een fotowinkel, een café,
een tabakswinkel, een rijschool, en een Aral-benzinestation. Op de eerste verdieping is een echte
werkplaats nagebouwd met alle toestellen van die tijd, compleet met de geur van
weleer.
UNIEKE COLLECTIE
Op
5000 m² museumruimte over 2 verdiepingen kan je meer dan 100 prachtig
geënsceneerde vintage en klassieke autos zien uit de periode 1930-80. Het
oudste voertuig is een DIXI DA 1 uit 1928, het bedrijf is later door BMW
overgenomen. Het merk DKV is sterk vertegenwoordigd met zijn bijna volledig
assortiment: van de Roadster uit 1933 tot de Monza uit 1958. Bij de
Audi-collectie is de blikvanger de Audi 225 luxe cabriolet waarvan wereldwijd
slechts 6 stuks bekend zijn. Een ander topstuk is de Horch 330 V van Auto-Union
uit de jaren 30. Verder zijn de Mercedes-modellen goed vertegenwoordigd, o.m.
de limousine waarmee de Franse president Charles de Gaulle in de jaren 50 reed.
Naast Borgward en Volkswagen mocht ook Porsche niet ontbreken: ook hiervan staan
enkele prachtige exemplaren.
FIETSEN & BROMFIETSEN
En er
is nog meer moois te beleven. Liefhebbers zullen smullen van de uitgebreide
verzameling motorfietsen, bromfietsen en fietsen uit verschillende decennia.
Tot het einde van de jaren 50waren ze immers
het belangrijkste transportmiddel voor Jan met de pet. Vandaag zijn er van de toenmalige
200 Duitse fietsmerken er maar enkele overgebleven.
PRAKTISCH
Openingsuren: dagelijks (behalve
op maandag) van 10 tot 18 u (op zondag tot 17 u)
Na het genieten van dat
nostalgisch moois, kan je verder nakeuvelen in het restaurant.
Meer gedetailleerde info over Bernkastel-Kues
en het museum is gratis te bekomen bij Herman TAELMAN via herman.taelman@skynet.be