Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
19-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN FRANS-VLAANDEREN

 

Oostduinkerkse Paardevissers

promoten streekgerechten

 

Garnaal met Asperge: perfect huwelijk

 

OOSTDUINKERKE – GHYVELDE – De Orde van de Paardevisser Oostduinkerke trok met een select gezelschap naar de aspergevelden van Ferme Marc Deswarte, in het Noord-Franse Ghyvelde. Ze tekenden er voor een culinair huwelijk tussen de Asperge en de Garnaal, voltrokken door meesterkok Rudi De Volder.

 

Het staat als een paal boven water, de Orde van de Paardevisser maakt van elke gelegenheid gebruik om de garnaal, de onbetwistbare kaviaar van de Noordzee, te promoten. Een aperitiefconcert met Jo Lemaire op de site van La Grande Mare in naburige Bray-Dunes kon voorzitter Marc Sirjacobs en zijn discipelen niet voorbij laten gaan, zonder daar een culinair toemaatje aan te koppelen. De goede relaties met aspergeboer Marc Deswarte gaf Peter Germonprez het idee om bij deze gelegenheid de garnalen en de asperges samen op het bord te brengen. Chef Rudi De Volder zette zich aan het fornuis en de Orde van de Paardevissers trokken op locatie op de boerderij van Deswarte.

 

CULINAIRE HOOGSTANDJES

 

Het laat zich raden, Chef Rudi De Volder gaf het beste van zichzelf. Na de Bavarois met garnalen en de Velouté met paling schoof hij een onverbeterlijke Asperge op Vlaamse wijze naar voor. Dit waren de enige momenten waar het muisstil was. Zelfs Suzy was even sprakeloos. Het Frans-Vlaamse gezelschap genoot met volle teugen.

Hiermee was het feest nog niet ten einde. Op het domein La Grande Mare volgde naderhand nog een garnalensoep en een Noordzeepaëlla, getekend Orde van de Paardevisser, afgerond met een subliem optreden van Jo Lemaire. Het Frans-Vlaamse feest kon toen al lang niet meer stuk.

 

OP DE FOTO

 

Klaar om het huwelijk tussen Asperge en Garnalen te voltrekken: Suzy Bauwens, Johan De Cuman, Anneke Laleman (La Grande Mare), Geertrui Sinneseal, Peter Germonprez, Mevr. Deswarte, Jenny Polfliet, Rudy Devolder, Frank Cailliau, Marc Deswarte, Jo Lemaire, Wilfried Delanghe, Thérese Decorte en onderaan René Decorte, Marc Godderis en voorzitter Marc Sirjacobs.

 

 

 

Tekst en foto: Georges Keters














>> Reageer (0)
24-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RESTAURANTHOUDERS OP DE MOUNTAINBIKE

HORECA MIDDELKERKE - NIEUWPOORT

 

MARDI MATIN

 

CHEFS NA HET KOKEN OP DE MOUNTAINBIKE

 

 

Om de overtollige kilo’s van de eindejaarsfeesten weg te werken en hiermee de conditie op peil te houden, kan je voortaan in de Middelkerkse duinen op dinsdagmorgen heel wat keukenchefs en horecalui uit de regio zien rondcrossen op de mountainbike. Daarna wordt (uiteraard) de innerlijke mens versterkt bij een collega. Men vertrekt vanuit B & B Ten Doele in   Slijpe, aan de kerk in Oostduinkerke, NIeuwpoort aan restaurant De Roos of onder andere in Westende-Dorp aan restaurant De Lanteirne, naar gelang de rit.

 

 

Met Nieuwjaar worden heel wat plannen gesmeed. Ook de chefs en horecalui ontsnappen hier niet aan. Zo kwamen Pedro Declercq (patroon aan het fornuis van restaurant De Lanteirne in Westende-Dorp) en Kris De Ruytter, horecaleverancier uit Leffinge, een drietal jaar geleden op het idee om samen na het harde werk even op de mountainbike te ontspannen en de batterijen terug op te laden. “We vonden onmiddellijk enkele fervente liefhebbers binnen onze vriendenkring en zo ontstond Mardi Matin, omdat we op… dinsdagmorgen gingen fietsen. Meerijden met bestaande clubs is zo goed als uitgesloten, gezien deze in het weekend actief zijn. Op die dagen staan we in onze zaak. Op maandag en dinsdag nemen de meesten een sluitingsdag, wat het makkelijk maakt om samen te komen. Het is geen club, we fietsen niet voor punten of een rangschikking. Alleen maar om ons fit te houden en wat gezellig te sporten. Iedere horecaman is welkom. Onze startplaats varieert in functie van de rit, goed voor een tripje van 30 tot 50 km, naar gelang de weersomstandigheden”, vertellen Pedro Declercq en Kris De Ruytter, beiden ontspannen na de nieuwjaarstrip.

 

MARDI MATIN

Intussen zijn een vijftiental chefs en horecalui op dinsdag te vinden in de duinen, hun mountainbike al sportend te martelen. “Waarom Mardi Matin, omdat de franse taal de taal van de koks is en veel culinaire benamingen de taal van Molière dragen. Geef toe, Mardi Matin klinkt beter dan Dinsdag Morgen, ja  toch? Na de inspanning komt steevast de ontspanning. Na het einde van de rit houden we halt bij onze collega’s en genieten er van de middaghapjes, heerlijke natjes graag binnen handbereik. Zalig”, onderstreept Steve D’Hoedt (restaurant De Roos, Nieuwpoort en B&B Ten Doele, Slijpe).

 

GEEN KLASSEMENT

Het mooie aan Mardi Matin in het feit dat er geen de minste spraak ik van competitie. Pedro De Clercq (De Lanteirne, Westende-Dorp): “We klimmen op de mountainbike om ons te ontspannen en wat frisse lucht op te doen. Na een gans weekend aan het fornuis of in de zaak te hebben gewerkt, zit zo’n tochtje er best aan te komen. We hebben een vast kern met collega’s Steve D’Hoedt (De Roos, Nieuwpoort), de broertjes Jochen (De Lekpot, Middelkerke) en Dimitri Van Parijs (Cheffs, Middelkerke), Dieter Clarysse en Kris De Ruytter (Horeca De Ruytter) aan gevuld met Dieter Pylyser (De Sauteuse, Middelkerke), Peter Willems (Electro Willems), Stefaan Cloet (De Roos, Nieuwpoort), Elke Pillen en Nicolai Smeesters Vandenberghe (Caricole, Oostduinkerke), Björn Broucke (De Lanteirne), Christophe Declerck (Bistro du Port, Nieuwpoort), Jurryt Deserrano (La Fonda, Middelkerke), Maxim De Clercq (Vecino, Westende-Dorp) en onder andere Kurt Ryckewaert. Op het einde van het jaar zal je geen klassement vinden. Op de mountainbike zijn we concurrenten, daarnaast goede collega’s en dikke vrienden.”

 

Meer info steeds te bekomen bij Kris De Ruytter (info@deruytter.be) of Pedro De Clercq (info@delanteirne.be), en Steve D’hoedt (info@restaurantderoos.be)

 

 

 

 

Tekst & Foto’s:

Georges Keters – De Boarebreker/Gastronomie & Toerisme










>> Reageer (0)
06-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOESEL : AUTOMUSEUM MET OLDTIMERS - NOSTALGIE OP ZIJN BESE

Automuseum in Bernkastel-Kues – Moezel

 

Oldtimers in Zylinderhaus Museum

 

 

Liefhebbers van oldtimers wrijven zich alvast in de handen met de uitbreiding van het Zylinderhaus Museum, in de Adolf-Kolping Strasse 2 in het lieflijke stadje Bernkastel-Kues aan de Moesel. Dit museum van Classic Cars, even buiten het centrum van het pittoreske centrum opende haar deuren in oktober 2017. Sindsdien is de collectie vervolledigd. Een bezoek brengt je in de sfeer van de auto en de autotechniek van vorige eeuw. Nostalgie op zijn best. Geen autofreak die het wil missen.

 

Je maakt alvast een reis door de tijd naar een vervlogen tijd.  De uitgebreide collectie auto’s staan opgesteld in een mooi opgebouwde winkelstraat met oude winkels uit de  jaren 50. Zo kom je langs een historische apotheek, een elektrowinkel, een kruidenierswinkel, een fotowinkel, een café, een tabakswinkel, een rijschool, en een Aral-benzinestation.  Op de eerste verdieping is een echte werkplaats nagebouwd met alle toestellen van die tijd, compleet met de geur van weleer.

UNIEKE COLLECTIE

Op 5000 m² museumruimte over 2 verdiepingen kan je meer dan 100 prachtig geënsceneerde vintage en klassieke auto’s zien uit de periode 1930-80. Het oudste voertuig is een DIXI DA 1 uit 1928, het bedrijf is later door BMW overgenomen. Het merk DKV is sterk vertegenwoordigd met zijn bijna volledig assortiment: van de Roadster uit 1933 tot de Monza uit 1958. Bij de Audi-collectie is de blikvanger de Audi 225 luxe cabriolet waarvan wereldwijd slechts 6 stuks bekend zijn. Een ander topstuk is de Horch 330 V van Auto-Union uit de jaren 30. Verder zijn de Mercedes-modellen goed vertegenwoordigd, o.m. de limousine waarmee de Franse president Charles de Gaulle in de jaren 50 reed. Naast Borgward en Volkswagen mocht ook Porsche niet ontbreken: ook hiervan staan enkele prachtige exemplaren.

FIETSEN & BROMFIETSEN

En er is nog meer moois te beleven. Liefhebbers zullen smullen van de uitgebreide verzameling motorfietsen, bromfietsen en fietsen uit verschillende decennia. Tot het einde van de jaren 50  waren ze immers het belangrijkste transportmiddel voor Jan met de pet. Vandaag zijn er van de toenmalige 200 Duitse fietsmerken er maar enkele overgebleven.

PRAKTISCH

Openingsuren: dagelijks (behalve op maandag) van 10 tot 18 u (op zondag tot 17 u)

Na het genieten van dat nostalgisch moois, kan je verder nakeuvelen in het restaurant.

 

 

Meer gedetailleerde info over Bernkastel-Kues en het museum is gratis te bekomen bij Herman TAELMAN via herman.taelman@skynet.be

 

Georges Keters

 

Foto’s: Zylinder Museum / Herman Taelman

 

 

 












>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs