:-8)
Oenotoerisme
in herfstkleuren
De
wijngaard verandert van kleur. Goud, brons en rode tinten gaan overheersen. Het
oogsten zit erop. Vorige jaargangen rusten en rijpen en maken plaats voor de
nieuwe wijn die nu onstuimig tekeergaat in de gistkuipen. Het weer is nog mild
en geknipt voor uitstapjes van kelder naar kelder, van kelder naar museum, van
het museum naar het bos, van het bos naar het restaurant en van daar weer naar
je gastenkamer. De dag zit erop en het is goed geweest: mooie landschappen,
aangename ontmoetingen en lekkere Côtes du Rhône.
Wijn en
toerisme buiten het seizoen De Rhônevallei telt 74.000 hectare druiven. Ze is
daarmee Frankrijks op een na grootste AOC-wijngebied, qua oppervlakte dan toch.
De Rhônevallei is ook een fascinerende streek die elk jaar ruim 14 miljoen toeristen
verwelkomt en dat niet alleen tijdens de zomer. Levensgenieters, smulpapen,
wandelaars, meerwaardezoekers, allemaal vinden ze de weg naar dit leuke en
lekkere stukje Frankrijk. Dankzij het wijnpatrimonium en de uitzonderlijke
natuur en cultuur valt hier het hele jaar door voor elk wat wils te beleven.
Wie zich op
weg wil begeven, te voet, te paard, met de fiets of de auto, kan kiezen uit 9
wijnroutes door de Côtes du Rhône en de Côtes du Rhône Villages. Ze brengen je
langs de Rhôneoevers van noord naar zuid en wijzen je de verborgen adresjes
waar het goed toeven en genieten is voor gezinnen, geliefden en vrienden. De
kleuren zijn prachtig in dit seizoen, je hebt een uitzicht tot aan de einder en
de verleiding om dit tableau vivant te doorkruisen wordt onweerstaanbaar.
Met de
Côtes du Rhône als rode draad valt in de streek bijzonder veel te beleven. Een
artistiek parcours brengt ons van het Museum voor Schone Kunsten van Valence,
dat in december opnieuw de deuren opent, langs de Rhône zuidwaarts naar het
Palais des Papes in Avignon. Met halten onderweg voor het kasteel van
Montélimar waar hedendaagse kunst te zien is en Suze-La-Rousse, waar zich de
plaatselijke wijnuniversiteit bevindt en ook een nieuw museum over het
wijnerfgoed van de streek. De mogelijkheden zijn eindeloos.
http://chateaux.ladrome.fr/
Fijnproevers
weten nog minder waar te beginnen. Vanaf het einde van de herfst beleven de
Drôme en de Vaucluse een explosie van truffelmarkten. Profiteer ervan om van de
zwarte diamant te genieten, vergezeld van een goede Côtes du Rhône, wit of
rood, al naargelang het gerecht. Ook veel chambres dhôtes bieden
verblijfsformules aan, waarbij de truffel centraal staat en laten je
bijvoorbeeld met een truffelboer mee op cavage of truffeloogst trekken.
In de buurt
van Nyons, komen we in de streek van de olijven, met de bekende tanche, of
olijf van Nyons en de verdale, die veel voorkomt rond Beaumes-de- Venise.
Halverwege de herfst begint ook in de olijfgaarden de pluk. Truffels, olijven
en olijfolie en Côtes du Rhône, wat een heerlijk trio, toch
Na al dat genieten
vormt wat beweging geen overbodige luxe. Wie op sportschoenen de streek wil
verkennen kan dat perfect. Er zijn weinig activiteiten die in de Côtes du Rhône
niet worden aangeboden.
Honderden
kilometer bewegwijzerde paden, om te beginnen. Verscheidene golfterreinen,
paardensport... De Côtes du Rhône is een waar paradijs voor de sportieve
bezoeker die de wijn houdt voor na de inspanningen. Veel domeinen verhuren
overigens (elektrische) fietsen om door de wijngaarden te peddelen en enkele
van Frankrijks schilderachtigste dorpen te verkennen. En als je je fiets terug
inlevert is het vast tijd om enkele mooie flesjes te proeven. De Côtes du Rhône
is veel meer dan wijn alleen. Cultuur, gastronomie, charmante
overnachtingsmogelijkheden, sporten... het is er allemaal en het geeft je een
andere kijk op deze verrassende streek. www.vins-rhone.com rubriek visiter.
Een
vooruitblik op het oogstjaar 2013
In de zuidelijke Côtes du Rhône zien we bij
de eerste syrahs heel veel fruit en kleur. Ook de witte en de rosé zijn
trouwens bijzonder geslaagd en zeer aromatisch. In de noordelijkere Côtes du
Rhône, verloopt het oogsten zeer gespreid, maar de wijngaard en de druiven zijn
perfect gezond. Syrah en mourvèdre brengen de volumes gelukkig in evenwicht en
verlenen een bijzonder karakter aan een oogstjaar dat zich alvast fruitig en
kruidig aankondigt. En van de toekomstige witte Côtes du Rhône mag verwacht
worden dat hij zijn aromatische enthousiasme zal weten te
bewaren.
|