:!:
Hoegaardse suikervlaai:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bakkerij Swinnen uit Hoegaarden brengt met de Hoegaardse suikervlaai een extra accentje aan de zoete toetsen die in het uitgebreide gamma van de Vlaamse streekproducten worden weergevonden.
De Hoegaardse suikervlaai lijkt in niets op zijn Limburgse streekgenoten. De voorouders van de huidige bakker combineerden 2 lokale tradities, een flanvlaai en een suikervlaai, tot het huidige recept: een dubbele suikervlaai met flanvulling.
Het recept, mits enkele vakkundige ingrepen, zou teruggaan tot 1896 en geniet ondertussen ruime faam in de streek. De eenvoudige grondstoffen, melk, boter, bloem, gist en eieren, en de ambachtelijke bereiding staan garant voor een zeer lekkere en zelfs veel lichtere taart dan men op het eerste zicht zou denken.
Bovendien vertelt deze taart hoe belangrijk de suikerproductie in deze streek wel was. De grote vierkanthoeves produceerden niet enkel de granen voor de witbieren, de suikerbieten vormden een vast onderdeel van het landbouwareaal. Nu rest er nog enkel Suiker Tienen als grote suikerfabriek, vroeger werd er ook lokaal geraffineerd in de Hoegaardse suikerfabriek Grand Pont. RVH.
|