GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
01-10-2010
Wales op zijn best
Zuid Wales ooit paradijs voor smokkelaars en piraten
In het spoor van
Henry Morgan en Black Bart
Met Engeland als grens in het oosten en omgeven door de
zee langs de drie andere windstreken kan met Wales even goed Wales aan Zee
noemen. Bristol Channel, St. Georges Channel, de Ierse Zee en de Pembrokeshire
Coast zorgen dan ook graag voor onmetelijke schoon en een stevige brok
geschiedenis waarbij de piraterij in de vorige eeuwen welig tierde. Van Newport
en Cardiff al overGower en Swansea tot
Pembrokeshire met Saundersfoot en Tenby was dit het uitgelezen terrein van
legendarische boekaniers als Henry Morgan, Zwartbaard, Jean Bart en de
onvergelijkbare Bartholomew Roberts, alias Black Bart, de schrik der zeeën.
Zeeschuimers, piraten, boekaniers, kapers of zeerovers
het zijn allemaal lui die zich met hetzelfde bezig hielden: piraterij, al dan
niet legaal. Niet zelden kregen reders koninklijke opdrachten om een of ander
koopvaardijschip van het land waarmee ze in oorlog waren aan te vallen. Deze
legale piraten werden eerbiedwaardig kaapvaarders genoemd. Zuid-Wales was dan
ook in de 17de, 18de en 19de eeuw de
pleisterplaats van deze niets ontziende zeelui. Vandaag gaat er een flink stuk
leuker aan toe. Niettemin vindt men in tal van Welsh kustplaatsen nog heel wat herinneringen
aan het leven van deze boekaniers. We starten onze piratentocht in Monmouth en
nemen een kijkje in het Nelson Museum. In Newport maken we kennis met het
ouderlijk huis van wat de Welsh de meest romantische piraat ooit noemen: Sir
Henry Morgan, alias Barbadosed, admiraal en kaper die vooral actief was in de
Caraïben en Spanje. Luisteren naar de bloedige en schrikwekkende verhalen van piratenkenner
John Wake (Wales VIP Visitor Services) is een ongekend plezier. Het is alsof
hij het allemaal zelf meemaakte Heerlijke man.
Hoteltip: Om
dit kapersoord te overleven zit je uitstekend in Holm House aan de Marina
Parade in Penarth. De kamers met zicht op zee zijn schitterend en de keuken in
Neales restarant is er prima. Meer info: www.holmhouse.com
MARKT SWANSEA
Swansea mag dan wel ooit het epicentrum van de piraterij geweest
zijn, met Rhossili, het Lands End of the Gower, bezit de regio een der mooiste
vergezichten. Een must is er alvast de markt te bezoeken. Alhoewel vandaag al
een flink stuk is ondergebracht in een overdekte hal is deze markt al sinds
1652 gedeeltelijk overdekt geweest. In de jaren 1920 telde de markt zelfs 670
standhouders, vandaag een flink stuk minder. Spectaculair zijn de verkoopstandjes
met vis, groenten, fruit, vers geslacht lamsvlees en gevogelte. Kaasliefhebbers
zijn hier eveneens dik aan het feest. Heel wat restaurateurs zijn er bij het
krieken van de dag al present en schaffen zich de beste producten aan. De
lokale Chefs stellen dat de Swansea Market de allerbeste is.
KING ARTHURS STONE
Op weg naar het schiereiland Gower is het genieten van de
ontelbare mooie vergezichten. Met de Rhossili Bay zie je het mooiste wat in
Wales te zien is, bij zonsondergang is niets romantischer dan Worms Head en
voor historici mag een prent bij King Arthurs Stone niet ontbreken. En dan is
er uiteraard nog de Three Cliffs, een onvergetelijk zicht. Dat kan alleen maar
Wales zijn.
Hoteltip: Wie
Swansea en de regio Gower wil ontdekken zit uitstekend in de Oldwalls Leisure in
Llanrhidian, hartje Gower Peninsula, waar Andrew en Simon Hole de zaak recent
overnamen van vader Alan. Gezelligheid troef en in de regio zit het bol van de
typische pubs waar een hartig glas binnen handbereik staat en de keuken er op
en top Welsh is. Zo is men alras kind aan huis in Britannia Inn waar de familie
Davies elke dag smaakvolle streekgerechten op tafel zet. Wie het iets
verfijnder wil zit goed in Fairyhill in Reynoldston. Meer info: www.oldwallsleisure.com
PEMBROKESHIRE COAST
Via Llanelli en Burry Port verlaten we Gower om in
Saundersfoot en Tenby te proeven van de troeven van de Pembrokeshire Coast, de
thuishaven van piraat Bartholomew Roberts, zeg maar Black Bart. Samen met die
andere Welsh-boekanier Hywel Davies werd Black Bart met zijn crew de schrik der
zeeën. Iedereen die om en rond Saundersfoot en Tenby in de 18de en
19de eeuw huisde, leefde van de smokkel, piraterij en visserij. Iets
verder op naar het westen waren de eilandjes Skomer en Skokholm de
opslagplaatsen voor smokkelwaar met Milford Haven als verzamelplaats voor ongure
boekaniers. Wie het vandaag nog even wil ervaren, Sea Cruises Tenby pakt op
zondag, woensdag en vrijdag met vertrek aan de haven om 15.30 uur uit met een boottocht
naar de smokkelaarsgrotten aan de schilderachtige Pembrokeshire Coast. Tenby is
zonder meer een parel. Deze historische haven, met heel wat pubs die graag naar
smokkelaars, boekaniers en zeeschuimers verwijzen, is wellicht een van de
meeste gefotografeerde plekjes van Wales. De pittoreske smalle straatjes en 14de
eeuwse stadsmuren maken van deze vissershaven een monument aan de Camarthen
Bay. Stap zeker eens binnen in het meer dan 500 jaar oude redershuisje aan de
Quay Hill, op een steenworp van de haven. Het Tudor Merchants House is niet
alleen het oudste huisje van Tenby maar staat tegelijk borg voor liefst vijf
eeuwen maritieme geschiedenis.
Hoteltip: Op
en top genieten is het in St. Brides Spa Hotel, op de heuveltop in Saundersfoot.
Andrew en Lindsey Evans zorgen ervoor dat het je in dit knap 4-sterrenhotel aan
niets ontbreekt. Optimaal relaxen is dan ook de boodschap met als toetje een
Spa om U tegen te zeggen. Gastvrouw is de immer attente Paula Ellis. De keuken
is voortreffelijk. Meer info: www.stbridesspahotel.com
BRECON BEACONS
Om wat stoom af te laten omtrent het onstuimige leven van
de zeerovers, piraten en boekaniers verlaten we de roversnesten van
Pembrokeshire voor het nationaal park van Brecon Beacons, een stuk ongerept
natuur dat met de 886 meter Pen-Y-Fan de hoogste berg telt. De glooiende
landschapen zitten bol van de schapen die ten volle genieten van de immense met
varens begroeide plateaus en eindeloze vlakten gras, met groen en bruin als
hoofdtoon. Wandelaars werken zich via kronkelende paadjes een weg naar de top.
Een uitzonderlijk panoramische zicht is hun beloning.
Hoteltip: Wie
een combinatie wil creëren van Cardiff en Brecon Beacons zit goed in Bryn
Meadows Hotel Golf en Spa, Ystrad Mynach in Caerphilly (www.brynmeadows.com)
waar rust, relax en heerlijk tafelen de grote troeven zijn. Golfers zijn er al
jaren thuis en reeds aan de slag bij het krieken van de dag en dit tot
valavond. Het Defoys Restaurant staat borg voor kwaliteit en versheid. Even
slenteren doorheen Caerphilly brengt je zo naar het 13de eeuwse
kasteel.
PIRATEN
Hoe dan ook, Zuid-Wales zal ons blijven herinneren aan
smokkelaars en piraterij. Her en der vindt men nog heel wat kroegen en pubs die
verwijzen naar deze periode uit de geschiedenis. Vooral de legenden om en rond
piraten als Black Bart, Christopher Moody, Blackbeard, Henry Avery, Thomas Tew
en onder andere de legendarische Henry Morgan blijven in het geheugen gegrift
van elke Welsh. Daaraan gekoppeld de meest gevarieerde verhalen. Zo wil de
overlevering dat de eerste piratenvlaggen bloedrood waren. Ze werden gehesen
ten teken dat niemand zou gespaard worden. Begin de 18de eeuw
ontwierpen vele piraten hun eigen vlag, witte tekens op een rode of zwarte
achtergrond. Als we de legende mogen geloven dan zou het Bartholomew Robert
ofte Black Bart zijn die de allereerste kaper was die het doodshoofd met de
gekruiste beenderen in zijn vlag voerde. De schrik der zee. Howel Davis, nog
een gevreesde Welsh-piraat, was een meester in het hijsen van vlaggen. Vaak
misleidde hij de vijand met het hijsen van nu eens een Franse dan eens een
Britse vlag zodat men dacht dat er een grote piratenvloot op komst was.
GASTRO (?) AAN BOORD
Het leven van een piraat was geen lachertje. Vers voedsel
kon amper enkele dagen bewaard worden. Daarom namen de kapers levende kippen en
varkens mee aan boord. Gedroogd voedsel met veel kruiden, zeebeschuit en zout
vlees was hun deel. Het water was daarenboven ver van optimaal zodat vlug
gegrepen werd naar wijn en rum. De ergste ziekte aan boord was scheurbuik, dat
ontstaat bij gebrek aan vitamine C. Het was zonder meer overleven in armzalige
toestanden.sterft snel. Citroenen en
sinaasappels helpen tegen deze ziekte, daar zit veel vitamine C in, maar dat
wist men pas in de 18de eeuw.
P&O FERRIES
Wales mag dan op de kaart ver van ons bed liggen, het
ligt binnen handbereik. Via Calais reis je met P&O Ferries in 75 minuten
naar Dover. Er zijn liefst 25 afvaarten per dag, heen en terug. Via zowat
uitsluitend snelwegen bereikt men Cardiff al na 400 km en duikt men meteen
Wales binnen. P&O Ferries beschikt over diverse formules (dagtrip,
driedaagse mini-trip, familie-uitstap, met auto, moto of voetpassagier). Alhoewel
de overtocht slechts anderhalf uur duurt, kan men intussen genieten van een
leuk glas en heerlijke schotel in een van de vele eetgelegenheden, bars en
lounges. Men kan er betalen met euro. Meer info en reservatie: www.POferries.com
en 070 70 77 71.