Riviertoerisme met Anjou Navigation
Romantiek aan de oevers van de Sarthe
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een weekje zonder agenda, zonder gsm, zonder files, zonder aandringende klanten? Ja het kan. Op zoek naar rust, stilte en gelukzalig bezig zijn, dan ben je op je plaats op een van de zowat veertig vaartuigen van Anjou Navigation met zetel in Sablé-sur-Sarthe. Glijdend over de stille en met groen omgeven Sarthe een zijrivier van de Loire valt alle stress in het water.
Makkelijker kan haast niet en je keert als herboren terug.
Dit is de starter. Hiermee ga je vooruit en achteruit. Als je dit hendeltje omlaag duwt heb je drinkbaar water. Hier is de misthoorn en mocht die niet werken, dan is er nog de rode blaashoorn. Even proberen! En dit hier, ja dit zijn de ruitenwissers, maar die heb je zelden nodig, t is altijd mooi weer. Ah, nog iets, in de badkamer kan je douchen, maar druk nadien even op dit knopje en je pompt het water zo weg. Na gebruik van het toilet minstens zes keer pompen met de hendel op links, daarna nog eens minstens zes keer pompen met de hendel op rechts, om te spoelen. Mag ik ook vragen elke dag wat water af te laten door even dit hendeltje rechts te duwen. En vergeet niet elke dag vers drinkbaar water bij te tanken. Je kan dat gratis bij elke aanlegplaats en bij de sluizen. Gooi de trossen maar los, we gaan even een proefvaart maken. Je leert het in een wip.
Met deze korte, krachtige en vliegensvlugge opleiding die precies 2 min. 32 sec. duurde worden wij het roer van de Symphonie II, een twaalf meter lange gevaarte in handen gestopt door François Peiffer, doorgewinterd in het vak.
GROENE STILTE
Veel tijd om ons zenuwachtig te maken was er niet, want wat de komende dagen ons drijvend hotel zou zijn, was amper achteruit om zijn as gedraaid of daar daagde de eerste hindernis een wenkende sluis al op. Dat wordt effen mikken, zij mijn eerste luitenant, nadat hij eerder al met de misthoorn de sluiswachter van de ontbijttafel plukte.
We glijden muisstil de sluis binnen. De gapende sluisdeuren sloten zich spookachtig achter ons terwijl het water zienderogen steeg. Pas toen de sasdeuren zich aan de andere kant openden slaakten we een zucht van verlichting. Onze eerste missie was geslaagd, wat zigzaggen niet te na gesproken.
Het waterfeest kon niet beter starten. Elke andere sluis werd vlekkeloos genomen, tot grote tevredenheid van de sluismeesters, die je steeds met raad en daad bijstaan. Voor de rest was het puur genieten van de groene stilte. Achter elke bocht ontdekten we telkens een nieuwe verrassing. Kleine dorpjes, spitse kerktorens, af en toe een statig herenhuis of kasteeltje dat betere tijden gekend heeft, afgebakend door een hoge bomenrij die de rivier de juiste weg toonde. De groene rust werd alleen even gezellig gestoord door een eend, kwetterend op familiebezoek aan de overzijde van de rivier. Geluk, dat is varen op de Sarthe. Zo simpel is dat.
SOLESMES
Onderweg kan je waar dan ook waar aanlegplaatsen te vinden zijn, van boord stappen en de regio verkennen. Te voet of met de fiets. In Solesmes, op een uurtje varen van Sablé, mag je niet nalaten een bezoek te brengen aan de Abbaye Saint Pierre, sinds 1010 heersend aan de oevers van de Sarthe. De abdij is gekend voor zijn Gregoriaanse gezangen. Meer info: www.solesmes.com en abbaye@solesmes.com
Cultuurfanaten mogen niet nalaten even af te stappen in Parcé-sur-Sarthe. Dit kleine middeleeuwse dorpje is beslist een paar uurtjes waard. Kerkjes, kapelletjes, torens en molens uit de 8ste en 9de eeuw vullen de piepkleine straatjes.
MALICORNE
Niet te versmaden is een bezoek aan de Faïencerie dArt de Malicorne waar Stéphane Deschang nog volgens de traditie van de 18de eeuw elke dag de beste keramiek uit de oven tovert. Elk stuk wordt met de hand afgewerkt door een tiental medewerkers. Meer info: www.faiencerie-malicorne.com en fam.malicorne@wanadoo.fr
Wie er niet genoeg van krijgt kan ook nog eens de Malicorne Espace Faïence een bezoekje brengen. Hier ontdekt interactief en ludiek de geschiedenis van de keramiek, aansluitend 2.000 m² tentoonstelling. Ontdek hier de pottenbakken in u.
ASNIERES-SUR-VEGRE
Als er om en rond de Sarthe één dorpje is wat je niet links mag laten, is het Asnières-sur-Vègre. Het is zonder meer het mooiste uit de regio. Gedomineerd door een manoir uit de 13de eeuw laat het dorpje woningen uit de 15de en 17de eeuw bewonderen. Het parochiekerkje laat je schitterende frescos bewonderen. De imposante brug over de rivier doet de klok even eeuwen terugdraaien.
LE MANS
Eens de Symphonie II terug in de thuishaven geloodst kiezen we richting Le Mans, stad met de best bewaarde omwalling van het oude Romeinse Rijk, de stad met de unieke kathedraal Saint Julien, gebouwd tussen de 11de en 15de eeuw in diverse stijlen, van romaanse al over barok tot gotische. De kathedraal is op één na de grootste van Frankrijk en bezit zo goed als de mooiste middeleeuwse glasramen. En dan is er nog de oude stad Plantagenêt. Deze groepeert op een ruimte van 9 ha de mooiste huizen met vakwerk, bijzondere hotels, charmante straatjes en steegjes, geplaveid met Vlaamse kinderkopjes. Plantagenêt is dan ook al vaak het decor geweest voor filmopnames. Met zijn 200.000 inwoners is deze universiteitsstad zonder meer een city trip waard.
ANJOU NAVIGATION
Riviertoerisme groeit gestadig. Met een vloot van zowat 40 boten (van 2 tot 12 man) zorgt algemeen directeur François Peiffer al 25 jaar in het getouw ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Men kan de boot huren vanaf 2 dagen (weekend) tot een week of langer. De 270 km bevaarbare rivier zorgen voor een diversiteit aan bezienswaardigheden, allemaal netjes te vinden in een fraaie brochure aan boord. Fietsen aan boord maken het gemakkelijk de streek te verkennen. Een vaarvergunning is niet nodig. En heus, varen is héél makkelijk, alleen bij het aanmeren is enige vaardigheid en vooral concentratie vereist. Voor de rest is het met volle teugen genieten. Traag maar zeker. De Sarthe is daarenboven bijzonder vlot te bevaren. Er zijn slechts enkele sluizen.
Het gamma vaartuigen van Anjou Navigation bestaat vooral uit de nieuwste boten van Nicols. Er wacht al een Nicols 800, goed voor 2 personen, tegen de prijs van 396 euro voor een weekend van twee dagen. Alle info: anjou-navigation@wanadoo.fr, www.anjou-navigation.com.
PRAKTISCH
Le Mans ligt op iets meer dan 500 km vanuit Brussel en is makkelijk te bereiken, via uitsluitend snelwegen.
De Sarthe is goed voor 86 bevaarbare rivieren, telt ruim 500.000 inwoners en bezit een onmetelijk cultureel erfgoed met 41 kastelen en architecturale gebouwen, twee abdijen en elf kerken met de kathedraal Saint Julien in Le Mans, vier archeologisch sites, 24 musea en onder andere elf karakterdorpjes.
Meer info: www.vakantie.sarthe.com, site volledig in het Nederlands.
Elodie Veron, PR Comité Départemental du Tourisme de la Sarthe: www.tourisme.sarthe.com
Meer info over de regio:
Catherine Bizet
Zandbeek 161
1180 Brussel
info@cbcommunications.be
Georges Keters
|