Wandelen in de geschiedenis van Tsjechiëxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Smullen van UNESCO-parels in Moravië
De stad met de Honderd Torens, het Hart van Europa, de stad van Vorsten en Bisschoppen, de stad van Barok en van Gotiek of onder meer de Gouden Stad, allemaal superlatieven om de stad Praag de hemel in te prijzen. Terecht, want de Tsjechische hoofdstad is zonder meer dé parel aan de kroon van Europa. Maar er is nog méér moois te beleven in het hart van Midden-Europa. Tsjechië bezit twaalf UNESCO-sites. Vooral Zuid-Moravië telt een aantal schitterende parels.
De benaming Tsjechië stamt uit de 18de eeuw, maar was lange tijd veel ongebruikelijker dan de namen van het afzonderlijke Bohemen en Moravië. Het Tsjechische woord voor Bohemen is Cechy. Tegenwoordig is de aanduiding Tsjechische Republiek nog steeds frequent, maar al in 1993 besloot men de korte naam Tsjechië te gebruiken, behalve in officiële documenten en in de volledige namen van overheidsinstellingen.
Een bezoek aan Tsjechië betekent wandelen in de geschiedenis. Zelfs de meest fervente cultuurbarbaar moet toegeven dat dit kleine landje (78.864 km²) met zijn ruim tien miljoen inwoners een parel is die zijn gelijke nauwelijks kent. Wie ooit in Praag is geweest, zal dit beamen. Praag is dan ook een van allermooiste steden ter wereld, overgoten met geschiedenis, charme en nostalgie. Praag is uiteraard de kers op de toeristische taart van Tsjechië, wat niet betekent dat dit land, onafhankelijk na de splitsing met Slowakije in 1993, nog andere troeven heeft. Omgeven door een krans bergen werd Tsjechië gesticht door Slaven die historische landen als Silezië, Moravië en Bohemen samenbrachten. Honderden jaren lang was dit een van de machtigste koninkrijken en maakte drie eeuwen lang deel uit van de machtige Oostenrijks-Hongaarse monarchie. In 1918 werd Tsjecho-Slowakije een republiek met T.G. Masaryk als eerste president.
We draaien de klok even terug tot de 14de eeuw waar Tsjechië Europese geschiedenis schreef en het middelpunt van de toenmalige kunst was. Onder de heerschappij van de Boheemse koning en Rooms keizer Karel IV in de 14de eeuw en kiezer Rudolf II, gekoppeld aan de denkwijzen van onder andere de katholieke reformator Jan Hus (15de eeuw) en de geniale pedagoog Jan Amos Komensky (17de eeuw) bouwde dit land zich een ongekende rijkdom aan uitzonderlijke gebouwen met een ziel bij mekaar, vandaag goed voor honderden unieke kastelen, natuurparken en kuuroorden. Dit is ook het werelderfgoed van UNESCO niet ontgaan met het gevolg dat om zon relatief kleine ruimte sinds 1992 twaalf sites de indrukwekkende lijst aanvulden. In 2005 kreeg Tsjechië er zelfs nog een UNESCO Geopark bij. Al deze sites zijn vanuit Praag binnen een half tot drie uur met de wagen te bereiken. Intussen behoort Tsjechië sinds 1 mei 2004 tot de Europese Unie. Het gebruik van de euro is voorzien voor 2012.
LEDNICE-VALTICE
Iets meer dan twee uur met de wagen vanuit Praag duikt men Zuid-Moravië binnen en later valt men van de ene verbazing in de andere. In de regio Lednice-Valtice zorgen het kasteel en de immense tuinen van Lednice alvast voor een eerste aangename verrassing. Dichtbij de grens met Oostenrijk ontplooid zich een uniek landschap, die trots het barokke kasteel van Valtice en het neo-gotische kasteel van Lednice laten bewonderen, van de 17de tot de 20ste eeuw eigendom van de familie Liechtenstein. Vandaag staatseigendom. Beide kastelen en tuinen behoren tot de grootste van Europa. Beide parels staan sinds 1992 op de lijst van werelderfgoed UNESCO. (meer info: www.radnice-valtice.cz)
KROMERIZ
Het kasteel van Kromeriz, een barok juweel uit de 17de eeuw
behoorde toe aan de bisschoppen en aartsbisschop van Olomouc, die er hun zomerverblijf uitbouwden. Het kasteel laat de mooiste meubelen en schilderijen zien uit de periode tussen de 15de en 18de eeuw. Daarbij werk van onder andere Titan en Lucas Cranach. Het aartsbisschoppelijk paleis is omringd door de tuin van Podzamecka. Iets verderop is het smullen van de Giardinetto tuinen, uitpuilend van de immense gras- en bloemenperken, afgeboord door een zuilengang met beelden van Griekse en Romeinse goden en figuren uit Pompeii, de unieke Pompeian Collonade. Maak zeker tijd om in deze giardino segréto de bloemenpracht te bewonderen. (meer info: www.azz.cz)
PRAAG
Het juweel bij uitstek uit Bohemen is zonder meer Praag. De meest lovende woorden roemen de pracht en de praal van deze goddelijke gouden stad aan de Moldau. Men heeft ogen te kort om het allemaal te ontdekken. Laat uw stadsplan thuis en ga los op stap. Zo ontdekt men het best Praag, waar de verschillende bouwstijlen mekaar als het ware verdringen om hun schoonheid te etaleren. Het Saint-George-klooster, het Sternberg Paleis, het Gouden Straatje, het Strahovklooster, de Karelsbrug, de astromische klok, de gotische Tynkerk en onder andere de basiliek zijn stuk voor parels. Meer hier over in ons volgend nummer.
Met dank aan Markéta Patkova (directeur Dienst voor Toerisme Tsjechië in Brussel) en Petra Alexova (PR manager Czech Tourism Praag). Meer info: www.CzechTourism.com
Georges Keters
|