xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Op bezoek bij de Kelten
Wales eldorado voor kasteelheren
Wie dacht inzake ongerepte natuur, geschiedkundige kastelen, woeste watervallen, eindeloze groene tapijten, ruige bergketens, romantisch verweerde ruïnes of grote en macht uitstralende kastelen gezien te hebben, zet best eens koers naar Wales, waar de Kelten geschiedenis schreven, tegelijk het eldorado van mythes, legenden en spoken.
Het Keltisch erfgoed gaat er 2.500 jaar terug. Naast het ruige landschap is het gastvrije karakter van de Welshmen onomkeerbaar. Noord-Wales is een paradijs voor zij die in de huid willen kruipen van een kasteelheer, gek zijn op legenden en niet bang zijn van spoken. We kozen voor een verblijf als kasteelheer in Noord-Wales en genoten van de pracht en eertijdse glorie van de vier kastelen die deel uit maken van de legendarische Castles and Town Walls van koning Edward I: Conwy, Beaumari, Caernarfon en Harlech. Al deze middeleeuwse pronkstukken zijn Unesco Werelderfgoed en zijn vandaag nog steeds in prima staat en open voor het publiek.
CONWY CASTLE
Onze kasteeltocht starten we in Conwy, dat met zijn 13de eeuwse Conwy Castle met massieve indrukwekkende torens de brede riviermond overschouwt, met op de achtergrond Snowdonia, het grootse nationaal park van Wales, dat met zijn 1.085 meter hoge Snowdon de hoogste berg kent. Een ideale pleisterplaats om van daaruit de Victoriaanse badplaats Colwyn Bay, Llanduno, Llanrwst of ander andere Betws-y-Coed en Bangor te bezoeken.
Conwy Castle is in 1287 gebouwd door de legendarische architect James of St George, in opdracht van de Britse koning Edward I. De acht immense torens geven een panoramisch zicht op de ganse regio, inclusief een flink deel van het nationaal park Snowdonia. Na een passage van tal van notabelen met daarbij onder andere aartsbisschop John Williams en koning Charles I namen de lokale autoriteiten het kasteel eind de 19de eeuw in handen en gaven het zijn grandeur terug. In 1987 werd het op de lijst geplaatst van het Unesco Werelderfgoed. Conwy Castle is dagelijks te bezoeken, eventueel een kippenvel bezorgende Ghost Tour (spokenrondleidingen).
BEAUMARIS
Op weg naar Ynys Môn, Isle of Anglesey, een der mooiste streken van Noord-Wales, genieten we even van het universiteitsstadje Bangor een der kleinste steden van Groot-Brittannië en richten koers naar de historische stad Beaumaris, de voornaamste straat op Anglesey, dat met zijn ruige kust gekend is als Mona, de Moeder van Wales. Omringd met talrijke kleine dorpjes en lieflijke stranden weet het Beaumaris Castle aan de Menai Street de regio te overdonderen. Het kasteel was het grootste en tevens het laatste kasteel gebouwd door Edward I, in Wales. Achter de imposante ingang, omrand door grote ronde torens, ontdekt men hier van wat wellicht het meest moderne voorbeeld is van militaire architectuur in Groot-Brittannië. Het geheel is extra geconcentreerd en volledig symmetrisch gebouwd. Het kasteel werd in 1295 in een razend tempo opgetrokken door zowat drieduizend man. Vandaag is het vlot te bezoeken en is het genieten geblazen van deze stevige brok Welsh geschiedenis.
CAERNARFON
Ook dit imposante kasteel is neergezet door toedoen van koning Edward I, in 1283. De ommuurde stad was voor de Britse koning de springplank om van Caernarfon de hoofdstad van de regio te maken. De gigantische torens, met de Eagle Tower als bijzonderste en grootste solotoren uit de middeleeuwen, spieden als arendsogen over Menai Strait, de rivier die eeuwen lang de stad vanuit zee kwam bevoorraden. Ook hier weer, het werk van archtiect James of St George. Caernarfon Castle is tegelijk het grootste kasteel uit Wales en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 1969 werd prins Charles er als Prince of Wales gekroond. Vandaag is het kasteel elke dag te bezoeken en biedt het ook plaats voor diverse tentoonstellingen.
HARLECH CASTLE
Gebouwd in 1283 op de flanken van de stad biedt Harlech Castle een overweldigend spectaculair zicht op Tremadog enerzijds, op Snowdonia anderzijds. Net al onze vorige kastelen is ook deze quasi niet in te nemen vesting een staaltje van kunde van onze militaire genie James of St George. De inplanting van Harlech Castle is onomkeerbaar en laat eens te meer zien hoe koning Edward I en zijn meesterlijke architect het met mekaar konden vinden. De strategische inplanting van de diverse torens bewees het militaire inzicht die de bouwheer toen al wisten te demonstreren. De inzet van de ridders uit de War of Roses weerspiegelde zich naderhand in het intussen gekende Men of Harlech, Welsh-lied dat doet herinneren aan de bloedige oorlogen op de flanken van Harlech.
INFO
Visit Wales (www.visitwales.com) en Luc Deketelaere Luc.Deketelaere@greendestinations.com
Georges Keters
|