Unicum in de horeca
Chef Willy
30 jaar aan de stoof in De
Lekpot
Feest
in restaurant De Lekpot op de Zeedijk 138 in Middelkerke. Niet direct om er het
goede seizoen mee uit te wuiven, wel omdat chef Willy Matthys (net 52) nu al
ononderbroken dertig jaar aan de stoof staat van dit huis. Hij overbrugt
hierbij twee generaties Van Parijs. Een unicum binnen het horecawereldje.
Toen Eddy en Roos Van Parijs
De Pla dertig jaar geleden met De Lekpot 2 op de wijk De Krokodiel een tweede
zaak opende mocht de toen 21-jarige Willy Matthys meteen in de keuken de scepter zwaaien. En of hij er gelukkig mee
was. Ik kwam pas uit de COOVI hotelschool en had net mijn legerdienst (bij
de commandos en een beetje in de keuken) en deze kans kon ik niet laten
liggen. Ik greep ze met beide handen. Het moet zijn dat de eigenaars Eddy en
Roos best tevreden waren, want na verloop van tijd mocht ik overstappen naar De
Lekpot 1, het huidig adres, vertelt een gelukkig ogende chef, met de glimlach
roerend in de potten in zijn spiksplinternieuwe keuken.
TWEEDE GENERATIE
VAN PARIJS
Twee jaar geleden gaven Eddy
en Roos Van Parijs De Pla op 2 augustus de fakkel over aan zoon Jochen die
vandaag met zijn team het succes van zijn ouders knap verder zet. Wat goed is
bleven we in eer houden, wat kon verbeteren deden we. Jongeren hebben wel eens
een andere visie dan hun ouders. Groot struikelpunt was onze keuken, uitgebouwd
in de kelder. Bij de herinrichting voorbije winter brachten we de
keukeninfrastructuur naar de benedenverdieping en vervingen we wat
keukentoestellen zodat we vandaag over een hypermoderne installatie beschikken.
Deze transformatie bespaart ons niet allen veel stappen richting kelder en
terug, maar laat toe makkelijker en gezelliger te werken. We zijn zeer blij met
de beslissing die we voorbij winter namen, vertelt Jochen Van Parijs, steeds
met een kijk op de praktische aanpak. Wanneer het werk makkelijker wordt is
dit een zegen voor ons allen, vooral op bijzonder drukke en lange zomer dagen.
MODERNE EVOLUTIE
Dertig jaar kokkerellen in
hetzelfde huis zonder zelf eigenaar te zijn blijkt voor Willy Matthys geen
struikelbrok te zijn. Neen, helemaal. Ik voel me goed bij de familie Van
Parijs. Ik ben vrijgezel wat betekent dat ik mijn tijd kan invullen hoe ik dat
wil. Service coupé of niet, er wacht geen gezinsleven. Niet dat ik asociaal
ben, helemaal niet, want ik kan rekenen op een schare heerlijke vrienden
waarmee we op tijd en stond onze lusten botvieren na een voetbalmatch liefst
waar SC Anderlecht speelt en wint of een zware dag werken. Mocht ik getrouwd
zijn, dan had ik misschien na een tiental jaar aan een eigen zaak gedacht. Maar
neen, ik voel me uitstekend hier. En zal er hopelijk nog lang kunnen blijven.
Werken voor bazen als Eddy, Roos of Jochen is een plezier. Jochen leidt de zaak
met vaste hand en in de keuken mag ik mijn ding doen. Iedereen zijn
verantwoordelijkheid. Wellicht het succes van De Lekpot.
GEEN
TIERLANTIJNTJES
Koken in 1985 of potten
roeren in 2015, dat zorgt steevast voor een verandering in eetgewoonten. Als
we even de klok terugdraaien zien we eigenlijk dat er eigenlijk niet zoveel
verandert is. Mosselen in het seizoen en tong met een portie friet is nog
steeds de nummer één van onze toeristen en dagjesmensen. Wel is het zo dat we
hier in De Lekpot ons toeleggen op kwaliteit en royale porties. We geven de
klanten waar voor hun duur verdiende centen. Geen tierlantijntjes, tubetjes,
espumas noch ingewikkelde gerechten. Neen, daar zijn ander huizen voor
gespecialiseerd. Wel komt men vandaag meer af met extra vragen omtrent
allergieën, glutenvrije maaltijden, zoutarme groenten en ja, de onvermijdelijke
vijanden van vis of vlees. Steevast dienen we gewapend te zijn tegen volbloed
vegetariërs. Soms moeilijke eters. Maar ook hier passen we daar met de glimlach
een mouw aan, besluit chef Willy die eens hij zelf de voetjes onder tafel
kan steken zich met hart en ziel stort op een heerlijke zeevruchtenschotel.
En zet maar een goede fles Chablis bij!
Restaurant DE LEKPOT
Jochen
Van Parijs en Sandra Derycke
Zeedijk
138 - 8430 Middelkerke - 059 30 38 25
www.delekpot.be
Georges
Keters


|