Jurgen Vanleenhove haalt Limburgse primeur in huis aan de kustxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Steppegras exclusief in restaurant Normandie Middelkerke
Het fenomeen steppegras haalde de jongste weken binnen de horeca heel wat aandacht naar zich toe. De naam Steppegras is intussen beschermd. Namaak en naamgebruik is volgens André Ceustermans uit Limburg uit den boze. Zonder licentie mag men steppegras niet gebruiken. Jurgen Vanleenhove uit Middelkerke is de enige aan de kust die dat wel mag, stelt Ceustermans.
Steppegras is een variatie op het snijden van friet voor een schotel met steak. De frietjes meten netjes 4 x 4 millimeter, de lengte is van geen belang. Een specialiteit in 1968 uitgedacht door Jean Ceustermans, toen werkzaam als chef in een Duits hotel-restaurant. Het omhelst een steak, ruim overgoten met licht pikante saus, bedolven onder een reuze berg fijn gesneden frietjes, bovenop een citroen met wat viskaviaar. Hij noemde het steppegras, verwijzend naar de uitgestrekte bossen steppegras van de taiga in Rusland. Toen Jean Ceustermans later zijn eigen restaurant uitbouwde gooide hij met zijn steppegras hoge ogen. In 1980 liet hij zijn creatie registreren. Bij het overlijden van uitvinder Jean nam zoon André de zaak over. De steppegras bleef een succes. Intussen hing hij ook de pollepel aan de haak en wil vanaf nu dat steppegras alleen nog kan verkocht worden indien men bij hem een licentie aankoopt.
LICENTIE
André Ceustermans wil niet dat iemand zonder zijn toelating de naam steppegras nog gebruikt, zonder zijn toelating. Het fenomeen van de dunne frietjes is evenwel al lang geen geheim meer. Strofrietjes of pommes allumettes zijn intussen een begrip geworden. Niet correct stelt Ceustermans. Dit zijn gewoon andere namen voor het recept van mijn vader. Alleen via een licentie kan je de naam gebruiken. De naam is beschermd. Wie zich een licentie aan 200 euro per jaar aanschaft mag dit op zijn kaart zetten. Zo niet krijgt hij met mij af te rekenen. Ik zoek de foute adressen op via internet en schuim het land af om te zien waar ze de frietjes op onrechtmatige manier op tafel zetten, weet Ceustermans, onlangs te gast aan zee op bezoek bij Jurgen Vanleenhove, samen met Cynthia Mertens exploitant van restaurant Normandie aan de Zeedijk in Middelkerke.
NORMANDIE
Intussen serveert Jurgen Vanleenhove steppegras in zijn restaurant. Via een vriend uit Limburg hoorde ik praten over dit fenomeen. Waarom dit niet eens uitproberen. Ik kocht mij een licentie en zie, sinds mijn steppegras op het uithangborg staat krijgt ik heel wat nieuwe klanten over de vloer. Momenteel ben ik de enige aan de kust en in de onmiddellijke omgeving die steppegras op de kaart mag zetten. Is er straks een nieuwe kandidaat die zich ook een licentie wil aanschaffen, dan wordt dat samen met André Ceustermans besproken. Wil ik de totale exclusiviteit, dan neem ik een licentie die de ganse regio afbakent. Ik geloof in het product. Het opdienen van de schotel alleen al is spectaculair. Zon berg frietjes zie je niet elke dag, lacht Jurgen Vanleenhove terwijl hij alvast laat zien hoe men zich een weg baant in
het steppegras in restaurant Normandie.
Restaurant Normandie
Zeedijk 110 (naast Casino)
8430 Middelkerke
Georges Keters
|