Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
14-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOORWEGEN - STAVANGER

Noorwegen op het bordxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Koning Kabeljauw en Prins Zalm

 

Scandinavië is steeds het mekka geweest waar natuurlijke voedingsmiddelen omgetoverd worden tot eenvoudige en vooral heerlijke schotels. Noorwegen is hiervan het sprekend voorbeeld. De menukaart is dan ook overladen met vooral visgerechten, aangevuld met het beste schapen- en elandenvlees.

 

Een bezoek aan elk eethuis maakt het je spoedig duidelijk, kabeljauw (Torsk) en zalm (Laks) strijden om de kroon aan de langgerekte Noorse kust terwijl de landbouwers dwepen met het nationaal gerecht Far i Kal, stoofpot met schaap, kool, rapen en aardappelen. Aansluitend ontbreekt geen drank op de Noorse tafels. Maar drank (en sigaretten) zijn in Scandinavië zeer duur en de verkoop ervan wordt sterk aan banden gelegd. Hierdoor is de keus van dranken niet bijster groot. Bier (Lettol), wijn (Vin) en de onvermijdelijke aquavit behoren tot het dagelijkse ritueel. Aan frisdranken geen gebrek.

Het Froskost (ontbijt) is – net als bij de Britten – stevig en gevarieerd met ruime keus uit Skinke (hesp), Kokte Egg (gekookte eieren), Honning (honig), Ost (kaas), Polse (worst), Geitost (geitenkaas) en onder andere Speilegg (spiegelei).

De lunch wordt beschouwd als een hapje met keus uit een rijk assortiment Smorbrod, de wereldbekende belegde broodjes met zalm, kreeft, ei, ansjovis en onder andere pastei. Het warme avondeten wordt vooral tegen de avond gegeten. Op de menu primeert uiteraard vis maar de vleeseters zijn aan het feest met twee typische gerechten: Reinkjott (rendier) en Lapskaus (goulash).

 

FJORDBRIS HOTELL & SJOBERG

Voor hen die optimaal willen genieten van absolute rust, aansluitend willen aanschuiven aan rijk met vis gevulde tafels, hebben we twee mooie adressen in Osthusvik op het eilandje Rennesoy, gelegen op een boogscheut (20 minuten met wagen) van Stavanger dat sinds 1992 met een tunnel verbonden is met het vasteland en sindsdien in volle expansie is. De rust is evenwel onaangeroerd.

In het Fjordbris Hotell verwent de familie Kjetil en Jenny Mehus en dochter Lady Chef Maren de klanten op wonderbare wijze. Het pand werd in 1999 gekocht als voormalige kruidenierswinkel. Vandaag is het een uniek hotel met liefst 26 super de luxe appartementen, de een al mooier dan de andere. Met alles er op en eraan. Te huur per week van zondag naar zondag of per weekend van vrijdag tot zondag.

Fjordbris Hotell laat u tegelijk genieten van diverse optredens in de ruime feestzaal, waar kan genoten worden van heerlijke visschotels en schaaldieren, dagelijks aangevoerd door plaatselijke vissers en uit Stavanger. Toppers op tafel zijn alvast de Noorse kabeljauw en zalm. Mis ook de schotel met “Kylling, Fisk og Skalldyr” niet, zeg maar mosselen, vis en schaaldieren niet. Kraakvers en super heerlijk.

Meer info: www.fjordbris.no en kjetil@fjordbris.no

Verandering van spijs doet eten en dat kan men net iets verderop Fjordbris Hotell, waar Tomy Ditlefsen in zijn hotel-restaurant Sjoberg het beste uit de zee op tafel weet te zetten. Tomy is niet alleen een uitstekende kok maar tegelijk een joviale gastheer die niets onverlet laat om de lekkerbekken optimaal te verwennen. Aansluitend zijn hotel wachten evenzo een tiental appartementen met uniek zicht op de fjorden. Meer info: www.sjobergferie.no en post@sjobergferie.no

 

N.B. DAMPSKIBSEXPETION

Een van de toppers aan de plezierhaven in Stavanger is N.B. Dampskibsexpedition, restaurant uitgebouwd in een vroegere opslagplaats bestemd voor de uitvoer. Waar eertijds tonnen goederen werd gehesen, hijst men vandaag alleen nog grote glazen Tou Fatol, Smirnoff Ice, Munkholm en onder andere Carlsberg. De N.B., zoals men dit huis in de volksmond noemt, is uitgebouwd in twee restaurants. Op de benedenverdieping staat de open keuken borg voor diverse heerlijke schotels, naar ieders keus en beurs. Op de eerste verdieping, waar eertijds de reders hun kantoren hadden, wacht een gastronomisch restaurants, met uniek zicht op de haven en de oude stad. Weliswaar iets prijziger, maar rustiger. De bediening is perfect en de charme van het huis zorgt voor de rest. Meer info: www.herlige-restauranter.com

 

PRAKTISCH

Stavanger is makkelijk te bereiken met vliegtuig. SAS biedt vanuit Brussel  met tussenstop in Kopenhagen of Oslo, rechtstreekse vluchten aan naar Sola Airport, Stavanger, op twintig minuten met de wagen. Het wegennet is perfect.

De munt is de Noorse kroon. 1 NK = 0,15 euro.

Een identiteitskaart is voldoende.

 

Met dank aan Lex Wagenaar, Leonne ter Woord, Frederik Alexamnder, Gunhild Vevik, Per Morten Haarr

 

Meer info over Noorwegen:

 

Innovation Norway

Tel.: 0900 899 11 70

Postbus 101

N – 2640 AC Ter Aar

norway@twi.nl

www.visitnorway.nl

www.regionstavanger.com

info@regiostavanger.com

 

Georges Keters







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs