Noorwegen paradijs voor natuurliefhebber
Cultuur en natuur hand in hand in Stavanger
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een ongerepte natuur, fascinerende vergezichten, een flinke brok maritieme nostalgie, magische fjorden, trollen, tienduizenden azuurblauwe meren en zilverkleurige bergen, aansluitend een onvergelijkbare vistafel, dat kan alleen maar Noorwegen zijn.
Acht jaar na grote broer Bergen is Stavanger dit jaar samen met het Britse Liverpool Europees Culturele Hoofdstad. Deze visserstad en derde handelshaven van Noorwegen is in de jongste decennia uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Met zijn ruim 100.000 inwoners wist Stavanger niet alleen zijn rijk patrimonium grotendeels te bewaren, maar tegelijk uit te werken naar de hedendaagse toeristische behoeften zodat deze stad in de toekomst beslist zal behoren tot de reeks steden die het label City Trip krijgen opgespeld. Het is alleen nog wachten op een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel naar Stavanger. Vandaag is dit alleen mogelijk via Kopenhagen of Oslo. Vanuit Amsterdam vliegt men evenwel direct naar Stavanger. De stad onderhandelt momenteel sterk met de luchtvaartmaatschappijen om vanuit ons land rechtstreekse vluchten te bekomen. Wat uiteraard de formule City Trips sterk zou aanzwengelen. Een weekendje Stavanger verzet immers niet alleen de zinnen maar laadt ook de batterijen op. Cultureel, toeristische en gastronomisch is er immers heel wat te beleven.
GAMLE STAVANGER
Stavanger zit bol van de bezienswaardigheden, met de oude stadswijken als uitgesproken topper. De westelijke kant van de handelshaven is een van de weinige wijken die door branden gespaard is gebleven. Met het voormalige Monumentenjaar 1975 in het vooruitzicht werd besloten deze oude binnenstad te bewaren. Een restauratieproject levert ons vandaag een stevige brok geschiedenis op, goed voor ruim 180 houten huizen, eertijds bewoond door de vissers, vandaag door zowel jonge gezinnen met kinderen als senioren. De houten huizen zijn vooral in het wit geverfd, als teken van rijkdom, witte verf was indertijd een teken van welstand.
Nog in de oude stad zijn enkele authentieke ambachten nog actief met daarbij de visconservenfabriek, gedeeltelijk omgevormd tot museum. In dit Norsk Hermetikkmuseum wordt nog tweemaal per week op traditionele wijze vis gerookt. Uniek in Europa.
Neem een paar minuten rust en geniet van de fraaie beeldhouwwerken in de oude wijk met Alt for Barne (alles voor de kinderen) als uitgesproken hulde aan de kinderen van de vissers die er een eeuw geleden speelden.
Oude pakhuizen aan de kade zijn vandaag omgevormd tot musea met aandacht voor de scheepvaart, lees zeilvaart. Een depot, rederskantoren en zeilmakerij draaien de klok een eeuw terug. Dat alles goed voor het Raugaland Folkemusee, het Openluchtmuseum.
CULTUUR
Houdt de oude stad je in de ban van vooral ambachtelijke geschiedenis, dan heeft Stavanger nog heel wat moois in petto.
Zo is er onder meer de Domkirchen, de kathedraal. Eigenlijk een zeer groot woord voor een relatief kleine kerk, die de titel van kathedraal mag dragen, wegens gebouwd door bisschop St. Svithun in de 12de eeuw. De kerk, gebouwd in Anglo-Normandische stijl, is grotendeels bewaard. Na een brand in 1272 werd het gerestaureerd en verbouwd in gotische stijl. Daarna is het vrijwel ongeschonden gebleven, wat van deze kerk een unicum maakt. Zowel buiten als binnen is het genieten.
Extra vleugje cultuur is te genieten in het Breidablikk, een prachtige rederswoning eind 19de eeuw, met tuin en een schitterende verzameling oude koetsen.
In het Norsk Telemuseum leren we alles over de geschiedenis van de telecommunicatie van morse tot het hedendaagse internet.
Het Stavanger Museum laat mooie collecties van diverse aard zien terwijl boekenwormen aan het feest zijn in Ledaal, landhuis waar auteur Alexander Kielland eind 19de eeuw ruim inspiratie opdeed voor zijn literair werk.
Let ook op de vele beelden die recent om en rond het centrum zijn neergepoot. Start alvast uw wandeling na handdruk van Anthony, aan de voet van de plezierhaven, naast de overdekte vismarkt.
NOORS PETROLEUM MUSEUM
Een topper die men niet links mag laten is het Noorse Petroleum Museum. Hier neemt men meer dan een kijkje achter de schermen van de gas- en oliewinning in de Noordzee. Stavanger wordt dan ook al eens het Koeweit van Europa genoemd. Na de proefboringen in Ekofisk en Torfelt, de concessievelden in het Noorse deel van het continentaal plateau, wint Noorwegen vandaag olie en gas. De productie ervan wordt evenwel niet verwerkt in Noorwegen, wel in Shetland en Schotland. In Stavanger huist de administratie.
Een bezoek aan het Noorse Petroleum Museum leert je op speelse wijze hoe olie en gas gewonnen wordt, van de pioniers tot de hedendaagse verfijnde theorie. Een must voor jong en minder jong.
FJORDEN CRUISE
Noorwegen in het algemeen, Stavanger in het bijzonder mag dan wel bol staan van de culturele parels, de onnavolgbare natuur is tot nader order nog steeds de grootste trekpleister. De fjorden spreken niet alleen tot de verbeelding, terwijl een boottocht met een van de vaartuigen van de maatschappij Rodne Fjord Cruise je naar de mooiste plekjes in de regio brengt. Topper bij dit alles is de Lysefjord Experience, te genieten in diverse uitstappen. We kozen voor de trip naar de Pulpit Rock, voor de Noren de Preikestolen (de preekstoel), een 610 meter hoge loodrechte rots in de vorm van, jawel, een preekstoel. Boven op de rots uiteraard niet zichtbaar van op de boot wacht een reuzengroot platform met uniek panorama. Van op de boot biedt Preikestolen een ijzingwekkend beeld. De rotswanden van de Lysefjord tellen niet zelden een hoogte van liefst duizend meter. Deze rotsen lijken eerder loodrechte muren, heersend over de fjord, goed voor een breedte van 500 tot 2000 meter. Het water is op sommige plaats liefst 450 meter diep. En ijskoud. De natuur en precies deze plaats laat zien hoe nietig de mens is. Op de foto zijn we niet meer dan één puntje in het geheel. Onvoorstelbaar mooi. Vergeten we niet dat de Preikestolen ook te voet kan beklommen worden. Een goed schoeisel, extra adem en een flinke fysiek is hier geen luxe. Het voetwerk net zelden over minder geplaveide paadjes is goed voor ruim vier tot vijf uur stappen, heen en terug. Maar gedenk: het is de moeite waard.
Hoe dan ook, Stavanger is een must voor de liefhebber van een stevige brok maritieme geschiedenis, gekoppeld aan de hedendaagse tijd. Het is een mengeling van oud met nieuw met aandacht voor wat ooit was en voor wat komen zal, geruggensteund door de oude binnenstad en de hedendaagse olie- en aardgaswinning.
PRAKTISCH
Stavanger is makkelijk te bereiken met vliegtuig. SAS biedt vanuit Brussel met tussenstop in Kopenhagen of Oslo, rechtstreekse vluchten aan naar Sola Airport, Stavanger, op twintig minuten met de wagen. Het wegennet is perfect.
De munt is de Noorse kroon. 1 NK = 0,15 euro.
Een identiteitskaart is voldoende.
Met dank aan Lex Wagenaar, Leonne ter Woord, Frederik Alexander, Gunhild Vevik, Per Morten Haarr
Meer info over Noorwegen:
Innovation Norway
Tel.: 0900 899 11 70
Postbus 101
N 2640 AC Ter Aar
norway@twi.nl
www.visitnorway.nl
www.regionstavanger.com
info@regiostavanger.com
Georges Keters

|