Italiaanse Delicatessen na twintig jaar in het nieuw als Ital
Deli
Claudio Acquaro uit Marina wijnconsulent
MIDDELKERKE
De Italiaanse delicatessenzaak aan de Oostendelaan 270 onderging zopas een
ware metamorfose. Twintig jaar nadat de Italiaan Gaetano Spampinato de zaak hier uit de grond
stampte namen Stefaan Ciers en Kurt Vanhollebeke het heft in handen, noemen het
nu Ital Deli, bouwden een gloednieuwe showroom met bodega en sloten Claudio
Acquaro, topsommelier uit restaurant Marina, in de armen. Een nieuw tijdperk
is aangebroken. We opteren voor een totaalconcept waarbij de levensgenieter de
grote winnaar moet worden, stellen de nieuwe eigenaars.
Italiaanse
Delicatessen werd in 1990 door de Italiaanse Belg Gaetano Spampinato gesticht
met de bedoeling Italiaanse voedingswaren, dranken en delicatessen te
importeren en door te schuiven naar de horeca, met speerpunten in Oost- en
West-Vlaanderen. Intussen werd deze Middelkerkse Italiaanse gigant de
marktleider in beide provincies. Toen de stichter het welletjes vond zagen
Stefaan Ciers (40) en Kurt Vanhollebeke (43) daar brood in en lieten hun job in
de textielnijverheid in Kortijk voor wat het was. We keken samen als vrienden
al een tijdje uit om nieuwe lucht te
snuiven. Deze delicatessenzaak leek ons ideaal. De Italiaanse producten zitten
in de lift, zijn gewild en ja, zijn verduiveld lekker ook, stelt het jonge
ondernemende duo vol vuur en enthousiasme.
SHOWROOM
De
intrede van de twee nieuwe bestuurders zorgde meteen voor een grondige herschikking.
De stockageruimte werd heringericht, de burelen kwamen op de eerste verdieping
en de benedenverdieping werd uitgebouwd
in een ontvangstruimte, bodega en showroom. Het ligt in onze bedoeling
om kleinschalige proeverijen op het getouw te zetten, zowel met wijn als
delicatessen. Daar was wel ergens nood aan. Alhoewel we vooral leveren aan de
horeca kan ook de particulier hier zijn gading vinden in het aanbod van ruim
duizend verschillende artikelen waarvan pastas, wijnen en verse producten elk
dertig procent voor hun rekening nemen. Door het uitbouwen van de showroom
leren we de bezoekers de producten beter kennen, vertelt Stefaan Ciers, die
tegelijk aangeeft dat hij op zaterdag 3 en zondag 4 september de deuren open
zet voor het grote publiek.
CLAUDIO ACQUARO
Topper
bij Ital Deli is de aanwerving van de uit Puglia afkomstige Claudio Acquaro,
tot voorheen zaalmeester en sommelier in het gereputeerde Italiaans restaurant
Marina aan de Albert I Promenade. Voor mij is dit een nieuwe bladzijde in mijn
carrière. Italiaanse wijnen zijn zonder meer mijn grote passie. Mijn eerste
taak in de nieuwe job is vooral contact te maken met de Italiaanse restaurateur
en hen advies te geven bij de wijnaanbod in Ital Deli. Ik was meteen in de ban
toen ik kennis maakte met de zaak. Ik zag flessen staan uit de beste regios
van Italië met daarbij Fabiano (Veneto), Rocca delle Macie (Toscane), La Marca
met hun Prosecco di Valdobbiadene (Treviso, Veneto) en onder andere Leone de
Castris uit mijn eigen geboortestreek Puglia. Mijn honger naar het invullen van
mijn taak is zeer groot. Nog te weinig mensen kennen de Italiaanse producten.
Duur? Helemaal niet, want we kiezen juist die producten die voor iedere beurs
haalbaar zijn. Lekker eten en drinken hoeft helemaal niet duur te zijn,
vertelt Claudio Acquaro, gediplomeerde in Italiaanse wijnen.
Italdeli Italiaanse
Delicatessen Oostendelaan 270
8430 Middelkerke tel. 059 31 02 73 www.italdeli.be
Foto: De gloednieuwe
leiding van Itali Deli: Stefaan Ciers, Claudio Acquaro en Kurt Vanhollebeke.
(Georges Keters)

|