Bart de Bondt:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Deze jonge kok opende vrij recent in een oude maar zeer prachtige patriciërswoning in het centrum van Tienen een restaurant dat zijn naam meekreeg. Zowel Bart als zijn echtgenote Nathascha volgde een opleiding aan de hotelschool in Wemmel. Mogelijk kunnen we zelfs gewagen van enige voorbestemdheid gezien Barts grootouders en Nathaschas ouders in de horeca actief waren en hen ongetwijfeld de roots voor een horecabedrijf meegaven.
Bart, alleenheerser en meester in de keuken, opteert voor een Frans getinte en klassieke keuken en doet hiervoor een beroep op de betere kwalitatieve producten. Tweemaal per week trekt hij naar de Brusselse vroegmarkt om er persoonlijk zijn ingrediënten te selecteren. Zodoende passen ze volkomen bij zijn kaart die hij seizoensgebonden uittekent maar er toch nog tal van variaties in verwerkt. Los van de à la carte gerechten verzorgt hij eveneens enkele suggestieve menus. Klanten weten precies wat ze van zijn keuken kunnen verwachten, maar toch blijft hij erg flexibel in het aanbod en laat toe dat de menusuggesties ook kunnen gecombineerd met de overige gerechten.
Wij kozen uit het ruime assortiment voor o.m. St Jacobsvruchten, ganzenlever, hindefilet en patrijs. Bart serveerde uiteindelijk een pleiade van culinaire verrassingen. Als proevertjes kregen we een kippenbout, een mousse van zalm en gerookte paling. De selderroomsoep met gevulde ravioli en champignons was een extra inleiding. De St Jacobsvruchten met een fijn speklaagje omgord, werden geserveerd met groene asperge, gebraden witloof en heerlijke roomsaus, terwijl de ganzenlever met gebakken appeltjes met schuimige siroopsaus was overgoten en zo tot heelrijke degustatie leidde. De rosé gebakken hindenfilet en wilde patrijs kregen een kroket van peer, aardappelgratin en zwarte truffel als decoratie met extra portie wilde champignons en knolselderpuree. De Château du Pavillon 2001, Canon Fronsac was gewoonweg heerlijk.
Dessertjes proeven is meer dan eens verrast worden door exclusieve combinaties en vooral onverwachte presentaties. Een crunch Destrooper is nog min nog meer een harmonieus huwelijk van al het lekkers dat wordt aangeboden, maar ook de javanais met witte chocolade en Brugse kletskoppen, laat zich best smaken. Kwamen dan nog de naproevertjes met huisgebakken koekjes, een crème brulée en een duo van avocado en witte chocolade.
De zaal en de wijnkelder zijn het domein van Barts echtgenote Nathascha Lens. De wijnkelder bevat reeds een 200-tal referenties, voornamelijk Franse wijnen, maar wordt stelselmatig uitgebouwd. Naast de echt grote wijnhuizen gaat Nathascha ook op zoek naar kleinere maar enthousiaste wijnboeren waarvan het domein net naast de grote roemrijke broeders ligt. Dit biedt het voordeel dat men een degelijke wijn aan een acceptabele prijs kan degusteren. In de verdere uitbreiding van het wijnassortiment wil Nathascha trouwens ook de betere wereldwijnen betrekken.
Ook het interieur krijgt in de uitbouw voldoende aandacht, tegen de eindejaarsfeesten met forse allures zelfs. Overgordijnen moeten de glasramen accentueren terwijl de tafels linnen tafelrokken tot op grond meekrijgen. Het bestek wordt gewisseld, de inox 18/8 couverts ruimen plaats voor mooi weliswaar klassiek zilverwerk en dit naast nieuwe kristallen glazen.
Restaurant De Bondt tekent doelbewust voor kwaliteit, service en een prijsbewust aanbod van dagverse basisproducten die in eigen keuken perfect worden bewerkt.
Bart De Bondt Broekstraat 9 3300 Tienen - tel 016/82 75 50
Een mogelijke Bib gourmand betekent ongetwijfeld voor Bart en zijn echtgenote een extra stimulans in hun streven naar een absolute topgastronomie.
|