:roll:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een treffend familiealbum van de vendanges van de voorbije jaren, legt meteen de band tussen de nostalgie van de voorbije decennia van dit traditioneel wijndomein en bouwt een brug naar de toekomst voor de volgende generatie.
Het domein Brulesecaille, een bloem uit de Gironde en het symbool van het landschap van de Gascogne, ligt middenin de Côtes de Bourg en is sinds 1924 én het zorgenkind én het succesverhaal van de familie Recapet. Welgeteld een halve eeuw later, in 1974, laat Pierrre Recapet het beheer en de exploitatie van het domein over aan zijn dochter Martine en schoonzoon Jacques Rodet, die het de naam GFA Rodet Recapet meegeven en uitbouwen tot een moderne exploitatie.
Brulesecaille is een zeer oude wijngaard en staat in 1868 reeds geboekstaafd als een van de meest opmerkelijke cru bourgeois. In de naam duikt trouwens het aan het Latijn verwante secare op, dat met de naamval uit de Gascogne, naar de vroegste wijnteelt verwijst. Secare beduidt het knippen van de trossen met de hand, een regionale kwalitatieve traditie, die op het domein nog steeds in ere wordt gehouden.
Het aangesloten domein van zowat 26ha overheerst de vallei van de Dordogne en bestaat uit een argilo-kalkachtige ondergrond, ideaal voor een natuurlijke drainage, met mooie toekomstperspectieven. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat het domein over enkele percelen beschikt waar wijnstokken van 75 jaar nog steeds zorgen voor een mooie productie.
De aanplantingen op het domein bestaan uit 59% Merlot, 27% Cabernet Sauvignon, 12% Cabernet Franc en 2% Malbec, ter plekke meer dan eens ook als Cot omschreven. Jacques Rodet zorgt voor een biologisch evenwicht in de teelt en de aanplantingen en kan dankzij de manuele vendanges en fermentatie in moderne temperatuurgekoelde kuipen, een mooi eindproduct voorleggen.
De jaarlijkse productie bedraagt zowat 140.000 flessen die onder meerdere etiketten op de markt worden gebracht. De topwijn is ontegensprekelijk de Château Brulesecaille, 60.000 flessen, die bestaat uit 50% Merlot, 37% Cabernet Sauvignon en 13% Cabernet Franc. De rijping gebeurt op eiken vaten, eik uit het Middellands zeegebeid, die jaarlijks voor een kwart met nieuwe vaten wordt aangevuld. Deze wijnen kunnen jong worden gedronken met finesse en fruitigheid, maar krijgen na 4 à 5 jaar, afhankelijk van de oogst, pas hun volheid en karakter mee en profileren zich vanaf dit ogenblik tot een waardevolle Bordeauxwijn.
Van de tweede wijn, Château La Gravière, worden jaarlijks 54.000 flessen aangemaakt, het is een jonge, frisse en soepele fruitige wijn die maximaal 4 tot 6 jaar bewaartijd meekrijgt.
De witte wijn wordt in beperkte hoeveelheid, ca. 6000 flessen aangemaakt, en vloeit voort uit een 100% Sauvignon druif, die in eiken vaten wordt gerijpt met een fruitige en droge smaak.
Sinds 1997 biedt het domein ook een St. Emilion wijn, Château Yon St. Christophe aan, afkomstig van een 2ha grote wijngaard in St. Christophe des Bardes. Na de vinificatie in eiken vaten, wordt de wijn in St. Emilion op flessen getrokken en door het domein van Brulesecaille gecommercialiseerd. RVH.
www.brulesecaille.com


|