:wink:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een op zijn minst ongebruikelijke naam voor een wijngoed temidden de traditionele Franse wijnregio van de Graveswijnen. Zorg en passie zijn voor Emmanuelle en Bertrand de leidraad die de wijn van Château Venus moet uitdragen.
Toen Emmanuelle en Bertrand enkele jaren terug de ietwat vervallen wijngaard overnamen opteerden ze voor een breeddragende benaming die tegelijkertijd passie en kwaliteit in zich draagt. Vanuit deze optiek kwamen ze bij Venus terecht, een ongebruikelijke maar alleszins zeer toepasselijke benaming. De godin Venus is immers de patroonheilige van de landbouwers die met zorg en toewijding hun akkers bewerken, vereisten die ook in de wijnbouw onontbeerlijk zijn om kwalitatieve producten te produceren. Bovendien verwijst Venus naar elegantie, finnese, schoonheid en passie, toespellingen die evenzeer op de wijn als eindproduct een invloed hebben en noodzakelijk zijn.
Ervaring en passie heeft het jonge koppel alleszins in petto, ze stammen beide uit traditionele wijnbouwersgeneraties en krijgen derhalve voldoende raadgevingen mee. Bertrand is gediplomeerd wijnbouwer en oenoloog en richt zijn activiteiten in eerste instantie op de wijngaard en de vinificaties. Emmanuelle harerzijds kreeg een commerciële wijnopleiding en zorgt voor de communicatieve en commerciële kant van de exploitate en biedt waar nodig een helpende hand in de wijngaard.
Château Venus ligt ten zuidoosten van Bordeaux in de gemeente Illats en strekt zich uit over ruim 5ha met 60% Merlotstokken en 40% Cabernet Sauvignonstokken. Met een aanplanting van zowat 5500 pieds per ha bereiken een productie van 49hl/ha. Hun objectief is om op vrij korte termijn de oppervlakte van hun exploitatie te verdubbelen al zullen ze op dat moment extra personeel moeten aanwerven.
Onderhoud en exploitatie gebeurt volgens traditione methodes waarbij zowel het knippen van de overtollige bladeren en de vendage, volledig manueel gebeurt. Vermits er geen gebruik wordt gemaakt van chemische onkruidverdelgers, hebben de exploitanten een aanvraag tot erkenning als bio-wijngaard ingediend, temeer daar ook thermogeregulariseerde wijnkuipen voor gisting worden gebruikt. De wijnkelder, uitgerust met inoxcuves maakt een permanente temperatuurcontrole mogelijk.
Bij het binnenhalen van de oogst wordt een koude maceratie voorzien, maximum 10°C, zodat de aromas optimaal behouden blijven. Dagelijkse remontages tot het einde van de fermentatie zorgen voor mooie kleur en fruitigheid. Na de fermenatie wordt de wijn opgeslagen in nieuwe eiken vaten, 90% Franse eik en 10% Amerikaanse eik, om vooralsnog een lichte houttoets mee te geven.
De nieuwe Château Venus Graves 2009 bevestigt de stelling dat 2009 een uitstekende wijnjaar is met mooie robijnrode en tintelende kleur, de neus duidt op rijpe rode frambozen en cassisvruchten met lichte aromas van vanille en subtiele houttoets. Ook in de mond leuke fruitige tannines met elegante soepelheid, kortom een moderne hubse wijn met fijne rondingen. RVH.
www.chateauvenus.com


|