:!::-D
Pessac Léognan: wijnen met jeugdig enthousiasmexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bordeaux 30september 2010 Syndicat Viticole de Pessac Léognan. Het jeugdig enthousiasme van deze wijnregio die decretale onafhankelijkheid verwierf in september 1987 is gebaseerd op ervaring, traditie en dankt zijn uitzonderlijke producten aan een unieke ondergrond.
De vorming van de ondergrond gebeurde miljoenen jaren geleden tijdens de ijstijd en het quartz waarbij de Garonne een belangrijke rol speelde en zorgde voor mooie slibafzettingen. De appelatie Pessac Léognan omvat 75 kastelen en domeinen, 16 onder hen genieten bovendien van de betiteling Grand Cru. Alle domeinen genieten van een unieke bodem en microklimaat zodat alle elementen voorhanden zijn om voor een kwalitatief eindproduct te zorgen. Het wijngoed Pessac Léognan telt zowat 1600 ha die een golabe productie van ruim 75.000 hl wijn toelaten, goed voor ruim 10 miljoen flessen ( 80% rode wijn 20% witte wijnen). Ruim 70% van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd, o.m. naar ons land dat zich duidelijk profileert als een Pessac Léognan mindende natie.
De wijn van Pessac Léognan is een perfecte gezel met aangenaam smaakpalet wanneer hij wordt opgediend bij rood vlees, wild, ganzenlever en kazen. De wijnen genieten volop van de traditionele grootmoeders keuken, maar passen evengoed bij de klassieke Franse keuken en verrassen aangenaam bij de moderne bereidingen. Zoals alle grote wijnen schuwen ze op volle rijpheid de te sterk gekruide sauzen. Op jongere leeftijd kunnen ze bij dit saustype wel een verrassende smaaktoets aanbrengen.
De ideale serveertemperatuur van de Pessac Léognanwijn is 18°, jonge wijnen worden vooraf best verlucht door een iets bruttere carafering. Het karaferen van oude wijnen die men extra zuurstof wil meegeven, moet men de nodige zorg gebeuren aangezien zich onderaan in de fles enkele natuurlijke afzettingen kunnen vormen.
De droge witte wijn van Pessac Léognan zijn een uitzondering op zich, aangezien ze op elke leeftijd een frisse, aangename en pittige smaaktoets in zich dragen. Ondanks hun volheid en complexiteit kunnen ze makkelijk na 10, 15, zelfs 20 jaar worden geserveerd. Hun levendigheid en aroma blijven bewaard zelfs wanneer ze na enkele jaren een mooi lichtgele kleur meekrijgen. In de neus vermengt een vleugje brem zich met lindebloesem en toetsen van honig, terwijl ze in de mond subtiele noten van laurier en soms cassis meedragen. Jong, worden ze best gedronken rond de 10°, maar eens 5 jaar schommelt de ideale serveertemperatuur tussen de 12 en 14°.
Ook de Pessac Léognanwijnen genoten dit jaar van een leuke nazomer die de bessen extra suikers en vochtigheid meegaf. De vendanges zijn volop aan gang en uit de eerste tests blijkt dat het sap een verrassende rijkdom aan suikers en fijne aromas bezit. Basiselementen die er ongetwijfeld voor zullen zorgen dat de wijnen Pessac Léognan binnen enkele jaren, de feesttafels met glans omkaderen en men ze naar hartelust kan degusteren. RVH.
www.pessac-leognan.com


|