:wink:
Eerste oogst Vlaamse mosselen !xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Gisterochtend werd de eerste lading Vlaamse hangcultuurmosselen 'Flanders Queen Mussel', door de Musselboot I aangevoerd in de Nieuwpoortse haven, gratis uitgedeeld aan de eerste 3.000 mosselliefhebbers die zich aanmelden in de Nieuwpoortse visveiling.
De Vlaamse hangcultuurmosselen hebben dankzij hun uitmuntende kwaliteit onlangs het A-certificaat bekomen van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). De Flanders Queen Mussel komt rechtstreeks uit open zee in het bord van de consument terecht, waardoor de mosselen een zeer rijke en intense zilte smaak hebben. Het project mossel- en schelpdierenkweek kadert in een geleidelijke reconversie van de vissersvloot als gevolg van het verlies aan visgronden wegens de installatie van de farshore-windmolenparken (op o.a. de Thorntonbank).
Het voorbije jaar werden de kweektechnieken voor de Vlaamse mossel getest en geoptimaliseerd, met een aantal opmerkelijke resultaten. De hangcultuurmossel zet zichzelf vast op speciale mosseltouwen die rond spoelvormige constructies gewikkeld worden. In tegenstelling tot de 'gewone' mosselen, die meestal in het slib gedijen en bijgevolg meer zand en andere bodemstoffen opnemen, komt de hangcultuurmossel niet in aanraking met slib en neemt ze enkel zeewater in zich op. Mosselen die volgens de hangcultuurmethode gekweekt worden moeten niet meer 'verwaterd' worden om zand en slib te verwijderen zoals bij de gewone mosselen wel het geval is. De Vlaamse mossel gaat rechtstreeks van de open zee naar de consument zonder te verwateren, met een rijkere en intensere "zeesmaak" tot gevolg.
De hangcultuurmossel kan zich veel meer concentreren op het groeien i.p.v. op het filteren, en heeft bijgevolg tot 20 à 25 % meer vleesgehalte! Het resultaat was gewoonweg verbluffend, de eerste Vlaamse mosselen zijn bijzonder vlezig en kunnen de consument ongetwijfeld verwennen met hun intense smaak. Een nieuw kwaliteitsproduct dat voor diverse creatieve impulsen zal zorgen, als voorgerechtje met een fruitige mousse, gefrituurd als amuse bouche en vanzelfsprekend de mossel-natuur met een uitje, een takje selder en zelfs een schijfje citroengras.
De 100 supplementaire kooien die nu uitgezet worden in de 4 concessies zullen naar verwachting in 2008 ± 675 ton mosselen opleveren. De hangcultuurmossel is bovendien ook vroeger klaar voor de oogst: waar men nu moet wachten tot pakweg de tweede week van juli zal de Vlaamse mossel vanaf eind mei haar weg vinden naar de consument. Dit betekent dat vanaf 2008, het mosselseizoen al begint met O.L.V. Hemelvaart of ten laatste met Pinksteren! Met een gunstige prijszetting, wordt de Vlaamse mossel een meer dan te duchten concurrent voor de Zeeuwse mosselen. RVH.
zie ook www.6minutes.be a la carte
|