:roll:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Comté, een grote naam uit de Franse gastronomie
Sluit de ogen en stel u een goudgele Comté voor... meteen staan al uw zintuigen op scherp! Zijn naam roept beelden op van aangenaam tafelen, van de rijkdom van een bodem, van gepassioneerde mensen en... van het Jura-Massief dat hen allen onderling verbindt. Comté is zoveel meer dan een kaas, het is een kaas met een verhaal, met een eigen grond.
Een schat van de natuur om te delen, de inspiratiebron voor duizenden culinaire ideeën, een kaas met zeldzame nutritionele kwaliteiten. Een samengaan van ongeëvenaarde smaken en emoties, een uitzonderlijk product, een grote naam uit de Franse gastronomie.
Een kaas, maar ook een regio. Met een productie van ruim 50.000 ton, draagt de Comté aanzienlijk bij tot de economische vooruitgang van het Jura-Massief. Het is een boeiende regio om te ontdekken, En die ontdekt wordt doorheen zijn kaas. Want de Comté kan niet los gezien worden van zijn geboortegrond, zijn weiden, zijn vaklui, zijn prachtige berglandschappen. In de Jura gaan gastronomie en toerisme hand in hand.
Eerst en vooral in Poligny, waar la Maison du Comté gevestigd is. Een charmant museum waar u alles verneemt over deze kaas, zijn regio, zijn productieprocédé en de vaklui die hem vervaardigen.Het is een ludiek en didactisch museum. Het bezoek begint met een filmvertoning, vervolgt met geanimeerde maquettes en zintuiglijke ervaringen en eindigt met een degustatie.
De Comté ontdekken, dat betekent ook het Jura-Massief ontdekken langs de Routes du Comté. Een aangename, originele en leerrijke manier om deze bergstreek te ontdekken. Een traject langs de boerderijen (toegankelijk voor het publiek), kaasmakerijen en rijpingskelders, maar ook langs mooie natuurlandschappen, sportieve activiteiten en culinaire adressen.
In les Zateliers juniors kunnen kinderen een mini-kaas « op zijn Comté » maken zoals een echte kaasmaker. Een ware succesformule voor gastronomen in korte broek! Zij kunnen ook la Maison du Comté bezoeken met aandacht voor de 5 zintuigen bij de vervaardiging en de aromas van deze kaas ontdekken. Een leuke en boeiende ervaring voor oog, oor, tong en huid.
De Gids 2008 met de Routes du Comté is gratis beschikbaar in de toeristische kantoren van Doubs, Jura en Ain, bij het Comité Interprofessionnel du Gruyère de Comté en op de website www.lesroutesducomte.com, onder commander les brochures. RVH.


|