:wink:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wild van wild?
Niet te laten schieten: uniek Breydelspek-recept
Het wildseizoen komt stilaan op gang. Met heel wat culinaire hoogstandjes voor gastronomische smaakpapillen tot gevolg! Zin om jezelf of je gasten eens te verwennen met een verrassend menu? Ontdek dan snel de volgende recepten.....
Reefilet met Breydelspek en witloof in Petrus-sausje
Ingrediënten 1 kleine reerug, 2 flesjes Petrus oud-bruin, ui, wortel, selder, tijm, laurier, 3 kruidnagels, peper, zout, suiker, 1 bundel raapjes, 8 witloofstronkjes, 8 sneetjes Breydelspek, 100 g Breydelspekreepjes, 3 lepels boter, 1 dl room, bindmiddel (roux, maïzena express)
Bereiding Fileer de reerug en ontdoe van alle vliezen. Snij de wortelen en raapjes in een mooie vorm en glaceer ze door ze te garen in water met boter, peper, zout en een snufje suiker. Kleur het reeafval, eventueel met wat spekafval, mooi donker in een pan met wat boter. Voeg er de fijngesneden groenten en kruiden (wortel, ui, selder, laurier, tijm) aan toe en breng op smaak met peper en zout. Begiet na enkele minuten met 1,5 flesje Petrusbier en voeg 3 kruidnagels toe. Laat vervolgens 30 minuten sudderen en inkoken, voor je het geheel zeeft.
Kook de witloof al dente. Laat uitlekken, omwikkel de stronkjes met Breydelspek en karamelliseer in een pan met boter. Bak vervolgens de reefilets in hete boter aan beide zijden mooi bruin, neem ze uit de pan en hou ze roze. Blus met de rest van het Petrusbier, laat inkoken en voeg je basissaus en de room toe. Kruid flink met peper en bind de filets indien nodig. Schik de reefilets op een bord met de geglaceerde worteltjes en raapjes, de gebakken witloof en enkele kroketjes of aardappelbolletjes. Doe een beetje saus op het bord en serveer de rest apart. Strooi tot slot nog wat extra gebakken Breydelspekreepjes op het vlees.
Rode-uientaart met Breydelspek en pijnboompitten
Ingrediënten 1 eetlepel boter, 200 g Breydelspekreepjes, 4 rode uien, 2 eieren, 125 g slagroom (of lightroom), 3 eetlepels pijnboompitten, 100 g gemalen gruyère, één vel bladerdeeg (diepvries)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°. Verhit de boter en bak de Breydelspekreepjes even aan. Voeg de gepelde uien, die je in ringen hebt gesneden, toe aan het spek en laat 2 tot 3 minuten zachtjes mee sudderen. Breng op smaak met peper.
Klop de eieren en de room door elkaar. Bekleed een ingevette bakvorm met bladerdeeg en verdeel vervolgens de spek en de uien over de bodem. Strooi er de pijnboompitten over, begiet met het eimengsel en bestrooi met de gemalen kaas. Zet de taart een halfuurtje in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin oogt. Tip: dien op met een herfstslaatje, ook lekker bij wild. RVH.
|